Of je nou genetische aanleg hebt voor hart-en vaatziekten of een hoog cholesterol of niet, het is belangrijk dat de 4 grote “leugens” over cholesterol kent hoe je op een gezonde manier je cholesterol kunt verlagen. In dit artikel ga ik je in vogelvlucht door het steeds groter wordende cholesterol-probleem leiden, zonder belangrijke details weg te laten.

Als je dit artikel leest en toepast ga je:

 • Direct je cholesterol verlagen
 • Begrijpen hoe LDL cholesterol en HDL cholesterol werken
 • Weten wat de vier grote “leugens” van cholesterol zijn
 • Snappen waarom deze nooit aan jou verteld zijn

Het is zeer belangrijk dat je dit artikel goed leest en begrijpt, want als het op cholesterol en hart-en vaatziekten aankomt, kun je helaas niet vertrouwen op het advies van ‘betrouwbare’ instanties. Je moet je eigen onderzoek moeten doen en dit artikel is de beste plek om te starten.

Veel ‘betrouwbare’ instanties geven advies over het verlagen van je cholesterol. Als je de websites, van vele van deze instanties bekijkt, en hun advies over het verlagen van je cholesterol opvolgt, dan verlaag je inderdaad je totale cholesterol. MAAR je verhoogt daarbij de kans op hart en vaat of andere dodelijke ziektes!

Waarschijnlijk kijk je nu met gefronste wenkbrauwen naar het scherm. Hoezo, ik verlaag mijn cholesterol maar ik verhoog de kans op hart-en vaatziekten? Dat snap ik niet. Laat me je dit uitleggen..

#1: Cholesterol is niet het probleem

Cholesterol wordt vaak -ten onrechte- geassocieerd met hart en vaatziekten. Het is waar dat cholesterolgehaltes hoog zijn bij mensen met een grote kans op hart-en vaatproblemen. Maar dat betekent nog niet dat een hoog cholesterolgehalte de oorzaak is van deze hart-en vaatproblemen.

Stel je het volgende voor: in Amsterdam wordt voor een maand het vuilnis niet opgehaald. De zakken vuil stapelen zich week na week op. Na de tweede week al krioelt het van de ratten. In week drie komt er een vrouw uit Rotterdam,  ziet alle ratten en het afval en zegt: “Waarom hebben al die ratten dat afval mee gebracht?”Dat klinkt onlogisch toch? Hoe kunnen ratten nou afval meebrengen. Het punt is: de oorzaak en het gevolg liggen precies andersom.

Bij cholesterol en hart-en vaatziekten speelt precies hetzelfde. Net zo min als de ratten de oorzaak zijn van het rondslingerende afval, is een hoog cholesterolgehalte de oorzaak van hart-en vaatziekten. Zoals je in dit artikel kunt lezen geeft een hoog cholesterol aan dat er een probleem is, maar het is zeker niet de oorzaak.

De oplossing is niet je cholesterolwaarden te verlagen, maar om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Het verlagen van je cholesterolgehalte zou in de afval metafoor hetzelfde zijn als wanneer de gemeente Amsterdam het afvalprobleem probeert op te lossen door de ratten te verwijderen.

Het wetenschappelijke bewijs dat cholesterol niet de oorzaak is van hart-en vaatziekten is te vinden in deze studie. De studie werd uitgevoerd onder 1.940 mensen. Het blijkt dat de cholesterolwaarden (LDL) bij mensen die aan hart-en vaatziekten lijden niet anders is dan de cholesterolwaarden (LDL) bij mensen die daar niet aan lijden.

 

Er is ook wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat cholesterol niet de oorzaak is van verstopte bloedvaten of aderverkalking (of met een duur woord: atheromatose).

Al in 1936 is het Landé & Sperry niet gelukt een correlatie te vinden tussen cholesterolgehalte en atheromatose. Ook in een studie, gepubliceerd in ‘The American Heart Journal’ (in 1962 door dr. Marekin 106 onderzochte patiënten), wordt beschreven dat er geen correlatie gevonden was tussen cholesterol levels en atheromatose.

Er is nog een andere grote misvatting over cholesterol. Veel mensen denken dat je het cholesterolgehalte kunt verlagen als je cholesterolrijke producten uit het voedingspatroon verwijdert, echter…

#2: Er is geen correlatie tussen de hoeveelheid cholesterol die je via je voeding binnenkrijgt en de hoeveelheid cholesterol in je bloed

Ei, lever, kaas, vis, boter en vlees staan bekend om de hoge gehaltes cholesterol die ze bevatten. Veel dokteren en andere medici raden nog steeds aan deze producten te vermijden omdat ze de kans op hart-en vaatziekten zouden verhogen.

Men neemt dus aan dat ten eerste: het cholesterol in je voeding het cholesterol in je bloed verhoogt. En ten tweede: dat een hoog cholesterol in je bloed de kans op hart en vaatziekten verhoogt (we hebben zojuist al gezien dat die stelling niet correct is).

Deze aannames worden in de Farmingham Heart Study weerlegt. De Farmingham Heart Study is de grootste hart studie ooit uitgevoerd. In de studie worden de voedingspatronen, van maar liefst 15.000 mensen (inwoners van Farmingham, Massachusettes, USA) verdeeld over 3 generaties, en het effect van hun voedingspatroon op hun hart en bloedvaten bestudeerd.

Het onderzoek dat loopt vanaf 1948 en bestaat uit 1.200 deel-onderzoeken en is de meest complete en meest uitgebreide studie over hart en vaatziekten uit de medische geschiedenis.

De bevindingen van die studie liegen er niet om. In Archieves Of Internal Medicine (1992) concludeert Dr. Williams Castelli, ex-voorzitter van de Framingham Heart Study: Des te meer verzadigde vetten en cholesterol iemand eet, des te lager het cholesterolgehalte in het bloed is.

Dit betekent dus dat verzadigde vetten en cholesterol in je voeding juist je cholesterol verlagen.

En dat is precies het tegenovergestelde van wat de meeste doctoren en medici adviseren. Dit brengt ons meteen naar een andere stelling die –ten onrechte- door vele mensen voor waar wordt aangenomen.

De stelling dat dierlijke verzadigde vetten je cholesterolgehalte zouden verhogen. Het klopt dat verzadigde vetten, verkregen door het gedeeltelijke hydrogenering van onverzadigde vetten (ook wel transvetten genoemd), het cholesterolgehalte in je bloed verhogen, maar dit zijn geen natuurlijke of dierlijke verzadigde vetten.

#3: Dierlijke verzadigde vetten verhogen je cholesterol niet

In de studie ‘Cardiovascular disease in the Masai’ door Mann GV, et al. gepubliceerd in Journal of Atherosclerosis Research, 1964, wordt beschreven hoe een Afrikaanse stam gemiddeld 300 gram aan dierlijk vet per dag eet en één van de laagste cholesterolgehaltes heeft die ooit gemeten zijn in gezonde mensen. Dus uit deze studie kunnen we concluderen dat dierlijke vetten juist cholesterol verlagen.

Het meest verbluffende bewijs komt uit hedendaagse studies van mensen met diabetes en overgewicht (oa. Meckling et al. 2004, Sondike et al. 2003, Westman et al. 2002, Foster et al. 2003, Yancy et al. 2005 en Seshadri et al. 2004). De patiënten kregen een voedingspatroon voorgeschreven dat weinig koolhydraten en veel vetten bevatte. Tot wel 50% van hun calorie-inname waren verzadigde vetten. Desondanks gebeurde er niets met het totale cholesterol, niets met LDL-cholesterol, in sommige gevallen ging HDL-cholesterol omhoog en in alle gevallen gingen de triglyceriden omlaag.

In het tweede deel van dit artikel leg ik je uit wat LDL, HDL en triglyceriden zijn, maar in het kort is HDL & LDL ‘goed’ en triglyceriden ‘slecht’.

En als je nog meer wetenschappelijke studies bekijkt, kunnen we ook tot de conclusie komen dat…

#4: Verzadigde vetten veroorzaken –in tegenstelling tot wat veel mensen denken- geen hart en vaatziekten

De aanname dat dierlijke verzadigde vetten je cholesterol, en daarmee de kans op hart en vaatziekten zouden verhogen is gebaseerd op een studie die bekent staat als ‘The Seven Country Study’ van Ancel Keys en zijn collega’s gepubliceerd in 1953.

In deze studie wordt ‘bewezen’ dat vet eten de kans op hart en vaatziekten verhoogt. Het blijkt echter dan Ancel Keys onderzoek data van 22 landen tot zijn beschikking had, maar slechts de onderzoekdata van de 7 landen gebruikte die zijn hypothese ondersteunde.

In plaats van het de 7 landenstudie, zou het onderzoek dus de 22 landenstudie moeten heten. En als de data van alle 22 landen gebruikt zou zijn zou A. Keys nooit tot de conclusie gekomen kunnen zijn dat vet eten de kans op hart en vaatziektes verhoogt.

Meneer A. Keys heeft dus behoorlijk gemanipuleerd met de onderzoeksresultaten, door enkel de data te gebruiken die zijn hypothese ondersteunde. Hij heeft hiermee de hele medische wereld op het verkeerde been gezet.

Deze studie heeft ervoor gezorgd dat doctoren en de medische wereld jarenlang vet eten hebben afgeraden (om zo de kans op hart en vaatziekten te verminderen). Geheel onterecht!

In de afgelopen decennia zijn er talloze studies geweest die deze conclusie weerlegt hebben. Onder andere de resultaten uit de Framingham Heart Study geven aan dat de mensen die de meeste verzadigde vetten aten, het slankste lichaam hadden en het meeste bewegelijk waren.

Even een korte samenvatting van de belangrijkste leerpunten:

 • Er is geen correlatie tussen het cholesterol dat je via je voeding binnenkrijgt en je cholesterolgehalte.
 • Natuurlijke verzadigde vetten verhogen je cholesterolgehalte niet.
 • De kans op hart en vaatziekten wordt niet verhoogd door een hoog cholesterolniveau.

De stelling dat voeding met een hoog cholesterol (en de natuurlijke verzadigde vetten) je kans op hart en vaatziekten vergroot is dus niet juist.

Doe je eigen onderzoek

Voordat we iets dieper ingaan op wat cholesterol precies is, wil ik je er nog even op wijzen dat –als je je eigen onderzoek doet- je zeker studies gaat tegenkomen die het tegendeel lijken te bewijzen.

De oorzaak van deze schijnbare tegenspraak is dat de studies vaak niet volledig genoeg zijn uitgevoerd en dus niet representatief zijn. Een voorbeeld hiervan is de zeven landen studie, die we zojuist besproken hebben.

Hou dus goed in je achterhoofd dat niet alle wetenschappelijke studies voor waar aangenomen kunnen worden. Het is dan ook nog maar de vraag of de gepubliceerde onderzoeken een eerlijk beeld schetsen.

In dit filmpje zegt Ben Goldacre dat in de medische wereld bij lange na niet alle studies gepubliceerd worden en dat dit selectieproces niet altijd eerlijk verloopt. Hij zegt dat er vaak een selectie van de studies wordt gemaakt zodat er een bepaald beeld onder de doctoren ontstaat over een bepaalt probleem of medicijn, dat gunstig is voor bepaalde industrieën.

Zorg dat je altijd je eigen onderzoek doet voordat je andermans mening overneemt (inclusief die van mij!). Om je een eigen mening te kunnen formuleren is het belangrijk dat je weet wat cholesterol precies is.

In deel 2 van dit artikel wordt duidelijk beschreven wat cholesterol precies is in wat je kunt doen op het direct te verlagen. Je kunt het tweede deel van het artikel hier vinden.

Wat vind je ervan dat ze ons jaren lang een verkeerd beeld over cholesterol hebben voorgehouden? Laat een berichtje achter in de comments onderaan deze pagina.

Bonus sectie: (voor mensen met overgewicht)

Uiteindelijk gaat het jou er natuurlijk om dat je een zo gezond mogelijk leven leidt en dat je de kans op de levensgevaarlijke hart en vaatziektes verkleint.

In de Farmingham Heart Study waar ik eerder in dit artikel naar refereerde blijkt dat niet een hoog cholesterol de kans op hart en vaatziekten verhoogt, maar dat die kans juist verhoogt wordt door overgewicht.

Als jij overgewicht hebt is het belangrijk dat je daar zo snel mogelijk vanaf komt, want elke dag telt. Onderzoek aan de universiteit van Kopenhogen wijst uit dat niet alleen je hoeveelheid overgewicht de kans op overlijden verhoogt, maar ook de duur van het overgewicht (ook al is het maar een paar kilo).

Om makkelijk en succesvol af te vallen heb ik Jasper’s boodschappenlijst ontwikkeld. Op deze boodschappenlijst vind je enkel producten die je op een gezonde manier snel helpen afvallen – zodat je de kans op hart en vaatziekten snel doet verminderen.

Als je, je naam en emailadres hieronder invult dan stuur ik de boodschappenlijst direct naar je toe.

Daarna kun je hier het tweede deel van het artikel lezen.

Bekijk (69) reacties

Verberg reacties

 • Oma
  25/01/2019 om 3:00 pm

  De lever reguleert onze cholesterol. Medicatie om het cholesterol gehalte te manipuleren is dus zinloos want verlagende medicatie, dan gaat de lever net harder werken om de balans in stand te kunnen houden – logisch, toch?
  Bovendien werd het verband tussen cholesterol en hart- en vaatziekten absoluut ontkend én bewezen door hart-vaatchirurg Hartenbach reeds in 2006!
  Absoluut aan te raden is het boek van deze ervaren hartchirurg:
  De cholesterol LEUGEN! Laat jullie niks wijsmaken…deze chirurg legt duidelijk uit hoe het nu net zit met cholesterol en hoe dodelijk verlagende cholesterol medicatie wel is. Goed geïnformeerd zijn kan je leven redden…

 • Han
  18/11/2018 om 3:05 pm

  Over Cholesterol, hart en vaatziekten en tumoren / gebruik van dierlijke producten, is een documentaire op Netflix beschikbaar, geheten: ‘Forks over Knives’.
  Ik heb deze met veel aandacht bekeken en probeer mijn voedingspatroon er op aan te passen. Het beste volgens de docu zou zijn, dat je totaal geen dierlijke producten meer eet. (Alles onderbouwd met giga-studies). Hier lees ik over een studie onder die mensen die dagelijks 300 grams vet innamen en juist heel gezond bleken. Ik weet niet of je de docu kent en of wil bekijken, maar misschien kun je dingen in jouw opine bevestigen of ontkrachten?

 • Tamara
  05/10/2018 om 8:10 am

  Het levende bewijs hier. Juist mijn cholesterolwaardes gekregen. Ze zijn super door alleen maar koolhydraatarm (6 maand al) en meer vetten te eten, zowel verzadigde als onverzadigde.

 • Mieke
  07/09/2018 om 11:18 am

  Graag boodschappenlijstje

 • Peter Berling
  05/09/2018 om 6:22 pm

  Goedenavond,
  Nou had er al veel over gelezen, maar weet het nu zeker, kreeg vandaag van mijn huisarts als recept tegen hoge bloeddruk en een hoog cholesterol gehalte, Hydrochloride Thiaz Tev 12.15 mg (plaspillen) en Simvastatine TEV 40 mg, de combinatie zou mijn hoge (180) bloeddruk verlagen, nou lees ik over Simvastatine alarmerende berichten, dus deze ga ik niet gebruiken en is gif voor je lichaam en vooral voor de lever die juist het cholesterol niveau regelt in je bloed en lichaam, veroorzaakt altzheimer en kanker en alle andere ziekes, dus i.p.v van genezen doe je alleen maar kwaad, ik ga alleen de Hydrochloride proberen, was al begonnen
  met minder zout en suiker en een paar uur fietsen per dag, rode rist gist capsules zou dan een veilige oplossing zijn tegen een hoog cholesterol

  • Marleen
   07/09/2018 om 9:28 am

   Heel goed dat je gezonder bezig gaat met eten om je cholesterolwaarden te verbeteren. Stress kan ook een grote factor zijn. Voorkom stress, beweeg voldoende en eet volgens de koolhydraatarme methode, dat kan je helpen om je cholesterol waarden te verbeteren. Heel veel succes

 • mhagesteijn@live nl
  24/05/2018 om 12:23 pm

  Al is het al heel normaal dat bij ieder mens de cholesterol waarden schommelen van hoog
  naar laag, nog normaler is het dat bij het ouder worden deze waarden iets gaan stijgen.
  Het is in principe het meest gezonde wat een mens kan gebeuren, omdat de bescherming
  van al je lichaamscellen word ge optimaliseert .

 • Amarins Krol
  09/05/2018 om 9:38 am

  Hallo Jasper en team,

  Ik ben blij met dit artikel. Ik ben een omelet eter, maar durfde dit niet te vaak te doen, juist vanwege het risico op een te hoog cholesterol. ik zou dus heel graag je boodschappen lijst willen, zodat ik hier beter mee om kan gaan. Ik blijf het kiezen van een gevarieerd ontbijt het meest lastige vinden, dus wellicht kan dit mij helpen!

  Hartelijke groet, Amarins

 • Mandy
  26/04/2018 om 10:02 pm

  Interessant leesstof! Graag ontvang ik de boodschappenlijst. Bedankt.

 • Karin
  30/03/2018 om 8:45 am

  De arts van mijn moeder van 80 wil haar maar cholesterolverlagers geven waar ze ernstige spierklachten van krijgt. En maakt haar bang dat als ze het niet doet, dat ze een hartinfarct kan krijgen. Ik wil graag de boodschappenlijst. Alvast bedankt.

  • anita Mulderij
   30/03/2018 om 1:01 pm

   Hallo Karin,

   Ik stuur je de boodschappenlijst toe via de mail. Goed dat je je moeder gaat stimuleren om gezond bezig te gaan met eten.

  • Leonoor
   11/04/2018 om 1:53 am

   Nooit aan de cholesterolverlagers beginnen. Mijn moeder is na hevige ruzies met mijn vader na 25 jaar gestopt met de cholesterolverlagers. Bovendien is een hoger cholesterolgehalte juist bij vrouwen boven de 80, een teken van levendigheid. Helaas slikt mijn moeder nu nog 15 (!!!!) medicijnen. Maar het stoppen met de statines heeft haar duidelijk goed gedaan, ze had vreselijk vele pijn in haar knieën als ze uit de stoel kwam. Dat is nu 2 jaar later helemaal weg. En ze viel overdag alleen maar in slaap, heel erg. Ook dat is nu ze 86 jaar is veel minder.

   Het is niet de ouderdom komt met gebreken, nee medicijnen maken (oudere) mensen tot een wrak. Sappen uit de blender van biologische groente en fruit zijn heel gezond, makkelijk te drinken en verteren en heel snel opgenomen in je bloed. .
   Ik heb dit bedacht:
   Ze zeggen ouderdom komt met gebreken.
   Maar dat is niet altijd gebleken.
   Dus sta open, het kan ook anders lopen.
   Neem geen medicijn,
   voeding kan je redding zijn.

  • Loes Labij
   09/05/2018 om 9:00 pm

   Ik weet gewoon niet Wat ik lees betr, de Mevr. van 80 jaar die medicijnen MOET slikken

 • A. Huisman
  24/02/2018 om 6:54 pm

  Hallo Jasper

  Erg interessant allemaal. Ik let al erg op mijn voeding, maar eigenlijk doe ik maar wat. Je denkt dan dat je het goed doet. Zou jij mij aub de boodschappenlijst willen toesturen. Ik ben erg benieuwd. Alvast bedankt.

 • Veronica
  08/11/2017 om 1:49 am

  Hoi Jasper.

  Ik heb een hoog cholesterol gehalte en hoge trychiride. Heb ook aderverkalking in mijn nek slagaderen en de krans slagaderen bij mijn hart.
  Ik ben slank .Eet gezond. Drink geen alcohol.
  Hoe kan het dan dat ik dat allemaal heb.
  Ik heb bloedverdunners gekregen en Modalim ( dat is een cholesterol verlager zonder statines)
  Ik slik ook paraxotine (angst stoornis)
  Zou het kunnen dat de paraxotine misschien het cholesterol verhoogd?
  Als ik dit allemaal lees ik jouw artikel dan vraag ik me af waarom ik dan hoog cholesterol heb, omdat ik al veel eet wat jij schrijft en toch hoog cholesterol en aderverkalking heb.
  Alvast bedankt voor je antwoord

 • Bernadette
  04/10/2017 om 6:54 pm

  Hoi Jasper,
  Eindelijk na 10 jaar een helder antwoord van jou artikel.
  Ik ben 47 jaar en ben sinds 10 jaar vaatpatiënt. Op mijn 37e ontdekt dat ik aderverkalking had en dus etalagebenen waardoor ik in de medische molen terecht kwam en in beide beenslagaders gedottert moest worden. Omdat ik te jong was om dit te hebben ben ik grondig doorzocht en blijkt dat ik dit mankement geërfd heb van mijn ouders. Moeder overleed op 61e aan hartinfarct/stilstand en vader heeft ook een zwaar hartinfarct gehad. 8 jaar later op 68e overleden aan kanker. De chirurgen vertelde me dat ik teveel verkalkte cellen in mijn bloed heb. Nu is mijn vraag al 10 jaar bij de medici. Wat is de oorzaak hiervan en heb nooit een duidelijk antwoord gekregen en er werd steeds gezegd dat dit in verband staat met cholesterol. Nu komt het. MIJN CHOLESTEROL IS ALTIJD PERFECT IN ORDE GEWEEST EN ALLE WAARDES WAREN UITMUNTEND GOED, VOOR, TIJDENS EN NA MIJN AANDOENING EN NU 10BJAAR LATER NOG STEEDS PERFECT. Hoe kan het dan zo zijn dat dit met cholesterol te maken heeft. Ik ben best een Bourgondiër en hou van lekker eten, ook met name vlees, drink geen alcohol en snoep niet.Heb geen overgewicht en ik wandel veel en voel me top. Heb alleen een boedha buikje die ik er niet afkrijg. Kan ook nergens op internet vinden, van mijn situatie omdat het veelal bij oudere mensen voorkomt. Dus krijg ook geen antwoord op mijn vragen. Ik moet verplicht bloedverdunners en simvastatine slikken. Ik ben verder gezond maar van de statines krijg ik verschrikkelijke nachtelijke krampen in mijn kuiten. Dit is ook een bekend bijwerking bij deze pillen. Ik wil graag stoppen met deze pillen maar mag niet van de arts en moet deze uit voorzorg voor mijn kalkcellen blijven slikken. Ik durf dus ook niet goed te stoppen omdat ik in dubio zit. Heb gelezen dat als je 3x per dag 1 eetlepel kokosolie eet hetzelfde effect heeft als 1 simvastatinepil. Kan alleen nergens vinden dat dat ook echt waar is. Ik weet dus nu wel dat mijn vaataandoening niks met cholesterol te maken heeft. Wat raad jij me aan. Hoor graag van je. Groetjes Bernadette

  • anita Mulderij
   26/10/2017 om 12:32 pm

   Hallo Bernadette,

   Heel lastig dat de oorzaak nog steeds niet achterhaald is. Ik adviseer om zeker door te gaan met een gezonde levensstijl. Vermijdt snelle koolhydraten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen, vermijdt stress, slaap voldoende, drink geen koffie en vermijdt zuivelproducten.
   Aangezien de artsen deze medicijnen aanraden, zou ik niet zomaar stoppen. Kokosolie heeft een zuiverende werking op het lichaam, maar of dit de hele werking van een medicijn over kan nemen is denk ik niet wetenschappelijk bewezen. Kijk hier dus mee uit.

 • r Finke van heumen
  12/08/2017 om 2:24 pm

  mijn cholesterol is 1.4 en moet simvastatine gebruiken maar voel me niet lekker bij en mijn bennen gaat het ook slecht lopen woerd minder wad moet ik doen

  • anita Mulderij
   01/09/2017 om 4:04 pm

   Eet zoals in dit artikel omschreven staat en je zal merken dat je waarden snel beter worden. Als je klachten hebt overleg die dan ook even met je huisarts.

 • Loes
  23/07/2017 om 3:13 pm

  Beste Jasper,

  ik ben bijna 70 en al 50 jaar vegetarier. Ik weeg 60 kilo, 1.68 groot. Ik loop alles, doe wat yoga en neem de trappen i.p.v. lift. Al een paar jaar eet ik geen brood meer, smiddags eet ik een grote salade, aangemaakt met olijfolie en lijnzaadolie en een eitje, alles biologisch. smorgens een rijstwafel met dik kokosolie, bak in kokosolie en de weinige granen die ik eet zijn volkoren. Elke dag neem ik een Kelptablet, vit.D druppels en ruim vit. C. Edelgistvlokken voor de vit.B. Een paar maanden terug, na een wandeling in 30 graden, kwam ik in de supermarkt en had een kleine collaps, een kleine seconde even weg, daarna gewoon weer doorgelopen. Toch even naar de arts gegaan. Die heeft mijn bloed afgenomen, de cardioloog m’n hart nagekeken en mijn bloeddruk werd 24 uur gecontroleerd. Resultaat: m’n hart is perfect, hartslag langzaam, maar was juist goed. Collapsje was omdat je bloeddruk zakt door de warmte en het heel even m’n hersens niet kon bereiken, geen probleem, zei de cardioloog. Mijn gemiddelde bloeddruk is 123/80. In mijn bloed bleek ik geen plaques te hebben, geen diabetes, geen infecties, mijn triglyceriden in goede balans, eigenlijk alles in perfecte balans…maar , mijn cholesterol was 240 (LDL 169, HDL 71). Ze wilden mij meteen Statines voorschrijven, maar dat heb ik geweigerd. Hoe kan ik te hoog cholesterol (volgens de huidige voorschriften) hebben, terwijl ik alles eet en precies leef, al heel lang, waar andere mensen hun cholesterol mee omlaag moeten zien te krijgen?

  • Jasper Alblas
   07/08/2017 om 3:07 pm

   Wat vervelend Loes. Het kan zijn dat dit hoge cholesterol genetisch bepaald is. Ga eens na of er nog andere zaken in je leefstijl zijn die je kunt verbeteren. Heb je veel stress? Eet je nog zuivelproducten en drink je koffie?

 • Josha
  23/06/2017 om 7:18 pm

  Hoi jasper,

  Ik lees altijd met veel interesse je artikelen. Maar nu ben ik het even kwijt. Ik heb een te hoog cholesterolgehalte eveneens als mijn vader. Wij zijn beide superslank. Hoe verklaar je dan het te hoge cholesterolgehalte?

  • Anita Mulderij
   06/07/2017 om 8:07 am

   Hallo Josha, slank zijn zegt niet altijd wat over de gezondheid van je lichaam. De kans is groot dat jullie qua voeding nog niet optimaal eten. Ook het gebruik van koffie en stress hebben invloed op het cholesterolgehalte. Ik raad je aan om samen met je vader eens een paar maanden te eten volgens de recepten uit het 7×7 receptenboek, waarschijnlijk zal jullie cholesterolgehalte daarmee naar een gezond peil gaan. Groet Anita

 • Annelies Peters
  13/04/2016 om 7:57 am

  Hoi Jasper,

  Ik heb me de afgelopen dagen aan het verdiepen in jouw voedingsleer. Het spreekt me enorm aan. Was al een tijdje op zoek om een manier te vinden om het eetpatroon van mij en m’n partner te veranderen want ik werd zo langzamerhand niet goed van al het ongezonde wat ons door de media, de supermarkten en dus ook door de medische wetenschap wordt voorgeschoteld. Wat zijn er toch een rare mensen op de wereld die dit allemaal, waarschijnlijk om hun eigen zakken te vullen, verkondigen. Pas in het ziekenhuis gelegen met een zware dubbele longontsteking en het viel me op dat zelfs daar ongezond met voedsel wordt omgegaan. Ik was in korte tijd 5 kg. afgevallen. Dan komt er een diëtiste aan je bed om over je eetpatroon te praten. Ik zei haar dat ik vooral moeite had de warme hap tussen de middag op te eten omdat het me teveel was in 1keer. Ze stelde voor om als de koffie en theewagen kwam een snackje te nemen om zodoende op meerdere momenten op de dag iets te eten. Niets mis mee dacht ik zo. Wat scherts mijn verbazing waarmee ze toen afkwamen: marsen, Snickers, stroopwafels enz.
  Eigenlijk was ik er toen helemaal klaar mee en ben, toen ik eenmaal thuis was, op zoek gegaan naar iets om mijn eetpatroon om te gooien. Zodoende kwam ik op jouw website terecht. Heb inmiddels twee boeken van je besteld en ga er nu mee aan de slag. Ben echt heel blij met je en met de heldere en duidelijke manier waarop jij alles uitlegt.

  Groeten van Annelies Peters.

  • Jasper Alblas
   13/04/2016 om 9:43 am

   Hallo Annelies, Dank voor je bericht. Goed om te horen dat je blij bent met mijn artikelen. Het is inderdaad ongelofelijk hoe er in ziekenhuizen omgegaan wordt met voedsel en het voeden van mensen die ziek zijn. En dat terwijl gezonde voeding zoveel voor je kan betekenen als je ziek bent. Super dat je de bezig gaat met gezond eten volgens de 7×7 receptenmethode. Veel succes en hou me op de hoogte. Groet Jasper

 • Niloefar
  08/04/2016 om 1:33 pm

  Hoi Jasper, ik heb HDL van 2:5 en LDL van 6,6 dokter had vergeten om mijn totale cholesterol te meten. maar hij zei dat ik moet medicijnen gebruiken ik heb nog niet gedaan . ik heb 10 kilo over gewicht. wat is u advies? ik maak me een beetje zorgen. en kan je mij vertellen hoeveel is met deze 2 warden mijn totale cholesterol? kan aan de hand van die 2 warden we de totale warden bepalen? alvast bedankt

  • Jasper Alblas
   08/04/2016 om 3:30 pm

   Hoi Niloefar, vervelend van je cholesterol. Je totale waarden kun je het beste nog even navragen bij je arts. Waarschijnlijk zal je cholesterol weer normale waarden aannemen als je van je 10 kilo overgewicht af bent. Ga zo snel mogelijk aan de slag met gezond eten volgens het 7×7 receptenboek en hou dit 1-2 maanden vol en laat dan je waarden nog eens testen. Succes!

   • Els
    04/09/2016 om 12:04 pm

    Lieve Jasper, ja ik wil ook graag gezond eten en ik zou het fijn vinden als ik mijn man ook meekrig in deze strijd maar hijnis altijd sceptisch en wat de boer niet kent……
    Ik vraag mij af of die kokosolie geen kokossmaak geeft aan mijn karbonades en dergelijke? Kan ik er ook wel een beetje jus aan overhouden, ik zou het gewoon stiekem willen gaan gebruiken maar als mijn man dit proeft dan houd het op. Ik ben ook heel blij met al jouw tips, maar ik zal nu dubbel moeten koken omdat mijn man niet mee gaat in mijn nieuwe koken.

    Ik heb al meerder vragen gesteld maar ik vind geen antwoorden van je terug. Kun je die sturen op mijn mail?

    • Jasper Alblas
     06/09/2016 om 9:47 am

     Kokosolie geeft geen overheersende smaak aan je eten. Waarschijnlijk proeft je man het niet. Probeer gewoon te beginnen, grote kans het is gewone voeding, waarschijnlijk vindt je man de recepten heerlijk.

 • Marvin Alexander
  29/02/2016 om 2:52 pm

  Wederom een verhelderend artikel Jasper! Ook het geplaatste commentaar geeft veel aanvulling hierop. Ik werk voornamelijk met mensen met overgewicht die met een combinatie van beter bewegen en gezonder eten hun leven willen veranderen. Door het hanteren van een stricter dieet qua kcal behoefte is het soms even puzzelen hoe voedingsmiddelen binnen dat dieet wél binnen het gewenste aantal kcal blijven, maar toch alle noodzakelijke voedinsstoffen bevatten. Jouw artikel over eieren heeft al voor veel ademruimte gezorgd. Met de toevoeging van dit artikel (en deel twee) kan ik met een gerust hart ook andere producten rijk aan dierlijke vetten goedkeuren indien gewenst door de cliënten. Bedankt!

 • Erika
  17/01/2016 om 11:18 am

  Hoi Jasper,

  Mijn triglyceridewaarde is te laag.
  Overige cholesterol waardes zijn goed.
  Kan jij iets zeggen over te lage Triglyceride waarde, kan dit problemen veroorzaken en moet ik daar iets mee doen?

  • Jasper Alblas
   18/01/2016 om 3:48 pm

   Natuurlijk en koolhydraatarm eten kan ervoor zorgen dat ook je triglyceridewaarde in orde komt. Neem je voedingspatroon nog eens goed onder de loep: Eet je nog granen en suikers of bewerkte voedingsmiddelen? Volg de tips in dit artikel, grote kans dat de waarden weer op het juiste niveau komen.

   • Erika
    18/01/2016 om 6:11 pm

    Ik eet al lange tijd natuurlijk en koolhydraatarm, ik denk dat daar de lage triglyceridewaarde ook vandaan komt. Ik zie alleen maar informatie over te hoge triglyceridewaarde, maar niks over te lage waarde. Weet jij of dit van invloed kan zijn op je gezondheid?

 • Michel van Westing
  01/01/2016 om 11:15 pm

  Ha Jasper,
  Ik heb met veel interesse jouw artikelen gelezen.
  Als diabeet(type-2) met te hoog cholestorol en triglyceriden ben ik – net als zoveel anderen – op zoek naar gezonde voedingsgewoontes die makkelijk inpasbaar zijn in mijn dagelijks leven.
  Heb al behoorlijk wat websites gezien en net toen ik dacht dat b.v. roggebrood en griekse joghurt een goed alternatief voor ontbijt zou zijn…..begin ik nu weer te twijfelen. Hoe sta jij tegenover genoemde producten?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Gr. Michel van Westing

  • Jasper Alblas
   05/01/2016 om 3:00 pm

   Hallo Michel, Griekse yoghurt is prima, je kunt dit tot maximaal 3 x per week eten. Ga na het eten ervan altijd na hoe je je voelt. Heb je veel energie? Hoe voelt je buik? Je darmen? Veel mensen kunnen er niet goed tegen, maar sommigen ook wel. Test dit voor jezelf. Roggebrood kun je beter niet eten, het bevat bijna altijd tarwe. Een betere keuze is crackers van lijnzaad, amandelmeel of boekweitmeel. Leer het liefst de gewoonte om brood te eten af. Er zijn voedzamere alternatieven als ontbijt. Je leest ze hier.

 • Jeanet
  01/12/2015 om 8:27 am

  Hallo Jasper .ik ben 46 jaar en ik heb vorig jaar n lichte beroerte gehad heb geen overgewicht maar wel n hoog cholesterol. Zit natuurlijk aan de medicijnen en durf ook niet te stoppen. De angst voor n tweede is te groot. Wat is jouw advies?

 • Reinout
  27/03/2015 om 8:15 pm

  Volgens veelvuldig bewezen onderzoek is prof. Hartenbach ( de cholesterolleugen) van mening dat een laag cholesterol juist schadelijk is voor de gezondheid. Normaal zou zijn tussen de 6 en 9 mmol. Ga zelf stoppen met stamine slikken.

  • Ruud
   19/04/2015 om 9:30 pm

   Ik ben vaatpatient en heb choresterol besproken met mij vaatchirurg . Zij vertelde mij ook ook over statines .. Ik had veel bijwerkingen en het voorgeschreven gekregen van de cardioloog . Ze vertelde tevens sat met name de cardiologen voorstanders van de statines zijn,
   Ze gaf mij toestemming te stoppen en vertelde over de choresterol leugens ….
   Daarnaast heb ik gelezen dat van het medicijn wat ik gebruikte (crestor ) een derde van de gebruikers suikerziekte krijgt
   Ook daar schrok ik van

   Ik zelf geloof meer in deze theorie
   Maar het is wel een omschakeling
   Ga het in ieder geval proberen

   Lijkt me in ieder geven niet ongezond 🙂

   • Jasper Alblas
    20/04/2015 om 1:54 pm

    Inderdaad schrikbarend Ruud. Goed dat je gestopt bent en gaat voor de gezonde oplossing. Succes!

 • P.J.Wolff
  08/01/2015 om 12:23 pm

  Beste Jasper, Ik weet niet of je bekend bent met het boek “de grote cholesterolleugen” van Prof. Hartenbach. Hij is een cardiochirurg uit Munchen en toont aan hoe de grote farmaceutische industrieën de medische onderzoekscentra en de medische opleidingen manipuleren. Hij noemt naam en toenaam.Daardoor hebben hele generaties artsen de opvatting die jij aanklaagt. Deze industrieën spenderen millioenen aan de opleidingen, waarna ze later milliarden terug verdienen.
  Ook geeft hij voorbeelden uit z’n eigen praktijk. Hij legt ook duidelijk uit dat cholesterolen vervoerseiwitten zijn.
  Goed dat je deze zaak aan de kaak stelt. Groeten, Piet.

  • Jasper Alblas
   12/01/2015 om 5:09 pm

   Dank voor je support Piet. Ik zal het boek bestellen.

   • Cea
    25/06/2017 om 11:53 am

    Het genoemde boek van prof Hartenbach is nota bene al in 2002 uitgekomen!! We laten ons massaal voor de gek houden…daarom dank voor websites zoals die van jou, Jasper!

 • Anita
  29/12/2014 om 12:47 pm

  Dag Jasper,

  Door chemokuren en Tamoxifen ben ik aangekomen in gewicht. Ik zou heel graag jouw boodschappenlijst voor afvallen willen proberen.

  Alvast veel dank!

  • Anita Mulderij
   30/12/2014 om 2:31 pm

   Dag Anita,

   Wat vervelend dat je door de medicatie aangekomen bent in gewicht. Door middel van de juiste voeding kun je afvallen en je lichaam weer helpen om aan te sterken. Jaspers boodschappenlijstje en het 7×7 receptenboek kunnen je hierbij ondersteunen. Je kunt je inschrijven voor het boodschappenlijstje aan de rechterkant van de homepage van de website https://www.jasperalblas.nl/ in het blauwe vlak.

   Succes met afvallen!

   Groetjes Anita

 • Maria
  28/12/2014 om 4:34 pm

  Als een hoog cholesterol niet het probleem is, waarom is het dan zo belangrijk om het lager te krijgen?

  • Anita Mulderij
   07/01/2015 om 12:00 pm

   Dag Maria,

   Een hoog cholesterol geeft meestal aan dat er een probleem is en dat je lichaam niet gezond is. Daarom is het belangrijk om het lager te krijgen.

   Groetjes Anita

  • jan
   28/09/2015 om 2:13 pm

   De fabrikanten willen nog meer verdienen

 • Ton van den Goorbergh
  03/07/2014 om 10:33 am

  Bij jaarlijkse controle 5.9 cholesterol!
  Docter: verstandig om statines te gebruiken.
  Ik: nou, dat doen we dus niet.
  Ik: zet 5 personen, waarvan er 3 statines gebruiken, bij elkaar en ik haal er zeker 2 gebruikers tussen uit!
  Docter: uw eigen risico. (haha, is toch met alles)

  Ga in uw eigen kring maar na: opgeblazen, vaak rode gezichten, suffer/afwezig en trager dan ze voorheen waren.
  Ook hier is de remedie erger dan de kwaal.

  Heeeeeel belangrijk: maak je niet (mentaal) druk over allerlei zaken.
  En.. Beweeg, beweeg, beweeg, beweeg…, drink sloten water en eet nooit tot je zegt “ik zit echt vol”. Blijf zo veel mogelijk weg bij de medici en hun geliefde gifmengsels.

  Goede gezondheid, Ton.

  • Guus
   02/10/2015 om 6:46 pm

   Ton, dat overkomt mij nu ook. Cholesterol van 6,9 en dus roept de arts dat ik maar aan de pillen moet. Maar mijn HDL is 2,2 en dus ook erg hoog.
   Heb al die afleveringen van TROS (radar geloof ik) op internet gezien en dat liegt er ook niet om. Artsen schrijven volgens mij veel te snel medicatie voor.
   Ben wel gestopt met sterke drank en bier, af en toe een wijntje. Sport veel maar moet er inderdaad om denken meer water te drinken.

   • Jasper Alblas
    14/10/2015 om 3:58 pm

    Er wordt inderdaad vaak aan symptoombestrijding gedaan door medicijnen voor te schrijven, in plaats van het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Goed dat je gestopt met bent sterke drank en bier, dat kan al een groot verschil maken.

 • petra
  27/05/2014 om 5:05 pm

  statines zijn puur vergif. Ook ik had een cholesterol van 9.2 en kreeg dat in 2maanden naar 6.1. Door het volgen van een anti statine dieet. Vette vis, noten en zaden, appels met schil, bosbessen. Bovendien heb ik 2 onderzoeken gelezen die vermelden dat het gebruik van statines de kans op kanker vergroten. Zowel in japan als in scandinavie werd dit ontdekt. Statines leveren veel geld op.

 • TB
  22/04/2014 om 4:18 pm

  Goed stuk Jasper, dank voor de opheldering. Ik was benieuwd naar je boodschappenlijst omdat ik lijd aan overgewicht en hier vrij snel iets aan moet doen.

 • Math
  01/03/2014 om 11:23 am

  Sinds drie maanden bezig met IF, dus dagelijks periodiek vasten. Ik kan lezen dat dit bewerkstelligd dat je lichaam mede hierdoor in een herstelstand raakt.
  Afgelopen maand medische keuring gehad(55+), alles geweldig goed, van bloeddruk tot nierfunctie enz. Alleen een schrikbarend hoog cholestorol van >9.

  Vraag is of er een relatie kan bestaan tussen de effecten van periodiek vasten en de hoge cholestorol?
  Wat is raadzaam beleid om te volgen? Huisarts wil medicatie geven!

  • Jasper Alblas
   03/03/2014 om 9:09 pm

   Hallo Math,

   ik ben zelf geen voorstander van te lang of te vaak vasten. Het lijkt me niet heel natuurlijk en gezond voor je lichaam (af en toe een dag kan volgens mij geen kwaad maar niet langer).

   Ik ben van mening dat een gezond voedingspartoon (zoals aangegeven op mijn boodschappenlijst) en leefpatroon je cholesterol vanzelf naar een gezond niveau zal brengen. Daar zijn (meestal) geen medicijnen voor nodig.

   Veel succes!

 • linda
  21/02/2014 om 9:59 pm

  helemaal gelijk ik ben vandaag gewwest voor cholesterol en kwam op een waarde van 6.8 tehoog zeiden ze
  bloedruk goed suiker goed ik eet bio sport hou wel van een koekje heb geen overgewicht goede vetten zijn hoog bij mij ik deed dit bij de nationale aphotheek ze wilde me gelijk naar de dokter sturen en cholest verlagers aansmeren en dat ik veel risico loop ik heb hier veel over gelezen en ben het niet eens met de medici dat ios mijn opini nu ik dit lees denk ik zie je wel

  • Jasper Alblas
   22/02/2014 om 2:32 pm

   Ik ben van mening dat een gezond voedingspatroon de meeste problemen met cholesterol oplost. Er wordt naar mijn mening in de medische wereld inderdaad te snel naar medicijnen gegrepen.

   Goed dat jij je eigen onderzoek doet Linda.

 • Jan
  27/10/2013 om 3:56 pm

  Cholesterol verlagers(remmers) met name statines behoren tot een van de meest voorgeschreven medicijnen in het westen. Ook de patenten op deze medicijnen zijn nog steeds van kracht. Dus hier wordt door de pharma industrie goed aan verdient ten koste van de patient. Als je alleen de lange lijst van bijwerkingen leest wordt je daar al doodziek van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *