Afvallen met shakes

59 reacties

8794 volgers

Bij shakes en afvallen denken veel mensen aan de kant-en-klare shakes uit de supermarkt of bij de drogist. Maar werkt afvallen met shakes wel?

In dit artikel vertellen we of shakes helpen bij het afvallen, leggen we uit waar je op moet letten en krijg je twee heerlijke afvalshake-recepten.

1. Kant-en-klare afslankshakes

Misschien heb jij ook wel eens het schap met afslankshakes of maaltijdvervangers bekeken. Zulke shakes zijn vaak bedoeld om een complete maaltijd te vervangen (1).

Toch raden wij je aan om niet te kiezen voor dat soort kant-en-klare shakes. Vaak bevatten die poeders veel toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen en eigenlijk niet zoveel goede voedingsstoffen.

2. Afvallen met natuurlijke shakes: smoothies

Bij Jasperalblas werken we met natuurlijke shakes, ook wel smoothies genoemd.
Dit zijn drinkbare maaltijden die bestaan uit verschillende gepureerde ingrediënten.

Maaltijden gemaakt van gezonde, verse voedingsmiddelen zijn het beste om af te vallen, maar dat is niet altijd makkelijk te doen met een druk schema.

Een natuurlijke shake is dan een prima alternatief. Dat kan een hele gezonde maaltijdvervanger zijn. Zolang je ‘m maakt met gezonde ingrediënten, bevat een shake een hoge concentratie aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en gezonde vezels.

Zo krijg je op een kwalitatieve manier en met weinig calorieën alle goede voedingsstoffen binnen.

3. Ingrediënten voor shakes

De hoofdingrediënten van onze shakes zijn groenten en fruit, maar je kunt ze prima uitbreiden met:

 • Noten (niet gezouten)
 • Zaden en pitten
 • Specerijen
 • Kruiden
 • Griekse yoghurt

Om een shake vloeibaarder te maken, kun je naast water ook kokoswater, kokosmelk of amandelmelk gebruiken.

Shakes maak je door alle ingrediënten met elkaar te mixen met een staafmixer of blender. Door shakes te drinken, creëer je een hele gezonde aanvulling op je eetpatroon die jouw vetverbranding activeert.

4. Kunnen shakes helpen met afvallen?

Er zijn aanwijzingen dat het drinken van shakes bij wijze van maaltijdvervanger je kan helpen om af te vallen. Daar zijn een aantal redenen voor:

1. Ze kunnen het afvallen versnellen

Je valt af als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Maar een caloriearm dieet kan moeilijk zijn. Zeker als je hongergevoelens krijgt. Een maaltijdvervangende shake kan dan helpen. Die geeft je een vol gevoel terwijl je minder calorieën binnenkrijgt (2).

Wat ook kan helpen: een goede, gezonde afvalshake bevat veel eiwitten. Zoals je kunt lezen in ons artikel over het eiwitdieet kan meer eiwit binnenkrijgen ook helpen bij het afvallen.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat het vervangen van één of twee maaltijden per dag door een gezonde maaltijdvervangende shake gewichtsverlies kan versnellen (3, 4, 5).

Uit een analyse bleek dat deelnemers die een dieet met gedeeltelijke maaltijdvervanging volgden in drie maanden 2,4 kilo meer verloren dan deelnemers die een op voedsel gebaseerd caloriearm dieet volgden (6).

Ook liet een studie zien dat bij vier van de zeven onderzoeken mensen meer afvielen met maaltijdvervangers dan met een traditioneel dieet. Aan de andere kant zagen ze in de andere drie onderzoeken geen verschil in gewichtsverlies (7).

Er lijkt dus bewijs te zijn dat maaltijdvervangende shakes kunnen helpen om de calorie-inname te verminderen en gewichtsverlies te stimuleren.

2. Shakes zijn een betere keuze dan fastfood

Als je gestrest bent of haast hebt, is het maar al te makkelijk om te kiezen voor een kant-en-klaarmaaltijd of fastfood-gerecht. Maar die zijn vaak heel ongezond. Ze zitten vol met suiker, geraffineerde koolhydraten en kunstmatige ingrediënten, en bevatten weinig goede voedingsstoffen.

Bovendien kan het eten van voedingsmiddelen met veel suiker, zout en vet de pleziercentra van de hersenen prikkelen, wat kan leiden tot overeten (8, 9, 10).

Door in plaats van voor fastfood voor een gezonde shake te kiezen, heb je het gemak van een handige en snelle oplossing, maar krijg je tegelijkertijd ook alle gezonde voedingsstoffen binnen.

3. Natuurlijke shakes bevatten heel veel goede voedingsstoffen

Als je minder calorieën eet, kan het lastiger zijn om alle voedingsstoffen die je nodig hebt, daaruit te halen. De beste afvalshakes bevatten eiwitten, vezels en essentiële vitamines en mineralen.

Met natuurlijke shakes krijg je in één keer al die voedingsstoffen binnen, maar nog steeds minder calorieën. Zo kun je aan je voedingsbehoefte voldoen, terwijl je nog steeds afvalt.

Jaspers boodschappenlijst

Een handig overzicht met gezonde, koolhydraatarme en verse producten die goed zijn om te eten.

Ontvang de boodschappenlijst

5. Let hierop als je wilt afvallen met shakes

Het is het beste als je je shakes zelf maakt van gezonde, verse ingrediënten. Een fout die wel eens gemaakt wordt, is dat mensen gaan voor groente- en vruchtensappen uit de supermarkt. Het is beter als je dat niet doet.

Alle pakken of flessen met sap die langer houdbaar zijn dan 48 uur (en dat zijn ze vrijwel allemaal) zijn namelijk gepasteuriseerd. Dit houdt in, dat het sap kort wordt verhit om aanwezige bacteriën, schimmels, virussen of andere organismen te doden.

Daarna is het sap veel langer houdbaar, maar tijdens dit proces gaan ook heel veel waardevolle bestanddelen verloren.

Daarnaast zijn veel van die sappen geconcentreerd. Dit houdt in, dat het vruchtensap wordt bewerkt om in kleinere verpakkingen te passen. Hierdoor wordt het transport goedkoper.

Eenmaal op de plaats van bestemming worden water, suiker, (citroen)zuur en andere (kunstmatige) voedingsstoffen toegevoegd om het sap weer lekker te maken.

Gebruik dus géén supermarktsappen in je shakes. De kracht van shakes zit juist in de versheid ervan. De groente en het fruit moet juist zo vers en puur zijn als maar mogelijk is.

Wil je weten met welke ingrediënten perfect passen in een natuurlijke, gezonde afslankshake? Download dan gratis Jaspers boodschappenlijst. Alle goede ingrediënten staan daar overzichtelijk in.

Wat voor apparaten heb ik nodig?

Je kan shakes prima maken met een staafmixer.
Wat nog beter werkt, is een goede kwaliteit blender.

Een goede blender heb je voor tussen 100 – 150 euro.

Met een blender kun je uitstekend shakes maken.

Tip: let er op dat het vermogen van de blender niet minder dan 700 Watt is. Anders is de motor niet krachtig genoeg om alle ingrediënten te pureren.

6. Direct aan de slag: twee recepten voor natuurlijke afslankshakes

Onderstaand twee shakerecepten uit het Smoothie Afslank Plan. Hiermee kun je direct zien of afvallen met shakes iets voor je is.

Deze shakes zijn erg lekker, zorgen lang voor een verzadigd gevoel en activeren je vetverbranding. Neem ze als vervanging van je lunch of diner.

Natuurlijke afvalshake recept 1

Benodigdheden:

 • 200 ml Griekse yoghurt
 • banaan
 • 50 g amandelen
 • 8 walnoten
 • 2 tl cacaopoeder
 • kopje water

Bereidingswijze:

 1. Giet de yoghurt in de blender.
 2. Schil de banaan, snijd hem in kleine stukjes en doe die bij de yoghurt.
 3. Voeg de amandelen, walnoten en cacaopoeder samen met het water toe en laat de machine minimaal 1 minuut draaien totdat alle ingrediënten een egale massa zijn.

Variatietips:

 • Voeg 50 g spinazie toe voor wat groenten in de smoothie.
 • Voeg een theelepel kurkumapoeder toe.

Natuurlijke afvalshake recept 2

Benodigdheden:

 • 1 appel
 • 1 limoen
 • 2 wortelen
 • 1 rode biet
 • 1 kopje water

Bereidingswijze:

 1. Schil de appel, verwijder het klokhuis, snijd de appel in kleine stukjes en doe die in de blender.
 2. Snijd de limoen doormidden en knijp de twee helften goed uit boven de blender.
 3. Was of schil de wortelen en verwijder de uiteinden. Snijd de wortelen in stukjes en voeg die toe.
 4. Schil de rode biet, snijd hem in stukken en voeg deze toe.
 5. Doe er een kopje water bij en laat de machine minimaal 1 minuut draaien totdat alle ingrediënten een egale massa vormen.

Variatietips:

 • Gebruik een peer in plaats van een appel.
 • Laat de wortelen uit de smoothie om deze makkelijker drinkbaar te maken.

7. Conclusie

Shakes kunnen helpen bij het afvallen, mits je ervoor zorgt dat je ze zelf maakt van gezonde en verse ingrediënten. Vermijd de kant-en-klare shakes uit de supermarkt; daar zitten vaak veel ongezonde toevoegingen in.

Wil je serieus aan de slag met shakes in je voedingspatroon? Bekijk dan het Smoothie Afslank Plan. In dit plan vind je tientallen recepten voor gezonde shakes met daarbij ‘normale’ maaltijden waardoor je snel en zonder hongergevoel afvalt.

Programma

Volop inspiratie voor gezonde en natuurlijke afslankshakes.

Bekijk programma

Wat vond je van dit artikel?

[1] Hamdy, O., & Zwiefelhofer, D. (2010). Weight management using a meal replacement strategy in type 2 diabetes. Current diabetes reports, 10(2), 159–164. https://doi.org/10.1007/s11892-010-0103-9

[2] Levitsky, D. A., & Pacanowski, C. (2011). Losing weight without dieting. Use of commercial foods as meal replacements for lunch produces an extended energy deficit. Appetite, 57(2), 311–317. https://doi.org/10.1016/j.appet.2011.04.015

[3] Frestedt, J. L., Young, L. R., & Bell, M. (2012). Meal Replacement Beverage Twice a Day in Overweight and Obese Adults (MDRC2012-001). Current nutrition and food science, 8(4), 320–329. https://doi.org/10.2174/157340112803832156

[4] López Barrón, G., Bacardí Gascón, M., De Lira García, C., & Jiménez Cruz, A. (2011). La eficacia a largo plazo de los reemplazos dietéticos en la pérdida de peso: revisión sistemática [Meal replacement efficacy on long-term weight loss: a systematic review]. Nutricion hospitalaria, 26(6), 1260–1265. https://doi.org/10.1590/S0212-16112011000600011

[5] Huerta, S., Li, Z., Li, H. et al. Feasibility of a partial meal replacement plan for weight loss in low-income patients. Int J Obes 28, 1575–1579 (2004). https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802792

[6] Heymsfield, S. B., van Mierlo, C. A., van der Knaap, H. C., Heo, M., & Frier, H. I. (2003). Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. International journal of obesity and related metabolic disorders : journal of the International Association for the Study of Obesity, 27(5), 537–549. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802258

[7] López Barrón, G., Bacardí Gascón, M., De Lira García, C., & Jiménez Cruz, A. (2011). La eficacia a largo plazo de los reemplazos dietéticos en la pérdida de peso: revisión sistemática [Meal replacement efficacy on long-term weight loss: a systematic review]. Nutricion hospitalaria, 26(6), 1260–1265. https://doi.org/10.1590/S0212-16112011000600011

[8] Stanhope, K. L., Schwarz, J. M., & Havel, P. J. (2013). Adverse metabolic effects of dietary fructose: results from the recent epidemiological, clinical, and mechanistic studies. Current opinion in lipidology, 24(3), 198–206. https://doi.org/10.1097/MOL.0b013e3283613bca

[9] Volkow, N. D., Wang, G. J., Fowler, J. S., Tomasi, D., & Baler, R. (2012). Food and drug reward: overlapping circuits in human obesity and addiction. Current topics in behavioral neurosciences, 11, 1–24. https://doi.org/10.1007/7854_2011_169

[10] Kenny P. J. (2011). Common cellular and molecular mechanisms in obesity and drug addiction. Nature reviews. Neuroscience, 12(11), 638–651. https://doi.org/10.1038/nrn3105

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (59)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Goedemorgen Jasper, Ik ben aardig afgevallen met maaltijdshakes, eentje per dag en soms ook twee. Ik varieer wel met de smaken omdat het anders zo eentonig wordt. Omdat ik een maaltijd niet een maaltijd vind als ik deze moet drinken ( zegt mijn koppie;-)) gebruik ik verdikkingspoeder. Hiermee maak je van de shake een brei of zelfs een stevige pudding die je kunt lepelen. Er zitten weinig calorieen in. Zo kun je ook een calorie-arm toetje maken waarmee je alle kanten op kunt. Aan de smaak doet het weinig af omdat verdikkingspoeder neutraal van smaak is. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook Johannebroodmeel schijnt dit te kunnen. Groetjes Micha
 2. Gebruik je de wortels en bietjes rauw?
  1. Ja, dat kan zeker. Qua bietjes gebruiken we ook vaak de voorgekookte variant.
 3. Hoi Jasper, ik maak mijn smoothie als volgt: 3 el Griekse yoghurt, een kleine hoeveelheid ongezoute, rauwe en ongebrande cashew, amandelen, pecan en walnoten. Flinke hand verse spinazie, andijvie, rucola, bloemkool of bleekselderij een stukje gember, tomaat enz. Ik varieer met radijs, appel, pitten, avocade en doe er vaak een scheutje haver of amandelmelk bij. Voel me na afloop heerlijk en ben na 2mnd. nu bijna 4 kilo kwijt!! Koop nooit kant-en-klaar.
 4. Goedemorgen Jasper, Ik ben aardig afgevallen met maaltijdshakes, eentje per dag en soms ook twee. Ik varieer wel met de smaken omdat het anders zo eentonig wordt. Omdat ik een maaltijd niet een maaltijd vind als ik deze moet drinken ( zegt mijn koppie;-)) gebruik ik verdikkingspoeder. Hiermee maak je van de shake een brei of zelfs een stevige pudding die je kunt lepelen. Er zitten weinig calorieen in. Zo kun je ook een calorie-arm toetje maken waarmee je alle kanten op kunt. Aan de smaak doet het weinig af omdat verdikkingspoeder neutraal van smaak is. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook Johannebroodmeel schijnt dit te kunnen. Groetjes Micha
 5. Gebruik je de wortels en bietjes rauw?
  1. Ja, dat kan zeker. Qua bietjes gebruiken we ook vaak de voorgekookte variant.
 6. Hoi Jasper, ik maak mijn smoothie als volgt: 3 el Griekse yoghurt, een kleine hoeveelheid ongezoute, rauwe en ongebrande cashew, amandelen, pecan en walnoten. Flinke hand verse spinazie, andijvie, rucola, bloemkool of bleekselderij een stukje gember, tomaat enz. Ik varieer met radijs, appel, pitten, avocade en doe er vaak een scheutje haver of amandelmelk bij. Voel me na afloop heerlijk en ben na 2mnd. nu bijna 4 kilo kwijt!! Koop nooit kant-en-klaar.
 7. Hoi hoi, vraagje ik ben voor best veel noten allergisch; amandelen, hazelnoot, walnoot, pecannoten, paranoten, macadamianoten en ga zo maar door. Ik zoek eigenlijk naar alternatieven. Ik eet nu cashewnoten en aardig wat pitten. Maar vraag mij af of de cashewnoten wel handig zijn en of er dus alternatieven zijn.
  1. Als cashewnoten goed voelen voor jou zijn ze een mooi alternatief, verder kun je ze aanvullen met maanzaad, sesamzaad, chiazaad, lijnzaad, pijnboompitten, zonnebloemzaden en pompoenzaden. Af en toe wat pindakaas is ook een lekker alternatief.
 8. Hoeveel kac zit er in de shakes staat er niet bij
  1. We werken bij Jasperalblas.nl niet met het tellen van calorien. Het beste kun je de shakes uitproberen en ervaren hoe het voelt en smaakt om ze te drinken.
 9. H. Grootscholten
  op 18 juni 2014 om 05:15 zegt
  Hoi Jasper, dank voor je reactie. Afvallen gaat goed mbv jouw boodschappenlijst en tips. Al 10 kilo ! Nog even dan ben ik op mijn streefgewicht. Ga echter wel door met jou richtlijnen. Nog een vraag; mag ik s’ochtends wel een kop koffie met amandelmelk ? En mag ik s’avonds een stukje biologische pure ( 85%) chocolade ? Alvast bedankt voor alles, met vr. Gr. Jet
  1. Hallo Jet, goed zo, ga zo door! Eén kop koffie met amandelmelk is geen probleem. Af en toe biologische pure chocolade (>80% cacao) is goed. Elke dag is misschien wat veel. Als je wat cacaopoeder toevoegt aan je dieet shake krijg je ook een heerlijke chocolade smaak. Veel succes! Jasper
 10. Erg handig die tip om cacao poeder te gebruiken voor een lekkere smaak. Krijg de dieet shakes daardoor een stuk makkelijker weg. Ben tot nu toe vooral fan van ‘De Groene Motor,’ erg gezond.
  1. Mooi Mark! Afvallen met shakes kan erg lekker zijn als je de juiste recepten hebt. Succes.
 11. hoi hoi, ik wil ook nog,et jou afvallen met shakes plan beginnen maar welke site gebruik jij bij het bestellen van eiwit poeder. zie door de bomen het bos niet meer last gr m
 12. derk de visser
  op 30 april 2014 om 05:36 zegt
  Hey Jasper, Ik heb een vraagje. In de zomer is er ADHD bij mij geconstateerd, in de bijwerking van de medicijnen staat een verminderde eetlust. Hier heb ik helemaal geen last van gehad en ik woog ongeveer 93 kilo. Ook in januari nog, ik ontbijt gebakken eieren, lunchte 3/4 boterhammen en at gezond maar veel avond. In januari ben ik begonnen met groente dieet shakes. Ik eet nu doordeweeks (ma-vr) een groente shake als ontbijt. Verschillende shakes, (paksoy,boerenkool,andijvie,spinazie etc) en een beetje superfoods erbij. Voor de lunch eet ik hetzelfde en als avondeten ook hetzelfde, enige dat ik een/twee keer per week vegetarisch eet. In het weekend ontbijt ik gewoon weer gebakken eieren met mayo e.d. Ik blijf nu echter maar afvallen met shakes, ik weeg ondertussen 80.7 kilo. Mijn vrienden zeggen me dat ik anorexia heb (voor de grap wel) al vind ik het zelf wel mee vallen. (mijn BMI is 21.5 ) Mijn psycholoog zegt dat ik me geen zorgen hoef te maken, zo lang ik wel gezond eet/slaap. Wat zeg jij? Ben ik te dun aan het worden, of ben ik juist eindelijk normaal op gewicht aan het komen? Bedankt alvast!
  1. Hallo Derk, dat kan ik niet zeggen zonder je figuur en lichaamsbouw te zien. Zolang je genoeg en gezond eet hoef jij je zeker geen zorgen te maken.
 13. In veel gezonde / afval shakes zit banaan, maar ik ben hier allergisch voor. Ik wil toch afvallen met shakes. Is er een goed alternatief voor banaan? Vooral bij ‘groene’ dieet shakes ontkom je haast niet aan banaan!
  1. Je kunt elk ander stuk fruit gebruiken in de dieet shakes. Frambozen geven ook een wat romige smaak. Als je echt wilt afvallen met shakes is het beter om het fruit eruit te laten. Dit ivm het vele suiker in de vruchten. Avocado geeft ook een romige smaak aan de shake en is beter als je wilt afvallen met de shakes. Veel succes!
 14. bij de shakes doe je 1 lepel eiwitpoeder.. ik kan me voorstellen dat niet elke smaak lekker is in de combinatie met groente.. welke smaak raad je aan?
  1. Ik neem eigenlijk altijd neutraal, dus zonder smaak. Als je een schepje rauwe cacaopoeder bij de shake doet dan krijg je een chocolade smaak.
 15. Suzanne
  op 3 april 2014 om 06:30 zegt
  Hallo Jasper, Sinds ik jouw richtlijnen volg gaat er gestaag gemiddeld 1 kilo per week af! Het had sneller gemogen maar ook gekund maar ik heb zo af en toe een moment waarop ik echt enorm zondig met chips, drop, chocola etc. Niet slim ik weet het! Ik probeer het de volgende dag goed te maken door extra op te letten. Nu ben ik al een poosje aan het nadenken over eiwit dieet shakes maar lees zo veel verschillende verhalen, dat je er ook van aan kunt komen en dat het ene eiwit poeder veel verschilt van de ander. Ik zie bij afvallen met shakes door de bomen het bos niet meer. Waar moet ik op letten bij het kopen van eiwit poeder, met zo’n shake dieet en weet je zo welke geschikt kan zijn? Verder neem ik voor onderweg wel eens een Atkins reep of neem ik best veel noten op een dag, is dat wel ok? Ik ben benieuwd naar je reactie! Groetjes, Suzanne
  1. Ik vind hennep eiwit of plantaardig eiwit het beste als je wil afvallen met de dieet shakes. Voor direct na het sporten is whey eiwit net iets beter in een shake dieet (wordt sneller opgenomen in je lichaam). Je zal de meest winst behalen door je snoep momenten te beperken. Afvallen met shakes werkt alleen als je ook verder gezond eet. Ik ben zelf geen voorstander van kant-en-klare repen, maar ze zijn niet heel erg. Noten is geen probleem en kan je prima snacken. Veel succes!
 16. hooi, Ik wil graag 10kg afvallen (met shakes) in een maand. Ik wil gewoon 3 shakes op een dag eten en verder gewoon fruit of groente. Als sport doe ik dansen en doe meestal 1 uur traplopen, maar ik begrijp het even niet. Welke dieet shake kan ik het best gebruiken. En ik wil er geen extra ingrediënten bijvoegen dus alleen de shake zelf mvg Ilhame
  1. Dan kan je het best een kant-en-klare eiwit shake nemen zoals deze.
 17. Beste Jasper, Jouw artikelen zijn erg inspirerend. Zo ook deze over afvallen met shakes. De spinazie, broccoli ect. die in het recept van de dieet shakes staan, moeten deze eerst gekookt of worden deze rauw in de shake verwerkt? Groeten,
  1. Hallo E, dank voor je compliment. Broccoli zou ik even 5 minuten koken, maar alle andere groentes kan je er bij een shake dieet gewoon rauw indoen. Veel succes!
 18. Hoi Jasper, Zelf ben ik niet zo van de dieet shakes, ik heb graag iets om op te kauwen. Ik neem aan dat een shake dieet niet verplicht is ?! Maar we hebben je boodschappenlijst gebruikt en mijn zoon en ik zijn in één week ieder drie kilo afgevallen!!! Volgende maand heb ik genoeg geld om je boek aan te schaffen en hoop zo nog meer af te vallen. Bedankt voor al je advies. Groetjes, Astrid
  1. Mooi Astrid, ga zo door! De dieet shakes zijn inderdaad niet noodzakelijk. Maar afvallen met shakes is wel fijn omdat je relatief veel voedingsstoffen binnenkrijgt met weinig calorieën. Veel succes!
 19. Hoi Jasper, Ik slik sinds 7 mnd antidepressiva en ik ben nu 8 kilo aangekomen. Ik eet momenteel rond de 1200 calorieën. Maar toch val ik niet af. Ik heb nooit problemen gehad met mijn gewicht. Ik weeg nu 62 kilo maar ik ben maar 161lang. Wat zou ik nog kunnen doen?
  1. Hallo Sofie, het is niet zo heel belangrijk om weinig calorieën te eten. Het gaat er vooral om dat je weinig koolhydraten eet. Dan zal je vanzelf gaan afvallen. Om het afvallen dan nog iets te versnellen kun je wat minder koolhydraten eten. Afvallen met shakes is dan een ideale oplossing. De dieet shakes hebben veel voedingsstoffen maar niet zo veel calorieën. De afslank shakes zijn helemaal natuurlijk dus erg gezond. Veel succes!
 20. Hoi Jasper, Waar koop je zo’n stevia en eiwitpoeder, om in afval shakes te doen? In welk eten zitten koolhydraten en in welke veel goede eiwitten?? Dank u. Groetjes Resh
  1. De stevia en eiwitpoeder voor de dieet shakes bestel ik meestal op internet. Je kunt de producten vaak ook in de biologische of natuur winkel kopen. Veel succes!
 21. Hallo, Ik ben nu al 24kg afgevallen sinds juni. Dit doe ik door alleen maar onbewerkt voedsel te eten. Ik maak ook voor elke dag shakes. Maar deze bestaan voor 70% uit fruit, 10% groente, 10% zuivel en 10% uit ‘superfoods’ (lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en tarwegraspoeder). Ik sport elke dag minimaal een uur in de sportschool. Volgens jou moet ik dus de zuivel weglaten en fruit minderen. Maar ook i.c.m. mijn intensieve sport schema? Groetjes Jeltsje
  1. Hallo Jeltsje, wow 24 kilo, gefeliciteerd en ga zo door! Afvallen met shakes kan je hier zeker mee helpen. Door fruit te minderen en zuivel weg te laten kun jij je dieet shakes nog gezonder maken. Het fruit kan je vervangen met wat zoetere groentes zoals wortelen of andere smaakvolle groenten zoals bleek selderij en venkel. De zuivel kan je vervangen door een aantal amandelen en pompoenpitten door de shake te mixen, deze hebben een ‘zuivel achtig’ effect op de shake. Met de noten, pitten en vele groentes is het misschien lekkerder om de vezels uit de shake te filteren d.m.v een zeef zak. De meeste voedingsstoffen blijven gewoon in de afval shakes zitten. Veel succes!
 22. Welk eiwitpoeder kan ik best aanschaffen voor de dieet shakes?
  1. Hallo Natasja, voor de afval shakes zou ik kiezen voor hennepeiwit of beter nog eiwitpoeder gebaseerd op planten (vegetarisch eiwitpoeder).
 23. Hoi Jasper Ik heb vanmorgen met goede moed de vetverbrander shake gemaakt maar ik krijg het niet weggedronken wordt er zelfs misselijk van.Ik wil vragen aan jou is er ook een fruitshake die je als compensatie voor het ontbijt kunt gebruiken met eventueel groenten maar waar wel alle goede stoffen ook in zitten?
  1. Hallo Ilonka, de smaak van de afval shakes kan een beetje wennen zijn, maar misselijk is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer eens wat met de ingrediënten en hoeveelheden te schuiven. Misschien vind je iets dat jij wel lekker vindt. Je kunt ook fruit toevoegen, maar kijk uit dat je niet meer dan 1 stuk fruit per dag eet. Veel succes!
 24. Waarom staat er geen vlees maar allen vis op het lijstje? En is het mogelijk om goed af te vallen met 2 avislank afval shakes op een dag. Bijvoorbeed 1 als ontbijt en 1 als lunch. Dan tussendoor nog een stuk fruit ofso? Groet Jesper
  1. Hallo Jesper, Vlees staat wel op de lijst. Staat onder “Grasgevoerd vlees”. Afvallen met dergelijke shakes is mogelijk. Ik ken deze specifieke shakes niet, maar deze dieet shakes zijn vaak niet gezond. Eén stuk fruit per dag is prima. Veel succes!
 25. Hallo, Ik wil graag 5 a 10 kilo afvallen met shakes, maar Kan ik bijvoorbeeld ook een voorraadje aan shakes maken voor 3dagen ofzo en dan bijv alleen de ochtend en middag een shake nemen?. En in de avond met je gezin mee warm eten maar dan met mate? Hoe zit het dan met de tussendoortjes? Moeten die gewoon door gaan of? En het lijkt me denk ik niet dat je je oude patroon daarna weer kunt gebruiken. Hoe zit het daarna? Alvast bedankt.
  1. Hallo Marloes, Je kunt de meeste afval shakes zonder problemen 24 uur in de koeling bewaren en vaak zelfs tot wel 12 uur buiten de koeling (ligt aan de ingrediënten). In sommige gevallen zelfs langer, je kunt hier het beste gewoon wat mee experimenteren. Door aan de dieet shakes te ruiken en ernaar te kijken kun je makkelijk bepalen of het te lang is geweest. Verder kun je gewoon eten wat je wilt, zolang je maar producten eet van de boodschappenlijst. Het is wel belangrijk dat je een gezond voedingspatroon (zoals op deze website aangegeven) blijft eten. Zo weet je zeker dat je een slank lichaam blijft houden. Veel succes!
 26. Hoi jasper Ben nu een paar dagen bezig en het gaat goed ben er ook van overtuigd dat het goed vol te houden is. Alleen de shakes heb ik zn moeite mee vind er eigenlijk geen een echt lekker heb je nog wat andere ideen?of andere voor beelden van de shakes voor de vetverbranding en energie Groetjes gerry
  1. Hallo Gerry, goed ga zo door. Het is niet perse nodig om dieet shakes te drinken. Als je gewoon koolhydraatarm eet kan je ook prima afvallen. Een stukje fruit, cacaopoeder, kaneel of stevia maken een shake altijd net even wat lekkerder. Ook verse wortelsap is prima om een shake een iets zoetere smaak te geven. Veel succes!
 27. Zijn deze shakes nou bedoeld als een tussendoortje. Of kan je zo ook echt als de ontbijt/lunch/avondeten gebruiken?
  1. Hallo, je kan ze ook echt als volledige maaltijd gebruiken. In het begin zal je daarna misschien nog wat honger hebben, maar op den duur gaat dit vanzelf weg.
 28. Goedemiddag, ik heb vandaag het boek ontvangen. Maar kan ik ook een aantal weken alleen shakes nemen??? Groet Anna
  1. Hallo Anna, goed om te zien dat je zo serieus bezig bent. Ja, je kunt ook een shake dieet nemen om te beginnen. Let wel goed op dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.
 29. Dick van leeuwen
  op 31 oktober 2013 om 16:03 zegt
  Een borreltje s’avonds voor het slapen gaan, of een rood wijntje per avond, is dat aan te raden Vr. Gr. Dick
  1. Hallo Dick, ik zou het zelf niet aanraden, maar ik ken meer dan genoeg mensen die prima op gewicht blijven met een glaasje wijn voor het slapen gaan. Ze zeggen dat het ze in de avond helpt ontspannen. Hou het in ieder geval wel bij één glaasje.
 30. Hoi Jasper, Kun je i.p.v. stevia ook honing gebruiken? Groetjes, Bertilla
  1. Hoi Bertilla, Je zou ook honing kunnen gebruiken, maar naar mijn mening is stevia een betere optie om in je dieet shakes te gebruiken.
 31. Hoi…waarom staan er geen tomaten en paprika’s in de boodschappenlijst???
  1. Hallo Claudia, Tomaat en paprika zijn van planten uit de nachtschadefamilie. Ze staan wel op de lijst, maar bij “consumeren met mate”. Planten uit de nachtschadefamilie bevatten de neurotoxische stof Solanine. Deze stof blijkt bij een te hoge concentratie negatieve effecten op je gezondheid te hebben. Het is echter geen probleem af en toe een paprika of tomaat door je dieet shake te doen.
 32. nu afvallen
  op 15 september 2013 om 10:05 zegt
  De beste manier om af te vallen is niet met shakes maar met sporten !
  1. Op de juiste manier sporten (KEI training) kan het proces versnellen, maar voeding is het belangrijkst. Als je niet juist eet, dan is het onmogelijk blijvend af te vallen.
 33. Beste Jasper, waarom staan er geen kaas, yomio, of kwark op je lijstje (eiwitbron/nuttige darmbacteriën)? En waarom dan wel vlees? Het kost het lichaam ten slotte veel energie om vlees (dood materiaal) te verteren? Ben benieuwd wat de reden is, Groetjes Ingrid
  1. Hallo Ingrid, op de FAQ pagina kun je lezen waarom zuivel producten je niet helpen aan een gezond en slank lichaam. Dieet shakes met zuivel raad ik ook af. Vlees (mits biologisch) is een gezonde bron van eiwitten en een hoop andere essentiële voedingsstoffen. Te veel rood vlees eten raad ik af. Het klopt dat vlees niet altijd even makkelijk te verteren is, maar dit is niet slecht voor je lichaam. Je moet natuurlijk nooit te veel eten, eten dat moeilijk verteerbaar is. Maar als je vlees eten combineert met afvallen met shakes (dat wel makkelijk te verteren is) dat hou je zo een mooie balans. Succes!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Afvallen met shakes

Afvallen met shakes: is het een goede en echt effectieve methode om blijvend af te vallen? Vind hier alles wat je moet weten en ga direct aan de slag.

Top artikel

Calorieën tellen: voordelen, valkuilen en het alternatief

In dit artikel lees je alles over de inname, het verbruik en de balans van calorieën en de voordelen en valkuilen van calorieën tellen.

Bekijk alle artikelen