Welke olie is gezond?

Wetenschappelijk onderbouwd
108 reacties

8794 volgers

Oliën vormen de basis van veel lekkere recepten en spelen een grote rol in verschillende kooktechnieken; van bakken en braden tot sauteren en frituren. Ook gebruiken we olie vaak in salades, sauzen en dressings.

Er is geen gebrek aan opties als het gaat om bak- en kookolie. Sommige oliesoorten ken je misschien al, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Van andere weet je misschien minder af, zoals kokosolie of ghee.

Welke soort olie het beste is om mee te koken, hangt af van het soort maaltijd dat je maakt, de smaak en je eigen gezondheidsvoorkeuren.

In dit artikel bekijken we de gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen van een aantal bekende en minder bekende soorten olie.

Waar je op moet letten

Er zijn 2 dingen belangrijk om in de gaten te houden als je kookolie koopt: het rookpunt en de mate waarin een olie bewerkt is.

Rookpunt

Het rookpunt is de temperatuur waarbij de olie begint af te breken en schadelijke vrije radicalen vrijkomen. Je ziet het aan dat de olie begint te walmen en roken.

Verschillende oliën hebben verschillende rookpunten.Hierdoor zijn sommige oliën geschikter om op hogere temperaturen mee te koken dan andere.

Bewerking

Hoe geraffineerder – meer bewerkt – een olie is, hoe hoger het rookpunt. Maar ook: hoe minder voedingsstoffen bewaard zijn gebleven.

Een olie met een hoger rookpunt die op een hogere temperatuur wordt gekookt, kan daarnaast zijn smaak verliezen en giftige dampen en vrije radicalen produceren – beide schadelijke stoffen voor je gezondheid.

Overweeg bij de keuze voor een olie dus of de olie nog gezond is om te consumeren nadat je hem tijdens het koken hebt verwarmd.

Olijfolie

Dit is misschien wel de meest bekende olie. Hij wordt gewonnen uit olijven. Vooral de extra-vierge variant is erg puur en smaakvol. Olijfolie bevat veel antioxidanten en is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten.

Extra vierge olijfolie is de minst bewerkte variant met de meeste gezondheidsvoordelen (1). Deze olie heeft een redelijk laag rookpunt: 160 °C.

Olijfolie is echter behoorlijk hittebestendig. Het oxideert niet en wordt niet ranzig tijdens het bakken en braden. Het is een uitstekende bakolie. Het belangrijkste nadeel is dat oververhitting de smaak nadelig kan beïnvloeden.

Olijfolie is ook erg geschikt om te gebruiken in koude gerechten zoals salades, sauzen en dressings.

Meer weten? Lees ons uitgebreide artikel over olijfolie.

Kokosolie

Deze eveneens plantaardige oliesoort wordt gewonnen uit het vruchtvlees van rijpe kokosnoten. De olie bestaat voor 80 tot 90 procent uit vetzuren en is daarom bij kamertemperatuur vast in plaats van vloeibaar. Je kunt kokosolie maanden of jaren bewaren zonder dat het bederft.

Geraffineerde kokosolie heeft een rookpunt van 230 ºC. Je kunt er goed mee koken op hoge temperaturen (sauteren en braden). Deze variant heeft een neutrale, lichte kokossmaak.

Ongeraffineerde kokosolie heeft een sterke kokossmaak en geur, die het af kan geven aan voedingsmiddelen die het bevatten. Het rookpunt van deze soort kokosolie is ongeveer 170 °C (2).

De kwaliteit van de kokosolie hangt af van hoe zuiver de kokosolie is. Het beste koop je biologische, ecologisch verantwoorde kokosolie. Deze soort heeft – mits niet overmatig gebruikt – gezondheidsvoordelen (3).

Lees voor meer informatie ons artikel over kokosolie.

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie wordt gewonnen uit lijnzaad en bevat een hoog percentage omega 3-vetten. Let op: deze omega 3-vetten zijn geen vervanging voor dierlijke omega 3-vetten (zoals in vette vis en grasgevoerd vlees).

Lijnzaad – en lijnzaadolie – bevatten veel gezondheidsbevorderende stoffen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en de ontwikkeling van diabetes type 2 kunnen vertragen (4).

Ondanks dat er veel vetzuren in zitten, heeft lijnzaadolie een laag rookpunt: ongeveer 107 °C. Je gebruikt deze olie dus het beste koud, bijvoorbeeld in saladedressings (5).

Voor meer informatie over de grondstof van deze olie (lijnzaad), kun je ons artikel over lijnzaad lezen.

Zonnebloemolie

Dit is weer een wat bekendere oliesoort, die wordt gewonnen uit zonnebloempitten. Zonnebloemolie wordt vaak beschouwd als gezond olie, omdat het onverzadigde vetten bevat die de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen.

De mogelijke voordelen van zonnebloemolie zijn echter sterk afhankelijk van het type en de samenstelling van de voedingsstoffen. Zonnebloemolie wordt namelijk vaak erg bewerkt en geraffineerd, voordat hij in de supermarkt terechtkomt. Daar wordt hij minder gezond van.

De hig oleic-soorten zommebloemolie lijken de meeste gezondheidsvoordelen te hebben, met name de varianten met 80% of meer oliezuur (6, 7).

Het rookpunt van ongeraffineerde high oleic zonnebloemolie is ongeveer 160 °C; dat van geraffineerde high oleic zonnebloemolie 230 °C.

Lees ons artikel over zonnebloemolie als je meer wilt weten.

Koolzaadolie (Canola-olie)

Koolzaadolie wordt gewonnen uit de zaden van de koolzaadplant. De meeste koolzaadgewassen zijn genetisch gemodificeerd om de oliekwaliteit te verbeteren en de tolerantie voor herbiciden te verhogen (8).

Het raffinageproces van canola zorgt voor een neutrale smaak en een middelhoog rookpunt van 200 °C. In deze olie kun je roerbakken, sauteren, grillen, bakken en braden.

Afgezien van vitamine E en K, bevat koolzaadolie niet veel goede voedingsstoffen. Tijdens het productieproces wordt de koolzaadolie gehydrogeneerd, dit zorgt ervoor dat er transvet in de olie ontstaat (9).

Transvetten zijn schadelijk voor je gezondheid en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Producten

Leer jezelf een lekker en gezond voedingspatroon aan voor de rest van je leven.

Bekijk onze boeken en programma’s

Sojaolie

Sojaolie een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van de sojaboonplant. Ook sojaolie wordt gehydrogeneerd in het productieproces en bevat daardoor transvet, waardoor je hem als minder gezond kunt beschouwen.

Sojaolie is wel erg veelzijdig en heeft een relatief hoog rookpunt van ongeveer 230 °C. Het is een neutraal smakende olie die je kunt gebruiken om te sauteren, te bakken en braden, of in saladedressings.

Sojalie bevat veel omega 6, wat nadelig kan zijn voor je omega3-omega 6-ratio en daardoor minder goed voor je gezondheid kan zijn.

Let op: sojaolie komt voor in veel bewerkt voedsel. Lees dus goed de etiketten.

Voor meer informatie over de grondstof van deze olie (sojabonen), kun je ons artikel over soja lezen.

Sesamolie

Sesamolie wordt gewonnen uit sesamzaden en kan een gezonde olie zijn, mits zo min mogelijk bewerkt. Bij voorkeur organisch of biologisch geproduceerd; in elk geval niet geraffineerd.

Dan is het een geschikte olie om mee te koken, die veel enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten bevat, die verschillende voordelen kunnen hebben (10, 11).

Sesamolie heeft een nootachtige smaak en een middelhoog rookpunt van ongeveer 200 ºC, wat betekent dat het kan worden gebruikt bij roerbakken en sauteren, maar ook als smaakmaker in salades en dressings.

Bewaar deze olie bij voorkeur in een donkere fles die geen of weinig zonlicht doorlaat, en als het kan gekoeld.

Walnootolie

Walnootolie wordt gewonnen door hele walnoten te persen. Deze oliesoort heeft een nootachtige smaak en bevat onverzadigde vetzuren en plantaardige stoffen die polyfenolen worden genoemd.

De grondstof van deze olie, walnoten, is rijk aan omega 3-vetten en bevat naar verhouding veel antioxidanten. Het eten van walnoten kan de gezondheid van de hersenen verbeteren en hartaandoeningen en kanker voorkomen (12).

De vetten die je vindt in walnootolie zijn ALA en worden in je lichaam omgezet in de gezonde EPA en DHA varianten.

Walnootolie heeft een rijke, nootachtige smaak die past bij vlees, salades, pasta en zelfs desserts. De olie heeft een laag rookpunt van rond de 160 °C). Daarom kun je het het beste gebruiken in koude toepassingen zoals sauzen en dressings.

Arachideolie

Arachideolie wordt gemaakt van pinda’s en wordt daarom ook wel pinda-olie genoemd. Deze olie bevat, in zijn natuurlijke vorm, veel omega-6 vetten en is geschikt om in te bakken en braden.

Net zoals voor de andere soorten geldt ook voor deze olie: hoe minder bewerkt, hoe gezonder. Je kunt arachideolie ook zelf maken:

 • Pureer de pinda’s met een beetje warm water in de blender.
 • Laat het mengsel 24 uur in een afgedekt kommetje in de koelkast staan.
 • De volgende dag drijft de arachideolie bovenop in het kommetje.

Neem het zekere voor het onzekere en verhit arachideolie tijdens het koken niet tot hele hoge temperaturen. Als hij begint te walmen, is de olie te heet.

Meer weten? Lees ons uitgebreide artikel over arachideolie.

Maisolie

Maïsolie is een geraffineerde plantaardige olie die veel wordt gebruikt bij het koken, vooral bij bakken, braden en frituren. De (vaak genetische gemodificeerde) mais moet een complex raffinageproces doorlopen om maïsolie te worden.

Tijdens dat productieproces wordt de maisolie gehydrogeneerd. Dit zorgt voor het ontstaan van transvet in de olie. Zoals je hierboven al kon lezen, zijn transvetten niet goed voor je.

Maïsolie heeft een hoog rookpunt: ongeveer 230 °C. Hierdoor is deze soort olie ideaal voor het frituren van voedsel op hoge temperatuur, zonder dat het verbrandt (13).

Maïsolie wordt ook voor veel andere dingen gebruikt, onder andere als industrieel reinigingsmiddel en smeermiddel en als ingrediënt in cosmetica.

Let op: maisolie komt voor in veel bewerkt voedsel.

Avocado-olie

Avocado’s zijn een gezonde vruchtgroente (14). Ze bevatten veel gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Dit geldt ook voor de olie die eruit gewonnen wordt.

Naast een hoog gehalte aan die goede vetten, heeft avocado-olie een hoog rookpunt: zo’n 270 ºC voor geraffineerde varianten en 250 ºC voor ongeraffineerde. Perfect om in te grillen, bakken en braden.

In plaats van avocado-olie, kun je ook avocado zelf gebruiken om eten in te bakken. Gebruik de hoeveelheid avocado die je normaal als olie zou gebruiken.

Meer weten over de grondstof van deze olie? Lees ons artikel over avocado’s.

Ghee

Ghee is geen olie, maar geklaarde boter: al het water en de melkdeeltjes zijn eruit verwijderd. Hierdoor hoef je het niet te koelen en kun je het (net als kokosolie) buiten de koelkast bewaren. Wanneer ghee afkoelt en stolt, is het lichtgeel en ondoorzichtig (ook weer net als kokosolie).

Ghee heeft een rookpunt van ongeveer 250 °C en is geschikt om mee te frituren, bakken en braden. Het bevat veel verzadigd vet, boterzuur, geconjugeerd linolzuur en vitamine A.

Daarnaast is ghee geschikt voor mensen met lactose-intolerantie en koemelkallergie. Je kunt het beschouwen als een gezond alternatief voor olie.

Meer weten? Lees alles over ghee en de mogelijke gezondheidsvoordelen ervan in dit artikel.

Gezonde 20 Minuten Recepten

Verrassende recepten met simpele ingrediënten, die binnen 20 minuten op tafel staan.

Bekijk

Visolie (supplement)

Visolie is geen kookolie. Toch noemen we hem hier, want het is een van de meest populaire voedingssupplementen. Visolie wordt gemaakt door olie uit visweefsel te halen en is erg rijk aan omega-3-vetzuren.

Het is gezond om minstens twee keer per week vette vis te eten en op die manier omega 3-vetzuren binnen te krijgen (15). Als je dat lastig vindt, zijn visoliesupplementen dus een mogelijke oplossing.

Talrijke onderzoeken hebben visolie in verband gebracht met verbeterde markers van hartaandoeningen (16, 17).

Er zijn veel soorten visolie van mindere kwaliteit op de markt. Let dus op dat je visolie van goede kwaliteit koopt.

Bij Jasperablas.nl verkopen we duurzame, MSC-gecertificeerde visolie. Als je visolie met die kenmerken koopt, weet je zeker dat je goede kwaliteit hebt.

Levertraan (supplement)

Levertraan wordt gewonnen uit de lever van de kabeljauw (en familie van de kabeljauw zoals de schelvis). Atlantische kabeljauw en Pacifische kabeljauw worden het meest gebruikt om levertraan te maken.

Ook levertraan neem je in als supplement. Het bevat veel omega 3, plus een hoog gehalte aan EPA en DHA, vitamine A en D.

Ondanks onze welvarendheid, krijgen we vaak te weinig vitamine D binnen, terwijl dit een belangrijke vitamine is voor veel lichaamsprocessen, waaronder je immuunsysteem en botten.

Als je levertraan wilt nemen, kies dan voor een levertraan hoog in vitamine D (meer dan 2.000 IU) en een laag in vitamine A (minder dan 5.000 IU).

Welke olie kun je het beste gebruiken?

Op basis van wat de wetenschap zegt, kun je uit bovenstaande opties een keuze maken voor gezonde oliën die jij wilt gebruiken. Belangrijk om te onthouden als je ermee kookt:

 • Hoe minder bewerkt, hoe gezonder de olie
 • Verhit een olie niet tot boven het rookpunt, om de afgifte van schadelijke stoffen te voorkomen

Wissel producten gerust af in gebruik, dat is gezond én lekker! In onze boeken en programma’s vind je voorbeelden van allerlei gezonde soorten olie en vet om in te bakken en braden.

Omega 3-visolie

Rijk aan omega 3-vetzuren

Bekijk product

Wat vond je van dit artikel?

 1. Jimenez-Lopez, C., Carpena, M., Lourenço-Lopes, C., Gallardo-Gomez, M., Lorenzo, J. M., Barba, F. J., Prieto, M. A., & Simal-Gandara, J. (2020). Bioactive Compounds and Quality of Extra Virgin Olive Oil. Foods (Basel, Switzerland)9(8), 1014. https://doi.org/10.3390/foods9081014
 2. Boateng, L., Ansong, R., Owusu, W. B., & Steiner-Asiedu, M. (2016). Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: A review. Ghana medical journal50(3), 189–196.
 3. Wallace T. C. (2019). Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. Journal of the American College of Nutrition38(2), 97–107. https://doi.org/10.1080/07315724.2018.1497562
 4. Prasad, K., & Dhar, A. (2016). Flaxseed and Diabetes. Current pharmaceutical design22(2), 141–144. https://doi.org/10.2174/1381612822666151112151230
 5. West, S. G., Krick, A. L., Klein, L. C., Zhao, G., Wojtowicz, T. F., McGuiness, M., Bagshaw, D. M., Wagner, P., Ceballos, R. M., Holub, B. J., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Effects of diets high in walnuts and flax oil on hemodynamic responses to stress and vascular endothelial function. Journal of the American College of Nutrition29(6), 595–603. https://doi.org/10.1080/07315724.2010.10719898
 6. Jenkins, D. J., Chiavaroli, L., Wong, J. M., Kendall, C., Lewis, G. F., Vidgen, E., Connelly, P. W., Leiter, L. A., Josse, R. G., & Lamarche, B. (2010). Adding monounsaturated fatty acids to a dietary portfolio of cholesterol-lowering foods in hypercholesterolemia. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne182(18), 1961–1967. https://doi.org/10.1503/cmaj.092128
 7. Allman-Farinelli, M. A., Gomes, K., Favaloro, E. J., & Petocz, P. (2005). A diet rich in high-oleic-acid sunflower oil favorably alters low-density lipoprotein cholesterol, triglycerides, and factor VII coagulant activity. Journal of the American Dietetic Association105(7), 1071–1079. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.04.008
 8. History of canola seed development. (z.d.). The Canola Encyclopedia. Geraadpleegd op 24 januari 2022, van https://www.canolacouncil.org/canola-encyclopedia/history-of-canola-seed-development/
 9. O’KEEFE, S., GASKINS-WRIGHT, S., WILEY, V. and CHEN, I.-C. (1994), LEVELS OF TRANS GEOMETRICAL ISOMERS OF ESSENTIAL FATTY ACIDS IN SOME UNHYDROGENATED U. S. VEGETABLE OILS. Journal of Food Lipids, 1: 165-176. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.1994.tb00244.x
 10. Pathak, N., Rai, A. K., Kumari, R., & Bhat, K. V. (2014). Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability. Pharmacognosy reviews8(16), 147–155. https://doi.org/10.4103/0973-7847.134249
 11. History of canola seed development. (z.d.). The Canola Encyclopedia. Geraadpleegd op 24 januari 2022, van https://www.canolacouncil.org/canola-encyclopedia/history-of-canola-seed-development/
 12. Hayes, D., Angove, M. J., Tucci, J., & Dennis, C. (2016). Walnuts (Juglans regia) Chemical Composition and Research in Human Health. Critical reviews in food science and nutrition56(8), 1231–1241. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.760516
 13. Jacqueline B. Marcus,
  Chapter 6 – Lipids Basics: Fats and Oils in Foods and Health: Healthy Lipid Choices, Roles and Applications in Nutrition, Food Science and the Culinary Arts,
  Editor(s): Jacqueline B. Marcus, Culinary Nutrition, Academic Press, 2013, Pages 231-277, ISBN 9780123918826, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-391882-6.00006-6.
 14. Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical reviews in food science and nutrition53(7), 738–750. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
 15. Rimm, E. B., Appel, L. J., Chiuve, S. E., Djoussé, L., Engler, M. B., Kris-Etherton, P. M., Mozaffarian, D., Siscovick, D. S., Lichtenstein, A. H., & American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Epidemiology and Prevention; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology (2018). Seafood Long-Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation138(1), e35–e47. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000574
 16. Yanai, H., Masui, Y., Katsuyama, H., Adachi, H., Kawaguchi, A., Hakoshima, M., Waragai, Y., Harigae, T., & Sako, A. (2018). An Improvement of Cardiovascular Risk Factors by Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Journal of clinical medicine research10(4), 281–289. https://doi.org/10.14740/jocmr3362w
 17. Preston Mason R. (2019). New Insights into Mechanisms of Action for Omega-3 Fatty Acids in Atherothrombotic Cardiovascular Disease. Current atherosclerosis reports21(1), 2. https://doi.org/10.1007/s11883-019-0762-1

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (108)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. August Breeveld
  op 26 januari 2023 om 18:37 zegt
  Ik mis druivenpit olie in het rijtje
 2. M. Van Heck
  op 3 januari 2021 om 12:21 zegt
  Is er bekend hoe het met rijstolie gesteld is?
  1. De meeste soorten rijstolie zijn erg bewerkt en krijgen daarom niet de voorkeur om te gebruiken.
 3. Cees van Ringelenstein
  op 23 december 2020 om 22:37 zegt
  In de natuur bestaan vrijwel geen slechte oliën of vetten. Deze ONTSTAAN door een scala van industriële bewerkingen, extreme verhittingen en gebruik van chemische oplosmiddelen. Dit houdt simpelweg in dat vrijwel alle gewone supermarkt oliën moeten worden beschouwd als extreem ongezond en principieel kankerverwekkend.
 4. August Breeveld
  op 26 januari 2023 om 18:37 zegt
  Ik mis druivenpit olie in het rijtje
 5. M. Van Heck
  op 3 januari 2021 om 12:21 zegt
  Is er bekend hoe het met rijstolie gesteld is?
  1. De meeste soorten rijstolie zijn erg bewerkt en krijgen daarom niet de voorkeur om te gebruiken.
 6. Cees van Ringelenstein
  op 23 december 2020 om 22:37 zegt
  In de natuur bestaan vrijwel geen slechte oliën of vetten. Deze ONTSTAAN door een scala van industriële bewerkingen, extreme verhittingen en gebruik van chemische oplosmiddelen. Dit houdt simpelweg in dat vrijwel alle gewone supermarkt oliën moeten worden beschouwd als extreem ongezond en principieel kankerverwekkend.
 7. Amy Lovendaal
  op 8 september 2020 om 11:38 zegt
  Jammer dat visolie wordt aanbevolen; als pricipieel veganist (niets “zweverigs’, maar gewoon : tegen wreedheid en moord) peins ik er niet over om dierlijke producten/bestanddelen te eten. Overigens vind ik dit verder een heel goed artikel.
 8. elly solomons-noppen
  op 5 juli 2020 om 12:45 zegt
  Volgens mijn informatie is palmolie een van de slechtste olien kanker erwekkend etc;zouden de beste oliën moeten. zijn: tarwekiem, lijnzaad en olijfolie. Voor mij maakt het niet veeL meer uit, ik ben 87 jaar, maar voor de:jonge mensen wel. Naar mijn mening leven we steeds meer in een vervuilde wereld. Ik weet dat het vervelend voor jullie klinkt, maar ik kan me nog heel goed herinneren hoe lekker ik Rauwe groenten en fruit vond toen ik een jaar of 3/4 was. Nu smaakt het me al lang niet meer. Etc etc.
 9. Marinus
  op 11 mei 2020 om 15:18 zegt
  Hoe kan het toch dat menig voedingsdeskundige kokosolie juist afraadt i.v.m. het verzadigde vet. Ook het voedingscentrum blijft maar volhouden dat verzadigde vetten slecht zijn voor cholesterol etc. Ze blijven olijfolie ook aanraden om in te bakken terwijl veel experts ook weer zeggen dat er dan schadelijke stoffen vrijkomen.
 10. En Raapzaadolie dan? Gezond of niet? Mvg Vince
  1. Naar raapzaadolie heb ik op dit moment nog geen goed onderzoek gedaan. De voorkeur krijgt om olijfolie extra-vergine te gebruiken in salades en te bakken en braden in kokosolie, ghee of (gras)boter.
 11. Rijstolie is een fijne olie
 12. Ik wil zelf arachideolie maken. Welke pindasoort moet ik gebruiken.
 13. Ik vind het artikel erg beperkt en niet goed qua informatie. Er is een enorm verschil tussen biologische koolzaadolie of niet, zo ook bij palmolie. Je hebt een zeer gezonde rode biologische palmolie en ook een goede gezonde biologische walnotenolie is gezond. En ook een goede biologische lijnzaad- of hennepolie is met mate gezond. Ik mis veel nuances en juiste informatie in dit artikel.
 14. Annemarie
  op 19 juni 2019 om 21:56 zegt
  Hoi! Ik zoek een ‘gezonde’ olie voor het bakken (cakes, koekjes, etc.). Ik probeer suiker-, gluten- lactosevrij te bakken en ben eigenlijk op zoek naar een gezond vloeibaar alternatief voor zonnebloemolie.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 1 juli 2019 om 10:57 zegt
   Hallo Annemarie, je kunt roomboter gebruiken of een goed merk kokosolie. Deze kun je even opwarmen in een pannetje zodat ze vloeibaar worden.
 15. Wat ik me nou afvraag is hoe zit het met de milde olijfolie geschikt voor bakken en braden?! Dat gebruik ik al jaren afgewisseld met kokosolie. Maar nu heb ik opeens vervetting in mijn hart, zonder verhoging cholesterol(ook nooit gehad) en cardioloog raadt kokosolie ondanks alles toch af, zeer slecht zegt ze. Maar die biologische milde olijfolie, stabiele olie staat erbij, geraffineerd uit de eerste persing, rechtstreeks uit de olijven…graag advies
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 1 juli 2019 om 10:52 zegt
   Hallo Gwen, olijfolie is nooit gezond om in te bakken. Wat de voedingsproducten ook op de verpakking zetten. Het blijven hele gevoelige vetten die niet verwarmd moeten worden. Kokosolie kan met mate en alleen als je goed merkt hebt. Je kunt afwisselen met roomboter en ghee en er inderdaad niet te veel van gebruiken. Onder aan dit artikel lees je meer over de gezondheid van kokosolie: https://www.jasperalblas.nl/kokosolie-gezond/
 16. Annelies
  op 10 juni 2019 om 19:33 zegt
  Ik ben benieuwd of raapzaadolie ook gezond is. Ik zoek gezonde mayo maar als er olijfolie op het etiket staat staat er ook bijvoorbeeld raapzaadolie bij. Ik heb geprobeerd zelf mayo te maken maar mislukt vaak.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 1 juli 2019 om 10:40 zegt
   Hallo Annelies, Raapzaadolie is vergelijkbaar met koolzaadolie. Liever niet gebruiken dus.
 17. Monique
  op 4 maart 2019 om 13:48 zegt
  Ik heb biologische ontgeurde kokosolie is die ook slecht dan?
  1. Dit betekent dat de olie erg bewerkt is, gebruik dat liever niet. Hier lees je alles over de juiste kokosolie.
 18. Hoi Jasper, Mijn cholesterol is te hoog en nu moet ik op dieet en 10 kilo afvallen van mn huisarts. Ik mag zo min mogelijk verzadigd vet hebben. Nu heb ik een vraag over kokosolie, kokosolie is bijn 100% verzadigd vet en toch vind jij dat je daar in moet bakken. Ik heb juist al mijn kokosolie weg gedaan want ik bakte daar ook in maar wist niet dat het bijna 100% verzadigd vet is en dus niet gezond.
  1. Hoi Carin, verzadigd vet is niet ongezond en als je de juiste kokosolie gebruikt zal dit juist bijdrage aan een gezond cholesterol gehalte. Hier lees je er alles over. Als je het toch liever niet wilt gebruiken kun je gebruik maken van grasboter of ghee om in te bakken. Hier lees je meer tips om je cholesterol gehalte te verlagen.
 19. Hi, ik gebruik zelf zowel kokosolie of arachide olie bij het bakken van oosterse gerechten, olijfolie bij vooral roerbakgerechten (niet te hoog vuur)en soms bij vlees, en biologische roomboter voor vlees. Ik dacht als olijfolie niet hoger dan 165c wordt verwarmd (lastig te bepalen) dus dacht ik als het niet gaat walmen dat het gezond is?
  1. Hallo Nadia, omdat het zoals je zelf ook aangeeft lastig is om te bepalen wanneer die grens is waarop het te warm wordt is het veiliger om voor bakken kokosolie, grasboter of ghee te gebruiken.
 20. Hi, wat vinden jullie van deze visolie? Is hoogedoseerd DHA dus met name goed voor de hersenen én ze hebben een duurzaam certificaat..? https://www.vitaminesperpost.nl/super-dha-visolie (Is mij aangeraden voor herstel van m’n hersenschudding!) Daarnaast vroeg ik me nog af hoe slecht/niet slecht het is om in bak-olijfolie (gemixte geraffineerde olijfolie en rechtstreeks verkregen olijfolie) te gebruiken? Ik wil niet altijd die kokossmaak aan m’n eten en lees nu helaas dat rijstolie toch ook niet een goed alternatief zou zijn (dat dacht ik;)) om in te bakken/frituren.. Alvast bedankt! Daarnaast lijkt me hennepolie ook kog een mooie aanvulling in het lijstje van goede oliën met hoge omega 3, voor in salades. Maar mag je deze absoluut niet meer gebruiken als ie een paar weken over datum is vanwege oxidatie?
  1. Deze visolie capsules zijn van goede kwaliteit en kan je dus prima gebruiken. Olijfolie kan je niet tot hoge temperaturen verhitten omdat er dan schadelijke stofjes ontstaan. In plaats van kokosolie kan je gebruik maken van grasroomboter om in te bakken. Een olie die over datum is kan je inderdaad beter niet meer gebruiken. Heel veel succes verder.
 21. Wat te denken van Rice Bran Oil, geperst uit de schil van rijst? Men zegt dat dit ook tegen hele hoge temperature kan.
  1. Marleen
   op 18 juli 2018 om 14:30 zegt
   Hallo Ben, Rice Bran Oil kan je inderdaad tot hoge temperaturen verwarmen. Helaas bevat deze olie veel omega 6 waardoor wij het liever niet aanraden.
 22. In de algen capsules zit sorbitol en zonnebloemolie. Dit is echt niet de beste keuze!!
  1. Met betrekking tot de ingrediënten zullen er tegenwoordig zeker gezondere capsules op de markt zijn.
 23. hoi, ik zou graag willen weten of druivenpitolie gebruikt kan worden in salades? en zo ja wat vind je van de druivenpitolie?
  1. Hallo Sisca, Je kan zo af en toe zeker gebruik maken van druivenpitolie over bijvoorbeeld je salade. Let goed op de kwaliteit van de olie die je koopt. Koop koudgeperste druivenpitolie die iets wat groen van kleur is. De lichtere varianten zijn vaak minder van kwaliteit.
 24. Hai Jasper, Wat ik niet zo snel kan terugvinden is welke olie je kan gebruiken voor gebak. In Amerika gebruiken ze veel olie in bepaalde recepten b.v Worteltaart en een Kruidkoek, maar dan de ongezonde versie, de Canola olie. Een alternatief Arachide olie is van de pinda en dus geen opti. Ik ben geen fan van kokosolie om in te braden omdat het veel rook ontwikkeling geeft, zelfs op lage temperatuur, met een voor mij onaangename geur en ook de smaak van het gebraden/gefruite gerecht vind ik niet smakelijk. Ik heb de kokosolie van Royal Green gebruikt en heb nog een restant staan die ik eventueel zou kunnen gebruiken om uit te proberen in gebak. Maar voordat ik het gebak kan weggooien. Weet jij een ander goed alternatief voor gebak? PS Ik ben geen voorstander van suiker, maar een stuk gebak of cake zo af en toe is wel lekker. Nu aan het uitproberen om met zo min mogelijk boter en vooral suiker toch een goede cake te krijgen waarop ik als het genoeg afgekoeld is honing kan smeren zodat het intrekt.
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 7 augustus 2017 om 14:40 zegt
   Hallo Marina, je zou grasboter kunnen gebruiken in plaats van kokosolie in het bakken van gebak. Groet Anita
 25. José Kraaij
  op 11 januari 2017 om 10:16 zegt
  Hoi Jasper, Heb je artikel gelezen over de diverse olieen. Interessant te lezen dat er nog steeds levertraan is. Brrr slechte herinnering aan. Ik gebruik over het algemeen olijfolie. Bedankt, José
 26. Hallo Jasper, Wat vind jij van zwart zaad olie? Black cumin steeds oil. Ik lees veel goede eigenschappen van deze olie maar weet niet of de bronnen waar ik de informatie uit haal betrouwbaar zijn. Graag hoor ik van je.
  1. Hallo Marjanne, daar heb ik nog geen onderzoek naar gedaan. Dit komt binnenkort, dus hou de website goed in de gaten. Groet Jasper
 27. Hallo Jasper, Ik gebruik vaak kokosolie om te bakken maar nu las ik weer op de site van het Voedingscentrum dat kokosolie helemaal niet zo goed is ivm de vele verzadigde vetten die erin zitten. Is het nou juist wel of niet goed? Groetjes, Claudia
  1. Hallo Claudia, Ik heb onderzoek gedaan en een artikel geschreven over kokosolie. Daarin vind je alle informatie die je nodig hebt: https://www.jasperalblas.nl/kokosolie-gezond/ Ook heb ik een artikel geschreven over verschillende soorten oliën. Deze is ook interessant om te lezen: https://www.jasperalblas.nl/wat-zijn-gezonde-olien/ Indien deze artikelen geen antwoord geven op jouw vraag, laat het me dan nog even weten.
 28. Francine Henselmans
  op 5 oktober 2016 om 11:47 zegt
  Ik zou graag willen weten of rijstolie gezond is
  1. Hallo Francine, Omdat de verhouding omega 3 en 6 niet helemaal duidelijk is bij rijstolie, raad ik aan om extra-vierge olijfolie te gebruiken voor salades en kokosolie om in te bakken en braden. In dit artikel lees je daar meer over: https://www.jasperalblas.nl/zonnebloemolie/
 29. Hoe zit het met cacaoboter? Gezond of niet, cholesterol, … ?
  1. Dat is in principe een gezonde natuurlijke soort vet. Het bevat voornamelijk verzadigde vetten net als kokosolie. Kies wel de rauwe geraffineerde variant.
 30. andrea van zwol
  op 25 augustus 2016 om 08:00 zegt
  Hallo, Ik gebruik sinds een paar weken rijstolie. Op het etiket staat dat er vitamine e ,omega 3 & 6, plantesterol inzit en dat er Fysische raffinage is gebruikt. Ook staat er dat er 10.000 ppm plantesterol inzit. 22g verzadigde vetten 28g enkelvoudig onverzadigde vetzuren 31g meervoudig onverzadigde vetzuren. Is dit een goede olie, het is lekker met bakken en als basis voor dressing en niet duur, bovendien gewoon te koop in de supermarkt. Graag uw mening.
  1. Omdat de verhouding aan omega 3 en 6 vetzuren niet helemaal duidelijk is krijgt mijn voorkeur het gebruik van extra vierge olijfolie in salades en kokosolie om in te bakken en braden. In dit artikel lees je daar meer over.
 31. Huibert Kloet
  op 15 augustus 2016 om 09:16 zegt
  Beste Jasper, Zonnebloemolie en Maïsolie zijn al jaren de meest gebruikte oliën in onze keukens. Dit kunnen we beter ‘vermijden’ volgens jou, maar alle andere alternatieven die jij noemt zijn veel duurder en vaak alleen verkrijgbaar in kleinere flesjes. Dit geldt ook voor alle soorten noten-oliën. Wat is een betaalbaar alternatief? Wellicht is het beter om een onderscheid te maken tussen oliën die je uitsluitend gebruikt als dressing en oliën waarmee je bakt of frituurt? Bak/braadboter (dierlijke vetten) is immers ook niet goed? Ook heb ik gelezen dat de toenemende productie van kokosolie ten koste gaat van oerwouden en bossen. Krill schijnt nodig te zijn om de visstand op peil te houden. Als wij allemaal overstappen op krillolie dan blijft er weinig voeding over voor veel soorten vissen die zich voeden met krill (dus niet alleen walvissen!). Zouden we niet meer rekening moeten houden met dergelijke (milieu)feiten?
  1. Hallo Huibert, alles heeft invloed op het milieu. Mais echter veel meer dan de rest. Gebruik alle oliën daarom met mate, dat is het beste voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee. Groet Jasper
 32. Hallo Jasper en co, Ook dit artikel is weer helder en duidelijk. Ik hou het ook vooral bij ghee,grasboter, kokosolie, en extra virg. olijfolie/af en toe lijnzaadolie. Fijn dat je alles zo goed onderzoekt. Finaal kom ik steeds opnieuw uit bij jouw boodschappenlijstje en artikels omdat ze duurzaam zijn. Alleen voel ik me schuldig als ik nu ruim avocado’s inkoop omwille van de ontbossing (onlangs een artikel erover). Maar ja zo is er altijd iets. De vraag is blijkbaar groter dan het aanbod. Dank voor alle informatie. gr, Miet
 33. Hoi, Jasper, bedankt voor je uitgebreide artikel. Ik heb nog wat korte vragen: Hoe zit het met Hazelnoot en Pistache Olie?, kan je deze vergelijken met de Walnoten Olie? En de Pompoenpit Olie? En is het nu zo dat eigenlijk alle oliën in een donkere fles zouden moeten zitten? En is het dan slim om het toch nog donker op te bergen? en koel?
 34. Perfect lijstje Jasper. Helemaal eens. Persoonlijk bak ik uitsluitend met de onbehandelde kokosolie ( ik vind de kokosgeur en smaak heerlijk maar niet iedereen houdt daarvan ) en ghee. Kunnen hoge temperaturen aan en kunnen buiten ijskast bewaard worden. Olijfolie is ook goed om te bakken maar kan niet al te hoge temperaturen aan. Roomboter (gras) zou ook kunnen begrijp ik uit jouw verhaal maar ik vind het erg spetteren. Er zit veel water in en dit in tegenstelling tot ghee (geklaarde boter). Vele andere gezonde oliën die je noemt gebruik ik koud. Bijvoorbeeld lijnzaadolie kan helemaal niet tegen warmte. Moet ook in de ijskast bewaard worden na opening en is beperkt houdbaar.
  1. Ghee is inderdaad ook prima om in te bakken..
 35. Kijk, hier heb ik wat aan! Duidelijke taal en goed onderbouwde uitleg. Dankjewel, Jasper!
  1. Goed om te horen Marianne. Graag gedaan!
 36. hoi,mijn zoontje van 12 mag geen olie op plantaardige basis,wat kan ik nu gebruiken als vervanger? gr
  1. Hoi Robbie, je vraag is mij niet helemaal duidelijk. Welke oliën mag hij wel? Dan kan ik aan de hand daarvan bepalen welke de gezondste is. Groet Jasper
 37. Evelien
  op 17 juni 2016 om 15:19 zegt
  Hoi Jasper, Bedankt voor me artikel. Kokosolie om te braden dus en grasboter voor op je boterham als ik je goed begrijp? Mag ik vragen welke soort kokosolie? De prijzen zijn erg verschillend, als je een merk mag zeggen die in de supermarkt te vinden is: graag 🙂
  1. Hallo Evelien, de kokosolie extra vierge van Royal green is van goede kwaliteit. Gebruik deze liever dan een goedkope variant. In dit artikel lees je meer over kokosolie. Groet Jasper
  2. Evelien
   op 17 juni 2016 om 15:41 zegt
   Bijvoorbeeld bon Coco kokosolie. Deze is niet zo duur als andere merken. Er staat 100% kokosolie op het potje maar er staat niet dat het extra vierge is. Dus, een duur product kokosolie kiezen waar ongeraffineerd of extra vierge opstaat of is deze kokosolie ook goed om te bakken? Bedankt voor je tijd en antwoord! Evelien
 38. Mag ik ook Conimex wokolie gebruiken voor groenten met vlees te wokken ?
  1. Gebruik liever kokosolie om in te wokken..
 39. Adriana
  op 2 mei 2016 om 15:47 zegt
  Dag Jasper, wat is jouw mening over Berganie olie? Ik heb een heel droge huid en een voedingsdeskundige raadde me aan om “huile de borage” ofwel “Berganie olie” capsules als supplement te gebruiken om de huid van binnenuit te voeden. Mvg, Adriana
  1. Het kan geen kwaad om Berganie olie te gebruiken. Onbewerkt eten, elke dag een groene smoothie, veel water drinken en regelmatig avocado eten helpen je huid ook om te stralen van binnenuit.
 40. beste, om mijn RA klachten tegen te houden ben ik gestopt met slechte koolhydraten te eten en houd ik mij aan het eten van veel groenten en af en toe ´n stukje vis. nu ben ik al maanden op zoek naar een goede ontsteking remmer. ik heb begrepen dat de krill olie de beste optie is. maar twijfel nog of ik niet beter de groenlipmossel kan gebruiken ipv de krill olie om deze vreselijke ontstekingen tegen te houden. misschien niet de juiste vraag op deze site, maar ik hoop toch een antwoord te krijgen, vriendelijke groet, Loes Bellomo
  1. Hallo Loes, goed dat je gestopt bent met snelle koolhydraten eten. Eten volgens de 7×7 receptenboeken\ kan RA klachten enorm helpen verminderen. Ik gebruik zelf krill olie, dat is een van de schoonste vormen van de gezonde omega 3 vetzuren die je kunt gebruiken. Groenlipmossel heb ik nog nooit gebruikt. Groet Jasper
 41. Hoi Jasper, Interessant artikel! Het is maar lastig om de goede oliën te vinden en te krijgen… Wat ik mij afvraag is hoe het zit met druivenpitolie? Ik ben zelf niet echt een fan van de smaak van olijfolie, maar wil wel een goede olie voor mijn dressings gebruiken. Tot nu toe gebruik ik druivenpitolie omdat deze neutraal van smaak is, maar ik vind maar weinig bruikbare info over de voor- en/of nadelen hiervan. Ik hoop dat jij me hiermee kan helpen! Groetjes, Ellen
  1. Hallo Ellen, omdat de pure druivenpit olie niet echt lekker is van smaak, wordt deze meestal fabrieksmatig bewerkt en geraffineerd. Deze olie zou daarom van mij de beoordeling: vermijden krijgen. Probeer de verschillende oliën met de beoordeling gezond en neutraal eens uit, er zit er vast 1 tussen die je smaakvol vindt. Groet Jasper
 42. Hallo Jasper, Dit is weer een mooi artikel, er is 1 olie soort die ik eigenlijk nog mis die ik met regelmaat gebruik om te bakken en dat is slaolie.
  1. Slaolie is een mix van verschillende plantaardige oliën. Een bewerkt product, kies liever voor kokosolie om in te bakken en olijfolie om over je salade te doen.
 43. Mogen reuma patiënten kokosolie gebruiken, ik ben reuma patiënt en mag geen kokosolie gebruiken van mijn biologische arts.
  1. Ik ben geen arts maar naar mijn weten kan je als reuma patiënt gewoon kokosolie gebruiken. Vraag je biologisch arts eens wat zijn redenen zijn om het af te raden. Een goed alternatief om in te bakken is grasboter.
 44. Hi Jasper, Ik lees vaak dat kokosolie heel gezond is, maar is dat voor iedereen geschikt om te gebruiken, ik ben een reuma patiënt en mag van mijn biologische arts geen kokosolie gebruiken,klopt het dat kokosolie slecht is voor reuma patiënten.
 45. Hoi, ik had in jouw overzicht wel ghee verwacht. Ik gebruik dit voor bakken en braden in ‘Franse stijl’ en ‘Italiaanse stijl’. Hoe zit het hiermee qua gezondheid? Groeten, Kiel
  1. Ghee is een prima optie om in te bakken en braden. Het behoud zijn voedingsstoffen als je het verwarmt.
 46. Hallo Ikzelf gebruik vaak argan olie daarvan heb ik mee gekregen dat deze heel gezond is maar dat je deze niet dient te verhitten Kan jij me wat meer over argan olie vertellen Groetjes roos
  1. Hallo Roos, ik ken argan olie alleen van cosmetisch gebruik. Voor de zekerheid zou ik je aanraden gebruik te maken van de oliën die ik als “gezond” in het artikel noem, daarvan weet ik zeker dat ze goed zijn.
 47. En avocado olie? Is dat ook een gezonde? En hoe kun je die dan het beste gebruiken?
  1. Hallo Tessa, als je hoge kwaliteit avocado olie weet te vinden kun je die zeker gebruiken. Ik heb de olie niet in het artikel behandeld omdat deze olie moeilijk verkrijgbaar is. Je kunt de olie gebruiken in dressings en om in te bakken en braden (tot 200 graden Celcius).
 48. Hallo Jasper, Overzichtelijk artikel, alleen is het jammer dat je niet consequent vermeld of de olie wel of niet geschikt is voor bakken en braden. Bij sommige zeg je dat wel maar andere niet. Kun je dat er nog bij vermelden? Dank je jasper,
  1. Jasper Alblas (MSc) - Afslank- en voedingscoach
   op 12 oktober 2015 om 17:15 zegt
   Hallo Bernadet, dank voor de feedback. Onder aan het artikel vind je een overzicht van mijn favoriete oliën. Kokosolie is het beste om in te bakken en braden. Mocht je om wat voor reden dan ook geen kokosolie kunnen of willen gebruiken dan is de meest natuurlijke roomboter het beste alternatief. Grasboter, boter van koeien die enkel natuurlijk voedsel hebben gegeten, heeft mijn voorkeur.
 49. Hallo Jasper, Ik vind Krillolie nou niet direct iets aangezien dit ook voedsel is van Walvissen …en die hebben al problemen genoeg en om dan ook nog aan hun eten te komen en wij hebben keus genoeg dacht ik zo…… En hoe zit het met Arachideolie en de in Nederland geteelde Koolzaadolie (koude persing)? Groetjes Gerda
  1. Hallo Gerda, goed dat je de belangen van de walvissen onder de aandacht brengt. Maar maak je geen zorgen, onze consumptie van krillolie heeft een verwaarloosbare impact op de krill populatie. Walvissen consumeren jaarlijks 85 miljoen ton krill per jaar, wij vangen slechts ca. 0,14% daarvan. Van die 0,14% wordt 88% gebruikt voor visaas en de overige 12% voor consumptie (en maar 1% voor de consumptie van krillolie). Dus onze consumptie van krillolie heeft een verwaarloosbare impact op de krill-populatie in de zee. Ik heb arachideolie toegevoegd aan het artikel, dank voor je suggestie. Beoordeling: gezond, maar met mate (en kies voor de mist bewerkte, meest biologische vorm). Als de koolzaadolie niet gehydrogeneerd is is dit al een stuk beter. Ik zou hem dan beoordelen als “neutraal”. Gebruik de koolzaadolie dan met mate en niet om in te bakken of braden.
 50. Ik zou graag willen weten hoe het zit met arachideolie, bedankt alvast.
  1. Beste Veronica, ik heb arachideolie toegevoegd aan het artikel, dank voor je suggestie. Beoordeling: gezond, maar met mate (en kies voor de mist bewerkte, meest biologische vorm).
 51. hoi Jasper, Fijne lijst, dank. Mag ik je vragen naar je beoordeling van arachideolie? Beste groet, Nathalie.
  1. Beste Nathalie, ik heb arachideolie toegevoegd aan het artikel, dank voor je suggestie. Beoordeling: gezond, maar met mate (en kies voor de mist bewerkte, meest biologische vorm).
 52. Hoe zit het met koolzaadolie welke hier lokaal biologisch verbouwd en geperst wordt?
  1. Hallo Japke, Als de koolzaadolie niet gehydrogeneerd is is dit al een stuk beter. Ik zou hem dan beoordelen als “neutraal”. Gebruik de koolzaadolie dan met mate en niet om in te bakken of braden.
 53. In welke olie kan ik dan het beste bakken. Dit heb ik nergens terug kunnen vinden.
  1. Hallo Gert, kokosolie, je vindt de oliën die ik aanraad aan het einde van het bovenstaande artikel.
 54. Inge Zwerts
  op 11 oktober 2015 om 12:25 zegt
  Ik gebruik ook regelmatig “Biologische Hennep olie” in mijn salades Hoe kwalifiseer je deze olie ?
  1. Hallo Inge, zolang de Hennep olie niet (chemisch) bewerkt is is deze gezond en kan je die dus goed gebruiken in je salades.
 55. Is kokos olie niet slecht voor mensen met verhoogd cholesterol !.
  1. Hallo Hillie, veel informatie over cholesterol dat je in populaire media vindt is onjuist. Kokosolie verhoogt je cholesterol niet. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar een uitgebreid artikel over cholesterol.
 56. Hallo Jasper, levertraan in pilvorm: beschadigt de Omega-3 daar net zo als bij visolie? En Krillolie, zit daar Omega-3 in? Zo ja, dan dezelfde vraag als bij levertraan.
  1. Hallo Rob, goed opgemerkt. In levertraan beschadigt de omega-3 ook maar een veel mindere vorm dan visolie. Daarom heb ik het er niet bij genoemd. In krillolie blijft de omega-3 helemaal beschermd omdat er de antioxidant astaxanthin aanwezig is. De omega-3 beschadigt namelijk alleen als deze in contact komt met zuurstof (en er geen antioxidant aanwezig is).
 57. Hallo Jasper. Ik gebruik al jaren rijstolie. Hoe kwalifiseer je deze soort ?
 58. Krillolie Laatste twee maanden gezocht naar vervanger van de Omega’s en kwam steeds uit bij de Krillolie. Waar kan ik de capsules (vegetarische) kopen en onder welke naam?
  1. Hallo Sharmila, Ik heb zelf een tijd lang Krill Olie gebruikt van TwinLab. Ik weet niet of deze ook in Nederland te verkrijgen zijn (ik bestelde online) en weet niet of dit vegetarisch is (als dit überhaupt mogelijk is aangezien de olie van krill komt).
 59. Fijn zo’n lijstje alleen mis ik de raapzaadolie in dit lijstje.
  1. Hallo Debby, Raapzaadolie is vergelijkbaar aan koolzaadolie. Liever niet gebruiken dus.
 60. En hoe zit het met rijstolie?
  1. Hallo Miranda, goede vraag, ik heb het even nagekeken en kan geen ongezonde eigenschappen vinden los van het feit dat de omega-3 / omega-6 verhouding niet optimaal is. Dat gezegd hebbende zie ik ook niet veel echte gezondheidsvoordelen. Mijn beoordeling zou neutraal zijn. Onderaan het artikel vind je de oliën die ik aanraad voor verschillende situaties.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Fructose: wat is het? En is het ongezond?

Veel mensen weten niet hoeveel fructose ze binnenkrijgen en waar deze stof eigenlijk allemaal in zit. In dit artikel leggen we uit wat fructose is, bekijken we de effecten...

Top artikel

Perfect quinoa koken doe je zo

Door de knapperige bite, nootachtige smaak en de vele gezondheidsvoordelen wordt quinoa vaak gebruikt in salades of als heerlijke basis voor gezonde en slanke recepten. Maar hoe kun je quinoa nou het...

Ervaringen

Afvallen

BMI berekenen

Bekijk alle artikelen