Ben jij iemand die ’s ochtend bij het opstaan direct denkt aan een goede kop koffie om even lekker wakker te worden? Dan ben je geen uitzondering. Alleen al in Nederland wordt zo’n 6,5 miljoen liter koffie per dag gedronken!

Gemiddeld drinken wij Nederlanders per persoon 150 liter koffie per jaar. Twijfel je of dit gezond voor je is, en of dit het afval proces wel ten goede komt?

In dit artikel lees je wat de gezondheidseffecten van koffie zijn en of het verstandig is om koffie te drinken als je graag wilt afvallen.

Met behulp van de tips in dit artikel , kun je blijven genieten van een kop koffie zonder dat het je afvalproces belemmert.

Koffie

Koffie is in principe een natuurproduct, gemaakt van gemalen bonen van de koffieplant. Het bevat onder andere magnesium, mangaan, kalium en vitamine B, dit zijn essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het drinken van koffie gezondheidsvoordelen kan hebben, mits de koffie organisch is en tijdens het verwerkingsproces niet is blootgesteld aan pesticiden.

Onderzoek

Resultaten van studies die in 2012 verschenen in the American Journal of Clinical Nutrition bevestigen dat koffie het risico op diabetes type 2 verlaagt. Koffie bevat antioxidanten die helpen de schade aan cellen, die tijdens de ontwikkeling van diabetes optreedt, te vertragen. Ook vertraagt het de opname van glucose uit de darmen wordt waardoor de suikerspiegel beter gereguleerd wordt.

Verschillende onderzoeken bewijzen dat het drinken van koffie ook positieve effecten heeft op de hersenen. Uit een 30 jaar durend onderzoek onder 8000 Japans-Amerikaanse mannen tussen de 45 en de 68 jaar is gebleken dat het preventief werkt tegen de ziekte van Parkinson.

Verder is bewezen dat koffie beschermend werkt tegen Alzheimer en verschillende soorten van kanker. Er bestaat nog wel veel discussie over welke stoffen in koffie het beschermende effect precies veroorzaken.

Cafeïne

Toch zijn er ook nadelen aan het drinken van koffie. Het bevat namelijk cafeïne. De meeste discussies die gevoerd worden over de invloed van koffie op de gezondheid gaan over deze stof.

Het gebruik van cafeïne kan verschillende gevaren met zich meebrengen. Bijwerkingen van cafeïne zijn:

 • Slapeloosheid.
 • Hartkloppingen.
 • Stijging van de bloeddruk en aanmaak van stresshormonen.
 • Zenuwachtigheid en nervositeit of zelfs een gevoel van paniek en angst

Deze bijwerkingen treden alleen op wanneer je te veel koffie drinkt. Bij maximaal drie kopjes per dag heb je hier niet snel last van.

Fabel

Oude, slecht uitgevoerde onderzoeken gaven onterecht aan dat koffie vocht afdrijft en daardoor de vochtbalans in het lichaam zou verstoren, wat het afvallen negatief zou beïnvloeden. In die onderzoeken waren echter verschillende factoren niet stabiel.

Zo werd er in de experimenten gebruik gemaakt van extreem hoge doses cafeïne, proefpersonen en -dieren die alleen voor het experiment koffie dronken en controletijden die veel te kort waren om überhaupt een realistisch effect te kunnen meten. Ondanks alles is deze fabel toch de wereld nog niet uit.

Recentelijk onderzoek toont echter aan dat cafeïne alleen in lichte mate vocht afdrijvend is bij mensen die normaal gesproken geen koffie drinken.

De meeste mensen krijgen dagelijks wel iets van cafeïne binnen via koffie, thee of frisdrank. Gemiddeld is dit zo’n 250 milligram per dag. Je behoudt daarbij in principe je normale urineproductie.

Omdat cafeïne de nieren stimuleert om vocht sneller uit het lichaam te verwerken, kan het zijn dat je iets eerder naar het toilet moet dan wanneer je bijvoorbeeld alleen water drinkt. Maar je verliest niet meer vocht, zoals men vroeger dacht.

Koffie en afvallen

Als je aan het afvallen bent vraag jij je natuurlijk af of je tijdens het diëten koffie kunt blijven drinken. Het voordeel van koffie is dat het net als kruidenthee en water maar 1 calorie per 100 milliliter bevat, wat dat betreft past het prima binnen het afvalproces.

Om af te vallen is het belangrijk dat je metabolisme zo hoog mogelijk is, dit zorgt namelijk voor een verhoogde vetverbranding, ook in rust. Koffie kan je metabolisme met 20 procent verhogen. Vooral het drinken van zwarte koffie op de nuchtere maag of voor het sporten kan daar erg voordelig op werken. Dit komt het afvalproces ten goede.

Uiteraard is het belangrijk dat je niet teveel koffie drinkt. Hou het op maximaal twee koppen per dag. Het is namelijk niet goed voor je gezondheid om teveel cafeïne binnen te krijgen.

Naast het verhogen van het metabolisme kan koffie ook de aantallen gunstige bifidobacteriën in het maag-darmkanaal verhogen. Een gezonde darmflora en stoelgang verbetert de opname van voedingsstoffen uit voeding en helpt bij het afvallen.

Overdaad schaadt

Hoewel koffie drinken dus een aantal gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk dat je er niet teveel van drinkt.

Ieder persoon reageert anders op de inname van koffie en cafeïne. Je reactie is onder andere afhankelijk van je lengte, leeftijd, gewicht, geslacht en genen. Ook als je er goed op reageert, adviseer ik je toch nooit meer dan drie koppen koffie per dag te drinken.

Er zijn namelijk verschillende studies waaruit gebleken is dat bepaalde stoffen in koffie het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten als je er teveel van drinkt. Pas hier dus echt mee op.

Als je denkt dat je meer dan vier koppen koffie per dag nodig hebt omdat je je anders moe voelt of niet scherp genoeg bent op je werk, dan is het belangrijk om je leefstijl eens goed te onderzoeken.

Het is namelijk niet de bedoeling koffie om deze reden te drinken. Veel slaap, gezonde voeding en beweging doen wonderen. Koffie daarentegen niet.

Als je gevoelige darmen hebt is het extra belangrijk niet teveel koffie te drinken. Dit kan het slijmvlies van de darmen en maag beschadigen. Gevolgen hiervan zijn onder andere een slechte spijsvertering, diarree en brandend maagzuur.

Tips

Om de positieve gezondheidseffecten van koffie te ervaren, raad ik je aan de volgende tips op te volgen.

 • Drink biologische koffie om te voorkomen dat de bonen tijdens het verwerkingsproces blootgesteld zijn aan pesticiden. Deze zouden namelijk het risico op Alzheimer en Parkinson alsnog doen verhogen.
 • Drink zwarte koffie. Suiker en melk zijn ongezond en helpen niet bij het afvallen. (lees hier wat wel helpt)
 • Ben je gewend aan koffie met melk en suiker, bouw dit dan langzaam af. Begin met de suiker. Na een tijdje ben je gewend aan de smaak en kun je niet begrijpen dat je zulke zoete koffie hebt gedronken.
 • Drink bij voorkeur twee kopjes en maximaal drie kopjes koffie per dag
 • Drink koffie op de nuchtere maag om je metabolisme te verhogen
 • Drink koffie voor het sporten (bij voorkeur op de nuchtere maag)
 • Als je echt niet zonder melk in je koffie kunt, kies dan voor amandelmelk en drink maximaal één kop koffie met melk per dag.
 • Pas op met speciale koffie in restaurants en koffiebars. Kom niet in de verleiding koffie met een smaakje te nemen. Ze bevatten ontzettend veel ongezonde suikers, die een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Afkicken

Als je wilt stoppen met het drinken van koffie hou dan rekening met afkicksymptomen als hoofdpijn, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en spierpijn. Begin daarom als je echt veel ( > 5 koppen per dag) koffie drinkt met langzaam afbouwen.

Conclusie

Afvallen en koffie drinken gaan prima samen. Dat heerlijk ruikende bakje bij het opstaan, kun je zonder twijfel drinken. Je hebt er het meeste voordeel van als je één kop zwarte koffie drinkt op de nuchtere maag voordat je gaat sporten. En drink er maximaal drie per dag.

Drink jij koffie om wakker te blijven gedurende de dag? Dat is niet de bedoeling.  Slaap meer, eet gezonder en beweeg meer. Het is misschien even wennen, maar je zult al snel merken dat je fitter wordt en al die koffie helemaal niet nodig hebt!

Hoeveel koffie drink jij en wanneer vind je het lastig om de koffie te laten staan? Plaats jouw reactie hieronder.

73 reacties

 • Coffeeboon
  02/01/2021 om 7:27 pm

  Goed artikel, bedankt voor de duiding. Zelf drink ik regelmatig koffie en dit zet mij wel aan het denken..

Alle reacties tonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *