Gastric Bypass: afvallen met een maagverkleining

1221 likes
8794 leden
3 reacties

Wij krijgen wel eens vragen over maagverkleiningen. Vooral over een gastric bypass of maagomleiding.

Dat is niet zo gek. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen in Nederland een maagverkleining en dat aantal groeit nog steeds.

In dit artikel gaan we in op wat een gastric bypass is, wat de effecten zijn van deze maagverkleinende operatie en bekijken we mogelijke alternatieven.

Wanneer heb je overgewicht?

We zien steeds meer mensen die te zwaar zijn. Overgewicht is ook in Nederland een toenemend probleem. Inmiddels is de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar (1).

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of iemand overgewicht heeft. De meestgebruikte is de body mass index (BMI). BMI is een maatstaaf voor je overgewicht op basis van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht.

De BMI-categorieën voor volwassenen zijn:

 • Minder dan 18,5 = ondergewicht
 • Tussen 18,5 en 24,9 = gezond en normaal gewicht
 • Tussen 25 en 29,9 = overgewicht
 • Meer dan 30 = obesitas

Wil jij jouw BMI weten? Bereken hem hier!

Bij 14,7% van de Nederlanders boven de 18 jaar is het overgewicht zo erg dat we kunnen spreken van obesitas (1). Bij deze groep heeft zich zoveel lichaamsvet opgehoopt, dat het het risico op veel gezondheidsproblemen kan vergroten (2, 3, 4), waaronder:

 • Diabetes type 2
 • Hoge bloeddruk
 • Hartaandoeningen en beroertes
 • Bepaalde soorten kanker
 • Slaapapneu

Wat is een gastric bypass?

Om mensen met ernstig overgewicht te helpen, kan een maagverkleining door middel van een gastric bypass uitgevoerd worden.

Een gastric bypass is een maagoperatie waarbij de maag wordt verkleind tot een klein voormaagje en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Ook wordt een deel van de dunne darm uitgeschakeld.

Gastric bypass - maagomleiding

De operatie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd door middel van een kijkoperatie en duurt ongeveer een uur.

Het is een vrij heftige ingreep die niet zomaar wordt gedaan. Maar omdat er steeds meer mensen obesitas hebben, neemt het aantal operaties elk jaar flink toe.

Het resultaat van een gastric bypass is dat je alleen nog maar kleine porties kunt eten.

Bovendien zorgt de maagomleiding ervoor dat je niet meer alle voedingsstoffen en calorieën uit je voedsel op kunt nemen en daardoor val je af.

Verandering in eetgedrag

Eigenlijk is het doel van een gastric bypass-operatie dat er een verandering in het eetgedrag wordt afgedwongen. Dat afdwingen gebeurt doordat:

 • Je maag na de operatie kleiner is je dus sneller verzadigd bent. Overeten is bijna niet meer mogelijk.
 • Je lichaam minder voedingsstoffen kan opnemen, waardoor je gaat afvallen.
 • Het aangepaste maagdarmkanaal na de operatie heel slecht reageert op ongezonde vetten en snelle koolhydraten zoals suikers. Als je die niet meer binnenkrijgt, val je snel af.

Wanneer kom je in aanmerking voor een gastric bypass?

Je komt in aanmerking voor een gastric bypass als je een BMI van 40 of hoger hebt. Er zijn ook ziekenhuizen die een BMI van 35 of hoger hanteren. Vaak wordt er gekeken of je al langer last hebt van overgewicht (meerdere jaren) en of je ook andere klachten hebt, zoals:

 • Diabetes type 2 (suikerziekte)
 • Een hoge bloeddruk
 • Gewrichtsklachten
 • Slaapapneu
 • Depressieve klachten

Bovendien moet je vaak aantonen dat je al veel hebt geprobeerd om af te vallen. En je moet bereid zijn om je levenswijze en eetgewoonten radicaal te veranderen.

Wordt een gastric bypass vergoed?

Als je aan bovenstaande criteria voldoet worden een gastric bypass en het behandeltraject meestal vergoed. Overleg met je zorgverzekeraar wat voor jou geldt.

Dieet na de operatie

Wat veel mensen zich mogelijk niet of onvoldoende realiseren, is dat je na de operatie op dieet moet. Dat is A) om het ingekorte maagdarmstelsel niet te belasten. En B) om te voorkomen dat je opnieuw aankomt.

Ondanks dit dieet gebeurt het regelmatig dat mensen weer terugvallen in hun oude eetpatroon. Dat is niet zo gek. Je moet van de ene op de andere dag anders gaan eten en dat is niet makkelijk.

Mensen die na de operatie toch weer teveel gaan eten en nog steeds maaltijden met veel suikers en ongezonde vetten nemen, krijgen ook veel last van hun maag. Dit kan zelfs gepaard gaan met heftige buikkrampen, diarree, zweetaanvallen en hartkloppingen.

Na de operatie eet je in de eerste week alleen maar vloeibaar of fijngemalen voedsel. Hierbij is het belangrijk dat je voeding voldoende eiwitten bevat omdat je lichaam moet herstellen van de operatie. Ook zorgen de eiwitten ervoor dat je tijdens het afvallen genoeg spieren behoudt.

Daarnaast is het belangrijk dat je per dag minimaal 1,5 liter vocht drinkt (water, melkproducten, koffie, thee) om te voorkomen dat je uitdroogt.

Vervolgens ga je langzaam over naar je nieuwe, aangepaste eetpatroon dat je dus voor altijd vol moet gaan houden.

De effecten van een gastric bypass

Een gastric bypass werkt op twee manieren. Je maag is kleiner, dus je zit eerder vol en kunt niet meer zoveel eten. Daarnaast zorgt de verkorting van de dunne darm ervoor dat je lichaam slechts een deel van de voedingsstoffen opneemt. Dat betekent dat je ook op die manier minder calorieën binnenkrijgt en hierdoor val je af.

Deze ingreep kan een succesvol redmiddel zijn voor mensen bij wie afvallen door middel van een ander voedingspatroon en meer beweging niet lukt. Het gemiddeld gewichtsverlies bij een gastric bypass is 35-40% van het totale gewicht.

Als je dus een gemiddelde lengte hebt en 120 kilo weegt, val je ruim 40 kilo af. Een kwart van de mensen valt zelfs 48 kilo af.

Een maagverkleining vermindert de kans op gezondheidsaandoeningen die te maken hebben met obesitas zoals:

 • Diabetes type 2
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterol
 • Hart- en vaatziekten
 • Beroerte
 • Leververvetting
 • Slaapapneu

Er is een onderzoek dat aantoont dat mensen die aan diabetes type 2 en obesitas leden, na een gastric bypass flink afvielen. Ook verminderden hun diabetesklachten sterk (5).

De risico’s van een gastric bypass

Aan elke operatie zijn risico’s verbonden. Naast de gangbare risico’s die voor elke operatie gelden (zoals kans op infecties), zijn er nog bepaalde risico’s die komen kijken bij een gastric bypass:

 • In de eerste periode na de operatie kun je regelmatig last hebben van braken, misselijkheid en buikpijn. Dat komt omdat je maagdarmstelsel behoorlijk is aangepast en het lichaam heeft tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.
 • Ook diarree of juist verstoppingen zijn veelgehoorde klachten in de eerste maanden van het herstel.
 • Bovendien kan een vitaminetekort optreden omdat de ingekorte darmen onvoldoende kans krijgen om alle voedingsstoffen op te nemen. De hele twaalfvingerige darm wordt namelijk overgeslagen na een gastric bypass. Het tekort aan voedingsstoffen kan ook leiden tot haaruitval.
 • Bij 6 op de 1000 mensen ontstaan lekkages. Deze lekkages ontstaan op de plek waar de darm met de voormaag wordt verbonden.
 • Teveel afvallen na een gastric bypass komt ook voor. Te snel te veel afvallen is niet goed voor je lichaam. Dit kan leiden tot een extreem lage bloeddruk en galstenen.
 • Veel mensen hebben constant honger. Het maagdarmstelsel is weliswaar kleiner, maar het lichaam blijft nog steeds vragen om voedingsstoffen. En dat gaat gepaard met een hongergevoel.
 • Ook kunnen er psychische klachten ontstaan omdat je ineens maar heel weinig mag eten. Veel mensen vermijden dan allerlei sociale momenten met vrienden om niet in de verleiding te komen.

Programma’s

Reken voor eens en altijd af met eetbuien en krijg controle over je eetgedrag.

Bekijk programma

Alternatieven voor een maagverkleining

Kom je (nog) niet in aanmerking voor een vergoede maagomleiding of wil je liever geen operatie, maar wil je wel iets doen aan je overgewicht? Het is ook mogelijk om af te vallen door anders te gaan eten. In deze aanpak zijn wij bij Jasperalbas.nl gespecialiseerd.

Diëten werken niet. Vaak proberen mensen in een korte tijd zoveel mogelijk af te vallen. Dat werkt misschien tijdelijk, maar het is niet vol te houden. Diëten zijn veel te streng. Ze maken afvallen moeilijk en onnodig vervelend.

Wat je wilt, is een langetermijnverandering. Die kun je al bereiken met eenvoudige aanpassingen in je leefpatroon.

Voeding en levensstijl zijn de twee grote factoren die invloed hebben op je gewicht. Wat je op een dag eet en drinkt, en hoeveel je slaapt, beweegt en ontspant bepalen voor een heel groot deel hoeveel lichaamsvet je hebt.

Onze visie en aanpak

Raak bekend met onze visie op afvallen. Lees als eerste ons artikel over afvallen. Daarna kun je je bijvoorbeeld verdiepen in koolhydraatarm eten. Ook hebben we heel veel recepten voor je waar je meteen mee aan de slag kunt.

Lees de ervaringen van anderen over hoe zij hun gewichtsverlies hebben bereikt. Bijvoorbeeld het verhaal van Wil (- 30 kilo) of Eveline (- 40 kilo). Hun verhalen laten zien dat het kan!

Als je meer wilt weten, stel je vragen dan gerust aan een van onze gecertificeerde coaches tijdens het telefonisch spreekuur. Zij helpen je graag.

Tot slot: wil je direct aan de slag met een koolhydraatarm eetpatroon zodat je zelf kan ervaren hoe snel kan afvallen terwijl je heerlijk blijft eten?

Download dan hier onze gratis boodschappenlijst. Hierop staan alle producten die passen in een koolhydraatarm dieet. Het zal je verbazen hoe gezond én lekker je kan blijven eten terwijl je lichaamsgewicht verliest.

Jaspers boodschappenlijst

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis Jaspers Boodschappenlijst.

Ontvang Jaspers boodschappenlijst

[1] Overgewicht→Cijfers & Context→Huidige situatie. (z.d.). volksgezondheidenzorg.info. Geraadpleegd op 27 februari 2021, van https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie

[2] Health Risks of Being Overweight. (z.d.). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Geraadpleegd op 27 februari 2021, van https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/health-risks-overweight.

[3] Global burden of cancer attributable to high body-mass index in 2012: a population-based study, Dr Melina Arnold, Nirmala Pandeya, Graham Byrnes, Prof Andrew G Renehan, Gretchen A Stevens, Prof Majid Ezzati, FMedSci et al. Published: November 25, 2014 DOI: https://doi.org/10.1016/S1470-2045(14)71123-4

[4] Excess Body Weight and Incidence of Stroke. Meta-Analysis of Prospective Studies With 2 Million Participants. Pasquale Strazzullo, Lanfranco D’Elia, Giulia Cairella, Francesca Garbagnati, Francesco P. Cappuccio, and Luca Scalfi. Originally published 18 Mar 2010 https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.109.576967Stroke. 2010;41:e418–e426

[5] Madsen, L. R., Baggesen, L. M., Richelsen, B., & Thomsen, R. W. (2019). Effect of Roux-en-Y gastric bypass surgery on diabetes remission and complications in individuals with type 2 diabetes: a Danish population-based matched cohort study. Diabetologia, 62(4), 611–620. https://doi.org/10.1007/s00125-019-4816-2

Meer

Afvallen Blog

Deel dit bericht

Reacties (3)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Dat je koolhydraat arm moet eten naar gastric bypass is dus niet helemaal waar …er word juist op gehamerd dat je alles weer moet gaan eten …uitgezonderd dan de ongezonde koolhydraten zoals chips en gebak enz….ik heb zelf net gastric bypass en vind het ontzettend lastig dat je nu juist niet hoeft op te letten hoeveel suikers in producten zitten…wil dan ook zo gauw mogelijk weer koolhydraat beperkt in mijn dagelijkse systeem invoeren

 2. Jolanda bosten op 26 juni 2018 om 21:27 zegt

  Hallo ik hen er over ns aan denken om dit te gaan doen alleen ik moet weten of dit ook in duitsland is moet ik dan opzoeken

  1. Marleen op 27 juni 2018 om 09:05 zegt

   Mail deze vraag naar info@jasperalblas.nl, dan kunnen we kijken naar de mogelijkheden om eventuele producten in Duitsland te leveren.

 3. Dat je koolhydraat arm moet eten naar gastric bypass is dus niet helemaal waar …er word juist op gehamerd dat je alles weer moet gaan eten …uitgezonderd dan de ongezonde koolhydraten zoals chips en gebak enz….ik heb zelf net gastric bypass en vind het ontzettend lastig dat je nu juist niet hoeft op te letten hoeveel suikers in producten zitten…wil dan ook zo gauw mogelijk weer koolhydraat beperkt in mijn dagelijkse systeem invoeren

 4. Jolanda bosten op 26 juni 2018 om 21:27 zegt

  Hallo ik hen er over ns aan denken om dit te gaan doen alleen ik moet weten of dit ook in duitsland is moet ik dan opzoeken

  1. Marleen op 27 juni 2018 om 09:05 zegt

   Mail deze vraag naar info@jasperalblas.nl, dan kunnen we kijken naar de mogelijkheden om eventuele producten in Duitsland te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Post image

Top artikel

Beste Jasper: Mijn stoelgang verloopt moeizaam sinds ik koolhydraatarm eet

In deze editie van Beste Jasper wordt de volgende vraag van Sylvia behandeld. Beste Jasper, Sinds ik koolhydraatarm eet, verloopt mijn stoelgang moeizaam.  Het is niet meer elke dag, zoals normaal. Hoe...

Post image

Top artikel

Zetmeel: de verborgen suiker

Zetmeel ((C6H10O5)n) is een lange keten van aan elkaar geschakelde koolhydraten. In dit artikel lees je alles over de verborgen suiker, zetmeel. Zetmeel, een natuurlijke stof uit planten, maar lang niet zo...

Bekijk alle artikelen