In dit artikel geef ik je 7 afval tips die ervoor zorgen dat je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvalt. Als je meer of minder dan 10 kilo overgewicht hebt raad ik je alsnog aan dit artikel te lezen. Want uiteindelijk wil iedereen overtollig lichaamsvet verbranden.

10 kilo afvallen is niet moeilijk, het is alleen belangrijk dat je precies weet wat je moet doen. De duidelijke informatie en de rechttoe-rechtaan afval tips in dit artikel helpen je daarbij.

Afval-tips: voeding of sporten?

Afvallen is 70% voeding en 30% sporten. Je kunt afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar je kunt (haast) niet afvallen door ongezond te eten en veel te sporten.

Sporten zoals sprinten en krachttraining kan zeker geen kwaad, maar je kunt ook zonder sporten 10 kilo afvallen. Dat is ideaal als je het te druk hebt om veel naar de sportschool te gaan.

Voor je algemene gezondheid (en dus ook voor gewichtsverlies) is het belangrijk dat je wel minimaal 30 minuten per dag beweegt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te lopen, te fietsen of te zwemmen. De meeste mensen in Nederland halen de 30 minuten makkelijk.

Voeding is dus belangrijker dan sporten als je 10 kilo wilt afvallen.

Eten om af te vallen

We eten om energie binnen te krijgen, deze energie heb je nodig om te kunnen bewegen en te overleven. Je kunt energie op drie  manieren binnenkrijgen. Via koolhydraten, via eiwitten en via vetten. Elk van deze energiebronnen wordt in je lichaam op een andere manier verteerd.

De verschillende vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten heeft grote invloed op de snelheid van je vetverbranding en uiteindelijk je lichaamsgewicht.

Koolhydraten zorgen voor een moeizame vetverbranding, waardoor je veel aankomt.

Terwijl vetten en eiwitten de vetverbranding juist stimuleren, zodat je makkelijk gewicht verliest.

Moeilijk 10 kilo afvallen met koolhydraten

Voorbeelden van koolhydraten zijn suiker, granen, zetmeel, lactose en alcohol. Alle koolhydraten worden in je lichaam omgezet tot enkelvoudige suikers (monosacchariden: glucose en fructose).

Opname van glucose in je bloed zorgt ervoor dat je insulineniveau stijgt. Door het hoge insulineniveau wordt het enzym dat lichaamsvet kan verbranden (Hormone-Sensitive Lipase, HSL) geblokkeerd.

Koolhydraten zorgen er dus voor dat je heel moeilijk je lichaamsvet verbrandt. Je kunt zoveel hardlopen of sporten als je wilt, maar zolang je koolhydraten eet, zul je heel moeilijk lichaamsvet verbranden.

Makkelijk 10 kilo afvallen met eiwitten en gezonde vetten

Eiwitten en (gezonde) vetten zorgen er niet voor dat je insulineniveau zo snel en zo hoog stijgt. Hierdoor is het wel goed mogelijk om lichaamsvet te verbranden.

Voorbeelden van eiwitten en gezonde vetten zijn: vis, vlees, ei, noten, zaden, pitten, natuurlijke oliën en sommige groenten. Als je dit voedsel eet en meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt zul je direct lichaamsvet verbranden.

Dit is natuurlijk een versimpeling van je zeer complexe spijsvertering. In werkelijkheid zijn er duizenden  stoffen, hormonen en enzymen die met dit proces te maken hebben. Als je hier meer over wilt weten raad ik je aan mijn artikel Afvallen: de verdieping te lezen.

Het is niet nodig om precies te begrijpen hoe je lichaam werkt om 10 kilo af te vallen. Het enige dat je moet onthouden is: koolhydraten maken je dikker en eiwitten en gezonde vetten helpen je afvallen.

Nog één opmerking over eiwitten. Eiwitten stimuleren groei in je lichaam, maar groei betekent veroudering. In verschillende studies is aangetoond dat te veel eiwitten de levensduur verkorten. Eiwitten zijn ontzettend gezond en je hebt ze echt nodig, maar eet ze niet te veel.

Eet weinig koolhydraten, voldoende (maar niet te veel) eiwitten en veel gezonde vetten. De onderstaande tips zullen je hier erg mee helpen.

De 7 afval tips

Als je de onderstaande tips opvolgt, zul je in 5 weken tijd tot wel 10 kilo afvallen.

 • Tip 1: Kook zelf
 • Tip 2: Haal geen suiker en granen in huis
 • Tip 3: Leer juicen
 • Tip 4: Snack rauw
 • Tip 5: Weeg je één keer per week
 • Tip 6: Informeer vrienden en collega’s
 • Tip 7: Begin direct

Tip 1: Kook zelf. Daarmee bedoel ik eigenlijk “bereid je eten zelf”, want je hoeft je eten natuurlijk niet altijd te koken. Door je eigen eten te bereiden heb je zelf in de hand wat erin gaat. Dit betekent dat je ook sauzen het best zelf kunt maken.

Als je toch besluit uit eten te gaan, zorg er dan voor dat je van tevoren thuis een gezonde maaltijd hebt gegeten. Eenmaal in het restaurant kun je voor de gezelligheid een salade (zonder saus) mee-eten.

Neem ook een zelfgemaakte lunch mee naar je werk, want helaas zijn de meeste bedrijfskantines nog gefocust op brood of andere koolhydraten.

In dit receptenboek vind je meer dan genoeg voorbeelden van gezonde gerechten (ontbijt, lunch, diner, snacks en tussendoortjes) en sauzen.

Tip 2: Haal geen granen en suiker in huis. Als ze er niet zijn kun je ze ook niet eten.

Het is daarnaast belangrijk dat je ook onderweg of op je werk niet in de verleiding wordt gebracht om koolhydraten te eten. Heb je de gewoonte om na je werk langs een fastfoodrestaurant te gaan? Neem een andere route. Heb je de gewoonte om op je werk om 4 uur iets uit de snoepmachine of frisdrankmachine te halen? Neem geen muntgeld mee. Wees creatief en probeer elke mogelijkheid om in de verleiding te worden gebracht uit te sluiten.

Tip 3: Leer juicen. Juicen, of met een ander woord “sappen”, is het fijnpersen van groente zodat er een groentesap ontstaat. Door groente te persen neem je de vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen ontzettend snel in je lichaam op. Het sap bevat haast geen calorieën, maar stilt wel je honger.

Ik maak zelf standaard elke ochtend een liter groentesap en drink dit gedurende de rest van de dag op, tussen mijn maaltijden door. In het begin is de smaak even wennen, maar als je het eenmaal een paar weken gedaan hebt, wil je niets anders meer. In het Smoothie Afslank Plan vind je naast smoothies ook tal van groentesap recepten.

Tip 4: Snack rauw. Snacken is misschien wel de belangrijkste oorzaak van je overgewicht. Rond een uur of 4 of na het avondeten heb je vaak ontzettend veel trek in iets zoets of ‘iets wat vult’. Dit hongergevoel negeren is erg moeilijk.

Wat je het best kunt doen om dit honger gevoel te stillen, is een rauwe snack nemen. Daarmee bedoel ik: eten dat niet gekookt, gebakken of bewerkt is. Wortelen, groene selderij, noten of een stukje fruit zijn voorbeelden van ideale snacks.

Tip 5: Weeg je één keer per week. Veel mensen die bezig zijn met afvallen, wegen zich elke dag. Deze mensen weten vaak niet dat facetten zoals het weer, je beweging, de tijd van de dag, de tijd van de maand en veel andere aspecten, invloed hebben op je gewicht.

Het kan voorkomen dat je van de ene op de andere dag ineens 1,2 kilo bent afgevallen. Maar het kan ook voorkomen dat je ineens 0,5 kilo bent aangekomen. In het laatste geval raken mensen vaak erg gedemotiveerd en zijn ze die dag sneller geneigd iets ongezonds te eten (want ‘het werkt toch niet’).

Als je, je van week tot week weegt, zul je zien dat je elke week tussen de 1,0 en 2,5 kilo verliest. Maak je geen zorgen als dit een week niet zo is. Blijf gewoon gezond eten en je verbrandt vanzelf al je overtollige lichaamsvet.

Tip 6: Informeer vrienden en collega’s. Laat vrienden, familie en collega’s weten dat je de komende 30 dagen minder koolhydraten gaat eten. Zo hoef je niet iedere keer uit te leggen waarom je geen stukje taart neemt, waarom je geen aardappels opschept of waarom je een salade zonder saus bestelt.

De meeste mensen zullen je steunen tijdens het proces. Bovendien, door de sociale druk die het creëert heb je minder moeite om lekkere tussendoortjes af te slaan (je hebt immers je vrienden beloofd dat je ze niet zou eten).

Tip 7: Begin direct. We kennen allemaal het gezegde, van uitstel komt afstel. En juist met afvallen is dit vaak het geval. Heel veel mensen willen er graag wat aan doen, maar hebben niet de moed om te beginnen.

Ik vind het een van de vervelendste dingen om te zien, mensen die zich neerleggen bij hun overgewicht. Ze doen dit omdat ze denken dat het een hele opgave is of soms zelfs dat het onmogelijk is.

Niets is minder waar! Ook jij kunt je overgewicht kwijtraken, mits je de juiste aanpak kiest. En daar kan ik je bij helpen.

Speciaal voor mensen die graag vlot en efficiënt (maar wel gezond en natuurlijk) van hun overgewicht af willen heb ik het Smoothie Afslank Plan geschreven.

Je ontvangt een zeer uitgebreide handleiding die je helpt om in minder dan 5 weken tot wel 10 kilo lichaamsvet voorgoed te verbranden. Meer informatie vind je hier.

Veel succes!

 

 

Jaspers boodschappenlijst

Om afvallen en gezond eten makkelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Op deze lijst vind je alle producten die je mag eten als je wilt afvallen.

Klik hier om de lijst aan te vragen

 

Bekijk (157) reacties

Verberg reacties

 • Esra van der Vlies
  18/06/2019 om 8:44 pm

  Hoi, ik heb je artikel net gelezen en het is een beetje als een keto dieet. Ik ben 13 jaar en weeg 60 kilo , ik ben echt niet blij met mijn lichaam dus wil ik graag afvallen. Maar ik heb dat koolhydraat arm eten al een keer geprobeerd, maar met geen geluk. Ik ben juist aangekomen in plaats van afgevallen. Maar ik geef niet op en wil het graag nog een keer proberen. Maar ik heb wel een allergie voor kippenvleesHeb je nog tips om het langer vol te houden en toch nog lekker te eten? Want ik hou van koken en maak graag iets zelf klaar zonder dat de rest van mijn gezin daar last van heeft.

  • Nicky Leidelmeijer
   01/07/2019 om 10:56 am

   Hallo Esra, leuk om van je te horen! Wij proberen eigenlijk wel genoeg koolhydraten binnen te krijgen (anders dan bij het keto dieet) maar kiezen daarbij voor de juiste producten met koolhydraten. Denk aan havermout, zoete aardappel, boekweit, quinoa, peulvruchten en groente en fruit bijvoorbeeld. Door deze producten wel te eten zorg je ervoor dat je een levenswijze krijgt die op langere termijn vol te houden is. In plaats van kippenvlees kun je eigenlijk alle andere soorten vlees of vis nemen of tempeh bijvoorbeeld. Probeer vooral niet te snel af te willen vallen. Wanneer je kiest voor gezonde producten en niet te weinig eet en wel lekker beweegt dan komt het vanzelf.

 • Marieke
  14/06/2019 om 10:10 am

  Goedemorgen, ik ben nu 4 dagen bezig met het snel 10 kilo afvallen. Super, ik vind de smoothies niet allemaal lekker maar je krijgt er wel een energieboost van. Ik ben al 2,5 kilo kwijt. Ik ben van plan dit in totaal 3 weken te doen. En ik ga het boek 7 x 7 bestellen, hoop dat er veel lekkere recepten in staan. Ik zal op een gegeven moment niet zo veel afvallen als in het begin maar ik vind het een goede manier. Bedankt!

  • Anita Mulderij
   14/06/2019 om 1:54 pm

   Fijn om te horen dat het zo goed gaat Marieke, ga zo door met gezond en koolhydraatarm eten!

 • Danielle
  29/05/2019 om 2:14 pm

  Hoi
  ik ben sinds ruim 1 week aan het experimenteren met het koolhydraatarm eten. Ik heb PDS en ben intollerant voor verschillende fodmaps en ondanks het fodmapdieet bleef ik toch veel last hebben van mijn darmen. Sinds dag 1 dag ik minder koolhydraten probeer te eten heb ik veel minder tot geen darmlast meer! Een mirakel 🙂
  Aangezien ik met overgewicht zit zou ik graag 10kg afvallen met deze methode.
  Ik ben nu 1 week bezig maar nog geen gram afgevallen, hoe komt dat?
  Ik heb mij gisteren ook ziek gevoeld, heel slap en moe en veel moeten plassen.
  Is dit een overgangsfase?
  Wat doe ik mis?

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 2:26 pm

   Hallo Danielle, er gebeurt veel in je lichaam als je net begint met koolhydraatarm eten. De klachten die je omschrijft hebben te maken met de ontgiftingsperiode, daar moet je even door heen. Je zal zien dat dat over een paar dagen over is. Geef je lichaam de rust die het nodig heeft, slaap veel en ontspan zoveel mogelijk. Het kan zijn dat je hormonen uit balans zijn waardoor afslanken nog niet is gelukt, ook kan het zijn dat je de hoeveelheden van de maaltijden nog wat moet aanpassen om daadwerkelijk af te vallen. Daar kun je mee experimenteren. Mocht je over een paar weken nog niet afgevallen zijn laat het dan even weten en stuur een mailtje naar onze klantenservice dan denken wij even met je mee. Veel succes!

 • Ano
  01/05/2019 om 6:02 pm

  Hii
  Super tips alleen veel mensen zeggen ook vaak eet zo min mogelijk koolhydraten enzo maar als je als diabetes type 1 persoon wil afvallen moet je juist koolhydraten eten voor insuline etcetera

 • Anne
  03/02/2019 om 10:16 pm

  Beste Jasper,

  Ook ik wil graag minstens 10kilo afvallen.
  Ik heb een aantal maanden geleden flink op mijn voeding gelet, helaas zonder resultaat. Nu is het zo dat ik anti depressiva gebruik, wat als bijwerking gewichtstoename heeft. Dit medicijn heeft me zoveel goeds gebracht (geen paniekaanvallen meer) maar inmiddels walg ik van mijn lichaam. Afbouwen hiervan is al meerdere keren geen succes gebleken.
  Heb jij ervaring met mensen die dit slikken en waarbij het toch lukt om af te vallen?

  • Anita Mulderij
   06/06/2019 om 3:38 pm

   Hoi Anne, wat vervelend om te horen dat je walgt van je lichaam. Wij hebben veel ervaring met mensen die door medicijngebruik aankomen. Het kan toch interessant zijn om op deze manier te gaan eten en langzaam je medicatie af te bouwen, grote kans dat je het niet meer nodig hebt. Natuurlijk is het wel belangrijk om dit in overleg met je arts te doen.

 • Serena
  29/12/2018 om 6:14 pm

  Hoi Jasper,

  Ik wil heel graag afvallen. Mijn overgewicht komt nu voornamelijk omdat ik niet meer weet wat ik mag eten.
  Ik heb namelijk flink wat voedselallergieën die het mij erg moeilijk maken om aan een dergelijk voedselplan te beginnen. Ik kan bijvoorbeeld niet tegen vers fruit. Gekookt/gebakken kan ik wel eten maar vers niet. Een blender maakt de histamine in vers fruit niet stuk (volgens de diëtiste), waardoor ik de meeste smoothies ook niet kan drinken. Daarnaast heb ik een hazelnoten(+familie van) en amandelen allergie.

  Heb je toevallig ervaring met (mensen met ) voedselallergieën en hoe zijn zij daar mee omgegaan?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  • Jasper Alblas
   30/01/2019 om 8:27 pm

   Hallo Serena, als je kampt met voedsel allergieën is het even zoeken naar het juiste voedselpatroon. De meeste mensen met voedsel allergieën reageren goed op onze methode omdat het vrij is van gluten, zuivel (op griekse yoghurt), geraffineerde suikers en enkel bestaat uit onbewerkt voedsel. Hazelnoten en amandelen kun je altijd vervangen door alle andere nootsoorten waar je wel tegen kunt of door pitten en zaden. Fruit kun je achterwege laten en groenten kan je altijd bakken, koken of stomen. Als je besluit om 1 van onze programma’s te volgen, helpen wij je uiteraard graag bij het zoeken naar alternatieven voor voedingsmiddelen waar je niet tegen kunt. Je kunt in dat geval het beste even mailen naar info@jasperalblas.nl.

 • Aad
  03/11/2018 om 8:58 pm

  Hallo Jasper,
  Met veel interesse lees je over je voedingsadvies en ben zeer geïnteresseerd om het te gaan volgen. Ik heb hier een vraag over; ik heb diverticulitus, waar de arts mij aanraad 30 tot 40 gram vezels te eten per dag. Deze haal ik nu uit brood, vezelrijke crackers, fruit, vezelrijke rijst en pasta. Kom ik ook aan 30+ gram vezels per dag door jouw voedingsadvies te volgen?

  • Jasper Alblas
   31/01/2019 om 2:25 pm

   Hoi Aad, als je eet volgens mijn programma’s kom je gemakkelijk aan 30+ gram vezels. Je krijgt ze binnen doordat je veel groenten, 1 stuks fruit per dag, regelmatig havermout, zoete aardappel, peulvruchten en chiazaden eet. Laat het gerust weten als je meer vragen hebt.

 • Laura
  13/10/2018 om 2:20 pm

  Ik wil heel graag afvallen en deze aanpak lijkt mij heel goed voor mij. Wel vraag ik mij af of ik als vegetariër ook met jouw dieet kan afvallen. Ik eet wel zuivel maar geen vlees en vis. Kan ik vleesvervangers gebruiken zoals tofu of vegetarische balletjes van willekeurige supermarkten? Alvast bedankt voor de reactie

 • Diane Van Hove
  03/09/2018 om 7:26 pm

  Ik las dat men na een 3 tal weken verlost is van suikerverslaving. Helaas geldt dit niet voor mij.
  Ik ben een aantal maanden bezig en nog heb ik ’s avonds na het eten GROTE goesting om te snoepen. Een aantal dagen kan ik het goed volhouden, maar dan is er een onweerstaanbare drang om te snoepen en dan ga ik total loss!
  Ik ben wel in de menopauze, misschien heeft dit er iets mee te maken. Bij mij is het de processie van Echternach…het gaat zo traag. Ik val enkel af als ik zeer weinig eet (rond de 1000 calorien ) Durf ik iets meer eten, dan is het er geheid weer aan.

 • Diane Van Hove
  03/09/2018 om 7:24 pm

  Ik las dat men na een 3 tal weken verlost is van suikerverslaving. Helaas geldt dit niet voor mij.
  Ik ben een aantal maanden begonnen en nog heb ik ’s avonds na het eten GROTE goesting om te snoepen. Een aantal dagen kan ik het goed volhouden, maar dan is er een onweerstaanbare drang om te snoepen en dan ga ik total loss!
  Ik ben wel in de menopauze, misschien heeft dit er iets mee te maken. Bij mij is het de processie van Echternach…het gaat zo traag. Ik val enkel af als ik zeer weinig eet (rond de 1000 calorien )

 • Anne
  19/08/2018 om 12:55 pm

  Na mij al enkele jaren geërgerd te hebben aan het feit dat ik ongeveer 1,5kg per jaar aankom kwam ik begin mei van dit jaar al googelend op deze site. Ik vond het vooral interessant dat hier zoveel logica kwam kijken bij de aanpak. Dit in tegenstelling tot veel andere sites en/of methodes (‘je weegt te veel omdat je duidelijk te weinig eet….’ blijft de mooiste). Daarbij vond ik het prettig dat er duidelijk wordt gesteld: afvallen is 70% voeding, 30% sport. De reden is simpel: ik hou niet van ‘sport’. Ik beweeg graag, maar wel direct functioneel (wandelend boodschappen doen, op de fiets ergens heen, geen lift maar de trap pakken, of lekker spelen met mijn zoontjes).

  Ik heb de basisgedachten van hier simpelweg over mijn eetpatroon gelegd. Waar zit voor mij het overschot aan koolhydraten en waar zit te weinig aan de overige voedingsstoffen? Het antwoord was opvallend duidelijk: bier, pasta en brood. Ik heb die drie groepen aangepakt (bier vervangen voor wijn en aanzienlijk geminderd, pasta vervangen voor licht gebakken courgette en brood laat ik tegenwoordig staan) en tot mijn grote verbazing ben ik in de afgelopen 14 weken maar liefst 11 kg afgevallen. Natuurlijk, een streven van ruim een kilo per week is mooi, maar we hebben allemaal wel eens een vakantie, een BBQ of een slechte dag. Mik er gerust op maar geniet van elke stap in de goede richting.

  De voornaamste reden dat ik dit hier schrijf is dat ik iedereen op het hart wil drukken dat deze methode geen straf is, geen regime en vooral: niet tijdelijk! Ik zie mij dit eetpatroon gewoon doorzetten omdat het heel normaal, natuurlijk en vooral lekker is. Ik heb nagenoeg nooit het idee dat ik iets niet ‘mag’, hooguit dat ik iets niet ‘wil’.

  Veel succes aan allen!

  • Jasper Alblas
   20/08/2018 om 4:16 pm

   Hoi Anne, gefeliciteerd! 11 kilo in 14 weken is een geweldig resultaat. Geniet ervan en ga zo door met gezond eten!

 • Anja
  11/07/2018 om 1:22 pm

  Hallo, ik heb het een en ander gelezen op deze website. Ik vind de dingen die ik lees en luister op deze site heel erg logisch en herkenbaar. Ik ben al een paar dagen bezig met koolhydraat-arm eten. Ik heb weinig honger-gevoel, voel me goed, slaap beter en val ook een beetje af.
  Ik ben 49 jaar en heb altijd een goed/gezond gewicht gehad. Ik ben vroeger grootgebracht met heel veel suiker, echt veel te veel. Overal ging suiker in en overheen, zelfs op de pindakaas! Bij elke warme maaltijd kregen we appelmoes. Toen ik zelf moeder werd, raakte ik me er steeds meer van bewust dat het veel te veel was. Sinds een jaar of vijftien ben ik meer bewust gaan eten: geen pakjes en zakjes meer, vers koken, geen suiker meer (maar nog wel bijv. koek bij de koffie) enz. Ik blijf het lastig vinden om gezond te snacken: als ik me niet lekker voel (emotioneel), of alleen voel (als mijn man op zakenreis is), dan ga ik vaak toch meer ‘snoepen’ dan ik wil. Ik heb het gevoel dat ik toch op de een of andere manier verslaafd ben aan suiker, of in ieder geval dit als troost ervaar. Ik om daardoor regelmatig 1 a 2 kilo aan. Vervolgens probeer ik dat er weer vanaf te krijgen door even rustig aan te doen, en meestal lukte dat ook. Ik merk dat dit de laatste jaren lastiger is, door mijn leeftijd (denk ik). Ik wil het liefst gewoon gezond eten, en af en toe wat ‘lekkers’ kunnen eten, zonder dat ik weer in het ‘te veel’ schiet. Misschien denken mensen: doe niet zo moeilijk over 2 kilo, maar als je niet oplet wordt het heel makkelijk meer en meer en voor je t weet zit er 10 kilo aan. Dus vandaar dat ik er wel op let.

  Op dit moment wil ik het (te veel aan) buikvet kwijt (omdat t gewoon niet lekker voelt). Daarna wil ik gewoon op gewicht blijven. Mijn vraag is: het lijkt erop dat alles op de site gericht is op afvallen, maar wat als je op gewicht bent, hoe ga je dan verder. Het is toch niet de bedoeling dat je almaar blijft afvallen. Eet je dan gewoon iets meer? Of toch iets minder koolhydraat-arm? Nog een vraag: gisteren had ik gewerkt en toen was ik echt heel erg moe toen ik thuis kwam. Ik had ook een heel moe gevoel in mijn benen. Ik had goed ontbeten, een lekkere salade meegenomen, en tussendoor een banaan. Hoe komt dat hele vermoeide gevoel: Heb ik dan toch te weinig gegeten?

  Hartelijke groet, Anja

  • Marleen
   13/07/2018 om 2:03 pm

   Hallo Anja,

   Wat goed dat je bezig bent met gezond en bewust eten. Fijn dat je je eigen draai eraan hebt kunnen geven.
   Ik begrijp heel goed dat je op je gewicht wilt letten. Wanneer je op je streefgewicht bent kan je de tips uit dit artikel toepassen:https://www.jasperalblas.nl/beste-jasper-hoe-moet-ik-verder-als-ik-mijn-streefgewicht-heb-bereikt/

   Wanneer je jezelf vermoeid voelt kan het zijn dat je te weinig koolhydraten hebt gegeten, te weinig water hebt gedronken of veel stress hebt gehad.
   Heb je een drukke werdag? Dan kan je bij je maaltijd bijvoorbeeld een extra portie langzame koolhydraten gebruiken.

   Heel veel succes.

 • Elgiro
  13/06/2018 om 4:43 pm

  Zoals ik al eerder schreef, eet ik al 5’weken uit het boek 7×7 afslank receptenboek en het ziet er naar uit dat ik de beloofde 10 kilo in 5 weken ga halen. Ik ben superblij en wil graag zo blijven eten, vandaar dat ik mijn eigen variaties maak
  Een vraagje:
  Ik wou iets maken met pompoen, maar ik zie in het boek geen gerechten waarin pompoen wordt verwerkt, Is daar een reden voor?

 • Elgiro
  04/06/2018 om 7:39 am

  Ik had een tijdje last van allergieen, last van mijn maag (pijn en oprispingen). Ik las toevallig een artikel op internet waarin zij het over het 7×7 afslank receptenboek hadden. Ik heb dit impulsief besteld en na 2 dagen had ik het in huis.. ik ben op een zondag begonnen. Dit is het begin van mijn 4e week. Ik ben al 6,5 kilo kwijt en ik eet heel lekker elke dag. Tussendoor (na week 2) had ik ook nog mijn eigen verjaardag waarop ik taart heb gegeten en bier heb gedronken. Normaal gesproken waren dat de momenten waarop diëten bij mij mislukken.ik heb 2 dagen gefeest en de maandag daarop weer de draad opgepakt en dat gaat prima. Ik gebruik het boek als leidraad maar maak ook mijn eigen aanpassingen van de recepten, wel in de geest van het boek. Naast afvallen geen trek in chocolade en zoetigheid na het werk, voel ik mij lichamelijk ook beter. De maagklachten zijn weg (voor de allergieen heb ik een spray van de huisarts gekregen ; ). Ik heb meer energie. Enige wat ik wel doe is elke dag op de weegschaal staan en toegegeven als ik niet afval ben ik teleurgesteld, maar het boek geeft mij houvast. Ik ben blij dat ik alternatieven heb voor brood. Ik wist al langer al dat ik van brood meer trek kreeg in verder eten, maar ik had geen alternatief. Ik moet wel eerder opstaan om mn ontbijt en lunch klaar te maken, maar dat begint te wennen. Ik ben tot nu toe heel tevredeb. Ik ben blij dat het boek niet alleen recepten bevat, maar juist veel uitleg over wat je eet. Waarom geen aardapelen, maar wel zoete aardappelen bijvoorbeeld…

  • Marleen
   04/06/2018 om 12:04 pm

   Wat fijn om te horen dat je bezig bent gegaan met gezond eten en je jezelf nu veel beter voelt.
   Super dat je je eigen draai er aan geeft. Op deze manier wordt het echt geïntegreerd in je leven.

   Blijf je focussen op de voordelen die je ervaart zoals meer energie, weinig maagklachten en minder lekkere trek. De weegschaal is niet altijd even betrouwbaar.

   In dit artikel lees je waarom de zoete aardappel een gezonde keuze is. https://www.jasperalblas.nl/zoete-aardappel/

   Heel veel succes verder.

 • lies
  29/05/2018 om 11:46 am

  hey , wil er direct aan beginnen ! ik voel me echt slecht in me vel de laatste tijd +15kilo stoppen met roken en krijg het er niet af , nu met dit te lezen begin ik er dadelijk aan , enkel heb ik nog wel pasta sla gemaakt die ik vandaag nog ga nuttigen , want als ik me niet vergis is pasta dan slecht ???

  grtjs

  • Marleen
   30/05/2018 om 3:52 pm

   Wat goed dat je bezig wilt gaan met gezond eten en super dat je gestopt bent met roken. Pasta is een vorm van snelle koolhydraten, deze raden we dus inderdaad liever niet aan om te eten.
   In plaats daarvan kan je gebruik maken van zoete aardappelen, quinoa, courgette slieren, pompoen slieren etc. Heel veel succes.

 • Pascale
  10/05/2018 om 1:14 pm

  Hoi , ik heb ff een paar vraagjes!!
  Mag je alpro soja producten eten en drinken?
  Mag je matcha thee drinken?
  Gr pascale

 • Sil
  06/04/2018 om 10:38 am

  ik las dat je bananen mag eten maar deze bevatten toch veel koolhydraten?

  wat ik ook niet snap is dat je geen koolhydraatarm (eiwitrijk) brood mag eten, maar in de dieetwebshops staan deze wel er tussen bij koolhydraatarme voeding?

  idem met de dieetchocolade dat ze er verkopen (mt zoetstoffen). mag je deze wel of niet eten?

  • Jasper Alblas
   10/04/2018 om 10:28 am

   Hallo Silvia,

   Bananen kan je zeker met mate eten. Deze bevatten namelijk veel gezonde voedingstoffen. Maximaal 1 stuk fruit per dag is aan te raden.
   Ik raad het gebruik van koolhydraatarm brood af. Deze bevatten veel ongezonde toevoegingen en is niet voedzaam voor je lichaam. Dit geldt ook voor dieetchocolade.

 • peters
  06/03/2018 om 9:33 pm

  Hoi Jasper nog een keer met Mevr Peters ik heb al je boeken. Ik ben vegitarsh wat mag ik als vlees vervanger?? Gr Sunny

  • Jasper Alblas
   09/03/2018 om 10:28 am

   Hallo Sunny,

   Je kunt het vlees, vis en ei vervangen door dezelfde hoeveelheden tempeh, peulvruchten, quinoa, noten, chiazaden, avocado, champignons, lijnzaad, hennepzaad, pijnboompitten, zonnebloempitten of pompoenpitten. Eventueel kan je een natuurlijk eiwitpoeder toevoegen aan bijvoorbeeld smoothies, havermoutpap of Griekse yoghurt.

   Pas op met vleesvervangers. Deze bevatten vaak allerlei conserveringsmiddelen, zout en soms zelfs suikers.

   Belangrijk is om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Een supplement met vegetarische algenolie kan je hierbij helpen.

   Daarnaast adviseer ik om een vitamine B12-supplement te gebruiken om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 te komen.

 • Lise
  07/01/2018 om 1:27 am

  Dag Jasper,

  Wat betreft de producten met 1 ster (max 3x per week) en 2 sterren (max 1x per week) is het me niet duidelijk of je dan dat specifieke product maar X keer per week mag, of per week maar X keer een X sterren product.

  Met andere woorden: pompoen, champignon en paprika zijn alledrie 3x per week producten. Betekent dat als je deze drie dagen afwisselt met deze drie producten, dat je dan dag 4 niet ook nog een ander 3x per week groente kunt eten? Of wordt simpelweg bedoelt dat je niet meer dan 3 dagen in de week champignons kunt eten?

  • anita Mulderij
   09/01/2018 om 11:38 am

   Hallo Lise,

   Dank voor je bericht!

   Het rijtje van de peulvruchten is 1 groep. Uit dit rijtje mag je dus maximaal 3 keer in de week eten. Dit geldt ook voor de zuivel producten en het gedroogde fruit

   Aubergine, tomaat en paprika horen bij de nachtschade. Eet deze dus niet vaker dan 3 x per week. Voor de rest uit het rijtje geldt het per product. Zoals champignons mag je inderdaad niet meer dan 3 x per week eten.

   Belanrijk is dat je voor jezelf uitzoekt wat goed voelt en wat niet. Ervaar jij geen klachten bij het eten van meerdere keren paprika, dan kan je dit product gerust vaker eten.

   Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag

 • Joy
  13/03/2017 om 2:33 pm

  Hoi Jasper. Ik wil graag 20 kg afvallen in 3 maanden. Dan is dit mijn eetpatroon:
  – ontbijt: naturel magere kwark met havermout
  – tussendoor: stuk gele paprika
  – lunch: 3 rijstwafels met kipfilet, ei, komkommer, avocado of vis
  – tussendoor: 1 mandarijn/sinaasappel
  – avondeten: 200 gram groente en 2*per week vlees of vis
  – tussendoor: 1 stuk fruit (meestal appel)
  Drinken: 3 koppen groene thee en 1 liter water

  Ik hoor graag of die 20 kilo eraf komen met dit eetpatroon.. 🙂

  • Jasper Alblas
   14/03/2017 om 4:26 pm

   Hoi Joy, variatie is erg belangrijk als het gaat om afslanken. Ik zou je dat dan ook zeker aanraden. Hou het bij 1 stuks fruit per dag en voeg wat extra groenten toe aan je eetpatroon. Dit kan tussendoor, door salade als lunch te nemen en door als ontbijt een groene smoothie te drinken. In het Smoothie Afslank Plan vind je heerlijke smoothie en maaltijdrecepten die je gemakkelijk helpen om van die 20 kilo af te komen.

  • Een meisje
   15/03/2018 om 11:21 pm

   Hallo, ik ben 14 jaar 1.72 en ik weeg 58 en wil graag afvallen voor de meivakantie 5 weken dus K fiets iedere dag naar school 13 km door en terug 13 km ook voetbal ik 3x per week en hardloop ik 1à 2 keer per week ik eet na het avondeten niks maar K moet van mijn moeder wel gwn aardappelen eten en boterhammen omdat ze vind dat ik niet dik ben

   • Jasper Alblas
    16/03/2018 om 3:13 pm

    Hallo,

    Wat goed dat je zo actief bezig bent! Voor jouw lengte heb je een gezond gewicht. Het is dan ook belangrijk dat je goed en voldoende blijft eten, en jezelf niet gaat uithongeren.

    Wanneer je op je streefgewicht zit zal je door deze manier van eten niet verder afslanken. Het lijkt me goed als je overlegt met je moeder wat je doelen zijn.
    Natuurlijk zijn er vele gezonde alternatieven als je geen brood en aardapelen meer wilt eten. Schrijf deze eens voor jezelf op en laat dit aan je moeder zien.

    Op deze manier kunnen jullie samen kijken naar hoe je deze manier van eten zou kunnen toepassen in je leven.

 • Art
  01/03/2017 om 10:32 pm

  Hoi Jasper,

  Ik hou erg van soep met verse groenten.
  Nu weet ik dat er vaak zout en vet zit in kant en klare soepen,ook in die met verse groenten erin waar je alleen water bij moet doen.
  Wat is nu de minst slecht bouillon die ik kan gebruiken om zelf soep te maken?

  • Jasper Alblas
   03/03/2017 om 11:43 am

   Hallo Art bij de biologische winkel heb je kruidenbouillons van enkel verse kruiden waaraan geen E-nummers en zouten zijn toegevoegd. Die kun je gebruiken voor je soepen. Verder kun je soep goed op smaak maken door er ui, knoflook en verse kruiden zoals gember, rozemarijn, verse munt, basilicum, dille, tijm etc aan toe te voegen. Ook kruidenpoeders zoals komijn, gemberpoeder, kurkuma, chilipoeder, paprikapoeder en kerriepoeder helpen je soepen op smaak te maken. Hier vind je een overzicht van welke kruiden bij bepaalde soepen passen. Veel succes en geniet van de soepen. Groet Jasper

 • Thera.
  22/02/2017 om 2:26 am

  Hallo Jasper,

  Na een lange tijd van eerst boulimia en daarna structueel te weinig eten heb ik ontdekt dat afvallen bij mij pas lukt als ik genoeg eet. Best veel, zelfs. Van extreem weinig eten val ik niet meer af, van 1200 calorieën ook niet, maar van 1800 calorieën bijvoorbeeld wel. Alsof mijn lijf blij is dat het eindelijk genoeg binnen krijgt en ik daardoor beloond wordt. Nu wil ik daarbij gaan sporten, maar moet ik dan nog meer eten omdat ik ook calorieën ga verbranden of zijn die 1800/1900 calorieën prima? Misschien werkt mijn lichaam een beetje raar inmiddels door die eetstoornissen maar ik heb jaren tussen de 200 en 1200 calorieën gegeten en het was op het laatst erg frustrerend dat ik niet alleen niet afviel maar ook zelfs aankwam, en nu ik meer eet is dat dus over. Er gebeurt eindelijk weer iets.

  Ik moet vaak echt zoeken naar calorieën en eet dan uiteindelijk meestal nog wat extra nootjes omdat daar relatief veel calorieën in zitten. Ik vind het nog steeds wel moeilijk te bevatten dat meer eten mij beter helpt dan weinig.

  Om mijn lichaam ook wat strakker te krijgen wil ik nu dus ook graag sporten, en vandaar mijn vraag.

  Dank alvast!

  -Thera.

  • Jasper Alblas
   22/02/2017 om 5:32 pm

   Hallo Thera, super dat je erachter bent dat het noodzakelijk is om je lichaam met de juiste voedingsstoffen te voeden. Pas dan gaat het werken zoals het hoort en zal het zich ook aanpassen naar zijn natuurlijke gewicht. Als je gaat sporten kun je 50 – 100 g extra koolhydraten per uur dat je sport extra eten. Eet bijvoorbeeld een schaaltje havermout, een banaan of een quinoasalade voordat je gaat sporten. Onderzoek wat voor jou werkt door verschillende dingen uit te proberen en ontdek zo waar je je lekker bij voelt. Veel succes, ga zo door met gezond eten! Groet Jasper

 • Bas
  21/02/2017 om 10:32 am

  Hee Jasper,

  Ik heb (al 15 jaar) diabetes. Een koolhydraat arm dieet is voor mij heel moeilijk omdat ik niet altijd een goede controle heb over m’n bloedsuikerspiegel…
  Ik merk dat wanneer ik sport mijn suikerspiegel daalt, waardoor ik weer suikers moet eten. Ik eet eigenlijk vrij weinig op de dag (toegegeven; een paar boterhammen, maar ook veel groentes en veel water) maar er zijn toch vaak momenten dat ik “verplicht” suiker moet eten. Ik baal hier erg van omdat ik merk dat ik hierdoor aankom. Heel langzaam gelukkig, ik weeg nu zo’n 80kg en ben 1,87M, maar ik zou toch graag wat fitter willen worden.

  Heb jij misschien tips? Ik zag al een hoop recepten en producten langs komen waar weinig tot geen koolhydraten in zitten (groentesapjes bijvoorbeeld) waar ik op kan teren zonder insuline te hoeven spuiten.

  Cheers!

  • Jasper Alblas
   22/02/2017 om 5:49 pm

   Hallo Bas, probeer je boterhammen eens te vervangen door een salade met kip, vis, vlees, ei of noten en voordat je gaat sporten een schaaltje havermout of een banaan te eten. Neem verder tussen de maaltijden door altijd gezonde tussendoortjes zoals noten, zaden, pitten, een gekookt ei, rauwe groenten (eventueel met humus), een groentesap of groene smoothie (met havermout ook goed voor het sporten!). Ook een avocado of een portie vis zijn aan te raden om regelmatig tussendoor te eten. Deze houden je suikerspiegel in balans en zorgen lang voor een verzadigd gevoel. Neem na het sporten bijvoorbeeld een smoothie aangevuld met een plantaardige eiwitpoeder. Dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel, zorgt langdurig voor een verzadigd gevoel en helpt je spieren herstellen. Veel succes, ga ervoor! Groet Jasper

 • Elen
  31/01/2017 om 10:53 am

  Hey Jasper!

  Ik ga met dit dieetplan beginnen, want ik wil rond de 15 kilo afvallen. Heb alleen een vraagje, ik ga vaak uit, dus hoe zit het met alcohol? Alvast bedankt!

  • Jasper Alblas
   06/02/2017 om 10:30 am

   Super dat je gaat beginnen met afvallen volgens deze methode. Drink liever geen alcohol. Hier zie je waarom niet. Veel succes!

 • Vicky
  21/01/2017 om 6:41 pm

  Probeer maar eens te dieten als ge depressief zijt. Koken en zelfs nog maar de winkel gaan is er dan echt te veel aan ze. Nee nee, ik moet het gewoon aanvaarden: ik bèn een dikke koe en ik blíjf een dikke koe. En als het idd waar was dat iederéén kan afvallen, dan bestonden er geen dikke mensen. Wat een onzin zeg

  • Anita Mulderij
   23/01/2017 om 2:20 pm

   Hoi Vicky, vervelend dat je dit zo ervaart. Gezonde voeding kan veel voor je doen juist als je depressief bent. Het doet niet alleen veel voor je lichaam maar ook voor je gemoedstoestand. Ga in kleine stapjes, doe je gezonde boodschappen online, vraag iemand je te helpen met koken en wees lief voor jezelf. Als je blijft zeggen dat je een dikke koe bent ga je er langzaam in geloven. Benader jezelf positief, dat kan een wereld van verschil maken. Sterkte. Groetjes Anita

 • Charlotte
  17/05/2014 om 10:53 am

  Heeyy,

  Ik ben een meisje van 14 die basketbal in een hogere leeftijdscategorie speelt dan eigenlijk mag. Ik ben heel bang dat ik niet genoeg energie heb. Ik eet ook altijd ontbijtgranen met vla, maar ik weet niet of dat goed is om te eten? Mijn moeder kookt altijd, en ik mag nog niet zelf koken van mijn ouders, dus dat kan ik dan niet doen(tip 1).

  Wel heel erg bedankt voor de afvallen tips!

  • Jasper Alblas
   21/05/2014 om 5:47 pm

   Hallo Charlotte,

   de tips zijn er zodat je 10 kilo kunt afvallen. Jij kunt het beste gewoon gezonder gaan eten om zo ook voldoende energie te hebben voor je basketbal. Je kunt mijn boodschappenlijst downloaden om zo te zien wat je het best kunt eten.

   Succes!

 • Sabrina
  14/05/2014 om 8:02 pm

  Hallo jasper

  Ik wil graag 10 kilo afvallen ik ben al op de helft ik was in 3 weken tijd 5 kilo kwijt door minder kd te eten maar ik ben 14 en speel hockey op hoog niveau mijn energie gaat achteruit en ik blijf al 3 weken op de 5 kilo hangen ik weeg nu 58 en wil er graag nog 5 kilo af hoe pak ik dit aan ik weet niet meer wat ik moet doen heb jij nog tips

  • Jasper Alblas
   16/05/2014 om 2:34 pm

   Het belangrijkste is dat jij je beter voelt door het eten van de gezonde voeding. Dan komt het gewichtsverlies, in jou geval de 10 kilo afvallen, vanzelf wel. Als je na de periode van de eerste 3 weken nog steeds weinig energie voelt dan kan je het best je inname van gezonde koolhydraten verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *