Een avocado helpt je niet alleen bij het afvallen, deze vrucht kan nog veel meer positieve effecten hebben op je gezondheid. Niet voor niets verwerk ik avocado regelmatig in mijn recepten. In dit artikel vertel ik je welke positieve gevolgen deze vrucht heeft op jouw gezondheid.

Gezonde vetten

Allereerst bestaat de avocado voor tweederde uit enkelvoudige, onverzadigde vetten. In de avocado zijn dit de gezonde vetten.

Deze gezonde vetten geven je direct energie en houden je bloedsuikerspiegel op peil, waardoor je vetverbranding op hoog niveau kan blijven draaien.

Ook ben je voor lange tijd verzadigd na het eten van een avocado, wat ervoor zorgt dat je beter bestand bent tegen suikertrek. Ik zie de vrucht daarom als een ideaal middel tegen overgewicht en diabetes.

Maar avocado’s hebben nog andere kwaliteiten…

Bescherming tegen ziekten

In 2012 voerde De Hass Avocado Board (HAB) een onderzoek uit onder fervente hamburgereters. De testgroep kreeg extra avocado op hun hamburger. Hoewel zij daardoor meer calorieën binnenkregen, bleek dat hun triacylglycerolen (een vetzuur) een paar uur na het eten van de avocado niet verhoogd waren.

De personen zonder avocado hadden wél een verhoogd percentage vetzuur in hun bloed. Ook was de bloeddruk van de avocado-testpersonen lager dan die van de hamburgereters zonder avocado.

Een lage bloeddruk, een lager percentage vetzuur. Allemaal positieve en welkome ‘bijwerkingen’ van de avocado. Maar dat is nog niet alles: een avocado helpt je ook om gezonde voedingsstoffen uit ander voedsel beter op te nemen.

Een natuurlijke superfood

Zelf eet ik vaak iedere dag een hele avocado. Ik verwerk deze in een salade, smoothie of eet hem gewoon als tussendoortje met peper en zout.

Als jij dat ook doet verhoog je jouw gezonde vetten en calorie-inname zonder dat je jouw eiwit en koolhydraten level verhoogt. Daardoor heb je direct energie en kan jouw lichaam verder gaan met het verbranden van vet.

Avocado’s zitten boordevol kalium en dat zorgt voor de juiste balans in je kalium-natrium verhouding in het lichaam. Om je fit en gezond te voelen is dit van groot belang.

Zoals je waarschijnlijk weet, is het slim om koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden wanneer je gezond wilt afvallen. Pasta, witte rijst, aardappelen, ontbijtgranen, brood en pizza passen niet meer in je eetpatroon als je echt een gezond lichaam wilt.

Als je deze producten weglaat, moet je ze uiteraard vervangen voor andere (gezonde) voedingsstoffen zoals vetten en eiwitten. Avocado’s zijn een van de beste natuurlijke vetbronnen, samen met kokosolie en omega 3- eieren. Ze zijn de perfecte aanvulling op je voedingspatroon als je af wilt vallen.

Voedingswaarden

De avocado is zo uniek in zijn voedingswaarden, dat geen enkel ander voedingsmiddel deze vrucht direct kan vervangen. Naast veel onverzadigde vetten, bevat een avocado twintig essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitamine B en E, foliumzuur en kalium.

Avocado’s zijn een van de veiligste fruitsoorten die op conventionele wijze worden gekweekt. Het is niet nodig om de biologische variant te kiezen. Door de dikke schil wordt de vrucht beschermd tegen alle bestrijdingsmiddelen.

Gezondheidsvoorden
Even op een rijtje, de gezondheidsvoordelen van avocado’s:

 • Ze helpen je bloedsuikerspiegel in balans houden waardoor ze overgewicht en diabetes helpen voorkomen.
 • Ze houden je hart- en bloedvaten gezond.
 • Ze verkleinen het risico op kanker.

Daar komen nog twee belangrijke voordelen bij die ik je ook graag even wil vertellen.

Dagelijks krijgen wij allerlei giftige stoffen binnen. Denk maar aan E-nummers, maar ook aan gifstoffen uit bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen die wij inademen of bestrijdingsmiddelen die wij door het eten van voedsel binnenkrijgen.

Dit zorgt ervoor dat onze lever veel werk te doen heeft om deze het lichaam uit te werken. Japans onderzoek heeft uitgewezen dat de avocado, van alle fruitsoorten, het beste beschermt tegen leverschade. Niet verkeerd dus om deze regelmatig te eten. Hoe minder gifstoffen in je lichaam, hoe beter het lichaam vet kan blijven verbranden.

Het gezondheidsvoordeel is de positieve werking dat het eten van avocado heeft op het cholesterolgehalte. Uit een studie, gedaan onder gezonde mensen en mensen met een hoog cholesterolgehalte, bleek dat gezonde mensen 16% afname van het totale cholesterollevel hadden. Bij mensen met een hoog cholesterolgehalte was dit een afname van 17% van het totale cholesterol, en een afname van 22% van het slechte LDL cholesterol en de triglycerides. Het goede HDL cholesterol nam met 11 procent toe. Het is dus zonde om deze heerlijke vrucht niet regelmatig te eten.

Hoe pel je een avocado?

Qua gemak is de avocado even wennen. Het lijkt lastig om hem te pellen, maar als je uiteindelijk de juiste manier hebt gevonden valt dit erg mee. Wat je waarschijnlijk niet wist is dat hoe je de schil eraf haalt een groot verschil maakt met welke voedingswaarden je uit de avocado haalt.

Je kunt de avocado het beste pellen met je handen. Net als een banaan.

 1. Snij de avocado over de lengte door, rondom de pit.
 2. Houd beide halfjes vast en draai ze rond in tegengestelde richting.
 3. Verwijder de pit.
 4. Snij beide helften doormidden.
 5. Gebruik je duim of wijsvinger om de schil eraf te pellen.

Hoe kan de avocado jou helpen aan een gezond lichaam?

Over het algemeen worden avocado’s rauw gegeten; in salades bijvoorbeeld. Één van mijn favoriete manieren om avocado’s te eten is als tussendoortje met een beetje Himalaya zout, peper en citroensap.

Dat is echter niet de enige manier om een avocado te eten. Probeer dit eens:

 • Vervang olijfolie door avocado en bak er in. Gebruik dezelfde hoeveelheid avocado als dat je normaal zou toevoegen als vet.
 • Gebruik avocado in je smoothie. Hierdoor krijgt je smoothie een heerlijke romige textuur.
 • Ook voor je kinderen is avocado een hele goede aanvulling op hun eetpatroon. Zelfs voor baby’s is het aan te raden om avocado’s te pureren samen met andere groenten- en fruitsoorten. Ze vinden het heerlijk en het heeft een veel hogere voedingswaarde in vergelijking met potjes babyvoeding uit de supermarkt.
 • Maak er soep van.

Eet elke dag een avocado

Wil jij:

 • Je vetverbranding boosten.
 • Je bloedsuikerspiegel in balans houden.
 • Gezonde hart- en bloedvaten.
 • Je buikvet verbranden.
 • Je lever beschermen.
 • Een gezond cholesterolgehalte.
 • Het risico op kanker verkleinen?

Eet dan elke dag een avocado en andere gezonde recepten en krijg het slanke en gezonde lichaam dat jij verdient.

Bekijk (59) reacties

Verberg reacties

 • Arely
  27/02/2019 om 1:12 pm

  Hallo Jasper,
  Ik eet al enkele maanden bijna elke dag avocado, soms een halve, soms een hele. Maar ik doe ze met de schil in de blender samen met een teentje knoflook. Nu vraag ik mij af of het wel slim is om ze met de schil op te eten? Ik heb er geen echt probleem mee maar soms kan ik al eens een buikpijntje krijgen (al eet ik ook wel dagelijks verschillende soorten noten). Ik kan nergens vinden of ze echt schadelijk zou zijn bij dagelijkse inname, hebt u me enige raad?
  Mvg,
  Arely.

  • Jasper Alblas
   01/04/2019 om 11:49 am

   Hallo Arely, de schil van een avocado is niet bedoelt om te eten, je doet er goed aan om ‘m te verwijderen en enkel het vruchtvlees te eten.

 • Anita
  23/01/2019 om 9:05 pm

  Hoelang kan je een advokado bewaren uit de schil en in een bakje in een gewoon keuken kastje of koelkast

  • Jasper Alblas
   30/01/2019 om 8:02 pm

   Avocado wordt snel bruin. Je kunt het beste het deel waar de pit nog in zit bewaren in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Om te voorkomen dat ie verkleurt zou je er eventueel nog wat citroensap over kunnen gieten. De avocado kan in de meeste gevallen maximaal 2 dagen gebruikt worden.

 • Ann Verhoeven
  02/10/2018 om 6:13 pm

  Hallo Jasper,

  Avocado`s schijnen helemaal niet duurzaam te zijn. Hun teelt vereist heel veel waterverbruik heb ik vernomen. .
  Wat weet jij daarover?

 • Mieke Susan
  15/06/2018 om 7:26 pm

  Ik ben allergisch voor avocado’s . Waar kan ik het door vervangen in de recepten?

  • Marleen
   19/06/2018 om 9:41 am

   Hallo Mieke,

   Avocado kan je vervangen door noten, zaden, pitten of vis.

 • Thijs Simons
  04/05/2018 om 12:15 pm

  Hey Jasper,

  Die avocado’s zijn dus wel echt super goed voor je! Jammer dat je zo taai door dat schilletje heen bijt. Weet je misschien ook waarom je in de supermarkt wel in avocado’s mag knijpen maar niet in tomaten of bananen. Ik raak daar namelijk erg verward van en vind het ook niet lekker dat de halve supermarkt in mijn eten heeft lopen porren, maar dat ben ik haha. Misschien wel goed voor de weerstand! Oh ik draai een beetje om m’n punt heen. In ieder geval reuze bedankt voor deze blog en ik hoor graag van je terug!

  • Marleen
   07/05/2018 om 2:29 pm

   Hallo Thijs,

   Avocado’s zijn zeker goed voor je gezondheid ze zitten vol met gezonde voedingstoffen. Avocado’s kan je door de midden snijden, schillen en ontpitten. Hierdoor heb je geen last meer van het schil.

   In avocado’s kan je beter ook niet knijpen, dit om bruine plekken te voorkomen. Ik denk dat supermarkten dit over het algemeen niet kunnen tegenhouden.

   Heel veel succes verder.

 • Annette
  28/02/2018 om 8:42 am

  Hai, ik ben één groot fan van avocado….heerlijk en gezond. Nu hoorde ik pas geleden dat het eten van de pit óók heel goed is? Wat is jouw mening hierover en hoe zou ik de dan het beste kunnen eten of verwerken door mijn voeding.

  • Jasper Alblas
   28/02/2018 om 10:40 am

   Hallo Annette,

   Naast dat er nog weinig onderzoek is gedaan, wordt er ook geroepen dat de avocadopit elementen bevat die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. laat die pitten voor nu nog maar even liggen. Concentreer je in plaats daarvan op het heerlijk zachte vruchtvlees!

 • Nell
  05/10/2016 om 11:50 am

  Hallo Jasper.
  Jij hebt het in het smoothie afslanken plan om je lichaam te ontgiften. Eerst deze stoffen uit het lichaam en dan begint de vetverbranding. nu rook ik en dan zal ik steeds gifstoffen in mijn lichaam hebben. Ik ben 2 weken bezig met je dieet en ben nog maar 1 kilo afgevallen. hoe zit dit eigenlijk

  • Jasper Alblas
   10/10/2016 om 1:42 pm

   Hallo Nell, je zal altijd gifstoffen binnen blijven krijgen, ook door luchtvervuiling en chemicaliën. Hoe gezonder je echter leeft hoe meer je je lichaam kunt ontgiften, deste beter het zal werken en hoe makkelijker je vet zal verbranden. 1 kilo is een mooi resultaat, focus je vooral op het aanleren van gezonde eet- en leefgewoonten en ga in kleine stapjes, dan volgen de kilo’s vanzelf. Ga zo door en probeer ook te stoppen met roken. Dat is uiteindelijk voor alles beter. Succes! Groet Jasper

 • tineke
  17/08/2016 om 1:10 pm

  Ha Jasper,
  Ik wil echt 20 kg afvallen. Weet dat het mij moeite gaat kosten maar het moet! Ik vraga mij af wat voor mij de beste manier is, smoothie afslank plan of de 7×7 afslankrecepten (met boodschappenlijsten etc)Heb het inkijk exemplaar bekeken 7×7 afslank receptenboek maar zie geen inkijk exemplaar mbt smoothie. Houdt dit plan in dat je voor iedere maaltijd een smoothie maakt of is het de bedoeling dat je 1 of 2 maaltijd vervangt door een smoothie en bv de hoofdmaaltijd haalt uit het receptenboek?
  Ik hoor het graag van je

  • Jasper Alblas
   17/08/2016 om 3:28 pm

   Hallo Tineke,

   Er staan drie verschillende programma’s in het boek met uitleg welke handig is om te volgen:

   -Het kickstart programma ( 10 dagen) : ontbijt + avondmaaltijd =Smoothie Lunch + tussendoortje = vast voedsel naar keuze ( bij voorkeur een van de maaltijdrecepten uit het plan of een recept uit het 7×7 receptenboek)

   -Het Breek door je plateau programma( 10 dagen) = ontbijt + avondmaaltijd + tussendoor = Smoothies Lunch = vast voedsel naar keuze ( bij voorkeur een van de maaltijdrecepten uit het plan of een recept uit het 7×7 receptenboek)

   -Het Onderhoudsprogramma= 1 maaltijd en 1 x tussendoor = smoothie de overige maaltijden vast voedsel naar keuze ( bij voorkeur een van de maaltijdrecepten uit het plan of een recept uit het 7×7 receptenboek)

   De combinatie van beide boeken is ideaal. Kies je voor 1 boek dan raad ik je aan te beginnen met het Smoothie Afslank Plan. Veel succes, het gaat je zeker lukken!

   Groet Jasper

 • Jacqueline Treffers
  10/08/2016 om 6:42 pm

  Hoi Jasper, eerst wilde ik even zeggen dat het smoothie afslankplan helemaal geweldig werkt, ik ben enorm aangekomen (20 kg)doordat ik in de overgang zit, en ik was eigenlijk zelf al begonnen in maart door te stoppen met koolhydraten uit brood, aardappels , pasta en rijst, ook ben ik gestopt met suiker, ik was 1 maart 85 kg en 1 juli woog ik 77 kg, toen ben ik een week op vakantie geweest en daarna ben ik begonnen met jou smoothie plan,ik ben nu 17 dagen bezig en ben 5 kilo kwijt, ik ben gewoon begonnen met de 10 dagen kickstart programma en ben nu op dag 7 van het breek door je plateau programma,ik heb ook moeite met de avocado maar na wat zoeken op Google heb ik een recept gevonden zodat ik ze eerst kan pureren ( met citroen) met de blender en dan invriezen in siliconen cupcake vormpjes om ze vervolgens per stuk in een smoothie te doen,en dat werkt perfect,ik ben heel blij met dit resultaat en hoop op 68kg te komen, maakt niet uit hoelang ik er over doe, maar met het plan en het 7×7 receptenboek weet ik zeker dat het nu wel gaat lukken !!!!

  • Jasper Alblas
   11/08/2016 om 3:00 pm

   Hallo Jacqueline, wat een goede creatieve oplossing heb je gevonden. Fijn dat dat voor jou werkt. Bij de AH zijn tegenwoordig ook bevroren stukjes avocado te vinden die je zou kunnen gebruiken. Als je avocado niet lekker vindt, kun je de hoeveelheden verkleinen en als het echt tegen staat kun je het weglaten uit de smoothies. Super om te lezen dat je zulke goede resultaten hebt bereikt, die laatste 5 kilo gaan je ook zeker lukken. Veel succes verder, ga zo door en laat me weten als je je streefgewicht hebt behaald! Groet Jasper

 • Loes
  10/08/2016 om 12:13 am

  Hallo Jasper, ik ben onlangs begonnen met het dieet. Het is een beetje zoeken en uitproberen, maar dat gaat zeker lukken. Waar ik problemen mee heb is het volgende: na een goed diner en een gezonde snack krijg ik in de loop van de avond toch echt een honger gevoel. Als ik dat negeer, kan ik niet in slaap komen en krijg ik hoofdpijn en maag pijn. Wat kan ik op de late avond nog eten om dit te voorkomen?

  • Jasper Alblas
   10/08/2016 om 8:27 am

   Hallo Loes, het kan zijn dat je honger en dorst met elkaar verwart. Probeer op zo’n moment een groot glas water te drinken en hou dit eens een week vol om te kijken of je nog steeds hoofdpijn en maagpijn ervaart. Als dat het geval is dan kun je in de avond bijvoorbeeld een kwart avocado, een gekookt eitje, wat onbewerkte noten, zaden of pitten of een groene smoothie nemen. De voorkeur krijgt om 3 uur voordat je gaat slapen niets meer te eten en enkel water te drinken. Eten voor je gaat slapen kan de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden, ook kan je eten beter verteren en je hormoonhuishouding beter herstellen als je in de avond niet meer eet. Groet Jasper

 • Judith Keuning
  27/07/2016 om 12:41 pm

  Hallo Jasper,

  Wat doe ik als de advocado van binnen helemaal vol bruine vezels zit. Ziet er erg onsmakelijk uit dus neem nu maar weer een andere.

  • Jasper Alblas
   27/07/2016 om 2:38 pm

   Dat is vervelend. Je kunt als je een avocado koopt altijd testen of je een goede te pakken hebt door het bovenste pitje eraf te halen. Als het daaronder lichtgroen is, is die dat van binnen ook. Is het bruin? Dan is de kans groot dat ie dat van binnen ook is.

 • Elly
  26/06/2016 om 10:48 am

  Hallo Jasper, in jouw recepten gebruik je vaak kokosolie om te bakken. Dit vet schijnt een van de slechtste te zijn die je kan gebruiken (hoe harder het vet hoe slechter).
  Ik heb het een tijdje vervangen door advocadoolie, dat is gezonder maar erg duur en niet makkelijk in de standaardwinkels verkrijgbaar.
  Waarom gebruiken koolhydratenvrij dieeeten die slechte kokosolie en Wat zou je je als alternatief aanbevelen.

  P.s. Je recepten gebruik ik nu 4 maanden en ben al 13 kilo afgevallen. Dank je.

  • Jasper Alblas
   27/06/2016 om 9:09 am

   Hallo Elly, wat een mooi resultaat! hier lees je mijn visie op kokosolie. Ga zo door met gezond eten. Groet Jasper

 • Ria
  15/06/2016 om 9:29 pm

  Beste Jasper,
  In het 7×7 afslankboek staan elke dag 2 tussendoortjes.
  Je blijft gewoon de hele dag eten. Is het erg als ik niet die tussendoortjes eet?
  We hebben ’s avonds rond 18.30 uur het eten pas op dan kan ik niet voor 20.30 uur ook nog eens snacks naar binnen werken dat is pas echt lekker rond 21.00 uur op z’n vroegst.
  Dus drink ik .p.v. koffie maar een 1/2 water en ga dan om 22.00 uur naar bed.

  • Jasper Alblas
   16/06/2016 om 3:21 pm

   Je hoeft zeker niet alle tussendoortjes te eten. Luister vooral naar je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Eet het liefst 3 uur voordat je gaat slapen niets meer. Hier lees je precies hoeveel je het beste kunt eten als je bezig bent met afvallen.

 • Anneloes
  16/05/2016 om 12:56 pm

  Beste Jasper,

  Deze week ga ik beginnen met het Smoothie Afslank Plan. Echter, ik ben allergisch voor avocado; ondraaglijke buikpijn, zelfs al bij een klein stukje in sushi. Ik lees dat er niet echt een vervanger is, maar heb je nog een advies wat ik bijv. ter vervang kan gebruiken in een smoothie?

  Hoor het graag, alvast bedankt voor de reactie en gezonde 😉 groet,
  Anneloes

 • Pauline
  04/05/2016 om 10:42 pm

  Hoi Jasper,

  Bedankt voor al je werk m.b.t. het kokosvet en de avocado’s.
  Een heerlijk recept voor op een boekweit cracker of met sla, tomaat, komkommer, als tussendoortje.
  – 1 eetrijpe avocado
  – 1 hardgekookt Omega 3 ei (afgekoeld)
  – 1 eetlepel gesnipperde uitjes (of lente uitjes)
  – wat citroensap
  – peper, theelepel kerrie of nog liever kurkuma en (Keltisch) zeezout

  Prak alles door elkaar en je hebt een heerlijk resultaat.

  Groetjes, Pauline

 • Edo Kwant
  04/05/2016 om 11:21 am

  Hoi Jasper,
  Ik eet regelmatig al een advocado. Ik s morgens wel een advocado op een sneetje roggen brood. Is dat goed of moet ik dit niet doen.

  • Jasper Alblas
   04/05/2016 om 4:18 pm

   Goed dat je regelmatig avocado eet. Laat het roggebrood liever weg. Eet bijvoorbeeld een eitje bij de avocado of beleg een cracker van niet-granen (boekweitmeel, quinoameel, kastanjemeel of hennepzaad etc vd natuurwinkel) ermee.

 • Els
  03/05/2016 om 8:02 pm

  Hoi Jasper heb zojuist je boek bestelt 7×7 afslanken.wacht in spanning af ben benieuwd.Groetjes Els

 • Maes Marc
  02/05/2016 om 12:07 pm

  Hallo Jasper,
  Wat ik me al een tijdje afvraag is of avocado-olie puur drinken (één eetlepel of twee per dag?) ook goed is?
  Ik eet regelmatig avocado, maar als de olie drinken ook goed is voor de gezondheid, dan is dat toch eenvoudiger.
  Groetjes, Marc.

  • Jasper Alblas
   20/05/2016 om 2:33 pm

   De voorkeur krijgt het eten van de vrucht. Af en toe kun je ook best eens een eetlepel olie eten. Mits het een pure onbewerkte olie van goede kwaliteit is.

 • bosch vic
  06/04/2016 om 12:09 pm

  bedankt voor de tip Jasper ,ik ga zeker advocado,s ,kopen omdat ik soms te weinig kalium heb in men bloed voor goed te fietsen ,bedankt voor alle tips ,gr vic

 • Smink
  03/02/2016 om 12:04 pm

  Dag Jasper,
  weet jij een alternatief voor avocado? Ik lust echt geen avocado, maar zie wel alle voordelen wat gezonde aspecten betreft. Bij voorbaat dank voor je reactie.

  • Jasper Alblas
   03/02/2016 om 12:13 pm

   Er is geen ander voedingsmiddel dat qua voedingsstoffen precies gelijk staat aan avocado. Zorg ervoor dat je voldoende gezonde natuurlijke vetten binnenkrijgt uit omega 3 eieren, vette vis, oliën en noten, dan kun je de avocado weglaten als je deze niet lust. Eventueel kun je eens proberen het door een smoothie te gebruiken, misschien dat je het dan wel lust.

 • Miet
  03/02/2016 om 11:56 am

  Hallo Jasper,

  Ik vind alle artikels heel goed,volledig en up to date.
  Alleen kan ik je feedbackformulier niet openen in de verstuurde mail. Misschien ben ik hier niet alleen in, dus wou ik het even laten weten.

  Bedankt voor de adviezen,tips en vele artikels.Dit is het beste wat me kon overkomen…

  Wat vind jij van vitamine B12 voedingssupplementen en dat veel mensen een vitamine B12 tekort zouden hebben?

  groetjes,

  Miet

  • Jasper Alblas
   03/02/2016 om 12:03 pm

   Hallo Miet, Bedankt voor je complimenten. Goed om te weten dat het formulier niet werkt. Je kunt je feedback ook altijd mailen naar support@jasperalblas.nl. Vitamine B12 tekort komt regelmatig voor. Als je geen vlees eet is het zeker aan te raden een vitamine B12 supplement te gebruiken. Succes met gezond eten en afslanken. Groet Jasper

 • hettie
  28/01/2016 om 10:28 am

  Hoi jasper ff een vraagje mag je nu wel of geen havermout

 • Marijke Roeloffzen
  04/01/2016 om 10:46 am

  Beste Jasper,

  Bedankt voor al je goede artikelen en steun, het helpt me erg mee in het veranderen van mijn eetgewoontes. Over avocado’s zei je dat ze door de dikke schil geen bestrijdingsmiddelen opnemen, maar naar mijn mening komen alle voedingsstoffen door het steeltje naar binnen en door de dikke schil kunnen ze er juist niet meer uit. Ik koop voor de zekerheid toch maar de biologische variant. Er is tegenwoordig veel vraag naar avocado’s en dan lijkt het mij logisch dat er meer geproduceerd gaat worden. Ik zou wel willen uitzoeken of ze gevoelig zijn voor ziektes en hoe het verhaal dan verder gaat. Groeten, Marijke

  • Jasper Alblas
   05/01/2016 om 1:57 pm

   Super dat je je er zo in verdiept Marijke. Verstandig om de biologische variant te kopen, dit is meestal toch de beste keuze. Hou me op de hoogte van je onderzoek. Leuk!

 • Nathalie Kauffman
  18/11/2015 om 1:13 pm

  Hoi Jasper, Heb vanmorgen een avocado gekocht! Deze eet ik vanavond met gerookte zalm en rauwkost! Afvallen hoef ik niet ben 1.59 en weeg 49 kilo maar ondanks dat heb ik wel een klein ieniemienie vetrandje rondom mn taille… dus let ik wat meer op mijn voeding, eet bijna geen brood meer en suikers probeer ik ook wat te vermijden. Ik voel me laatste tijd zeker fitter! Dank voor je fijne mails!

 • Bram
  01/10/2015 om 6:02 am

  Hoi Jasper,

  Ik las ergens dat je de pit van een avocado ook kan eten en dat het gezond is. Wat is jouw ervaring hiermee?

  Mvg Bram

  • Jasper Alblas
   01/10/2015 om 12:22 pm

   Hoi Bram, Noel vroeg daar inderdaad ook al naar. Je leest steeds vaker dat het een positieve werking heeft op je cholesterolgehalte en je spijsvertering. Ik heb hier echter zelf nooit onderzoek naar gedaan. Het kan sowieso geen kwaad, dus probeer het zeker eens uit! Ik ben benieuwd naar je ervaring!

 • Noel
  17/08/2015 om 11:46 am

  Ga morgen beginnen met het smoothie afslankplan.
  Nu lees ik steeds vaker dat een avocado pit super gezond is, en dat je een avocado pit kunt mee blenden in je recept. Met mijn Vitamix blender is dit een peulenschilletje.
  Er schijnt veel vitamine e in te zitten, en schijnt goed te zijn voor je spijsvertering.
  Wat is jouw gedachte hierover?

  • Jasper Alblas
   18/08/2015 om 3:24 pm

   Je leest inderdaad steeds vaker dat het een positieve werking heeft op je cholesterolgehalte en je spijsvertering. Ik heb hier echter zelf nooit onderzoek naar gedaan. Het kan sowieso geen kwaad, dus je kunt het zeker eens uitproberen. Ik ben heel benieuwd naar je ervaring, dus laat het even weten!

 • cindy
  10/08/2015 om 9:28 am

  Beste Jasper,

  Ik heb net als ontbijt een omelet op met ui, knoflook en avocado, zoals omschreven staat in je voorbeeld menu.
  Ik heb echt zitten kokhalsen en heb het tegen heug en meug opgegeten. De smaak bevalt me totaal niet.
  Had maar een halve gebruikt, maar nu heb ik dus de andere helft over. Heb je wellicht een voorbeeld voor een smoothie (zonder al te veel fruit) waarin je de avocado niet proeft? Of een ander recept? Anders kan ik het weggooien en dat is zonde.

  Ik ben wel al 2,6 kg kwijt in 5 dagen (!!) door me min of meer te houden aan je boodschappenlijstje. Ik hoef niet veel kwijt (woog vanmorgen 64,5 en wil naar de 58)

  Vr.gr,
  Cindy

  • Jasper Alblas
   10/08/2015 om 8:12 pm

   Hoi Cindy, wat vervelend dat je er bijna van moest kokhalzen, jammer want het is enorm gezond. Een lekkere smoothie is met banaan, avocado, een hand spinazie, 10 amandelen, kaneel en een beetje water! 2,6 kilo is een erg mooi resultaat, ga zo door! Groet Jasper

 • M.
  30/07/2015 om 10:42 pm

  Hallo Jasper,

  Ik ben een week geleden na het aanschaffen van je boek 7×7 gestart met afvallen. En ben enthousiast. Al ruim twee kilo lichter.
  Heb wel de volgende vraag: hoe sta jij tegenover -zelfgebakken- speltbrood?

  Groet,
  M.

  • Jasper Alblas
   31/07/2015 om 2:04 pm

   Hallo M, probeer de gewoonte om brood te eten af te leren. Er zijn alternatieven die veel voedzamer zijn zoals een salade met vlees, vis, ei of noten of een groentenomelet. Als je toch brood wilt eten is zelfgebakken speltbrood een goede keuze. Groet Jasper

 • Jeanne
  25/05/2015 om 11:07 pm

  Beste Jasper.
  Ik wilde je even bedanken over het artikel over de avocado.
  Ik ga het zeker proberen, en kijk wat het met mijn darmen doet.
  Ook is mijn kalium vaak aan de lage kant evenals mijn bloeddruk, wie weet komt daar verandering in?
  Alle beetjes helpen.
  Mvg. Jeanne

 • George
  25/05/2015 om 1:40 pm

  Jammer , ben allergisch voor avocado. Gezicht rond ogen en mond zwelt op en jeukt ongenadig.Klote !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *