Kan kauwgom kauwen je helpen afvallen?

8794 volgers

Denk jij ook dat het kauwen van kauwgom je helpt bij het afvallen?

Ik hoor cliënten regelmatig zeggen dat ze minder honger hebben als ze kauwgom gebruiken. Ook zeggen ze door kauwgom te kauwen, minder te snaaien tussen de maaltijden door.

Er zijn zelfs cliënten die kauwgom zien als de manier om een paar kilo’s te verliezen.

In dit artikel lees je precies waarom dit wondermiddeltje niet is wat het lijk.

Kauwgom onderdrukt je hongergevoel niet

Er van uitgaande dat je voor de suikervrije kauwgom variant kiest, klinkt het logisch dat je door te kauwen je lichaam als het ware wijsmaakt dat je eet, zonder dat je calorieën binnenkrijgt. Je zou denken dat je daardoor minder honger hebt.

Een recent onderzoek  toont echter aan dat dit helemaal niet het geval is.

In het onderzoek zijn de deelnemers opgesplitst in twee groepen. De ene groep kauwde regelmatig kauwgom en de andere niet. De uitkomsten waren nogal verrassend.

De groep met mensen die kauwgom gebruikte, at inderdaad minder maaltijden dan de mensen die geen kauwgom kauwden. Maar als de kauwgom kauwers aten, kozen ze veel vaker voor junk food of andere ongezonde producten.

Het lijkt er dus op dat het kauwen van kauwgom er voor zorgt dat je minder vaak honger hebt, maar dat je daarentegen sneller trek krijgt in ongezonde voeding.

Dat is niet handig als je af wilt vallen.

Zoals je hopelijk inmiddels weet, hoef je helemaal geen honger te lijden als je verantwoord wilt afvallen. Als je de juiste, gezonde voedingsmiddelen tot je neemt, mag je ook gerust de hele dag door eten.

Natuurlijk moet je daarbij wel op de hoeveelheden letten. Jezelf overeten is nooit goed.

In hetzelfde onderzoek werden ook geen andere bewijzen gevonden dat kauwgom kauwen het honger gevoel vermindert.

Eigenlijk kunnen we dus stellen dat kauwgom kauwen het afvallen alleen maar in de weg zit.

Kauwgom en je spijsvertering

Daarmee is nog niet alles gezegd.

Kauwgom kan namelijk ook negatieve effecten op je lichaam hebben.

Je verteringsmechanismen worden in werking gezet als je kauwgom kauwt omdat je lichaam denkt dat het eten moet gaan verteren.

Er worden enzymen en zuren aangemaakt in je maag en het spijsverteringsstelsel zodat je lichaam goed voorbereid is op het verteren van het voedsel.

Als dan blijkt dat er helemaal geen voedsel komt, is dit erg verwarrend voor je lichaam. Dit kan leiden tot een overproductie van maagzuren, waardoor je last krijgt van een opgeblazen gevoel en zure oprispingen.

Ook kan kauwgom laxerend werken. Dit geeft wel aan dat het niet gezond is voor je darmen.

Smaakstoffen

Er is meer te bespreken over kauwgom dan je zou denken.

Je verwacht bijvoorbeeld niet dat kauwgom vaak smaakstoffen bevat die niet goed zijn voor je tanden. Zelfs als je de suikervrije variant kiest, zitten er met regelmaat onnatuurlijke smaakstoffen in.

Als je kauwgom kauwt is het daarom belangrijk dat je kiest voor een product waar xylitol aan toegevoegd is. Dit stofje helpt je tanden te beschermen tegen gaatjes en is wel goed voor je tanden.

Als je af wilt vallen is het af te raden om kauwgom te kauwen. Hoewel xylitol goed is voor je tanden, wil dit nog niet zeggen dat het goed is voor de rest van je lichaam.

Zoetstoffen

Suikervrije kauwgom klinkt onschuldig, maar de zoetstoffen die erin zitten zijn vaak zeer ongezond.

Aspartaam is een voorbeeld van een zoetstof die vaak gebruikt wordt in kauwgom.

Deze stof wordt in je lichaam afgebroken tot onder andere methanol en formaldehyde, dit zijn stoffen die in hoge concentraties erg gevaarlijk zijn.

Ze kunnen belangrijke processen in je lichaam verstoren, waardoor jij niet, of minder goed in staat bent om af te vallen.

Daarnaast hebben meerdere studies  aangetoond dat aspartaam en andere artificiële zoetstoffen zoals sucralose geassocieerd worden met negatieve gevolgen voor je lichaam.

Hoofdpijn, onvruchtbaarheid, bloedarmoede, en – ironisch genoeg – gewichtstoename.

Afvallen

De conclusie is dus duidelijk: als je wilt afvallen, zijn er betere manieren om dat te realiseren dan door het kauwen van grote hoeveelheden kauwgom.

Het maakt je lichaam alleen maar in de war en vergroot juist de kans op overgewicht.

Eet de producten van Jasper’s boodschappenlijst en verlies op een gezonde en prettige manier al je overtollig lichaamsvet. Zo weet je zeker dat je zonder honger op een gezonde manier van je overtollige kilo’s afkomt.

Vul je naam en e-mailadres hieronder in en ontvang de lijst binnen enkele minuten in je inbox.

Meer

Blog

Deel dit bericht

Reacties (3)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Graag het boodschappenlijstje

  2. Debby Kok op 11 april 2018 om 08:36 zegt

    graag

  3. Graag het boodschappenlijstje

  4. Debby Kok op 11 april 2018 om 08:36 zegt

    graag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Post image

Top artikel

Als Pluck het kan kan jij het ook!

Pluck zocht op internet naar ‘buikvet’ en kwam toen verschillende sites tegen. De tips en verhalen van Jasper vond ze erg geloofwaardig. Ze viel met succes in korte...

Post image

Top artikel

Yvonne viel 35 kilo af in 5 maanden!

Dit mooie verhaal van Yvonne willen we graag met jullie delen. Na een zware tijd is zij voor eens en altijd de strijd met de kilo’s aangegaan. En het resultaat is geweldig:...

Post image

Succesverhalen

Elvira viel 26 kilo af!

Bekijk alle artikelen