Glucose-fructosestroop: wat is het? En is het ongezond?

15 reacties

8794 volgers

Glucose-fructosestroop is een zoetstof die sacharose (tafelsuiker) kan vervangen bij het produceren van voedingsmiddelen. Ongemerkt kun je hier veel van binnenkrijgen.

In dit artikel kijken we wat glucose-fructosestroop precies is, of het ongezond is en of het slechter voor je is dan suiker.

Wat is glucose-fructosestroop?

Glucose-fructosestroop is ook wel bekend onder de naam ‘high-fructose corn syrup’ (HFCS). Het is een vorm van suiker die door een enzymatisch proces uit maïs wordt gewonnen.

Glucose-fructosestroop werd in 1957 uitgevonden door Richard O. Marshall and Earl R. Kooi. Pas in 1966 was de stroop geschikt voor massaproductie. In 1975 werd het voor het eerst gebruikt in frisdranken zoals Coca-cola en Pepsi.

Glucose-fructosestroop bestaat net als suiker uit glucose- en fructosemoleculen die aan elkaar zijn gekoppeld. De verhouding waarmee de glucose en fructose in de stroop voorkomen kan verschillen. Hoe meer fructose, hoe zoeter de stroop.

Voor de voedselproducenten heeft synthetische glucose-fructosestroop een paar voordelen ten opzichte van de gewone suiker (sacharose):

  • Suikermais is makkelijker om te verbouwen dan suikerriet of suikerbieten.
  • De glucose-fructosestroop kan goedkoop geproduceerd worden, goedkoper dan gewone suiker.
  • De synthetische glucose-fructosestroop is dus goedkoper en daardoor veel aantrekkelijker voor de grootgebruikers.

Omdat het zo goedkoop is en omdat het nog veel zoeter is dan gewone suiker verkoopt het goed aan de consument, die er geen weet van heeft dat hij/zij steeds ongezonder gaat eten.

De gemiddelde hoeveelheid fructose die een gemiddelde westerse burger dagelijks tot zich neemt is in de afgelopen decennia enorm toegenomen.

Kijk maar eens op de inhoud van bepaalde producten (zoals soep, koekjes, vruchtendrankjes). Bijna overal zit suiker of glucose-fructose-stroop in.

Glucose en fructose

De meeste suikers bestaan uit glucose, fructose of een combinatie ervan. Beide soorten suikers leveren evenveel calorieën per gram, namelijk 4 (kcal). Er zijn wel verschillen in hoe je lichaam deze suikers verwerkt.

Lees ons artikel over fructose voor meer informatie over wat fructose is, wat het doet en hoe je het verantwoord gebruikt.

Het belang van voedingsvezels

Moderne voeding, zoals veel verpakt en geproduceerd voedsel, bevat veel suikers en weinig tot geen voedingsvezels. De suikers in de moderne voeding komen onder andere voor in de vorm van sacharose (tafelsuiker) of glucose-fructosestroop.

Natuurlijke voeding, zoals groenten en fruit, bevatten daarentegen een veel hogere hoeveelheid voedingsvezels en een veel lagere hoeveelheid suikers.

Voedingsvezels in je voeding zorgen ervoor dat fructose langzaam in je bloed wordt opgenomen. Dit geeft je lichaam de kans om de fructose te verbranden voordat het opgeslagen wordt als lichaamsvet.

Het is belangrijk dat je in je voedingspatroon minimaal 100 gram aan voedingsvezels per dag eet. Des te meer voedingsvezels in ons eten, des te beter.

Waar zit glucose-fructosestroop in?

In (geconcentreerde) vruchtensappen zoals appelsap, sinaasappelsap, vruchtensappen zit veel fruitsuiker.

Er ook zit veel suiker of glucose-fructosestroop in fris- en sportdranken. Omdat deze dranken geen voedingsvezels bevatten om de suiker te compenseren, is het erg onverstandig deze drankjes regelmatig te drinken.

Misschien ben je wel verrast als je ziet waar allemaal glucose-fructosestroop in zit. Het wordt best vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen (1).

Nog een aantal producten die veel glucose-fructosestroop kunnen bevatten:

Ontbijtgranen en tussendoortjes

  • Cereals (kant-en-klaar zijn deze vaak gezoet)
  • Energierepen of mueslirepen
  • Koekjes en taart
  • Gezoete yoghurt

Zoetstoffen en broodbeleg

  • Agave(siroop)
  • Appelextract
  • Diksap
  • Honing
  • Jam

Is glucose-fructosestroop ongezond?

Glucose-fructosestroop of suiker is niet slecht zolang het maar in combinatie met voldoende voedingsvezels wordt gegeten. De natuur doet dit perfect. Er zitten bijvoorbeeld in bijna elk stuk fruit veel meer voedingsvezels dan suiker.

Maar let altijd op met suikers of producten waar veel suikers aan toegevoegd zijn. Volgens Dr. Robert H. Lustig, Professor aan de Universiteit van California (San Francisco), zijn suikers de hoofdoorzaak van overgewicht en de veroorzaker van veel van de huidige chronische ziekten bij mensen (2).

Glucose-fructose informatie

Producten zonder glucose-fructosestroop

Het is bijna niet mogelijk om volledig suikervrij te eten. Fruit, zuivel, granen en groenten bevatten namelijk ook suikers. Deze producten passen ook gewoon in een gezond eetpatroon.

Je kunt wel kiezen voor producten die minder hoog zijn in fructose of waarin de fructose in balans is met de glucose. Lees goed de verpakkingen van de producten die je koopt.

Conclusie

Voor de voedselproducenten zitten er voordelen aan de synthetisch gefabriceerde glucose-fructosestroop ten opzichte van de natuurlijke suikers.

Voor de consument is het nagenoeg om het even. Het is voor de consument wel van essentieel belang dat het voedsel in ieder geval genoeg vezels bevat om de fructose te kunnen ‘compenseren’.

Je kunt het aantal voedingsvezels in het product vinden op de verpakking. Probeer altijd en voedingsmiddelen te eten die meer vezels dan suiker (of glucose-fructosestroop) bevatten.

Wil je weten welke producten passen in een gezond voedingspatroon? Download dan gratis Jaspers Boodschappenlijst. Op deze lijst staan ook producten die meer vezels dan suiker bevatten.

Misschien ook interessant voor jou!

Artikel: Bestaat suikerverslaving echt?

Naar artikel

Wat vond je van dit artikel?

[1] Ter Horst, K. W., & Serlie, M. J. (2017). Fructose Consumption, Lipogenesis, and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Nutrients, 9(9), 981.

[2] Lustig, Robert & Schmidt, Laura & Brindis, Claire. (2012). Public health: The toxic truth about sugar. Nature. 482. 27-9. 10.1038/482027a.

Meer

Afvallen Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (15)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Hehe, Jasper, waarvan denk je dat die onnatuurlijke glucosestroop wordt gemaakt als het niet hoeft te worden verbouwd? Erg zonde van een relatief informatief artikel om zo een grove fout te maken.
    1. Hoi Lucie, Ik snap je vraag niet zo goed. Zou je die kunnen toelichten? Dan geef ik er graag een antwoord op. Groet, Jasper
  2. Joop Ooms
    op 28 juni 2015 om 21:16 zegt
    Hallo Jasper, Zit er een verschil tussen, glucosestroop – fructose-glucose-stroop en alleen fructose en in welk voedsel/drank het wordt toegepast. Dit vraag ik omdat, als ik wat eet of drink met bovengenoemde toevoegingen ik bij de ene wel en bij de andere wel enorme diarree krijg.
    1. Het zit in oneindig veel voedingsmiddelen en dranken in verschillende combinaties en is zeer ongezond. Eet/drink producten waar 1 van beide, of beiden inzit liever helemaal niet om diarree en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en als dit niet lukt lees dan altijd het etiket goed zodat je zeker weet dat je het niet binnenkrijgt.
  3. In diverse berichten op Internet is te vinden dat Fructose-glucosesiroop (HFCS) belastend is voor je lever, omdat je het in een veel grotere hoeveelheid binnenkrijgt dan je lichaam het kan verwerken. Ook schijnt je lichaam bij een grote hoeveelheid HFCS niet aan te geven dat een verzadigingspunt is bereikt, waardoor je teveel eet/drinkt, met alle gevolgen van dien. Bovendien, en dat is nog alarmerender, schijnt HFCS kwik te bevatten. Alle reden dus om dit goedje te mijden!
    1. Zeker vermijden! HFCS staat overigens voor High Fructose Corn Sirup, de engelse benaming voor Glucose Fructosestroop.
  4. Hehe, Jasper, waarvan denk je dat die onnatuurlijke glucosestroop wordt gemaakt als het niet hoeft te worden verbouwd? Erg zonde van een relatief informatief artikel om zo een grove fout te maken.
    1. Hoi Lucie, Ik snap je vraag niet zo goed. Zou je die kunnen toelichten? Dan geef ik er graag een antwoord op. Groet, Jasper
  5. Joop Ooms
    op 28 juni 2015 om 21:16 zegt
    Hallo Jasper, Zit er een verschil tussen, glucosestroop – fructose-glucose-stroop en alleen fructose en in welk voedsel/drank het wordt toegepast. Dit vraag ik omdat, als ik wat eet of drink met bovengenoemde toevoegingen ik bij de ene wel en bij de andere wel enorme diarree krijg.
    1. Het zit in oneindig veel voedingsmiddelen en dranken in verschillende combinaties en is zeer ongezond. Eet/drink producten waar 1 van beide, of beiden inzit liever helemaal niet om diarree en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en als dit niet lukt lees dan altijd het etiket goed zodat je zeker weet dat je het niet binnenkrijgt.
  6. In diverse berichten op Internet is te vinden dat Fructose-glucosesiroop (HFCS) belastend is voor je lever, omdat je het in een veel grotere hoeveelheid binnenkrijgt dan je lichaam het kan verwerken. Ook schijnt je lichaam bij een grote hoeveelheid HFCS niet aan te geven dat een verzadigingspunt is bereikt, waardoor je teveel eet/drinkt, met alle gevolgen van dien. Bovendien, en dat is nog alarmerender, schijnt HFCS kwik te bevatten. Alle reden dus om dit goedje te mijden!
    1. Zeker vermijden! HFCS staat overigens voor High Fructose Corn Sirup, de engelse benaming voor Glucose Fructosestroop.
  7. Hoi Jasper Klopt het dat officieel er meer glucose dan fructose zit in glucosefructosestroop maar dat dit op etiketten flink door elkaar wordt gehaald? Dat het net zo goed fructoseglucosestroop is dus meer fructose?
    1. Het verschilt per type glucose fructosestroop hoeveel proces glucose en hoeveel procent fructose erin zit. Dit wordt vaak niet op etiketten aangegeven inderdaad.
  8. ik heb een tijdje in de VS gewoond en daar noemen ze het HFCS en zit in werkelijk alles. Ik ben het hier nog niet zo vaak tegengekomen. Is fructose glucosestroop slechter dan suiker?
    1. Jacqueline
      op 10 januari 2014 om 10:17 zegt
      Ik hoor/lees wel vaker dat het in NL nog niet zoveel voorkomt, maar eerlijk gezegd moet ik goed zoeken naar producten waar het níet in zit. Zelfs in producten waarin je het niet verwacht zit dat spul. Roosvicee lacta, Zonnatura, zelfs in brood. Het wordt tijd dat er een goed onderzoek komt.
    2. Het klopt dat het in Amerika nog vaker voorkomt, maar hier zijn ze ook al aardig op weg. Fructose fructosestroop is in het beste geval net zo slecht als suiker. Indien de verhouding van glucose en fructose, maar richting de fructose gaat wordt de suikervervanger nog slechter voor je.
  9. Hoi Jasper, Ik dacht altijd dat ik beter zoetstof kan gebruiken dan suiker, voor bijvoorbeeld het verzoeten van yoghurt of het maken van jam. Is dit juist?
    1. Hallo Sanne, ja dat is waar mits je een gezonde (natuurlijke) zoetstof gebruikt. Mijn persoonlijke favoriet is Stevia.
  10. Hoi Fredrich, afgezien van extra toegevoegd karamel bij bruine suiker is er geen verschil tussen de twee. Ik hoor wel eens mensen die denken dat bruine suiker ‘gezonder’ zou zijn. Dit is niet waar, zowel witte als bruine suiker is ongezond.
  11. Fredrich
    op 11 juli 2013 om 19:34 zegt
    is er nog een verschil tussen bruine en witte suiker?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Als Ingrid het kan, kan jij het ook!

Ingrid is 14 kilo afgevallen en van haar overgangsklachten af. Wil jij weten hoe ze dit heeft gedaan? Lees hier haar verhaal.

Top artikel

Rodger 13 kilo afgevallen

Rodger is in mei gestart met de Zomer Slank Challenge en is in acht weken tijd bijna 13 kilo afgevallen. Echt fantastisch! In acht weken tijd heeft hij een hele transformatie doorgemaakt.

Succesverhalen

Marjon viel 17 kilo af!

Bekijk alle artikelen