Is kokosolie echt gezond?

Gereviewd door expert
Wetenschappelijk onderbouwd
52 reacties

8794 volgers

Kokosolie is al enige tijd ingeburgerd. Toch blijft het een controversieel product. 

Vooral vanwege de hoge hoeveelheid verzadigd vet is kokosolie lang bestempeld als een ongezond product. Ook in de Schijf van Vijf wordt kokosolie afgeraden.

Wat zeggen wetenschappers op basis van alle beschikbare onderzoeken over de gezondheid van kokosolie? We zochten het uit.

[toc]

1. Wat is kokosolie?

Kokosolie is een plantaardige vet dat je onder andere kunt gebruiken in de keuken, maar ook voor uitwendig gebruik

Bij kamertemperatuur is kokosolie meestal vast. Daarom wordt het ook wel kokosvet genoemd. Hogere temperaturen maken kokosolie vloeibaar. 

Een rijpe kokosnoot levert vruchtvlees en kokoswater. Van het vruchtvlees, ook wel copra (of kopra) genoemd, wordt kokosolie gemaakt. 

Er bestaan twee soorten kokosolie, die op verschillende manieren worden geproduceerd:

  1. Ongeraffineerde kokosolie, ofwel virgin-olie
  2. Geraffineerde kokosolie, ofwel copra-olie

Ongeraffineerde virgin kokosolie

Virgin kokosolie, ook wel vierge kokosolie genoemd, is de uit het vruchtvlees geperste olie waarop geen verdere bewerkingen worden toegepast. 

De olie kan op twee manieren verkregen worden: droog of nat. 

Bij de droge methode wordt het vruchtvlees eerst gedroogd, waarna de olie er machinaal uit wordt geperst. 

Bij de natte methode worden vruchtvlees en kokoswater uit verse kokosnoten geperst, waarna de olie en het vocht gescheiden worden (1).

Soms zie je op het etiket koudgeperst staan. Dit betekent dat er tijdens het persen geen sprake is geweest van verhitting.

Ook wordt soms de term extra virgin (of vierge) gebruikt. Het woord ‘extra’ voegt echter niets toe en heeft alleen bij olijfolie betekenis. 

Geraffineerde copra kokosolie

Het grote verschil met virgin olie is dat copra olie na persing nog een aantal bewerkingen ondergaat. Dit wordt onder andere gedaan om het geschikter te maken voor gebruik in de keuken. 

De eerste stap in de productie van copra olie is vergelijkbaar met de droge methode, waarbij olie uit het gedroogde vruchtvlees wordt geperst. 

Vervolgens worden één of meer van de volgende handelingen toegepast (2):

  • Ontgommen
    Van nature komen er gommen voor in kokosolie. Dat zijn deeltjes die een vloeistof stroperiger maken. Bij het ontgommen van kokosolie worden deze deeltjes eruit gehaald, waardoor de structuur en kwaliteit van de olie beter wordt. 
  • Neutralisatie
    In olie komen ook vrije vetzuren voor. Vrije vetzuren kunnen gemakkelijk oxideren, waardoor olie sneller ranzig wordt. Bij het proces van neutralisatie wordt loog toegevoegd, dat zich bindt aan de vrije vetzuren in de olie. Samen met de loog worden de vrije vetzuren uit de olie verwijderd.
  • Bleken
    Bij bleken denk je al gauw aan een bleekmiddel. Dat is bij dit proces niet het geval. In plaats daarvan wordt de olie door een speciaal filter geperst, waarop de kleurstoffen achterblijven.
  • Ontgeuren
    De typische kokosgeur en smaak worden door verhitting verwijderd 

Op het etiket kun je de afkorting RBD tegenkomen. Dat staat voor Refined, Bleached, Deodorized, ofwel geraffineerd, gebleekt en ontgeurd. 

Verschillen en overeenkomsten virgin en copra

Ongeraffineerde (virgin) kokosolie is altijd gestold bij kamertemperatuur en heeft een kokosgeur- en smaak.

Geraffineerde (copra) kokosolie is meestal minder vast bij dezelfde temperatuur en vaak ontdaan van de kokosgeur- en smaak. 

Het rookpunt, oftewel de temperatuur waarbij er rook ontstaat bij verhitting, ligt bij virgin kokosolie op 177°C (3).

Copra olie heeft een hoger rookpunt (204–232°C), wat het meer geschikt maakt voor gebruik bij hogere temperaturen, zoals bij frituren. 

Qua voedingswaarde en samenstelling verschillen beide nauwelijks. 

In virgin kokosolie zitten vaak wel meer bioactieve stoffen. Zoals polyfenolen, oftewel plantaardige antioxidanten (die schadelijke vrije radicalen kunnen neutraliseren) en vitamine E (2, 4).

Biologische kokosolie

Er zijn ook biologische, of organische (organic) kokosoliën te koop. Wat zegt dat nou? 

In ieder geval dat bij de productie ervan zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met het milieu en dierenwelzijn. 

Voordat het begrip ‘biologisch’ op een verpakking mag staan, moet het aan allerlei regels voldoen. Hierop wordt ook gecontroleerd.

Maar die regels zijn verouderd en niet altijd even duidelijk. 

Misschien gaat het nieuwe overheidsbesluit (verordening) daar vanaf 1 januari 2022 verandering in aanbrengen. Hierin staat duidelijker en scherper vast waar de productie en etikettering van biologische producten aan moet voldoen (5, 6).

Biologische kokosolie kan in ieder geval zowel virgin zijn als bewerkt (geurloos gemaakt). 

Qua voedingswaarde verschillen biologische en niet-biologische kokosolie ook niet van elkaar. 

Bij het kiezen van de beste kokosolie zijn andere overwegingen dan ook belangrijker dan het begrip biologisch.

2. Voedingswaarde kokosolie

Kokosolie bestaat voor bijna 100% uit vet. De voedingswaarde en samenstelling zijn als volgt (7):

Hoeveelheid per 100 gram
Calorieën892 kcal
Vet99,1 gram
Verzadigd vet83,7
Onverzadigd vet9,1
Eiwit0 gram
Koolhydraten0 gram
Voedingswaarde kokosolie

Zoals je ziet is kokosolie vooral hoog in verzadigd vet.

3. Verzadigd vet in kokosolie

Verzadigd vet is lange tijd bestempeld als ongezond. Het wordt met name in verband gebracht met hart- en vaatziekten en ongunstige cholesterol waarden. 

Toch wordt steeds vaker de conclusie getrokken dat een verband tussen die twee minder goed aangetoond kan worden (8, 9, 10). De totale vetinname in relatie tot hart- en vaatziekten is namelijk inmiddels niet zo duidelijk meer.  Het soort vet en de hoeveelheid MOV’s blijft wel degelijk van belang. 

Tegenwoordig denken wetenschappers en voedingsdeskundigen genuanceerder over verzadigd vet. Het is nodig om goed te functioneren, omdat bij het weglaten van verzadigd vet uit de voeding andere voedingstekorten ontstaan en het past met mate prima binnen een gezond eetpatroon.

Hoewel er nog volop onderzoek wordt gedaan naar de effecten van verzadigd vet, lijken nieuwe inzichten erop te wijzen dat niet al het verzadigde vet slecht voor je is en zelfs positieve effecten kan hebben (9).

Middellange vetzuren (MCT) 

Verzadigde vetzuren kun je onderverdelen in korte, middellange en lange keten vetzuren. Dat heeft te maken met het aantal koolstofatomen waaruit ze zijn opgebouwd. 

  • Korte keten vetzuren 
    • Ook wel SCT (Short Chain Triglycerides)
    • Minder dan 6 koolstofatomen
  • Middellange vetzuren 
    • Ook wel MCT (Medium Chain Triglycerides) 
    • 6 tot 12 koolstofatomen
  • Lange keten vetzuren 
    • Ook wel LCT (Long Chain Triglycerides)
    • Meer dan 12 koolstofatomen 

Korte keten vetzuren vind je in kleine hoeveelheden in boter. Bacteriën in je darmen (je microbioom) maken deze zelf ook. Lange keten vetzuren (LCT’s) vind je vooral in dierlijke vetten. 

Er zijn niet zoveel natuurlijke bronnen van middellange vetzuren. Kokosolie is er echter heel rijk aan. Het verzadigde vet in kokosolie bestaat voor meer dan 50% uit MCT’s (3). 

Gunstige effecten MCT’s

De verwerking van lange keten vetzuren (LCT’s) is een ingewikkeld proces waar je lichaam wel even mee bezig is. Een gezond lichaam kan deze vetten goed verwerken. Bij ziekten waardoor de vet vertering niet goed verloopt (bijv. bij chyluslekkage) kan dit problemen geven.

Het unieke aan MCT’s is dat ze makkelijker dan LCT’s door je lichaam verwerkt worden en direct naar je lever gaan. Dat maakt MCT’s onder andere geschikt voor mensen die een stoornis hebben in de vetvertering.

MCT’s worden in je lever snel omgezet in energie of komen als ketonen vrij bij de afbraak. 

Ketonen zijn een alternatief voor glucose als energiebron in voedingscrises situaties. Op dit principe is ook het ketogeen dieet gebaseerd. Daarom kan dit dieet ook maar korte tijd worden gevolgd.

Bij een ketogeen dieet eet je nauwelijks koolhydraten, waardoor je lichaam overschakelt op het gebruik van ketonen als energiebron.

Vanwege deze effecten zijn MCT’s dan ook flink in de belangstelling gekomen bij mensen die willen afvallen en sporters.

Vergeleken met LCT’s zorgen MCT’s inderdaad voor meer gewichtsverlies en vermindering van de middelomtrek, heupomtrek en hoeveelheid lichaamsvet (11), vooral het buikvet (12). 

Dierstudies lijken erop te wijzen dat MCT’s ook gunstig kunnen zijn voor sporters (13).

Tot slot blijken MCT’s, omdat ze zo snel worden opgenomen, je ‘slechte’ cholesterol niet zo erg te verhogen. LCT’s doen dit meer (14).

Kortom: Kokosolie is rijk aan verzadigd vet en dan vooral aan middellange keten vetzuren (MCT’s). Verzadigd vet is nodig en niet alleen maar slecht. Het bevat namelijk ook vitamines en mineralen. Aan MCT vetzuren worden specifieke gunstige effecten toegeschreven.

4. Is kokosolie gezond?

Hoe zit het met kokosolie, dat rijk is aan verzadigd vet, en dan met name MCT’s? Is kokosolie nou echt gezond?

Dat heeft ook de gemoederen van wetenschappers bezig gehouden. Er is dan ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheid van kokosolie.  

Wanneer een groot aantal onderzoeken over een bepaald onderwerp bij elkaar worden geraapt, kan daar een overkoepelende conclusie uit worden getrokken. Dat wordt een meta-analyse genoemd. 

Uit twee recente meta-analyses naar de gezondheidseffecten van kokosolie komen de volgende conclusies (15, 16). 

✓ Kokosolie verhoogt je HDL en LDL cholesterol

Kokosolie zorgt voor een verhoging van zowel het ‘slechte’ LDL-cholesterol als het ‘goede’ HDL cholesterol

Omdat een verhoogd LDL cholesterol een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten, waarschuwen wetenschappers dan ook voor een overmatig gebruik van kokosolie.

Een direct verband tussen kokosolie en hart- en vaatziekten is echter nooit onderzocht. 

✓ Kokosolie zorgt voor een minimale stijging van triglyceriden

Een sterke en langdurige stijging van triglyceriden (vetten) in je bloed is ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

In een goed gecontroleerd onderzoek werd de hoeveelheid triglyceriden in het bloed gemeten na het eten van:

  1. Boter, rijk aan korte keten vetzuren (SCT’s)
  2. Kokosolie, rijk aan middellange keten vetzuren (MCT’s)
  3. Spek, rijk aan lange keten vetzuren (LCT’s). 

Daaruit kwam naar voren dat kokosolie na consumptie zorgt voor de minste stijging van de hoeveelheid triglyceriden in het bloed (17). 

✓ Kokosolie kan helpen bij afvallen

Sommige onderzoeken laten geen effect zien, maar er zijn ook onderzoeken die aantonen dat kokosolie kan helpen bij het afvallen. Het zou onder andere een beter gevoel van verzadiging geven en de middelomtrek doen afnemen.

✓ Alzheimer, diabetes type 2, gezonde botten

Er is ook onderzoek gedaan naar het nut van kokosolie bij aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, diabetes type 2 en botontkalking (osteoporose). 

De meeste onderzoeken laten geen duidelijke gezondheidseffecten zien. 

✓ Meer onderzoek is nodig

De belangrijkste conclusie is toch wel dat meer onderzoek nodig is. 

De gezondheidsvoordelen van kokosolie worden vooral toegeschreven aan de hoge concentratie MCT’s in de olie. Maar kokosolie is niet hetzelfde als MCT-olie. 

Is kokosolie gezond?

Wij vinden van wel, zolang je het gebruik niet overdrijft. Maar dat geldt eigenlijk voor bijna alles.

Kokosolie is een gezond, plantaardig alternatief voor bepaalde andere plantaardige oliën die minder gezond voor je zijn.   

Kokosolie voor uitwendig gebruik

5. Uitwendig gebruik kokosolie

Kokosolie is niet alleen geschikt voor gebruik in de keuken, maar het kan ook uitwendig gebruikt worden. 

Kokosolie voor je huid

Kokosolie is een effectief en veilig middel dat toegepast kan worden op je huid en de volgende effecten laat zien (18):

  • Het geeft verlichting van klachten bij atopische dermatitis, een veel voorkomende soort eczeem
  • Bij een droge huid zorgt het voor een betere hydratatie
  • Het versnelt de genezing van wondjes
  • Het kan de hoornlaag (buitenste laag) van je huid versterken
  • Kokosolie kan je huid beschermen tegen UV-straling
  • Het heeft een antibacteriële werking dankzij de monolaurine die het bevat

Kokosolie voor je haar

Kokosolie is niet voor niets een ingrediënt dat je in veel haarproducten vindt. Vooral in producten voor droog en krullend haar. 

Naar het effect van kokosolie op je haar is ook onderzoek gedaan.

Zo blijkt kokosolie onder andere proteïne verlies in je haar tegen te gaan. Proteïne (ook wel keratine) is één van de belangrijkste bestanddelen van je haar (19). 

Ook beschermt het je haar tegen beschadigingen en afbreken (20). 

Omdat kokosolie goed doordringt in je haar, zorgt het ook voor meer veerkracht van je haar. Dat is vooral bij krullend haar van belang (21).

Kokosolie en mondhygiëne

Het is een Ayurvedisch gebruik om je mond met olie te spoelen. De Engelse term die daarvoor gebruikt wordt is oil pulling

Oil pulling kun je met verschillende middelen en oliën doen. Een geschikte en veilige olie is bijvoorbeeld kokosolie.

Een recent overzichtsonderzoek laat zien dat kokosolie je mondhygiëne ten goede kan komen en bijvoorbeeld tandplak kan verminderen en bacteriën kan doden (22). 

Misschien eens het proberen waard?

6. De beste kokosolie

Kokosolie is populair. Waar het vroeger alleen verkrijgbaar was in biologische en reformwinkels, kun je het nu in iedere supermarkt vinden. 

Zoveel merken, zoveel soorten en zoveel prijzen… hoe kies je nou een kwalitatief goede kokosolie?

Aandachtspunten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een goede kokosolie:

✓ Kies voor een virgin kokosolie

Zoals we al geconcludeerd hadden, zit er qua voedingswaarde maar weinig verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde kokosolie. 

Geraffineerde (copra) olie is zelfs iets geschikter om op hogere temperaturen te gebruiken. Virgin kokosolie bevat meer bioactieve stoffen, zoals antioxidanten en vitamine E.

Wij geloven echter dat natuurlijke voeding die zo min mogelijk bewerkt is, het beste voor je is. Omdat dit het dichtst bij de manier ligt waarop onze voorouders aten. 

Kies daarom voor een virgin kokosolie. Daar hoeft geen extra voor te staan.

✓ Kies voor kokosolie in een glazen pot

Enerzijds kan plastic BPA (Bisfenol A) of andere weekmakers bevatten. Omdat BPA in vet oplosbaar is, kan het in de olie gaan zitten. Van BPA is bekend dat het je hormonen kan beïnvloeden (23).

Anderzijds omdat je het product in een glazen pot kunt zien. En dat is belangrijk voor het volgende aandachtspunt:

✓ Kijk naar de kleur

De kokosolie moet een marmer-achtige gloed en een witte tot lichtgrijze kleur hebben 

Kijk ook naar de consistentie

De olie moet er niet brokkelig uitzien, maar juist een beetje kleverig. 

Dit is wat lastiger te beoordelen op het oog en weet je pas echt wanneer je een schep uit de pot neemt.  

✓ Beoordeel de geur

Dit kun je natuurlijk pas doen na aanschaf.

De olie moet een milde, lichtzoete kokosgeur hebben. Wanneer de geur te sterk is, kan dat duiden op toegevoegde geurstoffen. Een geurloze kokosolie heeft een bewerking ondergaan.

✓ Kies een olie die niet vloeibaar is bij kamertemperatuur

Een pure kwaliteit kokosolie smelt bij 25 a 26℃. In de winkel kun je dit niet testen, maar koop in ieder geval nooit varianten die vloeibaar zijn bij elke temperatuur. 

✓ Ga niet voor de goedkoopste kokosolie

Hele goedkope kokosolie betekent vaak massaproductie, waarbij de kwaliteit van de kokosnoten en de omstandigheden voor werknemers en milieu twijfelachtig zijn. 

In onze programma’s gebruiken we regelmatig kokosolie. Merken die wij aanraden zijn:

  • Amanprana
  • White Pearl
  • Royal Green

Dit zijn geen goedkope merken. Wanneer je budget het niet toelaat, of wanneer je niet zeker weet of een bepaald merk van goede kwaliteit is, dan kun je beter bakken in ghee of goede kwaliteit roomboter. 

7. Conclusie

Kokosolie past met mate binnen een gevarieerd, gezond voedingspatroon en is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. 

Het is heel geschikt om mee te koken en in te bakken en braden. Daarnaast kun je het gebruiken voor je haar, huid en zelfs voor een schone mond.

Hoewel er nog veel onderzoek wordt gedaan naar hoe gezond kokosolie nu echt is, lijken de laatste wetenschappelijke inzichten te laten zien dat kokosolie als voedingsvet echt niet zo slecht is als vaak wordt gedacht. 

Het bevat weliswaar veel verzadigd vet, en verzadigde vetten zijn lange tijd in verband gebracht met hart- en vaatziekten. 

Maar onderzoeken laten steeds meer zien dat verzadigd vet an sich niet de boosdoener is, en dat het meer gaat om het totale plaatje en de producten waar dat verzadigde vet in zit. Dus eet minder vet en meer onverzadigd vet

Sterk bewerkte producten met verzadigd vet zijn niet goed. Natuurlijke producten met verzadigd vet, zoals kokosolie, zijn een prima bron van verzadigd vet.

Zoals voor bijna alles geldt, moet je het gebruik van kokosolie niet overdrijven. Daarbij komt nog het duurzaamheidsaspect: de olie moet immers van ver komen. Kies daarom voor een kwalitatief goede kokosolie, gebruik deze met mate en geniet.

Tot slot willen we je meegeven dat het belangrijk is om natuurlijk en gevarieerd te eten, dan zit je altijd goed!

Tekst is geverifieerd door Nynke Erkelens, Diëtist

[helpful]
  1. Ghani, N., Channip, A. A., Chok Hwee Hwa, P., Ja’afar, F., Yasin, H. M., & Usman, A. (2018). Physicochemical properties, antioxidant capacities, and metal contents of virgin coconut oil produced by wet and dry processes. Food science & nutrition, 6(5), 1298–1306.
  2. Liu, R., Guo, X., Cheng, M., Zheng, L., Gong, M., Chang, M., Jin, Q., & Wang, X. (2019). Effects of chemical refinement on the quality of coconut oil. Journal of food science and technology, 56(6), 3109–3116. 
  3. Boateng, L., Ansong, R., Owusu, W. B., & Steiner-Asiedu, M. (2016). Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: A review. Ghana medical journal, 50(3), 189–196.
  4. Marina, A.M., Che Man, Y.B., & Amin, I. (2009). Virgin coconut oil: emerging functional food oil. Trends in Food Science & Technology, Volume 20, Issue 10, Pages 481-487.
  5. Skal biocontrole. Topic: Hoe zit de nieuwe biologische EU-verordening in elkaar? Geraadpleegd September 2021.
  6. Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Topic: Etikettering van levensmiddelen. Geraadpleegd September 2021.
  7. Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Geraadpleegd September 2021.
  8. Heileson, J.L. (2020). Dietary saturated fat and heart disease: a narrative review. Nutr Rev. Jun 1;78(6):474-485. 
  9. Szajewska, H., & Szajewski, T. (2016). Saturated Fat Controversy: Importance of Systematic Reviews and Meta-analyses. Crit Rev Food Sci Nutr. Sep 9;56(12):1947-51. 
  10. Zhu, Y., Bo, Y., & Liu, Y. (2019). Dietary total fat, fatty acids intake, and risk of cardiovascular disease: a dose-response meta-analysis of cohort studies. Lipids in health and disease, 18(1), 91. 
  11. Mumme, K., & Stonehouse, W. (2015). Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet. Feb;115(2):249-263.
  12. Assunção, M.L., Ferreira, H.S., dos Santos, A.F., Cabral, C.R. Jr, & Florêncio, T.M. (2009). Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids. Jul;44(7):593-601.
  13. Wang, Y., Liu, Z., Han, Y., Xu, J., Huang, W., & Li, Z. (2018). Medium Chain Triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism. PloS one, 13(2), e0191182. 
  14. Panth, N., Abbott, K.A., Dias, C.B., Wynne, K., & Garg, M.L. (2018). Differential effects of medium- and long-chain saturated fatty acids on blood lipid profile: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. Oct 1;108(4):675-687. 
  15. Neelakantan, N., Seah, J.Y.H., & van Dam, R.M. (2020). The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. Mar 10;141(10):803-814.
  16. Wallace, T.C. (2019). Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. Feb;38(2):97-107. 
  17. Panth, N., Dias, C.B., Wynne, K., Singh, H., Garg, M.L. (2020). Medium-chain fatty acids lower postprandial lipemia: A randomized crossover trial. Clin Nutr. Jan;39(1):90-96.
  18. Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2017). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. International journal of molecular sciences, 19(1), 70. 
  19. Rele, A.S., & Mohile, R.B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci. Mar-Apr;54(2):175-92.
  20. Kaushik, V., Chogale, R., & Mhaskar, S. (2020). Alternative Protocol for Hair Damage Assessment and Comparison of Hair Care Treatments. International journal of trichology, 12(1), 7–15. 
  21. Kaushik, V., Chogale, R., & Mhaskar, S. (2021). Single hair fiber assessment techniques to discriminate between mineral oil and coconut oil effect on hair physical properties. J Cosmet Dermatol. Apr;20(4):1306-1317. 
  22. Woolley, J., Gibbons, T., Patel, K., & Sacco, R. (2020). The effect of oil pulling with coconut oil to improve dental hygiene and oral health: A systematic review. Heliyon, 6(8), e04789. 
  23. Konieczna, A., Rutkowska, A., & Rachoń, D. (2015). Health risk of exposure to Bisphenol A (BPA). Rocz Panstw Zakl Hig. ;66(1):5-11.

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (52)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Hoi, Ik gebruik altijd Kokosolie van Royal Green. Prima merk en goede kwaliteit. Mijn laatste pot ruikt een beetje anders, hoewel ik er niet de vinger op kan leggen. Nu met dit warme weer is het natuurlijk volledig vloeibaar, en ik zie opeens dat er een witte waas in rond drijft. Is dit schimmel? Als iemand het weet, alvast bedankt!
  2. Ik heb ergens vernomen dat kokos olie goed zou zijn voor mensen die het aan de schildklier hebben ,klopt dat?
    1. Er is nog veel discussie gaande over kokosolie. Onze voorkeur krijgt om het af te wisselen met grasboter, ghee en olijfolie extra-vergine.
  3. Mag men elke avond voor naar t bed gaan 1 of 2 theelepels kokosolie innemen?
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 11 juli 2022 om 19:30 zegt
      Dat zouden we niet meteen aanraden. Ik zou het eerder gebruiken met koken en in maaltijden.
  4. Hoi, Ik gebruik altijd Kokosolie van Royal Green. Prima merk en goede kwaliteit. Mijn laatste pot ruikt een beetje anders, hoewel ik er niet de vinger op kan leggen. Nu met dit warme weer is het natuurlijk volledig vloeibaar, en ik zie opeens dat er een witte waas in rond drijft. Is dit schimmel? Als iemand het weet, alvast bedankt!
  5. Ik heb ergens vernomen dat kokos olie goed zou zijn voor mensen die het aan de schildklier hebben ,klopt dat?
    1. Er is nog veel discussie gaande over kokosolie. Onze voorkeur krijgt om het af te wisselen met grasboter, ghee en olijfolie extra-vergine.
  6. Mag men elke avond voor naar t bed gaan 1 of 2 theelepels kokosolie innemen?
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 11 juli 2022 om 19:30 zegt
      Dat zouden we niet meteen aanraden. Ik zou het eerder gebruiken met koken en in maaltijden.
  7. Ik wist niet dat je kokosolie kan gebruiken voor je haar en dat dit bijdraagt aan de veerkracht van het haar. Ik zou graag wat dikker en glanzender haar hebben, mijn haar blijft dof en droog. Ik zal eens proberen of verschillende plantaardige haarproducten effect hebben. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel!
    1. Ja, mooi om uit te proberen Emma, je kunt bijvoorbeeld elke week een masker doen van kokosolie en dat een paar uur in laten trekken. Ook collageen kan bijdragen aan een dikkere en gezondere bos haar. Hier lees je er meer over.
  8. Goedemiddag, Ik vind uw artikelen erg interessant. Ik wil ook heel graag beginnen met afvallen, maar ik ben allergisch voor kokos. Wat is dan het beste product om te gebruiken? Ik heb ook 2x geprobeerd voor het boodschappenlijstje, maar ik krijg hem niet door gestuurd. Mvg Mandy
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 12 januari 2021 om 12:16 zegt
      Als vervanger van kokosolie kun je ghee (geklaarde boter) of biologische roomboter of grasboter gebruiken. De boodschappenlijst kun je HIER aanvragen, wellicht is onze mail in de ongewenste mail terecht gekomen? Je kunt ons hier ook altijd even over mailen als het niet lukt (info@jasperalblas.nl).
  9. Jan Vanneste
    op 24 oktober 2020 om 17:20 zegt
    Dit artikel behoeft een update en een wijziging van de conclusies. Jasper Alblas citeert als eerste referentie een Cochrane Review (de meeste betrouwbare bron van samenvatting van wetenschappelijk onderzoek) uit 2015. Dit is verouderd. Dezelfde auteurs (Hooper en anderen) hebben hun conclusies gewijzigd in 2020 en concluderen nu dat reductie van de inname van verzadigde vetzuren wel degelijk kan leiden tot een belangrijke reductie van hartaandoeningen van vasculaire oorsprong. Conclusie: eet zo weinig mogelijk kokosolie en andere oliën met veel verzadigde vetzuren.
    1. Nelly van der Meer - Diëtist & Psycholoog (MSc)
      op 16 september 2021 om 13:39 zegt
      Bedankt voor de feedback. De wetenschap staat inderdaad niet stil. Daarom hebben we het artikel over kokosolie, dat weliswaar veel verzadigd vet bevat maar niet uitsluitend, herschreven en genuanceerd.
  10. Voor meer informatie over goede kokosolie: lees de (makkelijke en snel te lezen) onderzoeken van Monique van der Vloed. Veel goede uitleg over het proces van het maken van gezonde kokosolie, veel merken zijn onderzocht, tips om zelf ook goed te onderzoeken. Ik ben er wel van geschrokken wat een slechte producten ertussen zitten. Ook mijn geliefde merk is dus van afval kokos! Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, zoals Royal Green, De witte parel (the white pearl) en arman prana.
  11. Bedankt voor je verhaal. Kennelijk hebben wij de juiste in huis. Buiten gezondheid vind ik het ook belangrijk om te kijken of het niet uit Thailand komt. Daar worden apen als slaaf gehouden om kokosnoten te plukken. Alleen staat dat niet op het product geschreven, omdat de verwerker in Nederland zit. https://nos.nl/artikel/2339477-supermarkten-weren-kokosproducten-uit-thailand-om-apen-arbeid.html
  12. M. van Leuveb
    op 13 mei 2020 om 15:41 zegt
    Ik gebruik de Biotoday, hij lijkt te voldoen aan alle punten hierboven genoemd, alleen geur kan ik niet testen, omdat mijn neus minder werkt door de Parkinson. Er staat in ieder geval nergens op dat het ontgeurd is. Ondanks dat hij aan alles wat je noemt voldoet, wordt deze in geen enkele vergelijking van kokosoliën genoemd. Zie ik iets over het hoofd wat hem niet goed maakt?
    1. Er zijn een aantal merken waarvan wij zeker weten dat de kokosolie van goede kwaliteit is, die staan genoemd in het artikel. Biotoday weten wij het niet zeker van, je zou daar zelf onderzoek naar kunnen doen.
  13. Hoe kun je kokosvet vloeibaar houden vanaf 15 graden? Is het te mengen met een andere natuurlijke olie om dit te bereiken?
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 11 februari 2020 om 11:44 zegt
      Dat raden we eigenlijk niet aan. Waarom zou je het vloeibaar willen houden? Je kunt altijd een theelepel harde olie in een pan doen en dan kun je het gebruiken.
  14. De kokosolie van AH, biologisch in emmertje is niet goed? Ik vind genoemde producten zo verschrikkelijk duur…! Heb je nog wat goedkopere alternatieven?
    1. Ghee en grasboter zijn goedkopere alternatieven.
  15. Doordat kokosolie erg populair dreigt er gevaar v monocultuur zoals met palmolie. Daarom het advies: gebruik verschillende soorten olie
  16. Evelien
    op 8 april 2019 om 18:38 zegt
    Hi Jasper, Ik gebruik altijd kokosolie van Witsenburg, gewoon omdat ik vooral TerraSana producten gebruik, heb je daar ervaring mee? Groetjes Evelien
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 15:52 zegt
      Nee, de voorkeur krijgt echt om een van de drie kokosolie merken te gebruiken die genoemd worden in dit artikel om er zeker van te zijn dat je een kokosolie van goede kwaliteit gebruikt!
  17. Hallo Jasper, Ik heb jouw artikel ivm kokosolie en andere vetten en oliën gelezen. Je hebt een update geplaatst in april 2018. Maar ik vraag me af of er ondertussen nog iets verz derd is ivm kokosolie? Ook ben ik op zoek naar een duidelijke richtlijn welke oliën en vetten we best gebruiken om te bakken en te braden en in welke hoeveelheden per dag? Ik ben al een tijdje op zoek maar zie vaak de bomen niet meer door het bos… Wat ik wel weet, is dat ik teveel omega6 heb (vastgesteld in bloedonderzoek). Alhoewel ik dit zelf niet begrijp,want eet geen margarines ed… Ik gebruik olijfolie die warm mag gemaakt worden om te bakken en stoven, mijn mayonaise maak ik met koolzaadolie… enfin, ik weet het eigenlijk niet meer op dit moment… Kan je mij hiermee helpen? Alvast bedankt.
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 15:06 zegt
      In plaats van kokosolie kun je ghee of grasboter gebruiken om in te bakken. Laat ook de olijfolie weg die je warm mag maken en de koolzaadolie. Verder doe je er goed aan om een goede visolie te gebruiken om de verhoudingen omega 3 en omega 6 in balans te krijgen.
  18. Hallo Jasper, Ik gebruik altijd de kokosolie van Hanoju. Deze wordt vloeibaar als het in de zomer 22/23 graden wordt in huis, dus niet pas bij 25 graden. Ik vind hem wel een beetje brokkelig. Denk jij dat Hanoju betrouwbaar is? Het is biologisch maar dat zegt blijkbaar niet zo veel. De herkomst is Filippijnen. Vriendelijke groet, Natasja
    1. De voorkeur krijgt om 1 van de genoemde merken te gebruiken, dan weet je zeker dat je “veilig” zit.
  19. Diana Droste
    op 2 oktober 2018 om 08:40 zegt
    Hoe zit het dan met roomboter? Dat is dierlijk, verzadigd en gehard. Ik lees hier over tegenstrijdige verhalen. Bevat roomboter transvetten?
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 2 november 2018 om 16:33 zegt
      Er zitten geen transvetten in roomboter. Wel verzadigd vet, dat is waarom sommige mensen erop tegen zijn. Maar het verzadigde vet uit roomboter is, mits je het met mate gebruikt geen probleem voor je gezondheid. Ik kies zelf dan vaak voor grasboter, roomboter van melk van koeien die in de wei gestaan hebben en voornamelijk gras hebben gegeten.
  20. hallo mijn vraag is zit er Fytine in,, kokosolie,, ,een stof die opname van voedings stoffen bemoeilijkt zit in tarwe en noten en bonen en cacaow .
    1. Marleen
      op 19 juni 2018 om 09:50 zegt
      Hallo Joop, In kokosolie zit geen fytinezuur. Kokosolie zorgt juist voor een betere opname van voedingstoffen.
  21. Mentink
    op 5 mei 2018 om 00:07 zegt
    Hallo Jasper. Welke kokosolie kan ik het beste gebruiken, de rauwe of de bewerkte. Ik gebruik kokosolie ook voor mijn lichaam in te smeren. Vriendelijke groet Marianne.
    1. Marleen
      op 7 mei 2018 om 14:35 zegt
      Maak het liefst gebruik van een kokosolie die niet bewerkt is. Deze is: rauw, niet ontgeurd, koud geperst, biologisch en ongeraffineerd.
  22. Jan van der Horst
    op 21 april 2018 om 16:51 zegt
    Ik vind het verbazingwekkend dat zelfbenoemde experts adviezen kunnen/mogen geven op het gebied van voeding en het daarbij beter denken te weten dan mensen met een medische achtergrond.
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 23 april 2018 om 10:27 zegt
      Hallo Jan, We moedigen mensen altijd aan hun eigen onderzoek te doen en hun eigen conclusie te trekken. Als je de moeite wilt nemen raad ik je aan het artikel nog eens goed te lezen om te zien dat er een flink aantal wetenschappelijke studies zijn die mijn standpunt ondersteunen. Mocht jij studies weten/vinden die het tegendeel bewijzen hoor ik het graag, ik heb ze zelf namelijk niet kunnen vinden.
  23. Of kokosolie nou gezond is of niet, dat laat ik in het midden. Wel of niet goed, ik gebruik al jarenlang ongeharde vetten zoals olijfolie en vloeibare margarines, want van gehard vet is al jarenlang bekend dat het slechte vetten zijn. Wat ik mij wel afvraag is waarom het kokosOLIE wordt genoemd, want olie suggereert iets wat vloeibaar is en vloeibaar..dat is nou net wat kokosolie niet is! Waarom heet het dan niet gewoon kokosVET?
    1. Sylvia van zon
      op 28 maart 2018 om 18:47 zegt
      Beste Jasper, ben jij ook bekend met het feit dat er veel biologische kokosolie op de markt is die geproduceert word van een restproduct van de farmaceutische industrie? Alle werkzame stoffen zijn onttrokken, er word een geur en smaakstof toegevoegd en verkocht als biologische kokosolie. Zelf wil ik juist om die werkzame stoffen kokosolie gebruiken en het was een zoektocht om een eerlijk product te vinden. Ik koop nu Organic farm kokosolie, zij hebben alle certificaten en geven inzicht naar de oorsprong; een zuiver product met hoge waardes werkzame stoffen. Maar helaas is dit niet het geval met alle biologische kokosolie.
    2. In sommige gevallen wordt het ook kokosboter genoemd. Kokosolie past zich aan aan de temperatuur, hoe warmer het is, des te vloeibaarder wordt de olie..
  24. Coby van Beek
    op 25 juni 2016 om 22:49 zegt
    Hallo Jasper, Na een CT scan blijkt dat ik een vernauwing in mijn kransslagader heb. Door de cardioloog direct statines voorgeschreven. Dit was in 2005 ook al eens gebeurd, maar heb deze statines nooit geslikt omdat ik genoeg gehoord had over deze medicatie. Na 3 maanden Becel pro-actief gebruikt te hebben was de ratio 2.7 Nu echter was mijn HDL 2.1 en LDL 4.2 . Bij plotselinge hevige of langdurige inspanning kreeg ik heftige pijnen in mijn bovenlijf. Krijg 4 jui as. een katheterisatie van het hart. Evt. Indien nodig een stent. Statines slik ik niet en gebruik rode rijst gist. Maar ik wil mijn cholesterol ook niet zo laag hebben. Het boek van Dr. Lenkei en jouw artikelen zijn duidelijk genoeg. Ik denk dat een langdurige overdosis stres bij mij de oorzaak is. Ik ben een vrouw van 70 jaar, eet gezond, tennis, zwem, fiets, doe fitnes en Mind en happines oefeningen. Kan stres ook de oorzaak zijn? Alvast bedankt
    1. Hallo Coby, stress heeft grote invloed op de gezondheid. Of dit specifiek op het cholesterolgehalte invloed heeft verschilt van persoon tot persoon. Zorg voor natuurlijke en koolhydraatarme voeding, voldoende slaap en ontspanning dan zal je gezondheid er in alle opzichten op vooruit gaan. Groet Jasper
  25. Hoi Jasper, Nog enkele aanvullingen over verzadigd vet. Als het hebt over verzadigd vet dan moet onderscheid maken tussen natuurlijk verzadigd vet en zogenaamd gehydrogeneerd (gehard) vet. Dat laatste is vet dat geproduceerd wordt door het (gedeeltelijk) verharden van plantaardige olie. Hierbij kan ook het beruchte transvet gevormd worden, maar dit hoeft niet. Gezond is het echter nooit. Het neemt in het lichaam wel de plaats in van natuurlijk verzadigd vet maar heeft niet dezelfde eigenschappen. Heel interessant is een stukje historie hierbij. Eind 18e eeuw ging het erg slecht met de kaarsen industrie door de opkomst van elektriciteit. En laat deze industrie nu net gebruik maken van hetzelfde proces; het verharden van plantaardige olien om kaarsvet van te maken (bedrijf was Crisco). Met teruglopende verkopen zijn zij op zoek gegaan naar een andere afzetmarkt, de voedselindustrie. Niet perse omdat margarine zo gezond is dus, want dat is het niet. Zet maar een kuipje margarine in de hoek van de schuur. Een maand later heeft er nog niets van gegeten. Geen schimmel of insect dat het ziet als eetbaar. Ik vond de volgende documentaire erg interessant: https://www.youtube.com/watch?v=vRe9z32NZHY Gr Menno
    1. Dank voor je aanvulling en de documentaire Menno. Erg interessant!
  26. hallo jasper,met jou boek en plaatselijke dietiste al een maand bezig met koolhydraatarm en eiwitrijk eten,ga elke ochtend minimaal 1 uur binnen op de trainingsfiets daarna als postbezorger 3á4 uur werken in als het regent direct naar huis en gauw een kopje soep en thee,schijnt de zon zoals gisteren woensdag vroeg afgewerkt ga ik op de renfiets nog 60á70km fietsen zou zeggen beweging genoeg toch ben ik in deze maand 1 kilo afgevallen heb er nu een beetje de mismoed in vooral omdat ik een dezer dagen aan beide kanten een liesbreuk geholpen word ben ik bang dat de de kilo,s er weer aankomen,gr van corrie raafs
    1. Hallo Corrie, goed dat je zo fanatiek bezig bent. Het uitblijven van resultaat kan aan een aantal dingen liggen. Ik bespreek ze uitgebreid in dit artikel: https://www.jasperalblas.nl/afvallen-lukt-niet/
  27. Ik eet via een personal trainer 7 weken koolhydraat en vetarm en ben nu 11 kilo afgevallen, super blij mee. Hij raadt mij aan jou recepten te volgen. ik moet wel elke avond na de maaltijd 30 tot 50 minuten wandelen buiten en drink overdag groene thee en in de avond rooibos. Ik eet bijna geen tussendoortjes en in de avond niets meer, wat vindt jij hiervan?
    1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
      op 26 februari 2016 om 19:01 zegt
      Hallo Sylvia, klinkt goed, mijn enige opmerking is dat het niet nodig is vetarm te eten. Je kunt best vetten eten zolang het gezonde vetten zijn (uit vis en natuurlijke oliën bijvoorbeeld).
  28. Ik Ben nu al haast 2 weken bezig en nog geen kilo afgevallen, Ik begon vol goede moed en snap niet hoe dat Kan? Wat doe Ik verkeerd? Met vriendelijke groet Mieke
    1. Hallo Mieke, afslanken is een complex proces. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Lees dit artikel eens, en pas de tips toe, grote kans dat het afslanken dan wel lukt. Geef de moed niet op!
  29. Goedemorgen, Ik ben al ruim 2 jaar ben ik gestopt met roken en had toen besloten om gezonder te gaan leven. Veel sporten en bewuster gaan eten. Maar met het eten blijft inderdaad wel een probleem, wat is nu wel goed voor ons en wat niet? Zo ben ik op advies van Jesse van de Velde ( jou niet onbekend ) een half jaar geleden begonnen met biologisch kokosolie ( biofan) elke ochtend een theelepeltje voor het ontbijt. Het zou mij helpen om het buikvet te verbranden, maar door het negatieve advies ben ik er ook weer mee gestopt. Als ik je verhaal met alle bronnen van onderzoek mag geloven dan kan ik er weer mee beginnen? En wat is dan jou advies elke dag 1 theelepel op nuchter maag of na het eten? Alvast bedankt voor je reactie. Groeten John
    1. Kokosolie is erg gezond. Ik raad je aan het te gebruiken met koken.
  30. Hallo Jasper, Zowel zakelijk als privé hou ik mij bezig met gezond gedrag/gezond denken, vanuit de psychologie, en daarom ben ik ook geïnteresseerd in gezonde voeding. Mijn zoontje van 13 had laatst een opdracht mbt koken. Wij gebruiken inderdaad kokosolie. Het viel mij op dat er inderdaad verzadigde vetzuren in zaten…..ik kreeg al een twijfel-momentje. Bedankt dus voor je artikel! Groetjes van Tanja Huygens- van Tilburg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Als Anouk het kan, kan jij het ook!

Anouk is vorig jaar maart vanwege gezondheidsredenen begonnen met koolhydraatarm eten en afvallen. Ze is binnen een jaar maar liefst 23 kilo afgevallen.

Top artikel

Carine: ‘Je mag juist heel veel!’

Tijdens de coronalockdown had Carine er moeite mee dat ze mensen niet meer kon aanraken. ‘Dat miste ik en dat ging ik weg-eten. Ik ben echt een emotie-eter. Ik nam veel tussendoortjes...

Uncategorized

TV reclame 2016 (video)

Bekijk alle artikelen