Koffie, gezond of niet?

1221 likes
8794 leden
72 reacties

Ben jij iemand die ’s ochtend bij het opstaan direct denkt aan een goede kop koffie om even lekker wakker te worden? Dan ben je geen uitzondering. Alleen al in Nederland wordt zo’n 6,5 miljoen liter koffie per dag gedronken!

Gemiddeld drinken wij Nederlanders per persoon 150 liter koffie per jaar. Twijfel je of dit gezond voor je is, en of dit het afval proces wel ten goede komt?

In dit artikel lees je wat de gezondheidseffecten van koffie zijn en of het verstandig is om koffie te drinken als je graag wilt afvallen.

Met behulp van de tips in dit artikel , kun je blijven genieten van een kop koffie zonder dat het je afvalproces belemmert.

Koffie

Koffie is in principe een natuurproduct, gemaakt van gemalen bonen van de koffieplant. Het bevat onder andere magnesium, mangaan, kalium en vitamine B, dit zijn essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het drinken van koffie gezondheidsvoordelen kan hebben, mits de koffie organisch is en tijdens het verwerkingsproces niet is blootgesteld aan pesticiden.

Onderzoek

Resultaten van studies die in 2012 verschenen in the American Journal of Clinical Nutrition bevestigen dat koffie het risico op diabetes type 2 verlaagt. Koffie bevat antioxidanten die helpen de schade aan cellen, die tijdens de ontwikkeling van diabetes optreedt, te vertragen. Ook vertraagt het de opname van glucose uit de darmen wordt waardoor de suikerspiegel beter gereguleerd wordt.

Verschillende onderzoeken bewijzen dat het drinken van koffie ook positieve effecten heeft op de hersenen. Uit een 30 jaar durend onderzoek onder 8000 Japans-Amerikaanse mannen tussen de 45 en de 68 jaar is gebleken dat het preventief werkt tegen de ziekte van Parkinson.

Verder is bewezen dat koffie beschermend werkt tegen Alzheimer en verschillende soorten van kanker. Er bestaat nog wel veel discussie over welke stoffen in koffie het beschermende effect precies veroorzaken.

Cafeïne

Toch zijn er ook nadelen aan het drinken van koffie. Het bevat namelijk cafeïne. De meeste discussies die gevoerd worden over de invloed van koffie op de gezondheid gaan over deze stof.

Het gebruik van cafeïne kan verschillende gevaren met zich meebrengen. Bijwerkingen van cafeïne zijn:

 • Slapeloosheid.
 • Hartkloppingen.
 • Stijging van de bloeddruk en aanmaak van stresshormonen.
 • Zenuwachtigheid en nervositeit of zelfs een gevoel van paniek en angst

Deze bijwerkingen treden alleen op wanneer je te veel koffie drinkt. Bij maximaal drie kopjes per dag heb je hier niet snel last van.

Fabel

Oude, slecht uitgevoerde onderzoeken gaven onterecht aan dat koffie vocht afdrijft en daardoor de vochtbalans in het lichaam zou verstoren, wat het afvallen negatief zou beïnvloeden. In die onderzoeken waren echter verschillende factoren niet stabiel.

Zo werd er in de experimenten gebruik gemaakt van extreem hoge doses cafeïne, proefpersonen en -dieren die alleen voor het experiment koffie dronken en controletijden die veel te kort waren om überhaupt een realistisch effect te kunnen meten. Ondanks alles is deze fabel toch de wereld nog niet uit.

Recentelijk onderzoek toont echter aan dat cafeïne alleen in lichte mate vocht afdrijvend is bij mensen die normaal gesproken geen koffie drinken.

De meeste mensen krijgen dagelijks wel iets van cafeïne binnen via koffie, thee of frisdrank. Gemiddeld is dit zo’n 250 milligram per dag. Je behoudt daarbij in principe je normale urineproductie.

Omdat cafeïne de nieren stimuleert om vocht sneller uit het lichaam te verwerken, kan het zijn dat je iets eerder naar het toilet moet dan wanneer je bijvoorbeeld alleen water drinkt. Maar je verliest niet meer vocht, zoals men vroeger dacht.

Koffie en afvallen

Als je aan het afvallen bent vraag jij je natuurlijk af of je tijdens het diëten koffie kunt blijven drinken. Het voordeel van koffie is dat het net als kruidenthee en water maar 1 calorie per 100 milliliter bevat, wat dat betreft past het prima binnen het afvalproces.

Om af te vallen is het belangrijk dat je metabolisme zo hoog mogelijk is, dit zorgt namelijk voor een verhoogde vetverbranding, ook in rust. Koffie kan je metabolisme met 20 procent verhogen. Vooral het drinken van zwarte koffie op de nuchtere maag of voor het sporten kan daar erg voordelig op werken. Dit komt het afvalproces ten goede.

Uiteraard is het belangrijk dat je niet teveel koffie drinkt. Hou het op maximaal twee koppen per dag. Het is namelijk niet goed voor je gezondheid om teveel cafeïne binnen te krijgen.

Naast het verhogen van het metabolisme kan koffie ook de aantallen gunstige bifidobacteriën in het maag-darmkanaal verhogen. Een gezonde darmflora en stoelgang verbetert de opname van voedingsstoffen uit voeding en helpt bij het afvallen.

Overdaad schaadt

Hoewel koffie drinken dus een aantal gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk dat je er niet teveel van drinkt.

Ieder persoon reageert anders op de inname van koffie en cafeïne. Je reactie is onder andere afhankelijk van je lengte, leeftijd, gewicht, geslacht en genen. Ook als je er goed op reageert, adviseer ik je toch nooit meer dan drie koppen koffie per dag te drinken.

Er zijn namelijk verschillende studies waaruit gebleken is dat bepaalde stoffen in koffie het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten als je er teveel van drinkt. Pas hier dus echt mee op.

Als je denkt dat je meer dan vier koppen koffie per dag nodig hebt omdat je je anders moe voelt of niet scherp genoeg bent op je werk, dan is het belangrijk om je leefstijl eens goed te onderzoeken.

Het is namelijk niet de bedoeling koffie om deze reden te drinken. Veel slaap, gezonde voeding en beweging doen wonderen. Koffie daarentegen niet.

Als je gevoelige darmen hebt is het extra belangrijk niet teveel koffie te drinken. Dit kan het slijmvlies van de darmen en maag beschadigen. Gevolgen hiervan zijn onder andere een slechte spijsvertering, diarree en brandend maagzuur.

Tips

Om de positieve gezondheidseffecten van koffie te ervaren, raad ik je aan de volgende tips op te volgen.

 • Drink biologische koffie om te voorkomen dat de bonen tijdens het verwerkingsproces blootgesteld zijn aan pesticiden. Deze zouden namelijk het risico op Alzheimer en Parkinson alsnog doen verhogen.
 • Drink zwarte koffie. Suiker en melk zijn ongezond en helpen niet bij het afvallen. (lees hier wat wel helpt)
 • Ben je gewend aan koffie met melk en suiker, bouw dit dan langzaam af. Begin met de suiker. Na een tijdje ben je gewend aan de smaak en kun je niet begrijpen dat je zulke zoete koffie hebt gedronken.
 • Drink bij voorkeur twee kopjes en maximaal drie kopjes koffie per dag
 • Drink koffie op de nuchtere maag om je metabolisme te verhogen
 • Drink koffie voor het sporten (bij voorkeur op de nuchtere maag)
 • Als je echt niet zonder melk in je koffie kunt, kies dan voor amandelmelk en drink maximaal één kop koffie met melk per dag.
 • Pas op met speciale koffie in restaurants en koffiebars. Kom niet in de verleiding koffie met een smaakje te nemen. Ze bevatten ontzettend veel ongezonde suikers, die een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Afkicken

Als je wilt stoppen met het drinken van koffie hou dan rekening met afkicksymptomen als hoofdpijn, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en spierpijn. Begin daarom als je echt veel ( > 5 koppen per dag) koffie drinkt met langzaam afbouwen.

Conclusie

Afvallen en koffie drinken gaan prima samen. Dat heerlijk ruikende bakje bij het opstaan, kun je zonder twijfel drinken. Je hebt er het meeste voordeel van als je één kop zwarte koffie drinkt op de nuchtere maag voordat je gaat sporten. En drink er maximaal drie per dag.

Drink jij koffie om wakker te blijven gedurende de dag? Dat is niet de bedoeling.  Slaap meer, eet gezonder en beweeg meer. Het is misschien even wennen, maar je zult al snel merken dat je fitter wordt en al die koffie helemaal niet nodig hebt!

Hoeveel koffie drink jij en wanneer vind je het lastig om de koffie te laten staan? Plaats jouw reactie hieronder.

Meer

Blog

Deel dit bericht

Reacties (72)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Goed artikel, bedankt voor de duiding. Zelf drink ik regelmatig koffie en dit zet mij wel aan het denken..

 2. Christina op 22 november 2020 om 22:25 zegt

  Ik drink doorgaans 1 koffie pd. De helft is volle melk van een boerderij. Gezonde vetten dus. Soms drink ik nog een koffie, maar dat is meestal “twice a week”.

  Is DE zonder slechte stoffen ? Meest verkochte merk..

 3. Goedemorgen! Bedankt voor de informatie. Hoe zit het met caffeinevrije koffie? Ik neem aan dat de gezondheidsvoordelen niet in de caffeine zitten, of wel?
  Ik drink sowieso al caffeinevrije thee (hele lekkere thee, MintyMarocco)

  1. Cafeine vrije koffie wordt vaak erg bewerkt en daar kunnen ongezonde stoffen bij vrijkomen. Er zijn een aantal biologische koffiemerken die hun koffie weken om de cafeine eruit te halen, bijvoorbeeld de decaf van Stooker. De cafeine heeft wel effect op je metabolisme. Super dat je al cafeine vrije thee drinkt.

 4. Goed artikel, bedankt voor de duiding. Zelf drink ik regelmatig koffie en dit zet mij wel aan het denken..

 5. Christina op 22 november 2020 om 22:25 zegt

  Ik drink doorgaans 1 koffie pd. De helft is volle melk van een boerderij. Gezonde vetten dus. Soms drink ik nog een koffie, maar dat is meestal “twice a week”.

  Is DE zonder slechte stoffen ? Meest verkochte merk..

 6. Goedemorgen! Bedankt voor de informatie. Hoe zit het met caffeinevrije koffie? Ik neem aan dat de gezondheidsvoordelen niet in de caffeine zitten, of wel?
  Ik drink sowieso al caffeinevrije thee (hele lekkere thee, MintyMarocco)

  1. Cafeine vrije koffie wordt vaak erg bewerkt en daar kunnen ongezonde stoffen bij vrijkomen. Er zijn een aantal biologische koffiemerken die hun koffie weken om de cafeine eruit te halen, bijvoorbeeld de decaf van Stooker. De cafeine heeft wel effect op je metabolisme. Super dat je al cafeine vrije thee drinkt.

 7. Leuk artikel. Bedankt!

 8. Goed artikel hoor! Duidelijke uitleg. Ik drink zelf zo’n 5 tot 8 bakjes per dag.

 9. Dankjewel Nicky! Ik had me er wat in verdiept en las (ook bij jullie op de website :)) dat Arabica bonen ook wel goed zijn, ik ga zeker eens kijken naar biologische koffie nu ik een nieuw koffie-apparaat heb.

 10. Hoe zit het met een latte macchiato met gewone melk? ik drink meestal decafeine, maar de melk is voor mij het lekkerst. kan dat gewoon?

 11. Hoi Jasper en Anita,

  Weten jullie iets over de (Nescafe) Dolce Gusto koffiecups? Zijn deze koffiecupjes gevuld met de goede/gezonde/biologische/organische koffiebonen? Op internet (en wellicht op de verpakking, weet ik zo even niet) staat: 100% Arabica bonen.
  Ik drink hier al een paar jaar elke dag 1-2 kopjes zwart van; met name de Lungo variant (of Espresso Intenso, van Arabica en Robusta bonen, internet).

  Groetjes, Ilona

  1. Nicky Leidelmeijer op 11 februari 2020 om 11:48 zegt

   De voorkeur heeft biologische koffie, maar 100% Arabica bonen zijn verder prima.

 12. Bedankt voor het artikel. Er zijn ook alternatieven op koffie beschikbaar. Guarana
  vind ik bijvoorbeeld veel en geesterker ft geen nare ‘crash’ zoals caffeine dat wel doet.

  1. Anita Mulderij op 6 juni 2019 om 14:39 zegt

   Klopt, een mooie aanvulling ook chicorei is een goed alternatief voor koffie.

 13. Ik drink eikeltjes koffie van de tuinen, omdat ik van gewone koffie hartkloppingen kreeg. Hier zit geen cafeïne in. Kan ik dat blijven drinken? Is daar ook een max aan? En mag je wel theïne?

  1. Hoi Ans, dat is prima om te gebruiken, Not Coffee gemaakt van chicorei is ook een gezond alternatief.

 14. Tja teveel wat is teveel? Ik drink in de morgen 4 koppen koffie 4 espresso. Voor half 10.
  Dan om kwart voor 10 2 koppen koffie. Om half 1 2 koppen koffie. Om 5 tot 8 4 koppen koffie. En voor het naar bed gaan en mok koffie.
  Ben nooit ziek!!!. Van huis ui zit er cholesterol in de familie wat bij mij laag is.
  Testosteron waarde 36. Ben 45 dus dat zit wel goed.
  Ik ben van mening dat het vele koffie drinken geen belemmering in het gezondheid is.
  Wel als ik geen koffie drink krijg ik hoofdpijn.
  Ik drink ook 2.5 liter water per dag.

 15. sietske oom op 25 november 2018 om 20:35 zegt

  ik drink minstens 8 bekers koffie
  maar thuis wel kaffeine vrij

 16. Anne Hempenius op 22 januari 2018 om 18:39 zegt

  Hoe zit dat nu met gebrande koffiebonen …..
  Zwart gebrande etenswaren zijn toch ook niet goed voor de gezondheid.

  1. Hallo Anne,

   Gebrande koffiebonen kunnen het stofje acrylamide bevatten welke niet goed is voor de gezondheid.
   Het effect hiervan op het lichaam is nog niet goed onderzocht. Drink het daarom met mate en niet meer dan 3 kopjes per dag.

 17. Ik drink al jaren 2 kopjes op een dag s:morgen en s,avonds 1 x, als ik op visite ga zijn dat er gemiddeld 4
  Ik drink het wel met een zoetje en koffiemelk,
  Liefst met een koekje erbij, dat vind ik ook het lastigst, ik ben een echte zoetekauw. Hoewel minder suiker voor mij beter zou zijn, ik ben niet veel te zwaar, maar voel me vaak “dik”
  Ben 69 jaar en heb geen taille meer
  Ik heb me net aangemeld, ook op fb maar vraag me af of ik hier aan mee wil doen.
  Als ik de recepten bekijk, vind ik best een gedoe. Ik ben alleenstaand dan is koken minder leuk.

 18. Ik drink doorgaans ‘s morgens 2 kopjes koffie op nuchtere maag.
  De ene dag drink ik door de dag heen nog wel 1 a 2 kopjes en de andere dag niet…
  Ik ben 3 jaar geleden gestopt met de melk in mijn koffie en 2 jaar geleden heb ik ook de suiker (2 klontjes per kopje) geschrapt en ik vind koffie met suikeren en/of melk nu ontzettend vies!! ;):)

  1. Goed dat je melk en suiker hebt geschrapt Sandra. Zo zie je maar weer hoe je smaak verandert als je geen suiker meer gebruikt. Goed bezig!

 19. Zit er nog verschil in het drinken van verse koffie en oploskoffie?

  1. Drink het liefst verse koffie van biologisch koffiebonen, dan weet je zeker dat er geen vreemde toevoegingen zijn gedaan.

 20. Ik drink soms wel 18 kopjes koffie. Heerlijk ben ook een echte koffie leut.
  Ik drink hem al jaren zwart.
  Maar soms vraag ik me af of en wat de schade zou kunnen zijn.
  Ik probeer wel wat te minderen,is soms wel moeilijk wat ik lust geen thee of water drink matig frisdrank…..geen alcohol….dus kom ik al snel bij een lekker bakje koffie uit.

  1. Hallo Wilma, de grote hoeveelheden cafeïne die je binnenkrijgt als je 18 koppen koffie per dag drinkt kunnen ervoor zorgen dat je een verhoogde bloeddruk krijgt en dat je lichaam meer van het streshormoon cortisol gaat aanmaken. Ook kan het je slaap negatief beïnvloeden dat melatonine minder goed aangemaakt kan worden. Water drinken kan je leren. Zet een water alarm en drink elk uur een beetje. Je zal merken dat je je een stuk beter gaat voelen. In dit artikel lees je meer over het belang van water drinken. Groet Jasper

 21. Hallo Jasper, ik zal in het vervolg mijn bakkie koffie op mijn nuchtere maag meer gaan waarderen nu ik weet dat dit niet slecht is voor mijn gezondheid. Ik hoop dat mijn maag het ook niet erg vindt. Ik had nogal vaak last van maagbranden, maar sinds ik bewust ben gaan eten volgens jouw – en andere – principes is mijn maagbranden verdwenen. Ik ben ook al afgevallen. Ik hoop dat dit nu voorgoed weg blijft.

  Bedankt voor je tips het scheelt mij al ruim twee kilo s in drie weken.

  1. Hallo Els, super dat je al een paar kilo’s kwijt bent en geen last meer hebt van brandend maagzuur. Ga zo door! Groet Jasper

 22. Hoi,

  Ik heb de ziekte Colitus Ocelerosa, het zit bij mij in de gehele dikke darm. Ik drink sinds vorige week koffie/cappuchino en krijg ontzettend veel last in mijn darmen. Kan dit door de koffie/cappuchino komen?

  1. Zeker, je darmen kunnen heftig reageren op koffie en ook de melk uit cappuccino kan een heftige reactie veroorzaken in je darmen. Je kunt dit beter niet drinken als je er last van hebt.

 23. mascha op 25 mei 2016 om 11:18 zegt

  zelfgemaakte amandelmelk? Hoe maak je dat?

  1. In principe kun je amandelmelk maken van amandelen en water. Vul het eventueel aan met kaneel of cacaopoeder. In het 7×7 receptenboek vind je een recept.

 24. ik drink ongeeer 12 tot 15 koppen koffie per dag.. alleen heb ik het bij effect dat ik er juis moe van word als ik zoveel drink… als ik een dag geen koffie drink kan ik moeilijk slapen en word helemaal hyper.
  waar dit aan ligt …geen idee misschien dat het mijn suiker verlaagt al drink ik met suiker en melk… en ik heb diabetes type 2 en zit altijd tussen de 4 en 8 in (ligt er aan of ik iets zoets heb gegeten)

  1. 12 tot 15 koppen is erg veel John, probeer dit langzaam af te bouwen naar 2 tot 3 kopjes koffie per dag. Je zal merken dat je jezelf veel fitter gaat voelen.

 25. simone op 2 mei 2016 om 15:30 zegt

  Voor de dames geldt: Cafeïne in koffie, thee, chocola en cola hebben een negatieve invloed op de bloedsomloop omdat het de bloedvaten vernauwd. Hierdoor bereiken niet genoeg belangrijke voedingsstoffen en zuurstof het weefsel, waardoor afvalstoffen zich opstapelen. Gevolg: cellulitis
  En ook uit jouw eigen artikel:

  Wat kun je zelf doen om minder last te hebben van cellulite?
  1.Ontgift je lichaam eens goed. Dit doe je door je lever goed te ontlasten. Eet een periode geen leverbelastend voedsel of voedsel wat veel afvalstoffen bezit. Dus koffie, zwarte thee, alcohol, suiker, witte bloem, kant en klaar producten, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen laat je staan.

 26. Vraag, wat vindt u van de meergranen koffie van het merk Zonnatura

  1. Het is op gemaakt op basis van granen en bevat gluten. Gebruik het daarom liever niet.

 27. elly de vogel engelmoer op 5 april 2016 om 20:52 zegt

  Heb een vraag mijn man weeg 139 kg en is zwaar suikerpatient dpuit in de ochtend 70 eenheden en s avonds ook nu zij de dokter als hij afval daan gaat zijn duiker over kan en mag hij ook dit dieet dan volgen

  Gr elly de vogel engelmoer

  1. Hallo Elly, de 7×7 receptenmethode is zeer geschikt voor mensen met diabetes. Het zal zijn gezondheid zeker ten goede komen en hem helpen om snel af te vallen. Groet jasper

 28. Goede dag,

  Leuk artikel!
  Koffie wordt afgeraden bij darm problemen. Is decafe ook slecht voor je darmen?
  En maximaal hoe lang voor het sporten drink je koffie als je wilt afvallen?

  Bedankt en groetjes,
  Esther

 29. hoi,
  wat betreft een beetje melk in de koffie, ik vind koffie zonder melke niet te drinken, vandaar dat ik ‘m met halfvolle melk drink. Ik ben geen voorstaander van soya melk, heb nou niet het idee dat de soyamelk van bijv. AH zoveel beter is dan bio halfvolle melk? klopt dit?

  1. Klopt, drink liever geen sojamelk. Hier lees je waarom niet. Je kan het nog eens proberen met ongezoete (liefst zelfgemaakte) amandelmelk.

 30. Hallo Jasper,

  Er is mij verte;d dat koffie slecht is en een erg verzurende werking heeft.Nu ben ik een vervanger gaan drinken .Maar mis mijn bakkie wel DRINK OP EEN DAG 2 BAKJES IN DE OCHTEND EN EEN IN DE AVOND OPLOSKOFFIE.
  S’MIDDAGS 2 BAKKEN KRUIDENTHEE.Wat is een goede vervanger voor koffie.bedankt Madelief.

  1. Het klopt inderdaad dat koffie een verzurende werking heeft. Hier lees je meer over hoe je kunt ontzuren met een alkalisch dieet. Kruidenthee is inderdaad een goede vervanger van koffie. Ook kun een je een groentesapje of groene smoothie voor jezelf maken ter vervanging van koffie. Ze zijn erg smaakvol en leveren direct energie.

 31. Ik heb jaren veel koffie gedronken en daar vorig jaar mee gestopt en wat komt er opeens aan het licht daarna? Een enorme bijnieruitputting en schildklier problemen. Moeite met spier aansturing( spierzwakte). Vervolgens als ik weer met koffie begin verdwijnt dit weer. Nou mooi opgelost denk je dan? Tja het maskeert toch een probleem. En de vraag nu is of heeft koffie dit juist veroorzaakt? Kan koffie dit veroorzaken? Persoonlijk geloof ik dit na mijn ervaringen wel, maar waar vind ik hier documentatie over? Kan jij mij hier bij helpen? Heb jijvakbladen waar zoiets misschien omschreven wordt? Verder las ik vandaag dit http://www.ahealthylife.nl/de-top-13-van-bewezen-gezondheidsnadelen-van-koffie/
  Het gaat over pesticiden in onze dagelijkse koffie. Wat doen deze pesticiden met de bijnieren en/of schildklier? Is daar documentatie over? Ik hoop weer wat meer bij te leren met jouw hulp hierover. Groetjes Ellen

  1. Hallo Inge,

   goed dat je inziet dat je door weer koffie te gaan drinken hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak van het probleem aanpakt. Over het algemeen is er in het engels meer documentatie open en vrij op het internet beschikbaar, dus ik zou eens Googelen op de Engelse termen.

 32. Hoi,
  ik drink 3 tot 5 kopjes per dag,
  heb verder nooit last van stress, hart kloppingen of andere bijwerkingen.
  Moet ik dat ene kopje na werk overslaan? Of is het geen probleem.
  Het gaat natuurlijk om maar 1 kopje, dus ik zou zelf niet zo snel doen.

  groetjes,
  Inge

  1. Hallo Inge, waarschijnlijk ervaar je pas dat koffie toch iets met je doet als je het bijvoorbeeld eens een week niet drinkt. Vaak krijgen mensen dan hoofdpijn of een onrustig gevoel. Probeer het drinken ervan te minimaliseren, maar doe vooral wat voor jou goed voelt. Als jij het koolhydraatarm eten beter vol kunt houden als je 3 of 4 koffie per dag drinkt is dat helemaal prima, luister vooral goed naar je eigen lichaam!

 33. En hoe gezond of ongezond is Caffeine vrije koffie?

  Grt. Jack

  1. Cafeïne vrije koffie is niet heel gezond. Onder andere om de volgende redenen:
   – Het zorgt voor een verhoging van het slechte LDL cholesterol in het bloed
   – Het zorgt er net als gewone koffie voor, dat het homocysteine gehalte stijgt. Deze stof wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
   – Uit studies is gebleken dat niet de cafeïne het risico op een hartaanval vergroot, maar verbindingen tussen andere stoffen in de koffie.

   Verder is cafeïne vrije koffie niet 100% cafeïne vrij. Maximaal 97 % kan worden verwijderd. Vaak gebeurd dit door middel van chemische oplosmiddelen, waarvan restanten op de bonen kunnen blijven zitten. Het is niet gezond om hier teveel van binnen te krijgen. Probeer daarom ook van decafé niet meer dan 2 a 3 kopjes koffie per dag te drinken

 34. Sharon Spee op 26 augustus 2015 om 10:41 zegt

  Hallo Jasper,

  Ik volg jouw methode en geloof er ook in. Alleen in dit artikel lijk je jezelf tegen te spreken. Van je site en boek heb ik begrepen dat het niet om calorieën gaat maar om wat je eet. In dit artikel geef je aan dat melk erg veel calorieën heeft en daarom beter niet gebruikt kan worden. Kun je mij dat uitleggen?

  Gr Sharon

  1. Hoi Sharon, dit artikel is geschreven door mijn collega Anita, zij bedoelt dat je beter geen zuivel kan gebruiken. Veel mensen kunnen hier niet goed tegen. We zullen dit aanpassen in het artikel. Excuses voor de verwarring.

 35. Ik drink altijd cafeïne koffie van de D.E. Moet dat het organische koffie is op het pak staan of hoe moet je anders weten dat je de goede koffie koopt.

  1. Ja op het etiket staat als het goed is of de koffie van biologisch geteelde koffie bonen is of niet!

 36. Goedemorgen Anita,

  Ik drink helaas 15 mokken koffie per dag en het lukt mij niet om af te bouwen.
  Maar mijn vraag is krijg je daar een hoge hartslag van?

  groet Mandy

  1. Hallo Mandy, 15 is enorm veel. Je kan er zeker een hoge hartslag van krijgen door alle cafeïne en daardoor ook een onrustig gevoel. Probeer te minderen door om de kop een kop kruidenthee te drinken ipv nog een koffie. Je zal merken dat het snel went en dat je hartslag rustiger zal worden!

 37. Sharon de Bloem op 3 juni 2015 om 08:55 zegt

  Hoi Anita,
  Ik las dit artikel en ik schrok best wel, ik drink zo’n 35 kopjes koffie per dag. (wel zwart)
  Verder drink ik 5 blikjes Monster (energy) per dag.. daar zit ook een hoop cafeïne in.
  Ik heb alleen nog geen lichamelijke klachten. Zou jij voor mij een speciaal dieet willen opstellen?
  Groetjes Sharon

  1. Anita Mulderij op 3 juni 2015 om 10:54 zegt

   Hoi Sharon, daar schrik ik ook van, dat is ontzettend veel! Ik raad je aan om meteen te beginnen met afbouwen. Probeer elke dag een kopje en een blikje minder te drinken en je lichaam langzaam te laten wennen aan een kleinere hoeveelheid cafeïne en suiker. Vervang de koffie en monster voor water en kruidenthee, dit zal je erg goed doen. Op den duur zal je anders echt lichamelijke klachten krijgen. Ik raad je aan om de boodschappenlijst van Jasper te downloaden en dit artikel eens te bekijken voor een voorbeeld weekmenu en je daar eens een week aan te houden. Succes! Groetjes Anita

 38. Hoi och dit wist ik niet maar ik drink eigenlijk alleen maar koffie van s’ochtens tot s’savonds dus eigenlijk te veel drink.zo 15 kopjes persdag 🙁

  1. Anita Mulderij op 28 november 2014 om 07:58 zegt

   Hoi Renee,

   Dat is wel heel veel!

   Misschien kun je het langzaam afbouwen, je zult merken dat je het niet nodig hebt. Ik denk zelfs dat je je veel beter zult voelen als je het niet drink, of in ieder geval minder drinkt.

   Probeer het te vervangen voor water en thee.
   Als je dit niet heel lekker vind kun je water lekkerder maken door er schijfjes citroen, komkommer, tijm of gember in te doen.

   Succes!

   Groetjes Anita

 39. Bedankt voor het artikel.
  Zolang je koffie met mate drinkt (2-3 koppen per dag)kan het geen kwaad en blijkt het zelfs een werking te hebben als antioxidant.

  Het is niet slim om ‘s avonds laat nog veel koffie te drinken omdat dat wel eens ten koste kan gaan van je nachtrust.

  1. Anita Mulderij op 4 augustus 2014 om 18:57 zegt

   Hoi Mark,

   Daar heb je gelijk in! Bedankt voor de aanvulling.

   Groetjes Anita

 40. Hoe sta jij tegenover groene koffie?

  Groetjes,

  Marischa

  1. Anita Mulderij op 4 augustus 2014 om 06:06 zegt

   Hoi Marischa,

   Er zijn verschillende studies gedaan waaruit blijkt dat het drinken van groene koffie helpt bij het afvallen doordat het onder andere de vetverbranding stimuleert en de bloedsuikerspiegel stabiliseert.

   Er wordt echter nog veel gediscussieerd over welke dosis je moet gebruiken om de positieve effecten daadwerkelijk te ervaren. Omdat groene koffie niet lekker smaakt neem je het in capsulevorm of poeder. De werkende bestanddelen zijn in veel producten amper aanwezig en er worden aan dit soort producten vaak stoffen toegevoegd die niets nuttigs doen voor je lichaam.

   Ik zou het daarom niet snel aanraden. Gezond en blijvend afvallen gaat het beste als je echt je eetgewoonten aanpast, daar heb je in principe dit soort producten niet bij nodig.

   Mocht je het toch graag gebruiken, laat je dan goed adviseren en zorg ervoor dat je product gemaakt is met GCA of Svetol groene koffie exracten en wees er zeker van dat het van hoogstaande kwaliteit is.

   Groetjes Anita

 41. Jasmijn op 9 juli 2014 om 11:42 zegt

  Ik heb een senseo koffiezet aparaat, met gebruik van koffie”pads”
  Geld dit ook voor deze koffie?

  1. Anita Mulderij op 10 juli 2014 om 13:35 zegt

   Hoi Jasmijn,

   Om de positieve gezondheidsvoordelen van koffie te kunnen ervaren kun je het beste kiezen voor organische koffie.
   Senseo koffie valt hier helaas niet onder.

   Groetjes Anita

 42. Arnaldo op 7 juli 2014 om 09:31 zegt

  Mag je décafé wel onbeperkt drinken in plaats van gewone koffie.

  1. Hoi Arnaldo,

   Het is zeker niet aan te raden om decafé onbeperkt te drinken. Onder andere om de volgende redenen:
   – Het zorgt voor een verhoging van het slechte LDL cholesterol in het bloed
   – Het zorgt er net als gewone koffie voor, dat het homocysteine gehalte stijgt. Deze stof wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
   – Uit studies is gebleken dat niet de cafeïne het risico op een hartaanval vergroot, maar verbindingen tussen andere stoffen in de koffie.

   Verder is decafé niet 100% cafeïne vrij. Maximaal 97 % kan worden verwijderd. Vaak gebeurd dit door middel van chemische oplosmiddelen, waarvan restanten op de bonen kunnen blijven zitten. Het is niet gezond om hier teveel van binnen te krijgen. Probeer daarom ook van decafé niet meer dan 2 a 3 kopjes koffie per dag te drinken.

   Succes!

   Groetjes Anita

 43. Dus mijn favoriete kopje koffie kan zelfs helpen bij het afvallen, wat leuk! 🙂
  Al zal ik wel minder melk moeten gebruiken, of misschien moet ik even soja proberen.
  @ Jasper, hoe sta jij tegenover zoetstoffen?

  1. Hoi Hannah,

   De meeste zoetstoffen kunnen erg ongezonde bijwerkingen hebben op het lichaam. Je kunt deze dus beter niet gebruiken.

   Sojamelk maakt je koffie al wat zoeter, dus misschien is dat voor jou inderdaad de moeite waard om eens te proberen. Drink in dat geval niet meer dan 1 kop per dag.

   Mocht je echt niet zonder zoetstof kunnen kies dan voor Stevia. Dit is een natuurlijke zoetstof!

 44. Tonny Bijstra-Huijbens op 5 juli 2014 om 09:18 zegt

  ik drink doorgaans circa 10 mokken koffie per dag, voel me goed, bloeddruk is oke, mijn specialisten vinden het wel veel maar ze verbieden het niet echt..
  misschien is het inderdaad beter om te minderen, thee drinken is geen optie….

  1. Hoi Tonny,

   Ik begrijp wel dat je denkt, het gaat nu goed met me en mijn bloeddruk is oke maar 10 koppen per dag is echt heel veel. Probeer ook aan de lange termijn te denken.

   Misschien kun je het langzaam afbouwen, je zult merken dat je het niet nodig hebt en je je ook zonder koffie goed voelt. Ik denk zelfs beter!

   Als thee geen optie is kun je misschien water lekker maken door er schijfjes citroen, komkommer, tijm of gember in te doen en dit gedurende de dag drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Post image

Top artikel

Zelfacceptatie: een belangrijk ingrediënt om succesvol af te vallen

Hoe accepteer je jezelf als je jezelf niet mooi vindt? En waarom zou je dat doen? Hier lees je wat het belang is van zelfacceptatie als je af wilt vallen.

Post image

Top artikel

De drie valkuilen van het Paleo dieet

Begin niet aan het Paleo dieet voordat je dit artikel gelezen hebt. Het veel geprezen Paleo dieet klinkt heel logisch maar het heeft een paar gevaarlijke valkuilen. Laat ik beginnen met te...

Post image

Succesverhalen

Lydia viel 8 kilo af!

Bekijk alle artikelen