Dit artikel is voor mensen die in één week tijd willen afvallen. Als je de aanwijzingen in dit artikel opvolgt, raak je meerdere kilo’s in één week kwijt.

Als je wilt afvallen, maar je hebt geen zin om maanden lang een streng dieet te volgen of veel te sporten, dan is dit artikel interessant voor je. De kilo’s die je in deze week verliest komen nooit meer terug, als je de simpele aanwijzingen opvolgt. Er ontstaat dus geen jojo-effect.

Slechts een paar kleine aanpassingen in je dagelijks leven zorgen ervoor dat je in één week meerdere kilo’s afvalt (zonder lange zware trainingen en zonder vervelend hongergevoel).

Als je toepast wat er in dit artikel staat, gaan je vrienden en collega’s zich afvragen hoe het mogelijk is dat je zo snel bent afgevallen. Je partner en familie zullen versteld staan van je figuur en je verhoogde zelfvertrouwen. Je voelt jezelf beter dan ooit tevoren.

In dit artikel krijg je stap voor stap uitgelegd hoe jij snel kunt afvallen in een week tijd. Je krijgt voor elke dag gezonde recepten – ontbijt, lunch en avondeten – en een korte inleiding over sporten en bewegen voor optimaal gewichtsverlies. De gezonde gerechten zijn zo samengesteld dat je snel in één week tijd gewicht verliest. Gezond eten is essentieel om in zeven dagen tijd af te vallen.

Het probleem van mensen met overgewicht is niet dat ze te veel calorieën binnenkrijgen, maar dat ze de verkeerde calorieën binnenkrijgen.

Dweilen met de kraan open

Heb je ooit gehoord van het spreekwoord: “Dweilen met de kraan open”? Dit spreekwoord betekent dat je de symptomen van een probleem bestrijdt in plaats van de werkelijke oorzaak. Als het op gewichtsverlies aankomt, “dweilen” veel mensen helaas “met de kraan open”.

Deze mensen staan uren per week in de sportschool om calorieën te verbranden zodat ze afvallen. Maar zolang ze de “kraan” nog niet dichtgedraaid hebben, heeft dit “dweilen” (sporten) weinig zin.

De komende week ga je eerst de “kraan” dichtdraaien en dan pas “de vloer droogdweilen”. En “de vloer droogdweilen” in de aanpak die we hier gebruiken is niet uren sporten in de sportschool. De aanpak in dit artikel is veel leuker, veiliger en effectiever.

“De kraan dichtdraaien” doen we simpelweg door het soort calorieën dat je via je voeding binnenkrijgt aan te passen. “De vloer droogdweilen” doen we door regelmatig te bewegen. Schrik niet, dit betekent niet dat je uren in de sportschool hoeft te staan, gewoon meer bewegen zoals traplopen, fietsen, zwemmen of spelen is al voldoende.

De kraan dicht draaien

Het probleem van mensen met overgewicht is niet dat ze te veel calorieën binnenkrijgen, maar dat ze de verkeerde calorieën binnenkrijgen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, tellen niet alle calorieën in je voeding evenveel mee.

Onderzoek van de John Hopkins Universiteit (oktober 2011) toont aan dat calorieën verkregen uit koolhydraten veel sneller voor overgewicht zorgen dan calorieën verkregen uit vetten en eiwitten.

“De kraan dichtdraaien” doen we dus door de koolhydraten in je dieet te vervangen door gezonde vetten en eiwitten. Maak je geen zorgen als je niet precies weet wat dit betekent. Verderop in dit artikel staat precies wat je wel en niet kunt eten.

De vloer droog dweilen

Zodra je de juiste calorieën tot je neemt gaat het verbranden van de overtollige calorieën in je lichaam (je lichaamsvet) veel makkelijker. “Cardio” training (zoals hardlopen en aerobics) is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet ideaal om calorieën te verbranden. Je moet bijvoorbeeld vijf uur hardlopen om één Big Mac te verbranden.

Veel cardio-sporten zetten hoge spanning op je gewrichten en veroorzaken een hongergevoel. De hoge spanning op je gewrichten zorgt voor blessures en het hongergevoel zorgt ervoor dat je na je training weer gaat eten. Dit eten na je training, vult alle zojuist verbrande calorieën weer aan. En je training is, voor wat betreft het gewenste gewichtsverlies, dus voor niets geweest.

Daarnaast heb ik nog nooit iemand ontmoet die het leuk vond om uren per week zwetend op een loopband in de sportschool te staan. Het kost een hoop tijd en het is afzien. Ik neem aan dat je wel wat leukere dingen wilt doen dan zweten in de sportschool.

Een beter alternatief om calorieën te verbranden is een actievere levensstijl. Gewoon in je dagelijks leven wat meer bewegen. Maak eens een avondwandeling in plaats van tv te kijken, neem de trap in plaats van de lift op je werk, ga op de fiets boodschappen doen in plaats van met de auto of koop een paar rolschaatsen en trek er daarmee op uit. Er zijn duizenden manieren om in je dagelijks leven meer te bewegen. Ons lichaam is niet gemaakt om stil te zitten, het is gemaakt om te bewegen.

Met een actieve levensstijl zorg je ervoor dat je lichaam een hogere verbrandingssnelheid krijgt. Dit betekent dat je lichaam automatisch meer calorieën verbrandt. De kunst is om het bewegen een standaardonderdeel te laten uitmaken van je dag. Zo ben je er geen extra tijd aan kwijt en voel je je gauw energieker en fitter zonder dat dit extra moeite kost.

Afvallen in een week – de planning

In zeven dagen tijd gaan we de kraan dichtdraaien en de vloer droogdweilen. Het is heel goed mogelijk om in een week tijd meerdere kilo’s af te vallen. Stel jezelf echter geen onrealistische doelen. Het is vrijwel onmogelijk om op een gezonde manier meer dan 4 kilo kwijt te raken in één week. Maar als je de activiteiten die hieronder worden beschreven de komende week uitvoert en de gezonde recepten bereidt, bereik je binnen de kortste keren jouw ideale gewicht.

Haal voordat je begint aan de afvalweek, de volgende producten in huis: kokosnootolie, extra vergine olijfolie, 150 gram wilde zalm, 1 kilo wortels/peentjes, 500 gram uien, 7 teentjes knoflook, 3 scharreleieren, 1 broccoli, 1 avocado, 500 gram walnoten, 500 gram amandelen en eventueel een stukje fruit.

Tips om optimaal gewichtverlies uit je eten te halen:

 • Bak alles in kokosnootolie.
 • Groente kun je het best stomen, maar koken in weinig water is ook goed.
 • Eet als je honger hebt. Als je pas om 10 uur ’s ochtends trek hebt in ontbijt, eet je ontbijt dan pas 10 uur ’s ochtends.
 • Eet als je honger hebt. De (gezonde) tussendoortjes kun je zo veel eten als je wilt.

Tips voor voldoende beweging:

 • Beweeg 15 tot 30 minuten voor het ontbijt. Bij voorkeur buiten. Zorg dat je ademhaling enigszins versnelt.
 • Neem de fiets naar je werk of parkeer je auto op 15 minuten loopafstand van je huis.
 • Neem de trap op je werk en niet de lift.
 • Zit niet langer dan 30 minuten stil op je werk. Loop naar de printer, doe wat rek- en trek-oefeningen, haal wat te drinken of ga naar het toilet.
 • Maak een avondwandeling van circa 30 minuten, zorg dat je aardig doorstapt zodat je ademhaling enigszins versnelt. Je kunt ook een stukje gaan fietsen, zwemmen of zelfs rolschaatsen.

Het eetschema (met enkel gezonde afvalrecepten):

Dag 1

 • Ontbijt: Bak 2 scharreleieren, 1 ui en 1 teentje knoflook in heel veel kokosnootolie. Voeg 1 gesneden avocado en een scheut extra vergine olijfolie toe aan het gerecht voordat je het serveert.
 • Lunch: Rauwe peentjes (zo veel je wilt) en een gekookt eitje (of twee gekookte eitjes als je in de ochtend alleen een stuk fruit hebt gegeten).
 • Avondeten: Gestoomde broccoli met 150 gram gebakken wilde zalm (bakken in heel veel kokosnootolie). Voeg een scheut extra vergine olijfolie toe voordat je het gerecht serveert.
 • Tussendoortjes: Walnoten, amandelen en peentjes.
 • Boodschappen: Spinazie, rode kool, een haring, 2 scharreleieren, een stukje fruit, komkommer, tomaten, citroen en 1 avocado

Dag 2

 • Ontbijt: Bak 2 scharreleieren, een hand spinazie, 1 ui en 1 teentje knoflook in heel veel kokosnootolie. Voeg een scheut extra vergine olijfolie toe aan het gerecht voordat je het serveert.
 • Lunch: Salade van avocado, komkommer, spinazie en tomaat met extra vergine olijfolie en een uitgeknepen citroen.
 • Avondeten: Gekookte rode kool met een haring. Voeg extra vergine olijfolie toe aan het gerecht voordat je het serveert.
 • Tussendoortjes: Walnoten, amandelen en peentjes.
 • Boodschappen: Bloemkool, spinazie, stukje vlees, gerookte zalm, 2 scharreleieren, een stukje fruit, komkommer, tomaten, citroen en 1 avocado

Dag 3

 • Ontbijt: Bak 2 scharreleieren, 1 ui en 1 teentje knoflook in heel veel kokosnootolie. Voeg één gesneden avocado en een scheut extra vergine olijfolie toe aan het gerecht voordat je het serveert.
 • Lunch: Salade van spinazie, tomaat, komkommer en gerookte zalm met uitgeknepen citroen, een scheut extra vergine olijfolie en wat balsamicoazijn als je dat hebt.
 • Avondeten: Gewokte bloemkool met een stuk gebraden vlees (gebraden in kokosnootolie).
 • Tussendoortjes: Walnoten, amandelen en peentjes.
 • Boodschappen: Broccoli, garnalen, 4 scharreleieren, een stukje fruit, sla, tomaten, citroen en 1 avocado

Dag 4

 • Ontbijt: Bak 2 scharreleieren, 1 ui en 1 teentje knoflook in heel veel kokosnootolie. Voeg een scheut extra vergine olijfolie toe aan het gerecht voordat je het serveert.
 • Lunch: Salade van garnalen en avocado met extra vergine olijfolie.
 • Avondeten: Gestoomde broccoli met 2 gebakken eitjes.
 • Tussendoortjes: Walnoten, amandelen en peentjes.
 • Boodschappen: Prei, zuurkool, gerookte zalm, 3 scharreleieren, een stukje fruit en 1 avocado.

Dag 5

 • Ontbijt: Bak 2 scharreleieren, 1 ui en 1 teentje knoflook in heel veel kokosnootolie. Voeg één gesneden avocado en een scheut extra vergine olijfolie toe aan het gerecht voordat je het serveert.
 • Lunch: Rauwe peentjes met een gekookt eitje.
 • Avondeten: Gewokte prei, zuurkool en gerookte zalm.
 • Tussendoortjes: Walnoten, amandelen en peentjes.
 • Boodschappen: Chinese kool, spinazie, 2 scharreleieren, een stukje fruit, komkommer, tomaten, citroen en 1 avocado.

Dag 6

 • Ontbijt: Bak 2 scharreleieren, 1 ui en 1 teentje knoflook in heel veel kokosnootolie. Voeg een scheut extra vergine olijfolie toe aan het gerecht voordat je het serveert.
 • Lunch: Salade van spinazie, tomaat, komkommer, gefruite ui en avocado.
 • Avondeten: Gewokte Chinese kool met extra vergine olijfolie.
 • Tussendoortjes: Walnoten, amandelen en peentjes.
 • Boodschappen: Broccoli, makreel/sardientjes, courgetten, 2 scharreleieren, een stukje fruit en 1 avocado

Dag 7

 • Ontbijt: Bak 2 scharreleieren, 1 ui en 1 teentje knoflook in heel veel kokosnootolie. Voeg 1 gesneden avocado en een scheut extra vergine olijfolie toe aan het gerecht voordat je het serveert.
 • Lunch: Gegrilde courgette met extra vergine olijfolie.
 • Avondeten: Gestoomde broccoli met gebakken makreel of sardientjes.
 • Tussendoortjes: Walnoten, amandelen en peentjes.

“Ik heb nooit honger in de ochtend”

Als je geen honger hebt in de ochtend dan kun je een stukje fruit eten. Probeer wel steeds vaker een goed ontbijt te eten. Alleen een stukje fruit kan af en toe, maar bevat niet voldoende voedingsstoffen voor een gezond ontbijt.

Begin nu, zet door en oordeel pas na een week

Als je de komende week ongeveer eet wat hierboven genoemd staat, val je enkele kilo’s af en voel je jezelf een stuk energieker. Het is ook belangrijk dat je voldoende beweging krijgt. Zorg ervoor dat je de ochtend- en avondwandelingen maakt en dat je stevig doorstapt.

Als je na een week nog meer wilt afvallen, kun je gewoon weer vanaf dag 1 beginnen. Het is belangrijk om koolhydraten, zoals granen en suiker buiten je dagelijkse voeding te houden als je niet wilt dat de verloren kilo’s direct weer aankomen. In het begin kan dit misschien een licht hongergevoel veroorzaken, maar na een dag of tien begin je er helemaal aan te wennen.

Als je meer variatie in de maaltijden wilt, vind je hier meer gezonde recepten.

Afvallen in een week – NU beginnen

Ga vandaag nog naar de supermarkt en kijk welke producten je allemaal nodig hebt voor de eerste dag. Dan kun je morgen direct beginnen met afvallen. Snel afvallen in een week tijd is heel goed mogelijk als je de juiste stappen neemt.

Staan er producten tussen die je niet eet of niet lekker vindt? Geen probleem. Ik heb een speciale boodschappenlijst gemaakt waar alle gezonde producten op staan, zodat je zelf kunt bepalen wat je eet.

Hieronder kun je gratis lid worden van www.jasperalblas.nl. Naast waardevolle afslank tips in mijn nieuwbrief en heerlijke recepten stuur ik je dan ook direct deze boodschappenlijst toe.

Je wordt geheel kosteloos lid door je voornaam en e-mailadres hieronder in te vullen. Zo kun je de gezonde gerechten zelf maken, precies eten wat jij lekker vindt en gemakkelijk afvallen.

200 reacties

 • Melati
  30/10/2020 om 10:18 am

  Hallo Jasper,
  Ik ben begonnen met de afvalweek, maar ui en knoflook s morgens staat me tegen. Kan ik dit weglaten of heeft het een functie?
  Groet,
  Melati

  • Nicky Leidelmeijer
   12/01/2021 om 12:50 pm

   Je kunt ui en knoflook inderdaad prima weglaten, we gebruiken het vooral voor de smaak. Misopasta is misschien een lekker alternatief.

 • Ruben
  29/09/2020 om 5:16 pm

  Wat een duidelijk verhaal, ik ga het zeker proberen! Nu is mijn vraag waar ik haring mee kan vervangen.

  • Jasper Alblas
   30/09/2020 om 3:14 pm

   Super Ruben, je zou het kunnen vervangen door makreel, zalm, paling of sardines. Veel succes

 • Joyce
  23/08/2020 om 9:44 pm

  Hoi,

  Heb een moeilijk vraagje.
  Ik zie namelijk dat zo goed als heel het schema uit veel eieren bestaan.
  Ik ben namelijk allergisch aan eieren.
  Zou ik dit kunne vervangen ?

  • Jasper Alblas
   30/09/2020 om 6:51 pm

   Ei is in sommige gerechten moeilijk te vervangen. Ben je ook allergisch voor kwarteleitjes? Veel mensen die een ei allergie hebben reageren daar wel goed op. Anders kun je het in sommige recepten weglaten, roerei kun je vervangen door tofu en in bak recepten kun je het vaak vervangen door banaan, lijnzaad of psylliumvezels.

 • Bernadeth
  12/06/2020 om 9:25 am

  Hoi. Ik lust geen vis. Dus jou menu is niet voor mij weggelegd

  • Jasper Alblas
   30/09/2020 om 7:09 pm

   Je kunt vis in veel gevallen vervangen door eieren, vlees, kip of vegetarische vervangers zoals tempeh of falafel.

 • Loes
  02/04/2020 om 10:42 pm

  Hallo,

  Ik drink elke ochtend 200 ml ongezoete amandelmelk met koffie. Moet ik hiermee stoppen? Kan ik eventueel wat tomaatjes en spinazie door mijn ei bakken in de ochtend? En waarvoor kan ik de avocado vervangen?

  • Jasper Alblas
   04/04/2020 om 4:02 pm

   Prima om dat te blijven drinken en ook super om tomaatjes en spinazie door je ei te doen! Avocado kun je vervangen door ei, walnoten, chiazaden of vette vis.

Alle reacties tonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *