Stoppen met suiker: kom voorgoed van je suikerverslaving af

Gereviewd door expert
Wetenschappelijk onderbouwd
36 reacties

8794 volgers

Suiker is lekker en levert veel energie. Omdat het de smaak verbetert, zit er steeds vaker suiker in ons eten. Ook in voedingsmiddelen die we vaak niet eens als zoet beschouwen.

Van teveel suiker word je dik, leren we van jongs af aan. Maar wat is de wetenschappelijke verklaring hiervoor? En zijn alle soorten suiker slecht? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en krijg je tips hoe jij kunt stoppen met suiker.

1. Wat is suikerverslaving?

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat suiker het beloningssysteem van de hersenen beïnvloedt. Ditzelfde beloningssysteem is ook betrokken bij verslavend gedrag (1).

We worden beloond met een prettig gevoel als we eten, waardoor we dat dus ook graag doen. Suiker activeert net als drugs, het beloningscentrum in je hersenen en zorgt dat het dopamine afgeeft. Daardoor voel je je lekker.

Onderzoek toont aan dat de hersenen suiker op vrijwel dezelfde manier behandelen als (verslavende) drugs (2).

Als je te vaak veel suiker eet, kan dit leiden tot aanpassingen in je interne beloningssysteem, waardoor je -onder andere- eetgedrag loskoppelt van caloriebehoefte (3).

Regelmatig suiker eten verandert daarnaast ook je hersenen, zodat ze er tolerant voor worden, waardoor je meer nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen (4).

Doordat bewerkt en suikerrijk voedsel in onze maatschappij heel makkelijk te krijgen is, ligt het gevaar van overeten op de loer. Teveel suiker eten kan leiden tot ongunstige gezondheidseffecten, waaronder overgewicht, diabetes type 2, metabool syndroom en chronische ziektes (zoals darmziekten) (5).

Hoe is jouw relatie met suiker?

Ga na of je een van deze 5 symptomen herkent bij jezelf:

 1. Je hebt soms een sterke behoefte om te eten, ook als je geen honger hebt.
 2. Je vind het moeilijk om van een bepaald product minder te eten.
 3. Je voelt je moe en futloos als je teveel gegeten hebt.
 4. Je weet dat je eigenlijk anders (gezonder) moet eten, maar toch lukt het je niet.
 5. Je eet om negatieve emoties te onderdrukken of om je op je gemak te voelen.

Als je je herkent in een of meer van deze uitspraken, is het verstandig om de hoeveelheid suikers die je consumeert onder de loep te nemen. Een suikerverslaving kan op de loer liggen.

Veel mensen vinden het moeilijk om te stoppen met suiker. Het is niet alleen lekker, we associëren het vaak ook met positieve, fijne of feestelijke dingen. Het geeft een gevoel van plezier en comfort.

2. Goed om op te letten

Het belangrijkste om te onthouden is dat het het beste is om zo min mogelijk toegevoegde suikers binnen te krijgen.

Toegevoegde suikers vind je in heel veel producten. Ze geven het voedsel een extra zoete smaak waardoor je het nog lekkerder vindt.

Deze (geraffineerde) suiker zit in snoep, koek, frisdrank en vruchtensap, maar ook in heel veel kant-en-klaar-producten. Vaak bevatten dit soort producten ook veel calorieën en juist weinig gezonde voedingsstoffen.

Die kunstmatig toegevoegde extra suikers kunnen nadelig zijn voor je gezondheid en leiden tot suikerverslaving. Er bestaan onderzoeken die een verband aantonen tussen toegevoegde suikers en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij kinderen door verhoogde energie-inname, verhoogde adipositas en dyslipidemie (6).

Van nature aanwezige suikers

Sommige voedingsmiddelen bevatten van zichzelf suikers, zoals fruit. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen de suikers die je uit fruit haalt of de suikers die je binnenkrijgt door een glas cola te drinken.

Het verwerkt deze beide soorten op dezelfde manier. Het is wel zo, dat fruit – naast suikers – nog andere, gezondere voedingsstoffen bevat, waar dit bij een glas cola nauwelijks of niet het geval is.

Er bestaan dus eigenlijk geen ‘gezonde of ongezonde suikers’ maar wel gezonde en ongezonde producten.

Gezonde producten bevatten soms van nature aanwezige suikers, maar ook andere voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, die goed voor je zijn.

Hoeveel suiker mag je per dag?

In Nederland is er geen advies voor de hoeveelheid suiker die je per dag mag consumeren. Wel wordt geadviseerd om de inname van geraffineerde suikers, toegevoegde en vrije suikers zoveel mogelijk te beperken.

Wil je graag iets zoets eten? Kies dan voor verse, natuurlijke producten die ook goede voedingsstoffen bevatten, zoals fruit of zoet smakende groente.

3. Hoe zit het met zoetstoffen?

Er zijn verschillende zoetstoffen die mensen vaak eten in plaats van suiker, bijvoorbeeld honing, agavesiroop, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. Deze hebben echter niet veel andere gevolgen voor een suikerverslaving.

Deze ‘natuurlijke suikervervangers’ bevatten misschien iets kleinere hoeveelheden fructose, maar je lichaam merkt qua verwerking het verschil niet.

Sterker nog, het consumeren van grote hoeveelheden natuurlijke suikers of suikervervangers op de lange termijn kan de hunkering naar zoetigheid vergroten en kan bijdragen aan problemen zoals gewichtstoename en diabetes type 2 (7, 8, 9).

Kunstmatige zoetstoffen

Ook kunstmatige caloriearme zoetstoffen brengen weinig voordelen met zich mee. Uit onderzoek op dieren blijkt zelfs dat deze zoetstoffen langdurige negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben op de hersenen en de darmen (10).

Jaspers boodschappenlijst

Op Jaspers boodschappenlijst staan veel voedingsmiddelen die natuurlijk en onbewerkt zijn en die passen binnen een gezond en verantwoord voedingspatroon.

Download de boodschappenlijst

4.Stoppen met suiker: 8 tips

Het beste haal je je energie uit producten die van nature suikers bevatten zoals fruit en groenten. Hoe vermijd je daarnaast de toegevoegde suikers? Met deze praktische tips:

Tip 1: lees etiketten

Suiker zit vrijwel overal in, zeker in bewerkte, zoete producten. Er zijn best veel verschillende benamingen voor suiker, onder andere glucosestroop, fructosestroop, glucosefructosestroop en dextrine-maltose.

Let dus op met producten die vaak worden aanbevolen als alternatief voor suiker, zoals honing, agavesiroop, kokos(noot rasp), ahornsiroop en kokosbloesemsuiker. Ook al bevatten deze producten ‘natuurlijke’ (ongeraffineerde) suikers, het blijft ‘extra’ en leidt dus mogelijk tot een te hoge suikerconsumptie.

Tip 2: ontbijt suikervrij

Begin je dag bij voorkeur met een suikervrije, eiwitrijke ochtendmaaltijd, bijvoorbeeld een halve avocado met een gekookt eitje of een kom havermout met een eetlepel gehakte noten en een scheutje kaneel. De eiwitten geven een verzadigd gevoel en kunnen later op de dag de trek in suiker helpen verminderen (11).

Tip 3: drink gezond

Sapjes lijken gezond, maar zeker als je ze niet zelf vers maakt, kunnen ze bedrieglijk zijn. Ze bevatten dan wel fruit en groenten, maar vaak ook toegevoegde suikers. Met sap is het risico op te veel fruit(suikers) groot omdat je het drinkt. In een glas sap zitten al snel 4 stuks fruit.

Het beste kun je gewoon water drinken. Als je ‘gewoon’ water te saai vindt, voeg er dan verse munt en schijfjes citroen aan toe. Of je kiest voor een glas met half sap, half water.

Gaat het je om het fruit binnenkrijgen? Eet dan liever de ‘echte’ vruchten. Die bevatten naast de lekkere smaak, ook nog vezels en andere gezonde voedingsstoffen! En door te kauwen heb je ook betere verzadiging.

Tip 4: ga voor een eiwitrijke lunch

Voorkom voorverpakte producten en kant-en-klare opties. Die bevatten namelijk vaak veel geraffineerde suiker. Dit geldt ook voor maaltijdsalades.

Net als bij het ontbijt, zorgt een lunch met veel eiwitten en groenten ervoor dat je je lang ‘vol’ voelt. De lunch is een belangrijke maaltijd. Ga voor verse, puur natuur producten zoals een gekookt ei, vette vis of zoete aardappel.

Bekijk deze gezonde lunchrecepten voor meer inspiratie.

Zorg dat je jezelf op de juiste manier van brandstof voorziet, want als je bloedsuikerspiegel laag wordt, is suiker het allereerste waar je naar hunkert.

Tip 5: geef smaak zonder suiker

Wil je iets smakelijker maken door het te dippen, in te smeren of marineren? Kant-en-klare sausjes bevatten vaak veel suiker. Gebruik in plaats daarvan kruiden en specerijen, zoals kurkuma, cayennepeper, knoflook, oregano of rozemarijn. Probeer zout zoveel mogelijk te vermijden.

Kruiden en specerijen voegen smaak toe, bevatten vrijwel geen calorieën en hebben ook nog antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen (12).

Tip 6: varieer

Dag in dag uit hetzelfde eten gaat er vrijwel zeker voor zorgen dat je naar suiker gaat verlangen. Zorg er dus voor dat je eetpatroon veel variatie en verschillende voedingsmiddelen bevat.

Tip 7: gezonde snacks

Het gaat vaak mis bij de snelle snack. Wat neem je in plaats van chocolade, chips of koek?

Sommige tussendoortjes lijken gezond maar bevatten stiekem veel suiker, zoals bijvoorbeeld gezoete yoghurt/kwark, zo’n ogenschijnlijk gezonde energiereep of een kant-en-klare smoothie.

Maak zelf een voorraadje van gezonde snacks voor in je tas of kast. Heb je een onbedwingbare drang naar iets zoets? Stil je trek met een van die verantwoorde opties!

Tip 8: beweeg meer

Lichaamsbeweging is altijd goed, ook als je stopt met suikers. Het kan je energieniveau verhogen en stress verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat korte perioden van lichaamsbeweging – bijvoorbeeld een stevige wandeling van 15 minuten – het verlangen naar suikerhoudend voedsel verminderde (13).

Even bewegen helpt op 2 manieren:

 • Je creëert fysiek afstand tussen jou en het voedsel waar je naar hunkert.
 • Je maakt endorfines aan, een stofje in je hersenen dat kan helpen om de lekkere trek te bestrijden.

5. De emotionele kant van suikerverslaving

Dit aspect is net zo belangrijk als de praktische aanpak om suikers uit te bannen. Wees je bewust van hoe diep de gewoonte om suiker te eten geworteld is.

Voor velen van ons horen zoete lekkernijen bij bijzondere momenten – denk aan taart-, maar ook bij kleine dagelijkse geluksmomentjes, zoals een snoep na de lunch.

Suiker is comfortfood. Hormonen, emoties en herinneringen kunnen een drang naar suiker triggeren. Daarom kan alleen al de geur van versgebakken koekjes een verlangen naar suiker veroorzaken. Een suikerverslaving sluipt erin.

Controle over je eetgedrag

Als je wilt stoppen met snoepen of overeten, moet je je bewust zijn van zowel emotionele als sociale triggers. Wat hierbij kan helpen, is om je meer bewust te zijn van je emoties (waaronder stress).

We staan over het algemeen te weinig stil bij wat we echt voelen en hoe onze gemoedstoestand echt is. Hierdoor eten we ook vaak niet bewust. We eten bijvoorbeeld omdat vanuit negatieve gevoelens: omdat we ons gestrest, eenzaam of angstig voelen.

Je bewust worden van je emoties en deze (h)erkennen is een goede stap naar controle over je eetgedrag. En zo kom je ook van een suikerverslaving af.

Kijk of je patronen kunt ontdekken. Heb je bijvoorbeeld altijd zin in zoet als je thuiskomt van werk, of als je je eenzaam voelt? Probeer je te wapenen tegen eetbuien.

En gaat het toch een keer ‘mis’? Maak je dan niet te veel zorgen. Erken deze momenten, en ga verder. Het is ook gewoon goed om af en toe te genieten.

6. De effecten van stoppen met suiker

Als je geraffineerde suikers uit je voedingspatroon schrapt, merk je mogelijk lichamelijke en geestelijke effecten. Hoe het lichaam reageert is voor iedereen anders en hangt ook af van hoeveel toegevoegde suiker je daarvoor binnenkreeg.

Naarmate je lichaam zich aanpast en went aan de lagere hoeveelheid suiker, worden de symptomen en hunkeringen naar suiker minder heftig.

Misschien merk je dat de symptomen op bepaalde momenten van de dag erger zijn, zoals tussen maaltijden door. Stress kan suikerhunkering veroorzaken, dus let daarmee op.

Geestelijke effecten:

Somberheid

Sommige mensen voelen zich misschien somberder. Dit komt deels door een afname van de afgifte van dopamine.

Ongerustheid

Misschien voel je je angstiger, nerveus, rusteloos en prikkelbaar. Je hebt misschien het gevoel dat je minder geduld hebt dan normaal en op scherp staat.

Veranderingen in slaappatronen

Sommige mensen vinden het moeilijker om in slaap te vallen of de hele nacht door te slapen.

Cognitieve problemen

Het kan zijn dat je je minder goed kunt concentreren als je stopt met suiker. Misschien ben je daardoor ook vergeetachtiger.

Hunkeringen

Naast dat je suiker wilt omdat je het mist, kun je ook extra verlangen naar ander voedsel; vooral koolhydraten zoals brood, pasta en chips.

Mogelijke lichamelijke symptomen

 • Licht gevoel/duizelig
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn

Hoe vervelend het ook even voelt: de effecten van stoppen met suiker zijn tijdelijk en altijd te verkiezen boven een levenslange suikerverslaving. Hou vol en je zult je echt beter gaan voelen, zowel mentaal als fysiek.

7. Hoe lang duurt afkicken van suikerverslaving?

Als je eenmaal helemaal geen suiker of (kunstmatige) zoetstof meer gebruikt, merk je dat het vrij snel gaat. Bij de meeste mensen houden de symptomen van de onthouding een paar dagen tot een paar weken aan.

En op een gegeven moment merk je dat je light frisdrank niet eens meer zo lekker vindt wanneer je eenmaal gewend bent aan water met alleen schijfjes citroen, plakjes gember of watermeloen. Of dat je het niet meer nodig vindt om een schepje zoetstof toe te voegen aan je kom yoghurt als je daar al stukjes fruit in hebt gedaan. 

8. Conclusie

Heb jij het idee dat je een suikerverslaving zou kunnen hebben of wil je die voorkomen? Minderen met suiker is altijd een goed idee. En als je af wilt vallen, is het sowieso belangrijk dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt. Omdat suikers heel veel energie leveren, is het dus beter om daar dan zo min mogelijk van binnen te krijgen.

We raden je aan om geraffineerde suikers in zijn geheel te vermijden. Je kunt je energie het beste halen uit suikers die van nature aanwezig zijn in fruit en groenten. Daardoor neemt je trek in zoetigheid vanzelf af en zul je ook steeds minder de behoefte hebben om suiker of een zoetstof toe te voegen. 

Om je op weg te helpen, kun je gebruik maken van Jaspers boodschappenlijst. Hierop staan veel voedingsmiddelen die natuurlijk en onbewerkt zijn en die passen binnen een gezond en verantwoord voedingspatroon.

Programma

Een bewezen programma voor gedragsverandering op het gebied van eetbuien en eetverslavingen

Bekijk programma

Tekst is geverifieerd door Nynke Erkelens, Diëtist

Wat vond je van dit artikel?

 1. Ahmed, S. H., Guillem, K., & Vandaele, Y. (2013). Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care16(4), 434–439. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e328361c8b8
 2. Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and biobehavioral reviews32(1), 20–39. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
 3. Olszewski, P. K., Wood, E. L., Klockars, A., & Levine, A. S. (2019). Excessive Consumption of Sugar: an Insatiable Drive for Reward. Current nutrition reports8(2), 120–128. https://doi.org/10.1007/s13668-019-0270-5
 4. Wiss, D. A., Avena, N., & Rada, P. (2018). Sugar Addiction: From Evolution to Revolution. Frontiers in psychiatry9, 545. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2018.00545
 5. Freeman, C. R., Zehra, A., Ramirez, V., Wiers, C. E., Volkow, N. D., & Wang, G. J. (2018). Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Frontiers in bioscience (Landmark edition)23, 2255–2266. https://doi.org/10.2741/4704
 6. Vos, M. B., Kaar, J. L., Welsh, J. A., Van Horn, L. V., Feig, D. I., Anderson, C., Patel, M. J., Cruz Munos, J., Krebs, N. F., Xanthakos, S. A., Johnson, R. K., & American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Clinical Cardiology; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; Council on Epidemiology and Prevention; Council on Functional Genomics and Translational Biology; and Council on Hypertension (2017). Added Sugars and Cardiovascular Disease Risk in Children: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation135(19), e1017–e1034. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000439
 7. Vreman, R. A., Goodell, A. J., Rodriguez, L. A., Porco, T. C., Lustig, R. H., & Kahn, J. G. (2017). Health and economic benefits of reducing sugar intake in the USA, including effects via non-alcoholic fatty liver disease: a microsimulation model. BMJ open7(8), e013543. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-013543
 8. Ebbeling, C. B., Feldman, H. A., Steltz, S. K., Quinn, N. L., Robinson, L. M., & Ludwig, D. S. (2020). Effects of Sugar-Sweetened, Artificially Sweetened, and Unsweetened Beverages on Cardiometabolic Risk Factors, Body Composition, and Sweet Taste Preference: A Randomized Controlled Trial. Journal of the American Heart Association9(15), e015668. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015668
 9. Wang, M., Yu, M., Fang, L., & Hu, R. Y. (2015). Association between sugar-sweetened beverages and type 2 diabetes: A meta-analysis. Journal of diabetes investigation6(3), 360–366. https://doi.org/10.1111/jdi.12309
 10. Nettleton, Jodi & Cho, Nicole & Klančič, Teja & Nicolucci, Alissa & Shearer, Jane & Borgland, Stephanie & Johnston, Leah & Ramay, Hena & Noye Tuplin, Erin & Chleilat, Faye & Thomson, Carolyn & Mayengbam, Shyamchand & McCoy, Kathy & Reimer, Raylene. (2020). Maternal low-dose aspartame and stevia consumption with an obesogenic diet alters metabolism, gut microbiota and mesolimbic reward system in rat dams and their offspring. Gut. 69. gutjnl-2018. 10.1136/gutjnl-2018-317505.
 11. Westerterp-Plantenga, M., Lemmens, S., & Westerterp, K. (2012). Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. British Journal of Nutrition, 108(S2), S105-S112. doi:10.1017/S0007114512002589
 12. Yashin, A., Yashin, Y., Xia, X., & Nemzer, B. (2017). Antioxidant Activity of Spices and Their Impact on Human Health: A Review. Antioxidants (Basel, Switzerland)6(3), 70. https://doi.org/10.3390/antiox6030070
 13. Ledochowski, L., Ruedl, G., Taylor, A. H., & Kopp, M. (2015). Acute effects of brisk walking on sugary snack cravings in overweight people, affect and responses to a manipulated stress situation and to a sugary snack cue: a crossover study. PloS one10(3), e0119278. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0119278

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (36)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Werkt het bij een serieuze suikerverslaving hetzelfde als bij bijv een alcoholverslaving dat je echt nooit meer een koekje of stuk taart kunt eten omdat de kans op een terugval te groot is? Net als dat een alcoholist nooit een drankje kan nemen?
  1. Bij sommige mensen werkt dat zo, maar het is ook mogelijk om een gezonde relatie met voeding op te bouwen waarbij je af en toe ook kunt genieten van iets dat minder gezond is. Het stop eetuien programma kan je daar bijvoorbeeld verder mee helpen.
 2. Leuke recepten en vervanging van suiker in eten, maar wordt hier niet gewoon bewerkte suiker met fruitsuiker vervangen?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 25 februari 2020 om 15:06 zegt
   In sommige gerechten kiezen we inderdaad voor een natuurlijk zoetmiddel, af en toe kan dat namelijk prima. Helemaal als je verder heel natuurlijk en onbewerkt en koolhydraat beperkt eet. Het wisselen van bewerkte suikers naar natuurlijke suikers is voor veel mensen al een mooie eerste stap.
 3. Hoi! Sinds kort herstellende van een longontsteking en drugs-psychose, gaat goed iig STUKKEN beter. ben nu een maand gestopt met drank, drugs en mijn nicotine verslaving. ik heb echter nog wel zin in koffie en zoetigheden e.d. zoals vruchtensap. Ik vroeg me af of vruchtensap ook zo slecht is ivm vitaminen, ik heb een blender… en ben voornemens als ik weer thuis ben, over als het goed is 2 maand, om de eerste dagen weer aan de smoothies te gaan met groenten en e.d. wat kan ik verder doen? Dit is toch goed? Niet overdreven ofzo, maar 1 smoothie per dag moet er in kunnen toch? Dat was ‘m, groeten, Chris
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 18 juni 2019 om 11:20 zegt
   Hoi Chris, super dat je gestopt bent. De dag beginnen met een goed gevulde groene smoothie is altijd een goed idee! Gebruik verschillende soorten groenten, 1 stuks fruit en vul ‘m aan met bijvoorbeeld noten, eiwitpoeder of havermout. Hier vind je een aantal lekkere smoothie recepten!
 4. Werkt het bij een serieuze suikerverslaving hetzelfde als bij bijv een alcoholverslaving dat je echt nooit meer een koekje of stuk taart kunt eten omdat de kans op een terugval te groot is? Net als dat een alcoholist nooit een drankje kan nemen?
  1. Bij sommige mensen werkt dat zo, maar het is ook mogelijk om een gezonde relatie met voeding op te bouwen waarbij je af en toe ook kunt genieten van iets dat minder gezond is. Het stop eetuien programma kan je daar bijvoorbeeld verder mee helpen.
 5. Leuke recepten en vervanging van suiker in eten, maar wordt hier niet gewoon bewerkte suiker met fruitsuiker vervangen?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 25 februari 2020 om 15:06 zegt
   In sommige gerechten kiezen we inderdaad voor een natuurlijk zoetmiddel, af en toe kan dat namelijk prima. Helemaal als je verder heel natuurlijk en onbewerkt en koolhydraat beperkt eet. Het wisselen van bewerkte suikers naar natuurlijke suikers is voor veel mensen al een mooie eerste stap.
 6. Hoi! Sinds kort herstellende van een longontsteking en drugs-psychose, gaat goed iig STUKKEN beter. ben nu een maand gestopt met drank, drugs en mijn nicotine verslaving. ik heb echter nog wel zin in koffie en zoetigheden e.d. zoals vruchtensap. Ik vroeg me af of vruchtensap ook zo slecht is ivm vitaminen, ik heb een blender… en ben voornemens als ik weer thuis ben, over als het goed is 2 maand, om de eerste dagen weer aan de smoothies te gaan met groenten en e.d. wat kan ik verder doen? Dit is toch goed? Niet overdreven ofzo, maar 1 smoothie per dag moet er in kunnen toch? Dat was ‘m, groeten, Chris
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 18 juni 2019 om 11:20 zegt
   Hoi Chris, super dat je gestopt bent. De dag beginnen met een goed gevulde groene smoothie is altijd een goed idee! Gebruik verschillende soorten groenten, 1 stuks fruit en vul ‘m aan met bijvoorbeeld noten, eiwitpoeder of havermout. Hier vind je een aantal lekkere smoothie recepten!
 7. Hallo. Ik wil er 3 kilo af krijgen. Deed altijd na de vakantie Sonja bakker er de vakantie kilo s waren er zo van af. Ik ben nu 50 en het gaat nu heel erg traag ene week 2 ons eraf dan 4 ons erbij. Waar kan ik drinken na het eten vind ik een latte erg lekker wat kan ik als vervanging nemen. Ik hoop dat ik hier mee de 3 kilo eraf krijg er eraf blijft
 8. Ik ben groot fan van chocola, maar daar zit vaak suiker bij.welke chocola moet ik kopen voor het recept banaan met chocola?
  1. Marleen
   op 30 mei 2018 om 16:02 zegt
   Wij raden aan om gebruik te maken van een chocoladereep met meer dan 83% cacao.
 9. dendooven mia
  op 7 maart 2017 om 10:57 zegt
  hallo Jasper heb jij ergens een praktijk ? Ik heb niet het karakter om zonder begeleiding een dieet aan te pakken en heb ernstige eetstoornissen en snoepverlaving
  1. Hallo Mia, we zitten in Amsterdam aan het John M Keynes Plein en helpen je graag verder. Ook via skype kunnen we je helpen als je ver weg woont. Je kunt hier een consult boeken. Groet Jasper
 10. Hey Jasper, Een glaasje rode wijn bij het eten is dit een probleem
  1. Doe dit liever niet als je wilt afvallen. Als je een glaasje alcohol wilt drinken eet er dan niet bij. Hier zie je precies waarom je dit beter niet kunt doen.
 11. Er staan geen ‘gewone’ aardappelen (alleen zoete), rijst en pasta op de boodschappenlijst. Dat mag dus niet?
  1. Deze producten bevatten koolhydraten die snelle pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.. eet ze daarom liever niet.
 12. liesbeth
  op 13 juli 2016 om 13:03 zegt
  De kikkererwten uit bonusrecept 6, zijn die eerst gekookt voor je ze in de oven doet?
 13. Laurent
  op 29 mei 2016 om 17:56 zegt
  Beste Jasper Zou u eens een paar recepten van cake of taarten Willen opzetten aub en heb ook een vraagje is volkomen speltmeel goed om bananenbrood te maken ? En couscous is dat ook goed of liever niet alvast bedankt en hopelijk komen er cake’s enz.. Op alvast super bedankt en groetjes Laurent
 14. Hallo Jasper, Morgen krijg ik je boek, spannend! Ik lust geen vis en er staan nogal wat recepten bij met vis. Wat kan ik inplaats van vis nemen? Groeten, Wil
  1. Super dat je gaat beginnen met gezond eten en afslanken Wil. Jammer dat je geen vis lust, het zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Als je dit niet eet, zorg er dan voor dat je voldoende omega 3 eieren, avocado, noten en olijfolie eet om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen. Als dit niet het geval is, slik dan een visolie capsule bij van goede kwaliteit.
 15. Jasper kan kokosbloesemsuiker wel of best niet? Grts Ester
  1. Liever niet. Leer het liever af om zoet te eten. Je zal merken dat je drang naar zoet steeds minder wordt als je koolhydraatarm en natuurlijk eet volgens de 7×7 recepten.
 16. Ton Meijerink
  op 6 februari 2016 om 10:59 zegt
  Beste Jasper, Voordat ik mijn vragen stel moet je eerst weten dat ik in West Afrika woon in Guine-Bissau. Dat maakt het bestellen van je boek moeilijker i.v.m. het ontbreken van een post dienst, en DHL is te duur. Bovendien zijn 75% van de recepten niet van toepassing omdat ik hier de ingrediënten niet heb. Vragen. Kan ik Mandiaco (Casava) eten? of bevat dit teveel koolhydraten. Producten die ik hier heb:Zoete aardappel,witte/rode kool,sla,tomaten,paprika,cashew noten,div.tropisch fruit. Alles is onbespoten/biologisch, maar wel seizoen gebonden. Vlees, kip en vis voldoende en allemaal van scharrel vee. Dus daar moet ik het mee doen, maar ik heb al wel een paar goede tips van je gekregen. Groetjes, Ton.
  1. Hallo Ton, wat leuk dat je vanuit Afrika bezig bent met gezond eten door middel van mijn tips. Je zou het E-book van het 7×7 receptenboek kunnen aanschaffen. Deze ontvang je via de mail en kun je lezen op je E-reader, tablet, smartphone, computer of laptop. Of je zou het uit kunnen printen natuurlijk. Casave kun je af en toe best eens eten, het bevat behoorlijk wat koolhydraten dus doe dit niet te vaak als je snel wilt afvallen, hetzelfde geldt voor zoete aardappel. De overige voedingsmiddelen die je noemt kun je zoveel eten als je wilt. Super dat alles daar onbespoten en biologisch is, dat smaakt vast heerlijk en zo bevat het een hoop voedingsstoffen. Ga zo door met gezond eten. Groet Jasper
 17. Hoi Jasper, Erg enthousiast over jouw dieet en maak dagelijks gebruik van de boodschappenlijst. Echter heb ik een probleem. Ik gruwel van smooties:w Hoe ik ze ook maak, alles wat ik moet drinken vind ik vreselijk. Kan ik in plaats van de smooties, ook de ingredienten (groenten/fruit) gewoon zo eten? Of is het slanke effect er dan van weg? Met gemak kan ik een paar stukken fruit en groente op. Dus dat is het probleem niet:) Alvast bedankt voor de reactie. Groeten, Tineke
  1. Jammer dat je er van gruwelt, ze geven je direct een boost aan vitamines en mineralen. Groenten mag je altijd tussendoor eten, dat is erg goed voor je. Pas op met fruit, beperk dit tot 1 stuks per dag als je bezig bent met afslanken.
 18. Hallo Jasper, Ik probeer die energiereep hierboven te maken, maar in mijn blender wordt de chocolade en de dadels niet vermalen. Heb je nog tips voor me? Groetjes Esther
  1. Vaak helpt het als je er een beetje water bij doet!
 19. Wat een geweldig artikel! Ik ga er gelijk aan beginnen.
  1. Heel goed. Veel succes, en als je vragen hebt, of tegen bepaalde zaken aanloopt, laat het dan even weten!
 20. Mijn reactie is eigenlijk meer een vraag, hoe verslavend is zout? Heb n.l zelden trek in zoet maar wel in kaas, hartige worst en drop! Nooit in chips, ijs, snoep of koek en maar een enkele keer in Chocolade.
  1. Producenten van voedingsmiddelen weten vaak een combinatie van vetten, suikers en zouten in voedingsmiddelen te gebruiken die verslavend werkt. Het is dus zeker niet vreemd dat jij deze zoute trek hebt. Probeer zoveel mogelijk natuurlijk te eten, dan zal je merken dat de drang al snel minder wordt.
 21. mieke stoop
  op 27 september 2015 om 10:23 zegt
  ik ben heel erg blij met dit artikel, was een kleine maand geleden begonnen met 7×7 recepten en het smoothie boek. en was rap al 6 kilo kwijt, echter ik ging op vakantie, een wel verdiende na een teleurstellende van vorig jaar.(blijvend letsel opgelopen daar). ik was voornemens om te proberen me zo goed mogelijk te houden dat is me echter niet gelukt 🙁 , dus van de zes zat er zo weer 2,5 kilo bij. nu terug sinds vrijdag de 25e, ben ik weer goed begonnen. ik vroeg me echter wel af waarom ik zoveel was aangekomen, dat werd me door dit artikel toch wel duidelijk. ik heb eerlijk gezegd elke dag een wijntje of twee genomen en ook af en toe dat hele lekkere brood met aioli genomen. tja dus het is mn eigen schuld. maar nu ga ik er weer voor. groetjes `Mieke Stoop
  1. Goed dat je de draad weer opgepakt hebt Mieke. Die 2,5e kilo zal er snel weer af zijn. Zet hem op!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Maaltijden voorbereiden: zo maak je afvallen makkelijk

Als jij denkt dat gezond en koolhydraatarm eten meer moeite kost dan ‘normaal’ eten dan is dit artikel voor jou. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je jouw maaltijden...

Top artikel

Janet is 17 kilo afgevallen!

Janet is 17 kilo afgevallen door bezig te gaan met koolhydraatarm eten. Ze voelt zich energiek en geniet van heerlijke recepten.

Bekijk alle artikelen