Sojayoghurt: alles wat je moet weten

Gereviewd door expert
7 reacties

8794 volgers

Sojayoghurt is volgens veel mensen een goed alternatief voor gewone yoghurt. We zien ook steeds meer verschillende soorten sojayoghurt in de winkels komen. Maar waarom is deze plantaardige optie nou zo populair?

In dit artikel leggen we uit wat sojayoghurt is, bekijken we de voedingswaarden, hoe gezond het is en geven we tips hoe je het kunt verwerken in je voedingspatroon.

Ook hebben we een leuk recept voor je, want je kunt heel makkelijk zelf sojayoghurt maken!

Zo kun je voortaan ook voor deze plantaardige optie kiezen als je zin hebt in een yoghurtje!

Wat is sojayoghurt?

Sojayoghurt is een plantaardige yoghurt gemaakt op basis van sojamelk. Sojamelk – of eigenlijk sojadrink, want het is geen echte melk – wordt gemaakt van sojabonen.

Er wordt dus geen dierlijke melk verwerkt in sojayoghurt. Hierdoor is het geschikt voor veganisten, mensen die lactose-intolerant zijn of mensen die om een andere reden geen dierlijke zuivel willen of kunnen eten.

Let op: omdat sojayoghurt officieel geen yoghurt is, wordt het product soms anders genoemd in de supermarkt.

Een plantaardig alternatief zoals sojayoghurt is niet alleen gezond en lekker, maar ook nog eens duurzaam. Hierover zometeen meer.

Andere plantaardige alternatieven voor koemelk-yoghurt zijn amandelyoghurt, kokosyoghurt of yoghurt op basis van haver.

Aan de biologische versies van deze plantaardige alternatieven mogen geen extra vitamine en mineralen toegevoegd worden, daarom zijn deze niet helemaal een vervanger voor zuivel.

Hoe wordt sojayoghurt gemaakt?

Sojayoghurt wordt gemaakt van sojamelk. Sojayoghurt is een gefermenteerd product, net als yoghurt die van koemelk wordt gemaakt.

Aan de sojamelk worden de melkzuurbacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus toegevoegd. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur.

Hierdoor krijgt de sojamelk een lichtzure yoghurtsmaak en een dikkere en gladde textuur.

Hoe smaakt het?

Een goede sojayoghurt is lekker romig. Niet te zoet maar ook niet overdreven zuur. Het is een veelzijdig en voedzaam product waarmee je alle kanten op kunt.

Er zijn veel verschillende soorten sojayoghurt te koop: ongezoet, gezoet of met een smaakje. Meestal een fruitsmaak, zoals mango of blauwe bes, maar ook bijvoorbeeld vanille. De gezoete soorten of die met een smaakje bevatten echter vaak veel suiker.

Wij raden een naturel sojayoghurt aan zonder toevoegingen. Die bevatten veel minder suikers en ook minder calorieën. Een ongezoete naturel sojayoghurt is de meest pure vorm waaraan je zelf allerlei lekkere dingen kunt toevoegen.

Ook fijn: sojayoghurt is duurzaam

Uit onderzoek blijkt dat het produceren van een glas koemelk ongeveer drie keer zoveel CO2-uitstoot oplevert als de productie van een glas sojamelk (1). Sojamelk is de basis van sojayoghurt, dus dat is een prima begin!

Daarnaast komt volgens stichting Natuur en Milieu sojayoghurt vergeleken met andere yoghurtsoorten als beste uit de bus als het gaat om impact op het milieu en dierenwelzijn. Dit komt doordat er geen boskap voor de teelt heeft plaatsgevonden voor soja die door mensen wordt geconsumeerd.

Steeds vaker willen mensen ook in hun voeding rekening houden met mens, dier en milieu. Dit is duurzaam eten. Yoghurt gemaakt van soja is dan een goede optie.

Vind je duurzaam eten een goed idee en wil je er meer over weten? We vertellen je graag meer over hoe jij je leef- en eetpatroon kunt verduurzamen.

Voedingswaarden sojayoghurt

Soja is een van de beste bronnen van plantaardig eiwit. De voedingswaarden van ongezoete sojayoghurt per 100 gram (2):

Calorieën66
Vet1,8 gram
Verzadigd vet0,2 gram
Onverzadigd vet1,6 gram
Proteïne2,6 gram – 5% van de ADH
Koolhydraten9,7 gram – 3% van de ADH
Vitamine E13,2 milligram – 22% van
de ADH
Vitamine D55 IU – 13% van de ADH

Is sojayoghurt gezond?

Dat hangt ervan af. De gezoete soorten of de soorten met een smaakje bevatten veel suikers. Die kun je dus beter niet nemen. Als je voor de ongezoete variant kiest, is dat een betere keuze.

Sojayoghurt bevat in elk geval veel eiwitten en heeft een lage glycemische index. Hierdoor past het goed in een koolhydraatarm dieet.

Waar te koop?

Vroeger moest je ervoor naar de natuurwinkel maar tegenwoordig is sojayoghurt bij vrijwel alle grote supermarkten te koop, ook de ongezoete variant (die het meest natuurlijk is). Je ziet zelfs dat steeds meer huismerken ongezoete sojayoghurt aanbieden. Wel zo fijn voor je portemonnee!

Zelf sojayoghurt maken

Als je het leuk vindt, kun je ook zelf sojayoghurt maken van sojamelk. Voor dit basisrecept heb je het volgende nodig:

  • 1 liter sojamelk
  • 4 eetlepels yoghurtstarter (te koop in de winkel) of 4 eetlepels van een goede kwaliteit sojayoghurt die je bewaard hebt óf 4 eetlepels waterkefir-starter (als je voor volledig plantaardig wilt gaan)
  • Pannetje
  • Thermometer (je moet de temperatuur nauwkeurig kunnen meten)
  • Yoghurtmaker of thermoskan of oven

Bereiding:

Breng de sojamelk in een pannetje aan de kook en laat deze vervolgens weer afkoelen tot minimaal 41 maar maximaal 45 °C.

Meet de temperatuur goed na met de thermometer. Als de melk te warm is kan de starter straks zijn werk niet goed doen.

Roer de vier eetlepels starter of bewaarde yoghurt door de melk en meng alles goed. In de starter of yoghurt zitten de (melk)zuurbacteriën die de melk om gaan zetten in yoghurt.

  • Yoghurtmachine: doe de warme melk erin, het deksel erop en zet hem aan. Het apparaat doet de rest!
  • Thermosfles: doe de yoghurt erin en sluit hem goed af.
  • Heb je geen yoghurtmaker of thermosfles? Zet de melk dan in de oven bij een temperatuur van 41 tot 45 °C.

Na zo’n 8 tot 10 uur, als de yoghurt vaster wordt, moet hij gaan afkoelen. Schenk de nog enigszins korrelige maar al dikkere yoghurtmelk in een fles of meerdere kleine flesjes en zet deze in de koelkast. Daar dikt de yoghurt verder in.

Eenmaal afgekoeld is je eigengemaakte sojayoghurt klaar. Nu kun je hem verwerken in een recept of gewoon zo eten. Geniet ervan!

Is de yoghurt te dun uitgevallen? Dan zijn er twee dingen die je de volgende keer kunt doen:

  • Laat de melk nog een paar uur langer staan
  • Los een eetlepel agar agarpoeder op in 50 ml water en voeg dit toe aan de sojamelk als deze begint te koken

Download

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis Jaspers Boodschappenlijst.

Ontvang de boodschappenlijst

Sojayoghurt opnemen in je voedingspatroon

Als je niet al om een bepaalde reden plantaardig eet, kan het vervangen van zuivel best lastig zijn. Veel mensen vinden zuivel nou eenmaal heel lekker!

Er zijn tegenwoordig echter zoveel goede plantaardige alternatieven dat je makkelijk een dagje zonder zuivel kunt. Begin stap voor stap en vervang je bakje yoghurt bij het ontbijt eens door een bakje sojayoghurt.

En er zijn nog veel meer mogelijkheden. Neem sojayoghurt bijvoorbeeld eens:

  • Als makkelijk tussendoortje
  • In een frisse smoothie
  • Als basis voor een lekker sausje*
  • In een romige soep
  • Als toetje

*Bijvoorbeeld knoflooksaus door knoflook en peterselie aan een beetje sojayoghurt toe te voegen.

Je ziet: er zijn meer dan genoeg maaltijden of gerechten waarbij je in plaats van voor gewone yoghurt voor sojayoghurt kunt kiezen.

Conclusie

Sojayoghurt is een goed alternatief voor yoghurt van koemelk. Als je een plantaardig eetpatroon hebt of wilt gaan volgen, is het een gezonde bron van eiwitten. Hierdoor past sojayoghurt ook goed in een koolhydraatarm dieet.

Gebruik onze tips om zuivel te vervangen of af en toe eens een dagje te laten staan. Dat is beter voor de wereld om ons heen en ook goed voor de afwisseling in je voeding!

Wil je meer weten en leren over vers, natuurlijk en gezond eten, ervoor zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en daarbij meteen van je overtollige lichaamsvet afkomen? Neem dan snel een kijkje in één van onze programma’s.

Tekst is geverifieerd door Margaretha Kussendrager, Diëtist

Wat vond je van dit artikel?

[1] Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987–992.

[2] https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/10550/2

 

 

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (7)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Nathalie
    op 31 mei 2022 om 15:23 zegt
    Hi, mijn (zelfgemaakte) soja yoghurt is wel mooi dik, maar totaal niet zuur. Ook niet een klein beetje. Waar ligt dat aan? Grtz.Nath
    1. Dat is gek, heb je er voldoende yoghurtstarter aan toegevoegd?
  2. Toch is het (regelmatig) nuttigen van producten met soja niet aan te raden, door de ontregelende eigenschap op je hormoonhuishouding. Dit geldt niet voor gefermenteerde soja, zoals tempeh, tamari e.d. Ook de wereldwijde teelt van soja geeft te denken en kan een reden zijn om het eten van soja tot een minimum te beperken.
  3. Joke Wijker
    op 7 februari 2021 om 11:36 zegt
    Hoi allemaal, heel duidelijk en goed artikel weer, hartelijk dank! Even voor de duidelijkheid, dit gebruik ik toch niet in plaats van Griekse yoghurt in jullie recepten, maar naast amandel- en kokos yoghurt, klopt? Het is dus een extra non dairy variant? Gr!! Joke
  4. Nathalie
    op 31 mei 2022 om 15:23 zegt
    Hi, mijn (zelfgemaakte) soja yoghurt is wel mooi dik, maar totaal niet zuur. Ook niet een klein beetje. Waar ligt dat aan? Grtz.Nath
    1. Dat is gek, heb je er voldoende yoghurtstarter aan toegevoegd?
  5. Toch is het (regelmatig) nuttigen van producten met soja niet aan te raden, door de ontregelende eigenschap op je hormoonhuishouding. Dit geldt niet voor gefermenteerde soja, zoals tempeh, tamari e.d. Ook de wereldwijde teelt van soja geeft te denken en kan een reden zijn om het eten van soja tot een minimum te beperken.
  6. Joke Wijker
    op 7 februari 2021 om 11:36 zegt
    Hoi allemaal, heel duidelijk en goed artikel weer, hartelijk dank! Even voor de duidelijkheid, dit gebruik ik toch niet in plaats van Griekse yoghurt in jullie recepten, maar naast amandel- en kokos yoghurt, klopt? Het is dus een extra non dairy variant? Gr!! Joke
  7. Hoe maak je met waterkefir de sojayoghurt?
    1. Als je het recept in het artikel volgt met de 4 el waterkefir, dan lukt het om de sojayoghurt zelf te maken. Veel succes!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Als Anouk het kan, kan jij het ook!

Anouk is vorig jaar maart vanwege gezondheidsredenen begonnen met koolhydraatarm eten en afvallen. Ze is binnen een jaar maar liefst 23 kilo afgevallen.

Top artikel

Afvallen buik: een stappenplan, 12 tips en 4 misverstanden die helpen om buikvet te verbranden

Buikvet verbranden is met de juiste aanpak mogelijk. Ga aan de slag met een duidelijk stappenplan en 12 tips en voorkom dat je in de 4 valkuilen stapt.

Bekijk alle artikelen