Lactose intolerantie: symptomen, tests en lactosevrije voeding

Gereviewd door expert
Wetenschappelijk onderbouwd
45 reacties

8794 volgers

Lactose-intolerantie komt veel voor: zo’n 75 % van de bevolking kan lactose, een koolhydraat, niet goed verteren (1, 2) en ervaart hierdoor spijsverteringsproblemen. Dit percentage verschilt over de wereld en in Nederland is dit percentage gelukkig een heel stuk lager.

In dit artikel leggen we uit wat lactose-intolerantie is, hoe je het kunt herkennen en vaststellen en hoe je lactosevrij kunt eten.

1. Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie wordt ook wel lactasedeficiëntie genoemd.

Als je lactose-intolerant bent, maak je niet (meer) genoeg lactase aan. Lactase is een enzym dat helpt bij de vertering van lactose. 

Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, komt de lactose in je voeding onverteerd in je dikke darm terecht.

De bacteriën in je dikke darm en de onverteerde lactose werken vervolgens op elkaar in.

Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming of diarree.

Hoewel deze klachten behoorlijk onprettig zijn en ongemak kunnen veroorzaken, zijn ze meestal niet levensbedreigend.

Wat is lactose?

Lactose is een koolhydraat dat voorkomt in zuivelproducten.

Het is een disaccharide, wat betekent dat elk molecuul ervan uit twee enkelvoudige suikers bestaat: glucose en galactose.

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd.

Melksuiker komt voor in alle melksoorten: moedermelk, koemelk, schapenmelk, geitenmelk, paardenmelk en buffelmelk.

Het zit ook in karnemelk, vla, room en in verschillende soorten kazen.

2. Het verschil tussen een allergie en intolerantie

De termen allergie en intolerantie worden vaak door elkaar gehaald als het om voedsel gaat.

Toch zijn een lactose-allergie en een lactose-intolerantie wel echt verschillende dingen (3).

Het zit zo:

Voedselallergie

Als je een voedselallergie hebt, ziet je immuunsysteem een bepaald voedingsmiddel of bepaalde stof in voedsel ten onrechte aan voor iets schadelijks.

Hierdoor gaat je immuunsysteem in de aanval en krijg je een allergische reactie: bijvoorbeeld zwelling van je tong, mond of gezicht; ademhalingsproblemen; braken; diarree of jeukende uitslag.

Lactose-allergie bestaat eigenlijk niet en wordt ook wel koemelkallergie genoemd.

Voedselintolerantie

Bij een voedselintolerantie ben je niet goed in staat om bepaalde voedingsmiddelen te verteren of op te nemen.

Je immuunsysteem speelt hierin geen rol.

Zelfde symptomen?

Een koemelkallergie en lactose-intolerantie zijn niet gerelateerd.

Ze komen echter vaak samen voor, wat het moeilijker kan maken om de oorzaken van symptomen te identificeren (4).

Als jij of iemand in je gezin symptomen heeft, ga dan na of het om een lactose-intolerantie gaat of om een melkallergie.

De symptomen van een melkallergie lijken namelijk op die van een lactose-intolerantie (12), maar een melkallergie is veel gevaarlijker.

Zorg met name bij (jonge) kinderen dat je de symptomen goed onderzoekt en overleg vooral ook met je huisarts.

3. Soorten lactose-intolerantie

Er bestaan 3 vormen van lactose-intolerantie, die ieder hun eigen oorzaak hebben.

Primaire lactose-intolerantie

Dit is de meest voorkomende vorm van lactose-intolerantie.

Deze vorm ontstaat doordat de hoeveelheid lactase die je maakt, kan afnemen naarmate je ouder wordt.

Dit gebeurt omdat je gevarieerder gaat eten als je ouder wordt en minder afhankelijk bent van melk.

Secundaire lactose-intolerantie

Deze vorm van lactose-intolerantie ontstaat door beschadiging van de darmwand door bijvoorbeeld ziekte, ontstekingen of letsel in de darmen.

Wanneer de beschadigde darmwand herstelt, wordt er weer voldoende lactase aangemaakt.

Aangeboren (congenitale) lactose-intolerantie

Sommige mensen worden geboren met een lactose-intolerantie.

Mensen met deze vorm van lactose-intolerantie maken vanaf de geboorte geen of heel weinig van het enzym lactase aan.

Als baby verdragen zij dus ook geen moedermelk.

Deze vorm van lactose-intolerantie is zeldzaam, erfelijk en blijft levenslang bestaan.

4. Lactose-intolerantie: symptomen

Waaraan kun je lactose-intolerantie herkennen, wat zijn de meest voorkomende klachten?

Spijsverteringsklachten

De belangrijkste en meest voorkomende symptomen van lactose-intolerantie zijn spijsverteringsproblemen (2, 5, 6).

Deze treden meestal op tussen 30 minuten en twee uur na het eten of drinken van zuivelproducten en kunnen vrij heftig zijn:

De ernst van de klachten hangt af van hoeveel lactose je kunt verdragen en hoeveel je hebt gegeten (7).

Meestal houden de klachten maximaal 48 uur aan (8).

Andere klachten

Hoewel de bekendste symptomen van lactose-intolerantie spijsvertering-gerelateerd zijn, komen uit sommige onderzoeken ook andere symptomen naar voren, zoals (9, 10):

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Eczeem
  • Spier- en gewrichtspijn

Dit zijn echter geen officieel vastgestelde symptomen van lactose-intolerantie. Ze kunnen dus ook andere oorzaken hebben (5, 11).

5. Diagnose van lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie kan op verschillende manieren worden vastgesteld.

  • Met behulp van een waterstof-ademtest
  • Door middel van een lactose-tolerantieonderzoek
  • Door middel van een eliminatie-provocatietest
  • Met een ontlastingsonderzoek (zuurgraadtest)

Meestal worden de onderzoeken gedaan in een ziekenhuis.

Denk je dat je lactose-intolerant bent? Overleg dit dan met je huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen.

Waterstof-ademtest

Deze test wordt het meest toegepast en vindt meestal plaats in het ziekenhuis.

Je moet twee keer blazen in een instrument en tussendoor een vloeibare oplossing met lactose drinken.

Het instrument meet de samenstelling van waterstof in je adem na het drinken van de lactose-oplossing.

Waterstofgas wordt door darmbacteriën geproduceerd tijdens de afbraak van suikers zoals lactose.

Hoe meer waterstof je uitademt, hoe groter de kans dat je lichaam lactose niet goed kan verwerken.

Lactose-tolerantieonderzoek

Een lactose-tolerantieonderzoek of lactose-tolerantietest (LTT) is een bloedtest (vingerprik).

Ook deze test vindt in het ziekenhuis plaats. Hierbij wordt op verschillende momenten het niveau van je bloedsuiker gemeten na het consumeren van lactose.

Normaliter wordt lactose zoals gezegd afgebroken door het enzym lactase en daarna als suikerdeeltjes opgenomen in het bloed.

Als lactose niet goed wordt afgebroken door het lichaam, dan wordt dit niet omgezet in bloedsuiker. Het bloedsuikergehalte blijft dan lager dan je zou verwachten.

Eliminatie-provocatietest

Dit is een onderzoek dat meestal gedaan wordt door een diëtist of specialist bij een vermoeden van lactose-intolerantie.

Je volgt dan een aantal weken een lactosevrij dieet (je ‘elimineert’ lactose dus uit je voedingspatroon). Als de klachten verminderen of verdwijnen kan het zijn dat er sprake is van lactose-intolerantie.

Na die periode wordt lactose in toenemende doses onder medisch toezicht weer toegevoegd aan je voeding. Dit is de ‘provocatie’, want je lokt de klachten hiermee weer uit.

Wanneer deze inderdaad terugkomen, kan de diagnose lactose-intolerantie worden gesteld.

Ontlastingsonderzoek (zuurgraadtest)

In deze test wordt de zuurgraad van je ontlasting gemeten.

Melkzuur hoopt zich namelijk op wanneer bacteriën in de darm de onverteerde lactose fermenteren. Zure ontlasting kan dus duiden op lactose-intolerantie.

Deze test wordt met name gedaan bij zuigelingen en kinderen en kan in het ziekenhuis of via de huisarts gedaan worden.

6. Omgaan met lactose-intolerantie

Als je denkt dat je lactose-intolerant bent, kun je dit dus laten onderzoeken door een arts of voedingsdeskundige.

Als die inderdaad een lactose-intolerantie vaststelt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

Behandeling van lactose-intolerantie

Het is (nog) niet mogelijk om je lichaam meer lactase aan te laten maken.

De behandeling van lactose-intolerantie bestaat dan ook uit het weglaten van melkproducten uit je voeding. Volledig lactosevrij eten is meestal niet nodig.

Het is wel belangrijk dat je een volwaardig voedingspatroon behoudt dat voedzaam genoeg is en de juiste voedingsstoffen bevat.

Een diëtist kan je helpen om een goed voedingspatroon samen te stellen en te bepalen welke producten je beter niet meer kunt nemen.

Helpt het om lactasepillen te nemen bij je lactose?

Het is mogelijk om zuivelproducten lactose-arm te maken door het enzym lactase zelf toe te voegen tijdens inname.

Let wel op: er kunnen er nog steeds kleine hoeveelheden lactose achterblijven die bij mensen met een ernstige lactose-intolerantie nog steeds voor klachten kunnen zorgen.

Om voedingsmiddelen lactose-arm te maken kun je lactase-supplementen kopen (verkrijgbaar bij de apotheek) in de vorm van capsules, pillen, druppels of als kauwtabletten.

Dit zijn enzympreparaten die het enzym lactase bevatten. Lactase breekt lactose af.

Je neemt de supplementen in voordat je zuivelproducten consumeert. De druppels kunnen ook aan een pak zuivel worden toegevoegd.

7. Waar zit lactose in?

Lactose zit in zuivelproducten en voedingsmiddelen die zuivel bevatten.

Bekende zuivelproducten die lactose bevatten:

  • Alle soorten koemelk
  • Geitenmelk
  • Kaas
  • IJs
  • Yoghurt
  • Boter

Lactose kan ook voorkomen in andere producten dan zuivel. Voedingsmiddelen die lactose kunnen bevatten:

  • Quiches gemaakt met room of een saus op basis van gewone melk
  • Koekjes en gebak
  • Chocolade en snoep
  • Desserts
  • Brood
  • Ontbijtgranen
  • Kant-en-klare soepen en sauzen
  • Bewerkt vlees, zoals bewerkte ham of worst
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Tortillas en wraps
  • Saladedressings
  • Bakmixen

Producten mogen wel melkzuur, lactalbumine, lactaat of caseïne bevatten. Deze ingrediënten zijn geen lactose.

Onverwachte bronnen van lactose

Er zijn best wel wat voedingsmiddelen (en zelfs medicijnen) waarvan je niet zou verwachten dat ze melk bevatten.

Lees goed de verpakkingen van producten om te zien waar allemaal lactose in zit.

Toegevoegde melk of zuivelproducten kunnen worden omschreven als:

  • Melkbestanddelen
  • Melkpoeder
  • Wei-eiwit
  • Wrongel
  • Melksuiker
  • Droge melkbestanddelen
  • Zure room
  • Wei-eiwitconcentraat
  • Bijproducten van melk

8. Hoe eet je lactosevrij?

Omdat lactose-intolerantie zoveel voorkomt, kiezen steeds meer mensen voor een voedingspatroon met minder lactose.

Als je minder zuivel en/of producten met lactose binnenkrijgt, kunnen de klachten van lactose-intolerantie verminderen of zelfs verdwijnen.

Er zijn veel goede alternatieven voor gewone melk en zuivelproducten die makkelijk verkrijgbaar zijn, zoals:

  • Sojamelk 
  • Amandelmelk
  • Havermelk
  • Kokosmelk
  • Rijstmelk
  • Sojayoghurt
  • Kokosyoghurt
  • Amandelyoghurt

Kies altijd voor ongezoete varianten en vermijd toegevoegde suikers. Kies ook voor varianten die zijn verrijkt met calcium en vitamine B12.

Kun je helemaal geen zuivel meer eten?

Dat je lactose-intolerant bent, betekent niet dat je helemaal geen zuivelproducten kunt eten.

De meeste  lactose-intolerante mensen kunnen wel een kleine hoeveelheid lactose verdragen.

Er zijn zuivelproducten die maar weinig lactose bevatten, zoals zure melkproducten: yoghurt, kwark en karnemelk.

Onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen met lactose-intolerantie tot zo’n 12 gram lactose in één keer kunnen verdragen, wat ongeveer de hoeveelheid is in een glas melk (230 milliliter) (7, 13, 14, 15, 16).

Onderzoek dus hoeveel lactose jij kunt verdragen en pas je voedingspatroon hierop aan.

Welke zuivelproducten kun je mogelijk nog wel eten?

Niet alle zuivelproducten bevatten veel lactose. Voedingsmiddelen die je waarschijnlijk nog wel kunt eten zijn bijvoorbeeld:

Boter

Boter is rijk aan (gezonde) vetten en bevat maar 0,1 gram lactose per 100 gram (17).

Oude, harde kazen

Het verschilt per soort, maar kaassoorten die lang zijn gerijpt, bevatten een lagere hoeveelheid lactose (18).

Dit betekent dat oude, harde kazen vaak weinig lactose bevatten, zoals Parmezaanse kaas, Zwitserse kaas en cheddar.

Kleine porties van deze kazen kunnen vaak worden verdragen (19, 20 ,21 ,22).

Zure melkproducten zoals (Griekse) yoghurt, kwark en karnemelk

Mensen met lactose-intolerantie vinden (Griekse) yoghurt vaak veel gemakkelijker te verteren dan melk (23, 24).

Dit komt omdat de meeste yoghurt levende bacteriën bevatten die lactose kunnen helpen afbreken, zodat je zelf niet zoveel hoeft te verteren (25, 26, 27).

Meer over Griekse yoghurt lees je in dit artikel.  

Kefir

Kefir is een gefermenteerde melkdrank (28).

Net als bij yoghurt breken de bacteriën in kefir lactose af, waardoor het beter verteerbaar wordt.

Eén studie toonde zelfs aan dat in vergelijking met melk, gefermenteerde zuivelproducten de symptomen van lactose-intolerantie met 54-71% verminderden (29).

Over kefir lees je meer in dit artikel

9. Lactose-intolerantie: let op met tekorten

Door te stoppen of te minderen met zuivel, kun je tekorten krijgen aan belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen:

  • Calcium
  • Vitamine D
  • Riboflavine (vitamine B2)
  • Eiwit

Dit kun je prima voorkomen door gezond en uitgebalanceerd te eten.

Zorg dat je genoeg binnenkrijgt van bovenstaande voedingsstoffen uit alternatieve bronnen. Die zijn er genoeg. 

Voorbeelden van andere producten met calcium vind je hier.

10. Conclusie

Lactose-intolerantie komt veel voor en is niet te voorkomen. Het wordt veroorzaakt door een tekort aan het enzym lactase.

De symptomen van lactose-intolerantie kunnen wel verminderen of zelfs verdwijnen door minder zuivel te eten.

Vaak is het niet nodig om helemaal lactosevrij te eten. De meeste lactose-intolerante mensen kunnen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen.

In onze programma’s zit af en toe zuivel. Als je wilt, kun je de zuivel vaak wel vervangen door zure melkproducten of zuivelvrije alternatieven. We geven daarvoor altijd gepaste opties. 

Kijk voor lekkere, uitgebalanceerde en gezonde recepten eens naar Het Smoothie Afslank Plan of het 7 x 7 Afslank Programma.

Tekst is geverifieerd door Inge Kroese, Huisarts

Wat vond je van dit artikel?

  1. Di Rienzo, T., D’Angelo, G., D’Aversa, F., Campanale, M.C., Cesario, V., Montalto, M., Gasbarrini, A., & Ojetti, V. (2013). Lactose intolerance: from diagnosis to correct management. Eur Rev Med Pharmacol Sci.;17 Suppl 2:18-25. 
  2. Mattar, R., de Campos Mazo, D. F., & Carrilho, F. J. (2012). Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors. Clinical and experimental gastroenterology, 5, 113–121. 
  3. Di Costanzo, M., & Berni Canani, R. (2018). Lactose Intolerance: Common Misunderstandings. Ann Nutr Metab.;73 Suppl 4:30-37. 
  4. Olivier, C.E., Lorena, S.L.S., Pavan, C.R., dos Santos, R.A.P.G., dos Santos Lima, R.P., Pinto, D.G., da Silva, M.D., & de Lima Zollner, R. (2012). Is it just lactose intolerance? Allergy and Asthma Proceedings, Volume 33, Number 5, 432-436.
  5. Deng, Y., Misselwitz, B., Dai, N., & Fox, M. (2015). Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management. Nutrients. Sep 18;7(9):8020-35.
  6. Hutyra,T., & Iwańczak, B. (2009). [Lactose intolerance: pathophysiology, clinical symptoms, diagnosis and treatment]. Pol Merkur Lekarski. Feb;26(152):148-52.
  7. Shaukat, A., Levitt, M.D., Taylor, B.C., MacDonald, R., Shamliyan, T.A., Kane, R.L., & Wilt, T.J. (2010). Systematic review: effective management strategies for lactose intolerance. Ann Intern Med. Jun 15;152(12):797-803. 
  8. Walsh, J., Meyer, R., Shah, N., Quekett, J., & Fox, A. T. (2016). Differentiating milk allergy (IgE and non-IgE mediated) from lactose intolerance: understanding the underlying mechanisms and presentations. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 66(649), e609–e611. 
  9. Matthews, S. B., Waud, J. P., Roberts, A. G., & Campbell, A. K. (2005). Systemic lactose intolerance: a new perspective on an old problem. Postgraduate medical journal, 81(953), 167–173. 
  10. Matthews, S.B., & Campbell, A.K. (2000). When sugar is not so sweet. Lancet. Apr 15;355(9212):1330. 
  11. Chaudhuri, A. (2000). Lactose intolerance and neuromuscular symptoms. Lancet. Aug 5;356(9228):510-1.
  12. Fiocchi, A., Dahdah, L., Albarini, M., & Martelli, A. (2015). Cow’s milk allergy in children and adults. Chem Immunol Allergy;101:114-23. 
  13. Di Rienzo,T., D’Angelo, G., D’Aversa, F., Campanale, M.C., Cesario, V., Montalto, M., Gasbarrini, A., & Ojetti, V. (2013). Lactose intolerance: from diagnosis to correct management. Eur Rev Med Pharmacol Sci.;17 Suppl 2:18-25. 
  14. Corgneau, M., Scher, J., Ritie-Pertusa, L., Le, D.T.L., Petit, J., Nikolova, Y., Banon, S., & Gaiani, C. (2017). Recent advances on lactose intolerance: Tolerance thresholds and currently available answers. Crit Rev Food Sci Nutr. Oct 13;57(15):3344-3356. 
  15. Wilt, T.J., Shaukat, A., Shamliyan, T., Taylor, B.C., MacDonald, R., Tacklind, J., Rutks, I., Schwarzenberg, S.J., Kane, R.L., & Levitt, M. (2010). Lactose intolerance and health. Evid Rep Technol Assess (Full Rep). Feb;(192):1-410.
  16. Usai-Satta, P., Scarpa, M., Oppia, F., & Cabras, F. (2012). Lactose malabsorption and intolerance: What should be the best clinical management? World J Gastrointest Pharmacol Ther. Jun 6;3(3):29-33. 
  17. NutritionData. Topic: Butter, salted. Geraadpleegd Augustus 2021.
  18. Kindstedt, P.S. (2013). The Basics of Cheesemaking. Microbiol Spectr. Oct;1(1).
  19. NutritionData. Topic: Cheese, parmesan, hard. Geraadpleegd Augustus 2021.
  20. NutritionData. Topic: Cheese, swiss. Geraadpleegd Augustus 2021.
  21. NutritionData. Topic: Cheese, cheddar. Geraadpleegd Augustus 2021.
  22. Silanikove, N., Leitner, G., & Merin, U. (2015). The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds. Nutrients, 7(9), 7312–7331. 
  23. Kolars, J.C., Levitt, M.D., Aouji, M., & Savaiano, D.A. (1984). Yogurt–an autodigesting source of lactose. N Engl J Med. Jan 5;310(1):1-3.
  24. Savaiano, D.A. (2014). Lactose digestion from yogurt: mechanism and relevance. Am J Clin Nutr. May;99(5 Suppl):1251S-5S.
  25. Pelletier, X., Laure-Boussuge, S., & Donazzolo, Y. (2001). Hydrogen excretion upon ingestion of dairy products in lactose-intolerant male subjects: importance of the live flora. Eur J Clin Nutr. Jun;55(6):509-12. 
  26. He, M., Antoine, J.M., Yang, Y., Yang, J., Men, J., & Han, H. (2004). [Influence of live flora on lactose digestion in male adult lactose-malabsorbers after dairy products intake]. Wei Sheng Yan Jiu. Sep;33(5):603-5.
  27. Rizkalla, S.W., Luo, J., Kabir, M., Chevalier, A., Pacher, N., & Slama, G. (2000). Chronic consumption of fresh but not heated yogurt improves breath-hydrogen status and short-chain fatty acid profiles: a controlled study in healthy men with or without lactose maldigestion. Am J Clin Nutr. Dec;72(6):1474-9. 
  28. Nielsen, B., Gürakan, G.C., & Unlü, G. (2014). Kefir: a multifaceted fermented dairy product. Probiotics Antimicrob Proteins. Dec;6(3-4):123-35. 
  29. Hertzler, S.R., & Clancy, S.M. (2003). Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion. J Am Diet Assoc. May;103(5):582-7. 

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (45)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Mag ik de boodschappenlijst ontvangen? Gr Femke
    1. Jazeker je kunt de boodschappenlijst hier downloaden.
  2. Ik zou heel graag de boodschappenlijst ontvangen. Vriendelijke groet, Anne mattheijer
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 28 juli 2019 om 14:38 zegt
      Die kun je hier gratis aanvragen Anne: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/
  3. E van den Bosch
    op 4 juni 2019 om 09:07 zegt
    Mijn dochter heeft waarschijnlijk een lactose allergie en ikzelf heb last van overgewicht loop al bij een diëtiste maar zoek nu nog naar wat extra handvaten ook voor mijn dochter want die heeft al hele lange tijd huidproblemen waarschijnlijk door de lactose.
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 14:20 zegt
      Ze doet er goed aan om zuivel en dus ook kaas achterwege te laten. Je hebt het niet nodig en kunt eventueel af en toe een plantaardige variant gebruiken zoals havermelk of kokosyoghurt. Ook kun je je eigen plantaardige kaas maken van bijvoorbeeld noten. Sommige mensen met lactose-intolerantie reageren wel goed op geitenyoghurt en geitenkaas daar zou je mee kunnen testen.
  4. Mag ik de boodschappenlijst ontvangen? Gr Femke
    1. Jazeker je kunt de boodschappenlijst hier downloaden.
  5. Ik zou heel graag de boodschappenlijst ontvangen. Vriendelijke groet, Anne mattheijer
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 28 juli 2019 om 14:38 zegt
      Die kun je hier gratis aanvragen Anne: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/
  6. E van den Bosch
    op 4 juni 2019 om 09:07 zegt
    Mijn dochter heeft waarschijnlijk een lactose allergie en ikzelf heb last van overgewicht loop al bij een diëtiste maar zoek nu nog naar wat extra handvaten ook voor mijn dochter want die heeft al hele lange tijd huidproblemen waarschijnlijk door de lactose.
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 14:20 zegt
      Ze doet er goed aan om zuivel en dus ook kaas achterwege te laten. Je hebt het niet nodig en kunt eventueel af en toe een plantaardige variant gebruiken zoals havermelk of kokosyoghurt. Ook kun je je eigen plantaardige kaas maken van bijvoorbeeld noten. Sommige mensen met lactose-intolerantie reageren wel goed op geitenyoghurt en geitenkaas daar zou je mee kunnen testen.
  7. Sterkens
    op 9 oktober 2018 om 10:52 zegt
    Ik ben wel benieuwd naar jou boodschappen lijst…kan je mij deze mailen? Alvast bedankt Groetjes Christel
    1. Hey Christel, Wat leuk dat je benieuwd bent naar de boodschappenlijst. Via deze link kan je jezelf hiervoor aanmelden: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst-3/ Heel veel succes verder.
  8. Boodschappenlijst graag
    1. Marleen
      op 23 juli 2018 om 11:18 zegt
      Via deze link kan je de boodschappenlijst downloaden: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/ Lukt dit niet? Mail dan naar info@jasperalblas.nl
  9. Als je toch melk/yoghurt drinkt tot hoeveel ml per dag zou je de consumptie ervan het best kunnen beperken? en wat is dan beter? biologische melk met.lactose of lactosevrije melk maar dan niet biologisch
    1. Marleen
      op 30 mei 2018 om 15:45 zegt
      Dat ligt eraan of je klachten ervaart bij het drinken van een bepaalde hoeveelheid/soort. Probeer deze producten uit en kijk hoe jij jezelf erbij voelt.
  10. j wolters
    op 4 augustus 2017 om 12:13 zegt
    ik eet en drink sinds een paar maand lactose vrije melk en yhogert omdat ik steeds aan de diare was en nu geen last meer maar wel 3 kilo afgevallen is dit dan slecht voor mij graag antwoord alstublieft alvast bedankt
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 7 augustus 2017 om 14:44 zegt
      Laat melkproducten en ook lactose vrije melk en yoghurt het liefst weg. Deze voedingsmiddelen zijn erg bewerkt. Kies liever voor ongezoete amandelmelk als vervanger.
  11. dus nu drink ik sinds kort kefir melk, want dat is zooo gezond voor mijn tegensputterende darmen, i.v..m een operatie aan de dikke/endeldarm(ik had darmkanker), en het is nu de bedoeling dat de luie darmen weer optimaal gaan werken…dus drink ik kefir melk,en nu lees ik dat melk de achterdeur uit is voor weet ik veel wat allemaal…. …noiu vertel het me maar lieve mensen… zal ik maar weer stoppen met deze proef periode ,en de natuur op zijn beloop laten?????
  12. tap biologische rauwe melk bij de boer, en alle nadelen kun je wegstrepen! volwaardige voeding voor de mens!!
  13. Hoi Jasper, ik ben er zelf achter gekomen dat ik last heb van melkproducten. Lactose geeft darmproblemen en de melkeiwitten veroorzaken een soort Astma. Nu heb ik dat zelf helemaal uit moeten zoeken, de longarts wilde helemaal niets horen van eventuele voedselallergieën. Ze gaf me gelijk voor een jaar Puffers mee die niet hielpen. Nu hoor je niet vaak iets over melkeiwitten maar veel kinderen schijnen hier ook Astma van te krijgen, kan jij hier iets over uitleggen? vriendelijke groet Marian
    1. Och. Luistert niet naar doctors!!! Ik kom uit andere land en ik kan jou zeggen , pas nu na verhuizing naar Nederland, na paar bezoekjes bij huisarts met klachten zo als hoofd pijn, enorme winderigheid!!! opgeblazen buik ( ziet eruit als 3 maanden zwanger), pijn in mijn gewrichten…etc…. Wat denkt jij dat de huisarts heeft gezegd? Oooo dat is stress , jij hebt dochter. Dus ik dacht dat ik darm kanker had echt dacht ik dat, zo rare klachten had ik.Met deze klachten heb ik 4 jaar gelopen. Kon nergens op bezoek blijven meer dan uurtje anders ontploffen mijn darmen. Dus heb ik naar andere huisarts gegaan. Die vroeg meteen. Hebt jij geprobeerd melk Produkten te laten liggen? Ik zeg niet, want dacht nooit dat zo kan dat zijn. Dus één week geen yoghurt, melk, niks waar dit zit!!!! Ik was helemaal andere persoon!!!! klachten waren na één week weg. En dat alles 4 jaar meegemaakt!!!! En over mijn dochter? Dat ga ik alleen zo vertellen. Ik merk bij haar toen zij 2 was (hooikoorts). Mijn oude huisarts zegt dat dit niet mogelijk is. Zij is te jong voor!!!! Dus heb ik gezegd, als ik niet naar alergolog met haar kan hier in Nederland, dat bel ik mijn verzekering om allergoloog in Tsjechië te vergoeden! Toch mogen we hier in Nederland terecht. En? Ja ernstige hooikoorts!!! vooral voor gras. Dus vanaf dit momenten ga ik niet meer naar huisarts. Dat heeft toch geen zin.!!!!! Zit ik daar als gekke wie antidepressiva nodig of zo!!!!!?
    2. Probeer eens biologische rauwe melk, de astma en lactose intolerantie verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gegarandeerd! Succes!
    3. Hallo Marian, veel mensen zijn allergisch voor lactose zonder dat ze het weten. Goed dat je erachter bent dat je er niet goed tegen kunt! Hoe de allergie precies werkt is lastig zo uit te leggen, wellicht dat ik daar later een artikel aan besteed. De beste manier voor kinderen om erachter te komen is een maand veel melk producten en een maand geen en als er een negatief verschil is, is een kind allergisch voor melk. Groet Jasper
  14. Als ik juist geen melk drink voel ik me extreem suf en slecht. Mijn lichaam heeft het juist nodig.
  15. Hoi Jasper, Mag je alpro amandelmelk omgezoet en alpro coconut original extra drinken bij je dieet? Groeten Jeanette
    1. Je mag ongezoete amandel- en kokosmelk drinken. Kies voor een puur product zonder toevoegingen, kijk dus even goed op de etiketten. Als er stoffen in zitten die je niet kent, drink het dan niet!
  16. Ik geef zonder problemen alle zuivel op voor mijn gezondheid; alleen koffie zonder melk vind ik echt ondrinkbaar. En ook koffie opgeven is wel erg wreed 😉 Is er voor koffie geen alternatief? een scheutje lactose-vrije bio melk of amandelmelk ? En is raapzaadolie slecht of goed? Alvast bedankt !
    1. Amandelmelk is een gezond alternatief voor melk in de koffie. Ongezoet, en het liefst zelfgemaakt! De meeste raapzaadolie die in de supermarkt in de schappen staat wordt dusdanig industrieel bewerkt dat het niet erg gezond is om te eten. Als je een on geraffineerde variant hebt, kun je deze eventueel door je salade doen. Voorkeur krijgt kokosolie om in te bakken en olijfolie extra vergine voor door je salade.
  17. Hallo Ik ben yusuf en ben 32 jaar. Omdat wij als familie genetisch zwakke gebit hebben heeft de tandarts tegen mij gezegd om veel melk te drinken. Maar klopt dit wel? Is melk nog gezond na een bepaalde leeftijd.
    1. Dat melk zorgt voor sterke botten en tanden is overdreven of misschien zelfs wel onjuist. Het belangrijkste voor een gezond gebit is een suikervrij voedingspatroon.
    2. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 2 maart 2015 om 16:23 zegt
      Ik ben natuurlijk geen tandarts maar ik denk dat hij dit heeft gezegd omdat melk een neutrale zuurgraad heeft. Dat is voor je gebit geen probleem en veel beter om te drinken dan frisdranken met veel suikers en zure vruchtensappen. Die zullen je glazuur namelijk veel sneller aantasten als je een gevoelig gebit hebt. Het beste kun je water drinken. Dit is goed voor je gebit en voor je lichaam!
  18. Jeroen den Hartog
    op 21 januari 2015 om 10:20 zegt
    Hoi Jasper, Wij eten vrij veel yoghurt van Arla, lactose vrij. Nu begrijp ik dat het beter is om biologische lactosevrije yoghurt te nemen, echter deze is moeilijk te verkrijgen. Kan jij ons zeggen wat de eventuele nadelen zijn van de lactosevrije yoghurt van Arla? Alvast bedankt. Groet Jeroen den Hartog
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 26 januari 2015 om 13:37 zegt
      Hoi Jeroen, Ik ken yoghurt van Arla niet. De kwaliteit van de yoghurt hangt af van de ingrediënten. Als het alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaat is het oke. Maar als er allerlei geur-, kleur-, en smaakstoffen toegevoegd zijn is die kwaliteit te betwijfelen. Biologische yoghurt is vaak beter omdat de koeien betere voeding krijgen en in een natuurlijke omgeving leven. Groetjes Anita
  19. Hoi Jasper, Ik heb erg veel last van eczeem, kan dit ook veroorzaakt worden door het eten van zuivelproducten? En is het dan de melk of de lactose wat het veroorzaakt. Ik merk zelf namelijk wel dat het minder wordt als ik een tijdje geen zuivel heb gegeten. mvg Nienke
    1. Hallo Nienke, dat zou kunnen. Je kunt dit inderdaad het best testen door een maand veel zuivel producten te eten en een maand helemaal geen. Waar je huid precies op reageert is altijd moeilijk te zeggen. Je zou daar een test voor kunnen doen. Bij de meeste mensen is het de lactose.
  20. Yolanda
    op 23 april 2014 om 10:12 zegt
    Hallo Jasper, Ik heb een lactose intolerantie. Nu maak ik gebruik van lactosevrije melk en lactosevrije yoghurt. Dit is in veel winkels moeilijk te krijgen en aardig aan de prijs. Nu zag ik op voedingscentrum.nl dat er een enzym bestaat om lactosebeperkte melk te maken. Bent u hier bekend mee en weet u hoe dit enzym heet? Daarnaast heb ik het idee dat de lactosevrije yoghurt heel erg aanzet bij mijn gewicht. Zou dit mogelijk kunnen zijn. Uw reactie zie ik graag tegemoet. Met vriendelijke groet, Yolanda Crooswijk
    1. Marleen
      op 2 april 2015 om 11:44 zegt
      hallo yolanda, je bedoelt waarschijnlijk lactasedruppels. deze zijn verkrijgbaar bij de uitgebreide drogist. Je voegt 5 druppels toe en de lactase verteerd over een rusttijd van 24 uur voor 92% van alle lactose in de melk
    2. Hallo Yolanda, ik ben niet bekent met dit enzym. Persoonlijk zou ik je aanraden gewoon geen zuivel meer de consumeren, ook niet de lactose vrije varianten.
  21. Natalie
    op 4 april 2014 om 13:07 zegt
    Hallo Jasper, Hoe kan ik dit dieet aan mijn zoon geven? Zodat hij geen tekorten krijgt? Hij heeft namelijk lactose intolerantie, soja, ei,pinda en noten allergie. Ik ben bang dat hij iets gaat missen. Kan ik bijvoorbeeld wel lactosevrije melk gebruiken voor zijn glutenvrije havermoutpap en pannekoeken? Hoe kan ik de noten vervangen zonder meteen een potje vitamines te voorschijn te trekken? Het dieet staat ons erg aan, maar door de beperkingen ben ik bang dat het lastig wordt. Alvast bedankt
    1. Hallo Natalie, Ik denk dat als hij verder goed gevarieerd eet hij zeker geen tekorten krijgt ondanks de lactose intolerantie en de allergieën. Eet veel biologische groente, vis, grasgevoerd vlees, biologische kip, natuurlijke oliën, etc. Veel succes!
  22. Kees van Keulen
    op 26 januari 2014 om 18:32 zegt
    Allereerst mijn welgemeende complimenten voor je totale werk. Mijn vraag is of onderscheid maken tussen melk en yoghurt relevant is. In een van je ljsten noem je bijveerbeeld heel specifiek kwark. Met vriendelijke groet, Kees
    1. Bedankt Kees! Ja, er is een verschil tussen melk en yoghurt. Beide producten bevatten andere enzymen. In mijn opinie is melk ongezonder dan yoghurt. Melk bevat namelijk meer enzymen die wij mensen moeilijk kunnen verteren. Kwark is de beste vorm van zuivel, gevolgd door Griekse yoghurt.
  23. Hi Jasper, Is de aanwezigheid van lactose in zuivelproducten de enige reden dat je het gebruik van zuivel afraadt? En hoe denk je over het gebruik van lactosevrije melk? Gr. Rianna
    1. Hallo Rianna, nee lactose is niet de enige reden. Zuivel bevat veel enzymen die wij als mensen niet af kunnen breken. Hierdoor worden deze onafgebroken enzymen door je eigen immuunsysteem aangevallen, met alle negatieve gevolgen van dien.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Ondanks de feestmaanden afvallen: Jolanda deed het

Voor haar 60e verjaardag wilde Jolanda graag nog wat kilo’s kwijt, maar ze kreeg de knop niet goed om. Getrouwd zijn met een drankhandelaar maakt het er ook niet makkelijker op: ‘Een...

Top artikel

Alrieke viel 14 kilo af in 8 weken!

Met de Nieuwjaars Challenge viel Alrieke maar liefst 14 kilo af. Na 2 jaar zochten wij Alrieke opnieuw op en vroegen we hoe het nu met haar gaat.

Gezond eten

Is kefir echt gezond?

Bekijk alle artikelen