Heb jij overgewicht en wil je weten wat de reden is? En hoe je direct kunt beginnen met afvallen? Dan is het onderstaande artikel één van de belangrijkste artikelen die je ooit gaat lezen.

Belangrijk voor jezelf en voor de mensen die jij er weer mee kunt helpen. Sluit je aan bij de mensen die een gezonder en slanker lichaam en een gezondere samenleving willen.

In dit artikel leer je:

  • Wat overgewicht is.
  • Wat de oorzaak van overgewicht is.
  • Hoe jij snel, gezond en plezierig kunt afvallen.
  • Hoe je de mensen om wie je geeft (en daarmee een deel de hele samenleving) kunt helpen gezonder te leven.

Overgewicht

Wanneer heb je nu eigenlijk overgewicht?

Je hebt overgewicht als je meer lichaamsvet hebt dan normaal en gezond is. Dit lichaamsvet zit veelal aan de buitenkant van je lichaam.

Zoals je wellicht hebt ervaren, hoopt het overtollig lichaamsvet zich vaak op rond de buik, de heupen/billen, rond de benen en armen.

Wat de meeste mensen echter niet weten is dat de oorzaak van dit overtollig lichaamsvet, jouw overgewicht voor ongeveer 70 procent ligt in onjuiste voeding en voor slechts 30 procent in te weinig beweging.

Sporten is dus niet de meest efficiënte (en zeker niet de meest plezierige) oplossing.

Als jij je overtollig lichaamsvet wilt verbranden, is het dus het meest verstandig eerst je voeding onder de loep te nemen voordat je enthousiast een abonnement bij de sportschool afsluit.

En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: het is prima mogelijk heerlijk (en genoeg!) voedsel te eten en toch af te vallen. De Spartaanse uithonger-diëten zijn achterhaald en zijn geen gezonde oplossing.

Eten om overgewicht tegen te gaan

Oké, dus onjuiste voeding is de hoofdoorzaak van overgewicht. Maar wat is dan onjuiste voeding?

[box type=”info”]Let op, het gaat er hoofdzakelijk dus niet om hoeveel je eet, maar om wat je eet.

Alhoewel, je calorie-inname beperken kan helpen om snel lichaamsvet te verbranden, maar is het niet de meest gezonde en duurzame methode.[/box]

De meeste mensen weten wel dat fastfood en suikerrijke producten zorgen voor overgewicht. Maar minder mensen weten dat ook pasta, rijst, aardappels en brood grote problemen kunnen opleveren in je lichaam.

“Wat?!” hoor ik je denken. Ik snap het, het komt misschien een beetje onverwacht maar koolhydraatrijke producten zoals pasta, rijst, aardappels en brood zijn moeilijk door je lichaam te verwerken en worden daardoor vaak als lichaamsvet opgeslagen.

In mijn artikel over Afvallen: de verdieping, kun je daar meer over lezen.

In het kort komt het erop neer dat ons lichaam over (tien)duizenden generaties geëvalueerd is om voornamelijk groenten, gezonde vetten en eiwitten te verteren.

Dat is het eten waar ons lichaam voor ‘gemaakt’ is. Dat is het eten dat ons lichaam ‘kent’ en weet hoe het ermee om moet gaan.

Ons lichaam kan veel moeilijker overweg met modern geproduceerd (en vaak suikerrijk) voedsel. Het kan deze producten wel verteren, maar er zijn allerlei onplezierige neveneffecten die daarmee gepaard gaan.

Overgewicht is één van deze neveneffecten.

Gezond en makkelijk afslanken

Om overgewicht voorgoed de baas te zijn – en zo een gezonder lichaam en een voor jou aantrekkelijker uiterlijk te krijgen – is het belangrijk dat je direct actie onderneemt en je jouw lichaam de stoffen geeft die het ‘kent’ en het te onthouden van de stoffen die het niet ‘kent’.

Hieronder vind je de drie praktische stappen die je direct kunt nemen om snel en plezierig af te vallen.

Stap 1: Vermijd suiker, granen en geproduceerd voedsel

Suiker, granen, transvetten en andere onnatuurlijke stoffen kan je lichaam moeilijk verteren. De stofwisseling en het verteringsproces van deze producten gaan gepaard met ongezonde neveneffecten.

Een voorbeeld van een ongezond neveneffect is een sterke piek in je bloedsuikerspiegel. Deze piek in je bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je lichaam automatisch meer van de binnengekomen energie omzet in lichaamsvet.

Eet een koolhydraatarm dieet en vermijd producten die suiker, granen en andere onnatuurlijke stoffen bevatten en je zult snel resultaat zien.

Voorbeelden van producten die je het best kunt vermijden zijn: snoep, koek, fastfood, chips, maar ook brood, pasta, rijst, pizza, noedels, kant-en-klare (pasta)sauzen, ontbijtkoek, cornflakes en muesli.

Stap 2: Eet veel groenten, gezonde vetten en voldoende eiwitten

Als je de producten uit stap 1 allemaal niet mag eten, wat blijft er dan over? Veel meer dan je denkt.

Alle producten die je lichaam wel ‘kent’. Dit zijn de producten die onze verre voorouders aten.

Voorbeelden hiervan zijn: groenten, noten, zaden, vis, vlees, kip, eieren, kruiden, specerijen, natuurlijke oliën en een beetje fruit.

Je zult versteld staan van het aantal overheerlijk zeer smaakvolle maaltijden die je kunt maken met deze producten.

Omdat veel van mijn cliënten het moeilijk vonden deze recepten te vinden heb ik het 7×7 Afslank Receptenboek geschreven. Dit boek heeft al meer dan duizenden mensen geholpen af te vallen op een plezierige en gemakkelijke manier.

Het 7×7 Afslank Receptenboek is het bewijs dat je ook lekker én gezond kunt eten.

Stap 3: Drink voldoende water.

Tot slot is het heel belangrijk dat je genoeg water drinkt. Je lichaam bestaat voor ongeveer 70 procent uit water.

Om lichaamsvet te kunnen verbranden, heeft je lichaam voldoende water nodig.

Als je voldoende water drinkt, krijg je geen dorst en kun je alle frisdranken, vruchtensappen en andere ongezonde dranken links laten liggen.

Drink dagelijks 2,5 tot 3,5 liter water (afhankelijk van je gewicht, geslacht en inspanning).

En vergeet niet voldoende te bewegen. Naast dat voldoende beweging erg gezond is, kan het natuurlijk geen kwaad wat extra calorieën te verbranden. Maar gezond eten blijft het allerbelangrijkste.

Stop overgewicht zo snel mogelijk

Overgewicht is ongezond, het verkort de levensduur, verlaagt de levenskwaliteit en is een groot probleem in de Westerse samenleving. In dit artikel hierboven vind je een gids die je helpt afvallen.

Om je nog een extra steuntje in de rug te geven, heb ik een gratis en geheel vrijblijvend lidmaatschap voor jasperalblas.nl opgezet.

Sluit je aan als lid van jasperalblas.nl en ontvang Jaspers boodschappenlijst (een praktische lijst met alle producten die je direct helpen afvallen), de lekkerste en gezondste recepten die je alleen of met je familie en vrienden kunt eten en de beste artikelen en tips direct in je inbox.

Je wordt lid door je naam en e-mailadres hieronder in te vullen. Veel succes!

Ps. Ik moedig je aan vrienden en familie ook uit te nodigen. Zo kunnen we samenwerken aan een gezonde en gelukkige samenleving.