Alcohol, de onopvallende dikmaker

16 reacties

8794 volgers

Het drinken van alcohol is voor de meeste Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. Een drankje drinken is gezellig dus waarom zou je het niet doen?

Binnen de EU behoort Nederland tot de landen met het hoogste percentage inwoners dat het afgelopen jaar alcohol dronk. Wereldwijd gezien blijkt dat wij als Europeanen gemiddeld tweeëneenhalf keer meer drinken dan de rest van de wereld. (Bron: Nationaal Kompas RIVM).

Toch kiezen wij gezondheid steeds vaker boven het drinken van alcohol. In horecagelegenheden is een toename in het aanbod van alcoholvrije dranken te zien en onder beroemdheden is er een stijgend percentage dat besluit alcoholvrij door het leven te gaan.

Als je wilt afvallen is het ook de moeite waard minder alcohol te gaan drinken of zelfs na te denken over een leven zonder alcohol. Alcohol is namelijk een onopvallende dikmaker.

Calorieën in alcohol

Veel mensen denken dat je van voedsel dik wordt, maar onderschat het drinken van alcohol niet. Een gram alcohol levert 7 kcal waar een gram vet 9 kcal levert. Het verschil is echter dat vetten belangrijke voedingstoffen aan het lichaam leveren en alcohol enkel lege calorieën. (lees meer over de juiste manier van calorieën tellen).

Het drinken van alcohol doet dus niets nuttigs voor je. Het is zelfs giftig, waardoor het lichaam er alles aan doet om de calorieën uit alcohol direct te verbranden en de alcohol zo snel mogelijk uit je bloed te verwijderen. Dit proces krijgt voorrang boven de verbranding van vetten en koolhydraten die het lichaam binnenkomen via voedsel. Deze stoffen worden daardoor opgeslagen als vet.

Bij regelmatig alcoholgebruik wordt je verbranding dus elke keer stilgelegd. Als je tijdens het drinken ook nog eet, of de alcohol combineert met een vruchtensap die veel koolhydraten bevat, is dit dubbel zo slecht. Dit maakt afvallen in combinatie met alcoholgebruik erg lastig.

Suikers

Naast calorieën uit alcohol, bevatten de meeste alcoholische drankjes ook grote hoeveelheden suiker. Denk aan cocktails en mixdrankjes waarbij wodka, rum of andere sterke dranken aangevuld worden met frisdrank. Je krijgt dan al snel 300 calorieën binnen waarvan minstens 14 gram aan suikers. En vergeet bier niet. Daar zit vaak de suiker maltose in. Een glas bier bevat al snel 100 calorieën, waarvan bijna 8 gram aan suikers.

Als je veel bier drinkt, is het lichaam niet in staat alle suikers die je binnenkrijgt te verbranden. Die worden daardoor direct omgezet in vet en opgeslagen rondom de buik, zo ontstaat de welbekende bierbuik. Hoewel dit in eerste instantie misschien onschuldig lijkt, is overtollig buikvet erg gevaarlijk voor je gezondheid. Teveel buikvet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Overmatig alcoholgebruik

Uit onderzoek van de Engelse National Obesity Observatory (NOO) is gebleken dat het verband tussen alcohol en gewichtstoename sterker is als alcohol in grote hoeveelheden wordt gedronken. Is het drinken van alcohol voor veel mensen dan toch nog belangrijker dan een gezond lichaam?

De meeste mensen staan er niet bij stil dat je met overmatig drinken roofbouw pleegt op je lichaam. De kater is een waarschuwing dat het lichaam door de alcohol volledig uit balans raakt. Hoofdpijn ontstaat doordat de bloedvaten in de hersenen uitzetten en een misselijk gevoel is het gevolg van een geïrriteerde maagwand.

Ook het vermogen van de lever om suikers om te zetten, is verstoord geraakt waardoor de suikerspiegel daalt en je lichaam vermoeid voelt. Daarbij ligt uitdroging ook nog op de loer. Toch worden deze signalen vaak genegeerd en weegt het niet op tegen “de gezelligheid” die alcohol drinken met zich meebrengt.

Als je echt af wilt vallen is het belangrijk om te beseffen dat het lichaam op de dag van de kater zo in de war is dat er vaak behoefte ontstaat aan vette of zoete voedingsmiddelen. De kans is daardoor groot dat je veel meer calorieën binnenkrijgt dan wanneer je de avond ervoor niet hebt gedronken.

Kanker

Naast het feit dat alcohol een dikmaker is, kan het drinken ervan het risico verhogen op verschillende soorten kanker. Waarom dit risico verhogend werkt is nog niet helemaal duidelijk. Daar wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Volgens een van de theorieën kan alcohol een beschadiging van het DNA veroorzaken. Dit vergroot de kans op kanker. Door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wordt daarom ter preventie aanbevolen bij voorkeur geen alcohol te nuttigen.

Hart- en vaatziekten

Drink jij juist regelmatig een drankje omdat je gehoord hebt dat alcohol drinken het risico op hart- en vaatziekten verlaagt? Denk hier dan nog eens goed over na, voordat je het volgende drankje nuttigt. Het is namelijk gebleken dat dit alleen geldt voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals vrouwen na de menopauze en mannen boven de 40 jaar. Als je niet tot deze groepen behoort, vallen de voordelen helaas in het niets bij de nadelen ervan.

Afvallen

Naast de schadelijke gezondheidseffecten die in dit artikel genoemd zijn, zorgt alcohol er ook nog voor dat je minder diep slaapt en minder zin hebt om te bewegen. Dit komt het afvalproces niet ten goede. Wanneer je lichaam moe is, is de neiging tot snacken een stuk groter. Als je af wilt vallen, raad ik je aan bewust na te denken over het drinken van alcohol. Als je op dit moment wekelijks drinkt en je stopt daarmee, zul je merken dat je veel sneller afvalt en lekkerder in je vel zit.

Tips

Hoewel ik het drinken van alcohol tijdens het afvallen af raad, hoef je niet te denken dat je nooit meer een drankje mag drinken. Als je op gewicht bent, kan een biertje of wijntje op zijn tijd echt geen kwaad.

De volgende tips kunnen je helpen te minderen met drinken :

 • Zorg voor een klein glaasje.
 • Wissel dit glaasje elke keer af met een glas water.
 • Kies van tevoren een tijdstip wanneer je stopt met drinken.
 • Drink bewust, en zet je glas zo nu en dan neer.
 • Probeer eens een alcoholvrij drankje.

Tot slot

Als je stopt of minder gaat drinken, houd dan rekening met weerstand van je vrienden. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je niet gezellig bent als je geen alcohol drinkt. Je zult je nogal eens moeten verontschuldigen voor het feit dat je ervoor kiest om een gezonder leven te leiden.

Laat dit je niet weerhouden en laat Naomi Campbell, Jennifer Lopez of dat nieuwe alcoholvrije drankje jou inspiratiebron zijn. Kies voor jezelf, gun jou lichaam alleen het aller beste en voel je blij, ook alcoholvrij!

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (16)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Edwin van Abshoven
  op 14 juni 2021 om 21:44 zegt
  Ik heb een vraag zit er in alcohol vrij bier ook zoveel extra toegevoegde suikers?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 21 juni 2021 om 13:13 zegt
   Meestal wel inderdaad helaas.
 2. ben van de 1 op de andere dag gestopt met alcohol na jaren minimaal 1 fles wijn per dag gedronken te hebben. Ook zit ik in de overgang, ben nu 7 weken alcohol vrij en ben al 9 kilo kwijt en dat terwijl ik af en toe taart neem omdat ik zo trots ben op mijzelf. Ook eet ik brood en pasta. Ik ben geen sporter, plank 10 min op een dag en loop 3x per dag met de honden. Het enige nadeel is vermoeidheid, maar dat schijnt een afkick verschijnsel te zijn. Je voelt je wel degelijk lekkerder, heb nog niet echt een vervangend drankje gevonden dus drink ik gewoon water.
 3. Vodka Bill
  op 3 augustus 2019 om 08:31 zegt
  Ben 60 dagen gestopt en zie nu pas resultaat (+- 5 kilo).. Zou nog even doorzetten.. Je valt namelijk als het goed is ongeveer 20 kilo in een jaar af.. Dus +- 5 per kwartaal. Patience.. 🙂
 4. Edwin van Abshoven
  op 14 juni 2021 om 21:44 zegt
  Ik heb een vraag zit er in alcohol vrij bier ook zoveel extra toegevoegde suikers?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 21 juni 2021 om 13:13 zegt
   Meestal wel inderdaad helaas.
 5. ben van de 1 op de andere dag gestopt met alcohol na jaren minimaal 1 fles wijn per dag gedronken te hebben. Ook zit ik in de overgang, ben nu 7 weken alcohol vrij en ben al 9 kilo kwijt en dat terwijl ik af en toe taart neem omdat ik zo trots ben op mijzelf. Ook eet ik brood en pasta. Ik ben geen sporter, plank 10 min op een dag en loop 3x per dag met de honden. Het enige nadeel is vermoeidheid, maar dat schijnt een afkick verschijnsel te zijn. Je voelt je wel degelijk lekkerder, heb nog niet echt een vervangend drankje gevonden dus drink ik gewoon water.
 6. Vodka Bill
  op 3 augustus 2019 om 08:31 zegt
  Ben 60 dagen gestopt en zie nu pas resultaat (+- 5 kilo).. Zou nog even doorzetten.. Je valt namelijk als het goed is ongeveer 20 kilo in een jaar af.. Dus +- 5 per kwartaal. Patience.. 🙂
 7. Na 7 weken geen druppel alcohol genuttigd te hebben om gewicht kwijt te raken , inmiddels aardig gefrustreerd, geen gram kwijt, zit in de overgang en dat is wel een verandering in mijn lijf, eet absoluut niet teveel, maar dit is niet stimulerend om door te zetten heb ook een spierziekte ( central core myopathie ) en spiermassa neemt gestaag af, wat te doen?
  1. Wat vervelend dat afslanken zo lastig gaat ondanks het niet nuttigen van alcohol. De overgang maar ook vele andere oorzaken kunnen er voor zorgen dat je niet afvalt. Hier lees je er meer over en vind je een aantal goede tips die je kan toepassen om je lichaam te prikkelen. Heb geduld, ga in kleine stapjes en probeer te accepteren waar je nu staat dan zal je zien dat er vroeg of laat gewichtsverlies zal optreden.
 8. Ik heb vroeger geregeld gedronken en ben al een aantal jaren bezig met een gezonde levensstijl. Ik ben enorm verbaasd over bepaalde reacties die hier gegeven worden. Een gezond persoon krijgt voldoende voedingsstoffen binnen. Mensen met verslavingen (waaronder ook alcohol) putten hun lichaam uit en de 1 zal zich dikdrinken terwijl de ander juist bijna niets eet en (on)gezond dun blijft. Er zijn mensen met een gezond gewicht die heel ongezond zijn aan de binnenkant en dikkere mensen die juist van binnen heel gezond zijn. Hier komen melden dat alcohol helemaal niet dik maakt omdat je het al jaren drinkt en je geen overgewicht hebt vind ik zeer dom en geeft een verkeerd signaal naar anderen. Alcohol is vergif voor je lichaam en zal NOOIT een positief effect hebben Gezonde groet 🙂
 9. Ik mis vooral het sluipend moordend effect op je lever. Dat is het grootste en zekerste gevaar. Als je stap 1 neemt, stoppen met drinken, ben je er nog niet helemaal. Na een paar weken stap 2, meer en beter bewegen. En kijk vooral naar je voedingsgewoonten. alcoholmastery heeft een fantastische site! Het inspireert enorm, je voelt je niet alleen en ziet de voordelen in levende lijve.
  1. Hallo Thom, Dank voor je bericht! Het is zeker heel belangrijk om naar je algehele leefstijl en eetgewoonten te kijken. Fijn dat je nu zoveel gezonde voordelen ervaart.
 10. Ik ben nu ruim 4 weken gestopt en kom hier terecht omdat ik gegoogled heb op stoppen met alcohol en afvallen. Waarom deed ik dat? Omdat ik gek genoeg na 4 weken amper ben afgevallen en ik ruim 1 fles wijn per dag dronk. Ik ben zeker ook niet meer gaan eten, misschien zelfs eerder minder, omdat wijn drinken in de avond en knabbelen nu eenmaal goed samen gaan. Ik twijfel dus ernstig aan de analyse in dit artikel. Ik heb al eerder gelezen dat stoppers geen gewichtsvermindering constateerden. Er al dus meer aan de hand zijn dan simpel calorieën tellen. Wellicht vermindert de stofwisseling. Toen ik 15 jaar geleden stopte met roken kwam ik ook 7 kilo aan. En er zitten geen calorieën in sigaretten. Wel is het zo dat ik toen wél meer ben gaan eten tijdens het stoppen met roken. Ik wil niet onvemeld laten dat afvallen niet de enige reden was om te stoppen. Ik ga dus gewoon door. Wel bespeur ik erg weinig van die zogenaamde positieve effecten zoals verhoogde concentratie, beter doorslapen, fitter voelen etc etc. Zoveel maakt het allemaal niet uit. Praat niet iedereen elkaar na zonder dat er echt onderzoek is gedaan naar de effecten van het stoppen? Ikk mis bijvoorbeeld wel enkele voordelen van drinken, zoals het dempende effect. Alles wordt minder zwaar, nu komt alles harder binnen en mis ik een stuk ontspanning op het einde van de dag. Ik hoop echter, en ga daar ook van uit dat de voordelen onzichtbaar zijn, en vooral op lange termijn, zoals een gezonde lever.
  1. Hoi Patrick Ik herken het heel goed wat jij zegt, elke dag een fles wijn erin en het leven valt allemaal wel mee, zeker in een stress periode en veel verlies van dierbaren, ik ben ook aangekomen, maar dat is niet van het eten. Ik eet bitter weinig, te weinig zegt mijn dietiste. Dus dat ben ik dan ook gaan proberen, kwam alleen maar aan. Zit ook in de overgang. Ik denk dat het daar mee te maken heeft. Ik drink al 25 jaar een wijntje in de middag soms 2 a 4. En ik bleef op gewicht totdat de overgang zich aankondigde, ik denk dat wijn drinken nergens mee te maken heeft met dik worden. En ik ben het helemaal met jou eens dat je een lekker ontspanning’s moment hebt als je een dag druk bezig bent geweest of veel stress hebt.
  2. Hallo Patrick, Super dat je dat stap hebt genomen om te stoppen met het drinken van alcohol. Natuurlijk heeft gewichtsvermindering te maken met verschillende factoren zoals hoe gezond eet je?, heb je stress?, hoeveel beweeg je?, slaap je goed? Alcohol is een dikmaker omdat het de vetverbranding stopt en het lichaam uit balans brengt. Wanneer je stopt met drinken zal je lichaam gestimuleerd worden om vet te verbranden mits je een gezonde leefstijl hebt. Roken is een ander verhaal. Daarvoor verwijs ik je naar dit artikel https://www.jasperalblas.nl/beste-jasper-gestopt-roken-en-kom-steeds-meer-aan-hoe-val-weer-af/ De positieve effecten die je ervaart hebben natuurlijk ook te maken met een algehele gezonde leefstijl. Vind een andere manier om te ontspannen zoals het lezen van een boek, het maken van een wandeling. Zoek iets wat jou de nodige ontspanning geeft.
 11. Wat is het effect op je gewicht van 2 glazen rode wijn per dag?
  1. Hallo Freek, Dagelijks alcohol drinken kan het afvalproces vertragen. Dit omdat alcohol je lichaam uit balans brengt.
 12. welke sterke drank is het minst slecht? waarschijnlijk door alcoholpercentage of suikergehalte? jonge jenever, oude jenever, whisky, rum, wodka.
  1. Jenever is het meest calorie arm. Qua alcohol duurt het (mits je in het daarvoor bedoelde glaasje drinkt) allemaal even lang om het af te breken…

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Met deze activiteiten verbrand je de meeste calorieën

Als je bezig bent met afvallen en vet verliezen, kun je dat proces een stapje versnellen door meer te gaan bewegen of te sporten. In dit artikel vertel...

Top artikel

Fructose: wat is het? En is het ongezond?

Veel mensen weten niet hoeveel fructose ze binnenkrijgen en waar deze stof eigenlijk allemaal in zit. In dit artikel leggen we uit wat fructose is, bekijken we de effecten...

Bekijk alle artikelen