Beste Jasper, hoeveel koolhydraten mag ik per dag?

37 reacties

8794 volgers

Beste Jasper,

Ik heb een paar jaar geleden een koolhydraatarm dieet gevolgd waarmee ik veel ben afgevallen. Ik voelde me daar erg goed bij. Ik mocht toen niet meer dan 50 g koolhydraten eten per dag.

Toen ik weer wat meer koolhydraten ging eten kwam ik direct weer aan. Ik ben toen teruggevallen in oude gewoontes en helaas weer aangekomen.

Ik wil graag weer afvallen en ben op zoek naar een nieuwe levenswijze die ik goed vol kan houden. Hoeveel koolhydraten mag ik per dag eten als ik volgens jou methode eet en kom ik aan als ik ermee stop?

Groetjes Anne

Hallo Anne,

Bedankt voor je mail. Veel mensen hebben eenzelfde soort ervaring als jij met koolhydraatarm eten waardoor ze er liever niet weer aan beginnen. Dat is jammer want koolhydraatarm eten kan veel voor je doen als je overgewicht hebt. Niet alleen tijdelijk, maar voor je leven lang.

Vaak wordt gedacht dat koolhydraatarm eten betekent dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. Dat is niet het geval. Je lichaam heeft koolhydraten nodig als brandstof, om optimaal te kunnen functioneren.

Vermijd snelle koolhydraten

In ons Westerse eetpatroon komen echter teveel koolhydraten voor. Wij eten ze soms zelfs bij drie maaltijden per dag. Denk maar aan brood bij het ontbijt en de lunch en pasta bij de avondmaaltijd. Daar komen vaak nog suikerrijke tussendoortjes en frisdranken bij op.

Door jarenlang meerdere keren per dag snelle koolhydraten (uit pasta, rijst, brood, aardappelen, ontbijtgranen en geraffineerde suikers) te eten hebben veel mensen overgewicht ontwikkeld. Onze lichamen zijn uit balans geraakt waardoor ze niet meer functioneren zoals ze dat zouden moeten doen.

Als je daar meer over wilt weten lees dan dit artikel goed door.

Voordat ik uitleg hoeveel koolhydraten je het beste kunt eten is het belangrijk dat je weet dat je snelle koolhydraten het beste helemaal uit je voedingspatroon kunt verwijderen als je af wilt vallen. Eet geen brood, rijst, pasta, aardappelen, ontbijtgranen en geraffineerde suikers meer.

Vervang ze door langzame koolhydraten uit groenten, fruit, quinoa, zoete aardappelen en in mindere mate peulvruchten. Als je dat doet en voor altijd blijft doen, is de belangrijkste stap gezet.

Gezonde-koolhydraten-2000x1000-Jasperalblas

Hoeveel koolhydraten per dag?

Afhankelijk van wat je doel is kun je bepalen hoeveel gram koolhydraten je per dag wilt eten. Ieder lichaam is anders dus het verschilt per persoon hoeveel koolhydraten je nodig hebt per dag.

Dit is afhankelijk van verschillende dingen zoals leeftijd, lichaamstype, lengte, je huidige gewicht en hoeveel je beweegt. Zo heeft een grote actieve man meer koolhydraten nodig dan een slanke dame die minder actief is.

Het beste kun je de volgende richtlijnen hanteren als het gaat om het eten van koolhydraten:

Eet nooit meer dan 300 g koolhydraten per dag. Dit is zeer ongezond.

Een groot deel van de Nederlanders eet meer dan 300 g koolhydraten per dag. Dit komt doordat wij gewend zijn om als ontbijt en lunch brood te eten en bij de avondmaaltijd pasta, rijst of aardappelen.

Daarnaast worden tussendoor vaak suikerrijke snacks genuttigd. Dit kan erg negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Hierdoor verhoog je het risico op overgewicht, ontstekingen in je lichaam en diabetes.

Als je meer dan 300 g koolhydraten per dag eet, is het aan te raden om dit drastisch te verminderen. Zelfs al wil je niet afslanken dan is het voor je gezondheid erg belangrijk om dit te doen.

Eet  nooit tussen de 150 – 300 g koolhydraten per dag.

Een groot deel van de bevolking is er van overtuigd gezond te eten. Ze drinken weinig frisdrank en geven aan op hun voeding te letten. Ze eten regelmatig brood, rijst, pasta, aardappelen en bijvoorbeeld ontbijtkoek of een mueslireep als tussendoortje.

Deze groep mensen denkt goed bezig te zijn als het om eten gaat. Een groot gedeelte heeft net een gezond BMI of is een aantal kilo te zwaar.

Dit is de grootste groep mensen. Zij lopen gevaar zonder dat ze het door hebben, omdat overgewicht er op deze manier heel langzaam bij komt. De kilo’s sluipen er langzaam aan en slaan zich op rondom de buik.

Een paar kilo per jaar, zonder dat je het door hebt. Vooral omdat deze groep mensen het gevoel heeft niet ongezond te leven en ze niet echt hinder ervaren van die paar kilo teveel is dit een lastige groep.

Er is geen noodzaak om echt te veranderen. Ze zijn niet helemaal tevreden met hun lichaam, maar ook niet ontevreden genoeg om er iets aan te doen.

Het gevaarlijke aan deze groep en de levensstijl met deze hoeveelheid koolhydraten per dag is dat het nu geen probleem lijkt, maar dat er op latere leeftijd wel ziekten ontstaan in het lichaam ten gevolge van het ongezonde eten.

Eet 100 – 150 g koolhydraten per dag als je een gezond lichaam hebt.

Als je een gezond gewicht hebt en dagelijks voldoende beweegt is dit het aantal koolhydraten dat je per dag het beste kunt eten. Het is heel belangrijk dat je kiest voor de juiste koolhydraten uit groenten, fruit, quinoa, zoete aardappel en havermout.

Snelle koolhydraten uit brood, rijst, pasta, aardappelen en producten met geraffineerde suikers kun je beter vermijden.

sporten-gezond_2000x1000-jasperalblas

Eet 50 – 100 g per dag als je snel af wilt vallen op een gezonde manier

Ik denk dat jij momenteel in deze categorie valt als ik je mail zo lees. Als je overgewicht hebt en af wilt vallen is de kans groot dat je lange tijd teveel koolhydraten hebt gegeten.

Je lichaam is daardoor uit balans geraakt. Je hormoonhuishouding werkt niet meer optimaal waardoor het belangrijk is om het gebruik van koolhydraten te minimaliseren.  Je lichaam krijgt daardoor de kans om te herstellen en optimaal (buik-)vet te gaan verbranden.

Als je af wilt vallen is het dus belangrijk dat je snelle koolhydraten helemaal weg laat. Laat je voeding voornamelijk bestaan uit vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, oliën, groenten, fruit (1 stuks per dag als je af wilt vallen).

Af en toe kun je dit aanvullen met wat havermout, zoete aardappel of quinoa maar doe dit maximaal bij 1 maaltijd per dag als je snel af wilt vallen.

Op de boodschappenlijst vind je precies wat je wel en beter niet kunt eten. Download de lijst hier.

Eet 0 – 50 g per dag als je heel snel af wilt vallen

Als je minder dan 50 g koolhydraten per dag gaat eten zoals bij het vorige koolhydraatarme dieet dan gaat afslanken heel snel. Je lichaam gaat eiwitten en vetten gebruiken als eerste energiebron in plaats van koolhydraten.

Als je heel snel af wilt vallen kun je dit doen. Het is dan echter heel belangrijk dat je extra eiwitten en gezonde vetten eet en je voeding aanvult met de juiste voedingssupplementen. Voor mensen die diabetes hebben is dit een goede manier om snel weer in de gezonde zone te komen qua gewicht.

Op de lange termijn is het lastig om dit vol te houden en moet je oppassen voor tekorten in belangrijke voedingsstoffen. Als je voor altijd een gezond en slank lichaam wilt is mijn advies om tussen de 50 en 150 gram aan koolhydraten per dag te eten.

Let wel op, ik bedoel daarmee de langzame koolhydraten. Dus voornamelijk uit groente, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappel en in mindere mate uit peulvruchten. Als je volgens de 7×7 receptenmethode of het Smoothie Afslank Plan eet zit je altijd tussen de 50 en 150 gram per dag.

Als je nog veel af wilt vallen hou het dan voorlopig tussen de 50 en 100 g koolhydraten per dag. Als je op gewicht bent kun je dit een beetje verhogen tot 150 g.

Over het algemeen hebben mensen die veel sporten meer koolhydraten nodig dan mensen die dat niet doen (dat is waarom je wielrenners soms hele grote borden pasta ziet eten). Per uur dat je sport kun je daarom zo’n 100 g aan langzame koolhydraten toevoegen aan je eetpatroon. Als je merkt dat je niet afvalt als je dat doet verlaag het dan naar 50 g per uur.

Elk lichaam is anders dus ga op onderzoek uit, gebruik het bovenstaande als richtlijn en test wat voor jou werkt.

Veel succes!

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (37)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Hoi Jasper, Ik eet nu een aantal dagen koolhydraat arm en het gaat eigenlijk best goed. Ik heb een app waarmee ik alles bijhoud en probeer tussen de 50 en 75 koolhydraten te blijven. Is het een probleem als ik bijvoorbeeld eens een sneetje volkorenbrood als ontbijt neem als ik dan wel gewoon tussen de 50 en 75 koolhydraten blijf? Of kan ik dit beter niet doen? Merk dat ik het nu wat lastiger begin te vinden om een gevarieerd ontbijt te verzinnen. Groetjes Denise
  1. Hoi Denise, als jij je goed voelt bij af en toe een boterham eten en het afvallen gaat goed, dan kun je dat best af en toe eens doen. Je doet er goed aan dit voor jezelf te onderzoeken. Stel jezelf vragen: hoeveel energie heb je na het eten van brood? Hoe lang kun je er op vooruit? Hoe voelt je buik? Wat gebeurt er als je havermout, eieren of een groene smoothie als ontbijt neemt? Hoe voel je je dan? Maakt het verschil met afvallen? Onderzoek en probeer uit wat voor jou het beste werkt. Hier vind je aantal heerlijke makkelijke ontbijtjes die je eens uit kunt proberen.
 2. Ha Jasper, Ik ben voor mijn zwangerschap aantal kilo afgevallen en toen tussen de 100 en 150 koolhydraten gaan eten zodat ik op gewicht bleef. Weten jullie ook hoe dit rondom zwangerschap zit? Is 150 dan goed of moet je echt wat meer eten? Groetjes Marieke
  1. Als jij je goed voelt, voldoende energie hebt en geen trek hebt tussen de maaltijden weet je dat je goed zit. Als jij merkt dat je hongerig of flauw bent dan is het prima om rondom de zwangerschap meer koolhydraten toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld havermout, zoete aardappelen, quinoa, boekweit of een stuk fruit extra. Luister goed naar je lichaam en geef daar gehoor aan. Geniet van je zwangerschap!
 3. Chantal van Laar
  op 17 september 2020 om 11:07 zegt
  Hallo Jasper, Ik ben in totaal al wat kilos kwijt. In het begin verbrak ik mijn ongezonde leefgewoonten en at ik caloriearm zonder calorieen te tellen. Na een poosje at ik steeds minder en minder en zat ik onder de 1000 calorieen. Ik viel maar niet af.. Toen ben ik een tijdje onder de 50 koolhydraten gaan eten en ik viel af. Dit hield ik echter niet vol en kwam er weer veel bij. Ik ben nu weer bezig met een caloriearm dieet omdat ik dit leuk vind en goed volhoud. Ik struggle alleen een beetje met de koolhydraten. Ik sport 5 keer in de week (fitness en cardio), en wil graag afvallen maar wil niet te weinig koolhydraten binnenkrijgen want dan voel ik me moe, en slap.. Groetjes, Chantal
 4. Hoi Jasper, Ik eet nu een aantal dagen koolhydraat arm en het gaat eigenlijk best goed. Ik heb een app waarmee ik alles bijhoud en probeer tussen de 50 en 75 koolhydraten te blijven. Is het een probleem als ik bijvoorbeeld eens een sneetje volkorenbrood als ontbijt neem als ik dan wel gewoon tussen de 50 en 75 koolhydraten blijf? Of kan ik dit beter niet doen? Merk dat ik het nu wat lastiger begin te vinden om een gevarieerd ontbijt te verzinnen. Groetjes Denise
  1. Hoi Denise, als jij je goed voelt bij af en toe een boterham eten en het afvallen gaat goed, dan kun je dat best af en toe eens doen. Je doet er goed aan dit voor jezelf te onderzoeken. Stel jezelf vragen: hoeveel energie heb je na het eten van brood? Hoe lang kun je er op vooruit? Hoe voelt je buik? Wat gebeurt er als je havermout, eieren of een groene smoothie als ontbijt neemt? Hoe voel je je dan? Maakt het verschil met afvallen? Onderzoek en probeer uit wat voor jou het beste werkt. Hier vind je aantal heerlijke makkelijke ontbijtjes die je eens uit kunt proberen.
 5. Ha Jasper, Ik ben voor mijn zwangerschap aantal kilo afgevallen en toen tussen de 100 en 150 koolhydraten gaan eten zodat ik op gewicht bleef. Weten jullie ook hoe dit rondom zwangerschap zit? Is 150 dan goed of moet je echt wat meer eten? Groetjes Marieke
  1. Als jij je goed voelt, voldoende energie hebt en geen trek hebt tussen de maaltijden weet je dat je goed zit. Als jij merkt dat je hongerig of flauw bent dan is het prima om rondom de zwangerschap meer koolhydraten toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld havermout, zoete aardappelen, quinoa, boekweit of een stuk fruit extra. Luister goed naar je lichaam en geef daar gehoor aan. Geniet van je zwangerschap!
 6. Chantal van Laar
  op 17 september 2020 om 11:07 zegt
  Hallo Jasper, Ik ben in totaal al wat kilos kwijt. In het begin verbrak ik mijn ongezonde leefgewoonten en at ik caloriearm zonder calorieen te tellen. Na een poosje at ik steeds minder en minder en zat ik onder de 1000 calorieen. Ik viel maar niet af.. Toen ben ik een tijdje onder de 50 koolhydraten gaan eten en ik viel af. Dit hield ik echter niet vol en kwam er weer veel bij. Ik ben nu weer bezig met een caloriearm dieet omdat ik dit leuk vind en goed volhoud. Ik struggle alleen een beetje met de koolhydraten. Ik sport 5 keer in de week (fitness en cardio), en wil graag afvallen maar wil niet te weinig koolhydraten binnenkrijgen want dan voel ik me moe, en slap.. Groetjes, Chantal
 7. Hoi Jasper, Onwijs bedankt voor alle informatie allereerst! Inmiddels 4 weken koolhydraatarm met ongeveer 100 gram koolhydraten. 197cm en was 100 kg Overigens aten wij al 2 jaar zonder vlees en melk. 6 kilo afgevallen in 4 weken. Veel fitter nu. Doel afvallen bijna bereikt en nu verhogen naar 150gr. Klopt het ook dat hartslag wordt verlaagd door koolhydraatarm eten? Zonder vlees en melk ging het al omlaag maar nu nog verder naar 48 gemiddeld in nacht met laagste 45.
  1. Klinkt super Stanley. Je hartslag en bloeddruk kunnen inderdaad iets verlagen als je gezonder gaat eten dat is in de meeste gevallen een goed teken. Ga zo door en mocht het enorm verlagen en je vertrouwd het niet, raadpleeg dan altijd je huisarts.
 8. Hoi Jasper, Mijn dochter liet mij een artikel zien dat koolhydraat beperkt eten ik eet ongeveer 50 per dag slecht voor je hart is . Klopt dit ? Groetjes Anja de Jong
  1. Er worden veel verschillende dingen geschreven, onderzoek daarin vooral wat jouw waarheid is. Onze programma’s bevatten tussen de 50 en 120 g koolhydraten per dag, dat is een veilige hoeveelheid per dag en heeft bij de meeste mensen een positief effect op hun gezondheid. Als je gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan altijd je arts voor dat je je eetpatroon aanpast.
 9. Hallo Jasper, ik wil graag beginnen met een koolhydraat arm/ beperkt dieet. Hoe kan ik dit aanpakken als mijn man echt geen kilo moet verliezen. Vriendelijke groet, Maaike
  1. Je kunt aan de slag gaan met bijvoorbeeld het 7×7 afslank receptenboek. Je kunt extra grote porties maken voor je man en voor hem extra koolhydraten toevoegen in de vorm van zoete aardappelen, havermout, quinoa, boekweit. Veel succes!
 10. Hoi Jasper, Wordt er bedoelt 150 gr aan koolhydraathoudend of 150 graan koolhydraten? Groet en bedankt Fer
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:22 zegt
   We bedoelen echt de hoeveelheid koolhydraten die in het eten zitten.
 11. Eliane H.
  op 8 mei 2020 om 06:09 zegt
  Hi, Na mijn bevalling ben ik rond de 30-60 koolhydraten per dag gaan eten en het afvallen ging snel. De verhouding die ik eet zijn op dit moment 15-20% koolhydraten, 15% eiwitten (ik eet geen vlees) en 60-70% vet. Ik eet geen peulvruchten, havermout of zetmeelhoudende groenten. Nu vraag ik me alleen af: als ik eenmaal op streefgewicht ben, kom ik dan niet enorm aan als ik bovengenoemde producten opeens wèl ga eten? Daarnaast is er bijzonder weinig advies te vinden mbt borstvoeding en een koolhydraatarm dieet. Wat is jouw visie hierop? Persoonlijk heb ik niet gemerkt dat mijn voeding terug loopt door zo te eten, maar ik vraag me weleens af of ik niet meer koolhydraten nodig heb icm met bv?
  1. Hallo Eliane, als je die producten weer gaat eten zal je inderdaad weer aankomen. Je blijft op gewicht als je van deze manier van eten je leefstijl maakt. Hier lees je een aantal tips die je kunt toepassen om je streefgewicht te behouden. Deze manier van eten is gezond voor zowel jou als je kindje omdat je enorm gevarieerd en onbewerkt eet. Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je voldoende eet en als je trek hebt kun je er voor kiezen om vaker langzame koolhydraten toe te voegen uit havermout, zoete aardappel, quinoa of boekweit. Ook is het erg belangrijk om voldoende water te drinken.
 12. Hoi Jasper, Ik wil graag 10kg afvallen, raad je mij aan om koolhydraat arm of beperkt te gaan eten? Ik eet nu gemiddeld 150 gr koolhydraten per dag. En in watvoor tijdperk behalen mensen dit gemiddeld?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 april 2020 om 08:23 zegt
   Ik zou je aanraden om rond de 50-100 gram koolhydraten per dag te eten. Het is heel persoonlijk hoelang het zal duren voor je 10 kilo bent afgevallen. Neem er vooral de tijd voor. Het heeft meestal jaren geduurd voor de kilo’s om eraan te komen, dus het is normaal dat het even duurt voor ze er weer af zijn. Met ons Bodyhappiness Afslankprogramma zou je al een hele mooie stap kunnen maken.
 13. Marieke
  op 10 maart 2020 om 22:42 zegt
  Hoi Jasper, Ik wil graag koolhydraatbeperkt gaan eten. Nou neem ik tussen de 50 en de 100 gr koolhydraten per dag. Maar hoeveel eiwitten en vetten moet ik dat hebben per dag? Is daar een (standaard) verhouding voor? Groet, Marieke
  1. Dat verschilt per persoon en is oa afhankelijk van je leeftijd, geslacht en de hoeveelheid sport die je doet. Als je het interessant vind om precies te weten wat voor jouw lichaam juiste verhoudingen zijn kun je dat het beste eens invoeren in een app. Gemiddeld kun je als je af wilt vallen de volgende verhoudingen aanhouden: 10-30% van je voeding bestaat uit koolhydraten, 20-40% bestaat uit eiwitten, 40-60% uit gezonde vetten.
 14. Hoi Jasper! Sinds 1,5 maand heb ik fitness weer opgepakt (ik heb dit vaker gedaan maar nooit consistent). Ik ben niet ontevreden met mijn lichaam, maar merk nu dat ik spieren begin te ontwikkelen onder mijn “vet” waardoor ik niet strak lijk, maar gewoon voller. Ik begreep dat door KHD arm te eten je lichaam sneller vet gaat verbranden, dus ik dacht laat me dat eens uittesten! Maar hoe meer ik lees, hoe meer ik twijfel. Ik ben een jonge meid van 22 jaar, ben 1.65m en weeg 54kg. Is het voor mij wel verstandig om KHD arm te eten? Groetjes!
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 20 februari 2020 om 09:10 zegt
   Wat goed dat je fitness weer opgepakt hebt! Koolhydraat arm eten kan heel goed, maar het is wel belagrijk dat je het op de juiste gezonde manier doet. Je wilt ervoor zorgen dat je wel voldoende van de gezonde koolhydraten binnenkrijgt en op dagen dat je sport misschien zelfs iets meer. In onze programma’s laten we zien hoe je dat goed kunt aanpakken. Je mag ons ook altijd even mailen (info@jasperalblas.nl) als je specifieke vragen hebt.
 15. Hallo Jasper, Ik ben in 8 weken 6,5 kilo afgevallen door koolhydraatarm te eten. Ik eet niet meer dan 1000 Kcaloriën per dag. Mijn lengte is 1.67 en weeg nu 60 kilo. Zo te eten bevalt mij goed en ik voel mij goed. Het gewicht gaat nog steeds naar beneden maar zal op een bepaald moment wel stabiel blijven. Is het gezond om zo door te gaan of krijg ik daar later problemen mee?
  1. 1000 calorien is erg weinig. Besef dat je niet weinig hoeft te eten om af te vallen en dat het belangrijk is om voldoende te eten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Je zou dus kunnen onderzoeken waar je je eetpatroon nog aan kunt vullen. Vraag jezelf ook af of deze manier van eten met dit aantal calorien duurzaam is en je het voor je hele leven vol kunt houden. Het is belangrijk dat je naar die balans op zoek gaat, jij bent de enige die kan bepalen wat goed voelt.
 16. Hi Jasper, ik volg een koolhydraat arm dieet en probeer maximaal 60 KH per dag te eten. Er wordt alleen niks gezegd over het maximaal aantal Kcal per dag in combinatie met de koolhydraten. Ik ben al een aantal kilo kwijt maar het afvallen gaat bij mij niet super snel terwijl ik toch een aantal keer per week sport. Kan het ook zijn dat ik te weinig kcal binnen krijg? Ik ben 1m74 en weeg op dit moment 98 kg. Groet, Anne
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 15:48 zegt
   Als je langdurig overgewicht hebt kan het heel goed zijn dat je hormonen uit balans zijn waarom afslanken lastig en langzaam gaat. Dat je een aantal kilo kwijt bent is een goed teken Anne. Afvallen hoeft niet snel te gaan dus neem de tijd en focus je vooral op het aanleren van gezond eetgedrag en hoe je je voelt. Is je stoelgang goed? Voel je je fit? Slaap je lekker? Heb je voldoende energie? Dan ben je op de goede weg. In dit artikel lees je meer over als afslanken echt niet lukt, wellicht is dat interessant voor je om eens door te lezen.
 17. Beste Jasper, Ik ben sinds een week bezig met koolhydraat beperkt eten daarbij staan mijn koolhydraten op 100a150 i en calorieën op 1500 is dat goed voor mij ik ben 1m64 weeg 94 kg ? Mvg, Sandra
 18. Yvonne
  op 3 juli 2018 om 18:42 zegt
  Hallo Jasper, Mijn man is inmiddels 10 kg afgevallen met een combi van herbalife en anders eten, waarbij het “anders” neerkomt op geen brood, aardappels, witte rijst meer. Meer groente, couscous/quinoa, zoete aardappel etc. Ook de tussendoortjes zijn verandert van chips naar griekse yoghurt met bessen en beetje zelfgemaakte “muesli” (grove havermout vlokken, noten, pitten). Nu wil hij nog 5 kg kwijt (zonder herbalife) en dit eigenlijk dmv kh beperkte leefwijze aan te nemen. Ik ben de boodschappendame en zijn kokkie. Nu heb ik me ingelezen en ben op de goede weg, maar ik loop vast op het aantal khd per dag. En hoe ik die macro’s moet lezen. Vaak gaat het over vrouwen en het lijkt me toch dat een mannenlijf andere behoefte heeft. Hij is 46 jaar, 1.81m en weegt 89 kg. Ik hoop snel van je te horen! Dank je wel!
  1. Marleen
   op 4 juli 2018 om 11:25 zegt
   Hallo Yvonne, Wat een mooi resultaat heeft je man al behaald! Super hoor. Met betrekking tot het aantal koolhydraten is dit bij ieder persoon verschillend. Ik raad aan om te beginnen met maximaal 1 maaltijden met langzame koolhydraten per dag zoals quinoa, havermout, zoete aardappelen, boekweit etc. Goed naar je lichaam luisteren is daarbij van belang. Merkt je man dat hij meer energie kan gebruiken dan kan hij een portie langzame koolhydraten extra eten. Op deze manier hoef je jezelf niet bezig te houden met het tellen van koolhydraten. Eventuele vragen kan je altijd mailen naar info@jasperalblas.nl Heel veel succes.
 19. Hallo Op 30 aug schreef ik dat ik 52 kilo afgevallen was, en dat ik graag naar.de 70 kilo wilde…inmiddels weeg ik dus 71 kilo , en ben zo happy met deze levensstijl. Ik eet bv smorgens 2 sneden 100% volkoren of 100% speltbrood..of ik eet bv havermout 100% volkoren als pap met 1 stuk fruit of maak er wafels van ook lekker..in de middag meestal een salade of wat griekse yoghert 0% met bv wat zelfgemaakte granola en beetje gebr lijnzaad…tussendoor gekookt eitje of eventueel wat fruit…avond gewoon lekker veel groente met bv een gehaktbal of wat kip of vis….avond beetje yoghert..hiermee zit ik tussen de 1500 en 1800 ..meestal tot 100 koolydr maar ook vaak genoeg erboven…en val nog steeds af…tot hoeveel calorieen mag ik gaan om stabiel te blijven? En hoeveel koolydraten raden jullie aan?….ik eet geen tarwe en geen toegevoegde suikers..dit bevalt me prima en nooit geen honger..nu 56 kilo kwijt…
 20. Hallo jasper Ik ben in 1.5 jaar tijd 50 kilo afgevallen, nu doe ik sinds 3 weken koolydraatbeperkt tot max 100 koolydr..ik val daarmee nog steeds af…ik.denk dat ik te weinig calorieen eet?..ik eet nu tussen 1300 en max 1600 cal..en wandel 2 keer per week 1 a 1.5 uur op flink tempo..verder fiets ik overal heen en werk 4 ochtenden per week als interieurverzorgster….ik ben van 127 kilo naar nu 75 kilo gegaan..zou het liefst rond 70 kilo zitten..ben 1.82 lang…ik eet gezonde langzame koolydr zoals fruit 2 keer per dag..af en toe volkoren brood..andere dagen havermout ..quinoa….ben ik zo goed bezig? en is tot 100 koolydr goed voor mij voir die laatste paar kilo eventueel…daarna iets verhogen nog denk ik om wat meer stabieler te worden.?…groetjes frenchi
  1. Hallo Frenchi, Wat ontzettend knap dat je 50 kilo bent afgevallen in een jaar. Erg goed gedaan! Prima zoals je het nu doet, zo moet het lukken om die laatste paar kilo kwijt te raken. 1300 calorieën is aan de lage kant. Dat is niet nodig en het is lastig om zo voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt er voor kiezen om dat wat te verhogen en er dagelijks rond de 1600 – 2000 van te maken en tussen de 100 en 150 g aan kh per dag te nuttigen, dan zal je waarschijnlijk prima op gewicht blijven.
 21. Als ik met anderhalf uur krachttrainen op 100-150 gram koolhydraten ga zitten, dan lig ik volgende week onder de grond. Aan dat NOOIT mag zeker een kanttekening bij geplaatst worden! Ik zit tegen zelfs mijn mijn berekende voedingswaarden aan een laag gewicht en moet tussen de 270-303 gram per dagKH eten. En dan nog val ik (met 5 x per week sporten) per dag tussen de 2 tot 9 ons af. In het weekend moet ik dus wel wat lekkers eten en dat doe ik dan ook. Met een koek of op zaterdag een frietje haal ik met gemak de 450 gram KH. Doe ik dat niet, dan kom ik met dat vele afvallen op een ondergewicht. Oh ja mensen, je mag ook gewoon leven hoor. Dus naast veel bewegen, gewoon op je verjaardag 1 stuk gebak nemen of met Sinterklaas een zak pepernoten en met Oud en Nieuw een paar oliebollen. Dáár heeft nog nooit iemand een pens van gehad! Dat hysterische afvallen met hongerdiëten, dat houdt niemand vol en is funest voor je lichaam!
 22. Beste Jasper bedankt voor alle goeie tips en de uitleg ervan ben in drie maanden tijd 20 kg afgevallen! Vraagje: ik loop voor mijn werk circa 5-10 km per dag hoeveel koolhydraten is goed ik probeer nu ongeveer 125 per dag.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 26 juni 2017 om 18:40 zegt
   Mooi resultaat Peter! 100 tot 150 gram koolhydraten per dag is voor jou een mooie hoeveelheid als je nu een gezond gewicht hebt.
 23. leida rolink
  op 29 januari 2017 om 14:47 zegt
  En zo iedere keer een “weetje”er bij waar je heel veel van leert en in de praktijk kan brengen.
 24. Linda Vanloocke
  op 29 januari 2017 om 14:11 zegt
  halo team ,ik heb twee vraagjes over wel of niet goede gewoonte? Ik kook en bak steeds met rijstolie ,gebruik deze in de frituurketel en maak er ook verse mayo mee ,pesto en tartaar. In de plaats van bloem gebruik ik lupinemeel van de witte lupine Kan ik deze twee ingredienten combineren in mijn dieet? groetjes Linda
  1. Hallo Linda, Ik heb een artikel geschreven over welke olie je het beste kunt gebruiken. Deze lees je hier. De lupinemeel is prima om te gebruiken tijdens het afvallen. Groet Jasper

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Noten: caloriebommen of een gezond tussendoortje?

Noten zijn populair en ze hebben veel gezondheids-voordelen. Ze bevatten daarentegen ook veel  vet en veel calorieën. Als je af wilt vallen kan het daarom verwarrend zijn als het eten van...

Top artikel

Gezonde recepten voor 5 situaties

Dat gezond eten belangrijk is, is waarschijnlijk niets nieuws voor je. De laatste tientallen jaren wordt in studie na studie aangetoond dat gezonde voeding een zeer positief effect...

Succesverhalen

Lydia viel 8 kilo af!

Succesverhalen

Els viel 23 kilo af!

Bekijk alle artikelen