Granen, zuivel en vetten tijdens het afvallen. Wel of niet?
Regelmatig vragen mensen ons of er producten zijn die je beter kunt vermijden wanneer je wilt afvallen. Deze vragen gaan vaak over granen, zuivel en vetten.
- Bij granen (vooral brood), denken veel mensen aan koolhydraten. Zijn granen niet goed als je wilt afvallen?
- Veel mensen weten niet of zuivel gezond is of juist niet. En moet je zuivel vermijden als je af wilt vallen?
- Van vetten wordt gedacht dat ze sowieso niet goed voor je gewicht zijn. Klopt dit wel en zijn vetten niet goed als je af wilt vallen?
In dit artikel beantwoorden we deze vragen en geven we je ons advies over granen, zuivel en vetten.
1. Kun je granen eten als je wilt afvallen?
Bij granen denk je al gauw aan brood. Andere voorbeelden van graanproducten zijn pasta, ontbijtgranen en crackers.
Graanproducten bevatten over het algemeen veel koolhydraten. Neem bijvoorbeeld brood. Dat bevat gemiddeld 13 gram koolhydraten per sneetje (1).
Kant-en-klare ontbijtgranen bevatten naast veel koolhydraten ook vaak toegevoegde suikers. Dat soort suikers kun je het beste zoveel mogelijk vermijden.
Het eten van veel koolhydraten wordt in sommige studies in verband gebracht met een groter risico op diabetes type 2 en metabool syndroom; een cluster van gezondheidsproblemen die het risico op hart- en vaatziekten verhogen (2, 3).
Gluten
Daarnaast bevatten graanproducten met tarwe vaak gluten; een eiwit dat het deeg laat rijzen en het een elastische textuur geeft.
Sommige mensen zijn gevoelig voor gluten, wat problemen kan veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn (4, 5).
Het effect van granen op afvallen
Graanproducten zijn een grote leverancier van koolhydraten en passen daardoor minder goed in een koolhydraatarm dieet. Je valt minder snel af als je (te) veel van dergelijke producten eet (6).
Als jij erg van brood houdt, is het moeilijk om dit weg te laten bij het ontbijt of de lunch. Maak je geen zorgen. Je kunt het echt wel eens een keertje gewoon lekker eten.
Neem dan een broodsoort met veel vezels, zoals volkorenbrood. Vezels zijn goed omdat ze de opname van suiker in je bloedbaan kunnen vertragen en de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren (7).
Ook oerspeltbrood of zuurdesembrood zijn een gezondere keuze. Dit is wat lichter verteerbaar. We raden je aan om maximaal 1 of 2 keer per week brood te eten, zeker als je wilt afvallen.
Wat kun je in plaats van granen eten?
Vind je het nog lastig om je een ontbijt zonder brood voor te stellen? Denk dan eens aan de volgende heerlijke alternatieven:
- Een boerenomelet van eieren met daaroverheen ui, paprika, tomaat en avocado.
- Een ontbijtsmoothie met amandelen, pompoenpitten, spinazie, banaan, cacaopoeder water.
- En nep-koffie verkeerd met heet water, grasboter, kokosolie, vanillepoeder en kaneel.
Een gezond ontbijt bevat vezels, eiwitten en gezonde vetten. Als je zorgt dat die erin zitten, heb je een verzadigd gevoel en voldoende energie!
Een avondmaaltijd zonder pasta, rijst of noedels is vaak ook een uitdaging. Veel mensen weten wel een of twee recepten, maar daarna houdt het wel op. Te vaak hetzelfde eten is trouwens niet alleen saai maar ook minder goed voor je.
In plaats van graanproducten als basis voor je diner kun je ook kiezen voor pseudogranen. Voorbeelden van pseudogranen zijn couscous, quinoa en boekweit.
Een paar dinervoorbeelden om je te inspireren tot een lekkere en gezonde avondmaaltijd zonder granen:
2. Kun je zuivel eten als je wilt afvallen?
Ook over zuivel krijgen we vaak de vraag of je dit nu wel of niet moet eten. En of het past in een koolhydraatarm dieet met het doel om af te vallen.
Ook voor zuivel geldt dat je het gewoon kunt eten als je het lekker vindt. Maar ook hier geldt weer: met mate. En: maak de gezonde keuze.
Neem bijvoorbeeld geen gezoete yoghurtjes of vla, maar ga voor gefermenteerde zuivelproducten en zuivelproducten die afkomstig zijn van grasgevoerde koeien of koeien die in de wei staan.
In onze programma’s gebruiken we vooral yoghurt en kefir. Deze gefermenteerde zuivelproducten bevatten probiotische bacteriën die heel veel gezondheidsvoordelen kunnen hebben (8).
Is zuivel gezond?
Er lijkt meer bewijs te zijn voor de gezondheidsvoordelen van zuivel dan voor de nadelen. Zuivel is een bron van calcium en kan helpen bij het sterk en gezond houden van je botten. Lees ons artikel over zuivel als je meer wilt weten over de gezondheidsvoordelen en -nadelen van zuivel.
Het effect van zuivel op afvallen
Als jij zuivel goed kunt verteren en je vindt het lekker, kun je het gewoon eten. Het past in een koolhydraatarm dieet, mits je er niet teveel van neemt. Maximaal 350 gram zuivel per dag is een mooie hoeveelheid.
3. Kun je vetten eten als je wilt afvallen?
Veel mensen proberen vetten zoveel mogelijk te vermijden als ze af willen vallen. Dat komt waarschijnlijk omdat het woord ‘vet’ voor hen een negatieve associatie heeft.
Toch is het niet zo dat je alle soorten vetten zoveel mogelijk uit je voedingspatroon moet verwijderen als je wilt afvallen. Helemaal niet, zelfs.
Het is belangrijk om je te realiseren dat er verschillende soorten vetten bestaan en dat je ook gewoon vetten nodig hebt om gezond te zijn. Behalve transvetten heb je elke soort vet nodig.
In onze voeding zit altijd een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten. Goed om te weten:
- Veel mensen denken dat verzadigd vet niet gezond is en onverzadigd vet wel gezond is. Dat is niet (helemaal) waar. Sterker nog, verzadigd vet is een hele goede bouw- en brandstof.
- Onverzadigde vetten bestaan voor een deel uit essentiële vetten: de omega 3 en omega 6-vetzuren. Omega 3 en 6 zijn essentiële vetten omdat je lichaam ze niet zelf aan kan maken. Je moet ze dus binnenkrijgen via je voeding.
Lees ons artikel over transvet als je tot in detail wilt weten hoe het zit met verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten.
Het effect van vetten op afvallen
Als je wilt afvallen kun je gewoon vetten eten, mits het zoveel mogelijk verzadigde en onverzadigde, oftewel ‘gezonde’ vetten zijn. De vetsoort die je moet vermijden is transvet.
Een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die goed zijn om te eten als je voldoende gezonde vetten binnen wilt krijgen:
- Vette vis zoals zalm, haring en sardines
- Schaal- en schelpdieren
- Lijnzaadolie
- Walnoten
- Chiazaden
- Zeewier
- Avocado
- Groene bladgroenten
Conclusie
Graanproducten, zuivel en vetten kun je gewoon eten als je bezig bent met afvallen. Let hierbij wel op de soort producten die je kiest en de hoeveelheden die je gebruikt.
Als je precies wilt weten welke voedingsmiddelen goed in een gezond en koolhydraatarm voedingspatroon passen, download dan Jaspers Boodschappenlijst. Hierop staat duidelijk aangegeven welke producten goed zijn om te eten als je wilt afvallen.
Voor nog meer inspiratie en complete recepten kun je ook een kijkje nemen in één van onze programma’s. Daarmee kun je gemakkelijk nieuwe gerechten uitproberen en goede alternatieven vinden voor een dagje zonder granen of zuivel!
Download
Ontvang de boodschappenlijstWat vond je van dit artikel?
[1] Health Risks of Being Overweight. (z.d.). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Geraadpleegd op 27 februari 2021, van https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/health-risks-overweight.
[2] AlEssa, H. B., Bhupathiraju, S. N., Malik, V. S., Wedick, N. M., Campos, H., Rosner, B., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2015). Carbohydrate quality and quantity and risk of type 2 diabetes in US women. The American journal of clinical nutrition, 102(6), 1543–1553. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.116558
[3] Feng, R., Du, S., Chen, Y., Zheng, S., Zhang, W., Na, G., Li, Y., & Sun, C. (2015). High carbohydrate intake from starchy foods is positively associated with metabolic disorders: a Cohort Study from a Chinese population. Scientific reports, 5, 16919. https://doi.org/10.1038/srep16919
[4] Mansueto, P., Seidita, A., D’Alcamo, A., & Carroccio, A. (2014). Non-celiac gluten sensitivity: literature review. Journal of the American College of Nutrition, 33(1), 39–54. https://doi.org/10.1080/07315724.2014.869996
[5] Volta, U., Bardella, M. T., Calabrò, A., Troncone, R., Corazza, G. R., & Study Group for Non-Celiac Gluten Sensitivity (2014). An Italian prospective multicenter survey on patients suspected of having non-celiac gluten sensitivity. BMC medicine, 12, 85. https://doi.org/10.1186/1741-7015-12-85
[6] News and Publications. (z.d.). Johns Hopkins Medicine. Losing Belly Fat, Whether From a Low-Carb or a Low-Fat Diet, Helps Improve Blood Vessel Function. Geraadpleegd op 3 maart 2021, van https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/losing_belly_fat_whether_from_a_low_carb_or_a_low_fat_diet_helps_improve_blood_vessel_function
[7] Lattimer, J. M., & Haub, M. D. (2010). Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients, 2(12), 1266–1289. https://doi.org/10.3390/nu2121266
[8] Analie Lourens-Hattingh, Bennie C Viljoen, Yogurt as probiotic carrier food, International Dairy Journal, Volume 11, Issues 1–2, 2001, Pages 1-17, ISSN 0958-6946, https://doi.org/10.1016/S0958-6946(01)00036-X.
Meer
Deel dit bericht
Lees ook eens
Top artikel
Wil jij tot wel 10 kilo afvallen zonder te sporten? In dit artikel leer je hoe je overtollig vet verbrandt door vooral anders te gaan eten en aanpassingen in je leefstijl te...
Top artikel
Ontdek wat een alkalisch (alkaline, basisch) dieet inhoudt en of bepaalde voedingsmiddelen je lichaam ontzuren.
Gezond eten
Wat is ghee en hoe gezond is het?
Ervaringen
Als Pauline het kan, kan jij het ook!
Ervaringen
Lisette is maar liefst 37 kilo afgevallen
Gezond eten
Omega-6: gezond of niet?
Gezond eten
Reacties (62)
Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen