Gezonde recepten voor 5 situaties

8794 volgers

Dat gezond eten belangrijk is, is waarschijnlijk niets nieuws voor je. De laatste tientallen jaren wordt in studie na studie aangetoond dat gezonde voeding een zeer positief effect heeft op je gezondheid.

Gezond eten helpt je sneller afvallen, vermindert de kans op bijna elke (niet erfelijke) chronische ziekte en het kan in sommige gevallen zelfs helpen om diabetes te genezen.

Maar toch lukt het je niet om altijd gezond (en lekker) te eten. Tijd om daar wat aan te doen! In dit artikel geef ik je de koolhydraatarme recepten die je nodig hebt om in elke situatie gezond te kunnen eten.

Dit artikel bevat gezonde recepten voor het avondeten. In andere artikelen heb ik recepten voor een gezonde lunch en voor een gezond ontbijt.

Laten we beginnen…

10 gezonde recepten voor 5 situaties

Hier volgen tien lekkere, gezonde recepten die je kunt gebruiken in vijf veelvoorkomende situaties.

Situatie 1: Even snel wat gezonds

Je hebt een drukke dag achter de rug, vanavond nog een afspraak en je wilt even snel wat gezonds (en lekkers) eten.

Normaal zou je ergens wat eten halen of even snel iets opwarmen in de magnetron, maar dat is niet meer nodig met deze twee makkelijke, gezonde recepten.

Recept 1: Frisse salade

Zorg er bij dit gezonde recept voor dat, als je haast hebt, de kip al gebakken is en de eieren al gekookt zijn. Gebakken kip kun je twee dagen in de koelkast bewaren, gekookte eieren tot wel een week in de koelkast.

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 75 g ijsbergsla
  • 50 g spinazie
  • 50 g gebakken kipfilet
  • 2 hardgekookte eieren
  • 50 g ontbijtspek
  • 1 courgette
  • 1 avocado
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Was de ijsbergsla, spinazie en de courgette en snijd de courgette in kleine stukjes.
  2. Bak het ontbijtspek een paar minuutjes op middelhoog vuur zonder boter of olie in een bakpan en haal dan uit de pan.
  3. Bak de stukjes courgette in het overgebleven bakvet in circa 4 minuten gaar.
  4. Pel de eieren en snijd samen met de gebakken kip in stukjes.
  5. Ontdoe de avocado van de pit en schil en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  6. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een saladekom en giet er 4 eetlepels extra vergine olijfolie en 2 eetlepels balsamicoazijn overheen. Breng het gerecht op smaak met peper en zeezout.

Vegatip: vervang het ontbijtspek door 50 g kikkererwten uit blik en de kip door 50 g tofu of fetakaas.

Lees ook: De perfecte salade in 7 stappen

Recept 2: Groentewok

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 1 persoon: 

  • 1 aubergine
  • ½ krop paksoi
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 50 g amandelen
  • 30 g cashewnoten
  • 30 g pompoenpitten
  • 20 g sesamzaad
  • 2 tl oregano (gedroogd)
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en was de aubergine, paksoi, bleekselderij en tomaten. Snijd alle groenten in blokjes.
  2. Verwarm 1 tl kokosolie of een klontje grasboter in een wok of bakpan op middelhoog vuur en laat de ui fruiten.
  3. Voeg na een paar minuutjes de rest van de groenten toe en laat 5 minuutjes meebakken.
  4. Voeg tot slot de amandelen, cashewnoten, pompoenpitten en het sesamzaad toe en breng het gerecht op smaak met oregano, extra vergine olijfolie en peper en zeezout.

Situatie 2: Gewoon eten met het gezin

Je komt (laat) thuis van je werk en je wil in minder dan een half uur een maaltijd voor je partner én kinderen op tafel zetten.

Voor het gemak zou je terugvallen op de bekende aardappel, groenten en vlees (met kant-en-klare sauzen en smaakmakers) of mama’s/papa’s spaghetti Bolognaise.

Maar met de onderstaande twee gezonde recepten in je repertoire is het mogelijk om snel wat lekkers én gezonds op tafel te zetten.

Gezond recept: Boerenkool stamppot

Recept 3: Boerenkoolstamppot met braadworst

De oer-Hollandse stamppot maar dan zonder de koolhydraatrijke aardappels. Het hoeft buiten geen koud weer te zijn om te genieten van deze stamppot. Je zult merken dat dit gezonde gerecht een voldaan vol gevoel geeft zonder dat je je na de maaltijd moe en futloos voelt en direct op de bank wilt ploffen.

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 g pastinaak
  • 300 g knolselderij
  • 300 g boerenkool
  • 4 runderbraadworsten
  • 2 el balsamicoazijn
  • kokosolie
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Schil de pastinaak en knolselderij, was de boerenkool en snijd de groenten in blokjes.
  2. Breng een pan met water aan de kook en kook de groenten samen in ongeveer 15 minuten gaar.
  3. Verwarm 1 tl kokosolie in een bakpan. Bak de worst op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar.
  4. Giet de gare groenten af (goed laten uitlekken) en stamp de groenten in de pan fijn. Voeg naar smaak peper en zeezout toe.
  5. Als de braadworst gaar is kun je een klein laagje water aan de pan toevoegen. Roer vervolgens met een houten spatel over de bodem van de pan om zo de aanbaksels los te weken. Doe dit voorzichtig en beetje bij beetje zodat er een jus ontstaat.
  6. Druppel tot slot nog wat balsamicoazijn over de stamppot voor wat extra smaak.

Recept 4: Quinoa met kip

Quinoa is geen graansoort, maar smaakt er wel naar. Het is gezond en lekker vullend. Door pasta in maaltijden te vervangen door quinoa zul je sneller je (buik)vet verbranden!

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 g kipfilet
  • 200 g (ongekookte) quinoa
  • 1 bouillonblokje
  • 4 tomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 500 g champignons
  • basilicum
  • kokosolie
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Kook de quinoa gaar in een bouillonblokje zoals op de verpakking staat aangegeven.
  2. Snijd de kipfilet in blokjes. Verhit 1 tl kokosolie in een wok- of bakpan en bak de kipfilet op middelhoog vuur in 8-10 minuten gaar.
  3. Was de groenten, snijd ze in plakjes en voeg deze na ongeveer 6 minuten toe.
  4. Voeg de quinoa toe aan de wok en breng het gerecht op smaak met zeezout, peper en blaadjes basilicum. Meng de ingrediënten nog even goed door elkaar.

Lees ook: Afvallen buik – Direct buikvet verbranden voor een strakkere buik

Situatie 3: Lekker dineren

Het is vrijdagavond en je wilt lekker met je partner of vriend(in) heerlijk eten. Misschien ben je moe van een lange week werken en gaat er voor het gemak een bak witte rijst met (kant-en-klare) curry doorheen. Maar met dit lekker voor- en hoofdgerecht tover je zó iets moois (en gezonds) op tafel! 

Recept 5: Garnalencocktail (voorgerecht) 

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 250 g Hollandse garnalen (gepeld)
  • ½ citroen
  • cayennepeper
  • zeezout

Bereidingswijze:

  1. Snijd de avocado over de lange kant doormidden en verwijder de pit.
  2. Lepel elke helft van de avocado leeg, maar laat de schil intact.
  3. Snijd het vruchtvlees van de avocado in blokjes en meng het in een kommetje met de garnalen.
  4. Besprenkel de avocado en garnalen met wat citroensap. Breng op smaak met zeezout en wat cayennepeper.
  5. Leg de twee lege schilhelften van de avocado op een bordje en vul deze met het avocado-garnalenmengsel.

Recept 6: Biefstuk met zoete aardappels en groenten (hoofdgerecht)

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 g biefstuk
  • 300 g zoete aardappels
  • 150 g spinazie
  • 2 uien
  • 2 tomaten
  • 1 el kwark
  • extra vergine olijfolie
  • kokosolie of grasboter
  • paprikapoeder
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Was de zoete aardappels, snijd deze doormidden en vervolgens in dunne schijfjes.
  2. Verwarm 1 tl kokosolie of klontje grasboter in een bakpan en bak de aardappelschijfjes op hoog vuur in ongeveer 20 minuten gaar. Schep regelmatig om. 
  3. Verwarm 1 tl kokosolie of klontje grasboter in een bakpan en bak de biefstuk op hoog vuur in ongeveer 7 minuten gaar. Wikkel de biefstuk in aluminiumfolie en laat deze op een bord afkoelen.
  4. Pel en snipper een ui en fruit deze in de bakpan van het biefstuk in het overgebleven vet.
  5. Was de spinazie en voeg toe aan de pan. Laat langzaam slinken en draai het vuur daarna uit.
  6. Was en snijd de tomaten en voeg deze samen met een eetlepel kwark toe aan de spinazie. Meng de ingrediënten goed door elkaar.
  7. Voeg ½ eetlepel paprikapoeder en 4 eetlepels olijfolie toe aan de aardappelschijfjes en breng alle ingrediënten op smaak met peper en zeezout.

Vegatip: vervang het biefstuk voor portobello, tofu of (gegrilde) haloumikaas.

Situatie 4: Mensen op visite

Je krijgt je schoonfamilie of de buren op visite en je wilt ze natuurlijk een lekkere maaltijd voorschotelen.

Vergeet je makkelijke pasta of lasagne (en het verleidelijke, suikerrijke nagerecht). Kies in plaats daarvan voor dit lekkere, makkelijke en gezonde voorgerecht én hoofdgerecht.

Recept 7: Meloen met serranoham (voorgerecht)

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ½ cantaloupe meloen
  • 300 g serranoham

Bereidingswijze:

  1. Snijd de meloen in vieren. Verwijder de schil en de zaadjes.
  2. Hak de meloen in stukjes ter grootte van een grote dobbelsteen.
  3. Snijd of scheur de plakjes ham in kleine stukjes en leg deze samen met de stukjes meloen op een bordje.

Het bovenstaande gerecht kun je ook uitstekend als gezonde snack of gezond tussendoortje gebruiken. Hier vind je meer gezonde snacks en tussendoortjes.

Recept 8: Zalm met broccoli en pastinaakpuree (hoofdgerecht)

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 400 g zalm
  • 2 (kleine) broccoli
  • 500 g pastinaak
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • mosterd
  • oregano
  • peterselie
  • extra vergine olijfolie
  • kokosolie of grasboter
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Breng twee pannen met water aan de kook.
  2. Schil de pastinaken, snijd deze in stukken en kook ze zacht in de ene pan.
  3. Was de stronken broccoli en snijd deze in stukken. Kook de stukken broccoli in de andere pan in ongeveer 7 minuten beetgaar.
  4. Verhit 1 tl kokosolie of een klontje grasboter in een bakpan en bak de zalm op middelhoog vuur in 6-8 minuten gaar.
  5. Maak een dressing van 6 el extra vergine olijfolie, ½ tl zeezout, sap van een citroen en de fijngehakte (en geschilde) teentjes knoflook.
  6. Giet de broccoli af en besprenkel de broccoli met de dressing.
  7. Giet ook de pastinaken af en stamp fijn tot een puree. Voeg een flinke scheut olijfolie, een ½ eetlepel mosterd, 2 tl oregano en peper en zeezout naar smaak toe aan de puree. Meng dit alles goed door elkaar.
  8. Haal tot slot de zalm van het vuur en besprenkel de vis met wat peterselie en de dressing.

Zelf op visite

Dan is er nog de situatie waarbij je zelf bij mensen op visite gaat. Dit is wat lastiger als je gezond wilt eten, omdat jij dan niet de controle hebt over het menu.

Je kunt in deze situatie één van de volgende drie dingen doen:

  1. Vraag of de mensen bij wie je op visite gaat één van de bovenstaande (of andere) gezonde recepten willen maken. Of geef aan wat jij wel en niet eet.
  2. Breng je eigen eten mee. Geef aan dat ze niet voor jou hoeven te koken, maar dat je zelf een gezonde maaltijd meeneemt.
  3. Eet van tevoren een goede maaltijd en sla de (ongezonde) maaltijd die je geserveerd krijgt deels over.

Sommige van de bovenstaande punten zijn niet helemaal sociaal geaccepteerd, maar je zult verbaasd zijn hoeveel mensen het fijn vinden dat je aangeeft wat je wel en niet wilt eten en hoe behulpzaam ze hierin zullen zijn!

Situatie 5: Een feestmaal

Een verjaardag, Sinterklaas, kerst of oud en nieuw. Het zijn feestdagen waarbij het eten een belangrijke rol speelt. Als verantwoordelijke voor het avondeten neem je dit feestmaal natuurlijk zeer serieus.

De onderstaande twee recepten zijn perfecte, gezonde bijgerechten voor bij stoofvlees, gegrilde vis of vegetarische hoofdmaaltijd. 

Tip: Houd de Facebookpagina in de gaten voor meer feestelijke, gezonde recepten.

Recept 9: Frisse groentesalade

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ½ rode kool
  • ½ witte kool
  • 1 venkel
  • 10 radijsjes
  • 100 g rozijnen
  • extra vergine olijfolie
  • wittewijnazijn
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Was alle groenten, snijd alles zo fijn mogelijk en doe de groenten samen met de rozijnen in een saladekom.
  2. Maak een dressing van 6 el extra vergine olijfolie, 2 el witte wijn azijn en peper en zout naar smaak.
  3. Giet de dressing over de salade heen.

Recept 10: Zoete aardappelfrietjes uit de oven

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 g zoete aardappels
  • 125 g cherrytomaatjes
  • extra vergine olijfolie
  • paprikapoeder
  • peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Was de zoete aardappels en snijd deze in lange reepjes van 1 cm breed en 0,5 cm dik. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  3. Strooi paprikapoeder over de frietjes heen en plaats ze voor circa 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep de frietjes elke 10 minuten even om en voeg in de laatste 10 minuten gewassen en doormidden gesneden cherrytomaatjes toe.
  4. Haal de frietjes uit de oven en besprenkel met extra vergine olijfolie, peper en zeezout naar smaak.

Nooit meer kiezen tussen gezond of lekker eten!

Ik hoop dat je in dit artikel hebt gelezen dat gezond eten helemaal niet moeilijk of ‘smaakloos’ hoeft te zijn. Als je de juiste recepten hebt (voor de juiste gelegenheden en situaties) kun je prima heerlijk blijven eten en toch afvallen (of in ieder geval gezond blijven).


Als je graag nog meer gezonde recepten wilt hebben, raad ik je aan om eens te kijken naar het 7×7 Afslank Programma. In dit boek heb ik mijn beste recepten bij elkaar gebundeld zodat jij nooit meer hoeft te kiezen tussen gezond of lekker eten.

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (62)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Mariëlle
    op 13 mei 2021 om 20:47 zegt

    Mag je echte griekse joghurt als ontbijt met bessen, aardbei en walnoot? Of is het beter om Alpro soja joghurt te nemen?

    1. Nicky Leidelmeijer
      op 17 mei 2021 om 11:42 zegt

      Onze voorkeur gaat naar Griekse yoghurt, prima om dat met fruit en noten te eten. Liever niet elke dag, maar 3x per week is bijvoorbeeld mooi. Wissel de andere dagen lekker af met een ander ontbijt. Soja yoghurt raden wij niet aan om te gebruiken.

  2. Vivienne
    op 15 maart 2021 om 19:11 zegt

    Hoi Jasper, ik heb je 4e recept gemaakt (kip/ quinoa) maar het was door de gebakken champignons en tomaten heel waterig. Ik heb veel vocht afgegoten maar het bleef best nat. Is dit wel de bedoeling?

    1. Je zou de quinoa iets langer kunnen laten uitlekken en de tomaten er zonder te bakken als laatste stap doorheen kunnen doen, wellicht dat dat een verschil maakt. Leuk dat je bezig bent met het uitproberen van de recepten!

  3. Hoi Jasper, Als ik je recepten lees, zien ze er lekker en gezond uit, maar het valt me op dat er nog wel regelmatig vlees, vis en eieren in voorkomen. Nou eet ik voor 80-90% veganistisch en een enkele keer pak ik een stukje vlees, vis of kaas. Ik neig makkelijk ... een vleesvervanger (gewoon makkelijk een lekker) maar die zijn niet altijd zo gezond dan dat ze lijken. Heb jij nog tips hierin? Want mijn inspiratie is soms ver te zoeken

    1. Zeker, vooral tempeh is een goede vleesvervanger en de falafelballetjes van Florentin zijn heel puur zonder toevoegingen. Ook Jackfruit is lekker door bijvoorbeeld curry of een wokmaaltijd. Verder zijn noten, zaden, pitten en peulvruchten goede vleesvervangers. Probeer daarin veel te variëren zodat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook in het Vegetarisch ... Plan vind je vele heerlijke vegetarische en veganistische recepten. Je kunt t boek hier eens bekijken.

  4. Mariëlle
    op 13 mei 2021 om 20:47 zegt

    Mag je echte griekse joghurt als ontbijt met bessen, aardbei en walnoot? Of is het beter om Alpro soja joghurt te nemen?

    1. Nicky Leidelmeijer
      op 17 mei 2021 om 11:42 zegt

      Onze voorkeur gaat naar Griekse yoghurt, prima om dat met fruit en noten te eten. Liever niet elke dag, maar 3x per week is bijvoorbeeld mooi. Wissel de andere dagen lekker af met een ander ontbijt. Soja yoghurt raden wij niet aan om te gebruiken.

  5. Vivienne
    op 15 maart 2021 om 19:11 zegt

    Hoi Jasper, ik heb je 4e recept gemaakt (kip/ quinoa) maar het was door de gebakken champignons en tomaten heel waterig. Ik heb veel vocht afgegoten maar het bleef best nat. Is dit wel de bedoeling?

    1. Je zou de quinoa iets langer kunnen laten uitlekken en de tomaten er zonder te bakken als laatste stap doorheen kunnen doen, wellicht dat dat een verschil maakt. Leuk dat je bezig bent met het uitproberen van de recepten!

  6. Hoi Jasper, Als ik je recepten lees, zien ze er lekker en gezond uit, maar het valt me op dat er nog wel regelmatig vlees, vis en eieren in voorkomen. Nou eet ik voor 80-90% veganistisch en een enkele keer pak ik een stukje vlees, vis of kaas. Ik neig makkelijk ... een vleesvervanger (gewoon makkelijk een lekker) maar die zijn niet altijd zo gezond dan dat ze lijken. Heb jij nog tips hierin? Want mijn inspiratie is soms ver te zoeken

    1. Zeker, vooral tempeh is een goede vleesvervanger en de falafelballetjes van Florentin zijn heel puur zonder toevoegingen. Ook Jackfruit is lekker door bijvoorbeeld curry of een wokmaaltijd. Verder zijn noten, zaden, pitten en peulvruchten goede vleesvervangers. Probeer daarin veel te variëren zodat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook in het Vegetarisch ... Plan vind je vele heerlijke vegetarische en veganistische recepten. Je kunt t boek hier eens bekijken.

  7. Olga klein
    op 3 november 2018 om 16:19 zegt

    Hi Jasper Ik ben lactose intolerante , mag ik mijn producten ( lactofree) gebruiken ipv normale yogurt of kwark, groet Olga?

    1. Ja hoor, dat mag zeker. Je zou ook kunnen onderzoeken hoe je reageert op geitenyoghurt, sommige mensen met lactose intolerantie kunnen dat wel goed verteren. Een plantaardige kokosyoghurt of yoghurt gewoon achterwege laten kan natuurlijk ook.

  8. Hi Jasper, Passen kidney-, aduki- of andere bonen in jullie dieetadvies? En kikker-, spliterwt- en linzenpasta? Veel beter dan tarwe natuurlijk, maar toch (vrij snelle) koolhydraten. Hartelijke groet, Ellen

    1. Marleen
      op 19 juni 2018 om 09:44 zegt

      Hallo Ellen, Dit zijn vormen van peulvruchten en bevatten inderdaad een hoog gehalte aan koolhydraten. Wij raden aan om peulvruchten niet meer dan 3x per week te eten. Hier lees je daar meer over: https://www.jasperalblas.nl/peulvruchten/

  9. Mascha anker
    op 23 mei 2018 om 20:59 zegt

    Hallo Jasper, Ik ben gek op pindakaas met stukjes noot erin.is dat toegestaan als je wilt afvallen? Groet,mascha

  10. Mascha anker
    op 23 mei 2018 om 20:57 zegt

    Hallo Jasper, Ik ben gek op pindakaas met stukjes noot erin.is dat toegestaan als je wilt afvallen? Groet,mascha

    1. Marleen
      op 25 mei 2018 om 13:12 zegt

      Pindakaas van 100% pinda’s zonder ongezonde toevoegingen kan je zeker zo af en toe gebruiken wanneer je bezig bent met afslanken.

  11. B. Douw van der Krap
    op 21 november 2016 om 21:58 zegt

    Hoi Jasper, lekkere recepten met veel variatie. Mag je spa rood of mineraalwater met koolzuur drinken met dit Dieet? Brenda.

    1. Bedankt Brenda. Pas op met water met koolzuur. Het veroorzaakt vaak een rommelig gevoel of een opgeblazen buik. Drink liever gewoon water.

  12. Hoi Jasper Ik neem in de middag wel eens 2 boekweit quinoa/boekweit wafels met, roomboter, 100 procent pindakaas, pompoenpitten/zonnebloempitten sesamzaad en komkommer. Is dat wel oke voor de middag als lunch??

    1. Hallo Elsa, Voor af en toe is dat een prima lunch, liever niet elke dag. Bekijk even of de wafels van 100% quinoa of boekweit zijn en of er niks aan toegevoegd is. Kies anders voor crackers van 100% amandel- of boekweitmeel. Wissel deze lunch af met een salade, verse soep ... omelet met groenten als lunch.

  13. Mieke Nijhof
    op 31 augustus 2016 om 10:56 zegt

    Hallo Jasper, ik zie in jouw 7×7 afslankplan, net als bij elk ander dieet/ leefstijlplan een hoop gebruik van verse paprika en selderij. Helaas zijn dit twee soorten groente/fruit die ik niet kan verdragen, op geen enkele manier. Niet rauw, gekookt, gebakken, gesmoord ingelegd of in gedroogde vorm. Ze zorgen ... een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken en diarree. Zijn hier geen andere alternatieven voor?

    1. In plaats van selderij kun je komkommer gebruiken. De paprika kun je gewoon weglaten en/of vervangen door een andere groente soort.

  14. Lekkere en vooral gezonde recepten Jasper. Voeg zelf wel wat meer kruiden en vooral hete pepers toe. Voor mij ook hete pepers bij ontbijt bv als ik een omelet met o.a. groente, roerei met spek, tomaat en koriander maak. Ik laat nu alleen brood weg. Gember ... cumin o.a. passen ook overal in. Een vraag. Je biedt het 7×7 receptenboek aan. Maar ik zie dat er in november 2016 deel 2 uitkomt. Wordt dat een verbeterde versie van boek 1 of wordt dat een nieuw boek met geheel nieuwe recepten zonder overlappingen van boek 1.?

    1. Hallo Arturo, dank voor je interesse in het boek en goed om te weten dat voor jou de recepten wel wat pittiger mogen. Het nieuwe boek zal een compleet nieuw boek worden met nieuwe recepten. Er is wel een kans dat dit later zal komen dan gepland, maar hou de ... goed in de gaten. Groet Jasper

  15. Syl de Ruiter
    op 11 augustus 2016 om 11:48 zegt

    Hoi Hoi, Is het ook toegestaan om bijv. een soep te nuttigen als lunch? ( bijv.courgette,bloemkool of broccoli) Met vriendelijke groet, Syl

    1. Hallo Syl, dat is het zeker. Je kunt als lunch of avondmaaltijd prima soep eten. Maak het vers en gebruik biologische bouillonblokjes. Groet Jasper

  16. ik kan niet tegen havermout. Boekweit gaat wel. Kan ik smorgens eens amandelmelk met boekweit nemen?

    1. Ja hoor, het is prima om ipv havermout boekweit te gebruiken..

  17. Maartje
    op 21 juni 2016 om 07:26 zegt

    Ik drink graag een rood wijntje Mag dat

    1. Als je wilt afvallen liever niet.. hier zie je wat de beste manier is als je het toch wilt drinken..

  18. Tip voor de mensen, die niet zonder brood kunnen: er zijn bakkers die Eiwitbrood verkopen. Het smaakt iets anders, maar is ook lekker en geeft langer een verzadigd gevoel. In Papendrecht zijn dat o.a. bakker Vlot en bakker Uljee, die in meerdere plaatsen vestigingen heeft. Vraag het anders eens bij ... bakker in jouw buurt / stad / dorp.

  19. Dag Jasper, Ik heb nu 9 dagen je afslanksmoothieplan gevolgd, morgen de laatste dag. Op zich Is het erg goed bevallen met al die diversiteit aan smoothies. Alleen heb ik reuze last van mijn darmen. Heb pds wat ik met Aloë Vera Gel erg goed onder controle Had. Komt dit ... voor? En heb je nog tips voor mij. Heb veel meer energie en voel mij verder erg goed alleen die darmklachten…. Hoop op een reactie. Groet Jo

  20. Beste Jasper bedankt voor de uitgebreide informatie ik heb diabetes type lada is dat ook te genezen met voeding? Groeten van Roos.

    1. Hallo Roos, of het te genezen is durf ik niet te zeggen. Eet voor een paar weken gezonder en merk op of je verschil voelt in je lichaam of ziet in de waardes. Gezonder gaan eten lijkt me desondanks de diagnose sowieso een goed idee.

  21. Hoi jasper ik volg nu 7 weken je dieet en het resultaat is 14 kg afgevallen super blij met het resultaat ik raad iedereen het te volgen super

  22. Vrienden van mij volgen jouw eetmethode met succes. Ik hoor dat ze veel vis eten. Nou houd ik helemaal niet van vis behalve een lekkerbekje of kibbeling. Bied je ook alternatieven aan in het 7×7 kookboek?

    1. Zeker, als je echt geen vis lust kun je het vervangen door grasgevoerd vlees of omega 3 eieren. Je zou eventueel een visolie capsule kunnen slikken om toch de juiste vette binnen te krijgen.

  23. wim van veen
    op 27 januari 2016 om 20:11 zegt

    Even kort berichtje nu na drie weken koolhydraat arm eten ben ik vier kilo afgevallen best goed toch en we gaan lekker door

    1. Uitstekend resultaat Wim. Ga zo door!

  24. Jeannette
    op 6 januari 2016 om 14:01 zegt

    Ik ben gek op stoofvlees. Heb je daar ook een recept van? Kan je de kant en klare Indonesische boemboe’s gebruiken?

    1. Stoofvlees is prima om te eten. Ik heb er geen recept van. Wellicht volgt dat in de toekomst. Eet liever geen kant- en klare producten, ze bevatten meestal ongezonde e-nummers. Maak liever je eigen boemboe van verse kruiden met kokosmelk.

  25. En mag couscous ook en af een toe eens rijst is dat goe groetjes Laurent

    1. Pas op met rijst en couscous zolang je bezig bent met afslanken. Ze bevatten snelle koolhydraten. Kies liever voor quinoa. Als je op gewicht bent kun je af en toe best eens zilvervliesrijst eten.

  26. Hallo Jasper, Ik ben nu ongeveer 10 dagen bezig met het 7maal 7 dieet. Ik voel me erg moe en futloos. Ook mis ik brood. Is er een mogelijkheid om zelf koolhydraatarm brood te bakken met de broodbakmachine bv.? Nog niets afgevallen, maar ik val altijd langzaam af, met welk dieet dan ook. ... vr. gr. Jorien.

    1. Hallo Jorien, Het kan even een paar weken duren voordat je lichaam gewend is aan de nieuwe manier van eten (afhankelijk van wat je hiervoor at). Zorg er wel voor dat je altijd eet als je honger hebt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende slaapt, voldoende beweegt en niet teveel ... in je leven hebt. Dit kan ook het moe en futloze gevoel veroorzaken. Ik zou je niet aanraden zelf brood te bakken, maar neem even een paar weken de tijd aan te wennen aan een broodvrij leven. Nu lijkt het misschien ondenkbaar, maar als je er na een paar weken aan gewend bent en je voldoende gezonde recepten kent kost het je geen moeite meer.

  27. De recepten zijn heerlijk, maar afgevallen ben ik helaas nog niet. Wel voel ik me veel fitter!

    1. Goed om te horen Anja. Als je je fitter voelt, zal de rest vanzelf komen. Om het afvallen te versnellen zou je wat kleinere porties kunnen eten. Meet ook je centimeters eens op. Soms ben je in gewicht niet afgenomen maar scheelt het wel een aantal cm, dat werkt motiverend. ... zo door!

  28. Nu twee-en-een halve maand bezig met dit dieet en vier kilo kwijt. Ik slik Prozac en heb het idee dat ik daardoor veel ben aangekomen. Mijn huisarts zegt dat dit niet zo is. Weet jij hier meer over?

    1. Hallo Han, medicijnen kunnen er zeker voor zorgen dat je in gewicht aankomt. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat het heel lastig is om vet te verbranden en af te vallen. Het is dus heel positief dat je nu vier kilo kwijt bent. Ga zo door!

  29. JannekevanderMeulen
    op 5 augustus 2015 om 11:59 zegt

    Mijn cholesterol is extreem hoog, dan kan geen kokosvet eten en is het max. aan eieren 3 per week. Ook kaas is slecht.

    1. Lees in mijn artikelen over cholesterol precies wat je wel en beter niet kunt eten als je je cholesterol gehalte wilt verlagen.

  30. lucy buist
    op 27 juli 2015 om 14:33 zegt

    ik ben al 14 kg lichter door jouw dieet, maar nu heb ik een probleem blijf nu stilstaan , ik denk dat het komt omdat in nu 2maanden 15mg Prednison moet slikken omdat er spier reuma is ontdekt hoop als ik dit weer mag afbouwen er weer resultaat ... maar ik blijf deze eetwijze zeker volhouden ik noem het geen dieet.

    1. Wat een mooi resultaat, daar mag je trots op zijn! Medicijnen kunnen het afvallen zeker belemmeren. Heel goed dat je niet opgeeft. Als je natuurlijk en koolhydraatarm blijft eten, zal je vanzelf weer wat afvallen. Ga zo door!

  31. Ria Kok
    op 21 juli 2015 om 21:45 zegt

    HalloJasper, bij een landelijke grootgrutter heb ik een nieuw soort aardappelen gekocht, Carisma, die bevatten langzame koolhydraten. Kun je deze net zo gebruiken als de zoete rode aardappel?

    1. Hallo Ria, Ik adviseer je vooral om de gewoonte om aardappelen te eten af te leren. Je hebt ze niet nodig en een goed bord groenten aangevuld met vlees, vis, ei of noten is voldoende. Je zou ze af en toe eens toe kunnen voegen in plaats van zoete aardappel ... quinoa als je het heel lekker vindt. Probeer dan goed na te gaan hoe je je voelt nadat je ze hebt gegeten en hou goed in de gaten of er iets verandert op de weegschaal als je dit eet. Succes!

  32. Mireille
    op 20 juli 2015 om 08:06 zegt

    Bedankt Jasper voor alweer zoveel tips. Eén vraag: mogen zoete aardappelen dan wèl? Wat is het verschil met gewone aardappelen? Groeten

    1. De gewone aardappel bevat snelle koolhydraten en de zoete aardappel bevat de gezonde ( langzame ) koolhydraten. Het eten van zoete aardappelen zorgt daardoor niet voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, daarom kun je deze zo nu en dan prima eten zonder dat het je gewichtsverlies belemmert.

  33. Aty Blüm
    op 19 juli 2015 om 11:08 zegt

    Beste Jasper, geweldige recepten. Ik voeg ze toe aan mijn (sorry jouw) afslankreceptenboek. Heerlijk allemaal. Heb voor het eerst quinoa gegeten, een prettige verrassing. Nogmaals bedankt. Groetjes, Aty

    1. Graag gedaan en Geniet ervan Aty!

  34. fijn recepten maar wat mij opvalt is dat je zo weinig zuivel gebruikt. geen mag. yogurth ofzo. Zit daar dan zoveel verkeerde voedingsstoffen in??

    1. Zuivel is niet bedoeld voor mensen. Wij missen bepaalde enzymen in de darmen om het goed te kunnen verteren. Veel mensen kunnen er dan ook niet goed tegen. De beste vorm van zuivel die je kunt nemen is kwark. Kies de naturel vorm zonder geur-, kleur, en smaakstoffen en eet ... tot maximaal 4 keer per week.

  35. Johan spapen
    op 19 juli 2015 om 10:26 zegt

    leuke recept ideeen zal er zeker een paar van ;proberen.Ben al een tijdje bezig met koolhydraatarm dieet. maar vooral sávonds is voor mij een probleem. misschien daar nog wat ideeen voor bvd Johan Spapen.

    1. In dit artikel lees je mijn favoriete gezonde tussendoortjes. Misschien zit daar iets voor je tussen voor de avonden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Beste Jasper: Mijn stoelgang verloopt moeizaam sinds ik koolhydraatarm eet

In deze editie van Beste Jasper wordt de volgende vraag van Sylvia behandeld. Beste Jasper, Sinds ik koolhydraatarm eet, verloopt mijn stoelgang moeizaam.  Het is niet meer elke dag, zoals normaal. Hoe...

Top artikel

Bananen – hoe gezond zijn die nu echt?

We weten allemaal hoe bananen eruit zien en hoe lekker ze smaken. Maar wat zijn bananen nu precies en hoe gezond zijn ze eigenlijk? Het antwoord lees je hier.

Gezond eten

Is kefir echt gezond?

Bekijk alle artikelen