Petra viel maar liefst 19 kilo af

2 reacties

8794 volgers

Originele artikel geschreven in 2018, onderaan dit artikel vind je een update van november 2021.

Petra is een vrouw van 55 jaar oud. Vanwege haar familiegeschiedenis en gezondheidsredenen is ze begonnen met koolhydraat arm eten volgens onze methode. Haar doelen? Haar cholesterol te verlagen en bloeddrukmedicatie te stoppen. Niet alleen is ze 19 kilo afgevallen, maar heeft ze haar doelen ook bereikt! Ze hoopt hiermee dat ze een inspiratiebron is voor andere mensen die gezondheidsklachten hebben en daarvoor medicijnen gebruiken. Wil jij weten hoe Petra dit fantastische resultaat heeft bereikt? Lees hier haar verhaal.

Niet ouder dan 50 jaar

‘IIn mijn familie komt een te hoog cholesterol voor. Mijn oom en tante zijn allemaal niet ouder dan 50 jaar geworden. Daar komt bij dat mijn oudste zus van 52 jaar oud plotseling overleed in 2010. In 2016 kreeg mijn andere zus een stent in haar aorta. Het bleek toen dat ze voor 90% was dichtgeslibd. Twintig jaar geleden heb ik cholesterolverlagende medicijnen gekregen, maar daar kon ik niet tegen. Mijn huisarts vond dat ik met deze medicijnen moest stoppen en om de drie maanden bloed moest laten prikken. Dit ging goed, tot dat mijn leven in een druk vaarwater terecht kwam. Het prikken sloeg ik steeds vaker over en op een gegeven moment ging ik helemaal niet meer.’

Als ik zo doorging, zou ik niet oud worden

‘In mei vorig jaar ging ik toch maar weer naar de huisarts. Mijn bloed werd opnieuw geprikt, waaruit bleek dat mijn cholesterol weer te hoog was. Daarnaast was ik 20 kilo te zwaar. Als ik zo door ging, zou ik niet oud worden, zei de huisarts.’ Toen Petra dit hoorde, schrok ze enorm. De arts vertelde haar dat wanneer ze zou stoppen met het eten van suikers en koolhydraten, haar cholesterol om laag zou gaan en ze van haar bloeddrukverlagende medicijnen af zou komen. ‘Na het gesprek met de arts, melde ik mij bij de assistent. Zij wist een methode die mij op weg kon helpen. Zo ben ik bij de koolhydraat arme methode van Jasper Alblas terechtgekomen.’

Creatief met recepten

Het vervelendst aan haar overgewicht vond Petra dat ze steeds minder bewegingsvrijheid had en dat ze een steeds grotere kledingmaat moest kopen. ‘Ik zag in de spiegel een opgeblazen kikker. Daar baalde ik steeds meer van, maar ik kon mijzelf er niet toe zetten om af te vallen. Ik had al zoveel diëten gevolgd, maar ik hield het nooit vol omdat ik de hele dag honger had. De harde aanpak van mijn huisarts schudde mij wakker. Ik ging leven volgens het 7×7 Afslank Programma en maakte gebruik van de boodschappenlijst. Ondertussen heb ik alle boeken van Jasper in huis. Daarnaast google ik zelf naar recepten en pas ik deze aan naar de producten volgens de boodschappenlijst. Hierdoor ben ik zelf erg creatief geworden.’

Valkuilen

Natuurlijk had Petra af en toe nog wel eens een moeilijk moment. Vooral wanneer Petra op visite of uiteten ging, liet ze zich door de verkeerde voeding verleiden. De dagen daarna had ze moeite om de draad weer op te pakken. Hierdoor zag ze haar gewicht weer toe nemen. ‘Waar ik regelmatig tegenaan loop, zijn mensen die niet begrijpen waarom je een compleet ander voedingspatroon hebt gekozen. Ze zien het als een tijdelijke periode en niet als een andere leefstijl die beter bij mij past. Ik probeer deze mensen uit te leggen dat het voor mij geen dieet is. Hierdoor ontstaat soms een discussie, omdat ze mijn nieuwe voedingspatroon overdreven vinden. Mijn valkuil is de invloed die deze mensen op mij hebben. Door hun mening ga ik soms toch weer de verkeerde voeding eten.’

Nog 2 kilo te gaan!

‘Op dit moment ben ik in totaal 19,1 kilo afgevallen. Ik zit nu nog maar 2 kilo van mijn doel af. Mijn doel is nog niet bereikt, maar ik ben al tevreden met het resultaat. Af en toe ben ik weer wat zwaarder dan op andere dagen, maar dat komt denk ik door het vasthouden van vocht in mijn lichaam. Ik houd me namelijk gewoon aan de producten die op de boodschappenlijst staan.’ Buiten dat Petra veel is afgevallen, is haar gemiddelde cholesterolwaarde gedaald sinds zij koolhydraatarm eet en is ze van haar bloeddrukverlagende medicijnen af. Ze voelt zich nu een stuk energieker.

Tips van Petra

‘Luister goed naar je lichaam en laat je vooral niet beïnvloeden door andere mensen. Stel een doel op voor jezelf. Wanneer je dan een dipje hebt omdat je niet genoeg afvalt, kun je terugkijken naar het doel dat je voor ogen hebt. Afvallen heeft tijd nodig, dus laat niet meteen de moed zakken als het even tegen zit. Dit heeft mij erg geholpen.’ Daarnaast geeft Petra aan dat het goed is om steun te zoeken bij je partner of familie. ‘Ik heb alle begrip van mijn echtgenoot gekregen en hij doet samen met mij mee. Hij hoeft niet perse af te vallen en eet voldoende. Hierdoor is ook hij een stuk energieker geworden en wil niks anders meer.’

Reactie Jasperalblas.nl
Wij vinden dat je een fantastisch resultaat hebt behaald, Petra! Wat fijn ook om te horen dat je echtgenoot alle begrip heeft en lekker samen met jouw meedoet. Ga zo door!

Update november 2021

Ik ben nog steeds erg blij dat ik Jasper heb ontdekt via mijn huisarts. Ik heb inmiddels mijn eigen methode gevonden. Ik doe mee met de Challenges, maar ik hanteer nog altijd de boodschappenlijst. Dat werkt het beste voor mij.

Ik heb een jaar geprobeerd vegetarisch te eten, maar ik ontdekte dat ik een notenallergie had doordat ik last kreeg van mijn luchtwegen. Het duurde even voordat ik daar achter was gekomen. Nu ben ik flexitariër. Ik maak veel recepten uit de twee vegetarische boeken die ik nu aanpas met vlees/vis of in elk geval zonder noten.

Doordat ik ouder wordt, schommelt mijn gewicht wel eens. Maar niet schrikbarend, hoor, en heb ook wat meer buikvet die ik nooit had. Met mijn cholesterol en bloeddruk gaat nog steeds goed. Hoewel mijn echtgenoot nog steeds de voorkeur heeft voor gewone aardappels in plaats van zoete aardappels, eet ik af en toe met hem mee, maar past hij zich voornamelijk aan mij aan. Dus al met al gaat het nog steeds ontzettend goed!

Groetjes,
Petra

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Ervaringen

Deel dit bericht

Reacties (2)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Micheline brummer
  op 23 juli 2018 om 07:27 zegt
  Hallo ben 49 jaar zit al 20 jaar in een elektrische rolstoel heb moeite met mijn gewicht er moeten zeker 2 kleermaten vanaf ik kan mij nergens wegen! Van het Voedingscentrum mag ik maar 1000kcal tot 1300 kcal eten hoe reken ik nou uit hoeveel koolhydraten ik mag eten hoop dat u mij kunt helpen Vriendelijk groet Micheline Brummer
  1. Marleen
   op 23 juli 2018 om 11:24 zegt
   Hallo Micheline, In dit artikel lees je daar alles over: https://www.jasperalblas.nl/hoeveel-koolhydraten-per-dag/ Aan te raden is om maximaal 1 maaltijd met langzame koolhydraten te eten per dag. Heb je meer vragen? Mail dan gerust naar info@jasperalblas.nl
 2. Micheline brummer
  op 23 juli 2018 om 07:27 zegt
  Hallo ben 49 jaar zit al 20 jaar in een elektrische rolstoel heb moeite met mijn gewicht er moeten zeker 2 kleermaten vanaf ik kan mij nergens wegen! Van het Voedingscentrum mag ik maar 1000kcal tot 1300 kcal eten hoe reken ik nou uit hoeveel koolhydraten ik mag eten hoop dat u mij kunt helpen Vriendelijk groet Micheline Brummer
  1. Marleen
   op 23 juli 2018 om 11:24 zegt
   Hallo Micheline, In dit artikel lees je daar alles over: https://www.jasperalblas.nl/hoeveel-koolhydraten-per-dag/ Aan te raden is om maximaal 1 maaltijd met langzame koolhydraten te eten per dag. Heb je meer vragen? Mail dan gerust naar info@jasperalblas.nl

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Snel afvallen workout

Op deze pagina vind je een goed uitgebalanceerd trainingsschema dat je kunt volgen bij het afvallen.  De oefeningen zijn gericht op spieropbouw, wat naast gezond eten belangrijk is wanneer je wilt afvallen.

Top artikel

Als Wim, Janita en Ruud het kunnen, kunnen jij en je gezin het ook!

Wim, Janita en zoon Ruud zijn een kleine drie maanden bezig met gezond eten en inmiddels samen zo’n 32 kilo afgevallen. Geweldig! Hier lees je het inspirerende verhaal van dit gezin waarin...

Bekijk alle artikelen