Dit is waarom je vaak trek in zoet hebt na het eten
Chocolade, koek of snoep. Het maakt niet uit wat het is, maar jij MOET iets zoets eten na de maaltijd, anders blijf je een onrustig en een niet verzadigd gevoel ervaren. Herkenbaar?
Trek in zoet na het eten komt veel voor en kan vervelend zijn als je af wilt vallen. Het liefst wil je de drang die je voelt negeren en wegdrukken, maar daardoor wordt het juist erger.
Omdat je weet dat je geen “lichamelijke honger” hebt omdat je net je maaltijd hebt gegeten, kan het frustrerend zijn als je jezelf toch elke keer met een stuk chocolade in je mond betrapt. Je begrijpt niet waar die gigantische drang naar zoet vandaan komt en weet niet hoe je er mee om moet gaan.
In dit artikel lees je wat de oorzaak kan zijn van jouw trek in zoet en leer je hoe je er het beste mee om kunt gaan zodat afvallen gemakkelijker gaat.
De oorzaak van trek in zoet
De drang naar zoetigheid die jij ervaart is er nooit zomaar. Het heeft altijd een reden. Het wil je vertellen dat er iets aan de hand is. Het is aan jou om te leren luisteren naar het signaal dat je lichaam geeft zodat je er mee om kunt gaan op een manier die voor jou prettig voelt.
Onderzoek eens of één (of meerdere) van onderstaande oorzaken op jouw drang naar zoetigheid van toepassing is.
1. Oude gewoonten
Drang naar zoetigheid heeft in veel gevallen te maken met gewoonten of associaties. Heb je jarenlang een toetje gegeten na het eten? Associeer jij het eten van zoetigheid met gezelligheid of werd je beloond met een toetje als je je bord leeg had gegeten? Dan staat dit in je hersenen geprogrammeerd.
Door het eten van zoete suikerrijke voedingsmiddelen ontstaan neuro chemische veranderingen in de hersenen die zo sterk geprogrammeerd staan dat je drang blijft houden naar deze voedingsmiddelen.
Deze programmering kan je alleen veranderen door langdurig ander gedrag te vertonen. Net zo lang totdat de nieuwe gewoonten geprogrammeerd staan in de hersenen. Dat kost tijd en discipline maar op den duur zal je merken dat je de oude gewoonten meer en meer loslaat en dat je nieuwe gedrag vanzelf gaat.
2. Je hormonen zijn uit balans
Ook kan je drang naar zoet met je hormoonbalans te maken hebben.
Als vrouw is het daarom belangrijk om je cyclus bij te houden en te onderzoeken of je drang naar zoetigheid te maken heeft met de periode van je cyclus waarin je je bevindt.
Vrouwen die veel PMS klachten ervaren hebben vaak drang naar zoetigheid in de dagen voordat de menstruatie begint. Deze drang kan te maken hebben met de normale hormoonschommelingen rondom de menstruatie.
Om drang naar zoetigheid die gerelateerd is aan je cyclus te voorkomen doe je er goed aan om in de periode rondom je menstruatie meerdere kleine voedzame maaltijden te eten gedurende de dag, veel water te drinken en te rusten. Ook doe je er goed aan om een magnesiumsupplement te slikken, suiker, bewerkte voeding en cafeïne te vermijden. Als je weet dat je hormonen erg uit balans zijn kan het verstandig zijn om eens naar de dokter te gaan.
De drang naar zoetigheid na het eten hoeft niet altijd met de hormoonwisselingen rondom je cyclus te maken te hebben.
Als de hormoonhuishouding uit balans is, of er tekorten zijn aan bepaalde hormonen in het lichaam kan dat bij zowel mannen als vrouwen de drang naar zoetigheid triggeren. Dat komt omdat hormonen reguleren hoe je lichaam omgaat met energie. Als de hormoonhuishouding uit balans is en je lichaam snakt naar energie, lijkt zoetigheid een snelle en makkelijke oplossing en dat is waarom jij die drang ervaart.
Zeker als je lange periodes ongezond hebt gegeten en al jaren overgewicht hebt, kan het zijn dat je hormoonhuishouding uit balans is. Ook wanneer je langdurig onder stress staat, onregelmatig werkt, medicijnen gebruikt, schildklierproblemen hebt of in de overgang bent kan jouw drang naar zoetigheid te maken hebben met de hormoonhuishouding die uit balans is.
3. Emoties
Ook emoties kunnen een reden zijn van jouw drang naar zoetigheid na het eten.
Ga maar eens na of er op momenten dat je deze drang ervaart emoties aanwezig zijn die je liever niet wilt voelen.
Je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je weliswaar tijdelijk, lekkerder gaat voelen.
Ook kan het met het hormoon serotonine te maken hebben. Als het serotonine gehalte in je lichaam laag is, voel je je meestal down of verdrietig. Suikers en snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam serotonine aanmaakt, waardoor je je tijdelijk vrolijker gaat voelen.
Je emoties zijn dus van grote invloed op jouw behoefte aan zoet. Hou eens bij welke emoties je ervaart wanneer je drang naar zoet ervaart na het eten.
In dit artikel lees je wat je precies moet eten om jezelf gelukkiger te voelen.
4. Schommelende bloedsuikerspiegel
Jouw drang naar zoet na de maaltijd kan betekenen dat je een schommelende bloedsuikerspiegel hebt.
Als je niet de juiste macronutriënten en veel snelle koolhydraten (uit bijvoorbeeld brood, rijst, aardappelen of pasta) eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om vervolgens snel na de maaltijd weer te dalen. Je lichaam zoekt op dat moment weer naar nieuwe suikers om in balans te komen.
Als je suikers en snelle koolhydraten blijft eten, zal je bloedsuikerspiegel blijven schommelen. Je blijft hierdoor het verlangen naar zoetigheid houden.
Als je je niet verzadigd voelt na de avondmaaltijd kan het zijn dat je een ingrediënt in de maaltijd mist zoals gezonde vetten, eiwitten of vezels die je dat gevoel van verzadiging geven. Dit uit zich in de meeste gevallen in drang naar zoet.
Als je net begint met koolhydraatarm eten kan het helpen om naast eiwitten, gezonde vetten en vezels, iets vaker langzame koolhydraten te eten in de vorm van zoete aardappel, havermout, peulvruchten of quinoa. Je kunt dit langzaam afbouwen als je merkt dat het beter gaat en je drang naar zoet minder wordt of als je merkt dat het afvallen niet goed gaat.
5. Je eet te snel of kauwt niet goed
Als je snel eet krijgen je hersenen niet de mogelijkheid om het signaal dat je lichaam geeft dat je verzadigd bent op te pikken. Dit signaal wordt afgegeven na 15- 20 minuten. Als jij heel snel eet, kan het zijn dat je dat gevoel van verzadiging “misloopt” waardoor je je niet verzadigd voelt, wat zich gaat uiten in drang naar zoet.
Daarnaast is het voor de spijsvertering noodzakelijk dat we goed kauwen, zodat de speeksel enzymen het verteringsproces goed kunnen opstarten. Door goed te kauwen verteer je je eten beter en worden voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen waardoor je sneller een verzadigd gevoel zal ervaren.
Als je goed verzadigd bent zal je geen drang naar zoetigheid ervaren na de maaltijd.
6. Je hebt te weinig gedronken gedurende de dag
Het kan zijn dat je gedurende de dag te weinig water hebt gedronken waardoor je niet verzadig bent. Let er op dat je tijdens het eten geen water drinkt want dat kan jouw gevoel van verzadiging beïnvloeden.
Drink ieder dagdeel een halve liter water. Stop een half uur voor, tot een uur na elke maaltijd met drinken zodat je lichaam het eten goed kan verteren en de belangrijke voedingsstoffen goed op kan nemen. Je zal daardoor sneller een verzadigd gevoel ervaren.
5 Tips om beter om te gaan met trek in zoet
Een aantal tips om beter om te gaan met de drang naar zoetigheid zijn heb je al gelezen en ook de volgende tips kun je toepassen om ervoor te zorgen dat jouw drang naar zoetigheid je gewichtsverlies niet langer in de weg zit.
- Als je weet dat je jezelf zoetigheid ontzegt en restricties oplegt, maak dan goede afspraken met jezelf om eens in de zoveel tijd iets van zoetigheid te eten. Probeer verantwoorde keuzes te maken. Kies voor een stukje pure chocolade of een paar dadels. Hou je aan de afspraken die je met jezelf maakt.
- Als de drang naar zoetigheid komt door (oude) gewoonten, dan is het van belang die gewoonte af te leren en jezelf nieuw gedrag aan te leren. Kies er voor om 60 of het liefst 90 dagen geen zoetigheid na het eten te nemen. Het is hard werken om vastgeroeste gewoonten te doorbreken en nieuw gedrag aan te leren maar je zal merken dat de drang steeds minder wordt. De tips uit dit artikel kunnen je daarbij helpen.
- Creëer een uitgebalanceerd voedingspatroon voor jezelf waarin je voldoende verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg ervoor dat je onbewerkt eet en bij iedere maaltijd voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt. Deze geven je langdurig een verzadigd gevoel. Eet ook elke dag langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld havermout, zoete aardappelen, quinoa, boekweit, groenten en fruit. Let op de hoeveelheden hiervan als je af wilt vallen. Zoek naar een balans waarbij je voldoende energie hebt, je langzaam afvalt en je goed voelt. Onderzoek wat voor jou werkt. Het kan best zo zijn dat je op dagen dat je sport wat extra langzame koolhydraten nodig hebt, eet die dan gerust. De recepten uit het 7×7 receptenboek kunnen je hierbij helpen.
- Je tanden poetsen direct na de maaltijd kan een hulpmiddel zijn om je verlangen naar zoet te verminderen.
- Leer jezelf nieuwe mindful gewoonten aan. Kauw goed het liefst 20 a 25 keer per hap. Proef, ruik en heb aandacht voor je eten. Neem de tijd en ga altijd aan tafel zitten. Focus je op het eten, zet de tv uit en leg je telefoon weg.
Neem de tijd
Neem de tijd om je gewoonten te veranderen. Ze kunnen behoorlijk vastgeroest zitten en ze veranderen heb je niet in een maand gedaan.
Leer weer luisteren naar je lichaam en wordt bewust van de signalen die het geeft dan ben je al een heel eind op weg. Train jezelf om de juiste keuzes te maken. Je zal zien dat de drang langzaam afneemt en jij steeds vaker een ontspannen en verzadigd gevoel ervaart na het eten waardoor het afslanken een stuk gemakkelijker gaat en steeds leuker wordt!
Wat vond je van dit artikel?
Meer
Deel dit bericht
Lees ook eens
Top artikel
Levensgenieter Anita vond het in de zomer van 2021 tijd om wat te doen aan haar gewicht. ‘Ik sta niet vaak op de weegschaal maar ik kon aan foto’s wel zien dat...
Top artikel
Haar energieniveau motiveerde Magdalena om anders te gaan eten. ‘Ik voelde me moe en had geen energie. Daarom wilde ik mijn voeding veranderen, om te kijken of ik daar dan meer energie...
Afvallen
Afvallen
Afvallen
BMI berekenen
Ervaringen
Reacties (8)
Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen