Snel afvallen in één week zonder jojo-effect

Gereviewd door expert
Wetenschappelijk onderbouwd
224 reacties

8794 volgers

Wil jij op een gezonde manier snel afvallen zonder dat de kilo’s er binnen de kortste keren weer aan zitten? 

Ieder lichaam is natuurlijk anders, maar met de juiste aanpak is dat mogelijk! In dit artikel lichten we die aanpak toe. 

Je leert de 3 basisprincipes van snel afvallen, krijgt 7 effectieve tips én we geven je een aantal praktische weekschema’s om snel 5, 10 of zelfs meer kilo af te vallen.

Tot slot leer je wat je kunt doen om het jojo-effect te voorkomen om zo de verloren kilo’s er echt af te houden.

Wil je direct naar de weekschema’s om snel 5, 10, 15 of zelfs 20 kilo af te vallen? Klik dan hieronder op het aantal kilo dat jij kwijt wilt.

1. Snel afvallen: de 3 basisprincipes

Wanneer je te zwaar bent en wilt afvallen, wil je dat het liefst zo snel mogelijk. 

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat de snelheid waarmee je afvalt voor iedereen anders is en afhankelijk van allerlei factoren (1).

Ook belangrijk om te beseffen is dat weinig eten niet de manier is. 

Het klinkt tegenstrijdig, maar te weinig eten kan er juist voor zorgen dat je niet afvalt. Als je te lang te weinig eet, gaat je lichaam in de spaarstand. Dat wil zeggen dat het lichaam de weinige energie dat het binnenkrijgt, zo efficiënt mogelijk inzet. 

Strenge diëten werken averechts, brengen risico’s met zich mee en zijn bovendien niet vol te houden.

Niet alleen hoeveel je eet, maar vooral wat je eet en drinkt is van grote invloed op je gewicht. Veel meer nog dan hoeveel je sport en beweegt (2, 3).

Vooral met aanpassingen in je voedingspatroon kun je dus een hoop bereiken. Daarom zijn twee van de drie basisprincipes hierop gericht. 

In het kort komt het erop neer dat je door koolhydraatarm te gaan eten zult afvallen en meer vet gaat verbranden. 

Voeg je daar krachttraining aan toe, dan geef je je vetverbranding nog een extra zetje.

Principe 1: Wees matig met koolhydraten

Na het eten van koolhydraten en met name ‘snelle’ koolhydraten zoals suiker en geraffineerde granen, piekt je bloedglucosespiegel (bloedsuiker) sterk. Wanneer dat te vaak gebeurt, blokkeert dat op den duur je vetverbranding.  

Het is dus goed voor je afslankproces om ervoor te zorgen dat je bloedglucosespiegel niet te erg schommelt. Dat bereik je door niet te veel koolhydraten te eten en ‘snelle’ koolhydraten helemaal te schrappen. 

Dit betekent:

 • Geen koek, snoep, chocolade en taart
 • Geen brood, pasta, rijst, aardappels en noedels
 • Met mate ‘langzame’ koolhydraten die je vindt in bijvoorbeeld zoete aardappelen, havermout en quinoa

Het betekent niet dat je nooit meer een koekje of een broodje kunt eten, maar als je snel wilt afvallen is het wel beter om deze producten te laten staan (4).

Dat klinkt misschien streng, maar dat valt echt heel erg mee. Er blijven nog verrassend veel heerlijke en goed vullende producten over die je kunt blijven eten tijdens het afvallen. Misschien meer dan je ooit had gedacht!

Wil je meer weten over het koolhydraatarme dieet lees dan hier verder.

Principe 2: Eet groenten, gezonde vetten en eiwitten

Om van je nieuwe voedingspatroon een succes te maken, is het belangrijk dat je voldoende energie, vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. 

Zo hou je het beter vol en val je niet alleen snel af, maar voel je je over het algemeen ook energieker, fitter en gezonder.

Minder koolhydraten eten betekent andere keuzes maken. In plaats van koolhydraten, haal je je energie vooral uit gezonde vetten en eiwitten. 

Producten met gezonde vetten

 • Natuurlijke oliën (zoals olijfolie en kokosolie)
 • Vette vis
 • Avocado
 • Noten
 • Zaden
 • Pitten

Gezonde eiwitrijke producten

Groenten

Groenten zorgen voor de nodige vezels, vitamines en mineralen, maar ook voor smaak en variatie.

Combineer producten met gezonde vetten en eiwitten met lekker veel verschillende groenten en je zult zien dat je genoeg energie en haast geen hongergevoel hebt.

In de weekschema’s verderop in dit artikel leggen we uit hoe je dat effectief doet.

Wil je een handig overzicht van wat je beter wel en niet kunt eten als je wilt afvallen? Download dan gratis Jaspers boodschappenlijst. 

Stap 3: Bouw spiermassa op

Door aan krachttraining te doen, bouw je spiermassa op. Daardoor gaat het afslankproces nóg sneller. 

Spiermassa zorgt er namelijk op vier manieren voor dat je sneller lichaamsvet verbrandt (5, 6, 7, 8):

 1. Het doen van de oefeningen kost energie
  Deze energie komt voor een deel uit je eten maar voor een deel ook uit je lichaamsvet.
 2. Het herstel van je spieren kost energie
  Na een training heb je energie nodig om je spieren te herstellen. Je verbrandt dus niet alleen tijdens het sporten energie en lichaamsvet maar ook erna.
 3. Het onderhoud van je spieren kost energie
  Het kost je lichaam energie om je spieren te onderhouden. Hoe meer spiermassa je opbouwt, hoe meer energie er nodig is voor het onderhoud.
 4. Krachttraining zorgt ervoor dat je hormonen beter in balans komen
  Een goede hormoonbalans bevordert de vetverbranding. Lees voor meer informatie dit artikel over het “honger hormoon” leptine.

Bij krachttraining kan het wel zo zijn dat je spiermassa sneller toeneemt dan dat je vetmassa afneemt. Hierdoor zie je dan vaak op de weegschaal geen resultaat, terwijl je kleding wel ruimer gaat zitten.

Uiteindelijk is omvang belangrijker dan gewicht!

2. Snel afvallen: 7 tips

De volgende tips kunnen helpen bij het snel afvallen, ook wanneer je normaal minder makkelijk afvalt.

Tip 1: Sla het ontbijt over (of maak het eiwitrijk)

Je hebt waarschijnlijk altijd geleerd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Toch is het zo slecht nog niet om je ontbijt (af en toe) over te slaan.

Het overslaan van het ontbijt is eigenlijk een vorm van intermittent fasting

En intermittent fasting (periodiek vasten) kan de volgende effecten hebben die het afvallen ten goede komen (9, 10, 11, 12):

 • Je krijgt minder calorieën binnen
  Het overslaan van het ontbijt zorgt ervoor dat je gedurende de dag minder calorieën binnenkrijgt. Let er wel op dat je later op de dag niet gaat ‘overcompenseren’. 
 • Je insulinegevoeligheid verbetert
  Insuline is het hormoon dat er voor zorgt dat de glucose (suiker) uit je bloed wordt gehaald en in de cellen terecht komt. Insuline remt ook de vetafbraak en stimuleert juist de vetopslag. Door je lichaam ‘rust’ te geven en een poosje niet te eten, verhoog je je insuline gevoeligheid (13). Dat betekent dat je lichaam minder insuline hoeft aan te maken. 
 • Je ontdekt het verschil tussen honger en trek
  Je hoeft geen honger te lijden, maar trek voelen is niet erg. Het kan geen kwaad als je niet direct wat eet maar het eten juist nog even uitstelt.

Als jij graag een lekker ontbijtje eet ‘s ochtends, kan dat natuurlijk nog wel gewoon! Zorg er dan in ieder geval voor dat het eiwitrijk is en kies bijvoorbeeld voor yoghurt, ei of een smoothie met eiwitpoeder.

In dit artikel vind je inspiratie en 7 recepten voor een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt.

Tip 2: Eet je avondeten vroeg (en daarna niets meer)

Door vroeg te dineren en daarna niets meer te eten, geef je je lichaam de kans om zich goed voor te bereiden op de nachtrust. 

Daardoor slaap je niet alleen beter, ook je hormoonhuishouding komt ervan in balans, en dat zorgt voor sneller gewichtsverlies (14, 15, 16).

Heb je toch veel trek ‘s avonds? Drink dan water of kruidenthee. Helpt dat niet, kies dan voor een kleine, eiwitrijke snack voor het slapengaan (maximaal 150 kcal) (17).

Heb je ‘s avonds aan krachttraining gedaan, dan is een eiwitrijk product voor het spierherstel sowieso aan te raden.

Hier vind je gezonde snacks die prima zijn voor na het sporten en wanneer je wilt afvallen.

Tip 3: Eet veel verschillende groenten

Groenten zijn rijk aan vezels en daardoor vullend. Ook dit helpt je snel afvallen (18, 19). 

Bovendien bevatten de meeste groenten van nature weinig suiker, natrium en vet. Ze zitten vaak ook boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en andere goede plantaardige stoffen. 

Iedere soort heeft een unieke samenstelling. Door zoveel mogelijk verschillende groenten te eten, is de kans het grootst dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Vooral kruisbloemige groenten en donkergroene bladgroenten, zoals bloemkool, kool, boerenkool, tuinkers, paksoi, broccoli, spruitjes, spinazie en snijbiet zijn heel gezond (20).

Kies daarom voor meerdere soorten groenten bij een maaltijd en probeer ook groenten die je nog nooit eerder hebt gegeten. Je kunt er eigenlijk nooit te veel van eten!

Bonustip: Bewaar restjes groente voor in een omelet.

Tip 4: Drink veel water

Water is heel belangrijk voor je. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water en allerlei processen zijn er afhankelijk van (21). 

Het is dus belangrijk om voldoende water te drinken.

Dat kan ook voorkómen dat je een gevoel van honger ervaart terwijl je eigenlijk dorst hebt. En daarmee voorkom je dat je gaat eten terwijl je eigenlijk geen honger hebt. Dat is gunstig bij het afvallen!

Voldoende water drinken kan nog op meer manieren helpen bij afvallen. Door energie-bevattende dranken (bijvoorbeeld frisdrank, vruchtensap en energiedrankjes) te vervangen door water verminder je het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. 

Ook helpt het om 30 minuten voor één of alle drie de hoofdmaaltijden water te drinken. Daardoor eet je tijdens de maaltijd minder (22).

Drink dus veel water. Voor een gemiddeld persoon met een zittend beroep wordt 1,5 liter aanbevolen. Maar meer kan geen kwaad!

Maak er een gewoonte van om direct na het opstaan twee glazen water te drinken en zorg ervoor dat je altijd water bij de hand hebt.

Tip 5: Drink smoothies

Water is niet de enige drank die helpt bij het afvallen. 

Onderzoeken tonen aan dat het vervangen van één of twee maaltijden per dag door een gezonde maaltijdvervangende smoothie het afvallen kan versnellen (23, 24, 25).

Een gezonde smoothie bestaat uit groenten, noten, zaden, eiwitpoeder en een stukje fruit. Kies vooral wat je lekker vindt! Je krijgt met zo’n smoothie in één keer veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten binnen. 

Download

Op deze boodschappenlijst staan alle producten die goed zijn om te eten als je wilt afvallen.

Ontvang de boodschappenlijst

Hoe maak je een lekkere, gezonde smoothie?

 • Gebruik fruit, maar niet té veel. Fruitsuikers zijn ook gewoon suikers en kunnen het afslankproces vertragen.
 • Voeg smaakmakers toe zoals cacaopoeder, kurkuma, gember of andere gezonde specerijen.
 • Zorg dat je een goede blender hebt, zodat je je ingrediënten makkelijk tot een heerlijk romige en egale massa kunt mixen.

Verderop in dit artikel vind je 5 heerlijke smoothie recepten die je helpen om snel af te vallen.

In het Smoothie Afslank Plan vind je nog veel meer tips en recepten.

Tip 6: Eet 36 uur niets

Af en toe een langere periode vasten kan gezond zijn. Door 36 uur niets te eten, geef je je lichaam de gelegenheid om tot rust te komen, omdat het geen eten hoeft te verteren.

Hoe pak je dat aan?

Begin op dag 1 door na je avondeten (zeg: 19 uur) niets meer te eten. De volgende dag (dag 2) eet je dan helemaal niets. Pas op dag 3 eet je weer om 7 uur je ontbijt. Je hebt dan 36 uur niet gegeten.

Er zullen tijdens deze 36 uur ongetwijfeld momenten zijn dat je een sterke drang naar eten voelt. Je bent gewend om regelmatig te eten, en je lichaam is ook zo ‘geprogrammeerd’.

Vooral op dag 2 in de middag kun je een paar moeilijke momenten ervaren. Door dan niet aan je honger toe te geven, ervaar je dat honger vaak vanzelf weer weggaat (ook als je er niet aan toegeeft dus).

Vind je dat echt heel moeilijk, of zorgt dit ervoor dat je voortdurend met (niet) eten bezig bent, dan is een andere, mildere vorm van vasten geschikter voor jou.

Tip 7: Eet rustig en bewust

Onderzoek heeft aangetoond dat bewust, of mindful eten je kan helpen af te vallen. 

Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je beter leert om te gaan met trek in energierijke voeding en dat je over het algemeen kleinere porties eet (26). En dat bevordert het afvallen.

Door rustig en bewust te eten kauw je ook beter. Goed kauwen zorgt ervoor de darmhormonen die betrokken zijn bij je voedselinname, optimaal werken (27, 28). 

Een gevolg van vaker kauwen is ook dat je rustiger eet. En een lagere eetsnelheid leidt weer tot een lagere energie-inname (29).

Hoe vaak je nu precies moet kauwen is lastig in een vast getal uit te drukken. Dat is onder andere afhankelijk van het soort voedsel. 

Als richtlijn kun je denken aan 25 keer, maar voel vooral zelf aan wanneer je eten voldoende gekauwd voelt om doorgeslikt te worden.

Het Smoothie Afslank Plan

Drie makkelijke programma’s om hardnekkig lichaamsvet te verbranden.

Bekijk het plan

3. Snel afvallen: de weekschema’s voor 5, 10, 15 of 20 kilo

Hoe kun je de 3 basisprincipes nu het beste in de praktijk brengen? 

Hieronder vind je voorbeeld weekschema’s om 5, 10, 15 of zelfs 20 kilo of meer af te vallen. 

In de weekschema’s staat aangegeven wat je kunt doen om je vetverbranding optimaal te laten draaien. Zorg er ook voor dat je de 7 tips hierboven zoveel mogelijk toepast.

Hiermee val je niet alleen snel af, je ervaart ook meer energie en het komt je gezondheid ten goede.

Zit de eerste week erop? Lees hier hoe je verder gaat na de eerste week.

Het 7 x 7 Afslank Programma

Een bewezen methode om een slank en gezond lichaam te krijgen.

Bekijk programma

✓ Snel 5 kilo afvallen

Hoe snel 5 kilo afvallen precies gaat, is moeilijk te zeggen. Ieder lichaam is namelijk anders.

Maar wanneer je je aan dit schema houdt, zul je na een week de eerste resultaten zien en dat motiveert!

Weekschema snel 5 kilo afvallen

Maandag

 • Ontbijt: geen
 • Lunch: smoothie 1
 • Diner: vlees met wokgroenten
 • Snack: ei

Dinsdag

 • Ontbijt: yoghurt met noten
 • Lunch: smoothie 2
 • Diner: vis met wokgroenten
 • Snack: wortelen

Woensdag

 • Ontbijt: geen
 • Lunch: omelet met groenten
 • Diner: zoete aardappelfrietjes
 • Snack: handje noten

Donderdag

 • Ontbijt: 2 eieren
 • Lunch: smoothie 3
 • Diner: Caeser salade
 • Snack: wortelen

Vrijdag

 • Ontbijt: geen
 • Lunch: smoothie 4
 • Diner: kip met wokgroenten
 • Snack: handje noten

Zaterdag

 • Ontbijt: omelet
 • Lunch: salade naar keuze
 • Diner: vlees met wokgroenten
 • Snack: wortelen

Zondag

 • Ontbijt: omelet
 • Lunch: salade naar keuze
 • Diner: Pastinaakstamppot
 • Snack: schaaltje yoghurt

Workout

Extra krachttraining is optioneel, maar kan je wel helpen om nog sneller af te vallen.

 • Maandag: benen & billen
 • Woensdag: borst & schouders
 • Vrijdag: rug & buik

De oefeningen vind je in dit trainingsschema.

✓ Snel 10 kilo afvallen

Onderstaand het weekschema als je snel 10 kilo wilt afvallen. Na de eerste week heb je nog niet je streefgewicht bereikt, maar wel een goede kickstart gemaakt.

Zoals je ziet hou je op woensdag een vast-dag. Je eet die dag dus geen vaste voeding. Wel mag je op die dag zoveel water en thee drinken als je wilt.

Tot slot hebben we nog een aanvullend artikel waar ook veel waardevolle informatie in staat: 10 kilo afvallen in 5 weken (zonder sporten).

Weekschema snel 10 kilo afvallen

Maandag

 • Ontbijt: geen
 • Lunch: smoothie 1
 • Diner: vis met wokgroenten
 • Snack: ei

Dinsdag

 • Ontbijt: yoghurt met noten
 • Lunch: smoothie 2
 • Diner: vlees met wokgroenten
 • Snack: wortelen

Woensdag

 • Ontbijt: geen
 • Lunch: geen
 • Diner: geen
 • Snack: geen

Donderdag

 • Ontbijt: 2 eieren
 • Lunch: smoothie 3
 • Diner: Caeser salade
 • Snack: geen

Vrijdag

 • Ontbijt: geen
 • Lunch: smoothie 4
 • Diner: kip met wokgroenten
 • Snack: handje noten

Zaterdag

 • Ontbijt: omelet
 • Lunch: salade naar keuze
 • Diner: vlees met wokgroenten
 • Snack: wortelen

Zondag

 • Ontbijt: omelet
 • Lunch: smoothie 5
 • Diner: vis met wokgroenten
 • Snack: geen

Workout

Extra krachttraining is optioneel, maar kan je wel helpen om nog sneller af te vallen.

 • Maandag: benen & billen
 • Woensdag: borst & schouders
 • Vrijdag: rug & buik

De oefeningen vind je in dit trainingsschema.

✓ 15 of 20 kilo afvallen

Als je ongeveer 15 of 20 kilo overgewicht hebt, heeft je lichaam wel echt wat extra aandacht nodig. Zoveel overtollig lichaamsvet wegwerken is niet iets wat je in één, twee of zelfs drie weken doet.

Een goed en uitgebalanceerd afslankprogramma zoals het Bodyhappiness Programma, kan je daarbij helpen. Al is het alleen maar om verslapping van je huid te verminderen.

Het Bodyhappiness Programma is ons meest uitgebreide programma, waarin precies staat wanneer en wat je het beste kunt eten. Duidelijke weekschema’s en helder uitgeschreven recepten zijn precies de begeleiding die je nodig hebt.

Wil je het graag eerst zelf proberen? Doe dan het volgende:

Pas ook altijd de 7 tips hierboven toe zodat je vetverbranding niet blokkeert en afvallen makkelijker zal gaan.

4. Snel afvallen smoothie recepten

Dit is een handige afbeelding om te bewaren: de 5 smoothierecepten uit de weekschema’s hierboven.

5. Snel afvallen: het vervolg

Het is goed mogelijk om in de eerste week snel af te vallen. Maar wat doe je daarna, zeker als je nog verder wilt afvallen?

Belangrijk is dat je de tijd neemt om af te vallen. Dat klinkt tegenstrijdig wanneer we het over snel afvallen hebben, maar die tijd heb je nodig om je een nieuw leefpatroon eigen te maken. 

Dit is waar het bij veel mensen fout gaat. Misschien herken je het zelf ook wel: je valt af, maar je krijgt het niet voor elkaar om echt blijvend een nieuw eetpatroon vol te houden. Voor je het weet zitten de verloren kilo’s er weer aan.

Na de eerste week 

Je hebt je vetverbranding een kickstart gegeven door één van de weekschema’s uit dit artikel te volgen. Maar het vervolg is minstens zo belangrijk.

Dit zijn de richtlijnen voor de komende weken. Volg deze totdat je je streefgewicht hebt bereikt:

 1. Blijf zoveel mogelijk koolhydraatarm eten. Op Jaspers Boodschappenlijst staat precies aangegeven welke producten je allemaal kunt eten. De weekschema’s en recepten in onze boeken en programma’s zijn ook koolhydraatarm.
 2. Sla om de dag het ontbijt over. In het weekend eet je wel beide dagen het ontbijt.
 3. Kies af en toe een dag waarop je helemaal niets eet. 
 4. Vervang elke dag minimaal een maaltijd door één van de smoothies die hierboven staan.

Het belangrijkste is: blijf koolhydraatarm eten, ook wanneer je op gewicht bent. Een koolhydraatarm dieet is dé manier om je vetverbranding op gang te houden.

Het werkt zo goed omdat je daarmee het hormoon insuline in balans houdt en dat is heel belangrijk als je wilt afvallen. 

Wil jij daar meer over weten, lees dan dit artikel over het koolhydraatarm dieet.

Het Bodyhappiness Programma

Ons meest uitgebreide afvalprogramma. Het beste van 6 jaar afslankervaring in één product.

Bekijk programma

Vergeet diëten, kies een gezond voedingspatroon

Je ontbijt een paar keer per week overslaan, een dag vasten en koolhydraatarm eten: het klinkt misschien als een dieet, maar dat is het zeker niet.

Waar het vooral om gaat bij Jasperalblas.nl is dat je een gezond voedingspatroon aanleert in plaats van zo nu en dan een dieet te volgen.

Je komt namelijk vrijwel altijd weer flink aan na een dieet: het bekende jojo-effect.

In de video hieronder ontdek je waarom een dieet niet werkt. En wat je kunt doen om van je volgende afslank poging een succes te maken.

Waar de informatie uit de video in het kort op neerkomt:

 • Een dieet impliceert dat de nieuwe manier van eten tijdelijk is.
 • Als je daarna weer ‘gewoon’ gaat eten, kom je net zo hard weer aan.
 • Het is beter om een gezond voedingspatroon te vinden dat zo lekker en makkelijk is dat het leuk is om het te blijven doen.
 • Dat doe je door makkelijke en lekkere koolhydraatarme recepten te gebruiken die je vetverbranding activeren.

Overstappen van een dieet naar een gezond voedingspatroon zal je helpen om het jojo-effect te voorkomen.

6. Weg met het jojo-effect

Het laatste dat je wilt is dat de verloren kilo’s waar je zo je best voor hebt gedaan, er binnen de kortste keren weer aan zitten. Maar je wilt ook niet de rest van je leven bezig zijn met lijnen en afzien.

Dat is gelukkig ook niet nodig. Je kunt prima heerlijk genieten van gezond eten. En natuurlijk moet af en toe een koekje, een snoepje of een glaasje alcohol kunnen.

Dat is precies wat je in onze afslankprogramma’s leert.

Door de juiste recepten op de juiste momenten te maken, zul je zien dat koolhydraatarm eten makkelijk, goed vol te houden en vooral lekker is en dat je geen honger hoeft te lijden.

Je kunt eindeloos variëren. Bekijk bijvoorbeeld eens deze koolhydraatarme recepten en ontdek hoe lekker gezond eten is. 

Wanneer je eenmaal op je streefgewicht bent kun je overstappen op een wat losser eetpatroon en je houden aan de volgende drie simpele regels:

 1. Maak voor jezelf een lijstje van lekkernijen die je af en toe wilt blijven eten. Bijvoorbeeld: drop, chocolade, brood, een koekje, een wijntje, chips, etc. Producten die daar niet op staan, eet je niet.
 2. Eet altijd zo gezond en koolhydraatarm mogelijk, maar sta jezelf af en toe één van de lekkernijen op je lijst toe.
 3. Houd je gewicht in de gaten. Het is normaal dat je gewicht wat schommelt, maar als je gewicht alleen maar omhoog gaat, pas de tips dan weer wat rigoureuzer toe

Stoplichtmethode

Vind je het lastig om te bepalen hoeveel ‘ongezonde’ dingen je mag? Gebruik de stoplichtmethode!

Bekijk onderstaande video voor een uitleg over hoe deze methode precies werkt.

Denk niet: Het is nu toch al verpest

We leven tegenwoordig in een obesogene samenleving, waar (ongezond) voedsel in overvloed aanwezig is. Verleidingen liggen altijd op de loer. 

Geef je daar een keer aan toe, denk dan niet: ‘het is nu toch al verpest’. Dit is een valkuil waar veel mensen intrappen wanneer ze ‘de fout zijn ingegaan’.

Bijvoorbeeld: je bent op een verjaardag en je hebt jezelf voorgenomen één glas alcohol en een stukje taart te nemen. Maar… je drinkt vier glazen alcohol en hebt niet alleen die taart maar ook een hoop andere ongezonde lekkernijen op.

Nu is het verleidelijk om te denken ‘het maakt toch niets meer uit’ en de rest van de week ook maar de teugels te laten vieren.

Maar waar houdt het op: de ‘rest van de week’ wordt ‘de rest van de maand’ en voor je het weet ben je weken verder, vijf kilo zwaarder en zakt de moed je in de schoenen.

Wacht niet tot ‘na dat etentje’, ‘na de zomer’, ‘op nieuwjaarsdag’… je kunt ieder moment de draad weer oppakken. 

Pak de draad weer op

Onthoud altijd: vier glazen alcohol drinken is nog altijd beter dan zes. Eén stukje taart is nog altijd beter dan twee stukken taart.

Praat jezelf geen schuldgevoel aan als je een keer de fout in gaat. Dat is echt niet zo erg. We zijn allemaal mensen en mensen zijn nu eenmaal niet volmaakt. 

Als je één dag bij de lunch helemaal de mist in gaat, zorg er dan voor dat je het diner wel gewoon goed eet. Zo val je niet terug in oude patronen en blijf je op je streefgewicht.

Ook als je door een emotionele gebeurtenis in je leven ineens bent aangekomen, pak dan zo snel je kunt de draad weer op en ga aan de slag. Vijf kilo aankomen is nog altijd beter dan tien kilo aankomen.

Als je weer even de schouders eronder zet ben je het zo weer kwijt. Maar probeer het natuurlijk te voorkomen.

Blijf genieten, houd je gewicht in de gaten en grijp in zodra het uit de hand loopt. Zo zal je nooit terug jojo-en.

7. Aan de slag: zo begin je direct

Waar je ook voor kiest, wacht niet te lang met in actie komen. Gebruik de positieve motivatie die je nu hebt om echt aan de slag te gaan.

Ga het liefst vandaag nog boodschappen doen om morgen te beginnen met één van de weekschema’s uit dit artikel.

Wil je meteen professioneel aan de slag? Bestel dan het Bodyhappiness Programma.

Eerst nog wat verder lezen? Lees ons uitgebreide artikel over afvallen.

Heb je nog vragen over voeding, gezondheid, afvallen of iets anders?

Kijk op vragen.jasperalblas.nl en vind antwoord op alle vragen die we krijgen van lezers net zoals jij.

Onze programma’s

Boordevol koolhydraatarme recepten en afvaltips!

Bekijk onze programma’s

Tekst is geverifieerd door Margaretha Kussendrager, Diëtist

Wat vond je van dit artikel?

 1. Chopra, S., Malhotra, A., Ranjan, P., Vikram, N.K., Sarkar, S., Siddhu, A., Kumari, A., Kaloiya, G.S., & Kumar, A. (2021). Predictors of successful weight loss outcomes amongst individuals with obesity undergoing lifestyle interventions: A systematic review. Obes Rev. Mar;22(3):e13148.
 2. Johns, D. J., Hartmann-Boyce, J., Jebb, S. A., Aveyard, P., & Behavioural Weight Management Review Group (2014). Diet or exercise interventions vs combined behavioral weight management programs: a systematic review and meta-analysis of direct comparisons. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(10), 1557–1568. 
 3. Washburn, R. A., Szabo, A. N., Lambourne, K., Willis, E. A., Ptomey, L. T., Honas, J. J., Herrmann, S. D., & Donnelly, J. E. (2014). Does the method of weight loss effect long-term changes in weight, body composition or chronic disease risk factors in overweight or obese adults? A systematic review. PloS one, 9(10), e109849. 
 4. Oh, R., Gilani, B., & Uppaluri, K.R. (2021). Low Carbohydrate Diet. [Updated 2021 Jul 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
 5. Villareal, D. T., Aguirre, L., Gurney, A. B., Waters, D. L., Sinacore, D. R., Colombo, E., Armamento-Villareal, R., & Qualls, C. (2017). Aerobic or Resistance Exercise, or Both, in Dieting Obese Older Adults. The New England journal of medicine, 376(20), 1943–1955. 
 6. Swift, D.L., McGee, J.E., Earnest, C.P., Carlisle, E., Nygard, M., & Johannsen, N.M. (2018). The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis.Jul-Aug;61(2):206-213. 
 7. Greer, B.K., Sirithienthad, P., Moffatt, R.J., Marcello, R.T., & Panton, L.B. (2015). EPOC Comparison Between Isocaloric Bouts of Steady-State Aerobic, Intermittent Aerobic, and Resistance Training. Research Quarterly for Exercise and Sport, 86:2, 190-195.
 8. Wang, Z., Ying, Z., Bosy-Westphal, A., Zhang, J., Schautz, B., Later, W., Heymsfield, S. B., & Müller, M. J. (2010). Specific metabolic rates of major organs and tissues across adulthood: evaluation by mechanistic model of resting energy expenditure. The American journal of clinical nutrition, 92(6), 1369–1377. 
 9. Levitsky, D.A., & Pacanowski, C.R. (2013). Effect of skipping breakfast on subsequent energy intake. Physiol Behav. Jul 2;119:9-16.
 10. Gonzalez, J.T., Veasey, R.C., Rumbold, P.L., & Stevenson, E.J. (2013). Breakfast and exercise contingently affect postprandial metabolism and energy balance in physically active males. Br J Nutr. Aug;110(4):721-32.
 11. Horne, B.D., Muhlestein, J.B., Lappé, D.L., May, H.T., Carlquist, J.F., Galenko, O., Brunisholz, K.D., & Anderson, J.L. (2013). Randomized cross-over trial of short-term water-only fasting: metabolic and cardiovascular consequences. Nutr Metab Cardiovasc Dis. Nov;23(11):1050-7.
 12. Johnstone, A. (2015). Fasting for weight loss: an effective strategy or latest dieting trend? Int J Obes (Lond). May;39(5):727-33.
 13. Barnosky, A.R., Hoddy, K.K., Unterman, T.G., Varady, K.A. (2014). Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings. Translational Research, Volume 164, Issue 4, Pages 302-311.
 14. Zimberg, I.Z., Dâmaso, A., Del Re, M., Carneiro, A.M., de Sá Souza, H., de Lira, F.S., Tufik, S., & de Mello, M.T. (2012). Short sleep duration and obesity: mechanisms and future perspectives. Cell Biochem Funct. Aug;30(6):524-9.
 15. Beccuti, G., & Pannain, S. (2011). Sleep and obesity. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 14(4), 402–412.
 16. van Leeuwen, W. M., Hublin, C., Sallinen, M., Härmä, M., Hirvonen, A., & Porkka-Heiskanen, T. (2010). Prolonged sleep restriction affects glucose metabolism in healthy young men. International journal of endocrinology, 2010, 108641. 
 17. Kinsey, A. W., & Ormsbee, M. J. (2015). The health impact of nighttime eating: old and new perspectives. Nutrients, 7(4), 2648–2662. 
 18. Miketinas, D. C., Bray, G. A., Beyl, R. A., Ryan, D. H., Sacks, F. M., & Champagne, C. M. (2019). Fiber Intake Predicts Weight Loss and Dietary Adherence in Adults Consuming Calorie-Restricted Diets: The POUNDS Lost (Preventing Overweight Using Novel Dietary Strategies) Study. The Journal of nutrition, 149(10), 1742–1748. 
 19. Maki, K. C., Palacios, O. M., Koecher, K., Sawicki, C. M., Livingston, K. A., Bell, M., Nelson Cortes, H., & McKeown, N. M. (2019). The Relationship between Whole Grain Intake and Body Weight: Results of Meta-Analyses of Observational Studies and Randomized Controlled Trials. Nutrients, 11(6), 1245. 
 20. Wallace, T.C., Bailey, R.L., Blumberg, J.B., Burton-Freeman, B., Chen, C.O., Crowe-White, K.M., Drewnowski, A., Hooshmand, S., Johnson, E., Lewis, R., Murray, R., Shapses, S.A., & Wang, D.D. (2020). Fruits, vegetables, and health: A comprehensive narrative, umbrella review of the science and recommendations for enhanced public policy to improve intake. Crit Rev Food Sci Nutr.; 60(13):2174-2211.
 21. Johnson, E. C., & Adams, W. M. (2020). Water Intake, Body Water Regulation and Health. Nutrients, 12(3), 702. 
 22. Bracamontes-Castelo, G., Bacardí-Gascón, M., & Jiménez Cruz, A. (2019). Effect of water consumption on weight loss: a systematic review. Nutr Hosp. Dec 26;36(6):1424-1429.
 23. Frestedt, J. L., Young, L. R., & Bell, M. (2012). Meal Replacement Beverage Twice a Day in Overweight and Obese Adults (MDRC2012-001). Current nutrition and food science, 8(4), 320–329. 
 24. López Barrón, G., Bacardí Gascón, M., De Lira García, C., & Jiménez Cruz, A. (2011). La eficacia a largo plazo de los reemplazos dietéticos en la pérdida de peso: revisión sistemática [Meal replacement efficacy on long-term weight loss: a systematic review]. Nutr Hosp. Nov-Dec;26(6):1260-5. 
 25. Huerta, S., Li, Z., Li, H. et al. Feasibility of a partial meal replacement plan for weight loss in low-income patients. Int J Obes 28, 1575–1579 (2004).
 26. Dunn, C., Haubenreiser, M., Johnson, M., Nordby, K., Aggarwal, S., Myer, S., & Thomas, C. (2018). Mindfulness Approaches and Weight Loss, Weight Maintenance, and Weight Regain. Curr Obes Rep. Mar;7(1):37-49.
 27. Miquel-Kergoat, S., Azais-Braesco, V., Burton-Freeman, B., & Hetherington, M.M. (2015). Effects of chewing on appetite, food intake and gut hormones: A systematic review and meta-analysis. Physiol Behav. Nov 1;151:88-96. 
 28. Hollis, J.H. (2018). The effect of mastication on food intake, satiety and body weight. Physiol Behav. Sep 1;193(Pt B):242-245.
 29. Robinson, E., Almiron-Roig, E., Rutters, F., de Graaf, C., Forde, C.G., Tudur Smith, C., Nolan, S.J., & Jebb, S.A. (2014). A systematic review and meta-analysis examining the effect of eating rate on energy intake and hunger. Am J Clin Nutr. Jul;100(1):123-51.

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (224)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Werkt het ook als je elke ochtend een klein kommetje havermoutpap eet met rijstmelk?
  1. Zeker maar variatie kan het afvallen wel helpen versnellen. Ook bevat havermout behoorlijk wat koolhydraten, die prima zijn en gezond maar als je snel wilt afvallen werkt het eten van meer eiwitten en gezonde vetten over het algemeen beter.
 2. Bernadet
  op 19 maart 2023 om 20:41 zegt
  Goedenavond Ik heb een vraag over de.smoothies. Er staat niet in hoeveel..water.of hoeveel spinazie je nodig hebt voor 1.smoothie.. Wat zijn de hoeveelheden?
  1. Gebruik 1 stuks fruit en zoveel groenten als je wilt. Hou 200 ml water of ongezoete amandelmelk aan en voeg eventueel 1 el zaden of noten toe en een schepje eiwitpoeder van 20 gram
 3. Hoe kan je dit dieet doen als je vegetarisch bent? Bestaan er alternatieve maaltijden zonder vis en vlees?
  1. Zeker weten. Je zou ook aan de slag kunnen met het Vegetarisch Afslank Plan. Dit is vegetarisch en koolhydraatarm receptenboek.
 4. Werkt het ook als je elke ochtend een klein kommetje havermoutpap eet met rijstmelk?
  1. Zeker maar variatie kan het afvallen wel helpen versnellen. Ook bevat havermout behoorlijk wat koolhydraten, die prima zijn en gezond maar als je snel wilt afvallen werkt het eten van meer eiwitten en gezonde vetten over het algemeen beter.
 5. Bernadet
  op 19 maart 2023 om 20:41 zegt
  Goedenavond Ik heb een vraag over de.smoothies. Er staat niet in hoeveel..water.of hoeveel spinazie je nodig hebt voor 1.smoothie.. Wat zijn de hoeveelheden?
  1. Gebruik 1 stuks fruit en zoveel groenten als je wilt. Hou 200 ml water of ongezoete amandelmelk aan en voeg eventueel 1 el zaden of noten toe en een schepje eiwitpoeder van 20 gram
 6. Hoe kan je dit dieet doen als je vegetarisch bent? Bestaan er alternatieve maaltijden zonder vis en vlees?
  1. Zeker weten. Je zou ook aan de slag kunnen met het Vegetarisch Afslank Plan. Dit is vegetarisch en koolhydraatarm receptenboek.
 7. Ik heb na het eten van ei en banaan veel wind en slecht ruikende stoelgang. Er zit veel ei in het dieet. Kan ik dat Vervangen door iets anders? Ik kan over het algemeen slecht tegen eiwitten.
  1. Als je koolhydraatarm eet is het zeker belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen zodat je voldoende verzadigd bent. Als je niet goed reageert op ei kun je kijken waar je wat meer vlees of vis kunt toevoegen of andere eiwitten uit bijvoorbeeld Griekse yoghurt, peulvruchten en quinoa. Die laatste drie eet je ‘t liefst met mate ivm lactose en koolhydraten. Om makkelijk aan voldoende eiwitten te komen zou je deze eiwitpoeder kunnen gebruiken. Het zorgt ervoor dat je langdurig een verzadigd gevoel hebt en houdt je energielevels stabiel. Banaan kun je vervangen door een andere soort fruit zoals peer of mango.
 8. bij het gezonde 20 minuten kookboek staan er er bij sommige recepten als afslanktips houdt avocado achterwege nochtans in het boodschappenlijst staat er dat avocado’s gezonde vetten zijn en ook caloriearm zijn dan zou ik toch denken dat men wel avocado’s mag eten met een slatje wanneer men wenst af te vallen?
  1. avocado’s zijn zeker waardevol om te eten voor je gezondheid en als je af wilt vallen, ze bevatten veel gezonde vetten en andere voedingsstoffen. Vanwege het milieu vinden veel mensen het niet prettig om teveel avocado te eten dus wij geven vaak bij onze recepten ook alternatieven zoals bijvoorbeeld noten, zaden en pitten, die ook vol zitten met gezonde vetten.
 9. bij de stoplichtmethode,de oranje dagen hoe wordt dit toegepast want heb het filmpje bekeken maar er is 1 zaak dat ik niet weet en dat is vb een dag waar men verschillende ongezonde zaken eet wordt dit aanschauwt als 1 oranje dag of moet men al de ongezonde produkten optellen en dat aantal omzetten in het zelfde aantal dagen vb 3x drankjes,1 voorgerecht plus 1xhoofdgerecht en ook 1x nagerecht in totaal zijn dat 6 zaken zijn dit dan 6 oranje dagen of behoren de 6 produkten tot 1 oranje dag????
  1. Een ongezonde dag bevat een ongezond product, 6 ongezonde producten op een dag is een rode dag. Is het met die informatie duidelijk?
 10. wil graag weten wat de hoeveelheden zijn van de ingrediënten in het vijfweekmenu bij het ontbijt staat er yoghurt met noten of een omelet maar er staat niet bij hoeveel en ook bij de lunch zoals salade naar keuze maar wat mag dat allemaal zijn en nogmaals hoeveel en ook bij diner vlees,vis met wokgroenten en pastinaakstoemp telkens ontbreekt de hoeveelheid en bij snacks staat er wortelen zijn dat snoepwortelen en rauw of gekookt en hoeveel???????
  1. Hoeveel je het beste kunt eten om af te vallen verschilt per persoon en is afhankelijk van oa je geslacht, hoeveel je beweegt, je leeftijd, je lengte en je gewicht. Gemiddeld gebruiken we 200 ml yoghurt met 2 el noten, een omelet met 2-3 eieren, groenten zoveel als je wilt, diner met 100-120 g vlees/vis. Luister vooral naar jouw lichaam en ga door uit te proberen ontdekken hoeveel je nodig hebt, eet als je honger hebt en stop met eten als je voldaan bent.
 11. Marlies
  op 12 april 2022 om 07:00 zegt
  Ik ben zo blij en gelukkig met deze manier van eten Ik heb me nog nooit zo fit gevoeld
 12. De link naar de boodschappenlijst werkt niet? Als ik erop klik, zie ik enkel hetzelfde plaatje https://www.jasperalblas.nl/app/uploads/2021/01/boodschappenlijst-square.png Is het mogelijk die boodschappenlijst te ontvangen en de link op de website te vernieuwen indien nodig?
 13. Nicolette
  op 25 oktober 2021 om 13:36 zegt
  Beste, In het plaatje van de smoothies op deze site zie ik alleen de ingrediënten van de 5 genoemde smoothies, maar niet de hoeveelheden. Waar kan ik deze vinden? Ik hoor het graag. Alvast bedankt!
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 25 oktober 2021 om 13:38 zegt
   In ons Smoothie Afslank Plan vind je smoothies met precies de juiste hoeveelheden.
 14. koster.anne@hotmail.com
  op 5 juli 2021 om 22:28 zegt
  het tellen van mijn calorieën voor een week helpt altijd wanneer ik voel dat ik een kilo of twee moet verliezen. Maar daar gebruik ik een andere app voor. Ik hou niet van smoothies in het bijzonder, helpt me niet om een vol gevoel te krijgen
 15. Hoi, Heb je ook een alteernatief voor smoothies? Vind dat echt niet lekker.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 5 juli 2021 om 18:26 zegt
   Je kunt de ingrediënten ook los eten als salade. Of je eet wat vaker een gezonde soep in plaats van een maaltijd met lekker veel groentes.
 16. Anoniem
  op 17 juni 2021 om 13:18 zegt
  Ik wou het 5 kilo weekmenu proberen, maar als ik alles qua kcal tel kom ik op slechts 556 kcal uit. Dat is wel érg weinig, dat kan toch niet gezond zijn?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 21 juni 2021 om 13:07 zegt
   Mooie vraag, dit is inderdaad niet gezond om op de lange termijn te doen. Dit is echt een overzicht voor een week als je even een snelle start wilt maken. In onze programma’s zitten we uiteraard veel hoger in de kcal, je leest er hier alles over: https://www.jasperalblas.nl/winkel/
 17. Als ik niet eet krijg ik enorme maagpijn, als ik te lang wacht met eten. Hoe komt dat en wat kan ik daar aan doen ? Als in vasten lukt dan niet
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 21 juni 2021 om 13:14 zegt
   Dan is vasten waarschijnlijk niet het beste voor jouw lichaam. Ieder lichaam is anders en het kan goed dat vasten niet bij je past. Probeer vooral te luisteren naar jouw lichaam, als het aangeeft dat het echt voeding nodig heeft dan zou ik er inderdaad voor kiezen om te eten.
 18. Goed artikel. Vooral het denken in de termen dieet, voedingsplan, …(atkins, of wat dan ook) diet is zo een grote valkuil voor zoveel mensen. Ze vergeten dat dit ‘traject’ eigenlijk gewoon een way of life moet worden en niet alleen periodiek moet/kan worden ingezet. Ook de all-or-nothing mindset waarbij ze alle ‘ongezonde’ voeding uitsluiten uit het voedingspatroon, en wat daarna vaak resulteert in een enorm jojo effect omdat je op gegeven moment toch wel echt snakt naar wat chocolade of wat lekkers! Hoop dat mensen deze info gebruiken.
 19. Annette
  op 20 april 2021 om 21:49 zegt
  Echt een aanrader het smoothie afslank plan! 🙂
 20. Hallo, Ik heb de weekmenu gedaan van 5 dagen. Hoe komt het nu dat ik ben aangekomen? Zelfs als ik toch trek kreeg at ik niet. Hoor graag even.
  1. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de porties te groot zijn of dat je lichaam moet wennen aan de nieuwe manier van eten en langer de tijd nodig heeft om het afslankproces in gang te zetten. Ook stress kan echter een oorzaak zijn dat afslanken niet lukt. Hier lees je meer over als afvallen niet lukt. Herken je jezelf ergens in? Je kunt ook altijd even mailen naar info@jasperalblas.nl of een afspraak inplannen voor het telefonisch spreekuur. Onze voedingscoaches helpen je graag verder!
 21. Waar is dit te vinden bij jullie op de site in welk boek staat dit plan 5,10, 15 of 20 kilo afvallen? Gr Sandra
  1. Wij hebben geen boek dat zich specifiek richt op bepaalde hoeveelheden kilo’s afvallen. We geloven erin dat als je overgewicht hebt en je gezond gaat eten volgens onze programma’s dat je vanzelf gaat afvallen en het gewicht krijgt dat bij je past. Je zou kunnen beginnen met het 7×7 afslank receptenboek of het Body happiness programma, deze vormen een mooie basis van een koolhydraatarme leefwijze.
 22. Wat zijn de verhoudingen van de smooties? Ingrediënten worden wel genoemd maar niet hoeveelheid.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 11:58 zegt
   Je vind al onze smoothie recepten in het Smoothie Afslank Plan 🙂
 23. Gwendoline
  op 2 oktober 2020 om 17:00 zegt
  Ik ben gwendoline ik weeg 97 kilo maar ik wil 79 wegen hoe moet ik da doen
 24. Hey jasper, Ik ben 13 jaar en weeg 75,6 kilo ik wil graag voor 27 september 60 kilo zijn hoe kan ik dat het beste aanpakken? (met wat voor schema of dieet of workout. Ik hoor graag z.s.m een reactie. Alvast bedankt.
 25. Hey jasper, ik weeg nu 75,6 en ik ben pas 13 jaar geworden, ik wil graag voor 27 september 60 kilo zijn wat is de beste methode om dat aan te pakken. Ik hoor snel een antwoord. Alvast bedankt!
 26. Hoi, ik wil graag het 5 kilo schema gaan volgen. Ik eet alleen geen vis en kip. Wat is dan een goed alternatief? Alvast bedankt, Groetjes Marly
 27. Hi Jasper, Een vraagje, ik doe het schema van 10 kilo afvallen. Dit is de derde week. Ik sla ontbijt om de dag over. Maar eigenlijk heb ik geen problemen mee als ik ontbijt elke dag over sla. Is dit aan te raden of juist niet?
  1. Als het voor jou goed voelt om niet te ontbijten, dan is het prima om daar voor te kiezen.
 28. Hoi Jasper, Is het een vereiste om de volgorde aan te houden van de weekschema’s of kan je de ‘inhoud’ van de dagen wisselen? Dank voor de site! Bob
  1. Het is prima om de inhoud van de dagen wat te wisselen Bob, let op de maaltijden met koolhydraten zoals boekweit, havermout en quinoa. Zorg ervoor dat je dat bij maximaal 1 maaltijd per dag eet. Veel succes!
 29. Anoniem
  op 26 juli 2020 om 22:41 zegt
  Hoi Jasper, Kunt u de hoeveelheid van de shakes er bij zetten, bijvoorbeeld 2 handjes spinazie of zo iets! Alvast bedankt.
  1. Hoi, je kunt zoveel groenten toevoegen als je wilt, 1 stuks fruit, 200 ml water of ongezoete amandelmelk, kruiden naar keuze en eventueel een handje noten, zaden, pitten of 2 el havermout.
 30. iiriske
  op 23 juni 2020 om 23:58 zegt
  Hoi Jasper, Ik vind het zeer moeilijk om zelf verhoudingen te zoeken voor de 5 smoothies . Als je te veel of te weinig van bepaalde ingrediënten toe voegt kan dat de smaak beïnvloeden, en soms zelfs NIET lekker. En dat heb ik in het verleden al wel eens voor gehad dat het gewoon niet te drinken was, en dan is dat wel jammer van al die ingrediënten die je er dan in doet.
 31. Hoi Japer! Ik wil heel graag afvallen dus ook uw voedingsschema opvolgen. Alleen nu is het zo dat ik niets anders mag eten tijdens het diner met mijn ouders. Is het dan nog de moeite waard en denkt u dat ik erin zal slagen om van 55kg naar 49kg te gaan als ik strict het schema en de oefeningen volg maar dan op het diner na?! Alvast bedankt 😉
 32. Saskia de Wit
  op 23 mei 2020 om 18:42 zegt
  Hoi Jasper, wat zijn de hoeveelheden van de pitten en zaden in de smoothies?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:19 zegt
   Je kunt ongeveer 2 theelepels aanhouden.
 33. Manisha
  op 9 mei 2020 om 19:02 zegt
  Hoi Jasper, Kan je de smoothies ook vervangen met iets anders? Of kan je dingen weglaten eruit? Ik vind ze namelijk niet zo lekker. Manisha
  1. Als je ze echt niet lekker vindt kun je ze weglaten en vervangen door een ander gezond ontbijtje zoals omelet met groenten, bananen pannenkoekjes of chiapudding. Probeer de smoothies na een paar weken koolhydraatarm eten nogmaals, je zal zien dat je smaak gaat veranderen naarmate je langer koolhydraatarm eet, het kan dus zijn dat je ze dan wel lekker vindt.
 34. Dominique
  op 4 mei 2020 om 12:45 zegt
  Hey Jasper ik ben een man van 54 sporte voor voor de corona 4x met week maar nu ben ik 10 kg bijgekomen redenen te vlug naar snoep en alcohol grijpen kan jij me helpen 1m81 en 93 kg en vetpercentage 26 procent grtjs Dominique
  1. Hallo Dominique, door corona kan de balans een beetje weg zijn, mooi dat je ziet waar je valkuilen liggen. Je zou aan de slag kunnen gaan met het 7×7 receptenboek. Dit programma helpt je in vier weken een gezond eetpatroon opbouwen en op een prettige manier afvallen. Juist nu met Corona is het een mooie tijd om wat extra aandacht te besteden aan het aanleren van nieuwe gezonde voedingsgewoonten. Veel succes!
 35. Maakt het dieet qua volgorde dagen nog uit? Bijv als ik start op donderdag of als bepaald eten een andere dag beter uitkomt?
  1. Nee hoor, je kunt starten wanneer jij wilt met de dag die voor jou goed uitkomt. Veel succes!
 36. Wendy Everaert
  op 30 maart 2020 om 17:46 zegt
  Dag Jasper, Mag mijn dochter van 14 jaar met vrij zwaar overgewicht dit programma ook volgen?
  1. Jazeker, ook voor je dochter van 14 is deze koolhydraatarme leefwijze aan te raden. Op deze manier eet zij gezond en krijgt zij alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Op drukke dagen of als zij gaat sporten zou je iets meer langzame koolhydraten toe kunnen voegen in de vorm van havermout, zoete aardappelen, quinoa of een stuk fruit extra.
 37. Hallo Jasper, De smoothies zien er waanzinnig lekker uit. In welke hoeveelheden moeten de ingrediënten gebruikt worden? Groetjes, Shake
  1. Je kunt de volgende hoeveelheden aanhouden: Maximaal 1 stuks fruit, zoveel groenten als je wilt, 200-250 g water, kokoswater of ongezoete amandelmelk en kruiden zoals kaneel, speculaaskruiden of rauwe-cacaopoeder naar smaak. Heb je behoefte aan meer bite? Vul je smoothie dan aan met 2-3 el havermout, een handje noten of een schepje eiwitpoeder.
 38. Annebritt
  op 11 maart 2020 om 13:01 zegt
  Welke verhoudingen moet ik gebruiken voor de smoothies?
  1. Hoi Annebrit, de richtlijnen voor de smoothies zijn gebruik maximaal 1 stuks fruit, zoveel groenten als je wilt, 200 ml water of ongezoete amandelmelk, kruiden zoals rauwe-cacaopoeder of kaneel naar keuze. Wil je iets meer bite? Voeg dan wat havermout en of noten, zaden, pitten of eiwitpoeder toe.
 39. Kan iemand met hart en schildklier problemen dit dieet ook volgen
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 21 februari 2020 om 14:51 zegt
   Ik zou je dit snel afvallen in één week niet aanraden, maar onze programma’s wel. Die zijn minder heftig en daarin ga je echt aan de slag met gezonde gewoontes en het lichaam juist heel erg voeden en ondersteunen. Mail ons vooral (info@jasperalblas.nl) als je hulp kunt gebruiken bij welk programma dan het beste bij je zou passen.
 40. Sandra Van Geert
  op 11 december 2019 om 06:50 zegt
  Is er een verschil tussen het gewoon eten van de ingrediënten uit de smoothie en er een smoothie van maken?
  1. Door er een smoothie van te maken krijg je op een makkelijke manier snel veel groenten binnen. Dat lukt je waarschijnlijk niet als je de ingrediënten los van elkaar eet. Als je de ingrediënten liever los van elkaar eet kan dat natuurlijk ook.
  2. Nicky Leidelmeijer
   op 12 december 2019 om 14:37 zegt
   Ja daar zit wel een verschil in. Als je er een smoothie van maakt is het voor het lichaam net wat makkelijker om de ingrediënten te verwerken. Daarnaast is het makkelijker om meer rauwe groentes te eten wanneer je er een smoothie van maakt. Die hoeveelheid rauw eten is voor de meeste mensen nogal wat.
 41. En hoeveel vlees, vis en wokgroenten mag men hebben bij het 10 kilo weekschema wat hierboven staat…?
 42. carin bettonvil
  op 3 december 2019 om 13:23 zegt
  Wat zijn de hoeveelheden van de ingredieenten van de smoothies die op de afbeelding hierboven staan?
  1. Neem van de groenten zoveel als je wilt, 1 stuks fruit, 1 handje noten en zoveel water en kruiden als je wilt. Vul dit aan met hier en daar een schep eiwitpoeder en eventueel wat ongezoete amandelmelk of Griekse yoghurt.
 43. Mag er ook koffie gedronken worden?
  1. Koffie mag zeker gedronken worden. Hou het bij 2 koppen koffie per dag en drink het bij voorkeur voor 2 uur ‘s middags. Hier lees je alles over koffie.
 44. Fenne Pasveer
  op 9 oktober 2019 om 14:41 zegt
  Je ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag, als je dat dus overslaat gaat alles dat je die dagen eet slaat je lichaam alles op in vet. Dan heeft dit dieet helemaal geen zin! En bij de 10 kg een dag in de week niets eten? Dat is er erg dom, met name als je dan iets gaat doen die dag. Je moet altijd iets eten, met name in de ochtend. Je kunt veel beter geen frisdranken pakken en opletten met hoeveel calorieën je eet per dag, probeer zo weinig mogelijk suiker te pakken behalve als je gaat sporten dan kun je beter iets van sportdrank pakken. Dus mijn tip is voor de mensen die willen afvallen: zo weinig mogelijk frisdranken pakken, zo min mogelijk suikers en calorieën pakken en gewoon meer sporten!
 45. Ik heb een algehele melk en soja allergie. Kan ik dit dieet dan toch volgen?
  1. Zeker, de enige vorm van zuivel die voorkomt in deze methode is Griekse yoghurt. Je kunt dat weglaten of vervangen door bijvoorbeeld kokosyoghurt. Soja komt een enkele keer voor in de vorm van tempeh en sojasaus. Ook dit kun je weglaten en vervangen door vlees vis of eieren.
 46. Dag, ze zeggen dat smoothies ongezond zijn vanwege het vele fruit (suikers) dat het bevat en omdat je dan niet kauwt op je voedsel zou dat het ook ongezonder maken? Mij lijkt dat ver gezocht?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 19 augustus 2019 om 12:02 zegt
   Als je een smoothie hebt met alleen fruit of heel veel fruit dan kan het inderdaad kloppen. Daarom maken wij groente smoothies met een beetje fruit voor de smaak 🙂
 47. Hallo Wat zijn de hoeveel heden van de dingen die in de smoothie moeten
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 1 juli 2019 om 10:35 zegt
   Gebruik in de smoothies altijd maximaal 1 stuks fruit, zoveel groenten als je wilt en vul dit aan met kruiden naar smaak en een scheut amandelmelk of kokosmelk.
  2. Nicky Leidelmeijer
   op 1 juli 2019 om 10:34 zegt
   Meestal nemen we 1 stuk fruit, 3 handen groente, een handje gezonde vetten en vocht en smaakmakers naar smaak. Mocht je echt uitgeschreven recepten voor smoothies willen dan kun je die hier vinden: https://www.jasperalblas.nl/product/smoothie-afslank-plan/
 48. bettina
  op 17 juni 2019 om 11:44 zegt
  hallo, de yoghurt, mag dat gewoon griekse yoghurt zijn? en hoeveel? en met 10% vet?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 17 juni 2019 om 12:44 zegt
   Dat mag zeker! Hier lees je alles over Griekse yoghurt, gebruik inderdaad het liefst de 10% vol vette.
 49. Jolien Peeters
  op 26 mei 2019 om 13:14 zegt
  Hallo Jasper, Ik wil graag beginnen aan het dieet, maar hoeveel ingrediënten heb je van elk nodig op tot de nodige smoothie te komen?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:32 zegt
   Super dat je aan de slag gaat Joline! Gebruik max 1 stuk fruit, een handje noten of zaden, max 200 ml plantaardige melk en zoveel groenten als je wilt. Veel succes!
 50. kallista
  op 12 mei 2019 om 16:06 zegt
  Waar kan ik vinden hoeveel ik van elke ingrediënten in de smoothies moet doen?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:46 zegt
   Over het algemeen geldt: Gebruik zoveel groenten als je wilt in de smoothies, maximaal 1 stuks fruit, zoveel kruiden als je wilt, maximaal 200 ml plantaardige melk en 1 handje noten zaden of pitten.
 51. Hallo Jasper, Moeten alle ingrediënten in de smoothies die je opgeeft? Want dat is een hele boterham. En hoeveel van elk ingrediënt moet erin?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 15:44 zegt
   Neem zoveel groenten als je wilt, maximaal 1 stuks fruit, een handje noten, zaden of pitten en maximaal 200 ml plantaardige melk. Vul ‘m aan met zoveel water als je wilt.
 52. Hoiii, werkt het afvallen ook voor kinderen? Ik ben nu 12 en heel onzeker over mijn lichaam, ik weeg 47 kilo en ben 150 ofzoo
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 15:56 zegt
   Hallo Kyra, ga liever niet op dieet. Je doet er goed aan om je onzekerheid te bespreken met je ouders, die kunnen je erbij helpen. Je bent helemaal goed zoals je bent!
 53. Hi Jasper, Ik volg de schema om 10 kilo af te vallen, mag ik voor de noten bij de yoghurt ook een zelfgemaakte noten granola eten? Er zitten pecannoten, walnoten, hazelnoten, pinda’s, pompoenpitten ( allemaal ongebrand en ongezouten ) en wat kale havermout in. Groetjes Jo
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:59 zegt
   Ja hoor dat is prima Jo, veel succes en geniet ervan!
 54. hallo jasper de vastendag zoals u aangaf niks eten op die dag wat mag je die dag drinken?
  1. Op de vastendag kun je het beste enkel water en kruidenthee drinken.
 55. Wendy van der Giessen
  op 1 februari 2019 om 10:00 zegt
  Bij de smoothies staat geen hoeveelheid die je van de ingrediënten moet toevoegen. Drink je een glas als lunch of meerdere? Kun je dat bewaren tot de volgende dag als je over hebt? Of moet je echt per de op dag 2 smoothie 2 drinken?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 9 april 2019 om 10:41 zegt
   Drink de smoothie het liefst zo snel mogelijk na het maken op Wendy, dan bevat het de meeste voedingsstoffen. 1 a 2 glazen is een prima vervanger voor de lunch. Als je de smoothie niet direct op krijgt, kun je ‘m in een goed afsluitbare beker bewaren en ‘m bijvoorbeeld 2 uur later opdrinken als je weer trek hebt.
 56. Mascha janssen
  op 29 oktober 2018 om 10:47 zegt
  Goedemorgen ik begin vandaag met de eerste voorbeeld week kan ik ook smoothy kant en klaar kopen maar dan de groene? Ik slik sinds een paar maanden parexotine 20 Mg gelukkig heel weinig ben in die maanden me veel beter gaan voelen maar ben door het eten helaas 7 kilo aangekomen wil het er heel graag af hebben ik hoop dat het met deze pillen ook gaat hoor veel verhalen dat het afvallen dan niet lukt groetjes Mascha
  1. Hallo Mascha, goed dat je aan de slag gaat met de voorbeeld week. Maak het liefst verse smoothies zoals aangegeven staat in de recepten. Als dat niet lukt zou je bij de supermarkt een smoothie kunnen kopen. Let er dan op dat er maximaal 1 stuks fruit in zit en verder groenten, water en kruiden. Veel succes!
 57. Vanaf maandag ga ik beginnen met het dieet om 5 kilo af te vallen. Echter nog enkele vraagjes: wat is de hoeveelheid vlees/vis voor bij het diner en wat voor noten moeten het zijn? En bij de smoothies alleen de aangegeven ingredienten of ook iets ‘vloeibaars’? En qua drinken alleen water en (groene) thee neem ik aan? Alvast bedankt!
  1. 100 – 120 g vlees/vis is een mooie hoeveelheid. Neem onbewerkte noten zoals cashewnoten, pecannoten, walnoten, hazelnoten of amandelen. Je kunt bij de smoothies water toevoegen zoveel je wilt. Water, kruidenthee, groene thee en maximaal 2 kopjes koffie. Veel succes!
 58. Nourliyana
  op 7 oktober 2018 om 21:58 zegt
  Mag je wel kaas eten als je wilt afvallen? Zoals bijvoorbeeld 20 of 30+ kaas of mozzarella.
  1. Gebruik liever geen kaas als je een gezond lichaam en het afvalproces wilt stimuleren. Kaas is namelijk moeilijk te verteren door de darmen. Geitenkaas kan een optie zijn als je echt behoefte hebt aan kaas, deze is lichter verteerbaar. Heel veel succes verder.
 59. Hey, ik heb het snel afvallen 10 kilo schema gevolgd . Alles gedaan zoals beschreven en nog niet eens een hele kilo afgevallen. Ik eet normaal best veel en veel waarin koolhydraten zitten, snaai s ‘avonds dus ik vind het verschil zo groot dat ik zeker wel een paar kilo eraf had verwacht. Heb je een idee hoe dat kan? Gr. Inge
  1. Goed dat je het schema hebt gevolgd. Er kunnen veel oorzaken zijn waarom afslanken niet direct gebeurt. Stress, weinig slaap, veel diëten, medicatie, de overgang en nog veel meer oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de hormoonhuishouding uit balans is waardoor afslanken langzaam gaat. Hier lees je er alles over en vind je een aantal afslank boosters. Focus je vooral op hoe je je voelt. Heb je voldoende energie? Voel je je vrolijk? Is je stoelgang goed en slaap je lekker? Dan weet je dat je op de goede weg bent.. Ga zo door en neem de tijd om gezond en koolhydraatarm eten eigen te maken. Dan zal je lichaam vanzelf mee veranderen. Veel succes!
 60. Hoi hoi, ik heb een vraagje. Ik ben allergisch voor noten wat kan ik in plaats van noten dan eten? Groetjes.
  1. Als je snel af wilt vallen kun je ze weglaten of in sommige recepten vervangen door zaden, pitten of avocado.
 61. Wat nemen jullie voor ontbijt?. Groetjes
  1. Hallo Nicole, Voorbeelden van gezonde ontbijtjes zijn: Een gevulde omelet, een groene smoothie, banaanpannenkoekjes, chiapudding, groente sap, Griekse yoghurt met noten, zaden, pitten, fruit, boekweitcrackers met gekookte eitjes en avocado etc.
 62. Met deze methode van 134 kg naar 92 kg toe en dit alles binnen een jaar tijd. Heb nu ongelofelijk veel overtollig vel hangen op mijn gehele lichaam. Had je hier ook aan gedacht? Of zal plastische chirurgie alleen toereikend zijn? Spreek dit uit persoonlijke ervaring, val nooit te snel teveel af. Meer als 1 kg per week zal je huid niet weerstaan tenzij je nog jong bent.
  1. De Filosoof
   op 19 maart 2018 om 10:29 zegt
   Ondankbare mens. De type… het is nooit goed, altijd de schuld van een ander, hij dit en zij dat… Je kreeg de beste tips om af te vallen. Anders had je misschien wel andere (dodelijke) gevolgen ondervonden. Van een hangende vel ga je niet dood of krijg je geen suikerziekte. Had je daar ook aan gedacht?
  2. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juli 2017 om 08:21 zegt
   Hoi Frank, wat een geweldig resultaat, dat heb je enorm goed en snel gedaan. Vervelend van het overtollige vel. Voor je gezondheid is echter elke dag dat je gezond hebt gegeten en slanker bent geworden een verbetering geweest, dus wees vooral heel trots op jezelf. Het beste wat je nu kunt doen is gaan trainen, het liefst met een personal trainer of bij een sportschool waar ze je van goed advies kunnen voorzien. Ook helpt het om elke dag koud af te douchen, je huid dagelijks te masseren en in te smeren. Neem de tijd om je lichaam meer in shape te krijgen, met sport is nog heel veel mogelijk dus ga ervoor. Groet Anita
 63. Beste ik drink smorgens een smoothie met avocado banaan of soms met mango samen met soya of amandel melk kan dit of zou ik deze moeten laten want of fruit en soyamelk zijn toegelaten vindt ik nirt onmiddellijk iets over terug. Groetjes yasmin
  1. Avocado en banaan is een goede combi. Je kunt daar best een beetje ongezoete amandelmelk aan toevoegen. Gebruik liever geen soja producten. Hier lees je waarom. Lees altijd goed het etiket wanneer je plantaardige melk gebruikt. Vaak zijn er ongezonde toevoegingen aan gedaan. Kies voor een amandelmelk die enkel uit amandelen en eventueel zeezout en water bestaat.
 64. Hoi Jasper! Als eerst wil ik kwijt dat ik het echt super blij ben met mijn nieuwe levensstijl. Wat een super leuke manier van eten is dit! Ik weet hoe ik moet eten en voel me een stuk fitter. Ik ben 19 jaar en woog 4 maanden geleden nog 72 kilo. Ik weeg na het volgen van deze manier van eten 64 kilo en ben al erg blij met dit resultaat. Wel heb ik nog wat vraagjes. Nu ik 64 kilo weeg loop ik helemaal vast. Ik val al bijna 1 maand niks meer af. Ik kan zeggen dat ik deze 4 maanden echt 100% op de Jasper Alblas manier heb geleefd. Ik eet precies als jou boodschappenlijst, slaap goed, probeer stress te elimineren en beweeg voldoende. Ik eet ongeveer 400 gram groente per dag en eet niks na het avondeten. Ik gebruik ook regelmatig vetverbrandboosters. Zo vervang ik 1x per dag een maaltijd door een smoothie en drink ik detox drankjes. Wel heb ik moeite met portiegroottes. Ik heb nog steeds behoorlijk veel honger. Als ik dan ook maar 1x iets eet na het avondeten, of als ik merk dat ik iets te veel gegeten heb weeg ik de dagen daarna alweer 65 kilo. Zou het helpen als ik nog kleinere porties eet? Of weet jij een manier om toch nog verder af te vallen? Ook haal ik inspiratie uit de Paleo boeken en probeer deze aan te passen naar de Jasper Alblas manier. De methodes om af te vallen lijken erg op elkaar dus dit leek me niet slecht. Ik heb helaas een zittende baan. Ik haal mijn beweging uit het dagelijks naar mijn baan toe fietsen en lopen, in de avond ben ik bezig met paardrijden en verzorgen en daarnaast doe ik 3x per week aan krachttraining door aan groepslessen mee te doen. Is 3x per week te veel? Ik zou graag zichtbare buikspieren en een strak lichaam willen hebben. Hoe kan ik daar het beste voor zorgen? Alvast heel erg bedankt!
  1. Hallo Celine, wat een mooi resultaat in gewicht maar vooral ook in bewustzijn. Het klinkt alsof je echt je leefwijze hebt omgegooid en met plezier. Als je via deze methode eet zal je naar je natuurlijke gewicht toe gaan en daar blijven “hangen”. Kan het zo zijn dat die 64-65 kilo dat voor jou is? Het is niet de bedoeling dat je veel honger hebt, zeker niet wanneer je zoveel sport als jij doet. Als het sporten je makkelijk afgaat is het prima om het 3x per week te doen naast het paardrijden. Zorg er wel voor dat je lichaam ook voldoende rust krijgt. Ga zo door en blijf onderzoeken en experimenteren als je nog verder af wilt vallen. Tips die nog kunnen helpen zijn: gebruik maximaal 1 stuks fruit per dag, vervang dagelijks 1 maaltijd per dag door een groene smoothie en let op portiegroottes wat betreft noten, zaden en pitten en andere voedingsmiddelen die veel vetten bevatten. Neem de tijd, ga stap voor stap en accepteer je lichaam ook als het even stil staat. Wees er trots op! Het is geen machine dus geef het de tijd om te veranderen. Veel succes. Groet Jasper
 65. Hallo Jasper, Ik ben hier nieuw en moet alles nog lezen. Maar heb een hele dringende vraag. Mag ik geen koffie bij dit dieet? Ben vandaag begonnen en wil snel 4 tot zes kilos afvallen. Drink niet veel koffie maar wel elke dag een beker. Graag een reactie en dank voor de boodschappenlijst. Denn
  1. Wetenschappers zijn zeer verdeelt in hun mening over koffie. 1 kop koffie heeft geen negatief effect op snel afvallen maar voor je gezondheid kun je het voor de zekerheid maar beter zo min mogelijk drinken.
  2. Ik zou koffie maar weghalen de caffeine is namelijk slecht voor je hart ookal is het maar 1 kopje. Neem inplaats daarvan een kop thee daar zit dat ook in maar minder. Ook kan je alleen warm water drinken is ook lekker.
 66. Vandaag dag drie van het dieet. Ik had gedacht dat ik koolhydraten zou missen maar dat valt me reuze mee. Vooral omdat er genoeg andere dingen zijn waar ik genoeg van mag eten. Ik ben Marokkaanse van origine en kan dus ook lekker onze eigen kruiden gebruiken. Ik merk ook nu al dat ik meer energie heb, na drie dagen al. Vandaag voor het ontbijt een omelet gemaakt met een soort plat brood gemaakt van quinoameel, pompoenpitten en gebroken lijnzaad. Toen het op mijn bord lag vond ik het erg weinig maar ik kon maar de helft op omdat ik al vol zat. ‘s Avonds heb ik altijd trek ik iets te knabbelen. Maandagavond heb ik daarom een handje walnoten, amandelen, pompoenpitten en cashewnoten licht geroosterd in een koekenpannetje. Hartstikke lekker en toch nog mijn knabbeltje voor de televisie. Ik heb verschillende diëten geprobeerd, Sonja Bakker, weight care, calorieën tellen en dukan. Het werkt allemaal wel maar met een gezin niet altijd makkelijk te combineren. Dan stond ik in de avond twee verschillende maaltijden klaar te maken. Niet ideaal en dus ook niet vol te houden. Dukan werkte ook erg goed, vooral omdat hij ook tips geeft om na het streefgewicht bereikt te hebben dat vast te houden. Maar ook hierbij moest ik teveel opletten op wat ik in welke fase wel en niet mocht. De haverzemelen pannenkoekjes maak ik nog wel, die zijn goed te doen. In dit dieet maak ik in de avond gewoon een maaltijd voor mijn gezin maar laat ik voor mezelf de koolhydraten weg. Ik ben heel benieuwd naar wat de Weegschaal maandag zegt.
  1. Fijn om te horen dat het snel afvallen zo goed gaat Sali, ga zo door!
 67. Ik was ook eerst sceptisch, maar door het gewoon uit te proberen ben ik verkocht! Ben eerst begonnen mn voedingstijl om te gooien, ben nu een Paleo-freak, eet enorm gezond, smoothies kan je mij voor wakker maken en verzot op tarwegras. Daarnaast super uitleg via mail van Jasper hebben mij enorm geholpen om de juiste keuze te maken voor bewegen, zo doe ik nu 2x per week 30 min aan Milon! En in 2 weken tijd veel strakker, fitter en sterker! EN??? Mn huid straalt!!!! Ik ga gewoon door, wat motiveerd je nog meer op deze manier! Superrbedankt Jasper. Ik was al vergeten dat er nog hoop voor mij was … Inmiddels ook 8 kilo minder!
  1. Graag gedaan Tina! Fijn dat het zo goed bevalt. In het begin snel afvallen is fijn, het is ook belangrijk dat je het op de lange termijn volhoud. Ga zo door!
 68. Ik ben heel benieuwd, na twee zwangerschappen, een stressvol leven en nu herstellend van sarcoidose wil ik snel 20 kilo kwijt. Het klinkt als een onmogelijke opgave, maar voor mijn gezondheid wil ik er wel alles aan doen om af te vallen. Weer fitter zijn en een energieke moeder voor mijn meiden. Maandag beginnen met afvallen, hopelijk kan ik dan over twee maanden zeggen dat ik geslaagd ben
  1. Hoi Sali, Ik heb ook 2 zwangerschappen achter de rug en heb Fibromyalgie. 2 jaar erg moe, futloos, ziek, zwak , misselijk, down gewoon levenloos, nu barst ik van de energie, desondanks de diagnose. Weg met de medicijnen, suiker, brood en koolhydraten, hallo groene smoothies, groente en fruit! Geef jezelf wel even de tijd om op te bouwen, maar geloof me, het gaat ook jou zeker lukken! Succes! You will be a proud mom! Groetjes Tina
  2. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
   op 18 april 2014 om 16:42 zegt
   Hallo Sali, Goed dat je er wat aan gaat doen! Als je de producten van de boodschappenlijst en de recepten uit mijn receptenboek eet zul je snel afvallen. Houd ons op de hoogte. Veel succes!
 69. Hoi ik heb ff een vraag, momenteel zit ik thuis ben net afgestudeerd en ik wil snel afvallen. Ik sport nu wel 4 a 6 dagen in de week voornamelijk groepslessen oa bodypump, freestylepump, shbam ongeveer 2u per dag. en heb een voedingsschema van deskundige voor gewichtsverlies maar daar staat wel brood op volkoren. Maar omdat ik voor de rest geen beweging heb naast mijn sport is het dan wel mogelijk om af te vallen? En als ik brood enzo schrap val ik dan niet om na het sporten?. Daarbij eet ik geen vlees en vis.
  1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
   op 18 april 2014 om 16:45 zegt
   Hallo Ivana, ja je kunt zeker afvallen. Om snel resultaat te zien raad ik je wel aan om minder te sporten, iets meer ‘gewoon’ te bewegen en geen (of in ieder geval niet te veel) brood te eten. Als je tijdens het sporten weinig energie hebt kun je 1,5 uur van te voren een portie gezonde koolhydraten eten zoals glutenvrije havermout, quinoa of zoete aardappels. Succes!
 70. J. Moes
  op 12 april 2014 om 07:56 zegt
  Erg goed
  1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
   op 18 april 2014 om 16:46 zegt
   Bedankt!
 71. Hoi Jasper Ik ben 1m60 groot en weeg momenteel 62kg. Ik zou graag snel afvallen en weer teruggaan naar mijn gewicht van vorig jaar (52kg). Het probleem is dat ik het erg druk heb met school waardoor ik enkel in het weekend kan gaan sporten. Heb jij nog wat effectieve work-outtips voor mij? Groetjes.
  1. Hallo Myrthe, ook als je snel wilt afvallen is voeding belangrijker dan sporten. Zorg ervoor dat je enkel producten eet van mijn boodschappenlijst. Je zal dan snel vet gaan verbranden en terug zakken richting je oude gewicht. Succes!
 72. Roy Kliebisch
  op 6 april 2014 om 21:00 zegt
  hee, kijk ik kan niet afblijven van de chips en chocola… hoe kan ik toch snel afvallen. ik krijg nu al een aardig buikje.. wat kan ik doen/voorkomen dat ik TE dik wordt?
  1. Haal de chips en chocolade niet meer in huis. Wees creatief om de producten niet meer in de buurt te hebben. Snel afvallen is niet altijd even makkelijk, maar je zal wel snel resultaat zien als je de chips en chocolade links laat liggen. Veel succes!
 73. dit is echt zo ziek! mensen hier vallen in 3 weken 10 kilo af!! kom op dat wil je toch niet?? dat is echt heeeeel erg ziek…
  1. 10 kilo in 3 weken afvallen is inderdaad wel erg veel. De ene persoon zal sneller afvallen dan de ander. Maar zolang je gezond blijft eten en voldoende beweegt kan je nooit TE snel afvallen.
 74. Hallo, Ik zou graag willen weten wat ik dan tijdens snel afvallen als vervanger voor de koolhydraten kan eten? Alleen groente en een stukje vlees is toch wat weinig lijkt mij? Alvast bedankt!
  1. Hallo Britt, In mijn receptenboek vind je de exacte recepten, maar er is natuurlijk veel meer dat je kan eten en nog steeds snel kan afvallen. Bijv. Noten, zaden, pitten, ei, vis, kip, quinoa, havermout, zoete aardappels, fruit, kruiden, specerijen, etc, etc. Veel succes!
 75. Hi jasper, Ik train normaal gesproken 3 x per week eerst krachttraining en afsluiten met 20 min intensieve cardio. Ik eet at gewoon gevarieerd schijf van 5 en alleen koek snoep ships in het weekend. Ik prop me niet vol maar gewoon een handje of 2 koekjes. Dit ging perfect ik viel snel af en kwam weer op mijn oude gewicht. Daarna kreeg ik stress at minder en daarna meer. Train nu wisselvallig, in een klein jaartje gelijk 10 kilo aangekomen. Ik doe er alles aan maar niets helpt. Ik ben 1.56 dus erg klein, alles gaat dus gelijk naar mijn benen. Ik weet niet meer wat ik moet doen soms lijkt het wel mijn leeftijd.(zegd mijn moeder) Ik ben 23. Ik kom altijd snel aan en val snel af. Nu blijf ik dus echt hangen en dit wil ik niet. Misschien heb je wat korte tips voor mij!? Gr Tamara
  1. Hallo Tamara, Probeer de komende maand eens alleen producten te eten van mijn boodschappenlijst. Dus ook in de weekenden geen koek, snoep en chips. Als je dit doet mag je de 20 min cardio overslaan als je dat wilt. Je zal nog steeds snel gewicht verliezen. Succes!
 76. Oh ja, en jij zal wellicht zeggen : haal dat ongezonde spul dan gewoon niet in huis als je snel wilt afvallen! Maar met 2 kinderen en een man die dit wel willen eten en niet snel willen afvallen is het er gewoon altijd. Graag je tips voor wat precies te eten na de kei training voor snel afvallen en waar ik ook echt goed VOL van raak! Bij voorbaat dank
  1. Als je echt snel wilt afvallen, kun je de koekjes en chips gemakkelijk laten staan.. Kwestie van doorzettingsvermogen.
 77. Hallo Jasper Voor snel afvallen train ik 2x per week kort en intensief en krijg hiernaast een dagelijks klein portie aan beweging. Na de KEI training krijg ik echter zo gruwelijk veel honger dat ik eerst heel braaf wat fruit en yoghurt pak maar daarna enorm voor de bijl ga met bijv veel brood maar vaker nog met veel koek en snoep!!! Ik word daar zo gek van maar kan dat niet stoppen. Wat moet ik doen?
  1. Ik ben geen jasper maar ik kan wel uit persoonlijke ervaring spreken -ik wilde ook snel afvallen- dat wanneer ik nog steeds niet vol zit na het eten van fruit of groente, dat ik dan of wat water of thee drink om zonder calorieën tot me te nemen toch vol te raken, of ik poets vlug mn tanden waardoor mn eetlust meteen verdwijnt. Ook eet ik eerder als ik me verveel dus ik probeer me zo veel mogelijk bezig te houden met dingen zodat ik niet zo veel aan eten denk. + wanneer ik een honger gevoel heb, en ik heb geen water of iets anders in de buurt, maar wel snoep. Dan is het heeeel verleidelijk om dat snoep te eten, maar wat je dan ook kunt doen is je voorstellen dat je rammelende maag al je vet als het ware vet zuigt en dan denk je wel een tweede keer voordat je snel dat snoep pakt 😛
  2. Hallo Heidi, Kei training is goed als je snel wilt afvallen. Eet 1,5 uur voor de training een portie gezonde koolhydraten (quinoa, glutenvrije havermout of zoete aardappels) en na je training een groente shake met een banaan en hoge kwaliteit wei-eiwitpoeder. Je zal zo geen honger gevoel meer hebben en toch snel afvallen. Eet verder die dag geen fruit, maar wel genoeg eiwitten en veel groenten en gezonde vetten. Succes!
 78. Dit snel afvallen werkt. Ben zelf dus niet nav de tips op deze site gestopt met het eten van suiker en koolhydraten en ben zonder te sporten nu al 10 kg kwijt in 3 weken. Discipline is key dwz het laten staan vd dikmakers en deze te vervangen door vis en groente zou een way of life moeten worden om af te vallen. Af en toe mag je jezelf natuurlijk best belonen en een keertje iets lekkers nemen maar overdrijf het dan vooral niet. Belangrijk: mate, discipline, change of life, bewegen, geen suiker en koolhydraten.
  1. Dat is nog eens snel afvallen, ga zo door!
 79. Ik heb een vraag voor eiwitten zijn deze dikmakend Als je daarvan teveel eet? Kan je dan nog snel afvallen? Of zijn alleen eiwitten van vlees en eieren dikmakend. Ik heb uw boek gekocht en ben nu eindelijk mijn bolle gezicht kwijt alleen heb ik heupen en een buikje. Daar wil ik echt van af en heb tevens ook een beetje borsten heel beschamend voor een man dus hahah Ik wil echt snel van me heupen buikje en borsten af alstublieft
  1. Als je niet te veel eiwitten eet zal je hier zeker niet snel dik van worden. Als je niet intensief sport kun je prima af met 1-1,5 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Leuk om te horen dat het zo goed gaat. Ga zo door. Snel afvallen is echt niet moeilijk maar je hebt wel wat discipline nodig.
 80. Hey, Superinteressant artikel. Ik heb echter een rare vraag. Ik doe al sinds jongs af aan aan atletiek (sprint), ski en zat ook steeds in een sportrichting op school. Dit zorgt er voor wat ik zeer gespierde benen heb, snel afvallen is aan mij dus niet besteed. Ik zou graag iets minder gepierde benen = smallere benen hebben maar nog steeds gepierd. Mijn hamstrings zijn zeer hard gespierd en zou graag deze wegwerken. Oplossing? Zou me echt goed helpen. Thanks
  1. Hallo Grance, de tips in dit artikel zijn om snel af te vallen. Als jij je benen en kuiten niet meer traint zullen de spieren vanzelf afnemen in omvang. Als je weinig koolhydraten (net als bij snel afvallen) en niet te veel eiwitten eet dan zal dit sneller gaan (zelfs als je wel sport), maar dit is niet altijd even gezond en zal zorgen voor een sterk hongergevoel. Veel succes!
 81. Goeie avond, Wat zegt u van zuurdesem spelt brood? Als ik dat 1 keer in de week eet kan ik dan snel afvallen? En spelt brood of croissant? Want mis brood zo erg! Groetjes
  1. Hallo Jante, als je echt snel wilt afvallen kan je beter ook geen spelt granen eten, hier zitten namelijk ook gewoon gluten in. Het is mogelijk om af te vallen met een paar sneetjes speltbrood in de week, maar liever niet. Een croissant kan je echt beter helemaal niet doen. Veel succes!
 82. Dominique Sierink
  op 2 maart 2014 om 20:48 zegt
  Hoi jasper ik wil zo snel mogelijk 8 kilo afvallen maar ik wil ook een strakkere buik heeft u nog tips mvg dominique
  1. Hallo Dominique, Je kan snel afvallen door koolhydraatarm te eten en aan krachttraining te doen. Zo krijg je ook een strakke buik. Veel succes!
 83. Polleke
  op 2 maart 2014 om 10:21 zegt
  Beste Jasper, ik heb je boek gekocht en ben nu een week bezig en het gaat erg goed! Ik vraag me alleen af wat er gebeurd als ik op mijn streefgewicht zit en ik ga weer deels brood/rijst toevoegen aan mijn eten. Kom ik dan weer net zo hard aan? En mijn moeder is nu ook enthousiast geworden en wil dit dieet gaan volgen voornamelijk om meer energie te krijgen, snel afvallen is mooi meegenomen maar niet haar hoofdreden. Zij is 78, is dit dieet ook goed voor ouderen en is de kans groot dat zij hier meer energie van krijgt?
  1. Hallo Polleke, snel afvallen is niet het enige voordeel van dit eetpatroon, je krijgt er inderdaad ook meer energie door. Als je weer (veel) brood en rijst gaat eten zal ik ook weer aankomen. Een beetje kan je wel hebben, maar niet te veel. Ook voor je moeder is het een goed idee dit eetpatroon vol te houden. Ze zal snel afvallen tot haar ideale gewicht, en het energie niveau zal zeker omhoog gaan. Veel succes!
 84. hi, om snel af te vallen sport ik 4 keer in de week een ongeveer een uur tot 1,5 uur waarvan meetal 30-45 minuten cardio en daarna kracht training… ik eet gezond?: groente smoothies met gojibesse, chiazaad enz, nauwelijks brood meer, wel yoghurt met havervlokken, fruit, groentes, kip vlees, zalm, makreel, haring ,nauwelijks meer suiker en soms een stammpotje… ik val totaal niet af…. hoe komt dit? eet ik teveel of misschien juist te weinig?
  1. Hallo Nicky, afhankelijk van je leeftijd en de hoeveelheid overgewicht die je hebt kunnen die paar sneetjes brood en havervlokken wat snel afvallen betreft roet in het eten gooien. Onthoud ook dat gojibessen veel suiker bevatten. Probeer voor de komende twee weken eens helemaal geen brood en suiker-bevattend gedroogd fruit meer te eten. Probeer ook je calorie-inname iets te verlagen. Sla de 30-45 minuten cardio in de sportschool deze twee weken even over, maar ga wel door met de krachttraining (en daarna niet meteen te veel koolhydraten eten). Laat me weten hoeveel je bent afgevallen. Veel succes!
 85. Hallo Jasper ik wil puur afvallen aan mijn billen, bovenbenen en het liefst zo snel mogelijk. ik heb allerlei oefeningen geprobeerd maar dat helpt niet heb jij nog advies?. Alvast Bedankt
  1. Hallo Romy, als je wilt afvallen dan is voeding belangrijker dan sporten. Door te sporten kun je het proces wel versnellen. Eet de voeding van mijn boodschappenlijst en uit mijn receptenboek en al je overtollig lichaamsvet (rond je billen en bovenbenen) zal vanzelf verdwijnen. Veel succes!
 86. Eet nu 5 dagen kolydraar vrij bruinbrood van de warme bakker, alleeen vlees en vis en flink wat groente. Ben nu 3 kilo afgevallen. Ben 166 lang en woog 66 kilo nu 63 kilo. heb altijd zo’n 55 kilo gewogen. Door verkeerd eten kwamen de kilo’s er snel aan en gestopt met roken sinds november. Gaat goed nu. Hoop dat het blijvend is. Groetjes
  1. Goed om te horen Marianne, ga zo door. Als je gezond blijft eten zullen de kilo’s eraf blijven gaan en er ook af blijven. Veel succes!
 87. Dag. Ik ben 49 en het laatste jaar 10 kilo aangekomen na ee hartritmestoornis met burnout. Het gaat nu heel goed loop 2 tot 3x id week rustig hard of stevig wandelen met fysio. Ik eet helemaal geen koolhydr. Wel havermout met water. Noten.cranberries.eieren..kokosvet.salades enzv. Maar snel afvallen ho maar!! Heeft dit met de overgang te maken? Wordt er moedeloos van. Ben 168 en 80 kg. Ik sta op het punt maaltijdverv. Te nemen masr voel me zo goed op deze voeding!
  1. Hallo Lynda, het belangrijkste is dat jij je goed voelt. Afvallen of misschien zelfs snel afvallen is het gevolg van een gezond lichaam. Het zou eventueel met de overgang te maken kunnen hebben. Maar als je doorgaat dan zal je vanzelf vet gaan verbranden. Let wel goed op dat je echt koolhydraatarm eet, op mijn boodschappenlijst vind je de exacte producten die je wel en niet mag eten. Veel succes!
 88. Ik eet nu meer als een half jaar koolhydraat arm en val niet af. Heeft de overgang en het feit dat ik alleen ‘s nachts werk hier invloed op? Ook beweeg ik weinig ivm arthrose enkels. Heb je een advies.
  1. Hallo Chris, let goed op dat je echt koolhydraatarm eet. Als je volgens mijn boodschappenlijst eet weet je zeker dat je goed zit. Omdat je zo weinig beweegt moet je goed letten op je calorie inname. Eet nooit meer dan je verbrandt, dan zal niet (snel) afvallen. Veel succes!
 89. Hoi Jasper een vraagje over je boodschappenlijst mag je ook spinazie knoflook uien tomaten ? En sla en hoe zit het met drinken wat mag je wel drinken en bakken mag dat in olie of boter. grsarah
  1. Hallo Sarah, ja die producten mag je allemaal eten als je snel wilt afvallen. Bak in kokosnootolie en drink voornamelijk water en thee. Veel succes!
 90. Hoi Jasper Ik ben 22 jaar oud en wil snel afvallen, ik ben niet echt dik, mijn armen en benen zijn gewoon dun ik heb alleen nogal wat buikvet, doordat ik doordeweeks amper vrije tijd heb probeer ik elke zondag een half uur tot uur te gaan sporten (met name cardio zoals fietsen en crosstrainer). Ik probeer ook op mijn voedsel te letten zoals bv sapjes ipv cola, een stuk fruit ipv een snack en bruinbrood ipv witbrood, maar het probleem is dat ik niet afval, wat doe ik verkeerd? Ik heb ook al afvalproducten geprobeerd zoals natuurlijke afslank pillen of natuurlijke afslank drankjes, ik werd alleen smaller in mijn gezicht maar mijn buikje bleef maar, heeft u misschien een tip? Mvg Rodney
  1. Hallo Rodney, sapjes en fruit bevatten veel suiker. Eet dat ook niet teveel. Op mijn boodschappenlijst staan de exacte producten die je snel helpen afvallen. In mijn opinie is een gezond voedingspatroon (zoals beschreven op deze website) de enige methode om blijvend en natuurlijk af te vallen.
 91. Hallo. Ik ben nu 2 weekjes bezig met afvallen en het gaat redelijk goed. Door de weeks sport ik iedere dag 30/40 minuten. En eet ik veelfruit en drink veel water. Maar als ik in het weekend wat extras pak zoals wat chips of een ander ongezonde snack, zit er zo weer 1 kilo aan. Hoe kan ik toch een lekkernij pakken wat toch lekker is maar waar je niet van aankomt? En wat kan je als vervanging pakken voor een aardappel of rijst? alvast bedankt.
  1. Hallo Nathalie, zeker in het begin is het belangrijk dat je (ook in de weekenden) niet ongezond eet. Dit vereist een beetje doorzettingsvermogen, maar het resultaat is het dubbel-en-dwars waard. Eet de producten van mijn boodschappenlijst en je zult snel afvallen. Let op, je kan beter maximaal 1 stuk fruit per dag eten als je gewicht wilt verliezen. Groente kan je wel zo veel eten als je wilt. In mijn receptenboek vind je een aantal goede snacks. Quinoa en zoete aardappels zijn een goede vervanging voor aardappels en rijst.
 92. Hey jasper wat kan ik dan als ontbijt en lunch eten? Of naar school meenemen?
  1. Een groente shake of boerenomelet is een goed ontbijt. Naar school kun je het beste een afsluitbaar doosje meenemen met daar in een lekkere salade.
 93. Hoi Jasper, Ik eet al lange tijd koolhydraatarm maar ik mis van tijd tot tijd de pasta heel erg. Kan ik hiervoor speltpasta nemen? Katja
  1. Hallo Katja, het is niet heel erg om eens in de twee weken bijvoorbeeld een beetje pasta te eten. Het zal wel de snelheid waarmee je afvalt verminderen. Het lijkt me beter om een aantal recepten te leren die erg op een pasta lijken. Bijvoorbeeld: gekookte quinoa, kleine stukjes gebraden kipfilet, avocado, gewokte paprika, gewokte courgette, gewokte spinazie, gefruite ui, twee eetlepels kwark, extra vergine olijfolie, peper, zout en evt. wat tuinkruiden. Eet smakelijk!
 94. Hoi Jasper, erg inzichtelijk artikel. Ik lees echter niks over eiwitten. Ik val momenteel in een rap tempo af op een dieet van eieren, groenten (minimaal 2 ons, waarvan altijd een stuk spaanse peper), magere kwark en 1 grapefruit. Het heup en buikvet lijkt minder snel te verdwijnen dan de rest, ligt dit aan de eieren?
  1. Zie dat de eieren wel in het lijstje staan sorry, maar je geeft er niet echt je mening over, hiernaar ben ik erg benieuwd
 95. Hallo. Dit zijn hele handige tips. Ik ben een persoon die 5-6 dagen per week sport en dan toch net even dat kleine beetje vet weg wil hebben. Want zeg nou zelf, dat is toch veel mooier? Ik ben het in alles met je eens, maar sorry ik kan het niet laten: vrijwel onmogelijk voor vrouwen om gespierd te worden zonder het nemen van mannelijke hormonen? Ik ben ook een vrouw en ik ben best gespierd. Zo ken ik wel meer vrouwen. Dit is niet onmogelijk, als je maar hard genoeg traint en een sport doet waarbij je echt kracht ontwikkelt, dan gaat dat makkelijk. Sorry dat wilde ik eventjes kwijt. Verder nogmaals bedankt!!
  1. Hallo Maaike, bedankt voor je compliment. Het is inderdaad niet altijd waar dat je mannelijke hormonen moet nemen (maar afhankelijk van je aanleg is het voor veel vrouwen wel nodig). Maar je moet er wel erg hard voor werken, althans 5 tot 6 dagen in de week lijkt me aardig hard =). Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is: je zult als vrouw niet snel gespierd worden als je dat niet wilt, ook al doe je af en toe aan krachttraining.
 96. Hallo, Ik word hier erg enthousiast van! Ik had een vraag klopt het dat als je yoghurt met muesli eet, of kwark dat dat ook goed voor je is ipv brood?
  1. Hallo Joyce, Kwark is in mijn opinie beter dan yoghurt en zeker beter dan brood. In plaats van muesli kun je beter eigen granola maken of gronola die gemaakt is van natuurlijke producten kopen. Veel succes!
 97. Hoi Ik ben 16 jr ik weeg 94 kg en ben 1,78 Ik wil snel maar ook gezond afvallen zonder een jojo effect Welke tips heeft u? Mijn ouders kopen allerlei vetrijkeproducten maar ik kan er niet van afblijven Bedankt
  1. Hallo Jaap, je kunt dan het beste geen koolhydraten eten zoals brood, aardappels, rijst, pasta en suiker. Gezond vet zoals vis, vlees, extra vergine olijfolie, kokosnootolie, noten, etc. zijn geen probleem.
 98. Goedemiddag, ik heb net het boek ontvangen. Maar toch een vraag kan het kwaad om en aantal weken alleen shakes te eten??
  1. Hallo Anna, nee hoor, dat kan je doen. Let wel op dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt via de shakes. En als je weer begint met vast voedsel eten, bouw het dan rustig op om zo darmkrampen te voorkomen.
 99. Hoi, Mag dit alles ook tijdens zwangerschap? Groetjes
  1. Gezonder gaan eten kan gewoon veilig tijdens de zwangerschap. Overleg wel altijd even met je dokter voordat je je eetpatroon radicaal gaat omgooien (zeker in de zwangerschap). Intensief sporten zou ik even mee wachten. Bewegen met lage intensiteit kun je in het begin van de zwangerschap gewoon doen (zolang dit nog comfortabel kan). Ook hier is het verstandig even met je dokter te overleggen voordat je veranderingen in je beweegpatroon aanbrengt.
 100. Hoi , ik ben Roberta. Ik had een vraagje namelijk : hoeveel kilo kan je afvallen in 1 week tijd ? Grtz. 🙂
  1. Dit verschilt erg van persoon tot persoon. Ik heb een aantal cliënten gehad die zo snel mogelijk wilde afvallen. Gemiddeld verloren ze zo’n 2-3 kilo lichaamsvet per week. Dit vergt wel de nodige discipline. Snel afvallen kan wenselijk zijn, maar als ik jou was zou ik de focus leggen op duurzaam of blijvend afvallen. Maar veranderingen in je eet- en beweegpatroon die blijvend zijn. Uiteindelijk zul je dan ook al je overtollige lichaamsvet verbranden.
 101. Hoi jasper Heb je mischien een tip hoemik mijn dijen dunner krijg Ik rij paard en k fiets er ook naar toe en dan rij ik ook lke dag en fiets ik terug kan het daar aan liggen dat mijn dijen niet dunner worden.
  1. Hallo Karin, voeding is hier de belangrijkste factor. Op mijn boodschappenlijst vind je de producten die je helpen afvallen. Veel succes!
 102. Hoi Hoi, Hoe kan ik goedkoop en gezond eten? Gezond eten is duur dus ben ik verplicht ongezond te eten of heb jij een goed alternatief? Gr Valerie
  1. Hallo Valerie, er zit een kern van waarheid in wat je zegt. Maar je kunt ook prima gezond en goedkoop eten. Doe je boodschappen bijvoorbeeld bij een budgetsupermarkt of desnoods eet je diepvries producten. Zolang het maar natuurlijk voedsel is (dus groente, vlees, vis, noten, fruit, zaden, ei, etc.). Je gezondheid is het belangrijkste wat je hebt. Misschien is het een idee om een wat groter budget per maand toe te kennen aan eten en wat andere uitgaven te schrappen. Over tijd zul je het vrijwel zeker ‘terug verdienen’ omdat je bespaart op ziektekosten en veel productiever te werk kunt gaan. In mijn receptenboek vind je nog meer tips om gezond eten makkelijk, lekker en goedkoop te maken.
 103. Hoi Jasper, Ik neem elke s’morgens chiazaad met magere kwark, ben ook bezig om zo snel mogelijk af te vallen vooral buikvet heeft het dan een nadeel bv voor mijn buik ?alvast bedank
  1. Chiazaad met magere kwark is oké. Misschien is het een idee om dit ontbijt af te wisselen met een boerenomelet of een groente shake in de ochtend.
 104. Hallo jasper Ik heb de boodschappenlijst ontvangen maar heb je ook een eetschema om snel af te vallen? Ik bedoel wat dagelijks wel of niet moet eten enz ?? Zou je zo een lijst naar mijn sturen voor een weekje .. Mvg
 105. Hallo Jasper, Kun je mij vertellen hoe ik erachter kan komen of een dier alleen gras heeft gegeten? Biologisch gehouden dieren krijgen weliswaar onbespoten eten en geen antibiotica maar verder is het toch niet echt na te gaan of ze alleen gras eten? Een koe kan bv in de wintermaanden niet het land op omdat het te koud is, maar ze eten dan in ieder geval wel hooi (gedroogd gras dus) en misschien nog een soort graan. Hopelijk heb je hier antwoord op want ik vind een stukje biologisch vlees wel lekker. Fijn trouwens hoe alles zo duidelijk en logisch wordt uitgelegd. Morgen de goede boodschappen halen en aan de slag. Groeten, Ingrid
  1. Hallo Ingrid, bedankt voor je compliment. Het blijft altijd lastig om zeker te weten of een dier echt alleen maar gras heeft gegeten. Ik heb over het algemeen goede ervaringen met vlees van biologische slagers. Je kunt op internet ook een aantal instanties vinden die gras gevoerd vlees thuis bezorgen.
 106. Marjolein
  op 29 november 2013 om 12:54 zegt
  Ik heb eigenlijk de hoop al verloren dat het mij ooit nog eens gaat lukken om af te vallen. Ik ben 1,73 en weeg 80 kilo ik oog niet echt dik maar wel stevig. dat ik dit nu schrijf is al iets wat ik eigenlijk niet eens durf. Ik heb geen enkele controle over mijn eten. Niet dat ik alles eet wat los en vast zit, helemaal niet maar ik vind eten het leukste en lekerste wat er is en kan geen NEE zeggen. Ik zou willen dat ik het kon. En ik sta elke morgen weer op met het idee “Vandaag gaat het lukken!” ik kijk in de spiegel en zeg “je kan het” maar iets in mij is niet sterk genoeg! Ben jij dan mijn oplossing?
  1. Hallo Marjolein, waarom wil je afvallen? Schrijf eens 3 redenen op waarom je gezonder wilt gaan eten. Maak ze zo concreet mogelijk. Bekijk deze 3 redenen dagelijks en als je de drang voelt ongezond te eten. Dit zal je erg helpen de verleidingen te weerstaan en ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten. Het probleem wat je hierboven beschrijft noem ik een wilskracht-uitdaging. Train je wilskracht en je zult beter in staat zijn dergelijke verleidingen te weerstaan. Ik ben de afgelopen maanden bezig om een boek te schrijven over het mentale aspect van gewichtsverlies. Hou de website goed in de gaten want als ik het zo lees bevat dit boek namelijk de uitkomst voor jou probleem. Ik doe me uiterste best het boek dit jaar nog uit te brengen.
 107. Hallo, Ik ben 1,74 ong en weeg nu 72. Ik wil snel afvallen, ik ga 4,5 keer per week naar de sportschool om spiermassa te kweken. Hebt u hier tips voor. Ik wil graag binnen 6 maanden afvallen en meer spieren krijgen. Hebt u hier goede tips voor. Ik weet niet hoe ik dit zou kunnen bereiken? Alvast bedankt ervoor.
 108. Hallo, ik moet in 2weken ongeveer 5 á 10kg afvallen.. is dit mogelijk? ik heb een paar tips gekregen om aan een havermout dieet te doen (smorgens en savonds alleen havermout eten, alleen water drinken en tussen de dag door fruit eten). Is dit een goede oplossing?
  1. Hallo Burcu, waarom in 2 weken? Het is erg onnatuurlijk om in 2 weken zo veel af te vallen. De kans is groot dat het gewicht er daarna weer heel snel aankomt. Het is beter om je voedingspatroon aan te passen en in een maand tijd dat gewicht te verliezen, dan weet je zeker dat het er ook de rest van je leven afblijft (zolang je gezond blijft eten). In het geval je zoveel wilt afvallen voor bijvoorbeeld een ‘weight-in’ van een bokswedstrijd dan zou je dat kunnen doen door snel veel vocht te verliezen. Dit is echter niet gezond en zou ik ook niet aanraden, maar als je toch besluit dit te doen kan je elders op internet vast wel wat informatie hierover vinden.
 109. hallo, ik weeg 95 kilo en ben 179m ik fitness 5 dagen in de week en 3 keer in de week doe ik 5 km joggen. ik heb probleem met mijn onderbuik om af te vallen.. kunt u mij aanraden wat ik het beste kan eten met zo een schema. met vriendelijke groet
  1. Hoi Zeki, Waarom sport je zo veel? Je legt zo ontzettend veel (onnodige) stress op je lichaam. Als sporten echt je passie en je leven is kan het wel, maar dat komt wel met een prijs. Hoe onlogisch het ook klinkt, het zou heel goed kunnen dat de onderbuik juist komt omdat je zoveel sport (je eet meer koolhydraten omdat je meer energie nodig hebt en de stress speelt natuurlijk ook een rol). Als je echt zo veel zou willen blijven sporten zou ik je aanraden 1.5 uur voor je training een portie koolhydraten te eten zoals quinoa, havermout of rijst. En na de training een goede groenteshake, stuk gras gevoerd vlees, scharrel ei of een stuk vis (i.c.m. groente).
 110. Hallo Jasper, Ik neem aan dat je zelf kan bepalen uit jou boodschappenlijstje wat je met wat combineert voor een maaltijd? En is het waar dat je light producten beter kan mijden? Moet ik 20+ kaas nemen ipv 48+ bijv? Alvast bedankt ! Groet, Edina
  1. Hallo Edina, ja dat klopt, mijn receptenboek kan je hierbij helpen. Light producten zijn bijna nooit (veel) beter voor je gezondheid en kunnen de snelheid van je gewichtsverlies ook erg naar beneden schroeven. Ik zou je persoonlijk aanraden helemaal te stoppen met zuivel, het blijkt dat mensen zuivelproducten niet goed kunnen verteren (we misschien de enzymen daarvoor). Daarom verstoord het een aantal processen in je lichaam. Succes!
 111. Een vraag: Ik ben nu sinds 2 weken aan het sporten dit deed ik nooit .. 1 x per week intensief zwemmen en 3 x perweek hardlopen(start 2 run) Nu wil ik snel afvallen en geen koolhydraten meer eten maar wat zo ik dan als ontbijt en lunch moeten eten? Lunch vooral lastig want dit moet iets zijn tijdens het autorijden.. Dus vaak een boterham wat zou ik hiervan in de plaatst moeten doen?? Ik probeer ook zo een 3a 4 x in de week oefeningen te doen die hierboven staan en nog wat meer… Nu en ik pas 1 kilo afgevallen maar vooral door de koolhydraten doordat ik niet weet wat ik wel moet eten … Kunt u mij helpen ??
  1. Als ontbijt raad ik aan om havermout te nemen. Doe hier een banaan en kaneel bij en je hebt een heerlijk gezond ontbijt. Als je het lastig vindt om al je koolhydraten uit je dieet te schrappen, verplaatst deze dan naar je lunch toe en eet ‘s avonds voornamelijk groente en kip of vette vis.
  2. Hallo Celin, Als ontbijt kun je een (boeren)omelet eten of een groente shake of sap maken. De exacte recepten hiervoor vind je in mijn receptenboek. Zelf zou ik als lunch dan een groente shake drinken in de auto. Het is eigenlijk beter om je echt te concentreren op je voedsel als je aan het eten bent, dan neem je veel meer voedingsstoffen op. Als je veel sport is het niet erg om af en toe wat extra koolhydraten te eten in de vorm van quinoa en zoete aardappels. Want anders heeft je lichaam niet genoeg energie om dat allemaal te blijven doen.
 112. Hallo Jasper, ik probeer nu al een tijdje af te vallen maar het gaat mij niet snel genoeg. Goede tip om geen brood mee te eten, dat deed ik nog wel. Ik moet nog 12 kilo kwijt hoelang duurt dat? Ik vind snel afvallen het fijnst, want anders duurt het zo lang.
  1. Hoi Nick, de tips in dit artikel zullen je helpen sneller af te vallen. Probeer gewoon consistent gezond te eten dan ben je de 12 kilo kwijt voor je het weet. Focus niet te veel op het resultaat maar probeer gewoon gezond te eten (en te leven). Succes!
 113. hallo jasper, ik lees dat je hardlopen niet goed vindt, waarom niet? ik vindt hardlopen altijd lekker om te doen zeker na meteen na werk. ik ben net begonnen met je boodschappenlijst voor snel afvallen (staan best veel lekkere dingen op trouwens). moet ik nu stoppen met hardlopen?
  1. Hallo Merel, nee je hoeft zeker niet te stoppen met hardlopen. Ik zeg alleen dat je niet hoeft hard te lopen als je (snel) wilt afvallen. Het mag natuurlijk wel als je het leuk vindt. Kijk alleen uit voor blessures als gevolg van slijtage, ons lichaam is niet gemaakt om voor lange periodes herhaaldelijk dezelfde beweging te maken.
 114. Hallo Jasper, je dieet ziet er lekker uit. Het sporten zal wel erg zwaar zijn, maar ik moet 12 kilo kwijt dus ik ga het zeker goed proberen. Ik hoef niet echt snel af te vallen, maar wil niet gaan jojo-en. Ik ben als eens 7 kilo afgevallen, maar dat ben ik ook allemaal weer aangekomen. Heb je hier nog tips voor? Ik moet voornamelijk op mn heupen en billen afvallen, moet ik daar nog speciaal voor sporten ofzo. Alvast bedankt!!
  1. Dank je wel Kate. Het sporten is inderdaad intensief, maar dat geeft juist een lekker voldaan gevoel. Als je niet wilt gaat jojo’en is het belangrijk dat je een gezond voedingspatroon kiest dat je zonder al te veel moeite makkelijk kunt volhouden. De consistentie zorgt er voor de je snel geleidelijk afvalt. Zie mijn boodschappenlijst voor de gezonde producten. Succes!
 115. Waarom geen Tonijn? En mag volkorenpasta wel?
  1. Hoi Victor, tonijn bevat een hoog gehalte zware metalen zoals kwik en lood. Consumptie van deze stoffen heeft een negatief effect op je gezondheid en helpen je daarom niet snel afvallen. Volkoren pasta bevat net als witte pasta veel graan en raad ik daarom aan te vermijden. Het is waar dat volkoren pasta minder snel omgezet wordt in suiker dan witte pasta.
 116. Hallo Jasper. Bedankt voor dit goede artikel. Eigenlijk wist ik wel dat suiker het probleem was, maar ik heb het eigenlijk nooit helemaal uit me eten weggelaten. Je heb me ervan overtuigt dat ik geen suiker meer moet eten. Snel afvallen is voor mij een tijden een obsessie geweest. Uit alle macht probeerde ik snel af te vallen, ik werd daar heel gefrustreerd van. Nu ga ik het op deze manier proberen. Het klinkt heel logisch en simpel. Ik had nog wel één vraag. Is het echt nodig om naar de sportschool te gaan om snel af te vallen? Als het moet zou i k het wel kunnen, maar liever niet. Kost ook zo veel tijd weet je. Nogmaals bedankt.
  1. Hoi Tes, graag gedaan! Ja veel mensen proberen snel af te vallen door een crash dieet te volgen bijvoorbeeld. Dit is vaak zeer ongezond en het gewichtsverlies is niet blijvend. Eet de producten van de lijst en je zult gemakkelijk en snel afvallen. Het is dan niet nodig om naar de sportschool te gaan. KEI training is wel erg gezond en maakt het gewichtsverlies nog sneller/makkelijker. Succes!
 117. Hallo Jasper. Ik wil overmorgen beginnen met de shakes. Zou ik zonder nadelige gevolgen (bijv. te kort aan bepaalde voedingsstoffen) een maand lang 3 van jouw shakes per dag kunnen drinken? Of is dat teveel\te weinig ?
  1. Hoi Diego, als je zorgt dat er voldoende groente, eiwitten en gezonde vetten in zitten moet dit theoretisch mogelijk zijn. Dus veel groente, eiwitpoeder, noten, zaden, pitten en lijnzaadolie. Echter ik zou je niet aanraden enkel shakes te drinken. Je valt niet alleen snel af als je alleen maar shakes drinkt. Je kunt ook snel afvallen als je ‘gewoon eten’ eet en complementair daaraan shakes maakt. Een combinatie van eten en shakes verminderd de kans dat je een tekort aan een bepaalde voedingsstof krijgt en het is ook veel lekkerder. Na een week alleen maar shakes drinken komen deze echt je neus uit (in mijn ervaring althans). Maar als je ze combineert blijft het ontzettend lekker. Neem hier eens een kijkje als je op zoek bent naar gezonde recepten die je snel helpen afvallen. Succes Diego!
 118. SSjaak Hartog
  op 7 augustus 2013 om 08:10 zegt
  Wat een goed artikel! Ik zou daar nog nietaan willen toevoegen: drink voldoende water. Een glas water bij het opstaan om je organen en je lichaamsfuncties op te starten; je lichaam werkt op hydro-electriciteit (bron: Water als medicijn – dr. Batmanghelidj) Neem vervolgens gedurende de dag steeds een half uur voor je maaltijd 1 glas water en anderhalf tot 2 uur na het eten een glas water. Voor het douchen of sauna gebruik is een glas water ook raadzaam zodat de bloeddruk niet te hoog oploopt. Bij sport is het drinken van water van belan g voor een goede afvoer van de afvalstoffen die vrijkomen.
  1. Sjaak Hartog
   op 29 augustus 2013 om 03:19 zegt
   Excuses voor de spelfouten van het bovenstaande. Ik had de reactie uit enthousiasme snel vanaf mijn telefoon verstuurd zonder de spellingsfouten op te merken. Ik ben trouwens nu een tijdje met de KEI training bezig, om snel af te vallen, en dat bevalt goed. Het is een logisch en prettig verhaal om dagelijks met een rustige intensiteit een half uur te bewegen in combinatie met de juiste voeding. En het werkt goed, snel afvallen is zeker het resultaat. Ook het zoeken naar alternatieven voor zuivel in de keuken is een verrassende ontdekkingstocht. Gemalen cashewnoten met wat water zijn een perfecte basis voor sauzen bijvoorbeeld. Nooit geweten dat het met een speciale blender zo gemakkelijk te vermalen is.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Anticonceptiepil en afslanken

Lees wat de anticonceptiepil doet met je hormonen en je lichaam en krijg antwoord op de vraag of de pil je dik maakt en afvallen in de weg staat.

Top artikel

Avocado: alleen maar voordelen of ook nadelen? Dit is wat je moet weten.

Avocado’s zijn de afgelopen jaren ontzettend populair geworden en bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar is dat wel terecht? Is de avocado wel zo gezond als wij...

Gezond eten

Is banaan gezond?

Bekijk alle artikelen