In dit artikel geef ik je de 10 gezonde snacks die je moet kennen. Echt, dit zijn de snacks waar je mij ‘s nachts voor wakker kan maken.

Ze smaken beter dan chips en chocola, ze zijn gezond zijn makkelijk te maken en je kan ze ook nog eens overal mee naartoe nemen.

Ze bevatten weinig koolhydraten, zitten vol met voedingsstoffen en er zijn aboluut geen ongezonde geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd.

Maar dat is nog niet alles, ik heb de recepten ook nog opgedeeld in bepaalde categorieën zodat je snel de ideale snack voor jou eruit kan halen.

Klik op de onderstaande links waar jij het meest in geïnteresseerd bent:

Ik hoop dat je net zo enthousiast bent als ik was toen ik deze snacks voor het eerst leerde kennen.

Ik houd je niet langer in spanning… hier zijn de gezonde snacks:

(klik op de afbeelding om het recept te bekijken)

 

De 10 gezonde tussendoortjes

Hieronder een overzicht van de 10 gezonde snacks en tussendoortjes die mij en veel van de lezers van Jasperalblas.nl hebben geholpen aan een betere gezondheid.

Snack 1: Rosbief-komkommerrolletjes

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 100 g rosbief
  • 1⁄3 komkommer
  • Peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Was de komkommer en snijd deze in dunne reepjes.
  2. Verdeel de reepjes in pakketjes van vier en wikkel één plakje rosbief om één pakketje komkommer.
  3. Bestrooi de rolletjes naar smaak met peper en zeezout.

Tips:

  • Vervang de rosbief door gekookte kipfilet, gerookte zalm of ham.
  • Vervang de komkommer door augurken.

Snack 2: Gebakken bananenstukjes

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 1 overrijpe banaan
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • kokosrasp
  • kokosolie

Bereidingswijze:

  1. Maak een mengsel van kaneel en nootmuskaat.
  2. Snijd de geschilde banaan in stukjes.
  3. Verwarm wat kokosolie in een koekenpan.
  4. Leg de bananenstukjes in de pan en bak ze 2 à 3 minuten aan beide kanten.
  5. Het mengsel van kaneel en nootmuskaat over de bananenstukjes strooien.
  6. Bij iedere laatste minuut van het bakken aan één zijde: de bananenstukjes uit de pan halen en er kokosrasp overheen strooien.

Tip:

  • Kruid de stukjes gebakken banaan ook eens met koekkruiden.

Snack 3: Augurk met kipfilet

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 2 augurken
  • 2 plakjes kipfilet

Bereidingswijze:

  1. Snijd de uiteinden van de augurken en rol ze in de plakjes kipfilet. Zet de kipfilet vast door er een satéprikker in te prikken.

Tip:

  • Voeg een zilveruitje toe.

Snack 4: Avocado met kokos

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • ½ avocado
  • 1/2 limoen
  • 1 el kokosrasp

Bereidingswijze:

  1. Schil de halve avocado en snijd deze in stukjes.
  2. Knijp de limoen uit over de avocado.
  3. Strooi de kokosrasp er overheen.

Snack 5: Frambozen-yoghurt-ijs

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 75 g Griekse yoghurt
  • 60 g frambozen (bevroren)
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl honing
  • Om dit recept te maken heb je een ijsvormpje nodig.

Bereidingswijze:

  1. Mix de Griekse yoghurt, bevroren frambozen, kaneel en honing op lage stand in de blender, tot er een stijf geheel ontstaat.
  2. Giet dit in een ijsvormpje, steek er een stokje in en laat het drie uur in de vriezer hard worden.
  3. Haal het ijsje uit het vormpje.

Tip:

  • Heb je geen vormpjes in huis? Doe het ijs dan in een bakje en zet het maximaal twee uur in de vriezer. Je kunt het daarna oplepelen.

Snack 6: Zoete-aardappel-courgettekoekjes

Benodigdheden voor 2 snackmomenten:

  • 2 grote, zoete aardappelen
  • ½ courgette
  • olijfolie extra-vergine
  • peper en zeezout
  • basilicum
  • tijm

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de zoete aardappelen en was ze goed af.
  3. Rasp de aardappelen in een kom.
  4. Rasp de gewassen courgette in een andere kom en druk de rasp droog met een theedoek. Doe de aardappelrasp en courgetterasp bij elkaar en voeg peper en zeezout naar smaak toe.
  5. Maak kleine cilinders van het mengsel en leg ze op een beklede bakplaat.
  6. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met basilicum en tijm.
  7. Bak de aardappel-courgettekoekjes in ongeveer 30 minuten goudbruin; draai ze tussentijds na 15 minuten om.

Tips:

  • Varieer met groenten, zoals broccoli, bloemkool, spinazie, zuurkool enz.
  • Bewaar de helft in de koelkast en eet koud op een ander moment.

Snack 7: Chocolade power-reep

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 50 g dadels
  • 50 g gedroogde vijgen
  • 30 g geraspte kokos
  • 70 g gemengde noten
  • 1 reep chocolade van 85% cacao
  • Cakeblik en ovenfolie

Bereidingswijze:

  1. Hak de dadels, vijgen en noten fijn en meng deze samen met de geraspte kokos goed door elkaar. Maak gebruik van een keukenmachine of staafmixer om er een kleverig beslag van te maken.
  2. Doe ovenfolie in een ondiep cakeblik en druk het kleverige beslag daarin plat.
  3. Verwarm de chocolade au bain marie* tot ze gesmolten is, en het giet dit over de reep in het cakeblik.
  4. Zet het cakeblik voor 2 uur in de koelkast. Snijd daarna de reep in 4 kleinere reepjes.

*Au bain marie: verwarm een pan met water (niet laten koken). Plaats bovenop de pan een hittebestendige schaal, of zet een kleiner plannetje in de grotere pan met het hete water. Breek de chocolade in stukjes en doe deze in de schaal of het pannetje. Roer de chocola regelmatig door tot ze volledig gesmolten is

Tip:

  • Bestrooi de reep voordat deze de koelkast ingaat met wat extra geraspte kokos.

Snack 8: Banaan-kokoskoekjes

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 1 banaan
  • 1 scharrelei
  • 2 el geraspte kokos
  • 1 tl cacaopoeder
  • 1 tl honing
  • 1 el walnoten
  • 1 snufje kaneel
  • Handje rozijnen

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  2. Mix de banaan, 1 eetlepel geraspte kokos, de cacaopoeder, het ei, de honing en de kaneel met de staafmixer tot een beslag.
  3. Hak de walnoten in kleine stukjes en meng deze, samen met de rozijnen, met een spatel er doorheen.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag met een eetlepel in hoopjes over de bakplaat.
  5. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Bestrooi de koekjes na afloop met 1 eetlepel geraspte kokos.

Tip:

  • Serveer met een lekker kopje zwarte koffie, of cappuccino met amandelmelk.

Snack 9: Post-workout-milkshake

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 100 ml ijskoud water
  • 150 ml kokosmelk
  • 6 paranoten (eventueel geweekt)
  • 2 handjes vol frambozen (bevroren)
  • 2 el eiwitpoeder

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en mix ze tot een glad geheel.

Tip:

  • De paranoten kun je vervangen door walnoten, pecannoten of hazelnoten.

Snack 10: Cranberrie-energiebal

Maak 8 balletjes. Eet er 2 per snackmoment of  vóór het sporten.

Benodigdheden voor 8 balletjes:

  • 40 g havermout
  • 1 el rauwe honing
  • 120 g gedroogde cranberries
  • 100 g notenpasta   (zie pagina 163 voor het recept)
  • 80 g amandelen
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el kaneel

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een egale massa.
  2. Rol van het beslag 8 balletjes en laat die opstijven in de koelkast.

Speciale gezonde snacks voor sporters

Als je vaak sport is het belangrijk dat je voor de training voldoende energie (in de vorm van koolhydraten) binnenkrijgt en na de training voeldoende eiwitten om je spieren te helpen herstellen.

Daarom hier een aantal gezonde tussendoortjes speciaal voor mensen die vaak sporten.

(klik op de afbeelding om het recept te bekijken)

 

Chocolade power-reep en de Cranberrie-energiebal zijn het beste om voor het sporten te eten. En de Post-workout-milkshake en Rosbief-rolletjes zijn het beste om na het sporten te eten.

Speciale gezonde snacks voor afvallers

Als je wilt afvallen is het belangrijk om weinig suikers en weinig koolhydraten binnen te krijgen.

Daarom hier een aantal koolhdyraatarme snacks speciaal voor mensen die willen afvallen.

(klik op de afbeelding om het recept te bekijken)

 

Speciale gezonde snacks voor fitgirls

Vrouwen die het beste uit hun eigen lichaam naar boven willen halen hebben de echte superfoods nodig. Maar die moeten natuurlijk wel in een leuk recept verwerkt zijn.

Daarom hier een aantal aparte voedingsrijke recepten speicaal voor vrouwen die het beste in hun lichaam naar boven willen halen.

(klik op de afbeelding om het recept te bekijken)

 

Speciale gezonde snacks voor moeders

Vrouwen met kinden hebben het druk en kunnen vaak wel wat hulp gebruiken om ook hun kinderen te inspireren gezond te eten.

Daarom hier een aantal makkelijke recepten en leuke recepten om te maken met kinderen.

(klik op de afbeelding om het recept te bekijken)

 
Augurk met kipfilet en Avocado met kokos zijn makkelijk en kun je zelf goed gebruiken. En het Frambozen-yoghurt-ijs en de Banaan-kokoskoekjes zijn juist leuk om te maken en eten met het hele gezin.

Snacks voor de algehele gezondheid

Als je geeft om je lichaam is het belangrijk dat je tussendoortjes eet die lekker samken maar ook veel gezonde voedingsstoffen bevatten.

Daarom hier een aantal overheerlijk recepten die je gezondheid meteen een boost zullen geven.

(klik op de afbeelding om het recept te bekijken)

 


Meer koolhydraatarme recepten

Wil je meer koolhydraatarme recepten? In onze programma’s vind je uitgebreiden weekschema’s met elke tientallen koolhydraatarme recepten.

We bieden de volgende programma’s aan:

Als je er nog niet klaar voor bent om aan de slag te gaan kan je je hier gratis inschrijven voor onze nieuwsbrief.

We delen regelmatig gloednieuwe koolhydraatarme recepten met onze nieuwsbrief lezers. Een selectie vind je hieronder.

Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief en mis deze gratis recepten niet langer.

 


Andere interessante pagina’s

Koolhydraatarme recepten – een pagina met 16 heerlijke koolhydraatarme recepten: ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes.

Gezond ontbijt – een artikel waar je een gezond ontbijtrecept vindt dat bij jouw lichaamstype past.

Gezonde lunch – een verzameling van heerlijke gezonde lunch recepten en handige bijbehorende tips.

Gezonde recepten – in dit artikel vind je tien gezonde recepten voor elke gelegenheid. Bijvoorbeeld als je visite krijgt of als je zelf uit eten gaat.

Koolhydraatarm dieet – hier wordt uitgelegd hoe je gemakkelijk kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm overzicht – hier vind je een duidelijk overzicht van wat koolhydraatarm eten precies is.

De wetenschap over koolhydraatarm – een verzameling van wetenschappelijke studies over koolhydraatarm eten.

Koolhydraatarm eten – een duidelijk overzicht van wat je wel en niet mag eten als je een koolhydraatarm voedingspatroon volgt.

Afvallen buik – in dit artikel ontdek je een manier van eten en leven waarmee je al je overtollig buikvet verbrandt.

Snel afvallen – 2 weekschema’s waarmee je snel en efficiënt op een gezonde manier al je overtollig lichaamsvet verbrandt.

Of bekijk één van onze andere artikelen op onze blog.

 

 

Bekijk (65) reacties

Verberg reacties

  • Miranda
    27/03/2018 om 7:21 pm

    Ik heb die havermout koekjes gemaakt met wat walnoten en moerbeien-gojibessen-cranberry-pittenmix. Heerlijk! Lekker tussendoortje want ik ben gek/verslaafd aan iets zoets af en toe.

  • Bastian
    06/02/2017 om 9:03 pm

    Kipfilet (broodbeleg) is helemaal niet zo gezond. Ik zie het op zoveel blogs tegenkomen. In kipfilet zit veel suiker, zout en vaak e-nrs waarvan niet is bewezen wat ze met je gezondheid doen. Ik zou het persoonlijk niet adviseren.

  • Emma
    07/12/2016 om 12:53 pm

    Hallo Jasper,

    Ik ben vanaf September bezig met het receptenboek van jou en ben inmiddels 10 kg afgevallen. Ik heb dit gedaan omdat ik Atrium fibrileren kreeg,mijn cholesterol was 8.3 en ging door jou recepten naar 5.8, vorige maand heb ik aan mijn eetgewoonte kwark toegevoegd,(ik dacht omdat ik zoveel was afgevallen wel iets vettigs mocht) S’morgens af en toe met fruit en ook savonds en mijn cholesterol vloog gelijk naar 7.8 hoe kan dat?. Hartelijke groet, Emma

    • Jasper Alblas
      15/12/2016 om 12:40 pm

      Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het zou de kwark kunnen zijn. Onderzoek wat er gebeurt als je het weer weglaat. Probeer ook eens wat er gebeurt als je het vervangt door yoghurt kefir of als je het beperkt tot maximaal 3 porties per week.

  • Jeannette
    02/08/2016 om 11:59 pm

    Hoi Jasper

    Ook ik heb het smoothie boek en het 7×7 afslank receptenboek gekocht.
    Een heleboel prachtige informatie die ik even op mij in moet laten werken.
    Wel alvast een heeeeeleboel gezonde boodschappen gedaan, terwijl ik al best gezond at.
    En maar 4 kilo wil afvallen.
    Het lastige met deze manier van eten is, dat ik zeer onregelmatige diensten heb, ook s`nachts, waarin soms geen tijd voor enige pauze is, en een lat relatie hebt met een Bourgondiër.
    die om de twee uur ergens trek in heeft.
    vaak is dat een kaas of worst, of ijs.
    Nu heb ik 3 dagen op “mijn”manier gekookt, en gelukkig vond hij het lekker.
    Maar zou het zelf niet klaar maken omdat het zoveel tijd kost.
    Dus als ik naar hem toe ga heb ik buiten mijn koffer ook een krat met alle levensmiddelen die ik nodig heb voor aankomende dagen.
    Op mijn werk ook al zo hectisch qua etenstijd, thuis gekomen pffffffff uitpuffen, boodschappen doen en eten voorbereiden.
    Ik vind het echt tijdrovender dan de gangbare maaltijden.
    mijn vriesladen liggen nu vol met soepen, smoothies en sappen, maar moet het toch weer eens aanvullen.
    Jij zegt dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om zo te kunnen eten, maar ik kom echt tijd tekort.

    HELP
    groetjes Jeannette

    • Jasper Alblas
      03/08/2016 om 7:53 am

      Hallo Jeannette, super dat je aan de slag bent met de recepten uit de beide boeken. Zowel in geld als in tijd is het in het begin een investering. Na een tijdje zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat. Maak het ook makkelijk voor jezelf. Je kunt op sommige dagen bijvoorbeeld prima afwijken van het boek en als ontbijt havermout eten, in de middag een smoothie en in de avond wat vlees/vis en groenten. Op de dagen dat je thuis bent en de tijd hebt hou je dan de precieze recepten uit het boek aan. Geef er je eigen draai aan en maak er een leefwijze van die voor jou werkt. In dit artikel lees je precies hoe je tijd kunt winnen door twee dagen per week je maaltijden voor te bereiden. Dat scheelt veel tijd en energie. Nu je de basis aan lang houdbare producten in huis hebt zal je ook merken dat het minder geld gaat kosten. Koop groenten en fruit in de aanbieding, noten en oliën in groot verpakkingen en ga regelmatig naar de Aldi, Lidl, de markt of Toko. Veel succes, ga zo door! Groet Jasper

  • Sandra
    24/07/2016 om 1:31 pm

    F een vraagje ik lust geen yoghurt kwart en havermout.
    Ik eet nu blanke vla met notenmuesli is dat ook goed

    • Jasper Alblas
      27/07/2016 om 10:36 am

      In plaats van muesli als ontbijt kun je kiezen voor een ontbijt met ei zoals een omelet, bananenpannenkoek of een groene smoothie. Hier lees je meer over een gezond ontbijt.

  • Simone
    02/07/2016 om 10:25 am

    Ik lees steeds over rauwe noten, ik vind ze lekkerder (bite, en aroma) wanneer ze even 10 minuten in de oven op 180 hebben gelegen. Maakt dit iets uit?
    Heeft ook te maken met een allergie, als ze in de oven hebben gelegen krijg ik na t eten ervan geen jeuk meer in mijn mond.

    • Jasper Alblas
      04/07/2016 om 3:12 pm

      Je kunt ze prima even in de oven leggen, maar rooster ze het liefst niet op hoger dan 80 graden om te voorkomen dat er voedingsstoffen verloren gaan.

  • Neeltje
    26/06/2016 om 4:28 pm

    De havermout-banaan koekjes zijn heerlijk. Zeker een aanrader voor anderen.

  • Joke
    17/06/2016 om 8:03 pm

    Hoi Jasper,

    De havermoutkoekjes zijn super lekker, heb ze gemaakt met walnoten en banaan en met avocado, die laatste waren wat minder, ga ze ook nog eens maken met pure cacao en kokos, lijkt me ook heerlijk, om ze wat beter te laten plakken aan elkaar heb ik er een klein beetje water aan toegevoegd.

    Verder ook de courgettechips gemaakt, echt een aanrader, had hem zelf met sesamolie gemaakt i.p.v. kokosolie, de meningen over kokosolie zijn verdeeld, maar ook op tv en internet wordt kokosolie juist weer afgeraden.

  • M
    14/06/2016 om 4:37 pm

    Hoi Jasper,

    Kan ik taart bakken met bijvoorbeeld amandelmeel, grasboter en omega-3 eieren? Ik vind bakken namelijk heel erg leuk. Of heb jij misschien nog tips/recepten voor gezonde taart?

    • Emma
      07/12/2016 om 12:38 pm

      Echt wel M , heb ik ook gedaan en het was heerlijk, ik heb er ook wat rozijnen(wat suiker overbodig maakt) en wat geschaafde amandelen toegevoegd en heb het beslag in een tulband gedaan, echt erg leuk en lekker. Leuke tip misschien voor de feestdagen.

  • Evelien
    29/05/2016 om 9:35 pm

    Hallo Jasper,

    ik had een vraag over #7. Waar leg je de courgetteplakjes op in de oven? Op een rooster of op een plaat met bakpapier?
    Is het ook mogelijk om olijf- of zonnebloemolie te gebruiken? Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van kokosolie.

    Groetjes Evelien

    • Jasper Alblas
      30/05/2016 om 8:59 am

      Op een plaat met bakpapier Evelien, ik zal het meteen aanpassen in het artikel. Gebruik liever geen zonnebloemolie en verwarm olijfolie liever niet. In plaats van kokosolie zou je een beetje grasboter kunnen gebruiken. Hier lees je meer over welke oliën gezond zijn.

  • Bianca
    25/05/2016 om 12:52 pm

    Hallo Jasper, ik lees al een tijdje je emails en zit al een tijd met een vraag die ik steeds niet stel omdat ik bang ben dat je het raar vind. Maar nu dan toch mijn vraag.
    Ik heb zo’n beetje alle dieten wel geprobeert en zolang ik me er aan houd werkt alles. En dat is nu juist het grootste probleem ik houd niets vol omdat het te ver van mijn “gewone” eetpatroon af zit. I kval altijd wel af maar kom ook altijd weer aan.. en dat is zo al jaren ik heb het levenslang jojo effect zeg maar .
    Nu is mijn vraag:” als ik jouw manier maar gedeeltelijk toepas helpt het dan ook? Of werkt het dan juist averechts? Ik ben nu zoekende naar een manier waarbij ik geen calorieën hoef te tellen of voedingsmiddelen hoef te schrappen … naar iets wat ik levenslang kan volhouden en dus geen dieet is.. Ik wil erg graag jou mening en advies hierover, heb veel respect voor alles wat je doet. Vriendelijke groet Bianca

    • Jasper Alblas
      25/05/2016 om 1:46 pm

      Hallo Bianca, wees niet bang om vragen te stellen. Je vraag is namelijk helemaal niet raar. Het is juist enorm belangrijk dat je zoekt naar je eigen manier. Alleen dan kan je succesvol afslanken. Ieder lichaam is anders, dus wat voor de een werkt, kan voor jou niets doen en andersom. Neem mijn boodschappenlijst als richtlijn, en ga op onderzoek uit. Wat wil je er aan toevoegen, wat haal je eraf? Wanneer gun je jezelf iets lekkers? Lees ook eens de succesverhalen van Sandra en Hettie, daarin lees je dat ook zij hun eigen draai aan deze methode hebben gegeven en heel succesvol zijn afgevallen. Neem vooral ook de tijd om echt te veranderen, ga in kleine stapjes, dan komt het goed. Veel succes, ga ervoor en hou me op de hoogte! Groet Jasper

    • Karin Lutz
      13/07/2016 om 2:26 pm

      Hallo Bianca, ik herken jouw probleem eigenlijk ook mijn ” life story” maar ik heb het eindelijk gevonden bij Jasper. Begin met brood en suiker weg te laten, gebruik alleen kokos olie , grasboter en soms wat extra vierge olijfolie . Gebruik de recepten van Jasper die je zullen verbazen hoe lekker en verrassend die zijn en je valt echt af. Het is wel zo dat het even een deel van ” je systeem” moet worden, maar welke eet verandering heeft dat niet? Geen calorieën tellen meer. Sterkte en succes. Karin

  • Denise
    05/03/2016 om 3:20 pm

    Hoi Jasper,

    De havermoutbanaankoekjes zijn hierzo echt een succes. Vooral mijn man (die sowieso banaanfan is) vind ze erg lekker. Ik vroeg me af of er recepten zijn voor een gezonde taart of cake ofzo? Voor de verjaardagen 😉 .

    Groetjes,
    Denise

    • Jasper Alblas
      06/03/2016 om 3:29 pm

      Bedankt voor het compliment Denise. Ik krijg deze vraag vaker, er staan nog geen recepten online of in de boeken voor taart of cake, maar ik zal er eens een aantal maken!

  • Syl
    28/02/2016 om 2:10 pm

    Beste Jasper,
    ik geniet erg van je recepten, waarvoor dank!
    Heel graag zou ik wat soep-recepten van je willen leren kennen; ik ben nl. nogal een soep-tiepje 🙂
    Alvast bedankt!
    Syl

    • admin
      28/02/2016 om 8:23 pm

      Hallo Syl,

      bedankt voor je compliment en suggestie. Er staan al behoorlijk wat artikelen op de planning maar ik zet hem op de lijst. Tot die tijd vind je in het originele receptenboek op pagina 67 de broccoli-courgettesoep en in album 1 de soep van spinazie en rozemarijn en soep van zoete aardappel, wortel en paprika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *