Havermout: gezond of niet?

Gereviewd door expert
Wetenschappelijk onderbouwd
105 reacties

8794 volgers

Havermout is niet meer weg te denken. Het graanproduct heeft een bewezen cholesterolverlagend effect, maar er worden nog veel meer gezondheidseffecten aan toegeschreven.

Welke dat zijn en hoe gezond havermout nu is, lees je in dit artikel. 

Ook ontdek je of havermout, dat rijk is aan koolhydraten, een goed idee is wanneer je koolhydraatarm eet en wilt afvallen. 

1. Wat is havermout

Havermout is een volkoren product op basis van de graankorrels (zaadjes) van het graan haver

Volkoren wil zeggen dat de hele graankorrels worden gebruikt, inclusief de zemelen. Dat zijn de  buitenste laagjes waarin de vezels zitten. 

De hele korrels worden gewassen, gestoomd, geplet, geknipt en gedroogd en dan heb je havermout. 

Havervlokken lijken erg op havermout, maar zijn niet geknipt en dus wat groter.

Hoe gebruik je havermout

Havermout wordt vaak met melk of water gekookt, en gegeten als pap voor een stevig ontbijt. Onderaan dit artikel vind je een voorbeeld recept voor havermout ontbijt

Maar ook op allerlei andere manieren en momenten kun je havermout eten. Je hoeft het daarvoor niet eerst te wellen of koken. 

Je kunt bijvoorbeeld een paar lepels havermout door je yoghurt roeren of toevoegen aan je smoothie

Bekend zijn inmiddels ook de overnight oats, waarbij je havermout een nachtje in de koelkast laat weken in water, melk of een andere vloeistof.

En je kunt van (gemalen) havermout ook prima pannenkoeken of koekjes bakken.

Probeer bijvoorbeeld eens deze havermoutkoekjes met banaan en walnoot.

2. Voedingswaarde havermout

Hieronder zie je de voedingswaarde van onbereide havermout, berekend per 100 gram (1).

Energie373 kcal
Vet 7,3 gram
Waarvan verzadigd vet1,3 gram
Koolhydraten60,7 gram
Waarvan suikers 2 gram
Vezels7,3 gram
Eiwit12,8 gram
Voedingswaarde havermout

Koolhydraten

Havermout bevat net als andere granen vooral koolhydraten. 

Deze koolhydraten zijn voor het overgrote deel van het ‘complexe’ soort. Dat betekent dat je ze langzaam verwerkt, waardoor ze geen al te sterke pieken in je bloedglucose veroorzaken (2).

Waarom dat belangrijk is, lees je hier.

Eiwitten

Vergeleken met andere graansoorten is haver meestal wat rijker aan eiwitten en vetten (3).

Dat maakt havermout tot een goede plantaardige bron van eiwitten. 

Bepaalde eiwitten in graanproducten kunnen klachten veroorzaken. Het gaat dan vooral om gluten, waar sommige mensen niet tegen kunnen of gevoelig voor zijn.

Glutenvrij

Gluten komen van nature niet voor in haver en havermout. Wel is het zo dat ze vaak ‘besmet’ zijn met gluten.

Staat er geen ‘glutenvrij’ of ‘Crossed Grain’ keurmerk op je havermout verpakking, dan kun je er zelfs vrij zeker van zijn dat het gluten bevat. Let daar dus op als je glutenvrij wilt of moet eten.

In dit artikel lees je alles over gluten en een glutenvrij dieet.

Vitamines en mineralen

Havermout is een goede bron van vitamines en mineralen, vooral:

  • Fosfor
    Nodig voor gezonde botten en gezond ouder worden (4)
  • Vitamine B1 (thiamine)
    Belangrijk bij veel processen in je lichaam, met name je glucosestofwisseling (5)
  • Magnesium
    Ook betrokken bij veel lichaamsprocessen. Voldoende magnesium biedt bijvoorbeeld bescherming tegen migraine, diabetes type 2 en hartinfarcten (6)
  • Zink 
    Essentieel voor onder andere je celgroei en immuunsysteem (7)

3. Is havermout gezond?

Havermout is een volkoren product en bevat veel voedingsvezels. 

Voedingsvezel is een verzamelnaam voor koolhydraten die je via je voeding binnenkrijgt, maar die je niet kunt verteren. 

Ze leveren daardoor amper energie, maar zijn wel heel belangrijk voor onder andere een soepele stoelgang, gezonde darmen en een goed gevoel van verzadiging. 

Er zitten verschillende soorten vezels in havermout, maar het is vooral rijk aan één specifieke soort vezel: beta-glucan (β-glucan).

Vooral aan dit type vezel worden veel gezondheidseffecten van havermout toegeschreven. 

✓ Havermout heeft een cholesterolverlagend effect  

Dat havermout een cholesterolverlagend effect heeft, is een officiële gezondheidsclaim die is goedgekeurd door de Europese voedselautoriteit (EFSA) (8).

Verkeerde cholesterolwaardes zijn een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Met name een te hoge waarde van het ‘slechte’ LDL-cholesterol is gevaarlijk.

LDL cholesterol kan zich namelijk aan de binnenkant van je bloedvaten afzetten, waardoor je bloedvaten vernauwen of zelfs helemaal kunnen dichtslibben. 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de beta-glucan in havermout je ‘slechte’ cholesterol kan verlagen.

Dat komt doordat beta-glucan in je darmen een gel-achtige substantie vormt, dat cholesterol aan zich kan binden. 

Het cholesterol dat aan beta-glucan gebonden is, wordt als het ware ‘opgeruimd’ voordat het de kans heeft zich af te zetten in je bloedvaten (9, 10).

✓ Havermout kan je bloedglucose verbeteren

Het is heel normaal dat de hoeveelheid bloedglucose, het kleinste bouwsteentje van suiker en koolhydraten in je bloed, een beetje schommelt gedurende de dag. 

Na het eten heb je meer glucose in je bloed dan wanneer je een tijd niet hebt gegeten. 

De hoeveelheid glucose in je bloed mag echter niet te laag en niet te hoog zijn: je lichaam houdt dat nauwlettend in de gaten en heeft verschillende processen en hormonen tot haar beschikking om dit goed te regelen. 

Zit er veel glucose in je bloed, dan wordt dit met behulp van het hormoon insuline als energiepakketje naar je lichaamscellen gebracht.

Hebben je lichaamscellen genoeg energie, dan wordt het overschot aan glucose tijdelijk opgeslagen als lichaamsvet.  

Wanneer je bloedglucose te vaak te hoog is, raakt dat regelsysteem uitgeput. Je maakt steeds meer insuline aan, terwijl je cellen steeds ongevoeliger worden voor insuline.

Daardoor sla je meer vet op, vooral rondom je buik, gaat afvallen moeilijker en kun je uiteindelijk diabetes type 2 ontwikkelen. 

Het is aangetoond dat beta-glucan (en andere vezels) helpen je bloedglucose te beheersen en je insulinegevoeligheid te verbeteren (11, 12). 

Daarmee is havermout effectief tegen het ontwikkelen van diabetes, maar ook gunstig als aanvulling op de behandeling van diabetes (13).

✓ Havermout houdt je darmen gezond

Beta-glucan is goed voor je gezondheid, omdat de goede bacteriën in je darmen zich er mee voeden.

Voedsel voor goede bacteriën wordt ook wel prebiotica genoemd (14).

Daardoor groeien je goede bacteriën in aantal en kunnen ze je zo beter beschermen tegen slechte bacteriën. 

Een gezond microbioom, zoals het geheel aan alle bacteriën en andere micro-organismen in je maagdarmstelsel wordt genoemd, is erg belangrijk voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid (15). 

✓ Havermout geeft een goed gevoel van verzadiging

Vezels zijn een soort ‘sponsjes’ die vocht opnemen, wat zorgt voor meer volume en een langzamere verwerking van je eten. 

En dat geeft een voller gevoel en een tijdig gevoel van verzadiging, zodat je niet de neiging hebt om meer te eten dan nodig is. 

Het zorgt er ook voor dat je stopt met eten totdat je weer een hongergevoel hebt. 

Vooral wanneer je het als ontbijt eet, geeft havermout een langduriger verzadigend gevoel dan bijvoorbeeld brood, andere ontbijtgranen of cornflakes (16, 17).

Dankzij de voedingsvezels geeft havermout dus ook een goed gevoel van verzadiging. 

✓ Havermout vermindert chronische ontstekingen 

Niet alleen de beta-glucan en andere vezels, nog meer stofjes in havermout zijn goed voor je gezondheid.

Eén van die stofjes is avenanthramide, een zogenaamd fytonutriënt. 

Fytonutriënten zijn stoffen die in planten zitten en die erg belangrijk zijn voor je gezondheid. Feitelijk zijn vitamines en mineralen ook fytonutriënten! 

Avenanthramide werkt als antioxidant tegen chronische ontstekingen. 

En dat is belangrijk, want tegenwoordig denkt men dat juist dit soort chronische ontstekingen een grote rol spelen bij allerlei ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes (18, 9).

✓ Havermout helpt de bloeddruk verlagen

Diezelfde avenanthramides, die vrijwel uitsluitend in havermout voorkomen, hebben nog een positief effect. 

Ze zorgen ervoor dat je bloedvaten verwijden, waardoor je bloed beter kan stromen. En dat resulteert in een lagere bloeddruk (19, 20, 21).

4. Heeft havermout ook nadelen?

Havermout wordt over het algemeen goed verdragen en geeft bij gezonde mensen eigenlijk geen klachten. 

✓ Kan buik- en darmklachten geven

Wel kan het zijn dat je gevoelig bent voor het eiwit avenin in haver. 

Dit eiwit is niet hetzelfde als gluten, maar lijkt er wel een beetje op en kan dus ook dezelfde klachten geven. Zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist verstopping (22, 23). 

Maar let op: het kan ook zijn dat je op gluten reageert, omdat havermout hier vaak mee ‘besmet’ is. 

Je doet er daarom goed aan om dat eerst uit te sluiten en een gegarandeerd glutenvrije havermout te proberen. 

Als je dan nog steeds klachten hebt, dan kun je havermout en andere producten met haver beter niet eten. 

✓ Bevat fytinezuur

Sommige mensen waarschuwen voor de fytinezuur die in havermout zit. Fytinezuur is een antinutriënt.

Antinutriënten beschermen de plant tegen indringers, maar zorgen er in ons lichaam voor dat de opname van bepaalde mineralen en vitamines wordt belemmerd. 

Voor fytinezuur geldt dat vooral voor de mineralen ijzer, zink, magnesium en calcium, die ook in havermout voorkomen. 

Door havermout te weken raak je wat fytinezuur kwijt. 

Maar eigenlijk is dat niet nodig, want in een evenwichtig voedingspatroon met veel variatie is het onttrekkende effect van fytinezuur meestal geen probleem. Over het algemeen krijg je sowieso wel voldoende van deze mineralen binnen. 

Bovendien kent fytinezuur ook een positief effect. Het heeft namelijk antioxidante eigenschappen. Antioxidanten beschermen je cellen tegen de schade die vrije radicalen kunnen aanbrengen (24). 

Fytinezuur komt overigens ook in andere granen voor. Ter vergelijking: tarwe bevat per 100 gram 2,1 – 7,3 gram fytinezuur. Dat is meer dan de hoeveelheid fytinezuur in haver (0,42–1,16) (25).

5. Havermout en afvallen

Havermout bevat veel koolhydraten. Wanneer je wilt afvallen, moet je juist je hoeveelheid koolhydraten beperken en vooral producten kiezen met veel eiwitten en gezonde vetten. 

Maar: de koolhydraten in havermout worden langzaam verwerkt, waardoor je bloedglucose niet heel sterk piekt (26). 

De postprandiale glycemie, oftewel het bloedsuikergehalte gemeten binnen een uur na de maaltijd, blijft laag.

Een lage postprandiale glycemie blijkt heel belangrijk te zijn voor je algehele gezondheid (27). 

Daarbij komt dat de beta-glucan ook je gevoeligheid voor insuline kan verbeteren, wat ook weer helpt bij het onder controle houden van je bloedglucosegehalte. 

Wanneer je minder last hebt van suikerpieken, val je makkelijker af.  

Bovendien hebben de voedingsvezels (met name beta-glucan) in havermout een positieve werking op je maagdarmstelsel, je stofwisseling en spijsvertering. Daardoor voel je je beter en energieker en dat maakt afvallen makkelijker. 

Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten.

Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen.

Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.

6. Conclusie

Havermout is een veelzijdig en betaalbaar graanproduct dat voor bijna iedereen geschikt is.

Vind je het als pap niet lekker, dan kun je er nog allerlei andere kanten mee op.

Naast dat het heel voedzaam en vullend is, doet het ook heel veel goeds voor je. Het houdt bijvoorbeeld je cholesterolwaarden en bloedglucosewaarden onder controle. 

Ook wanneer je wilt afvallen is af en toe havermout eten een geschikte optie. In onze programma’s en recepten hebben we havermout dan ook omarmd.

Vind je het lastig om in te schatten wat nou ‘af en toe’ is en hoe je havermout in een koolhydraatarm eetpatroon kunt inpassen? 

Wij hebben het denkwerk voor je gedaan! Kijk bijvoorbeeld eens naar het 7×7 Afslank Programma.

Jij hoeft alleen nog maar de weekschema’s en de lekkere en voedzame recepten te volgen. 

Om je een idee te geven van het soort recepten dat je kunt verwachten, geven we er hieronder alvast twee.  

7. Havermout recepten

Ben je enthousiast geworden en wil je havermout toevoegen aan je voeding? Probeer dan één van onderstaande recepten.

Wil je geen gluten, kies dan voor havermout waarop vermeld staat dat het glutenvrij is. 

Recept 1: Havermout ontbijt

Een gezond en lekker begin van de dag. Vult goed en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je pas na een paar uur weer honger krijgt.

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 50 gram havermout
  • 20 gram bosbessen
  • 30 gram amandelen
  • 1 appel
  • Kaneel
  • 250 ml water

Bereidingswijze

  1. Kook het water
  2. Doe de havermout in een kommetje en giet het gekookte water eroverheen. Zorg ervoor dat de havermout net onder water staat.
  3. Schil de appel, snijd hem in kleine stukjes en bestrooi die met 1/2 el kaneel.
  4. Laat de havermout nog even in het water staan totdat al het water is opgenomen en meng er dan de stukjes appel met kaneel, de amandelen en de bosbessen doorheen.

Tips

  • Je kunt prima diepvries bosbessen gebruiken in plaats van verse. Voeg de bessen dan aan de havermout toe voordat je het gekookte water er overheen giet. 

Recept 2: Havermoutkoekjes met banaan en walnoten

Een heerlijk en gezond tussendoortje!

Ingrediënten voor +/- 14 koekjes:

  • 100 gram havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 35 gram walnoten, grof gehakt
  • 20 gram kokos
  • 10 gram honing

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Prak de bananen fijn met een vork en meng dit met de havermout, walnoten, kokos en honing tot een deeg.
  3. Verdeel het deeg met een lepel in circa 14 porties en doe deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bergjes deeg een beetje plat met de bolle kant van de lepel. 
  4. Bak de koekjes circa 15-20 minuten en laat ze afkoelen.

Tekst is geverifieerd door Nynke Erkelens, Diëtist

Wat vond je van dit artikel?

  1. Nederlandse Voedingsmiddelentabel (NEVO). Geraadpleegd September 2021.
  2. Zhang, G., & Hamaker, B.R. (2009). Slowly digestible starch: concept, mechanism, and proposed extended glycemic index. Crit Rev Food Sci Nutr. Nov;49(10):852-67.
  3. Klose, C., & Arendt, E.K. (2012). Proteins in oats; their synthesis and changes during germination: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. ;52(7):629-39. 
  4. Serna, J., & Bergwitz, C. (2020). Importance of Dietary Phosphorus for Bone Metabolism and Healthy Aging. Nutrients, 12(10), 3001.
  5. Polegato, B.F., Pereira, A.G., Azevedo, P.S., Costa, N.A., Zornoff, L.A.M., Paiva, S.A.R., & Minicucci, M.F. (2019). Role of Thiamin in Health and Disease. Nutr Clin Pract. Aug;34(4):558-564. 
  6. Veronese, N., Demurtas, J., Pesolillo, G., Celotto, S., Barnini, T., Calusi, G., Caruso, M.G., Notarnicola, M., Reddavide, R., Stubbs, B., Solmi, M., Maggi, S., Vaona, A., Firth, J., Smith, L., Koyanagi, A., Dominguez, L., & Barbagallo, M. (2020). Magnesium and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational and intervention studies. Eur J Nutr. Feb;59(1):263-272.
  7. Gibson, R.S., King, J.C., & Lowe, N. (2016). A Review of Dietary Zinc Recommendations. Food Nutr Bull. Dec;37(4):443-460. 
  8. European Food Safety Authority (EFSA). Topic: Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to oat beta glucan and lowering blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. Geraadpleegd September 2021.
  9. Tosh, S.M., & Bordenave, N. (2020). Emerging science on benefits of whole grain oat and barley and their soluble dietary fibers for heart health, glycemic response, and gut microbiota. Nutr Rev. Aug 1;78(Suppl 1):13-20. 
  10. P, N., & Joye, I. J. (2020). Dietary Fibre from Whole Grains and Their Benefits on Metabolic Health. Nutrients, 12(10), 3045. 
  11. Ciecierska, A., Drywień, M.E., Hamulka, J., & Sadkowski, T. (2019). Nutraceutical functions of beta-glucans in human nutrition. Rocz Panstw Zakl Hig.;70(4):315-324.
  12. Reynolds, A. N., Akerman, A. P., & Mann, J. (2020). Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS medicine, 17(3), e1003053. 
  13. Storz, M.A., & Küster, O. (2019). Hypocaloric, plant-based oatmeal interventions in the treatment of poorly-controlled type 2 diabetes: A review. Nutr Health. Dec;25(4):281-290.
  14. Valeur, J., Puaschitz, N.G., Midtvedt, T., & Berstad, A. (2016). Oatmeal porridge: impact on microflora-associated characteristics in healthy subjects. Br J Nutr. Jan 14;115(1):62-7. 
  15. Mohajeri, M. H., Brummer, R., Rastall, R. A., Weersma, R. K., Harmsen, H., Faas, M., & Eggersdorfer, M. (2018). The role of the microbiome for human health: from basic science to clinical applications. European journal of nutrition, 57(Suppl 1), 1–14. 
  16. Rebello, C. J., Chu, Y. F., Johnson, W. D., Martin, C. K., Han, H., Bordenave, N., Shi, Y., O’Shea, M., & Greenway, F. L. (2014). The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial. Nutrition journal, 13, 49. 
  17. Kristensen, M., & Jensen, M.G. (2011). Dietary fibres in the regulation of appetite and food intake. Importance of viscosity. Appetite. Feb;56(1):65-70.
  18. Bernstein, A. M., Titgemeier, B., Kirkpatrick, K., Golubic, M., & Roizen, M. F. (2013). Major cereal grain fibers and psyllium in relation to cardiovascular health. Nutrients, 5(5), 1471–1487. 
  19. Nie, L., Wise, M.L., Peterson, D.M., & Meydani, M. (2006). Avenanthramide, a polyphenol from oats, inhibits vascular smooth muscle cell proliferation and enhances nitric oxide production. Atherosclerosis. Jun;186(2):260-6. 
  20. Liu, L., Zubik, L., Collins, F.W., Marko, M., & Meydani, M. (2004). The antiatherogenic potential of oat phenolic compounds. Atherosclerosis. Jul;175(1):39-49. 
  21. Sur, R., Nigam, A., Grote, D., Liebel, F., & Southall, M.D. (2008). Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch Dermatol Res. Nov;300(10):569-74.
  22. Koerner, T. B., Cléroux, C., Poirier, C., Cantin, I., Alimkulov, A., & Elamparo, H. (2011). Gluten contamination in the Canadian commercial oat supply. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 28(6), 705–710. 
  23. Hernando, A., Mujico, J.R., Mena, M.C., Lombardía, & M., Méndez, E. (2008). Measurement of wheat gluten and barley hordeins in contaminated oats from Europe, the United States and Canada by Sandwich R5 ELISA. Eur J Gastroenterol Hepatol. Jun;20(6):545-54. 
  24. Silva, E.O., & Bracarense, A.P. (2016). Phytic Acid: From Antinutritional to Multiple Protection Factor of Organic Systems. J Food Sci. Jun;81(6):R1357-62.
  25. Gupta, R. K., Gangoliya, S. S., & Singh, N. K. (2015). Reduction of phytic acid and enhancement of bioavailable micronutrients in food grains. Journal of food science and technology, 52(2), 676–684. 
  26. Gupta, R. K., Gangoliya, S. S., & Singh, N. K. (2015). Reduction of phytic acid and enhancement of bioavailable micronutrients in food grains. Journal of food science and technology, 52(2), 676–684.
  27. Augustin, L.S., Kendall, C.W., Jenkins, D.J., Willett, W.C., Astrup, A., Barclay, A.W., Björck, I., Brand-Miller, J.C., Brighenti, F., Buyken, A.E., Ceriello, A., La Vecchia, C., Livesey, G., Liu, S., Riccardi, G., Rizkalla, S.W., Sievenpiper, J.L., Trichopoulou, A., Wolever, T.M., Baer-Sinnott, S., & Poli, A. (2015). Glycemic index, glycemic load and glycemic response: An International Scientific Consensus Summit from the International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC). Nutr Metab Cardiovasc Dis. Sep;25(9):795-815.

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (105)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Joke de Waard
    op 4 augustus 2021 om 08:27 zegt
    bedankt voor de interessante info. ik eet ook al eens graag Brinta, wat is daar gezond aan, of minder gezond dan havermout? groeten, J. de Waard
  2. Pauline
    op 28 juli 2021 om 11:39 zegt
    Ik lees in de reacties dat je aangeeft dat je Brinta beter niet kunt eten omdat het een snelle piek in je bloedsuikerspiegel geeft. Dit klopt naar mijn mening niet. Brinta heeft een lagere GI dan havermout, het houdt je bloedsuikerspiegel dan ook juist goed en stabiel. Daarnaast stel je ‘granen zijn ongezond’ en melkproducten eten ook. Ik zou met dit soort uitspraken wat uitkijken. Een gezonde en uitgebalanceerde voeding is het allerbelangrijkste. Wat voor jou werkt, kan voor een ander niet werken en vice versa. Mensen die qua voeding leek zijn, worden mijns inziens zo onjuist geïnformeerd.
    1. Nelly van der Meer - Diëtist & Psycholoog (MSc)
      op 8 september 2021 om 08:59 zegt
      Beste Pauline, Dank je wel voor je reactie. Helemaal mee eens dat een gezonde en uitgebalanceerde voeding het allerbelangrijkste is. Dat granen ongezond zijn is inderdaad wat kort door de bocht. Dat stukje hebben we dan ook wat genuanceerd in dit artikel. Over brinta is laatst een nieuw artikel verschenen: https://www.jasperalblas.nl/brinta/. Misschien vind je het interessant om dit te lezen?
  3. Hoi Jasper, Ik heb een beetje een vreemd bijverschijnsel wanneer ik havermout heb gegeten. Ik voel me daarna namelijk best wel kwetsbaar en soms ook een beetje verdrietig en dat komt echt bij mijn darmen vandaan. Ik slik ook al jaren een antidepressivum, kan het daar misschien mee te maken hebben? Ik heb deze reactie echter alleen bij havermout en niet bij andere voeding. Ik hoor het graag!
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 24 mei 2021 om 11:45 zegt
      Mooi dat je dit opmerkt bij jezelf Marjolein, het is heel belangrijk om te kijken hoe jouw lichaam reageert op voeding. Ook als die voeding over het algemeen gezond is. Wanneer je zo’n reactie merkt, op wat voor voeding dan ook, zou ik het voedingsmiddel niet te vaak gebruiken. Of misschien zelfs liever niet. Je kunt gevoelig zijn voor heel veel voedingsmiddelen en het lichaam geeft dit meestal zelf aan. In plaats van havermout zijn boekweitgrutten misschien een mooi alternatief voor je.
  4. Joke de Waard
    op 4 augustus 2021 om 08:27 zegt
    bedankt voor de interessante info. ik eet ook al eens graag Brinta, wat is daar gezond aan, of minder gezond dan havermout? groeten, J. de Waard
  5. Pauline
    op 28 juli 2021 om 11:39 zegt
    Ik lees in de reacties dat je aangeeft dat je Brinta beter niet kunt eten omdat het een snelle piek in je bloedsuikerspiegel geeft. Dit klopt naar mijn mening niet. Brinta heeft een lagere GI dan havermout, het houdt je bloedsuikerspiegel dan ook juist goed en stabiel. Daarnaast stel je ‘granen zijn ongezond’ en melkproducten eten ook. Ik zou met dit soort uitspraken wat uitkijken. Een gezonde en uitgebalanceerde voeding is het allerbelangrijkste. Wat voor jou werkt, kan voor een ander niet werken en vice versa. Mensen die qua voeding leek zijn, worden mijns inziens zo onjuist geïnformeerd.
    1. Nelly van der Meer - Diëtist & Psycholoog (MSc)
      op 8 september 2021 om 08:59 zegt
      Beste Pauline, Dank je wel voor je reactie. Helemaal mee eens dat een gezonde en uitgebalanceerde voeding het allerbelangrijkste is. Dat granen ongezond zijn is inderdaad wat kort door de bocht. Dat stukje hebben we dan ook wat genuanceerd in dit artikel. Over brinta is laatst een nieuw artikel verschenen: https://www.jasperalblas.nl/brinta/. Misschien vind je het interessant om dit te lezen?
  6. Hoi Jasper, Ik heb een beetje een vreemd bijverschijnsel wanneer ik havermout heb gegeten. Ik voel me daarna namelijk best wel kwetsbaar en soms ook een beetje verdrietig en dat komt echt bij mijn darmen vandaan. Ik slik ook al jaren een antidepressivum, kan het daar misschien mee te maken hebben? Ik heb deze reactie echter alleen bij havermout en niet bij andere voeding. Ik hoor het graag!
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 24 mei 2021 om 11:45 zegt
      Mooi dat je dit opmerkt bij jezelf Marjolein, het is heel belangrijk om te kijken hoe jouw lichaam reageert op voeding. Ook als die voeding over het algemeen gezond is. Wanneer je zo’n reactie merkt, op wat voor voeding dan ook, zou ik het voedingsmiddel niet te vaak gebruiken. Of misschien zelfs liever niet. Je kunt gevoelig zijn voor heel veel voedingsmiddelen en het lichaam geeft dit meestal zelf aan. In plaats van havermout zijn boekweitgrutten misschien een mooi alternatief voor je.
  7. Heb je enig idee of er ook goede koolhydraten zitten in wit maïsmeel? Ik ben dol op tortilla’s de echte (glutenvrij). Ook kwam ik tijdens mijn zoektocht , indiaans wit maïsmeel , tegen. Zou dat hetzelfde zijn?
    1. Mais is vaak genetisch gemanipuleerd of bewerkt met veel bestrijdingsmiddelen en daarom zijn wij voorzichtig met het gebruik ervan. Een keer kun je het best gebruiken maar ik zou er geen gewoonte van maken, zeker niet als je af wilt vallen.
  8. Havermout als havermout-pap met koemelk , mag dat wel ?
    1. De voorkeur krijgt om havermoutpap te maken met water of plantaardige melk zoals ongezoete amandelmelk.
  9. Hoihoi, Klinkt super en dus ben ik gister begonnen met een havermoutontbijt. Ongeveer 50 gram, geweekt in water met anderhalve eetlepel gerapte kokos en kaneel. lekker. Absoluut. Maar het vult mij totaal niet. Het geeft me niet echt een verzadigd gevoel en ik heb snel weer honger. Hoe kan dat? Heb je enig idee?
  10. Is Alpro coconut hetzelfde goede alternatief voor koemelk als amandelmelk?
    1. Gebruik liever geen Alpro coconut. Als je bij de ingrediënten lijst kijkt zie je dat er veel toevoegingen aan dit product zijn gedaan. Neem het liefst amandelmelk die enkel bestaat uit amandelen, water en zeezout.
  11. Kan je havermout wel met yoghurt eten Ipv melk? En als je de haver in water hebt laten staan voor 12 uur, moet je dat water dan weggooien of kan je dat gewoon gebruiken?
    1. Het is prima om havermout te eten met yoghurt in plaats van met melk. Het is niet noodzakelijk om de havermout te weken en als je dat wel doet doe je er goed aan het weekwater weg te gooien en het in vers water of ongezoete amandelmelk te bereiden.
  12. Wil van Brummelen
    op 10 oktober 2019 om 09:02 zegt
    Hallo, Ik lees hier dat je havermout met water moet eten, maar ik vind dat niet lekker en daarom eet ik het met melk en maak dit warm, laat het even staan en eet het dan op. Ik voel me er heel erg goed op, ga goed naar het toilet en doet me goed. Mijn vraag ‘is het echt zo slecht om het met melk te eten?’ Dat is ook het enige zuivel wat ik tot mij neem. Want helemaal zonder zuivel lijkt mij ook niet echt gezond.
    1. Fijn dat je je lekker voelt bij dit ontbijt Wil. Het lijkt erop dat je melk goed kunt verteren. Toch krijgt het de voorkeur om zuivel en vooral melkeiwit achterwege te laten als je overgewicht hebt. Je zou het eens twee weken kunnen proberen te maken met ongezoete amandelmelk als je het met water niet lekker vindt. Onderzoek voor jezelf of je verschillen ervaart. Het kan zijn dat je toch merkt dat je je beter voelt zonder de melk. Je hebt geen zuivel nodig voor een gezond lichaam. Als je gevarieerd en onbewerkt eet krijg je voldoende calcium binnen via groene bladgroenten, avocado, amandelen, sesamzaden en pompoenpitten. Het is ook lekker om de havermout op smaak te maken met kaneel of rauwe-cacaopoeder voor extra smaak. Besluit na twee weken zelf of je wel of geen melk wilt gebruiken, doe wat goed voelt voor jou.
  13. Waarom havermout liever niet met melk aanmaken?
    1. Gebruik liever geen zuivel. De meeste mensen missen mensen in de enzymen om dat goed te kunnen verteren. Gebruik bij voorkeur water of anders ongezoete amandelmelk.
  14. Willem Heeres
    op 21 april 2019 om 09:30 zegt
    is er een verschil in geknipte/gebroken havermout en gewalste/geplette havermout ? is geknipte/gebroken beter ? en is volkoren havermout beter ? Willem
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 14:57 zegt
      Nee hoor dat is allemaal om het even. Wat vooral belangrijk is, is dat je voor de variant kiest waar glutenvrij op staat als je gluten intolerant bent.
  15. Moet je degeweekte havermout afgieten
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 15:06 zegt
      Ja die kun je gewoon afgieten Ineke!
  16. Hi Jasper, ik maak regelmatig havermoutpannenkoekjes.. Moet ik de havermout dan ook eerst weken of is dat dan niet nodig? Ik kan dat niet uit jouw artikel halen.. Ik hoor het graag! Thanks! Groetjes, Corinne
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 15:39 zegt
      Hallo Corinne, dat kan je doen maar dat is niet direct noodzakelijk.
  17. Carla Zitman
    op 23 januari 2019 om 13:55 zegt
    Carla Ik eet al zeker 6 jaar als ontbijt: 5 grote scheppen havermoutpap geweekt in heet water (3 min.) Theelepeltjes kurkuma, wat zwarte peper, wat kaneel, beetje honing 3 grote lepels Griekse yoghurt, div. Fruit en walnoten Voel me sterk, kom niet aan en ben 66 jaar Ga hier zeker nog jaren mee door.
  18. Hey, iedereen en je artikrl heeft het over afvallen. Maar ik zoek juist gezond eten en aankomen ipv afvallen. Hoe meer, hoe beter. Vooral ook meer b12, alle vitaminen etc binnenkrijgen. Dat is belangrijkst voor me. Alleen bij elk ochtends weet ik niet wat ik dan kan eten. Ik zag dat artikel over havermout en haverzemelen. Die kan je kennelijk aankomen. Maar ik begreep dat havermout juist minder vitaminrn etc bevat als je elk dag eet dan is eht weer niet goed. Lastig, ik zoek zowel meer calorieen als meer vitaminen en gezond. Kan je me hiermee misschien adviseren? Dankje
    1. Ook als je aan wilt komen doe je er goed aan om enkel producten van de gratis boodschappenlijst te eten. Havermout draagt er zeker aan bij. Je kunt grote porties eten en er bijvoorbeeld banaan, noten, zaden, pitten of pindakaas aan toe te voegen. Wissel het af met andere gezonde ontbijtjes zoals omelet met avocado en zalm, een goed gevulde groene smoothie met noten of eiwitpoeder of griekse yoghurt met noten. Als je aan wilt komen doe je er goed aan om elke twee uur wat te eten.
  19. 50 to100 gram koolhydraten, dat is echt niet reeel. Dan ga je vanzelf meer vet eten en dat is nog slechter dan koolhydraten.
  20. Hoi Jasper, Bedankt voor de aanvullende informatie stukken In mijn voedingschema zit ik op ca. 42 mg zink, waarvan het meeste uit havermout komt. Nu laat ik de havermout niet weken in water, zal dit werkelijke mg lager ligen, of moet ik echt minderen qua havermout om het zink aandeel te verlagen?
    1. Hallo Stefan, 42 mg zink per dag is inderdaad aan de hoge kant. Om deze inname te verminderen is het goed om te gaan varieren met verschillende producten waar minder zink in zit. Havermout weken zal de hoeveelheid zink minimaal laten afnemen. Je kan havermout eventueel afwisselen met een ander ontbijt naar smaak.
  21. Hallo.. Ik had gelezen dat havermout niet in een Koolhydraatarm dieet past.. Enigszins begrijpelijk..maar ik kom best veel recepten tegen waar havermout in voor komt.. Dus ik vind het nogal verwarrend ook omdat het de goede koolhydraten zijn..dus is het toch niet zo erg?? Koolhydraten zijn wel nodig..als ze voornamelijk in je ontbijt zitten dan kom je toch nog steeds goed uit qua hoeveelheid koolhydraten?? Bedankt Juwie
    1. Marleen
      op 7 juni 2018 om 12:36 zegt
      Hallo Juwie, Je lichaam heeft een bepaald hoeveelheid koolhydraten nodig. Daarom raden wij aan om maximaal 1 maaltijd met langzame koolhydraten te eten op een dag. Havermout is gezond omdat deze onder andere langzame koolhydraten bevat. Havermout kan je dus prima als ontbijt eten. Wissel dit af met andere ontbijtjes. En gebruik de rest van de dag geen langzame koolhydraten zoals zoete aardappel of quinoa. Luister naar je lichaam. Geeft je lichaam aan dat je meer koolhydraten nodig hebt omdat je bijvoorbeeld actief bezig bent kan je meer koolhydraten gebruiken.
  22. Marjan
    op 1 mei 2018 om 18:52 zegt
    Hallo team Jasper, Is MorgenStund (P. Jentschura) een alternatief voor havermout? Groetjes Marjan
    1. Hallo Marjan, MorgenStund bevat veel langzame koolhydraten per portie. Omdat het uit puur en natuurlijke ingrediënten bestaat, kan je het als vervanger voor havermout gebruiken. Ik raad aan om dit met mate te eten en af te wisselen met andere voedzame ontbijtjes.
  23. Claudia
    op 24 maart 2018 om 10:29 zegt
    Hoi Jasper, Mooi duidelijk artikel. Ik vraag me echter vaak af hoe het zit met de combinatie van langzame complexe koolhydraten en fruit. Omdat fruit een snelle vertering heeft het in principe snel de maag weer verlaat. Maar als je een combinatie eet, het fruit kan gaan gisten in je maag omdat het daar (te lang) blijft. Wat zal dat voor reactie hebben op je spijsvertering?
    1. Hallo Claudia, Als je gevoelig bent voor een opgeblazen gevoel is het beter om geen fruit bij ander voedsel te eten. Fruit verteert snel en als je fruit opsluit met bijvoorbeeld je avondeten, dan gaat het fruit inderdaad gisten. Fruit verteert binnen 15 minuten en dan moet het naar de darmen. Het avondeten bijvoorbeeld heeft veel meer tijd nodig voor het de maag verlaat en zo ontstaat een gistingsproces. Hierdoor ontstaat een opgeblazen gevoel en winderigheid.
  24. Billy Hoi
    op 22 maart 2018 om 06:16 zegt
    Hallo Jasper In je artikel heb je het veel over gluten en hoe je eigenlijk zoveel zou moeten vermijden Dit is helaas misinformatie er is geen bewijs dat voedsel met gluten schadelijk of slechter is dan de glutenvrije variant tenzij de persoon natuurlijk gluten intolerant is maar dat is voor 99% van de bevolking niet het geval Hier is een goed artikel erover https://www.georgeinstitute.org.au/media-releases/dont-believe-the-hype-on-gluten-free-food En hier nog een versie waarbij mensen wat comments en beschrijvingen erbij hebben https://www.reddit.com/r/science/comments/3cakdu/dont_believe_the_hype_on_glutenfree_food_study_of/ Ik hoop dat ik hiermee je gedachten over gluten kan veranderen want voor iemand die een “food blog” heeft is het natuurlijk belangrijk dat hij de juiste informatie verspreid.
    1. Hallo Billy, Door 4 weken glutenvrij te eten en daarna de gluten weer te introduceren kan je voor jezelf uitzoeken wat voor effect gluten hebben op je darmen en lichaam. Doe wat voor jou goed voelt. Heel veel succes verder.
  25. Hallo Jasper. Ik maak altijd zelf muesli en voeg hier o.a. havermout zo rechtstreeks uit het pak aan toe. Dus niet gekookt of geweekt. Ik eet dit drie keer per week als ontbijt. Krijg ik dan teveel fytinezuur binnen? Ik had hier nooit van gehoord en maak juist mijn eigen muesli omdat de standaardmuesli zoveel suikers bevatten. Of is het al een goede optie om de havermout eerst te koken voordat ik het toevoeg? Dank voor je fijne uitleg! Groet, Monique.
    1. Hallo Monique, In principe moet je naar je algehele voedingspatroon kijken. Eet jij 3 x per week havermout en heb je voor de rest een gevarieerd voedingspatroon dan hoef je je geen zorgen te maken over dat je teveel fytinezuur binnenkrijgt.
  26. Hallo Jasper. Mooi artikel over havermout. Mijn vraag is of je als alternatief voor die fytinezuur beter teffgranen zou kunnen eten, of zit het daar ook in? Vr, groet, Elly
    1. Hallo Elly, Dank voor je bericht! Teffgranen bevatten een lager gehalte aan fytinezuur. Het is een glutenvrij product dus je kan het zeker in plaats van havermout gebruiken.Zorg vooral voor afwisseling en varieer ook met Griekse yoghurt, ei en groene smoothie recepten.
  27. Hai Jasper, Geweldige site, heel fijn al die info! Ik zou heel graag weten of haverzemelen net zo goed zijn als havermout (ook daarin veel koolhydraten namelijk)?
    1. Hallo Chantal, De haverzemel kan je prima gebruiken. Deze bevat veel voedingstoffen, waardoor het een toegevoegde waarde heeft voor je lichaam.
  28. Beste Jasper, wegens een te hoog cholesterol (7) wat ook een familiekwaal is, ben ik op zoek naar voeding die het cholesterol weer wat kan verlagen zonder gelijk naar de medicijnen te moeten grijpen wat mijn arts wel aanraadde. Ik heb vanmorgen je havermoutrecept gegeten met water en appel en kaneel en aardbeien. Ipv bosbessen heb ik aardbeien erin gedaan, maar dat proef je eigenlijk niet. Ik vond het heerlijk! Ik dacht dat het met water niet lekker zou zijn, maar dat valt dik mee. Nu na 2,5 uur knort mijn maag nog steeds niet. Ik hoop maar dat ik het cholesterol wat naar beneden kan krijgen met de havermout, noten et cetera. Wat wel gek is: ik dacht dat chips enzo slecht zou zijn, maar daar zitten meer onverzadigde vetzuren in dan verzadigde, hoe kan dat nou? Dan is chips eten dus niet zo ongezond? Met koekjes bij de koffie ben ik wel gestopt. Als je nog meer recepten hebt met havermout, hou ik me aanbevolen!
    1. Hallo Jolanda, in chips zitten veel transvetten die zijn zeer ongezond en hebben tot gevolg dat je aderen dichtslibben en ze verhogen je cholesterolgehalte zeker. Ik raad je aan om enkel nog producten te eten die je vindt op de boodschappenlijst als je je cholesterolgehalte wilt verlagen zonder medicijnen. Precieze recepten die je hiervoor kunt gebruiken vind je in het 7×7 afslank receptenboek. Pas ook op met koffie, het heeft een negatief effect op je cholesterolgehalte, hou het bij maximaal 2 kopjes zwart per dag en drink het liefst filterkoffie.
  29. Hallo, Dank voor je reactie. Ik heb het artikel ietsjes aangepast om te verduidelijken dat het een optie is om rogge toe te voegen, om zodoende de afbraak van fytinezuur te ondersteunen. Als je glutenvrij wil/moet eten kan je dit weglaten. Weken met rogge is een optie en zeker niet perse nodig. Bovendien gaat het om slechts één eetlepel wat voor iemand die geen glutenintolerantie heeft, geen problemen zal opleveren. Groet, Jasper
  30. Benjamin de Pruyssenaere de la Woestijne
    op 12 april 2017 om 03:41 zegt
    Hoi Jasper, Mijn vriend valt onder jong diabetes… En met jouw boodschappenlijst en tips in combinatie met aangepast voedingspatroon voor diabetes zijn we vanaf januari tot heden beiden al 11 kilo afgevallen en zijn waardes (voorheen hoog voor zijn leeftijd (23 jr) volgens doctoren) zijn voor de helft gedaald, waardoor hij nu op 1 tablet zit en niet meer hoeft te spuiten… Gr. Benjamin de P. de la W.
    1. Geweldig Benjamin, wat een succes! Ga zo door met gezond eten, ga zo door en het zal alleen maar beter worden!
  31. T.Bruynzeels
    op 20 februari 2017 om 10:54 zegt
    Geweldig Jasper, De vragen en de antwoorden. Ik ben door jou boodschappenlijst toch 5 kilo afgevallen. Veel leuker om voor het eten te zorgen. Ik hoop dat ik het vol kan houden,regelmatig jou site te volgen,dat helpt. Alsnog bedankt. Toos.
    1. Hallo Toos, super om te horen dat je 5 kilo bent afgevallen en meer plezier hebt gekregen in het koken. Ga zo door en hou de website in de gaten! Groet Jasper
  32. Bas Dubbelman
    op 21 januari 2017 om 07:09 zegt
    Cholesterol was toch geen oorzaak van hart en vaatziekten en aderverkalking? In dit artikel over havermout staat van wel, volgens mij. zie artikel over cholesterol: https://www.jasperalblas.nl/cholesterol-verlagen/ Ik hoor graag je reactie, Jasper.
    1. Hoi Bas, Dank voor je reactie. Het gaat om de HDL/LDL-ratio. Dat wordt in het cholesterol-artikel inderdaad uitgelegd. Ik ben er in het havermout-artikel juist niet te diep op ingegaan om verwarring te voorkomen. Helaas heeft dat juist voor verwarring gezorgd. Ik heb de tekst een beetje aangepast. Groet, Jasper
  33. Ik heb een paar weken s’morgens havermout gegeten en ben alleen maar aangekomen. Misschien eens een dieetje samenstellen voor vrouwen boven de vijftig? Mis dat hier. Probeer alles, maar lichaam dijt maar uit. Koolhydraat arm doet ook niets, krijg het idee dat ik vitaminen tekort krijg. Misschien hier mee op houden en ergens anders goed advies zien te krijgen. Wat me ook stoort is iedere keer de reclame om iets te kopen.
    1. In havermout zitten behoorlijk wat koolhydraten, het is daarom zeker niet aan te raden om het elke dag te eten als je af wilt vallen. Probeer het af te wisselen met groene smoothies en ei als gezond ontbijt. Overige tips die je kunnen helpen als afvallen niet lukt vind je in dit artikel. Geef niet op, hou de moed erin en ga in kleine stapjes! Groet Jasper
  34. Hallo Jasper, wat is beter: havermout of haverzemelen. Ik eet ze allebei even graag, maar moet je de haverzemelen ook in water weken, of mogen die zo gegeten worden? Alvast een zeer interessant artikel, net als al je andere. Ik ben altijd benieuwd naar je mails. Hartelijk dank!!
  35. Kan ik ook havermout als avond maltijd eten met een stukje vis en groenten.
    1. Dat kan, als je dat lekker vindt om samen te eten.
  36. Beste Jasper, nog beter: steel cut oats oftewel havergrutten. 1 cup met 3 cups water en 1 cup melk aan de kook brengen, gas uitdraaien en overnacht laten staan. Of doorkoken en in 30 min ( vetlaag van de melk steeds verwijderen) een gare hoeveelheid van 4 porties. 4 dagen te bewaren in de koelkast, per portie met scheutje water of melk opwarmen in magnetron. Eten met bessen, wat noten, chiazaad, honing, wat je wil. Gegarandeerd uren geen honger en betere vertering. En als je echt geen melk wil dan alleen water gebruiken. Super lekker, mega hip in new york!
    1. Goede tip Marjan, dank je wel. Dat ga ik zeker eens proberen!
  37. Dat klopt, het is daarom niet voor iedereen aan te raden. Onderzoek goed hoe je erop reageert. Hoe voel je je nadat je het hebt gegeten? Hoeveel energie heb je? Hoe voelen je buik en darmen aan?
  38. Hoi Jasper Dank voor je uitgebreide informatie. Ik heb een vraag over de hoeveelheid. Ik eet tegenwoordig in de ochtend 50 gram havermout en ‘s middags in de shake ook 50 gram. Is dat oké of te veel havermout? Groetjes Ilse
    1. Hallo Ilse, als je wilt afvallen is dat wat veel omdat het behoorlijk wat koolhydraten bevat. Beperk het gebruik van havermout het liefst tot 2 keer per week. Groet Jasper
  39. Wat is beter om te eten? Overnight dus niet gekookte havermout, of wel gekookt?
    1. Dat maakt niet veel uit, het is beide een gezonde keuze.
  40. Hoi Jasper, Ik maak zelf pasta met Boekweitmeel. Is dit wel goed om te eten? het is in ieder geval glutenvrij.
    1. Dit kun je best af en toe eten als het 100% uit boekweitmeel bestaat. Probeer de gewoonte om pasta te eten liever af te leren als je af wilt vallen. Je hebt het niet nodig. Ook boekweit bevat heel wat koolhydraten.
  41. HI jasper, Bedankt voor je goede tips. Ben 29 jaar 65 kilo helaas pas 1 kilo afgevallen ben nu 5 weken bezig . Eet smorgens 2 eieren of salade tussendoor fruit of asperges smiddags salade of fruit savonds vlees met groente of vis. Sporte 2 per week 20 min thuis. Drink wel paar glazen wijn per week. Misschien moet ik dat weg laten . Groetjes
    1. Goed dat je een kilo kwijt bent en echt bezig bent met het aanpassen van je eetgewoonten. Ga in kleine stappen en denk aan de lange termijn. Als je elke 5 weken een kilo kwijt raakt ben je over een half jaar 5 kilo lichter, dat zou toch mooi zijn. Als je het afslanken wilt versnellen kun je wijn weglaten en maximaal 1 stuks fruit per dag eten.
  42. Wat fijn om alles over het gebruik van havermout te lezen. voor mij nog eens een bevestiging, het is precies zoals jij beschrijft, ik gebruik het nu al ruim 2.5 jaar. een havermout ontbijt geeft uren lang een verzadigd gevoel. ik moet zelfs goed opletten om op tijd een lunch te gebruiken. Dank je wel voor dit mooie uitgebreide artikel. succes met je werk! groet Riet
    1. Bedankt Riet. Ga zo door met gezond eten. Groet Jasper
  43. Onderzoek vooral zelf hoe je je erbij voelt. Heb je veel energie nadat je het eet? Hoe is je stoelgang? Hoe voelt je buik? Val je af? Maak aan de hand daarvan een keuze of je het af en toe eet of niet.
  44. Anneke Wester
    op 14 november 2016 om 07:15 zegt
    Ik heb op 28 oktober j.l. boekjes besteld en betaald, maar ze zijn er nog steeds niet, ondanks herhaalde mailtjes. Hoe kan dit?
    1. Hallo Anneke, dat is vreemd. Heb je je mailtjes gericht naar support@jasperalblas.nl? Als je daar een mail heen stuurt, zorgen mijn collega’s ervoor dat er direct een nieuwe order ingevoerd wordt. Excuses. Groet Jasper
  45. Bedankt Jasper! Het is een helder en diepgaand artikel dat ik fijn vind om te lezen. Goed dat er praktische tips in staan om eventuele nadelen van havermout te neutraliseren.
    1. Goed om te horen dat je blij bent met de informatie uit het artikel Henk. Graag gedaan!
  46. Hallo Jasper, Wat weet jij over de voor en/of nadelen van het roosteren van de avocado pit?
    1. Dat de voordelen die je overal leest niet wetenschappelijk bewezen zijn. Gebruik het daarom met mate als je het al gebruikt.
  47. Ik eet wel eens havermout maar mijn voorkeur gaat uit naar Brinta, is dit een stuk slechter?
    1. Brinta bevat snelle koolhydraten die een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Gebruik het daarom liever niet.
  48. Ik hou niet van geweekte havermout, is het gezond om havermout zo te eten in bv wat yoghurt met fruit?
  49. Waarom adviseer je water ipv. melk bij het bereiden van havermoutontbijt.
    1. Veel mensen kunnen melk niet goed verteren. Gebruik het daarom liever niet. Na een tijdje zal je merken dat het met water net zo lekker is. Eventueel kun je ongezoete amandelmelk gebruiken.
  50. hallo jasper, twee maal per week eet ik havermout. heerlijk! en ik kan er lang mee vooruit, gr will
    1. Dat klopt, het geeft lang energie. Geniet ervan!
  51. Tini krol
    op 13 november 2016 om 11:31 zegt
    Ik wil graag weten wat het boek kost ,en ook het lidmaatschap er staan heel wat interessante dingen in
    1. Het boek kost €27,95 + €6,95 verzendkosten. Er is momenteel geen lidmaatschap, van de facebook groep kun je gratis lid worden.
  52. Anita van Luttervelt
    op 13 november 2016 om 10:52 zegt
    Ik ben dol op havermout maar als ik dat ‘ s ochtends eet heb ik al heel snel weer honger en red ik mijn werk als postbezorger niet met 4 sneetjes volkorenbrood en mager beleg.
    1. Dat is gewenning. Je zal merken dat je daar na een tijdje geen last meer van hebt. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld een banaan toe te voegen of wat zaden en pitten. Ook kun je een gezond tussendoortje nemen op het moment dat je weer een rommelig gevoel in je maag ervaart..
  53. Super fijn om dit te lezen. Ik krijg nu ongeveer een maand je mailtjes binnen en lees ze met veel plezier. Ik at eerst altijd havermout als ontbijt, maar de koolhydraten schrokken me af en ik ging over tot yoghurt. Maar nu kan ik dus met een gerust hart 1 a 2 keer in de week mijn oude vertrouwde papje eten zonder me schuldig te voelen. Dankjewel !
    1. Leuk om te horen dat je de mail met plezier leest. 2 keer per week kun je prima havermout eten. Geniet ervan!
  54. Mag het wel met amandelmelk
    1. Ongezoete amandelmelk is prima om te gebruiken..
  55. Gerjan Slingenbergh
    op 13 november 2016 om 10:16 zegt
    Bij mijn weten zit er veel minder eiwit in haver dan 16%.
  56. Ik heb DM2 en eet dus géén granen, geen aardappelen, geen pasta, geen rijst…dus geen snelle koolhydraten. Never ever. Met gunstig resultaat (HBA1c altijd +- 5,4%). Ondanks wat ik daarnet gelezen heb blijf ik wantrouwig tegenover havermout. Niet terecht?
    1. In principe kun je het prima twee keer per week eten. Probeer het eens uit en onderzoek hoe je je erbij voelt. Als je je er niet goed bij voelt eet het dan niet meer..
  57. Gijsberdina
    op 13 november 2016 om 09:37 zegt
    Heerlijk en een eerlijk artikel. hier in huis eten wij al een poosje Havermout. Ik heb wel aan de smaak moeten wennen, maar met wat kaneel en noten smaakt het mij nu heel goed.Wissel dit ontbijt af met soms een gebakken ei of albran met yoghurt. Zo ben ik in de loop der tijd 5 kilo kwijt geraakt. Ik zeg eten dat spul
    1. Mooi dat je vijf kilo kwijt bent op deze manier Gijsberdina. Ga zo door met gezond eten en geniet van de havermout..
  58. Mien vandijken
    op 13 november 2016 om 09:36 zegt
    Goedemorgen Havermouth is goed , maar als ik dat neem zit ik bijna aan me koolhydraten ik mag van mezelf 85 koolhydraten. hoe nu verder kan ik die dag niet veel meer eten dan kom ik over me koolhydraten heen. Ben benieuwd hoe andere dat oplossen Gr.Mientjevk
    1. Het is daarom aan te raden het niet dagelijks te eten, maar bijvoorbeeld 2x per week. Als je ontbijt met havermout kun je bijvoorbeeld als lunch een salade met vlees/vis/kip eten en als avondmaaltijd een verse soep of vlees/vis met warme groenten. Tussendoor een gekookt ei en wat noten, zaden of pitten. Zo voorkom je dat je te veel koolhydraten binnen krijgt..
  59. Gijsberdina
    op 13 november 2016 om 09:33 zegt
    Heerlijk en eerlijk artikel. Wij eten hier thuis vaak havermout. Voelen ons er super bij. Heb het wel moeten leren eten. Want vond het nu niet echt een lekker ontbijt. Maar met wat kaneel,noten enz smaakt het mij nu bijna iedere ochtend zeer goed. Ik wissel het af elje ochtend. De ene keer een bord havermout. Een keer gebakken ei of een bordje al bran met yoghurt. Op deze manier kom ik goed de ochtenden door zo der honger gevoel en ven in de loop der tijd ook nog eens 5 kilo afgevallen. Dus hup eten dat spul.
    1. Mooi resultaat Gijsberdina, en varieren is altijd het beste. Ga zo door!
  60. Helemaal mee eens, alleen 1 opmerking: uit onderzoek is gebleken dat havermout veel bestrijdingsmiddelen kan bevatten. Koop dus biologische.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Yvonne viel 35 kilo af in 5 maanden!

Dit mooie verhaal van Yvonne willen we graag met jullie delen. Na een zware tijd is zij voor eens en altijd de strijd met de kilo’s aangegaan. En het resultaat is geweldig:...

Astrid voor en na

Top artikel

Astrid: Een gezond eetpatroon dankzij Bodyhappiness

Hoewel ze vaak heeft kunnen leunen op de kracht van de groep tijdens meerdere Challenges, is het Astrid nu gelukt om zelfstandig een gezond eetpatroon te integreren in haar leven. ‘Dankzij...

Bekijk alle artikelen