Top 20 groente en fruit van Jasper

71 reacties

8794 volgers

Als je snel en efficiënt gewicht wilt verliezen, is het belangrijk dat je gezonde voeding eet. Groente en (een klein beetje) fruit zijn de basis van een gezond voedingspatroon. In dit artikel geef ik je mijn persoonlijke Top 20 van de lekkerste en meest gezonde groenten en fruit.

Groente zit boordevol vitaminen en mineralen en fruit is het snoep van een gezonde eter. Weten welke producten van moeder natuur het gezondst zijn is essentieel om gewicht te verliezen.

Hieronder een paar snelle tips.

Eet groenten met wisselende kleuren

Een gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om alle verschillende, essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Aan de kleur van groenten en fruit kun je vaak zien welke voedingsstoffen erin zitten. Door groenten en fruit van alle verschillende kleuren te eten, weet je zeker dat je de verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Groen is gezond

Groene groenten bevatten over het algemeen de meeste gezonde voedingsstoffen. Spinazie, broccoli, boerenkool en spruiten komen het dichts in de buurt van afslankpillen die echt werken.

Kies groente en fruit uit het seizoen

Groente of fruit dat vanuit een ander deel van de wereld moet worden ingevlogen is vaak te lang onderweg en verliest zo een deel van zijn voedingswaarde.

Koop altijd groente en fruit dat rijp is.

Groente en fruit dat geoogst en geplukt wordt als het rijp is bevat de meeste voedingsstoffen en is het lekkerst.

Mijn persoonlijke Top 20 groente en fruit in willekeurige volgorde

Broccoli

Gezonde groente Broccoli

Broccoli is een groente waarvan de meeste mensen weten dat die gezond is. Toch wordt de groente nog niet vaak genoeg gegeten. Ik voer de lijst aan met broccoli om je aan te sporen de groente nog vaker te eten. Het is gewoon gezond en in het juiste recept ook nog eens erg lekker.

Seizoen: broccoli kun je het best eten in de lente, zomer en ook in het begin van de herfst. In de overige seizoenen kan de prijs van goede biologische broccoli wel eens erg oplopen.

Voedingswaarde: Broccoli bevat veel hoogwaardige eiwitten. Als één van de weinige groenten ter wereld is het aminozuren profiel van broccoli bijna helemaal compleet. Ook zijn alle mineralen en bijna alle vitaminen (op B12 na) aanwezig in broccoli.

Kooktip: stoom broccoli in plaats van het te koken. Zo bewaar je meer voedingsstoffen. Broccoli is goed te combineren met vis (haring is mijn favoriet).

Spruitjes

Gezonde spruitjes

Spruitjes hebben een naam als groente die kinderen (en veel volwassenen) niet lusten. Dit is echter onterecht. Een goed gerecht met spruitjes kan heel erg lekker en erg gezond zijn.

Seizoen: Spruitjes zijn het aller lekkerst als de vorst er even ‘over heen geweest is’. Dat betekent dat de spruitjes tijdens een vorst periode op het land hebben gestaan. Spruitjes zijn voornamelijk in de herfst en winter volop te verkrijgen.

Voedingswaarde: naast de 86 procent water zitten spruitjes vol gezonde voedingsstoffen. De belangrijkste zijn vitamine C, thiamine, niacine, vitamine A en vitamine K.

Kooktip: stoom spruitjes voor een paar minuten en wok ze in kokosnootolie met ui, knoflook, paprika en strooi er tot slot tuinkruiden, peper en zout overheen.

Avocado

Een gezonde lekkere avocado

Avocado is de sluipschutter onder de gezonde voeding. Je hoort er niet vaak van, maar de avocado zit vol goede energie en gezonde voedingsstoffen. Als je nog nooit eerder een avocado gegeten hebt is het even lastig schillen, maar als je het eenmaal doorhebt is het een fluitje van een cent.

Seizoen: in de lente, het begin van de zomer en midden in de winter is de avocado volop verkrijgbaar.

Voedingswaarde: de eiwitten uit avocado zijn werkelijk fenomenaal. Ze zijn van zeer hoge kwaliteit. Gezonde vetten zijn ook van hoge kwaliteit en zijn in hoge concentraties aanwezig.

Kooktip: in de zomer kun je avocado’s prima gebruiken om je salade nog wat extra volume te geven. In de winter is een avocado heerlijk om over een omelet heen te smeren. Je kunt in beide seizoenen de avocado prima gebruiken om heerlijke, frisse guacamole saus te maken.

Wortelen

Wortellen

Wortelen zijn mijn persoonlijke favoriet. Ze zijn makkelijk klaar te maken, je kunt ze lang bewaren, zijn goedkoop en hebben bijna altijd een heerlijke zoete smaak.

Seizoen: afgezien van maart en april zijn wortelen het hele jaar door verkrijgbaar. Ook de prijs van wortelen ligt in deze maanden erg laag.

Voedingswaarde: door de vele voedingsvezels zijn wortelen ideaal geschikt als snack. De voedingsvezels zorgen namelijk voor een vol en voldaan gevoel. Verder zitten wortelen bom vol vitamine A.

Kooktip: maak wortelsap door de voedingsvezels uit de fijngemalen wortelen te filteren. Deze wortelsap bevat bijna de volledige voedingswaarde en is een prima alternatief voor sterk gezoete frisdranken.

Zoete aardappels

Gezonde bataten

Zoete aardappels staan ook bekend als bataten. Zoete aardappels of bataten zijn een prima alternatief voor ‘gewone’ aardappels. De zoete variant bevat meer voedingsstoffen en is daardoor een stuk gezonder.

Voedingswaarde: met wel meer dan 700 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zitten zoete aardappels boordevol vitamine A. Ook zijn de bataten een zeer goede bron van het belangrijke magnesium.

Kooktip: zoete aardappels kun je zowel met als zonder schil koken. Door een geschilde en gekookte bataat te prakken kun je hiermee de aardappelen vervangen in de oer-Hollandse stamppotten.

Spinazie

Heerlijke spinazie

Popeye wist het al, van spinazie krijg je spierballen. Niet alleen spierballen overigens, je krijgt ook nog eens een algehele betere gezondheid.

Seizoen: spinazie kun je het best eten in de lente en de zomer. Dan is de prijs het laagst en bevat de groente de meeste voedingsstoffen. Een alternatief voor de wintermaanden is diepgevroren spinazie.

Voedingswaarde: spinazie is voor 30 procent opgebouwd uit eiwitten. Dit is waarom ‘Popeye de zeeman’ van het cartoon filmpje er zo veel van at. Eiwitten helpen je namelijk spieren op te bouwen. Spinazie heeft daarnaast een bijna compleet voedingswaardeprofiel. Dit maakt spinazie misschien wel de gezondste groente uit deze hele lijst.

Kooktip: gebruik spinazie rauw in salades. Door spinazie te koken verlies je veel voedingsstoffen. Door het rauw te gebruiken in salades blijven deze bewaard.

Uien

Uien

Onverwarmd geven uien vaak een scherpe smaak (en geur) af. Deze scherpte komt voor een groot deel van de vele voedingsstoffen (fytonutriënten) die er in uien zitten. Dagelijks een ui eten bij ontbijt, lunch of diner is zeer gezond.

Seizoen: uien kunnen goed bewaard worden en zijn dan ook het hele jaar door verkrijgbaar.

Voedingswaarde: uien bevatten aardige hoeveelheden vitamine B6, foliumzuur, thiamine, vitamine C, mangaan en kalium.

Kooktip: de meeste voedingsstoffen in de uien zitten aan de buitenkant. Als je de ui pelt, zorg er dan voor dat je niet te veel lagen van de ui eraf haalt. Dit kan wel 75 procent daling van bepaalde voedingsstoffen totgevolg hebben.

Boerenkool

Boerenkool

Boerenkool is weer één van de super groene groenten. Een bekende ingrediënt voor de oer-Hollandse winter stamppot.

Seizoen: in de herfst en in de winter is er volop boerenkool te verkrijgen.

Voedingswaarde: boerenkool bevat een grote hoeveelheid vitamine K, vitamine A en vitamine C ook zijn koper en mangaan goed vertegenwoordigd in deze groente.

Kooktip: maak eens een boerenkoolstamppot met koolraap in plaats van aardappels. Door de koolraap in blokjes te snijden en 15 tot 20 minuten te koken kun je hem zo door de (eventueel nog rauwe) boerenkool heen prakken.

Asperges

Asperges

Ook de luxe en zeer gezonde asperge kan niet van deze lijst wegblijven.

Seizoen: zowel de groene als witte asperges is enkel in de zomermaanden mei, juni en juli te verkrijgen.

Voedingswaarde: een gemiddeld portie asperges bevat een aardig percentage voedingsstoffen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Onder andere vitamine K, foliumzuur, selenium, fosfor, ijzer en kalium.

Kooktip: vaak zijn asperges wat te duur om als hoofdgerecht te eten. De smaak van de groente is echter wel heel lekker. Dit maakt asperges ideaal als bijgerecht. Asperges met gerookte zalm is een ideale combinatie.

Bloemkool

Bloemkool

Volgens een oud verhaal is bloemkool goed voor je hersenen. Of dat echt waar is weet ik niet, maar ik weet wel dat bloemkool vol gezonde voedingsstoffen zit en zeker op deze Top-20 lijst thuis hoort.

Seizoen: van mei tot en met augustus is het bloemkool seizoen. De prijs is dan het laagst en de voedingswaarde meestal het hoogst.

Voedingswaarde: als één van de weinige groenten bevat bloemkool alle mineralen. Daarnaast is het ook nog rijk aan onder andere vitamine C, K, B6 en foliumzuur.

Kooktip: bloemkool is heel goed rauw te eten. Ik gebruik het zelf wel eens als tussendoortje of als ‘after-dinner’ snack rond een uur of negen ’s avonds.

Bleekselderij

Bleekselderij

Deze frisse, maar sterk geurende, groente komt veel voor in gerechten uit Zuid-Europa. Ook in Nederland zie ik de groente steeds vaker in de supermarkten verschijnen.

Seizoen: van januari tot en met maart en in augustus en september is bleekselderij volop te verkrijgen.

Voedingswaarde: bleekselderij bestaat voor een groot deel uit water. Dit water in combinatie met de hoge kwaliteit voedingsstoffen zoals foliumzuur, vitamine K en kalium geeft je een kleine energie boost elke keer als je het eet.

Kooktip: verwerk bleekselderij rauw door je salade of voeg het toe als ingrediënt van je groente shake.

Venkel

Venkel

Jonge moeders wordt vaak al verteld dat venkel goed is voor de darmen en buik van het baby’tje. En dit is niet alleen voor baby’s zo. Ook voor volgroeide mensen is venkel nog steeds hartstikke gezond.

Seizoen: venkel is rijp en vers in de winkels verkrijgbaar in februari en in de maanden augustus tot en met november.

Voedingswaarde: de voedingsvezels en oliën in venkel helpen mogelijke kankerverwekkende gifstoffen uit de darmwand verwijderen en kunnen daarmee zeer behulpzaam zijn bij het voorkomen van darmkanker. Daarnaast bevat de groente een redelijke dosis foliumzuur, kalium en vitamine C.

Kooktip: Verwerk venkel rauw in groente smoothies zodat de vezels en de andere voedingsstoffen goed hun werk kunnen doen.

Knoflook

Knoflook

Knoflook staat bekend om de geur die het achterlaat nadat je gegeten hebt. Die geur wordt door veel mensen als vervelend ervaren. De geur is eigenlijk helemaal niet negatief, het is juist een teken dat er veel voedingsstoffen in knoflook zitten.

Seizoen: knoflook is in de meeste winkels het hele jaar door vers verkrijgbaar.

Voedingswaarde: knoflook bevat onder andere zwavel, vitamine B6, vitamine C, thiamine, mangaan, selenium, calcium en fosfor. (eet een aantal teentjes knoflook om significante hoeveelheid van deze voedingsstoffen binnen te krijgen).

Kooktips: het verhitten van knoflook kan een hoop voedingsstoffen verbranden. Door knoflook rauw te eten heeft het veel meer effect op je gezondheid. Probeer eens een knoflook sap te maken door meerdere teentjes knoflook in een blender fijn te maken. De smaak is erg scherp (en de geur ook), maar de voedingsstoffen die je binnenkrijgt zijn perfect en bijna onvervangbaar door wat voor voedingssupplement dan ook. Als je knoflook dan toch even wilt verwarmen, laat het dan een kleine twee minuten liggen nadat je het geperst of gesneden hebt voordat je het in de pan doet om te verwarmen. Zo houdt de knoflook meer voedingsstoffen vast.

Rode kool

Rode kool

Het meest wordt rode kool gebruikt in warme avondmaaltijden. Het stomen van de groente doet de opname van sommige voedingsstoffen in de groente goed. Maar rode kool is ook –fijn gesneden- prima te gebruiken is salades of in combinatie met een haring.

Seizoen: rode kool is vers in de winkels verkrijgbaar in de zomer, winter en herfst. Dit maakt de groente ideaal om gebruikt te worden in zomerse salades en in wintermaaltijden.

Voedingswaarde: rode kool is makkelijk in grote hoeveelheden te eten. Dit maakt de groente een goede basis voor elk voedingspatroon. De groente is vullend en één portie geeft je wel meer dan 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C,  meer dan 40 procent vitamine K en rond de 15 procent vitamine A, mangaan en kalium.

Kooktip: gebruik de groente in warme maaltijden, maar ook in salades en groente shakes of smoothies. Beide hebben andere voordelen voor je gezondheid.

Appels

Appel

In het Engels luidt het spreekwoord: An apple a day keeps the doctor away (een appel per dag houdt de dokter buiten de deur). De enige toevoeging die ik hierbij heb is dat je een beetje moet oppassen voor de hoeveelheid vruchtensuiker die je in een appel aantreft (net zoals bij bijna elk ander stuk fruit). Dus misschien niet dagelijks een appel, maar om de twee of drie dagen.

Seizoen: op juli na zijn appels het hele jaar door verkrijgbaar.

Voedingswaarde: de appel staat zeker niet bovenaan deze Top 20, maar is zeker gezond. Appel bevat niet bijster veel voedingsstoffen, maar is erg lekker en daarom ideaal om als gezond snoep te gebruiken en dat maakt de appel dus erg gezond.

Eet tip: gebruik een appel als vervanger voor snoep. Als je snacktrek voelt opkomen, eet dan een appel in plaats van iets anders zoets.

Abrikozen

Abrikozen

Mooi oranje gekleurde abrikozen zijn vaak de eerste tekenen van de zomer. De voedingswaarde van abrikozen komt licht overeen met die van de net zo oranje gekleurde wortelen.

Seizoen: in de zomermaanden juni, juli en augustus zijn abrikozen vers van eigen bodem in de winkel verkrijgbaar.

Voedingswaarde: een hoge dosis vitamine A en aardig wat kalium. Maar bovenal smaken abrikozen natuurlijk heerlijk en fris.

Eet tip: gebruik de abrikozen om je salades of gerechten iets zoeter te maken en laat zo andere zoetigheden of zoete sauzen achterwege.

Bananen

Bananen

Banaan is de gezonde versie van de  ‘energiereep’. Een banaan kan als een van de weinige natuurlijke producten bijna direct energie leveren. Ideaal voor tijdens het sporten bijvoorbeeld.

Seizoen: bananen zijn het hele jaar door in de winkel te verkrijgen en worden verbouwd in verschillende delen van de wereld.

Voedingswaarde: bananen hebben een positief effect op je darmen en uitscheidingsmechanisme. Zowel bij dunne ontlasting als een moeilijke stoelgang is het verstandig een banaan per dag te eten.

Eet tip: gebruik een banaan op een moment dat je direct energie nodig hebt of om een salade een wat zoetere, romige en frissere smaak te geven.

Bessen

Bosbessen

Bosbessen en aardbeien zijn het meest populaire kleinfruit. Meerdere wetenschappelijke studies geven aan dat bessen ouderdomsverschijnselen kunnen verminderen en/of uitstellen.

Seizoen: de zomer is het seizoen van de bessen en aardbeien. Slechts enkele bessen zijn ook in de herfst te verkrijgen.

Voedingswaarde: veel energie in de vorm van vruchtensuiker (fructose) en een hoop antioxidanten (met de verjongende en ontstekingsremmende werking).

Eettip: bessen zijn ideaal om te eten als tussendoortje of om een salade wat extra smaak te geven. Bosbessen zijn ook goed te gebruiken op een omelet of in de havermout of kwark.

Sinaasappels

Sinaasappels

Sinaasappels zijn ideaal om je groente shake lekkerder te laten smaken. Let er wel op dat je niet de vezels eruit filtert. De voedingsvezels zorgen er juist voor dat de suiker uit de vrucht niet te snel in je bloed opgenomen wordt.

Seizoen: sinaasappels zijn het hele jaar door te verkrijgen.

Voedingswaarde: sinaasappels zitten boordevol vitamine C.

Eettip: geproduceerde en gefilterde sinaasappelsap (zoals deze in veel supermarkten te verkrijgen is) is niet hetzelfde als hele sinaasappels. De suiker van sinaasappelsap wordt zo sneller in je bloed opgenomen met alle vervelende gevolgen van dien. Dit geldt ook voor ‘vers’ geperste sinaasappelsap waar de voedingsvezels uit gefilterd zijn.

Grapefruit

Grapefruit

Grapefruits zijn bekend om hun bittere smaak. En daardoor vaak niet populair bij kinderen. Omdat veel mensen deze vrucht niet als kind hebben gegeten wordt deze ook niet vaak aan het voedingspatroon toegevoegd als men wat ouder is. Dit is echter onterecht want de vrucht is erg gezond en de bittere smaak valt eigenlijk best mee.

Seizoen: grapefruits zijn verkrijgbaar van januari tot en met mei.

Voedingswaarde: grapefruit is net als de sinaasappel een citrusvrucht en bevat daarom veel vitamine C. Rode grapefruits zijn het beste aangezien deze ook de sterke antioxidant lycopeen bevatten.

Eettip: grapefruit is ideaal om desserts van te maken. Zo krijg je een leuk uitziend en lekker smakend gerecht zonder dat het veel suiker bevat.

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (71)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Ik doe diepvries bosvruchten met groente rond 12.00 eten. Eerste wat ik eet daar maak ik een Smooty van. Is dat een goeie combinatie?
 2. Even een vraag wil dit doen maar er zijn veel,soorten groenten die ik niet eet wegens men spastiche darmen . Is dit dan wel een goei dieet voor,me . Grt christel
  1. We hebben veel positieve ervaringen met clienten die spastische darmen hebben. Deze methode geeft veel rust in de darmen en het hele lichaam. Je zou kunnen beginnen en de groenten waar je niet tegen kunt kunnen vervangen door groenten die wel goed vallen. Ik en mijn team helpen je graag om alternatieven te vinden die lekker zijn in de recepten. Je kunt daarvoor even mailen naar info@jasperalblas.nl. Mocht je met 1 van onze programma’s beginnen en het werkt echt niet, dan kun je altijd binnen 30 dagen je geld terug krijgen.
 3. Frits Weerts
  op 22 januari 2021 om 09:03 zegt
  Ik koop (of krijg) de boerenkool van de boer in de vorm van de hele stronk met de wortels. Deze poot ik in een grote bloempot en zet die in de tuin. Telkens als ik kool wil eten pluk ik er een of twee bladren van af. Altijd verse kool! En hij is decoratief in de tuin.
 4. Ik doe diepvries bosvruchten met groente rond 12.00 eten. Eerste wat ik eet daar maak ik een Smooty van. Is dat een goeie combinatie?
 5. Even een vraag wil dit doen maar er zijn veel,soorten groenten die ik niet eet wegens men spastiche darmen . Is dit dan wel een goei dieet voor,me . Grt christel
  1. We hebben veel positieve ervaringen met clienten die spastische darmen hebben. Deze methode geeft veel rust in de darmen en het hele lichaam. Je zou kunnen beginnen en de groenten waar je niet tegen kunt kunnen vervangen door groenten die wel goed vallen. Ik en mijn team helpen je graag om alternatieven te vinden die lekker zijn in de recepten. Je kunt daarvoor even mailen naar info@jasperalblas.nl. Mocht je met 1 van onze programma’s beginnen en het werkt echt niet, dan kun je altijd binnen 30 dagen je geld terug krijgen.
 6. Frits Weerts
  op 22 januari 2021 om 09:03 zegt
  Ik koop (of krijg) de boerenkool van de boer in de vorm van de hele stronk met de wortels. Deze poot ik in een grote bloempot en zet die in de tuin. Telkens als ik kool wil eten pluk ik er een of twee bladren van af. Altijd verse kool! En hij is decoratief in de tuin.
 7. Super deze lijst. Ik houd van groente! Van mij mogen we nog wel een paar bij. Prei aubergine courgette sperziebonen pastinaak witlof kool paprika biet komkommer artisjok pompoen… Leuk om een lijstje bij te houden welke verschillende groente je eet in een maand.
 8. Beste Jasper, Ik woon in de tropen en kan niet aan alle groenten komen. Ik ga er vanuit dat ook de groenten en fruit in Suriname voldoen om af te vallen.
  1. Jazeker hoor. Als je vragen hebt over specifieke groenten en fruit soorten laat het dan gerust weten.
 9. wat is het beste fruit om in een vitamienedrankje te doen
  1. Hoi Niels, dat maakt niet heel veel uit. Het is vooral belangrijk dat je maximaal 1 stuks fruit gebruikt in een gezonde sap en deze verder aanvult met groenten.
 10. Hallo Jasper Paling en garnalen schijnen heel erg ongezond te zijn, vanwege het hoge cholesterolgehalte. En hoe zit het met oesters. Ik eet elke ochtend één tomaat één avocado en een klein beetje ijsberg sla en bleek selderij , en doe er gember ,peper, knoflook, en kerrie poeder op. Moet zeggen, ben er wel wat van afgevallen in he begin heel snel 10 kilo(nog 2 weken) Bij voorbaat dank Piet
  1. Hey Piet, Wat goed dat je gezond bezig bent gegaan met eten en wat een mooi resultaat heb je al behaald. Fijn hoor, heel veel succes verder.
 11. Hallo, ik gebruik een amandel en dadel als snack als ik trek krijg. . Nu heb ik in het boodschappenlijstje gezien dat je dadels maar 1 maal per week mag eten. ik heb biologische dadels. Past dit in het “dieet”? Groeten candy
  1. Ja hoor dadels passen prima in de leefwijze. Ze zijn behoorlijk zoet, dus eens per week is voldoende. Geniet ervan!
 12. Mike Jong
  op 1 september 2018 om 16:52 zegt
  Hallo jasper , Wat vind je van druiven met pitjes
  1. Druiven bevatten veel fruitsuikers. Eet deze met mate. Heel veel succes verder.
 13. Hai! En wat vind je van ananas Jasper? Gr Eva
  1. Hallo Eva, Ananas is een goed product dat verschillende vitamines en mineralen bevat. Het is wel fruit en zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Hou er daarom rekening mee dat je niet meer dan 1 stuk per dag eet als je af wilt vallen.
 14. Hallo Jasper, Ik heb effe een vraagje, ik eet iedere dag verse kokosnoot. Is dat goed of is dat teveel? Omdat er ook best veel calorieën inzitten. Groetjes ruth
  1. Hallo Ruth, verse kokosnoot is in principe prima om te eten als tussendoortje. Variatie is echter altijd goed, dus wissel het af met bijvoorbeeld een gekookt ei, rauwe groenten, een stuk fruit of onbewerkte noten. Groet Jasper
 15. Hallo Jasper Met mate vlees en witvis, hoe denk je daar over. En vleeswaren en kaas. In het verleden het dr. Frank dieet (mijn vrije interpretatie daarop) gevolgd en 28 kg afgevallen. Nu 6 jaar later helaas, na het stoppen met roken, toch weer aangekomen. Hopelijk lukt het me opnieuw en dit keer blijvend.
  1. Goed dat je weer aan de slag gaat met gezond eten. Het is vooral belangrijk dat je vlees eet van goede kwaliteit, het liefst grasgevoerd. Pas op met bewerkt vlees en vleeswaren, daar zijn vaak allerlei ongezonde toevoegingen aan gedaan. Kaas is zuivel, je kunt dit beter niet eten. Kies in plaats van witvis liever voor vette vissoorten zoals haring, paling, makreel, zalm en sardines, deze bevatten meer gezonde voedingsstoffen. Ga in kleine stapjes en zoek naar een manier die voor jou werkt, dan zal het je zeker lukken om blijvend af te slanken. Succes!
 16. Hallo jasper, volgens mij heb Ik een side van je per ongeluk weg gegooit!! Wat er op stond ? Dat waren ook allemaal recepten maar daar stond ook de kaloriewaardes er bij, Kan dat kloppen? Van 1250 kalorieen tot 2000 kalorieen. Nu is mij Vraag hoe kom Ik er weer aan?
  1. Hoi Mieke, ik denk dat je een andere website bedoeld. Op deze website worden geen calorieën van voedingsmiddelen genoemd.
 17. Beste Jasper, Hoe zit het met mandarijnen? Ik ben er zelf haast verslaafd aan, maar heb geen idee of ze eigenlijk wel zo gezond zijn. Ik ben bezig met je boek, ik vind het moeilijk om alleen daaruit te eten, maar het gaat goed 🙂 Groetjes, Laura
  1. Hallo Laura, fruit is gezond en bevat veel vitamines maar ook veel suiker. Pas daarom op met het eten van veel mandarijnen. Hou het bij 1, maximaal 2 stuks fruit per dag. Succes!
 18. Hallo, wat zijn goede tussendoortjes? Groetjes
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 19 januari 2015 om 08:33 zegt
   Hoi Sharon, tussendoor kun je het beste rauwe groenten, avocado, ei, een portie vis, fruit, een handje noten, een dadel of groentensap/groene smoothie nemen. Groetjes Anita
 19. Hoihoi, Wat versta je onder 1 portie kwark? Groetjes
 20. Tonijn is ook gezond. Het maak niks uit hoeveel je eet
  1. Tonijn bevat relatief een grote hoeveelheid zware metalen (o.a. kwik). Dat is zeer ongezond. Daarnaast wordt te tonijn ook met uitsterven bedreigt.
 21. Jolanda
  op 20 juli 2014 om 06:30 zegt
  Hoi Jasper Ik vind het jammer dat je de groenten stigmatiseert terwijl je bij fruit niet praat over kosten en beschikbaarheid. Uien telen ze trouwens niet het hele jaar maar zijn heel goed te bewaren. Net zoals appels en Chinese kool succes
  1. Hallo Jolanda, volgens mij heb je het bovenstaande artikel verkeerd begrepen. Ik ben juist een groot voorstander van groenten, alle groenten. En fruit ook (met mate als je overgewicht hebt). De groenten en fruit uit dit artikel zijn mijn persoonlijke favorieten.
 22. Ben nu 6 dagen bezig met het dieetboek en al 3 kilo is er af. Wel veel moeite met al die eieren in de ochtend. eet graag de noten en kwark maar wil hier niet aan gaan wennen. alle porties zijn voor mij te veel en vaak doe ik de helft van alles. Een haring krijg ik er echt niet in. ha. Moet alles nog een beetje me eigen maken maar graag iets erbij voor in de ochtend. weet veel van fruit en zo. sorry koffie drinken doe ik nog wel en dat laat ik ook zo. hoi D
  1. Hallo Dennis, perfect, maak de recepten jouw eigen en doe wat voor je werkt. Veel succes!
 23. Jacqueline
  op 16 juni 2014 om 18:30 zegt
  Hoi Jasper, Ik zie in het boodschappenlijstje geen koffie terug. Ook geen Soja melk. Wil je mij daar een toelichting op geven? groet Jacqueline
  1. Hallo Jacqueline, zoals je hier kunt lezen zou je koffie met mate kunnen drinken (max twee koppen zwart per dag), maar je kunt prima gezond leven zonder. De sojabonen waar sojamelk van gemaakt is zijn vaak genetisch gemanipuleerd en komen de gezondheid niet ten goede. Veel succes!
 24. Caroline
  op 20 mei 2014 om 11:16 zegt
  Hoi Jasper, Ik wil met je recepten aan de slag en ik woon in Zwitserland. Binnenkort ben ik even in Nederland. Kan ik je boek ook in de winkel kopen of enkel online? Gr, Caroline
  1. Hallo Caroline, het boek is alleen online te koop. Je kunt het dus ook vanuit Zwitserland bestellen. Veel succes!
 25. astrid
  op 13 mei 2014 om 21:10 zegt
  Hai Jasper, heb een vraagje, zie bij jou site ook allemaal succesverhalen, nou ben ik al een paar maanden bezig met het paleodieet, veel groente en fruit en ook koolhydraatarm maar val er niets van af, zit in de leeftijd 53, dus midden in overgang en ben sinds 8 maanden gestopt met roken. Kun je me vertellen wat de hoeveelheid koolhydraten is wat je kunt innemen om toch af te vallen, want ik doe iets verkeerd maar weet niet wat. Het zou heel fijn zijn als je me iets wijzer zou kunnen maken. gr. Astrid
  1. Hallo Astrid, dat verschilt van persoon tot persoon. Zorg ervoor dat je gezond eet (via de boodschappenlijst) en dat jij jezelf ook beter en energieker voelt. Dan komt het afvallen vanzelf wel.
 26. Lodewijk
  op 21 april 2014 om 11:12 zegt
  Beste Jasper, Heb je nog meer tips zoals bijvoorbeeld over de buitenkant vd uischil, de eidooier etc?? Ben al goed afgevallen dankzij heldere info! Groet, Lodewijk
  1. Graag gedaan Lodewijk! De meeste groenten bevatten de meeste vitamine als je ze eet als ze vers zijn en niet te lang (of helemaal niet) verhit. Blootstelling aan daglicht kan ook sommige vitamines doen verdampen.
 27. Marleen
  op 19 maart 2014 om 09:39 zegt
  hoi Jasper, hoe zit het met Linzen, kun je die eten in een koolhydraatarm dieet?
  1. Hallo Marleen, Peulvruchten zoals linzen, pinda’s, bonen en kikkererwten zijn niet zo erg om te eten als je wilt afvallen. Dat gezegd hebbende, eet ze niet te vaak, want ze bevatten wel lectinen en koolhydraten. Veel succes!
 28. Hoi Jasper, Sinds afgelopen woensdag volg ik jou dieet en ben perplex. Ik voel mij veel fitter. Vanmorgen kon ik het niet laten om toch even stiekem op de weegschaal te gaan staan. Ik ben al 3,6 kilo kwijt!!!!! Hoewel ik het zelf nog niet zie, maar dat komt vast wel. Ik heb helaas alleen nog niet alle boodschappen in huis, want ik kom uit een dorp en er zijn gewoon een aantal ingredienten niet te krijgen hier. Ook moest ik het een en ander opzoeken op internet, want van sommige dingen had ik nog nooit gehoord. Op zich niet erg, want zo kom je weer heel veel interresante dingen tegen. Jasper ik ga door met jou recepten en hoop over een tijdje 10 kilo kwijt te zijn. Groetjes Cindy
  1. Perfect Cindy, ga zo door. Het is heel normaal dat je de ene week wat meer afvalt dan de andere, blijf volhouden!
 29. Anja Winters
  op 14 maart 2014 om 21:02 zegt
  Hoi Jasper, Ik heb net je receptenboek uitgeprint en wil de komende weken aan de slag.Mijn eerste indruk is dat het een zeer overzichtelijk boek is! Ik mis Witlof op het lijstje en hoe kijk je tegen biologische biogarde aan? Groeten Anja
  1. Hallo Anja, Lof of witlof mag ook zeker. Mijn voorkeur gaat uit naar kwark, maar af en toe biologische biogarde is niet heel erg. Veel succes!
 30. Interessant artikel, ik heb een vraag , is donkere chocola goed om stukje per dag van te eten en welk merk kan ik het beste nemen
  1. Hallo Cora, af en toe een stukje donkere chocolade is geen probleem. Zorg dat het minimaal 75% cacao is. Er zit vaak nog steeds suiker in de chocolade dus eet niet meer dan 3 keer per week een klein blokje. Veel succes!
 31. Dag Jasper, net je boek besteld! Ik ben net 3 weken begonnen met lijnen en nu 3kg kwijt. Ik wil het roer nu echt omgooien en volhouden. Ik kijk uit naar je boek 🙂 Gr. Bas
 32. Waarom staat er geen kip op je boodschappenlijst Jasper? Groet Inge
  1. Hallo Inge, kip staat er wel op. Die staat in de sectie “consumeren met mate”.
 33. Beste Jasper, Ik heb gisteren jouw site ontdekt en de boodschappenlijst ontvangen, hartelijk dank daarvoor. Wat ik mij afvroeg mag je bij dit dieet geen garnalen, pangafilet of tonijn? Alvast hartelijk dank voor je reactie! Gr. Cindy
  1. Hallo Cindy, welkom =). Hollandse garnalen zijn geen probleem. Pangafilet en tonijn liever niet te veel. Tonijn bevat een hoog percentage schadelijke zware metalen. Veel succes!
 34. Hallo Jasper, Ik geef borstvoeding mag ik op dieet gaan? En welke dieet is goed ? Ik wil graag 25 kilo afvallen. Groetjes, Nabaa
  1. Hallo Nabaa, ik ben geen dokter, maar zolang je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt lijkt het me geen probleem. De producten van de boodschappenlijst bevatten alle voedingsstoffen die je nodig hebt.
 35. Hey Jasper, mooi lijstje! Erg informatief. Wat ik zelf miste was de kiwi. Hiervan heb ik gelezen dat deze ook erg veel voedingsstoffen bevat (onder andere 166% van a.d.h. vitmina C). Heb je de kiwi over het hoofd gezien, of bewust niet gekozen? (omdat je hem niet lekker vind, haha)
  1. Hallo Eelke, een kiwi is ook gezond, alleen die valt buiten mijn top 20. Vitamine C zit in heel veel producten hier op de lijst, dus daar krijg je meer dan voldoende van binnen.
 36. Hai Jasper, door een hele lieve en betrokken vriendin van mij ben ik op jou site terecht gekomen. Vanaf 22 januari volg ik alles wat je geschreven hebt. Ik heb je boek nog niet gekocht want ik wilde niet dat het het zoveelste project was, wat ik zoals ik heel mijn leven al gedaan heb, weer na enige tijd op zou geven. Ik heb namelijk zoals zovelen met mij al van alles geprobeerd en nooit lang volgehouden nooit echt tot tevredenheid van mezelf. Maar 15 jaar geleden ben ik ook gestopt met roken dus ik dacht eens moet het toch een keer ook lukken om weer gezond te zijn en af te vallen.. Ik ben begonnen om 22 januari met al het gezonde wat ik in huis had noten, pompoenpitten, groeten kip en fruit en heb die dag goed doorgebracht en merkte dat ik het heel prettig vond. Volgende dag boodschappen gehaald volgens jouw lijstje en ik ben nu maar een paar dagen verder en ben al 2.2 kilo lichter en vol van energie ik voel me zo goed.. Je hebt een pakkende manier van schrijven en het leest allemaal heel makkelijk weg. duidelijk en overzichtelijk. Dank je wel voor de betrokkenheid Jasper in het leven van je vriendin maar ook in dat van ons de mens ik het algemeen, de mensen die je volgen.. ik wil en ga dit niet meer loslaten.. Dank je wel Jasper heel veel succes met alles wat je doet ik blijf je volgen. Sonja
 37. Hoi Jasper, is jouw receptenboek ook geschikt als je niet wil afvallen maar gewoon gezond wil eten? Ik vind jouw berichten trouwens erg leuk om te lezen, heb er veel aan. Groetjes, elise
  1. Hallo Elise, bedankt voor het compliment! Ja, dat klopt. Sterker nog, de recepten uit het boek maken je in eerste instantie gezond, en als gevolg daarvan val je af.
 38. Hoi Jasper, Smartend wacht ik op een update!! Fijne jaarwisseling toegewenst en uiteraard een gezond 2014! Groet, Rosa

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Snel afvallen workout

Op deze pagina vind je een goed uitgebalanceerd trainingsschema dat je kunt volgen bij het afvallen.  De oefeningen zijn gericht op spieropbouw, wat naast gezond eten belangrijk is wanneer je wilt afvallen.

Top artikel

Anja viel 18 kilo af en is medicijn-vrij

Anja viel 18 kilo af en is vrij van medicijnen door koolhydraatarm te gaan eten volgens de programma's van Jasperalblas.nl. In dit artikel lees je haar verhaal en wat zij daar precies...

Bekijk alle artikelen