Als jij houdt van een lekkere snack of een lekker tussendoortje maar je wilt niet dat dit ten koste gaat van je gezondheid, dan is dit artikel voor jou.

Goed nieuws: het is echt mogelijk om hetzelfde voldane gevoel te halen uit een gezonde snack als uit een ongezond tussendoortje

In dit artikel geef ik je mijn negen favoriete gezonde tussendoortjes en vertel ik je precies hoe jij makkelijk overheerlijke en gezonde snacks kunt maken.

Deze gezonde tussendoortjes geven je niet alleen meer energie, vitaliteit en een gezond lichaam, maar ze helpen je ook je overtollig buikvet te verbranden.

Met de lekkere, gezonde snacks en tips uit dit artikel heb je geen last meer van vreetbuiten in de avond of de bekende ‘4-uur-dip’ in de middag.

Een mini-maaltijd

Natuurlijk weten we allemaal wat snacks en tussendoortjes zijn, maar het is voor je gezondheid beter om een snack of tussendoortje te zien als mini-maaltijd. Een maaltijd die bijna net zo belangrijk is als een gezond ontbijt of ander gezond eten, zoals lunch en diner.

Een snack of tussendoortje is een mini-maaltijd die je snel klaar kunt maken (soms in minder dan 10 seconden), die je honger direct (en voor lange tijd) stilt en die lekker smaakt.

Je geeft je lichaam met deze mini-maaltijd de voedingsstoffen die het nodig heeft om voldoende energie aan te maken zodat je een periode tussen maaltijden makkelijk kunt overbruggen (ook geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen).

Maar let op, niet alle snacks of tussendoortjes zijn hetzelfde. Ze zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën: verse snacks en kant-en-klare snacks.

Verse snacks zijn tussendoortjes die je zelf nog even kort moet bereiden, en kant-en-klare snacks zijn tussendoortjes die je direct vanuit een pakje of zakje kunt eten.

Kant-en-klare snacks

Kant-en-klare snacks zijn bijna altijd bewerkt voordat ze in de winkel te koop worden aangeboden. Het voedsel wordt bewerkt om het lekkerder, langer houdbaar en makkelijker vervoerbaar te maken.

De ingrediënten die in dit proces gebruikt worden zijn lang niet altijd gezond (en vaak zelfs zeer ongezond).

Als jij weet welke ingrediënten je in snacks moet vermijden kun je snel bepalen of een snack gezond of juist ongezond is.

Kijk uit met suiker

Suiker is één van de ingrediënten die je absoluut wilt vermijden. Als je een snack in de winkel koopt, is het verstandig het etiket te bestuderen om te kijken of er suiker is toegevoegd aan het product.

Let op: suiker wordt vaak onder andere (schuil)namen op het etiket geplaatst.

De onderstaande namen zijn eigenlijk andere namen voor suiker of het zijn stoffen die minstens zo ongezond zijn.

  • Dextrose
  • Glucose-fructosestroop
  • High Fructose Corn Syrup (HFCS)
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Agavesiroop
  • Fructosestroop
  • Glucosestroop
  • Maltodextrine
  • Maltose
  • Bietenstroop
  • Caramel / Karamel
  • Fructose
  • Glucose
  • Dadelstroop
  • Honing
  • Lactose
  • Maisstroop
  • Tarwestroop

En natuurlijk alles waar het woord “suiker” op staat (zoals: basterdsuiker, kristalsuiker, etc.).

Suiker is het ingrediënt dat vele geproduceerde snacks aantrekkelijk maakt (probeer maar eens een reep chocolade te eten zonder suiker).

Als vuistregel kun je aanhouden dat elke snack die je uit een pakje of zakje haalt suiker bevat. Dit zijn dus ongezonde snacks. Maar wat zijn dan gezonde snacks?

Gezonde snacks zijn ‘vers’

Gezonde tussendoortjes zijn ‘vers’, daar bedoel ik mee: ze zijn niet geproduceerd of chemisch bewerkt.

Het is goed mogelijk een gezonde snack te maken en deze bijvoorbeeld voor een paar dagen in te vriezen of luchtdicht een paar dagen in de koelkast te bewaren.

Een gezond tussendoortje maak je van gezonde ingrediënten. Enkele voorbeelden van gezonde ingrediënten zijn: groenten, fruit, noten, zaden, pitten, oliën, vis, vlees, ei, etc.

De enige manier om zeker te weten dat je tussendoortje echt gezond is, is door deze zelf te maken van gezonde ingrediënten.

Door je een aantal handige tips te geven en recepten aan te reiken voor snelle, makkelijke en gezonde snacks, hoop ik dat je besluit vaker een gezonde snack zelf te maken, in plaats van een (doorgaans ongezonde) snack in de winkel of kantine te kopen.

Laten we beginnen met een aantal handige tips.

Vijf tips voor lekkere, snelle en gezonde tussendoortjes

Zonder er verder omheen te draaien, zijn hier de vijf tips om lekkere, snelle en gezonde snacks te maken.

  1. Vermijd suiker of kunstmatige smaakstoffen (om het gezond te houden).
  2. Gebruik enkel natuurlijk voedsel vol voedingsstoffen (om direct je honger te stillen).
  3. Bewaar je gezonde snacks luchtdicht of vries ze in (om snel te zijn).
  4. Gebruik flink wat eiwitten en vezels (om eetbuien te voorkomen).
  5. Gebruik zeezout en extra vergine olijfolie (om het lekker te houden).

Tip 1: Suiker en andere kunstmatige smaakstoffen zijn de grootste boosdoeners in recepten. Het is de goedkoopste manier om snacks lekker te maken, maar daarmee ook de meest ongezonde. Vermijd suiker en andere zoetstoffen tijdens het bereiden van tussendoortjes.

Tip 2: Maak je gezonde snacks van ingrediënten vol gezonde voedingsstoffen. Door je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven heeft het voldoende energie om de periode tussen de maaltijden zonder hongergevoel door te komen.

Tip 3: Je kunt een gezond tussendoortje ook eerder klaarmaken. Als je een drukke dag hebt, heb je geen tijd om ook nog eens in de keuken een gezonde snack klaar te maken. Zorg er daarom voor dat je dit al eerder gedaan hebt, dan hoef je het alleen uit de koelkast te pakken.

(Er zijn ook veel gezonde tussendoortjes die je letterlijk binnen tien seconden klaarmaakt, verder op in het artikel geef ik je een paar van die recepten)

Tip 4: Zorg dat er voldoende eiwitten en vezels in de tussendoortjes zitten. Door de vezels en eiwitten krijg je minder snel honger en zul je dus geen last hebben van eetbuien.

Tip 5: Suiker is één manier om een snack lekker te maken, maar zoals je inmiddels weet is dat absoluut niet gezond. De juiste verhouding zeezout en extra vergine olijfolie kan gezonde, hartige snacks ook onweerstaanbaar lekker maken, en die zijn een heel stuk beter dan suiker.

Ongezonde of gezonde snacks maken vaak het verschil tussen een gezond en energiek lichaam of een uitgeput lichaam met overgewicht.

Mijn negen favoriete, gezonde tussendoortjes

Om er echt voor te zorgen dat je direct aan de slag kunt en vanaf nu enkel gezonde snacks zult gaan eten – om zo snel een gezond, slank en vitaal lichaam te krijgen – geef ik je hier mijn negen favoriete, gezonde snack recepten.

Snel, simpel, gezond en een ware smaaksensatie. De snacks geven je een voldaan, vol gevoel en als je te veel lichaamsvet hebt, kunnen deze recepten je zelfs helpen afvallen.

Recept #1: weekendsnack: Komkommer-avocadorolletjes

Ingrediënten:

  • 1 avocado
  • 1 komkommer
  • 1 teen knoflook
  • 1 limoen
  • basilicum blaadjes
  • paprikapoeder
  • peper en zeezout
  • (zongedroogde tomaatjes)

Bereidingswijze:

  1. Snijd de komkommer door de lengte in dunne repen. Gebruik hiervoor een aardappel- of dunschiller.
  2. Doe de avocado, knoflook, basilicumblaadjes met wat zeezout en peper in een blender, knijp de limoen uit boven het geheel en blend het tot een glad mengsel.
  3. Smeer het mengsel over de plakken komkommer en rol ze op. Als je het lekker vindt, kun je per rolletje een zongedroogd tomaatje toevoegen.
  4. Strooi tot slot een theelepeltje paprikapoeder over de rolletjes en geniet ervan!

Recept #2: Kwark en granaatappel

Klaar in twee minuten.

Een heerlijke fris en verrassend recept dat vol zit met antioxidanten die zorgen voor een sterk immuunsysteem.

Bereidingswijze:

  1. Giet de kwark in een schaaltje.
  2. Pel de granaatappel en voeg een paar eetlepels toe aan de kwark.

Recept #3: Donkere chocolade met noten

Klaar in tien minuten.

Ingrediënten:

  • 60 g rauwe noten naar keuze
  • 80 g donkere chocolade (>70% cacao)
  • 2 eetlepels water
  • (1 eetlepel kokosrasp)

Bereidingswijze:

  1. Zet een klein steelpannetje met water op het vuur en breng het water aan de kook.
  2. Breek de chocolade in stukken en doe ze in een hittebestendig schaaltje. Zorg ervoor dat het schaaltje iets groter is dan de steelpan.
  3. Plaats het schaaltje bovenop het pannetje, zodat het door het hete water wordt verwarmd. De stukken chocola smelten op die manier vanzelf. Dit wordt ook wel ‘au bain-marie’ genoemd.
  4. Dip de noten in de chocolade en leg ze op een ruime schaal waar ze goed kunnen afkoelen.
  5. Strooi er eventueel wat kokosrasp overheen.
  6. Je kunt ze gelijk eten of ze af laten koelen (eventueel in de koelkast) en later opeten.

Recept #4: Avocado met kipfiletrolletjes

Klaar in twee minuten.

Bereidingswijze:

  1. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit.
  2. Snijd het vruchtvlees in dikke repen en verwijder dan pas de schil.
  3. Rol een plakje gaar kipfilet om elk reepje.

Recept #5: Verse fruitsalade

Klaar in vijf minuten.

Ingrediënten:

  • vers fruit naar keuze
  • 1 el rozijnen
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el pompoenpitten

Bereidingswijze:

  1. Snijd verschillende soorten vers fruit in stukjes.
  2. Meng het fruit in een schaaltje met een eetlepel rozijnen, een eetlepel zonnebloempitten en een eetlepel pompoenpitten.

Tip: Kies voor exotisch fruit, zoals mango, blauwe bessen, ananas, aardbeien.

Recept #6: Havermout-banaankoekjes

Klaar in dertig minuten (incl. twintig minuten oven)

Ingrediënten voor vier a vijf koekjes:

  • 2 rijpe bananen
  • 100 g havermout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Prak de bananen fijn met een vork.
  3. Meng de havermout met de bananen.
  4. Leg bakpapier op de bakplaat.
  5. Verdeel het mengsel in hoopjes over de bakplaat.
  6. Bak de koekjes twintig minuten in de oven.
  7. Laat ze even afkoelen.

Tip: Eventueel kun je door het mengsel kaneel, cacaopoeder, speculaaskruiden of andere koekkruiden doen. Ook kun je het aanvullen met rozijnen, dadels, zaden, pitten of rauwe noten.

Recept #7: Courgette-chips

Klaar in dertig minuten (incl. 25 minuten oven)

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 2 el kokosolie
  • paprikapoeder
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd een courgette in dunne plakjes, en smeer in met kokosolie, zeezout, peper en paprikapoeder.
  3. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak de plakjes in 25 minuten op 200 graden. Draai ze tussentijds een keer om.

Recept #8: Gekookt ei met rookvlees

Klaar in tien minuten.

Bereidingswijze:

  1. Zet een steelpan met water op het vuur.
  2. Kook een ei in ongeveer zes-acht minuten hard.
  3. Pel het ei en rol er een stukje rookvlees omheen

Recept #9: Gezonde smoothie

Een smoothie van:

  • 1 gekookte biet
  • ½ komkommer
  • 100 g blauwe bessen
  • kaneel
  • water

Tip: hoe meer water je toevoegt hoe vloeibaarder de smoothie wordt. Met veel water is de smoothie makkelijk drinkbaar en een mogelijke vervanging voor klassieke, ongezonde dikmakers zoals vruchtensap en alcohol.

Gezonde snacks zijn belangrijk, maar hoe nu verder?

Gezonde snacks zijn erg belangrijk om je lichaam gezond, slank en vitaal te houden. De hoeveelheid suiker en ongezonde stoffen die je via normale snacks binnenkrijgt zijn erg ongezond. Ze veroorzaken een schommelende bloedsuikerspiegel die eetbuien als gevolg hebben.

Daarom heb ik het Stop Eetbuien Programma geschreven. Een boek vol met technieken om volledige controle te krijgen over je voeding. Ook vind je er heerlijke, gezonde recepten (ontbijt, lunch, diner en snacks) die je moeiteloos helpen aan een gezond, slank en vitaal lichaam. (Inclusief een aantal recepten van speciale anti-eetbui snacks).

Meer informatie over het Stop Eetbuien Programma vind je hier.

Het is niet ongebruikelijk om na een paar dagen de wijzer op de weegschaal al flink te zien dalen!

Bekijk (64) reacties

Verberg reacties

  • Bastian
    06/02/2017 om 9:03 pm

    Kipfilet (broodbeleg) is helemaal niet zo gezond. Ik zie het op zoveel blogs tegenkomen. In kipfilet zit veel suiker, zout en vaak e-nrs waarvan niet is bewezen wat ze met je gezondheid doen. Ik zou het persoonlijk niet adviseren.

  • Emma
    07/12/2016 om 12:53 pm

    Hallo Jasper,

    Ik ben vanaf September bezig met het receptenboek van jou en ben inmiddels 10 kg afgevallen. Ik heb dit gedaan omdat ik Atrium fibrileren kreeg,mijn cholesterol was 8.3 en ging door jou recepten naar 5.8, vorige maand heb ik aan mijn eetgewoonte kwark toegevoegd,(ik dacht omdat ik zoveel was afgevallen wel iets vettigs mocht) S’morgens af en toe met fruit en ook savonds en mijn cholesterol vloog gelijk naar 7.8 hoe kan dat?. Hartelijke groet, Emma

    • Jasper Alblas
      15/12/2016 om 12:40 pm

      Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het zou de kwark kunnen zijn. Onderzoek wat er gebeurt als je het weer weglaat. Probeer ook eens wat er gebeurt als je het vervangt door yoghurt kefir of als je het beperkt tot maximaal 3 porties per week.

  • Jeannette
    02/08/2016 om 11:59 pm

    Hoi Jasper

    Ook ik heb het smoothie boek en het 7×7 afslank receptenboek gekocht.
    Een heleboel prachtige informatie die ik even op mij in moet laten werken.
    Wel alvast een heeeeeleboel gezonde boodschappen gedaan, terwijl ik al best gezond at.
    En maar 4 kilo wil afvallen.
    Het lastige met deze manier van eten is, dat ik zeer onregelmatige diensten heb, ook s`nachts, waarin soms geen tijd voor enige pauze is, en een lat relatie hebt met een Bourgondiër.
    die om de twee uur ergens trek in heeft.
    vaak is dat een kaas of worst, of ijs.
    Nu heb ik 3 dagen op “mijn”manier gekookt, en gelukkig vond hij het lekker.
    Maar zou het zelf niet klaar maken omdat het zoveel tijd kost.
    Dus als ik naar hem toe ga heb ik buiten mijn koffer ook een krat met alle levensmiddelen die ik nodig heb voor aankomende dagen.
    Op mijn werk ook al zo hectisch qua etenstijd, thuis gekomen pffffffff uitpuffen, boodschappen doen en eten voorbereiden.
    Ik vind het echt tijdrovender dan de gangbare maaltijden.
    mijn vriesladen liggen nu vol met soepen, smoothies en sappen, maar moet het toch weer eens aanvullen.
    Jij zegt dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om zo te kunnen eten, maar ik kom echt tijd tekort.

    HELP
    groetjes Jeannette

    • Jasper Alblas
      03/08/2016 om 7:53 am

      Hallo Jeannette, super dat je aan de slag bent met de recepten uit de beide boeken. Zowel in geld als in tijd is het in het begin een investering. Na een tijdje zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat. Maak het ook makkelijk voor jezelf. Je kunt op sommige dagen bijvoorbeeld prima afwijken van het boek en als ontbijt havermout eten, in de middag een smoothie en in de avond wat vlees/vis en groenten. Op de dagen dat je thuis bent en de tijd hebt hou je dan de precieze recepten uit het boek aan. Geef er je eigen draai aan en maak er een leefwijze van die voor jou werkt. In dit artikel lees je precies hoe je tijd kunt winnen door twee dagen per week je maaltijden voor te bereiden. Dat scheelt veel tijd en energie. Nu je de basis aan lang houdbare producten in huis hebt zal je ook merken dat het minder geld gaat kosten. Koop groenten en fruit in de aanbieding, noten en oliën in groot verpakkingen en ga regelmatig naar de Aldi, Lidl, de markt of Toko. Veel succes, ga zo door! Groet Jasper

  • Sandra
    24/07/2016 om 1:31 pm

    F een vraagje ik lust geen yoghurt kwart en havermout.
    Ik eet nu blanke vla met notenmuesli is dat ook goed

    • Jasper Alblas
      27/07/2016 om 10:36 am

      In plaats van muesli als ontbijt kun je kiezen voor een ontbijt met ei zoals een omelet, bananenpannenkoek of een groene smoothie. Hier lees je meer over een gezond ontbijt.

  • Simone
    02/07/2016 om 10:25 am

    Ik lees steeds over rauwe noten, ik vind ze lekkerder (bite, en aroma) wanneer ze even 10 minuten in de oven op 180 hebben gelegen. Maakt dit iets uit?
    Heeft ook te maken met een allergie, als ze in de oven hebben gelegen krijg ik na t eten ervan geen jeuk meer in mijn mond.

    • Jasper Alblas
      04/07/2016 om 3:12 pm

      Je kunt ze prima even in de oven leggen, maar rooster ze het liefst niet op hoger dan 80 graden om te voorkomen dat er voedingsstoffen verloren gaan.

  • Neeltje
    26/06/2016 om 4:28 pm

    De havermout-banaan koekjes zijn heerlijk. Zeker een aanrader voor anderen.

  • Joke
    17/06/2016 om 8:03 pm

    Hoi Jasper,

    De havermoutkoekjes zijn super lekker, heb ze gemaakt met walnoten en banaan en met avocado, die laatste waren wat minder, ga ze ook nog eens maken met pure cacao en kokos, lijkt me ook heerlijk, om ze wat beter te laten plakken aan elkaar heb ik er een klein beetje water aan toegevoegd.

    Verder ook de courgettechips gemaakt, echt een aanrader, had hem zelf met sesamolie gemaakt i.p.v. kokosolie, de meningen over kokosolie zijn verdeeld, maar ook op tv en internet wordt kokosolie juist weer afgeraden.

  • M
    14/06/2016 om 4:37 pm

    Hoi Jasper,

    Kan ik taart bakken met bijvoorbeeld amandelmeel, grasboter en omega-3 eieren? Ik vind bakken namelijk heel erg leuk. Of heb jij misschien nog tips/recepten voor gezonde taart?

    • Emma
      07/12/2016 om 12:38 pm

      Echt wel M , heb ik ook gedaan en het was heerlijk, ik heb er ook wat rozijnen(wat suiker overbodig maakt) en wat geschaafde amandelen toegevoegd en heb het beslag in een tulband gedaan, echt erg leuk en lekker. Leuke tip misschien voor de feestdagen.

  • Evelien
    29/05/2016 om 9:35 pm

    Hallo Jasper,

    ik had een vraag over #7. Waar leg je de courgetteplakjes op in de oven? Op een rooster of op een plaat met bakpapier?
    Is het ook mogelijk om olijf- of zonnebloemolie te gebruiken? Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van kokosolie.

    Groetjes Evelien

    • Jasper Alblas
      30/05/2016 om 8:59 am

      Op een plaat met bakpapier Evelien, ik zal het meteen aanpassen in het artikel. Gebruik liever geen zonnebloemolie en verwarm olijfolie liever niet. In plaats van kokosolie zou je een beetje grasboter kunnen gebruiken. Hier lees je meer over welke oliën gezond zijn.

  • Bianca
    25/05/2016 om 12:52 pm

    Hallo Jasper, ik lees al een tijdje je emails en zit al een tijd met een vraag die ik steeds niet stel omdat ik bang ben dat je het raar vind. Maar nu dan toch mijn vraag.
    Ik heb zo’n beetje alle dieten wel geprobeert en zolang ik me er aan houd werkt alles. En dat is nu juist het grootste probleem ik houd niets vol omdat het te ver van mijn “gewone” eetpatroon af zit. I kval altijd wel af maar kom ook altijd weer aan.. en dat is zo al jaren ik heb het levenslang jojo effect zeg maar .
    Nu is mijn vraag:” als ik jouw manier maar gedeeltelijk toepas helpt het dan ook? Of werkt het dan juist averechts? Ik ben nu zoekende naar een manier waarbij ik geen calorieën hoef te tellen of voedingsmiddelen hoef te schrappen … naar iets wat ik levenslang kan volhouden en dus geen dieet is.. Ik wil erg graag jou mening en advies hierover, heb veel respect voor alles wat je doet. Vriendelijke groet Bianca

    • Jasper Alblas
      25/05/2016 om 1:46 pm

      Hallo Bianca, wees niet bang om vragen te stellen. Je vraag is namelijk helemaal niet raar. Het is juist enorm belangrijk dat je zoekt naar je eigen manier. Alleen dan kan je succesvol afslanken. Ieder lichaam is anders, dus wat voor de een werkt, kan voor jou niets doen en andersom. Neem mijn boodschappenlijst als richtlijn, en ga op onderzoek uit. Wat wil je er aan toevoegen, wat haal je eraf? Wanneer gun je jezelf iets lekkers? Lees ook eens de succesverhalen van Sandra en Hettie, daarin lees je dat ook zij hun eigen draai aan deze methode hebben gegeven en heel succesvol zijn afgevallen. Neem vooral ook de tijd om echt te veranderen, ga in kleine stapjes, dan komt het goed. Veel succes, ga ervoor en hou me op de hoogte! Groet Jasper

    • Karin Lutz
      13/07/2016 om 2:26 pm

      Hallo Bianca, ik herken jouw probleem eigenlijk ook mijn ” life story” maar ik heb het eindelijk gevonden bij Jasper. Begin met brood en suiker weg te laten, gebruik alleen kokos olie , grasboter en soms wat extra vierge olijfolie . Gebruik de recepten van Jasper die je zullen verbazen hoe lekker en verrassend die zijn en je valt echt af. Het is wel zo dat het even een deel van ” je systeem” moet worden, maar welke eet verandering heeft dat niet? Geen calorieën tellen meer. Sterkte en succes. Karin

  • Denise
    05/03/2016 om 3:20 pm

    Hoi Jasper,

    De havermoutbanaankoekjes zijn hierzo echt een succes. Vooral mijn man (die sowieso banaanfan is) vind ze erg lekker. Ik vroeg me af of er recepten zijn voor een gezonde taart of cake ofzo? Voor de verjaardagen 😉 .

    Groetjes,
    Denise

    • Jasper Alblas
      06/03/2016 om 3:29 pm

      Bedankt voor het compliment Denise. Ik krijg deze vraag vaker, er staan nog geen recepten online of in de boeken voor taart of cake, maar ik zal er eens een aantal maken!

  • Syl
    28/02/2016 om 2:10 pm

    Beste Jasper,
    ik geniet erg van je recepten, waarvoor dank!
    Heel graag zou ik wat soep-recepten van je willen leren kennen; ik ben nl. nogal een soep-tiepje 🙂
    Alvast bedankt!
    Syl

    • admin
      28/02/2016 om 8:23 pm

      Hallo Syl,

      bedankt voor je compliment en suggestie. Er staan al behoorlijk wat artikelen op de planning maar ik zet hem op de lijst. Tot die tijd vind je in het originele receptenboek op pagina 67 de broccoli-courgettesoep en in album 1 de soep van spinazie en rozemarijn en soep van zoete aardappel, wortel en paprika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *