Zonnebloemolie: gezond of niet?

29 reacties

8794 volgers

Je leest de laatste tijd steeds vaker dat zonnebloemolie helemaal niet zo gezond is als we jarenlang hebben gedacht.

En dát terwijl veel mensen deze olie bijna elke dag in de keuken gebruiken. Tijd om eens diep in de materie te duiken en duidelijkheid te scheppen.

Wat is zonnebloemolie?

Zonnebloemolie wordt geperst uit de pitten van de zonnebloem (Helianthus annuus). Een zonnebloempit bevat tussen 39% en 49% olie.

Het is een heldere, vrij dunne, vloeibare plantaardige olie, met veel vitamine E, een laag gehalte aan verzadigd vet en een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren (omega 6 en 9).

Zonnebloemolie heeft een lichtgele kleur, zachte, neutrale smaak en is tot een jaar houdbaar. Koud doen veel mensen de olie vaak over salades, en omdat ze goed bestand is tegen hitte, is ze enorm populair als bak- en frituurolie.

Onder invloed van licht, warmte en/of lucht kan zonnebloemolie oxideren en ranzig worden. Ze kan daarom het beste op een koele donkere plaats worden bewaard, goed afgesloten en bij voorkeur in een donkere fles.

Vetzuurpercentage in zonnebloemolie:

 • Linolzuur (omega 6): 62% (meervoudig onverzadigd)
 • Oliezuur (omega 9): 20% (enkelvoudig onverzadigd)
 • Palmitinezuur: 5% (verzadigd)
 • Stearinezuur: 4,5% (verzadigd)
 • Overige vetzuren: 1,5%

Hoe wordt zonnebloemolie gemaakt?

De zaden van de zonnebloem worden geperst met een hydraulische draaipers, of expeller.

Eén persing door de draaipers levert koudgeperste virgine-olie op. Deze vorm blijft het dichtst bij de natuur, en mag niet warmer worden dan 30 graden. Verhit je de olie meer, dan verandert de samenstelling en wordt deze ongezond.

Om oa. houdbaarheid van de olie te verlengen wordt deze virgine-olie verhit en verder bewerkt.

Deze bewerkte of ‘geraffineerde’ zonnebloemolie is niet alleen langer houdbaar, maar heeft ook een hogere rookgrens (zo’n 190 tot 230 graden Celsius). Let wel: bij grote hitte, zoals bij frituren, gaat veel van de voedingswaarde en gaan veel vitaminen verloren.

Transvetten

Naast verhitting is hydrogenering een andere bewerkingsmethode die vaak toegepast wordt. Hydrogenering is een chemisch proces dat plantaardige olie bij kamertemperatuur verhardt, zodat die smeerbaar wordt en gebruikt kan worden in snoep, gebak, koekjes, chips, crackers enz.

Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit proces is dat het transvetten produceert. Transvetten zijn (zoals vele wetenschappelijke onderzoeken onderschrijven) zeer ongezond.

In Amerika moeten transvetten worden vermeld op de verpakkingslabels, maar Europa loopt hier nog op achter.

Helaas is duidelijke etikettering de enige manier om zeker te weten of een product wel of geen transvetten bevat.

Let op, als je op een pak koekjes ‘zonnebloemolie’ leest, gaat het vaak om de ongezonde gehydrogeneerde vorm.

Dit probleem geldt dus alleen voor bewerkte producten, niet voor de zonnebloemolie zelf. Plantaardige oliën bevatten van nature geen transvetten.

Voedingswaarde

Oliën en vetten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze leveren calorieën en helpen vetoplosbare hormonen en vitamines door je lichaam te transporteren (in het bijzonder vitamine A, D, E en K).

Vetten en oliën zorgen voor een gezonde leverwerking en voorkomen ontstekingen en bloedstollingen. [1,2,3]

Vetten en oliën bestaan altijd uit een mix van verzadigde en onverzadigde vetten. De voedingswaarde wordt bepaald door de combinatie van de verschillende soorten vetzuren. [4]

Langjarige onderzoeken tonen aan dat voor optimale gezondheid de ratio van enkelvoudig onverzadigde, meervoudig onverzadigde en verzadigde vetten 1:1:1 moet zijn. (Al is dit nog onderwerp van voortgaand onderzoek.) [5]

Het is belangrijk te onthouden dat het bij je inname van vetten bovenal gaat om een correct evenwicht, niet per se om de vraag of een bepaald vet ‘goed’ of ‘slecht’ is (behalve transvetten – die zijn ronduit slecht voor ons). [6,7,8]

Onverzadigde vetten in zonnebloemolie

Zonnebloemolie bevat een combinatie van twee verzadigde vetten (palmitinezuur en stearinezuur), enkelvoudig onverzadigde (oliezuur, of omega 9) en meervoudig onverzadigde vetzuren (linolzuur, of omega 6).

Omdat de onverzadigde vetten het overgrote merendeel zijn in zonnebloemolie richt ik me alleen op deze vetten.

Zonnebloemolie die je gewoonlijk in de schappen van de supermarkt tegenkomt, heeft doorgaans een verhouding van 60-80% omega 6 en ca. 20% omega 9.

De grote hoeveelheid omega 6 is een probleem. Laat me je uitleggen waarom.

Belangrijke vetten: omega 3 en 6

Je lichaam kan veel verschillende vetten zelf aanmaken. Ze zijn dus niet noodzakelijk om ze regelmatig in je voeding op te nemen.

Een uitzondering hierop zijn de essentiële vetten omega 3 en omega 6. Deze moet het lichaam wel uit je voeding  halen.

Maar er zit nog een addertje onder het gras. Het is niet alleen belangrijk dat je alle twee de vetzuren binnenkrijgt, het is ook belangrijk dat je ze in de juiste verhouding binnenkrijgt.

Wetenschappers zijn het erover eens, dat die verhouding, de dagelijkse ratio, van omega 6 tot omega 3 moet zijn: 3:1. [9,4] of liever zelfs 1:1. [13]

Echter: in ons Westerse voedingspatroon ligt die ratio eerder rond 15:1.

Eet wat kip, ei, een handvol noten, en je krijgt al meer dan genoeg omega 6 binnen. Gebruik je dan ook nog zonnebloemolie om je maaltijden te bereiden, dan zadelen we ons lichaam onnodig op met een ‘overdosis’ omega 6.

Te veel omega 6 veroorzaakt een ongezonde verhouding met omega 3. Deze ‘onbalans’ maakt je vatbaar voor infecties, hart- en vaatziekten, arthritis, netvliesveroudering en auto-immuunziekten. [10]

De juiste balans

Om een goede balans te krijgen dien je twee dingen te doen:

 1. Eet meer omega-3
 2. Eet minder omega-6

Het is dus niet alleen voldoende om meer omega 3-rijk voedsel te eten. Het is tegelijkertijd belangrijk dat je veel minder omega 6 consumeert.

Zo trek je de balans sneller weer terug naar een gezonde 1:1 (in plaats van de ongezonde 15:1 – die de meeste mensen nu in hun voedingspatroon hebben).

Je begrijpt nu dat het niet verstandig is om een olie te gebruiken met hoge omega 6-waarde.

Daarom raad ik je af om gewone zonnebloemolie te kiezen. Zoek naar een alternatief voor je salades en bakken en braden – met zo min mogelijk omega 6 (linolzuur) en veel omega 9 (oliezuur).

Het goede nieuws is dat dit gezonde alternatief al bestaat…: de “high oleic”-zonnebloemolie. In tegenstelling tot de huidige, ‘ouderwetse’, soorten die de markt nog domineren, kun je deze variant wel veilig gebruiken.

Zonnebloemolie 2.0: high oleic – de gezonde variant

Halverwege de jaren negentig onderkende de zonnebloempitten-industrie in Amerika het hierboven beschreven omega 6-probleem, en begonnen telers nieuwe, hybride, zonnebloemen te kweken.

Niet via GMO, maar via traditionele, natuurlijke kruisbestuiving.

De oliën die uit deze pitten worden gewonnen, bevatten van nature hoge percentages – 60 tot 90% – enkelvoudig onverzadigd vet (omega 9) en slechts 9% meervoudig onverzadigd vet (omega 6).

Het tegenovergestelde van de originele zonnebloemolie!

Deze waarden van de high oleic-variant, die sinds 2000 op de markt is, zijn vergelijkbaar met die van avocado’s en olijfolie.

Recente medische studies bevestigen dat high oleic-zonnebloemolie onder meer LDL-cholesterol helpt verlagen en het risico beperkt op beroertes en hartfalen. [11]

Vergeleken met olijfolie heeft de high oleic-zonnebloemolie bovendien een hogere rookgrens, is ze minder gevoelig voor oxidatie en daardoor langer, tot twee jaar, houdbaar.

Deze soort is ook dikker en heeft stabielere moleculen dan gewone zonnebloemolie. Daardoor heeft ze minder te lijden van hoge temperaturen.

Je ziet dan ook dat de high oleic-variant snel is geadopteerd door de voedselindustrie, en hydrogenering wordt teruggedrongen. [12]

Vetzuurprofiel zonnebloemolie Enkelvoudig onverzadigd Meervoudig onverzadigd Verzadigd
Oliezuur (oleic)

(omega 9)

Linolzuur (linoleic)

(omega 6)

Palmitine en stearine vetzuren
High linoleic zonnebloemolie –originele 20 69 9
High oleic zonnebloemolie – beste! 82 9 9

Is high oleic-zonnebloemolie overal te krijgen?

In ons land loopt de voedingsindustrie met het gebruik van high oleic-olie voor op de consumentenmarkt. Ik verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is totdat wij deze nieuwe, gezondere variant ook volop in de winkels kunnen krijgen.

Je herkent high oleic-zonnebloemolie simpelweg aan de vermelding van “high oleic” op de productverpakking. In Nederland wordt ook de Engelse term gebruikt.

Ingeval dit niet vermeld staat, kun je ook zelf op het etiket aflezen of de olie wel of niet high oleic is. Kijk naar de verhouding tussen de enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren: die ratio moet minimaal 5:1 zijn.

Als je de olie nog niet gemakkelijk kunt vinden, gebruik voorlopig dan helemaal geen zonnebloemolie.

Goede alternatieven voor de huidige zonnebloemolie zijn dan: olijfolie voor koud gebruik, over salades en in sauzen en dressings; en kokosolie om mee te bakken en te braden.

Samenvatting, Jaspers advies

Ondanks een hoog vitamine-E-gehalte raad ik je aan ‘gewone’ zonnebloemolie te vermijden. De olie bevat veel omega 6 en verstoort de opname van omega 3.

High oleic-zonnebloemolie bevat veel minder omega 6 en is daarmee een veel gezondere keuze.

Omdat de high oleic-variant nog niet goed te verkrijgen is, raad ik je aan de volgende oliën en vetten te gebruiken.

 • Bakken en braden: kokosolie.
 • Koud, bijvoorbeeld als smaakmaker of (salade)dressing: extra vergine olijfolie.
 • Frituren: kokosolie.
 • Als voedingssupplement: krillolie (bevat veel omega 3 en kan dus helpen bij het verbeteren van je omega 6/3-ratio).

Beperk het eten en drinken van producten met veel omega 6 en kies meer voedsel met omega 3, zoals omega 3 eieren. Denk altijd in termen van balans en verhouding. Streef naar een ratio van omega 6 tot omega 3 van ongeveer 1:1.

Wees alert als je etiketten leest op de verpakking van koekjes, chips, taartjes enz. Daar kan “Zonnebloemolie” op staan, maar de kans is groot dat het in feite gaat om gehydrogeneerde olie, en er transvetten in zitten. Vermijd deze producten.

Wat is gezond?

Ik hoop dat dit artikel je duidelijkheid heeft gegeven over het beste gebruik van zonnebloemolie.

Vraag jij je af welke andere producten nou écht gezond zijn? Zorg ervoor dat je niet valt voor spookverhalen en marketingpraatjes, doe je eigen onderzoek.

Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Jaspers boodschappenlijstOp deze lijst vind je precies welke producten gezond zijn, en welke niet (met uitleg).

Als je enkele producten van de lijst eet zal je lichaam weer gezond worden, het zal weer gaan werken zoals het hoort.

En dat houdt in dat je automatisch al je overtollig lichaamsvet verbrandt, je cholesterol naar een gezond niveau zakt en jij je weer energiek en fit zult voelen.

Je kunt de lijst hier gratis downloaden.

 

 

Wat vond je van dit artikel?

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (29)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. D Hiemstr
  op 7 juni 2021 om 12:10 zegt
  De medische wetenschap heeft het altijd over te hoog cholesterol HDL LDL ten eerste is er maar één en ten tweede maar ik lever nooit te veel cholesterol aan, krijg je al te veel binnen dat maat het lever minder aan. De halve wereld slikt Statine terwijl het niet nodig is en ook nog erg ongezond. TROS Radar heeft er die uitzendingen over uitgezonden. En daar is nooit een arts die daar commentaar over geleverd heeft. De Magarine en de medicijnen fabriek verdiend hier kapitaal aan.
 2. Amy Lovendaal
  op 5 oktober 2020 om 10:10 zegt
  Goed en duidelijk artikel; complimenten ! Misschien goed te vermelden dat walnotenolie een heel goede olie is, met de juiste “omega-verhoudingen” (en ng veel meer gezonde voordelen.
 3. Ik vond het een goed artikel , duidelijk en sterk . Thanks , Godszegen
 4. D Hiemstr
  op 7 juni 2021 om 12:10 zegt
  De medische wetenschap heeft het altijd over te hoog cholesterol HDL LDL ten eerste is er maar één en ten tweede maar ik lever nooit te veel cholesterol aan, krijg je al te veel binnen dat maat het lever minder aan. De halve wereld slikt Statine terwijl het niet nodig is en ook nog erg ongezond. TROS Radar heeft er die uitzendingen over uitgezonden. En daar is nooit een arts die daar commentaar over geleverd heeft. De Magarine en de medicijnen fabriek verdiend hier kapitaal aan.
 5. Amy Lovendaal
  op 5 oktober 2020 om 10:10 zegt
  Goed en duidelijk artikel; complimenten ! Misschien goed te vermelden dat walnotenolie een heel goede olie is, met de juiste “omega-verhoudingen” (en ng veel meer gezonde voordelen.
 6. Ik vond het een goed artikel , duidelijk en sterk . Thanks , Godszegen
 7. Arjen van Slingerlandt
  op 13 september 2020 om 18:16 zegt
  Bedankt, deze informatie zocht ik precies!
 8. Hey Jasper, Heb je blogs over vetten met veel interesse gelezen, bedankt! Zoals ik het heb begrepen uit je blogs kun je enkelvoudige onverzadigde vetten verhitten, maar de meervoudige (zoals zonnebloemolie) niet. Ik vroeg me af als je high-oleïc zonnebloemolie gebruikt, je dit wel kunt verhitten, aangezien dit dan meer enkelvoudige onverzadigde vetten bevat? Ben benieuwd! Groetjes Miles
  1. Hoi Miles, de high oleic zonnebloemolie van goede kwaliteit is veilig om te verhitten.
 9. Geweldig artikel! Omega 3 tot 6 verhouding is ontzetttend belangrijk! Wanneer gaan de medische en voedings industrie dit eindelijk inzien? Ze hebben het nog steeds alleen over Verzadigd en onverzadigd vet
 10. Maureen Groven
  op 3 oktober 2019 om 11:13 zegt
  Als de verhouding omega 6 : omega 3 van zonnebloemolie niet goed is, is het dan ook niet goed om regelmatig zonnebloempitten te eten? (ca. 50 gram per week)?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 december 2019 om 15:19 zegt
   Tijdens het verwerkingsproces verandert de verhouding van de vetten. Daarom is het prima om zonnebloempitten te eten.
 11. Vanmiddag is bij de dokter gebleken dat sinds ik (de voor mij betaalbare!) kokosolie gebruik mijn LDL-cholesterol enorm gis estegen, dus daar ben ik mee gestopt – voordat er ongelukken gebeuren zoals bij Pascale. Ik ben net op zoek gegaan naar die high oleïc zonnebloemolie en kwam tot de conclusie dat de prijs hiervan gelijk is als die van milde biologische olijfolie. Nu is mijn vraag of bakken in die milde olijfolie niet net zo ‘gezond’ is als in die high oleïc zonnebloemolie.
  1. De vetzuren van olijfolie veranderen als je ermee gaat bakken. Dat kun je daarom beter niet doen. Je zou ervoor kunnen kiezen om grasboter of ghee te gebruiken om in te bakken.
 12. Pascale
  op 5 juli 2019 om 20:53 zegt
  Jullie spreken hier over kokosolie, maar kokosolie en andere producten van kokosnoten zijn wel heel slecht voor patiënten met een cholesterol probleem en zeker als de anders dichtgeslibd zijn . Daardoor heb ik vorige jaar 4 hersenen infarcten gehad met blijvende schade + ook dat linkse kant verlamd was . Dus geen cocos voor mij.
 13. Marion Schmitz
  op 14 februari 2019 om 10:55 zegt
  Goedemorgen Japser en collega’s, Gisteren heb ik eens geprobeerd koekjes te bakken met oleic oil. Ik deed dat altijd met olijfolie of zonnebloemolie, omdat ik geen boter gebruik. Het was nogal een gevecht om er een goed, handelbaar deeg van te maken, het bleef erg zacht. Kan dat komen omdat oleic oil zich anders gedraagt? Moet ik een andere hoeveelheid aanhouden. Graag je tips hierover. Vriendelijke groet, M. Schmitz
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 15:35 zegt
   Dit is lastig te zeggen Marion omdat dit meerdere oorzaken kan hebben. Mocht je hier meer vragen over hebben dan kunnen we met je mee kijken als je het gehele recept even mailt naar de klantenservice.
 14. christina
  op 12 januari 2019 om 18:04 zegt
  Ik lees etietten, als er zonnebloemolie bij staat, koop ik het niet, al lange tijd.. wilde weer even weten waarom ook alweer slecht.. na lezen vd info, zal ik weer koekjes etc etc laten staan, als dat erin zit.. Zit in heel veel producten van de AH. Ook hun taarten…
 15. Hoi Jasper Kan ik wel rijstolie gebruiken om gewoon vlees te bakken . Gr
  1. Gebruik liever kokosolie, grasboter of Ghee, deze zijn beter bestand tegen hoge temperaturen..
 16. Hoi Marleen, Ik zie in je reactie dat je ook kan frituren met high oleic zonnebloemolie, laatst zag ik bij de Hoogvliet biologische high oleic zonnebloem/frituurolie staan. Deze heb ik geprobeerd en was echt super! Bakt heerlijke krokante frietjes.
  1. Hey Karin, Fijn om te weten dat deze olie een heerlijk alternatief kan zijn om mee te frituren.
 17. Goede info, maar het is mij nog niet helemaal duidelijk of high oleic zonnebloemolie af te raden is als frituurolie. Wordt als zodanig namelijk aangeboden bij natuurvoedingswinkels en is stukken betaalbaarder dan kokosolie.
  1. Marleen
   op 28 juni 2018 om 13:12 zegt
   High oleic zonnebloemolie kan je als frituurolie en alternatief voor kokosolie gebruiken.
 18. roosje
  op 21 mei 2018 om 15:29 zegt
  Is het erg om zonnebloemolie te gebruiken voor een cake te bakken? Eet je niet elke dag natuurlijk.
  1. Marleen
   op 23 mei 2018 om 14:13 zegt
   Gebruik liever geen zonnebloem olie om mee te bakken. Door verhitting op hoge temperaturen ontstaan er namelijk stofjes die schadelijk zijn voor je lichaam. In plaats van zonnebloem olie kan je gebruik maken van kokosolie, avocado olie of rijstkiemolie.
 19. ik ben allergisch voor vis en zoek mij suf naar middelen waar omega 3 in zit die ik veilig kan nemen.
  1. Omega 3 zit onder andere in walnoten, zaden, zeewier, groene groente, lijnzaadolie en olijfolie. Eventueel kan je een omega 3 supplement op basis van algen nemen.
 20. Joep Feron
  op 7 januari 2018 om 17:01 zegt
  Hoi Jasper, Veel vette vis eten is gezond. Sommige vis worden ook verkocht in zonnebloemolie. Is dit nou een gezonde of ongezonde keuze?
  1. Hallo Joep, Vis in zonnebloemolie raad ik niet aan. Zonnebloem olie bevat veel omega 6 vetzuren, je kunt hier niet in bakken omdat deze vetzuren dan gaan oxideren. Koop liever verse vis bij de visboer. Qua hoeveelheid gifstoffen en chemische stoffen die vis kan bevatten is verse vis de beste keuze.
 21. Marieke
  op 22 april 2017 om 12:09 zegt
  Hoi Jasper, volgens het Voedingscentrum is kokosolie geen goed alternatief voor bijv. zonnebloemolie omdat het erg veel verzadigde vetten bevat! Wat is wél handig als frituurolie?

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Peulvruchten, gezond of niet?

Peulvruchten winnen aan populariteit. Zeker nu steeds meer mensen vlees vaker laten staan. Ze worden vanwege het hoge gehalte aan eiwit vaak gebruikt als alternatief voor vlees. We zochten uit of dat...

Top artikel

Weg met de zomerkilo’s

Het einde van de zomer is alweer in zicht. De meeste mensen zijn met vakantie geweest en langzaam begint er weer ritme in onze levens te komen. Voor veel mensen is het...

Bekijk alle artikelen