Granen, zuivel en vetten tijdens het afvallen. Wel of niet?

62 reacties

8794 volgers

Regelmatig vragen mensen ons of er producten zijn die je beter kunt vermijden wanneer je wilt afvallen. Deze vragen gaan vaak over granen, zuivel en vetten.

In dit artikel beantwoorden we deze vragen en geven we je ons advies over granen, zuivel en vetten.

1. Kun je granen eten als je wilt afvallen?

Bij granen denk je al gauw aan brood. Andere voorbeelden van graanproducten zijn pasta, ontbijtgranen en crackers.

Graanproducten bevatten over het algemeen veel koolhydraten. Neem bijvoorbeeld brood. Dat bevat gemiddeld 13 gram koolhydraten per sneetje (1).

Kant-en-klare ontbijtgranen bevatten naast veel koolhydraten ook vaak toegevoegde suikers. Dat soort suikers kun je het beste zoveel mogelijk vermijden.

Het eten van veel koolhydraten wordt in sommige studies in verband gebracht met een groter risico op diabetes type 2 en metabool syndroom; een cluster van gezondheidsproblemen die het risico op hart- en vaatziekten verhogen (2, 3).

Gluten

Daarnaast bevatten graanproducten met tarwe vaak gluten; een eiwit dat het deeg laat rijzen en het een elastische textuur geeft.

Sommige mensen zijn gevoelig voor gluten, wat problemen kan veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn (4, 5).

Het effect van granen op afvallen

Graanproducten zijn een grote leverancier van koolhydraten en passen daardoor minder goed in een koolhydraatarm dieet. Je valt minder snel af als je (te) veel van dergelijke producten eet (6).

Als jij erg van brood houdt, is het moeilijk om dit weg te laten bij het ontbijt of de lunch. Maak je geen zorgen. Je kunt het echt wel eens een keertje gewoon lekker eten.

Neem dan een broodsoort met veel vezels, zoals volkorenbrood. Vezels zijn goed omdat ze de opname van suiker in je bloedbaan kunnen vertragen en de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren (7).

Ook oerspeltbrood of zuurdesembrood zijn een gezondere keuze. Dit is wat lichter verteerbaar. We raden je aan om maximaal 1 of 2 keer per week brood te eten, zeker als je wilt afvallen.

Wat kun je in plaats van granen eten?

Vind je het nog lastig om je een ontbijt zonder brood voor te stellen? Denk dan eens aan de volgende heerlijke alternatieven:

 • Een boerenomelet van eieren met daaroverheen ui, paprika, tomaat en avocado.
 • Een ontbijtsmoothie met amandelen, pompoenpitten, spinazie, banaan, cacaopoeder water.
 • En nep-koffie verkeerd met heet water, grasboter, kokosolie, vanillepoeder en kaneel.

Een gezond ontbijt bevat vezels, eiwitten en gezonde vetten. Als je zorgt dat die erin zitten, heb je een verzadigd gevoel en voldoende energie!

Een avondmaaltijd zonder pasta, rijst of noedels is vaak ook een uitdaging. Veel mensen weten wel een of twee recepten, maar daarna houdt het wel op. Te vaak hetzelfde eten is trouwens niet alleen saai maar ook minder goed voor je.

In plaats van graanproducten als basis voor je diner kun je ook kiezen voor pseudogranen. Voorbeelden van pseudogranen zijn couscous, quinoa en boekweit.

Een paar dinervoorbeelden om je te inspireren tot een lekkere en gezonde avondmaaltijd zonder granen:

2. Kun je zuivel eten als je wilt afvallen?

Ook over zuivel krijgen we vaak de vraag of je dit nu wel of niet moet eten. En of het past in een koolhydraatarm dieet met het doel om af te vallen.

Ook voor zuivel geldt dat je het gewoon kunt eten als je het lekker vindt. Maar ook hier geldt weer: met mate. En: maak de gezonde keuze.

Neem bijvoorbeeld geen gezoete yoghurtjes of vla, maar ga voor gefermenteerde zuivelproducten en zuivelproducten die afkomstig zijn van grasgevoerde koeien of koeien die in de wei staan.

In onze programma’s gebruiken we vooral yoghurt en kefir. Deze gefermenteerde zuivelproducten bevatten probiotische bacteriën die heel veel gezondheidsvoordelen kunnen hebben (8).

Is zuivel gezond?

Er lijkt meer bewijs te zijn voor de gezondheidsvoordelen van zuivel dan voor de nadelen. Zuivel is een bron van calcium en kan helpen bij het sterk en gezond houden van je botten. Lees ons artikel over zuivel als je meer wilt weten over de gezondheidsvoordelen en -nadelen van zuivel.

Het effect van zuivel op afvallen

Als jij zuivel goed kunt verteren en je vindt het lekker, kun je het gewoon eten. Het past in een koolhydraatarm dieet, mits je er niet teveel van neemt. Maximaal 350 gram zuivel per dag is een mooie hoeveelheid.

3. Kun je vetten eten als je wilt afvallen?

Veel mensen proberen vetten zoveel mogelijk te vermijden als ze af willen vallen. Dat komt waarschijnlijk omdat het woord ‘vet’ voor hen een negatieve associatie heeft.

Toch is het niet zo dat je alle soorten vetten zoveel mogelijk uit je voedingspatroon moet verwijderen als je wilt afvallen. Helemaal niet, zelfs.

Het is belangrijk om je te realiseren dat er verschillende soorten vetten bestaan en dat je ook gewoon vetten nodig hebt om gezond te zijn. Behalve transvetten heb je elke soort vet nodig.

In onze voeding zit altijd een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten. Goed om te weten:

 • Veel mensen denken dat verzadigd vet niet gezond is en onverzadigd vet wel gezond is. Dat is niet (helemaal) waar. Sterker nog, verzadigd vet is een hele goede bouw- en brandstof.
 • Onverzadigde vetten bestaan voor een deel uit essentiële vetten: de omega 3 en omega 6-vetzuren. Omega 3 en 6 zijn essentiële vetten omdat je lichaam ze niet zelf aan kan maken. Je moet ze dus binnenkrijgen via je voeding.

Lees ons artikel over transvet als je tot in detail wilt weten hoe het zit met verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten.

Het effect van vetten op afvallen

Als je wilt afvallen kun je gewoon vetten eten, mits het zoveel mogelijk verzadigde en onverzadigde, oftewel ‘gezonde’ vetten zijn. De vetsoort die je moet vermijden is transvet.

Een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die goed zijn om te eten als je voldoende gezonde vetten binnen wilt krijgen:

 • Vette vis zoals zalm, haring en sardines
 • Schaal- en schelpdieren
 • Lijnzaadolie
 • Walnoten
 • Chiazaden
 • Zeewier
 • Avocado
 • Groene bladgroenten

Conclusie

Graanproducten, zuivel en vetten kun je gewoon eten als je bezig bent met afvallen. Let hierbij wel op de soort producten die je kiest en de hoeveelheden die je gebruikt.

Als je precies wilt weten welke voedingsmiddelen goed in een gezond en koolhydraatarm voedingspatroon passen, download dan Jaspers Boodschappenlijst. Hierop staat duidelijk aangegeven welke producten goed zijn om te eten als je wilt afvallen.

Voor nog meer inspiratie en complete recepten kun je ook een kijkje nemen in één van onze programma’s. Daarmee kun je gemakkelijk nieuwe gerechten uitproberen en goede alternatieven vinden voor een dagje zonder granen of zuivel!

Download

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis Jaspers Boodschappenlijst.

Ontvang de boodschappenlijst

Wat vond je van dit artikel?

[1] Health Risks of Being Overweight. (z.d.). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Geraadpleegd op 27 februari 2021, van https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/health-risks-overweight.

[2] AlEssa, H. B., Bhupathiraju, S. N., Malik, V. S., Wedick, N. M., Campos, H., Rosner, B., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2015). Carbohydrate quality and quantity and risk of type 2 diabetes in US women. The American journal of clinical nutrition102(6), 1543–1553. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.116558

[3] Feng, R., Du, S., Chen, Y., Zheng, S., Zhang, W., Na, G., Li, Y., & Sun, C. (2015). High carbohydrate intake from starchy foods is positively associated with metabolic disorders: a Cohort Study from a Chinese population. Scientific reports, 5, 16919. https://doi.org/10.1038/srep16919

[4] Mansueto, P., Seidita, A., D’Alcamo, A., & Carroccio, A. (2014). Non-celiac gluten sensitivity: literature review. Journal of the American College of Nutrition, 33(1), 39–54. https://doi.org/10.1080/07315724.2014.869996

[5] Volta, U., Bardella, M. T., Calabrò, A., Troncone, R., Corazza, G. R., & Study Group for Non-Celiac Gluten Sensitivity (2014). An Italian prospective multicenter survey on patients suspected of having non-celiac gluten sensitivity. BMC medicine, 12, 85. https://doi.org/10.1186/1741-7015-12-85

[6] News and Publications. (z.d.). Johns Hopkins Medicine. Losing Belly Fat, Whether From a Low-Carb or a Low-Fat Diet, Helps Improve Blood Vessel Function. Geraadpleegd op 3 maart 2021, van https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/losing_belly_fat_whether_from_a_low_carb_or_a_low_fat_diet_helps_improve_blood_vessel_function

[7] Lattimer, J. M., & Haub, M. D. (2010). Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients, 2(12), 1266–1289. https://doi.org/10.3390/nu2121266

[8] Analie Lourens-Hattingh, Bennie C Viljoen, Yogurt as probiotic carrier food, International Dairy Journal, Volume 11, Issues 1–2, 2001, Pages 1-17, ISSN 0958-6946, https://doi.org/10.1016/S0958-6946(01)00036-X.

 

 

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (62)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Alexandra
  op 7 oktober 2020 om 14:38 zegt
  Beste Jasper, ik volg sinds een paar dagen je afvalprogramma en kom er gaandeweg achter dat zuivel in de ban is. Transvetten, alcohol, koolhydraten, chemische stoffen allemaal duidelijk en toegelicht, maar begrijp ik nou goed dat zuivel niet wenselijk is omdat er mensen zijn die het niet goed verdragen? Als vegetariër is het toch al moeilijk om aan de eiwitten te komen en is kaas als aanvulling wel een gemis. Ik heb in mijn toch al wel lange leven nooit problemen gehad met het verteren van zuivel. En ik neem liever een stukje kwalitatief goede kaas, dan eiwitpoeder uit een potje (wat toch ook niet vanzelf in dat potje terecht is gekomen, maar onvermijdelijk bewerkt). Graag je commentaar.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 12:31 zegt
   Ik begrijp je helemaal Alexandra, het is inderdaad lastiger om aan voldoende eiwitten te komen als vegetariër. Helemaal als je ook voorzichtig wilt zijn met zuivel. Als je merkt dat jouw lichaam geen probleem heeft met zuivel, dan kun je het prima gebruiken. Denk aan Griekse yoghurt, fetakaas, schapenkaas en bijvoorbeeld hüttenkäse. Wij gebruiken deze producten ook, bijvoorbeel in het Vegetarisch Afslank Plan.
 2. Marguérite
  op 15 september 2020 om 16:33 zegt
  Een grappig tikfoutje: FRISDRAKEN…
 3. Jacqueline
  op 2 juli 2020 om 10:06 zegt
  Hoi, waar leg je uit waarom je wat jou betreft geen zuivel mag eten? Ik vind wel je uitleg voor koolhydraten/suikers, maar niet de uitleg voor zuivel. Ik heb altijd gedacht dat zuivel (met mate, en geen bewerkte meuk) gewoon eiwit is. Groeten, Jacqueline
  1. Er komt in kleine mate zuivel voor in onze programma’s. Eigenlijk vooral Griekse yoghurt en af en toe wat geitenkaas of huttenkase. Veel mensen missen enzymen om lactose en melk-eiwit goed te kunnen verteren, je doet er daarom goed aan om voorzichtig te zijn met het gebruik van zuivel. Het kan vage klachten veroorzaken. Laat het eens een week of twee weg om te onderzoeken of je verschil merkt. Veel succes!
 4. Alexandra
  op 7 oktober 2020 om 14:38 zegt
  Beste Jasper, ik volg sinds een paar dagen je afvalprogramma en kom er gaandeweg achter dat zuivel in de ban is. Transvetten, alcohol, koolhydraten, chemische stoffen allemaal duidelijk en toegelicht, maar begrijp ik nou goed dat zuivel niet wenselijk is omdat er mensen zijn die het niet goed verdragen? Als vegetariër is het toch al moeilijk om aan de eiwitten te komen en is kaas als aanvulling wel een gemis. Ik heb in mijn toch al wel lange leven nooit problemen gehad met het verteren van zuivel. En ik neem liever een stukje kwalitatief goede kaas, dan eiwitpoeder uit een potje (wat toch ook niet vanzelf in dat potje terecht is gekomen, maar onvermijdelijk bewerkt). Graag je commentaar.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 12:31 zegt
   Ik begrijp je helemaal Alexandra, het is inderdaad lastiger om aan voldoende eiwitten te komen als vegetariër. Helemaal als je ook voorzichtig wilt zijn met zuivel. Als je merkt dat jouw lichaam geen probleem heeft met zuivel, dan kun je het prima gebruiken. Denk aan Griekse yoghurt, fetakaas, schapenkaas en bijvoorbeeld hüttenkäse. Wij gebruiken deze producten ook, bijvoorbeel in het Vegetarisch Afslank Plan.
 5. Marguérite
  op 15 september 2020 om 16:33 zegt
  Een grappig tikfoutje: FRISDRAKEN…
 6. Jacqueline
  op 2 juli 2020 om 10:06 zegt
  Hoi, waar leg je uit waarom je wat jou betreft geen zuivel mag eten? Ik vind wel je uitleg voor koolhydraten/suikers, maar niet de uitleg voor zuivel. Ik heb altijd gedacht dat zuivel (met mate, en geen bewerkte meuk) gewoon eiwit is. Groeten, Jacqueline
  1. Er komt in kleine mate zuivel voor in onze programma’s. Eigenlijk vooral Griekse yoghurt en af en toe wat geitenkaas of huttenkase. Veel mensen missen enzymen om lactose en melk-eiwit goed te kunnen verteren, je doet er daarom goed aan om voorzichtig te zijn met het gebruik van zuivel. Het kan vage klachten veroorzaken. Laat het eens een week of twee weg om te onderzoeken of je verschil merkt. Veel succes!
 7. Willie van den Bogaard
  op 12 mei 2020 om 19:40 zegt
  Alcohol verbranden kost energie. Van alcohol val je af. Het wordt niet omgezet in glucose. Wodka prima. Bier en wijn bevat suiker. Maar dat zijn gegistte vloeistoffen. Ook niet verkeerd. En dan hebben we nog resveratrol. Wordt nu erg geroemd ivm corona. Over voeding valt veel te zeggen. Jij zegt veel. Je zegt dat jezelf moet lezen en bepalen. Dat vind ik ook. Ik hou in feite van wat je zegt. Maar het moet wel juist zijn. De wereld zit vol met fabels. Groet Willie
 8. Hoi Jasper, sinds een week eet ik volgens de boodschappenlijst. Ik merk dat m’n honger groot is en ik vooral veel trek heb ik noten, havermout en de boekweit crackers. Mijn “angst” is dus dat ik niet afval en de handdoek in de ring kan gooien omdat ik niet goed meer kan aanvoelen wat past bij mij en mijn lijf. Ik ga dan zwalken tussen allerlei verschillende manieren van eten in de hoop dat ik iets beter kan volhouden met kilo’s tot resultaat. Heb je tips om hier beter mee om te gaan?
  1. Hallo Ellen, als je het lastig vindt om het met enkel de boodschappenlijst te doen raad ik je aan om te beginnen met het Bodyhappiness programma en een aantal weken weekschema’s te volgen. Dit geeft houvast en leert je allerlei verschillende combinaties waardoor je zal zien dat je hongergevoel veel minder wordt. Als blijkt dat het afvallen toch niet lukt, kun je 1 van de voedingscoaches om hulp vragen, wij denken graag met je mee. Na een aantal weken volgens de schema’s gegeten te hebben kun je het zelf verder oppakken.
 9. Hallo Jasper, Ik ben en was dol op kaas, maar weet dat dat niet goed is. Nu heb ik Kees ontdekt, een kaasvervanger beter in ieder geval voor je cholesterolgehalte. Hoe denk je over dit product? Vriendelijke groeten, Rian
  1. Hallo Rian, Het is een bewerkt product. Je kan het dus beter niet nemen. Je kunt eens proberen om zelf amandelkaas te maken? Er staat een recept op de facebook site.
 10. J. Hofmans
  op 6 januari 2016 om 20:20 zegt
  Je zegt dat je zuivel moet vermijden, maar als ik op de link met de recepten klik dan zie ik daar bijv. kwark bij staan. Kan dat dan wel (i.v.m. endorfine)?
  1. Kwark/ Griekse yoghurt is de enige vorm van zuivel die voorkomt in deze methode. Niet iedereen reageert hier goed op. Test dit voor jezelf uit. Hoe voel je je als je kwark hebt gegeten? Opgezette buik? Gevoelige darmen? Weinig energie? Dan kun jij het waarschijnlijk niet goed verteren. Eet het dan niet meer. Nergens last van? Dan kun je tot maximaal 4 keer per week een portie eten.
 11. Peter van Remmen
  op 12 oktober 2015 om 21:43 zegt
  Beste Jasper, Sinds een anderhalve maand ben ik begonnen met het weren van zuivelproducten. Suiker gebruikte ik toch al nooit en frisdrank drink in nauwelijks. Wel teveel koolhydraten en ook wat teveel rode wijn, om eerlijk te zijn. Ik had dan ook een brood/wijnbuikje, terwijl ik verder niet dik ben. Verder ben ik wat krachttraining gaan doen gevold door 20 min cardio. Ik ben van 73 kg naar 66 kg gegaan. Helaas lijdt ik door mijn beroep een onregelmatig leven, en dat maakt het niet makkelijker. Voorts heb ik geregeld een opgeblazen buik, hoewel dat in mijn familie zit. Mijn ontbijt bestaat uit 2 sneetjes speltbrood met filet americain of magere ham of rosbief. Lunch vaak 2 gekookte eieren, gebakken eitje of omelet. Lunch 2 x per week een salade met sardintjes of andere vette vis. Ook eet ik 2 x per week vette vis en verder mager vlees. Uiteraard met groente. Voor een stamppot (het wordt weer kouder), gebruiken we zoete aardappelen. Toch blijf ik wat jojoën en nu wordt het mentaal wat lastiger, vooral het buikje varieert echt van dag tot dag. Nogmaals dat heeft mijn vader, broer en oma ook. Heb je misschien nog een tip voor me? Ik dacht dat ik al aardig op weg was, maar ben nog niet echt tevreden. Groet, Peter
  1. Hallo Peter, mooi dat je al 7 kilo kwijt bent. Probeer eens te ontbijten met havermout aangemaakt met gekookt water, kaneel en eventueel een stuk fruit en voeg een groentesap of groene smoothie aan je eetpatroon toe. Blijf ook variëren in je voeding, om zo je lichaam te prikkelen. Lees ook de tips van mijn collega Irene Lelieveld eens over een opgeblazen buik, wellicht dat ze je kunnen helpen. Je zou eventueel eens bij jezelf kunnen onderzoeken of intermittent fasting iets voor je is. Je kiest er daarbij voor om tijdelijk, of bijvoorbeeld een dag per week te vasten. Dit kan je vetverbranding een boost geven en ervoor zorgen dat je door je plateau breekt. Wees geduldig en focus je op het proces ipv het getal op de weegschaal. Het heeft vaak jaren geduurd voordat het buikje er aan zat, dus je lichaam heeft ook tijd nodig om er vanaf te komen. Als je koolhydraatarm en natuurlijk blijft eten, zal het uiteindelijk verdwijnen. Veel succes en als je vragen hebt laat het me weten! Groet Jasper
  2. Peter van Remmen
   op 12 oktober 2015 om 21:45 zegt
   lunch 2x per week een salade met sardientjes moet zijn: diner.
 12. Ik moet het toch even kwijt!… Ook om iedereen een hart onder de riem te steken, die aan het afvallen willen beginnen! Het werkt! Ik kan Jasper volledig ondersteunen met zijn visie op een gezonde en effektieve manier van afvallen. Eind April ben ik begonnen met het “10” dagen cyclus smoothie programma, en heb dit tot op heden makkelijk (met aanvulling van artikelen uit de lijst vrij te consumeren produkten)vol kunnen houden. Niets anders drinken dan water (en koffie)! Resultaat: In 5 maanden van 105 kg naar 86 kg!! 19 kg kwijt… geweldig! ook medicijnen voor te hoge bloeddruk e.d.. allemaal mee kunnen stoppen, en nog veel meer “kleine” ongemakken, die door het dieet zijn opgelost! Jasper,… Bedankt voor de goede adviezen, Ik kan en zal je aan een ieder aanraden die het gebruiken kan.
  1. Bedankt voor je bericht Ferrie. Wat een super resultaat! Goed om te horen dat je naast het afvallen ook veel gezondheidsvoordelen hebt door gezonde eten. Ga zo door met gezond leven!
 13. arlette
  op 16 juni 2015 om 16:40 zegt
  Hallo, ik ben met volle moed begonnen. Ik vind de porties nogal groot…moet ik de drie maaltijden, snack en shake dagelijks nemen? Of kan ik het ontbijt inruilen voor een shake? Vriendelijke groet
  1. Dag Arlette, Je moet alleen eten als je honger hebt, als je snel verzadigd bent dan kun je de porties kleiner maken en je hoeft natuurlijk geen snacks of shakes tussendoor te nemen. De een heeft wat meer energie nodig dan de ander op een dag. Een shake in de ochtend is ook een prima keuze! Veel succes! Groet, Jasper.
 14. Evelien
  op 4 juni 2015 om 22:32 zegt
  Hallo Jasper, Ik heb je boek gekocht en ga morgen beginnen. Kan ik gewoon de goedkoopste kokosnootolie nemen? Mag je ook de iets zoetige augurken? En kun je grasgevoerd vlees ook in de supermarkt kopen? Ik hoor het graag, alvast bedankt. Gr
  1. Hallo Evelien, Kies voor een zo puur mogelijk product van kokosolie, dus kijk even goed op het etiket of er geen geur- kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd. Zoetige augurken kun je prima eten en het vlees van Greenfields is een goede keuze in de supermarkt.
 15. Hey, Wat moet je eten als ontbijt/lunch als je geen zuivel, crackers, brood en sla mag? Het liefst fruit ook niet teveel.
  1. Als ontbijt kun je een groene smoothie, ei met groenten of (glutenvrije) havermout eten. Als je geen salade mag kun je als lunch groenten met ei, vlees of noten eten!
 16. Marescha
  op 14 april 2015 om 19:55 zegt
  Hey Jasper, Vandaag 7×7 gekocht en besloten om mijn leven om te gooien, alleen wat moet ik doen als sport ? Wat moet ik zien onder krachttraining aangezien ik geen sportschool abbonoment heb en niet van sportscholen hou wat is een goed alternatief ? Gr
  1. Hoi Marescha, wat goed dat je je leven om gaat gooien. Begin met wandelen en/of fietsen. Elke dag minimaal een half uur. Eventueel kun je gewichtjes kopen en daar thuis oefeningen mee doen. Op internet zijn er veel te vinden, bijvoorbeeld via YouTube een 7 minute work-out. Je kunt dan mee doen met het filmpje. Succes! Groet Jasper
 17. Hoi Jasper, Inmiddels een paar dagen bezig mijn levensstijl aan te passen. Ik durf nog niet op de weegschaal te gaan staan, (er moet 30 kilo af, dus nog een hele tijd te gaan ) maar al veel minder last van een opgeblazen gevoel. Mijn vraag is of ik wel feta en geitenkaas mag gebruiken? Daar zouden minder verkeerde stoffen in zitten? Klopt dat? En de groente die jij in je smooties gebruikt zijn die gekookt of rauw?
  1. Hallo Mies, goed dat je bezig bent met je levensstijl aan te passen. Hoe je je voelt is belangrijker dan de weegschaal dus ga daar vooral op af. Pas op met zuivel, dus ook met geitenkaas en feta. Het bevat enzymen die wij als mensen moeilijk kunnen verteren, dus gebruik het niet te vaak. De meeste groenten in smoothies gebruik ik rauw. Er zijn een aantal uitzonderingen, bietjes bijvoorbeeld gebruik ik vaak voorgekookt en zoete aardappel ook. Succes!
 18. kimberley pex
  op 21 maart 2015 om 09:52 zegt
  Jasper, helemaal gelijk, ik ben er nu mee bezig. Ik wil n tip geven aan mensen ; gooi wat erwten of ‘n paar bonen door je salade , dan heb je ‘n voller gevoel, Als ik n kom salade opeet is er naar ‘n uur weer mn maag , die ergens om vraagt, met peulvruchten erbij heb je dat niet ! Ik heb nu die miniblikjes in huis. Vaak n aanbieding bij Linders of de Plus of AH, 3 blikjes. Sinds ik de zuivel totáál heb geschrapt, heb ik geen slijm meer bij de ontlasting !Ik wist niet meer hoe normale ontlasting eruit zag. Ik heb crohn,(met alles erop en eraan; stoma, fistels, colon eruit, B12 tekort en schildklier 1/2 eruit) bij t SCD of bloedgroepdieet staat ook wat jij zegt, wat ‘n ontdekking . Terwijl artsen en specialisten nog beweren dat zure melkproducten goed zijn voor de darmen !!!!! In welke eeuw leven die? ps En mijn opgezwollen buik ziet er weer normaal uit ! Hiep hiep hiep !
  1. Dank voor de tip en gefeliciteerd met het uitstekende resultaat!
 19. Hallo Jasper, Kunnen we binnenkort misschien wat meer diner recepten verwachten? We raken een beetje uitgekeken op de recepten die er nu zijn. Groet Jeanet
  1. Verandering van spijs doet eten :-). Houd je mail box goed in de gaten, binnenkort zal ik weer een aantal recepten opsturen naar de leden van jasperalblas.nl. Als je al direct aan de slag wilt met nieuwe recepten kun je eens kijken op http://www.bodyhappiness.nl. Bij dit afslank programma krijg je elke dag een nieuw recept.
 20. Je boodschappenlijst spreekt met erg aan. Alleen het schrappen van kaas lijkt me voor mij moeilijk. I Is het dieet gedoemd te mislukken als ik zo’n 2 keer per week toch wat kaas op het menu zet?
  1. Hallo Lon, nee zeker niet. Sommige mensen kunnen beter tegen zuivel dan andere. Goede kans dat het voor jou niet zo een verschil maakt. Veel succes!
 21. Janneke
  op 12 mei 2014 om 12:00 zegt
  Hoi Jasper, Ik ben nu 4 weken bezig en ben 3 kilo afgevallen ik moest echt afbouwen en leren koken op een andere manier maar ik ben tot nu toe tevreden hoop dat er nog meer afgaat, maar mijn vraag is hoe kan ik evengoed een soep binden zonder aardappels… Ik kan er geen vervanging voor vinden. En moerbeien eet ik ook graag door m’n salade hoe sta je daar tegenover? T smaakt zoet maar is het ook suiker? Ik ga ervoor:-) bedankt tot nu toe zonder honger op dieet! Groetjes janneke
  1. Je kunt soep heel goed binden met arrowroot. Dit is poeder van de tropische pijlwortelplant, ook met Kuzu. Koude sauzen e.d. kun je met agar agar binden, dit is op basis van zeewier. Alle drie zijn bindmiddelen die beslist geen extra smaak aan je gerecht zal toevoegen.
  2. Hallo Janneke, mooi om te horen dat het zo goed gaat. Ik zou niet zo snel weten wat je kunt gebruiken om soep te binden. Moerbeien bevatten inderdaad aardig wat suiker, niet te veel eten dus. Succes!
 22. Hey jasper ik ben zo blij met dit dieet want het werkt echt bij me ik ben een tijdje geleden begonnen en ben 10k kwijt maar nu ben ik mijn motivatie kwijt en ben terug in mijn oude gewoontes gevallen ik zou graag nog 5k kwijt geraken hoe kan ik mijn draad terug oppikken. grtjs
  1. Hallo Najat, gewoon weer even de teugels aantrekken. Houd je strak aan het gezonde voedingspatroon en laat het resultaat je weer motiveren. Het is niet heel erg om even een periode wat ongezonder te eten, als je het daarna snel maar weer oppakt. Veel succes!
 23. Hey Jasper Ik ben vegetariër en vraag me af of er in je boek veel aangepaste recepten zonder vlees staan. Mag ik boekweit en lijnzaad eten? Alvast bedankt!
  1. Er staan zeker ook gerechten in zonder vlees. Er staan ook tips bij hoe je het gerecht kunt eten als je vegetariër bent. Veel succes!
 24. Valerie
  op 9 april 2014 om 07:26 zegt
  Hallo Jasper, Ik ben vorige week begonnen met dit super dieet en het werpt nu al zijn vruchten af! Maar aangezien ik vegetariër ben en soja wordt uitgesloten ben ik toch opzoek naar een alternatief met een wat stevigere bite als snack naast alle groenten, fruit, noten en eiwitten. Ik vroeg me dus af of het gebruik van amandel-, kokos- en quinoameel is toegestaan, bijvoorbeeld om pannenkoeken met amandelmelk en eiwitten of koekjes met kokosolie en water te maken? Groetjes, Valerie
  1. Fijn om te horen dat het zo goed bevalt, Valerie! Ja dat moet geen probleem zijn. Zolang je elke week maar opnieuw blijft afvallen is het geen probleem. Succes!
 25. Annemiek
  op 22 maart 2014 om 10:36 zegt
  Jasper, is soyamelk en aanverwante producten toegestaan? Gr, Annemiek
  1. Hallo Annemiek, de soya bonen waarvan de soyamelk gemaakt is zijn vaak genetisch gemanipuleerd en dus niet goed voor je gezondheid. Liever niet eten dus. Veel succes!
 26. Hallo Jasper, hoe zit het met sojamelk? mag ik dat ook niet meer gebruiken?
  1. Hallo Carla, de sojabonen waar de sojamelk van is gemaakt zijn vaak genetisch gemanipuleerd en vaak niet goed voor je gezondheid. Vandaar dat ik je aanraad dit niet te drinken. Een goed alternatief is zelfgemaakte amandelmelk. Mix 30 amandelen met water en maal ze fijn met een blender of staafmixer. Zeef vervolgens de vezels uit de smoothie en je hebt heerlijk amandelmelk. Veel succes!
 27. hallo, ik ga deze zomer met de fiets enkele italiaanse cols opfietsen. hoe minder kilo’s die berg over moeten hoe beter denk ik dan.niet dat ik zwaarlijvig ben maar er mogen toch enkele kilo’s af. daarom heb ik je boodschappenlijst alvast tegen de koelkast hangen. wat ik me wel afvraag is of pompelmoes goed is? ik heb me laten vertellen dat(vers) pompelmoes sap vet verbrand. een fabel of waar groeten C
  1. Hallo Christof, ik vermoed dat dit een fabel is. Kijk uit met de rassen pompelmoes die een hoog suikergehalte hebben, als je daar sap van maakt dan heeft dat bijna hetzelfde effect op je gewichtsverlies als een blikje cola. Ik raad je aan pompelmoes gewoon te eten en er geen sap van te maken. Succes deze zomer, klinkt als een aardige uitdaging!
 28. Geweldig artikel Jasper! Dat zijn inderdaad voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden, wanneer je wilt afvallen. Men zou die granen en pasta’s kunnen vervangen door quinoa, kikkererwten, linzen, bonen, peulvruchten en nog veel meer. Mensen vragen mij vaak wat ze wel mogen eten, wanneer ze te horen hebben gekregen dat ze geen brood, witte pasta, witte rijst en aardappelen meer mogen eten. Gelukkig, vertel ik dan, zijn er vele gezonde en voedzame alternatieven.
 29. Hoi Jasper, Ik had jouw dieet nog nooit eerder gezien. Ik heb alleen last van buikvet, vooral na 2 bevallingen en natuurlijk gewoon door blijven snoepen. Ik mis wel een aantal ingrediënten. Mag ik ook soja, kikkererwten, linzen, bruine, witte bonen en spaanse peper eten. Woon in Spanje en daar kan ik geen kapucijners en erwten vinden. Wel doperwten en kikkererwten natuurlijk. Graag hoor ik van je, Hayke
  1. Hoi Hayke, goed dat je deze website gevonden hebt dan. Buikvet is vaak iets hardnekkiger dan lichaamsvet elders op je lichaam, maar de principes blijven hetzelfde. Soja beter niet omdat dit vaak genetische gemanipuleerd is. Kikkererwten, linzen en bonen kun je met mate eten (zijn aardig hoog in hun gehalte koolhydraten, maar bevatten wel veel goede voedingsstoffen). Spaanse peper kan je ook gewoon eten.
 30. Hallo Jasper, Kan Pastinaak gebruikt worden als vervanger van aardappelen? Ik heb op een website van vergeten groenten gelezen dat Pastinaak vroeger gegeten werd en nu is verdrongen door de aardappel. Verder vind ik je website erg duidelijk. Groet, Corina
  1. Hallo Corina, Pastinaak is beter dan aardappels (meer voedingsstoffen). Pastinaak bevat nog steeds suiker/zetmeel, maar gelukkig wel i.c.m. veel vezels. Pastinaak kun je ongeveer 2 tot 3 keer per week eten. Tip: eet Pastinaak nadat de vorst er overheen is geweest, dit geeft de groente een zoetere smaak.
 31. Beste Jasper, Erg interessant om je artikelen te lezen. Ik heb 4 maanden geleden mijn hele leefpatroon omgegooid, van 105 naar 82 kilo gegaan, alleen de laatste kilo’s en buikvet krijg ik niet weg! Ik was al bang dat ik naar de plastische chirurg moest… Ik ga aan de slag met de boodschappenlijst en deze 3 groepen helemaal vermijden. Groet, Erik
  1. Hallo Erik, leuk om te horen dat je me artikelen interessant vindt. Veel succes!
 32. Hoi Ik vindt het nogal vreemd dat diëtisten altijd zeggen : eet geen brood, pasta of … Daar wordt je dik van of zal je nooit je buikje kwijt raken … Ik vind dat nu echt de grootste onzin die er bestaat. Zelf woog ik 85 kg , 8 maand geleden. Ben ik bij verschillende diëtisten langs geweest en verklaarden ze allemaal hetzelfde over brood en pasta.. Heb ik dus zelf maar een schema gemaakt. Met brood elke dag … 6keer een kleine portie , en mijn buik is bijna weg ik verloor 22kg weeg nog 64 kg en heb een vetpercentage van 9procent. Zonder fitness of sport hmm dat brood of die pasta toch nie zo een dikmaker he.. Ti’s de frisdrank en de snoep enz die je moet bannen uit je leven niet de rest
  1. Hallo Piet, wat “alle diëtisten” zeggen weet ik niet, maar brood, pasta en rijst vallen net als suiker onder koolhydraten. M.a.w. brood en pasta worden in je lichaam ook afgebroken tot enkelvoudige suikers (voornamelijk glucose). Frisdrank en snoep zijn nog slechter voor je omdat ze niet alleen glucose maar ook fructose bevatten. Dat jij gewoon brood en pasta kan eten en toch kunt afvallen kan aangeven dat je lichaam beter met glucose om kan gaan, maar dat fructose de boosdoener was. Ieder zijn lichaam is natuurlijk anders. Voor het grootste deel van de mensen is een teveel aan glucose ook een probleem. Vandaar dat ik aanraad ook te stoppen met het eten van complexere koolhydraten zoals brood, pasta en rijst als je wilt afvallen.
 33. Hoi Sonja, Soja (bonen) vallen onder de peulvruchten. Op zich zijn natuurlijk soja bonen acceptabel, het probleem is dat veel van deze sojabonen genetische gemanipuleerd zijn. Het effect van deze genetisch gemanipuleerde bonen op je gezondheid is nog niet helemaal uitgezocht, maar de eerste berichten beloven niet veel goeds. Daarom heb ik sojabonen, en soja producten van de boodschappenlijst afgelaten. Grasgevoerd vlees en koudwater vis is veel gezonder voor je dan vleesvervangers. Dus je hoeft deze producten niet voor je gezondheid te laten staan. Als je het uit principe doet dan zou ik je eerder aanraden meer eiwitpoeder, noten, zaden, pitten, visolie en vitamine B12 supplementen te consumeren ipv vleesvervangers. In mijn boek staan voor elke dag 7 recepten (dus 7×7=49 in totaal). Je vindt voor elke dag een ontbijt, lunch, diner, snack, smoothie, sapje en een saus. Geen probleem, veel succes!
 34. Beste Jasper, Ik drink altijd Soya melk in mijn koffie. Of af en toe eet ik vleesvervangers van soya. Valt dat dan binnen deze dieet? Zelf dacht ik wel, maar ik vraag het even voor de zekerheid. Want waarschijnlijk worden daar ook veel produkten in de fabriek gestopt? Valt soya onder groenten en past dit in deze dieet? Verder vraag ik me af hoeveel recepten er in jouw recepten boek staat, ongeveer dan? Alvast ontzettend bedankt. gr sonja

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Verbinding voelen met weinig sociaal contact

Voel jij je opgesloten of alleen door de recente COVID-19 maatregelen? Dit artikel een aantal suggesties om toch verbinding en vrijheid te ervaren – ook met minimaal sociaal contact.

Top artikel

Mirjam viel 22 kilo af

Mirjam is in een jaar tijd 22 kilo afgevallen terwijl zij stopte met roken, schildklierproblemen kreeg en in de overgang was. Het begon allemaal door mee te doen aan de Oktober Afslank...

Bekijk alle artikelen