Peulvruchten, gezond of niet?

Wetenschappelijk onderbouwd
36 reacties

8794 volgers

Peulvruchten winnen aan populariteit. Zeker nu steeds meer mensen vlees vaker laten staan. Ze worden vanwege het hoge gehalte aan eiwit vaak gebruikt als alternatief voor vlees. We zochten uit of dat een goede keuze is.

Peulvruchten hebben onder andere een gunstig effect op de darmen, maar worden ook in verband gebracht met zogenaamde antinutriënten: stoffen die van nature in het product voorkomen en die giftig zijn of de opname van één of meerdere voedingsstoffen belemmeren. Hoe nadelig zijn deze antinutriënten nu echt?

In dit artikel zetten we alles over peulvruchten uiteen.

1. Wat zijn peulvruchten

De vraag wat peulvruchten nou precies zijn is helemaal niet zo eenvoudig te beantwoorden. Zijn bonen nou een ander woord voor peulvruchten?

Hoe zit het met pinda’s, die immers ook vaak worden genoemd als het gaat over peulvruchten? En worden sperziebonen, peultjes en snijbonen nou als groente of als peulvruchten beschouwd? 

Peulvruchten behoren tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae), één van de grootste families van plantensoorten. Klaver, lupine, tamarinde en rooibos behoren hier bijvoorbeeld toe. 

Het overkoepelende kenmerk van peulvruchten is dat ze altijd bestaan uit een omhulsel waarin zich meerdere zaden bevinden. Maar er zijn vooral veel verschillen: in voedingswaarde, toepassing, smaak etc. 

De FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) maakt voor peulvruchten onderscheid in 9 categorieën (1):

Onderverdeling peulvruchten

Vetrijk versus vetarm

1. Vetrijke peulvruchten

 • bevatten meer vet, maar minder vezels
 • Voorbeelden: pinda’s en sojabonen

2. Vetarme peulvruchten

 • bevatten minder vet, maar meer vezels

Vers versus houdbaar

Vetarme peulvruchten kunnen vervolgens onderverdeeld worden in

3. Verse peulvruchten

 • Voorbeelden: Sperziebonen, doperwten, sugar snaps, peultjes, snijbonen, tuinbonen

4. Houdbare peulzaden

Categorieën houdbare peulzaden

5. Kikkererwten
6. Zwarte ogen bonen
7. Bonen
8. Erwten
9. Linzen

Omdat pinda’s veel overeenkomsten hebben met noten, worden pinda’s vaak onder de categorie noten en zaden gegroepeerd. In dit artikel laten we ze daarom buiten beschouwing.

Sojabonen zijn door hun afwijkende samenstelling (rijk aan eiwit en vet) ook niet meegenomen.

En plantkundig vallen verse, groene bonen zoals sperziebonen en doperwten dan wel onder peulvruchten, maar voedingskundig worden ze tot de groente gerekend.

Het verschil tussen groenten en peulvruchten is dat peulvruchten meer eiwitten, zetmeel en ijzer bevatten.

Tuinbonen en doperwten zijn randgevallen: ze bevatten meer eiwit dan de gemiddelde groente, maar minder dan linzen, witte bonen of kikkererwten.

Voor dit artikel gebruiken we de term peulvruchten voor de houdbare peulzaden (erwten, bonen en linzen), die meestal gedroogd, in pot of in blik verkrijgbaar zijn.

Bonen en peulvruchten

2. Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten peulvruchten verkrijgbaar. Sommigen zijn bekender en beter verkrijgbaar dan anderen. Kijk maar eens naar onderstaande rijtje:

 • Adzuki (of Azuki of Aduki)
 • Bruine bonen
 • Canavalia bonen (ook wel Jackbonen genoemd)
 • Franse berg linzen
 • Friese woudbonen
 • Groene erwten
 • Groene linzen
 • Groene spliterwten
 • Kapucijners
 • Kidneybonen (onmisbaar in chili con carne)
 • Kievitsbonen
 • Kikkererwten (denk: hummus en falafel)
 • Krombekken
 • Lima bonen
 • Lupinebonen
 • Mungbonen (taugé is gekiemde mungboon)
 • Pronkers
 • Rode linzen
 • Spliterwten (basis voor erwtensoep)
 • Witte bonen (… in tomatensaus)
 • Zwaardbonen (in China bekend als magic beans)
 • Zwarte ogen bonen
 • Zwarte bonen

Deze producten zijn gedroogd, in blik of in pot verkrijgbaar en lang houdbaar. 


3. Nutriënten (voedingswaarde)

In onderstaande tabel wordt de voedingswaarde per 100 gram bij de volgende veel voorkomende peulvruchten vergeleken (2):

Voedingsmiddel  Energie
(kcal)
Eiwit
(g)
Koolhydraten
(g)
Vet
(g)
Vezel
(g)
Bruine bonen blik/glas     120 6.5 18.0 0.7 7.9
Bruine bonen gekookt     108 6.1 15.2 0.7 8.1
Witte bonen blik/glas     105 6.9 14.0 0.8 7.1
Witte bonen gekookt     113 7.8 13.4 1.0 9.9
Kidneybonen (rode) blik/glas     116 8.2 15.1 0.7 8.5
Doperwten middelfijn blik/glas    94 5.0 14.0 1.04.5
Doperwten diepvries gekookt 92 6.0 14.8 0.0 4.5
Doperwten gekookt     69 4.0 11.0 0.0 4.5
Spliterwten (gele) gekookt     126 8.4 18.6 0.6 6.4
Kikkererwten blik/glas                 140 7.9 17.9 2.5 7.2
Linzen (groene/ bruine) gekookt 99 8.8 11.6 0.7 5.3
Linzen (rode) gekookt     110 7.7 16.1 0.6 4.8
Linzen (bruine) blik/glas     112 7.6 15.6 0.8 5.8
Voedingswaarde peulvruchten

Eiwit en vezel 

Peulvruchten zijn rijk aan eiwit en vezel. Veel soorten hebben een 1:1 eiwit-vezel ratio. Dat betekent dat het aantal gram eiwitten ongeveer gelijk is aan het aantal gram vezels (1).

Koolhydraten

De koolhydraten die in peulvruchten voorkomen zijn vooral complexe, ofwel langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten worden door je lichaam trager verwerkt dan snelle koolhydraten. Hierdoor piekt de bloedsuikerspiegel minder.

In het artikel Koolhydraatarm dieet voor beginners lees je alles over koolhydraten.  

Vet

Het aandeel vet in peulvruchten is laag. 

Vitamines en mineralen

Verder bevatten ze ijzer, magnesium, kalium en fosfor en veel B vitamines waaronder B1 en B6.


4. Antinutriënten

Naast gezonde voedingsstoffen (ook wel nutriënten genoemd), bevatten peulvruchten ook een aantal antinutriënten. Dit zijn stoffen die van nature in een product voorkomen en de opname van één of meerdere voedingsstoffen belemmeren of zelfs giftig zijn (3). 

Peulvruchten zijn vooral berucht om de antinutriënten lectine, fytinezuur en saponinen. Laten we deze eens onder de loep nemen. 

Lectine

Lectinen zijn een groep eiwitten die het verteringsproces kunnen verstoren en de cellen in je darmwand kunnen aantasten. In ernstige gevallen kan dit resulteren in een lectine vergiftiging, met braken, koorts en diarree als gevolg.

Echter, door peulvruchten op de juiste wijze te bereiden en deze eerst te weken en voldoende lang te verhitten, wordt lectine grotendeels onschadelijk gemaakt. 

Fytinezuur

Fytinezuur is een antioxidant dat zich bindt aan calcium, ijzer en zink. Hierdoor worden deze elementen minder goed opgenomen in het lichaam. 

In een evenwichtig voedingspatroon met veel variatie is dit geen probleem, omdat je dan over het algemeen sowieso wel voldoende calcium, ijzer en zink binnenkrijgt. 

Bij een eenzijdig voedingspatroon met veel producten rijk aan fytinezuur (zoals ook volkoren granen), kan dit onttrekkende effect wel een probleem opleveren. Mensen die geen vlees eten, kiezen vaker voor dit soort producten. Zij moeten dus extra letten op de inname van voedingsmiddelen rijk aan calcium, ijzer en zink.    

Ook voor fytinezuur geldt dat de juiste bereidingswijze er voor zorgt dat het negatieve effect ervan verminderd kan worden. Dit bereik je onder andere door peulvruchten te weken en vervolgens te koken in schoon water (4). 

Saponinen

Wanneer je peulvruchten uit blik of pot afspoelt met water, zul je zien dat zich schuim vormt. Saponinen zijn hier verantwoordelijk voor (sapo betekent: zeep). Ook zorgen saponinen voor een bittere smaak en kunnen ze een samentrekkend gevoel geven.

Net als fytinezuur hebben deze een onttrekkend effect op de opname van calcium, ijzer en zink. Ook kunnen ze darmklachten geven.

Maar zijn veel verschillende soorten saponinen. Aan bepaalde soorten worden juist verschillende gezondheidsvoordelen toegeschreven, zoals een beschermend effect tegen kanker en een verlagend effect op cholesterol (13).

Conclusie: Nagenoeg alle voedingsmiddelen bevatten in meer of mindere mate antinutriënten. Meestal wegen de voordelen van de nutriënten op tegen de nadelen van de antinutriënten.

Bovendien worden veel antinutriënten verwijderd of onschadelijk gemaakt door een juiste bereidingswijze.


5. Voordelen van peulvruchten

✓ Combinatie vezels en eiwit: langer verzadigd en minder snel trek

Dankzij de combinatie van eiwitten en vezels, geven peulvruchten een verzadigd gevoel dat lang aanhoudt. Hierdoor heb je minder snel de neiging om tussendoor te snacken (5). 

✓ Niet-fermenteerbare vezels: goed voor de stoelgang

De meeste vezels in peulvruchten zijn niet-fermenteerbare vezels. Dit zijn vezels die niet worden afgebroken in de darmen. Daardoor verlaten ze het lichaam ongewijzigd en vergroten ze het volume van de darminhoud.

Dit bevordert de stoelgang en voorkomt constipatie (opstopping) (6). 

✓ Fermenteerbare vezels: goed voor de darmflora

Peulvruchten bevatten ook fermenteerbare vezels. Dit betekent dat ze in de darmen worden afgebroken (gefermenteerd) door bacteriën. 

Daar vormen ze een goede voedingsbron voor de gunstige bacteriën in je darmen. En daarmee bevorderen peulvruchten een gezonde darmflora (6).

✓ Pectine: bindt LDL-cholesterol

Pectine is een specifieke categorie vezels. Het bindt bepaalde stoffen aan zich, zoals cholesterol uit eten.

Uit een groot meta-onderzoek – oftewel: een samenvatting van heel veel verschillende andere onderzoeken –  kwam naar voren dat een voedingspatroon dat rijk is aan peulvruchten, een verlagend effect heeft op het cholesterol gehaltes.

Dat geldt ook voor het zogenaamde LDL cholesterol en daarvan weten we dat het in verband staat met hart- en vaatziekten en goed is voor de bloedvaten (7). 

✓ Vezels en lage glycemische index: houden bloedsuikerspiegel constant

De combinatie van vezels en langzame koolhydraten in peulvruchten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet teveel piekt. Daardoor schommelt het insuline niveau minder. Dit is met name voor mensen met Diabetes gunstig (8).

✓ Bioactieve peptiden: ontstekingsremmend en anti-carcinogeen

Peptiden zijn net als eiwitten opgebouwd uit aminozuren. Ze onderscheiden zich van eiwitten doordat het aantal aminozuren kleiner is. 

Peptiden met een gunstig effect op het lichaam, worden bioactieve peptiden genoemd (9). De bioactieve peptiden in peulvruchten worden in verband gebracht met:

 • Een ontstekingsremmende werking in de darmen
 • Een anti-carcinogeen effect. Carcinogeen betekent kankerverwekkend. Anti-carcinogeen wil dus zeggen: beschermend tegen kanker (5).

6. Zijn er ook nadelen?

Darmklachten

Een berucht effect van peulvruchten is dat ze darmklachten en winderigheid kunnen veroorzaken. Merk je inderdaad dat je daar gevoelig voor bent, of heb je vaker last van je darmen? 

Het kan zo zijn dat jouw lichaam nog moet wennen aan het effect van peulvruchten. Kijk daarom wat er gebeurt wanneer je peulvruchten regelmatiger op het menu zet: meestal verdwijnen de klachten na verloop van tijd of worden deze minder. 

Houden ze aan? Wees dan gematigd met peulvruchten en probeer te ontdekken welke soorten jij goed of minder goed kunt verdragen. 

Om de verteerbaarheid van peulvruchten te vergroten en darmklachten te verminderen, hebben we de volgende tips:

 • Spoel (vooral blik en pot) peulvruchten heel goed af
 • Schep het schuimlaagje dat tijdens het koken ontstaat, uit de pan
 • Adukibonen worden vaak beter verdragen door mensen met gevoelige darmen. Dat geldt ook voor gekiemde en gefermenteerde peulvruchten
 • Leg wat Kombu of kelp zeewier tijdens het koken op de bodem van de pan
Bonen en peulvruchten

Koolhydraten en insuline

Peulvruchten bevatten met gemiddeld zo’n 14 gram koolhydraten per 100 gram best wat koolhydraten. 

Door koolhydraatrijke producten te eten, piekt je bloedsuikerspiegel. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan (om de suiker uit je bloedbaan te filteren). Als die pieken te vaak voorkomen wordt je lichaam minder gevoelig voor de insuline. Dit noemen we insulineresistentie. Deze insulineresistentie resulteert in nog heftigere bloedsuikerschommelingen.

Echter, de koolhydraten in peulvruchten zijn langzame koolhydraten. In combinatie met de hoeveelheid vezels en eiwitten, zorgt dit ervoor dat peulvruchten een lage Glycemische Index (GI) hebben. 

Dat wil zeggen dat het lichaam de koolhydraten langzaam verwerkt. En dat resulteert in een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel in plaats van plotselinge pieken. 

Onderzoek toont aan dat peulvruchten (en voedingsmiddelen met een lage GI in het algemeen) prima gegeten kunnen worden wanneer je insulineresistent bent of diabetes hebt. Sterker nog, het kan zelfs de bloedwaarden verbeteren (10). 

Conclusie: over het algemeen is men van mening dat de gezondheidsvoordelen van peulvruchten groter zijn dan de nadelen.

Eet je koolhydraatarm? Wees je er dan van bewust dat peulvruchten best wat koolhydraten bevatten.


7. Zijn peulvruchten volwaardige vleesvervangers?

We hebben al geconcludeerd dat linzen, kikkererwten en de meeste soorten bonen rijke bronnen zijn van plantaardig eiwit. 

Uitzonderingen daargelaten (zoals soja en quinoa), maar plantaardige eiwitten bevatten over het algemeen niet het volledige aminozuurprofiel.

Voor dierlijke eiwitten geldt wel dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die de mens nodig heeft (meer informatie over eiwitten en aminozuren vind je hier). 

Echter, door verschillende eiwitbronnen te combineren, kun je wel alle essentiële aminozuren binnenkrijgen.

De aminozuren die ontbreken in de ene eiwitbron, zijn juist wel aanwezig in de andere eiwitbron. Sommige voedingsmiddelen blijken bijzonder goed te combineren.

De combinatie peulvruchten en granen wordt vaak genoemd. Beide productgroepen vullen elkaars ontbrekende aminozuren aan. Maar wist je dat peulvruchten en paranoten ook een uitstekende combinatie vormen (11)?

Peulvruchten zijn op zichzelf staand niet een volwaardige vleesvervanger, maar kunnen wel prima gecombineerd worden met andere eiwitbronnen.

Het sleutelwoord is dus: variatie


8. Hoe bereid ik peulvruchten

Let op! Peulvruchten mogen nooit rauw gegeten worden. 

Zoals je in de tabel hebt kunnen zien, verschillen gedroogde peulvruchten en peulvruchten in blik of pot nauwelijks van elkaar in voedingswaarde.

Blik en pot

Het voordeel van peulvruchten in pot en blik is dan ook dat deze al zijn gegaard. Dat wil zeggen dat ze niet meer gekookt hoeven te worden voordat je ze kunt eten en dat scheelt tijd. 

Een nadeel kan zijn dat er in aan het kookvocht suiker of zout zijn toegevoegd. Lees daarom altijd even het etiket en spoel peulvruchten uit pot en blik altijd eerst even af voordat je ze verder bereidt. 

Gedroogd

Gedroogde peulvruchten zijn over het algemeen goedkoper, maar hebben wel meer bereidingstijd nodig. Voor gedroogde peulvruchten geldt dat je deze voor consumptie eerst moet wassen en verhitten. De meeste soorten moeten ook eerst geweekt worden. 

De tijd die nodig is voor het weken en verhitten, verschilt per soort. Het is bovendien raadzaam om peulvruchten die al wat langer liggen, wat langer te weken. In onderstaande tabel kun je zien hoe lang bepaalde soorten geweekt en gekookt moeten worden (12).

Let op! Voeg geen zout toe, of doe dat pas op het laatste moment: zout vertraagt het proces van gaar worden.

Soort             Weektijd Kooktijd
Bruine bonen 8 uur             45 minuten
Witte bonen 8 uur             40 minuten
Rode bonen 8 uur             45 minuten
Groene erwten 8 uur             35 minuten
Kapucijners 8 uur             30 minuten
Kikkererwten 8 uur             35 minuten
Spliterwten 8 uur             45 minuten
Rode linzen niet nodig       5 minuten
Groene linzen niet nodig       12 minuten
Week- en kooktijd peulvruchten

9. Toepassingen

Niet iedereen is fan van peulvruchten. Voor menigeen zijn peulvruchten traditioneel toch vooral ‘een melige hap’.

Maar: met peulvruchten kun je allerlei kanten op. We geven een aantal suggesties:

 • Linzen doen het prima in curry gerechten
 • Van bonen kun je voedzame en lekkere bonenburgers maken
 • Hummus zelf maken is heel eenvoudig: kikkererwten, tahin (sesampasta), verse knoflook en wat citroensap… Voila!
 • En ken je aquafaba al? Dat is het vocht van kikkererwten. Wanneer je dat opklopt, heb je een plantaardig alternatief voor opgeklopt eiwit. 
 • Ook lekker: in de oven geroosterde, knapperige tuinbonen 
 • Je kunt peulvruchten ook laten ontkiemen: linzen, kikkererwten, mungbonen, Adukibonen lenen zich daar uitstekend voor
 • Ga eens naar een Turkse of mediterrane supermarkt. Hier vind je vaak minder bekende soorten peulvruchten. 
Aquafaba; gemaakt van het vocht van kikkererwten

10. Tot slot

Peulvruchten winnen aan populariteit. Terecht. Ze zijn in vele soorten verkrijgbaar, lang houdbaar, goedkoop en kennen vele toepassingen. 

Vanwege hun voedingsprofiel passen ze prima in een gezond voedingspatroon en leveren ze tal van gezondheidsvoordelen. 

Ook uit duurzaamheidsoverwegingen zijn peulvruchten een prima keuze. Wil jij ook op een bewuste en verantwoorde manier vegetarisch eten? Bekijk dan eens het Vegetarische Afslankplan

Ervaar de kracht van vegetarisch eten

Zie het Vegetarische Afslankplan voor koolhydraatarme én vegetarische recepten

Wat vond je van dit artikel?

 1. NEVO (Nederlands Voedingsstoffenbestand. Geraadpleegd April 2021.
 2. Harvard School of Public Health. The Nutrition Source. Topic: Anti-nutrients. Geraadpleegd April 2021.
 3. Fernandes, A.C., Nishida, W., & Da Costa Proença, R.P. (2010). Influence of soaking on the nutritional quality of common beans (Phaseolus vulgaris L.) cooked with or without the soaking water: a review. Food Science and Technologie, Volume45, Issue11: 2209-2218.
 4. Clemente, A. & Olias, R. (2017). Beneficial effects of legumes in gut health. Current Opinion in Food Science, Volume 14, Pages 32-36.
 5. Productschap Akkerbouw (2011). Peulvruchten – nutritionele aspecten. Onderdeel van het rapport “Nulmeting Peulvruchten: inzicht in milieueffecten en nutritionele aspecten van peulvruchten”.
 6. Bazzano, L.A., Thompson, A.M., Tees, M.T., Nguyen, C.H., & Winham, D.M. (2011). Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis; 21(2):94-103.
 7. Havemeier, S.,  Erickson, J., & Slavin, J. (2017). Dietary guidance for pulses: the challenge and opportunity to be part of both the vegetable and protein food groups. Annals of the New York Academy of Sciences; Volume 1392, Issue 1, Pages: 1-66.
 8. Melton, L., Varelis, P., & Shahidi, F. (2019). Encyclopedia of Food Chemistry. ISBN 978-0-12-814045-1.
 9. Rizkalla, S.W., Bellisle, F., Slama, G. (2002). Health benefits of low glycaemic index foods, such as pulses, in diabetic patients and healthy individuals. Br J Nutr; 88 Suppl 3:S255-62.
 10. Woolf, P.J., Fu, L.L., Basu, A. (2011). vProtein: identifying optimal amino acid complements from plant-based foods. PLoS One; Apr 22;6(4):e18836.
 11. Alles over peulvruchten. https://peulvruchten.nl/bereiding/
 12. Mohan, V.R., Tresina, P.S., & Daffodil, E.D. (2016). Antinutritional Factors in Legume Seeds: Characteristics and Determination. Encyclopedia of Food and Health, pages 211-220.

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (36)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Marijke
  op 23 juni 2021 om 11:47 zegt
  Beste Jasper Hoe zit dat b.v.met kikkererwten in wafels van Zonnatura ,zit daar nog wat gezonde voedings stoffen in.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 juni 2021 om 17:39 zegt
   Kikkererwten zijn heel gezond, maar in crackers zit vaak kikkererwtenmeel. Dat zijn vooral de suikers uit de kikkererwten. Af en toe eten is prima, maar ik zou ze niet elke dag nemen. Ga dan liever voor boekweitcrackers bijvoorbeeld.
 2. LevensGenieter
  op 16 augustus 2020 om 23:10 zegt
  Hallo, ik eet nu 2 maanden lang elke dag elke maaltijd peulvruchten ipv brood of aardappelen/rijst. Aangevuld met wat eieren of vlees en olijfolie. Ik ben nu 12 kg lichter, maar belangrijker: ik voel me fitter dan ooit ervoor. Ik zou het maar even goed bestuderen. (mijn inspiratie: google slow-carb) Over verklaringen over insuline en dergelijke en andere wetenschappelijke bewijzen kan ik me niet uitspreken.
 3. Met alle respect. De bronnen die hier aangehaald worden, zijn voor een groot gedeelte 30/40 jaar oud. Wat ik niet helemaal begrijp hier is: Je hebt het hier over een hoog aantal koolhydraten, maar als ik kijk naar de glycemische index en glycemische lading, dan lijkt het me sterk dat je hier hoge bloedsuiker schommelingen van gaat ondervinden. Als je het aantal koolhydraten vergelijkt met andere producten zoals brood, dan komen peulvruchten daar dicht bij in de buurt. Kijk je naar de glycemische lading van porties peulvruchten dan zijn peulvruchten wel degelijk een goed alternatief voor andere koolhydraatrijke producten. Dat jouw klanten geen peulvruchten door jou geadviseerd krijgen is geen direct bewijs dat afvallen met peulvruchten niet zou werken. Als jij je klanten zou adviseren om geen sla te eten, is dat ook geen bewijs dat afvallen met sla onverstandig is 🙂
 4. Marijke
  op 23 juni 2021 om 11:47 zegt
  Beste Jasper Hoe zit dat b.v.met kikkererwten in wafels van Zonnatura ,zit daar nog wat gezonde voedings stoffen in.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 juni 2021 om 17:39 zegt
   Kikkererwten zijn heel gezond, maar in crackers zit vaak kikkererwtenmeel. Dat zijn vooral de suikers uit de kikkererwten. Af en toe eten is prima, maar ik zou ze niet elke dag nemen. Ga dan liever voor boekweitcrackers bijvoorbeeld.
 5. LevensGenieter
  op 16 augustus 2020 om 23:10 zegt
  Hallo, ik eet nu 2 maanden lang elke dag elke maaltijd peulvruchten ipv brood of aardappelen/rijst. Aangevuld met wat eieren of vlees en olijfolie. Ik ben nu 12 kg lichter, maar belangrijker: ik voel me fitter dan ooit ervoor. Ik zou het maar even goed bestuderen. (mijn inspiratie: google slow-carb) Over verklaringen over insuline en dergelijke en andere wetenschappelijke bewijzen kan ik me niet uitspreken.
 6. Met alle respect. De bronnen die hier aangehaald worden, zijn voor een groot gedeelte 30/40 jaar oud. Wat ik niet helemaal begrijp hier is: Je hebt het hier over een hoog aantal koolhydraten, maar als ik kijk naar de glycemische index en glycemische lading, dan lijkt het me sterk dat je hier hoge bloedsuiker schommelingen van gaat ondervinden. Als je het aantal koolhydraten vergelijkt met andere producten zoals brood, dan komen peulvruchten daar dicht bij in de buurt. Kijk je naar de glycemische lading van porties peulvruchten dan zijn peulvruchten wel degelijk een goed alternatief voor andere koolhydraatrijke producten. Dat jouw klanten geen peulvruchten door jou geadviseerd krijgen is geen direct bewijs dat afvallen met peulvruchten niet zou werken. Als jij je klanten zou adviseren om geen sla te eten, is dat ook geen bewijs dat afvallen met sla onverstandig is 🙂
 7. Tuinbonen staan op je boodschappenlijstje als gewoon toe te voegen aan het menu, ook als je wilt afvallen. Lees nu in dit artikel dat ik ze beter achterwege kan laten, klopt dat? Ik eet ze zo graag 🙂
  1. Hallo Bibi, Peulvruchten zijn inderdaad af te raden wanneer je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Tuinbonen zijn een uitzondering omdat deze weinig koolhydraten bevat per 100 g. Ontstaan er na het eten van tuinbonen geen klachten dan kan je ze gerust zo af en toe toevoegen aan een gerecht.
 8. Beste Jasper, Ik weet niet meer zo goed wat ik moet geloven. Op het voedingscentrum lees ik juist dat peulvruchten goed voor je zijn en dat koolhydraat-arm eten niet geschikt is voor iedereen. Wat denk jij hierover?
  1. Beste Jos, Mijn persoonlijke ervaring met peulvruchten is dat peulvruchten met name groene linzen echte wondermiddelen zijn tijdens het afvallen. Het zijn de enige koolhydraten waar je van af kunt vallen binnen mum van tijd. En hele zware lichaamsbeweging is niet nodig. Je porties hoeven niet klein te zijn. Eet tot je vol zit!! Je hebt niets te verliezen doe dit een week lang en stap op de weegschaal. Na een week zul je minstens 2-3 kilo afgevallen zijn zonder hongergevoel of een zware training. Ik zelf was 9 kilo kwijt binnen 3 weken. Dus koolhydraatarm dieet is onzin. Van koolhydraten als granen val je niet of langzaam van af. Van peulvruchten val je heel makkelijk af en razendsnel!!!
  2. Ik begrijp dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Peulvruchten zijn zeker gezond voor je. Als je echter snel wilt afvallen is het niet aan te raden om ze veel te gebruiken. Hoeveel koolhydraten je het beste kunt eten is afhankelijk van je gewicht en je doel. Hier lees je daar meer over. Ga vooral op onderzoek uit en test wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt en neem niet klakkeloos dingen aan die je leest. Bekijk wat voor jou werkt, ieder lichaam is immers anders.
 9. Best wel verouderde literatuur bronnen ……
 10. Hasse Bunder
  op 12 oktober 2016 om 10:15 zegt
  Op de website van de diabetes stichting staat dat peulvruchten langzame suikers zijn en juist de bloedspiegel stabiliseren. Dus hoe zit dat precies?
  1. Hallo Hasse, Het klopt dat peulvruchten langzame koolhydraten bevatten waardoor ze minder hoge pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken dan brood, pasta, rijst of voedingsmiddelen met geraffineerde suikers. Ze bevatten echter nog steeds behoorlijk wat koolhydraten waarom je ze beter niet te veel kunt eten wanneer je af wilt vallen.
 11. Ineke de Ruiter
  op 2 mei 2016 om 10:01 zegt
  Hallo Jasper, wij lezen altijd met veel interesse jouw artikelen. Wij volgen al een paar maanden jouw dieet en zijn behoorlijk afgevallen. Buiten dat, voelen we ons ook veel fitter. Ik ben vooral blij met de achtergrond artikelen. Als ik weet waarom ik bepaalde dingen beter niet kan eten, ben ik meer gedisciplineerd. Nog een tip: ik hou altijd een beetje water achter bij het maken van de smoothies. In mijn machine blijft vrij veel achter. Dan spoel ik met het achtergehouden water de machine om en doe dat bij de rest van de smoothie. Verder vervang ik spinazie ook vaak door veldsla, is ook lekker. Succes met je plannen en ga zo door! Hartelijke groet, Ineke
  1. Bedankt voor de goede tips Ineke. Super om te lezen dat jullie blij zijn met de tips en goede resultaten behalen. Ga zo door!
 12. Hoi Jasper, ik kwam hier op zoek naar info over eiwit in peulvruchten. Omdat manlief flink aan het krachttrainen is en meer eiwit nodig heeft ivm spieropbouw / onderhoud.. Hij neemt van die eiwit (sport)shakes en eet overdag al extra kip en bijv. cashewnoten. Nu kwam hij laatst thuis met dat hij had gevonden dat er ook veel eiwitten zitten in bepaalde bonen / peulvruchten. Maar nu zie ik dat jij schrijft over dat ze vaak niet goed opneembaar zijn en..onvoldoende verschillende aminozuren bevatten..<– kan dan door het eten van peulvruchten / bonen het lichaam dus niet meer de eiwitten opnemen? Maakt dit het dan eigenlijk misschien nutteloos om dit te eten? Of trek ik verkeerde conclusies? (ik keek ook naar deze wiki: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aminozuur) Hmmzz..ik ben nu dus een beetje in de war hoe en wat to do qua het eten van bonen / peulvruchten voor hem en mij in het kader van extra eiwit proberen binnen te krijgen. Alvast erg bedankt en vriendelijke groetjes, Jasmijn Verkaik.
  1. Over het algemeen denk ik dat peulvruchten niet de gezondste producten zijn die je kunt eten, maar dat ze helemaal nutteloos zijn en ervoor zorgen dat je helemaal geen eiwitten opneemt gaat te ver. Als je wilt afvallen, zou ik je aanraden ze zoveel mogelijk te vermijden. Voor spieropbouw zou je eiwitten prima kunnen halen uit onder andere noten, zaden, pitten, grasgevoerd vlees, biologische kip, omega 3 eieren en vette vis.
 13. Peulvruchten bevorderen de stoelgang. Sinds een paar jaar neem ik ‘s ochtends 2-3 eetlepels (sorry jasper volgens mij alleen opgewarmd tenzij een potje hak al voorgekookt is…) — nooit meer een probleem !
  1. Peter, potjes van HAK bevatten verhitte bonen, eerst blancheren en daarna op hoge temperatuur steriliseren, dus er is geen sprake van een beetje opwarmen.
 14. Fred Schrijvers
  op 19 februari 2016 om 17:52 zegt
  toevallig net aan de (jong)kapucijners met een paar magere spekblokjes en een meegebakken uitje. ongeveer een ons in totaal. lekker, voedt.
 15. Zolang als ik mij al kan herinneren heb ik een grote afkeer tegen het eten van peulvruchten. Die melige bal in je mond…. Het gekke is dat ik sugarsnaps wel lekker vind. Erwtensoep met mate. Maar voor de rest….. Brrrr: doperwten en sperciebonen jakkie…… Het zelfde met spruiten, terwijl ik boerenkool heerlijk vind…. Ben ik nou gek?
 16. Hallo Jasper, ik heb een vraag over patisson, mag je die onbeperkt eten?
 17. Ik krijg na het eten van peulvruchten darmklachten en een opgeblazen buik, heel jammer want ik ben een grote liefhebber van o.a erwtensoep en chili con carne.
 18. Ik dacht laat ik eens heel gezond doen, kikkererwten ….. Buikpijn en zeer onrustige buik na die tijd. En dat terwijl ik eigenlijk alles wel verdraag, wat eten betreft. Ik heb nog wel een voorraadje peulvruchten in huis, die ga ik niet weggooien, af en toe, maar voorraad niet aanvullen. Dus waardevol artikel, ook dat over soja.Bedankt, vr. groeten, Rina.
  1. Graag gedaan. Misschien kun je ze in hele kleine hoeveelheden inderdaad eten en langzaam opmaken!
 19. Hallo Jasper, Als ik peulvruchten eet dan zet mijn buik ontzettend op. En dat kan heel pijnlijk zijn. Behalve als ik linzen eet, dan heb ik nergens last van. Vooral bij erwtensoep, witte/bruie bonen. Als ik dat eet dan is het meteen na het eten pijnlijk door mijn opgezette buik. Zoveel gasvorming in mijn darmen. En dat kan 2 tot 3 dagen aanhouden.
  1. Vervelend zeg. Goed dat je precies hebt uitgezocht bij welke soorten peulvruchten je er last van krijgt, dan kun je er rekening mee houden en het enkel bij linzen houden.
 20. Ik val heelweinig af, Ookal hou ik me aan de regels. Kan het te maken hebben met anti depressiva? Ben nu twee en een halve maand bezig en ben drie kilo kwijt.
  1. Medicijnen kunnen het afslanken inderdaad beperken. Vervelend zeg. Probeer wel door te zetten, natuurlijk en koolhydraatarm eten kan enorm veel voor je doen, als je niet lekker in je vel zit. Het is niet erg dat je langzaam gaat, beter langzaam dan niet. Zet hem op!
 21. Hoi Jasper, Je maakt het wel moeilijk om gezond vegetarier te zijn hoor. Vooral ook omdat ik niet erg van eieren houdt en ook zuivel wil vermijden.. Ik gebruik dus duidelijk te weinig eiwitten. Ik maak proteine shakes na het sporten, gemaakt van peulvruchten.. (Mn erwten en alfalfa) Maar zitten daar ook nog de ‘schadelijke’ onderdelen in?
  1. als je als veganist aan je eiwitten wilt komen zijn noten perfecte eiwit bronnen. Peulvruchten moet je volgens mij altijd koken, net als aardappels. Anders zijn ze ofwel giftig ofwel niet te verteren. Sojalecithine en tarwekiemen bevatten ook veel eiwit.
  2. Hallo Jasper, ik vind je artikelen erg goed en ook ik wil van mijn love buik :-)) af. Ik eet zo wie zo altijd al gezond, weinig brood, zout, suiker, geen kant en klare pakjes of sausjes enzo. Ik heb het gevoel dat het buikvet er maar niet af gaat. En mijn buikspieren hebben me ook vaarwel gezegt:-(, dus het hangt allemaal naar voren wat ik vreselijk vind. Ik vind het jammer dat je alleen schrijft over het waarom iets wel eten of niet. Als ik het op jouw manier wil aanpakken moet ik eerst hele duure boeken kopen waar ik absoluut geen geld voor heb met 3 opgroeiende kinderen. Ik zou heel graag wat meer recepten via jou site of berichten willen hebben zodat ik dat meteen kan gebruiken. Graag hoor ik een reactie

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Dit is waarom je vaak trek in zoet hebt na het eten

In dit artikel lees je wat de oorzaken zijn van trek in zoet en leer je hoe je er het beste mee om kunt gaan zodat afvallen gemakkelijker gaat en leuker wordt.

Het succesverhaal van Shari

Top artikel

Shari: nieuwe levensstijl én nieuwe vriendinnen dankzij de Challenge

Als het om afvallen met afvalprogramma’s ging, was Shari altijd enorm sceptisch. Ook de succesverhalen van anderen leken haar fictief. Toen ze zich tóch inschreef voor een Challenge, kwam ze erachter dat...

Bekijk alle artikelen