Sojayoghurt: alles wat je moet weten
Sojayoghurt is volgens veel mensen een goed alternatief voor gewone yoghurt. We zien ook steeds meer verschillende soorten sojayoghurt in de winkels komen. Maar waarom is deze plantaardige optie nou zo populair?
In dit artikel leggen we uit wat sojayoghurt is, bekijken we de voedingswaarden, hoe gezond het is en geven we tips hoe je het kunt verwerken in je voedingspatroon.
Ook hebben we een leuk recept voor je, want je kunt heel makkelijk zelf sojayoghurt maken!
Zo kun je voortaan ook voor deze plantaardige optie kiezen als je zin hebt in een yoghurtje!
Wat is sojayoghurt?
Sojayoghurt is een plantaardige yoghurt gemaakt op basis van sojamelk. Sojamelk – of eigenlijk sojadrink, want het is geen echte melk – wordt gemaakt van sojabonen.
Er wordt dus geen dierlijke melk verwerkt in sojayoghurt. Hierdoor is het geschikt voor veganisten, mensen die lactose-intolerant zijn of mensen die om een andere reden geen dierlijke zuivel willen of kunnen eten.
Let op: omdat sojayoghurt officieel geen yoghurt is, wordt het product soms anders genoemd in de supermarkt.
Een plantaardig alternatief zoals sojayoghurt is niet alleen gezond en lekker, maar ook nog eens duurzaam. Hierover zometeen meer.
Andere plantaardige alternatieven voor koemelk-yoghurt zijn amandelyoghurt, kokosyoghurt of yoghurt op basis van haver.
Aan de biologische versies van deze plantaardige alternatieven mogen geen extra vitamine en mineralen toegevoegd worden, daarom zijn deze niet helemaal een vervanger voor zuivel.
Hoe wordt sojayoghurt gemaakt?
Sojayoghurt wordt gemaakt van sojamelk. Sojayoghurt is een gefermenteerd product, net als yoghurt die van koemelk wordt gemaakt.
Aan de sojamelk worden de melkzuurbacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus toegevoegd. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur.
Hierdoor krijgt de sojamelk een lichtzure yoghurtsmaak en een dikkere en gladde textuur.
Hoe smaakt het?
Een goede sojayoghurt is lekker romig. Niet te zoet maar ook niet overdreven zuur. Het is een veelzijdig en voedzaam product waarmee je alle kanten op kunt.
Er zijn veel verschillende soorten sojayoghurt te koop: ongezoet, gezoet of met een smaakje. Meestal een fruitsmaak, zoals mango of blauwe bes, maar ook bijvoorbeeld vanille. De gezoete soorten of die met een smaakje bevatten echter vaak veel suiker.
Wij raden een naturel sojayoghurt aan zonder toevoegingen. Die bevatten veel minder suikers en ook minder calorieën. Een ongezoete naturel sojayoghurt is de meest pure vorm waaraan je zelf allerlei lekkere dingen kunt toevoegen.
Ook fijn: sojayoghurt is duurzaam
Uit onderzoek blijkt dat het produceren van een glas koemelk ongeveer drie keer zoveel CO2-uitstoot oplevert als de productie van een glas sojamelk (1). Sojamelk is de basis van sojayoghurt, dus dat is een prima begin!
Daarnaast komt volgens stichting Natuur en Milieu sojayoghurt vergeleken met andere yoghurtsoorten als beste uit de bus als het gaat om impact op het milieu en dierenwelzijn. Dit komt doordat er geen boskap voor de teelt heeft plaatsgevonden voor soja die door mensen wordt geconsumeerd.
Steeds vaker willen mensen ook in hun voeding rekening houden met mens, dier en milieu. Dit is duurzaam eten. Yoghurt gemaakt van soja is dan een goede optie.
Vind je duurzaam eten een goed idee en wil je er meer over weten? We vertellen je graag meer over hoe jij je leef- en eetpatroon kunt verduurzamen.
Voedingswaarden sojayoghurt
Soja is een van de beste bronnen van plantaardig eiwit. De voedingswaarden van ongezoete sojayoghurt per 100 gram (2):
Calorieën | 66 |
Vet | 1,8 gram |
Verzadigd vet | 0,2 gram |
Onverzadigd vet | 1,6 gram |
Proteïne | 2,6 gram – 5% van de ADH |
Koolhydraten | 9,7 gram – 3% van de ADH |
Vitamine E | 13,2 milligram – 22% van de ADH |
Vitamine D | 55 IU – 13% van de ADH |
Is sojayoghurt gezond?
Dat hangt ervan af. De gezoete soorten of de soorten met een smaakje bevatten veel suikers. Die kun je dus beter niet nemen. Als je voor de ongezoete variant kiest, is dat een betere keuze.
Sojayoghurt bevat in elk geval veel eiwitten en heeft een lage glycemische index. Hierdoor past het goed in een koolhydraatarm dieet.
Waar te koop?
Vroeger moest je ervoor naar de natuurwinkel maar tegenwoordig is sojayoghurt bij vrijwel alle grote supermarkten te koop, ook de ongezoete variant (die het meest natuurlijk is). Je ziet zelfs dat steeds meer huismerken ongezoete sojayoghurt aanbieden. Wel zo fijn voor je portemonnee!
Zelf sojayoghurt maken
Als je het leuk vindt, kun je ook zelf sojayoghurt maken van sojamelk. Voor dit basisrecept heb je het volgende nodig:
- 1 liter sojamelk
- 4 eetlepels yoghurtstarter (te koop in de winkel) of 4 eetlepels van een goede kwaliteit sojayoghurt die je bewaard hebt óf 4 eetlepels waterkefir-starter (als je voor volledig plantaardig wilt gaan)
- Pannetje
- Thermometer (je moet de temperatuur nauwkeurig kunnen meten)
- Yoghurtmaker of thermoskan of oven
Bereiding:
Breng de sojamelk in een pannetje aan de kook en laat deze vervolgens weer afkoelen tot minimaal 41 maar maximaal 45 °C.
Meet de temperatuur goed na met de thermometer. Als de melk te warm is kan de starter straks zijn werk niet goed doen.
Roer de vier eetlepels starter of bewaarde yoghurt door de melk en meng alles goed. In de starter of yoghurt zitten de (melk)zuurbacteriën die de melk om gaan zetten in yoghurt.
- Yoghurtmachine: doe de warme melk erin, het deksel erop en zet hem aan. Het apparaat doet de rest!
- Thermosfles: doe de yoghurt erin en sluit hem goed af.
- Heb je geen yoghurtmaker of thermosfles? Zet de melk dan in de oven bij een temperatuur van 41 tot 45 °C.
Na zo’n 8 tot 10 uur, als de yoghurt vaster wordt, moet hij gaan afkoelen. Schenk de nog enigszins korrelige maar al dikkere yoghurtmelk in een fles of meerdere kleine flesjes en zet deze in de koelkast. Daar dikt de yoghurt verder in.
Eenmaal afgekoeld is je eigengemaakte sojayoghurt klaar. Nu kun je hem verwerken in een recept of gewoon zo eten. Geniet ervan!
Is de yoghurt te dun uitgevallen? Dan zijn er twee dingen die je de volgende keer kunt doen:
- Laat de melk nog een paar uur langer staan
- Los een eetlepel agar agarpoeder op in 50 ml water en voeg dit toe aan de sojamelk als deze begint te koken
Download
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis Jaspers Boodschappenlijst.
Sojayoghurt opnemen in je voedingspatroon
Als je niet al om een bepaalde reden plantaardig eet, kan het vervangen van zuivel best lastig zijn. Veel mensen vinden zuivel nou eenmaal heel lekker!
Er zijn tegenwoordig echter zoveel goede plantaardige alternatieven dat je makkelijk een dagje zonder zuivel kunt. Begin stap voor stap en vervang je bakje yoghurt bij het ontbijt eens door een bakje sojayoghurt.
En er zijn nog veel meer mogelijkheden. Neem sojayoghurt bijvoorbeeld eens:
- Als makkelijk tussendoortje
- In een frisse smoothie
- Als basis voor een lekker sausje*
- In een romige soep
- Als toetje
*Bijvoorbeeld knoflooksaus door knoflook en peterselie aan een beetje sojayoghurt toe te voegen.
Je ziet: er zijn meer dan genoeg maaltijden of gerechten waarbij je in plaats van voor gewone yoghurt voor sojayoghurt kunt kiezen.
Conclusie
Sojayoghurt is een goed alternatief voor yoghurt van koemelk. Als je een plantaardig eetpatroon hebt of wilt gaan volgen, is het een gezonde bron van eiwitten. Hierdoor past sojayoghurt ook goed in een koolhydraatarm dieet.
Gebruik onze tips om zuivel te vervangen of af en toe eens een dagje te laten staan. Dat is beter voor de wereld om ons heen en ook goed voor de afwisseling in je voeding!
Wil je meer weten en leren over vers, natuurlijk en gezond eten, ervoor zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en daarbij meteen van je overtollige lichaamsvet afkomen? Neem dan snel een kijkje in één van onze programma’s.
Tekst is geverifieerd door Margaretha Kussendrager, Diëtist
Wat vond je van dit artikel?
[1] Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987–992.
[2] https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/10550/2
Meer
Deel dit bericht
Lees ook eens
Top artikel
Met de Nieuwjaars Challenge ging het roer om en viel Sanny maar liefst 16,5 kilo af. Drie jaar laten zochten we haar opnieuw op. En het gaat nog steeds goed!...
Top artikel
In 2014 begon Mieke met afvallen volgens het 7x7 Afslank Programma en het Smoothie Afslank Plan. Zeven jaar later is ze nog steeds aan het Jasperen!...
Afvallen
Nancy viel 25 kilo af
Ervaringen
Marjon viel 17 kilo af!
Ervaringen
Lisette is maar liefst 37 kilo afgevallen
Ervaringen
Reacties (7)
Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen