10 kilo afvallen zonder sporten: 7 tips

Gereviewd door expert
Wetenschappelijk onderbouwd
214 reacties

8794 volgers

In dit artikel ontdek je dat het mogelijk is om tot wel 10 kilo af te vallen zonder te sporten, honger te lijden of een streng dieet te volgen. 

We geven je 7 tips waarmee je ontdekt hoe je op een effectieve manier je eetpatroon kunt veranderen. Waardoor je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt én tegelijk minder calorieën. 

Daardoor is de kans groot dat je meer energie gaat verbranden, dan dat je verbruikt. Precies waar het bij afvallen om gaat. 

Het is lastig te voorspellen hoeveel kilo’s per week jij zult afvallen en hoe snel afvallen bij jou gaat.  Maar wanneer je de tips en richtlijnen in dit artikel gaat volgen, zul je gewicht verliezen en ontdekken dat anders eten geen straf hoeft te zijn!

Tip 1: Eet minder koolhydraten

Wanneer je wilt afvallen moet je minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Calorieën krijg je binnen via:

 1. Koolhydraten
 2. Eiwitten
 3. Vetten

Minder calorieën binnenkrijgen kan natuurlijk op veel manieren. Voor de hand ligt het verminderen van de hoeveelheid vet, omdat vet met 9 calorieën per gram de meeste energie levert. 

Maar verschillende onderzoeken laten zien dat vooral het eten van minder koolhydraten gunstige effecten heeft bij het afvallen. 

Een koolhydraatarm dieet is een verantwoorde, gezonde en effectieve manier om af te vallen (1, 2, 3, 4, 5). Het is bewezen dat deze manier van eten effectiever is dan calorieën tellen of letten op de hoeveelheid vet in eten (6).

Lees meer over calorieën en calorieën tellen in dit artikel.

Hoe doe je dat, koolhydraatarm eten?

Een koolhydraatbeperking, of koolhydraatarm dieet houdt in dat je minder dan 45% van je energie uit koolhydraten (suikers en zetmeel) haalt. 

Een voorbeeld van een koolhydraatarm dagmenu:

OntbijtYoghurt met fruit en noten
LunchSalade met gerookte kip
DinerZalm met broccoli
Tussendoor 1Groentesap
Tussendoor 2Gekookt ei
Koolhydraatarm dagmenu

Alle koolhydraten schrappen uit je voedingspatroon kan bijna niet en is ook niet nodig. Sommige producten die koolhydraten bevatten, bieden weer andere gunstige voedingsstoffen. 

Peulvruchten, fruit, zoete aardappel en havermout bijvoorbeeld leveren veel vezels, vitamines en mineralen. Deze kun je af en toe dus echt wel kiezen. 

Wanneer je wilt afvallen is het beter om je vooral te focussen op groenten en producten die rijk zijn aan eiwitten en gezonde vetten.

 • Vetten helpen bij het afvallen, omdat ze langer in je maag blijven. Hierdoor heb je langer een vol gevoel, minder eetlust en dus eet je minder (6).
 • Ook eiwitten zorgen ervoor dat je je sneller en langer verzadigd voelt (20). Kies bij voorkeur voor natuurlijke eiwitten die niet bewerkt zijn.

Niet doen: producten met toegevoegde suikers en snelle koolhydraten, zoals: snoep, koek, frisdrank, crackers, brood, pasta, witte rijst, brood

Af en toe: producten met langzame koolhydraten: havermout, (zoete) aardappel, peulvruchten, fruit

Wel doen: producten die koolhydraatarm zijn, maar rijk aan eiwitten en gezonde vetten, zoals:(vette) vis, avocado, ei, noten, zaden, pitten, natuurlijke oliën, groenten

Alles wat je moet weten over het koolhydraatarm dieet vind je in dit artikel

Wil je meer voorbeelden van koolhydraatarm eten?

Bekijk het gratis weekmenu van ons koolhydraatarme dieet voor beginners of de 7 recepten voor een koolhydraatarm ontbijt in dit artikel!

Tip 2: Kook zelf en bereid je eten voor

Dat teveel suiker eten niet goed voor je is, is inmiddels wel algemeen bekend. Niet alleen voor je tanden is het slecht, het belemmert ook het afvallen en vergroot de kans op overgewicht. 

Toch is de consumptie van suiker enorm toegenomen. Waar we in het begin van de 18e eeuw nog maar 1,8–2,7 kg suiker per persoon per jaar aten en dronken, is die inschatting voor westerse landen nu tussen de 68 en 77 kg per persoon per jaar!

Veel van de suiker die we binnenkrijgen, is toegevoegd aan verpakte en bewerkte producten (7).

Ongemerkt krijg je dus heel wat suiker (en zout) binnen wanneer je vaak dit soort voedingsmiddelen eet of drinkt. 

Kook zelf

10 kilo afvallen lukt eerder wanneer je zelf aan de slag gaat. Dan weet je wat je eet en dat scheelt veel suiker. 

Leuk weetje: niet alleen voor je lichaam, ook voor je geest blijkt zelf koken goed te zijn. 

Het kost weliswaar tijd. Maar onderzoek toont aan dat mensen die zelf koken hun eigen mentale welzijn een hoger cijfer geven en minder stress hebben (8). 

En zoals je verder kunt lezen bij tip 7 zijn ontspanning en het verminderen van stress belangrijk bij het afvallen.

Koop vooral producten uit de volgende categorieën:

 • Groente en fruit
 • Vlees en vis (onbewerkt), eieren
 • Kwark, (Griekse) yoghurt of kefir
 • Noten, zaden en pitten
 • Peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen
 • Af en toe: producten met langzame koolhydraten die daarnaast andere gunstige voedingsstoffen bevatten: zoals havermout, zilvervliesrijst, quinoa en (zoete) aardappelen
 • Kokosolie en olijfolie

Om je op weg te helpen hebben we een boodschappenlijst samengesteld met daarop producten die helpen bij het afvallen. Vraag Jaspers boodschappenlijst gratis aan

Bereid je eten voor

Omdat zelf koken best tijdrovend kan zijn, is het handig om in één keer voor meerdere dagen maaltijden en gezonde tussendoortjes klaar te maken. Daarmee bespaar je tijd en moeite. 

Die kun je dan verdelen over bakjes die je in de (koel)kast of vriezer bewaart. Zo heb je altijd een gezonde voorraad.

Die je bijvoorbeeld als lunch mee kunt nemen naar je werk. Of voor wanneer je een keer geen tijd of zin hebt om te koken. 

Zo zorg je ervoor dat je een gezondere keuze altijd binnen handbereik hebt.

Tip 3: Experimenteer met sapjes en smoothies

Groenten bevatten veel vitamines en mineralen en weinig calorieën. Alle groenten zijn goed wanneer je 10 kilo wilt afvallen.

Variatie is daarbij het sleutelwoord. Varieer niet alleen door verschillende soorten te kiezen. Maar wissel het eten van groenten ook eens af met het drinken van zelfgemaakte groentesappen en smoothies

Door groente te persen tot een sap, neem je de vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen ontzettend snel in je lichaam op. Het sap bevat haast geen calorieën, maar stilt wel je honger.

Kies groenten die jij lekker vindt: het drinken van groentesap moet je natuurlijk niet tegenstaan. Maak het jezelf ook niet te moeilijk: moet je heel veel groente snijden en heb je weinig tijd, gebruik dan voorgesneden groente. 

Smoothies of zelfgemaakte shakes bestaan uit verschillende gepureerde ingrediënten, waardoor je deze kunt drinken of lepelen. 

Eigenlijk kun je alles wat je rauw kunt eten tot een smoothie verwerken. 

Een goed uitgebalanceerde smoothie is een prima maaltijdvervanger. Basisingredienten daarvoor zijn groenten en fruit, die je kunt aanvullen met ongezouten noten(pasta), zaden en pitten, kruiden en specerijen, of griekse of plantaardige yoghurt.

Tip voor een stevige, ijskoude smoothie: doe de groenten en/ of het fruit voordat je het gaat verwerken in de vriezer of gebruik ongezoete diepvriesvarianten.

Meer over smoothies en afvallen lees je in dit artikel

Wil je direct een lading goede recepten om mee te starten? In het Smoothie Afslank Plan vind je naast smoothies ook tal van saprecepten.

Download

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis Jaspers Boodschappenlijst.

Ontvang de boodschappenlijst

Tip 4: Zorg dat je gezonde tussendoortjes bij de hand hebt

10 kilo afvallen en op gewicht blijven lukt makkelijker als je ongezonde keuzes achterwege laat. Dat klinkt logisch, maar blijkt ook uit onderzoek. Het schrappen van ongezonde voedingsmiddelen is namelijk één van de beste voorspellers van blijvend afvallen (9).

Natuurlijk heb je soms gewoon behoefte aan tussendoortjes. Dat gevoel negeren is erg moeilijk. 

Zorg er dus voor dat er in jouw huis en omgeving zo min mogelijk ongezonde verleidingen zijn. Bekijk je keukenkastjes en koelkast kritisch en verwijder alle producten die ongezond zijn. Doe of geef deze weg. 

En wees voorbereid door gezonde alternatieven voorhanden te hebben. Heb je trek? Eet dan een gezond tussendoortje. Het beste is iets dat niet gekookt, gebakken of bewerkt is.

Voorbeelden van goede tussendoortjes die koolhydraatarm zijn:

 • Een handje noten
 • Fruit met weinig suiker (aardbeien, frambozen, watermeloen)
 • Snoepgroenten (tomaatjes, worteltjes, minikomkommers)
 • Gekookt ei
 • Olijven
 • Reepjes paprika

Eventueel kun je hier een lekkere yoghurt- of hummusdip bij nemen.Heb je iets meer tijd om zelf aan de slag te gaan? 12 makkelijke recepten voor gezonde en lekkere tussendoortjes vind je in dit artikel.

Tip 5: Weeg jezelf regelmatig

(en houd rekening met gewichtsschommelingen)

Vind jij het ook spannend om op de weegschaal te gaan staan? Bang dat je geen kilo kwijt bent, of zelfs wat bent aangekomen? 

Niet nodig!  

Het is namelijk normaal dat je gewicht schommelt. Heel veel dingen zijn van invloed op hoeveel kilo je weegt. Bijvoorbeeld de tijd van de dag of de tijd van de maand.

Ook is het normaal dat afvallen in de eerste weken sneller gaat dan na verloop van tijd. 

Het is goed om je regelmatig te wegen, zodat je kunt ontdekken welk patroon je gewicht volgt. Je zult dan zien dat de lijn daalt.  

Uit onderzoek blijkt zelfs dat dagelijks wegen een positief effect kan hebben wanneer je wilt afvallen (10, 11, 12).  

Laat je niet ontmoedigen wanneer de weegschaal een ander getal aangeeft dan je liever had gezien. En denk niet ‘ik kan het net zo goed opgeven, want ik ben nog geen kilo afgevallen’. 

Blijf gewoon gezond eten en vertrouw op het proces. Als je langere tijd meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt, verbrand je vanzelf al je overtollige lichaamsvet.Wil je weten wat je gewicht betekent en of je een gezonde BMI hebt?

Vul dan hier de BMI calculator in en ontdek op welke manieren je nog meer kunt meten of je gezond je bent.

Tip 6: Motiveer jezelf

Waarom wil jij 10 kilo afvallen? Bedenk waarom je aan de slag wilt met je gewicht. Een goede motivatie helpt je om gefocust te blijven en er echt voor te gaan. Goede voorbeelden:

 • Een gezond gewicht verhoogt je welzijn. Als je minder overgewicht hebt, heb je minder kans op bepaalde ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten (13, 14) en lichamelijke en psychische klachten 15). 
 • Je wilt je zelfverzekerd voelen. Visualiseer hoe jij er straks uit zult zien als je die 10 kilo bent afgevallen en bedenk hoe je je dan voelt. Houd jezelf dit gevoel voor op moeilijke momenten.
 • Je wilt weer genieten van een actievere levensstijl. Als je minder gewicht mee hoeft te torsen, is het veel leuker om activiteiten te ondernemen. Je kunt meer en wordt minder snel moe.

Misschien heb je ook wel belemmerende gedachten. Bijvoorbeeld dat je twijfelt of het je wel gaat lukken om gewicht kwijt te raken. Of dat je het moeilijk vindt om afscheid te nemen van ongezonde lekkernijen. Goed nieuws! Uit onderzoek blijkt dat na verloop van tijd positieve motivatie stabiel blijft, maar belemmerende of negatieve gedachten afnemen (16). Volhouden dus!

Tip 7: Ontspan

Naast gezond eten is een goede hormoonbalans ook belangrijk. Je wilt vooral niet teveel van het ‘stresshormoon’ cortisol hebben. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je minder goed of helemaal niet afvalt.

Cortisol stimuleert ook de opslag van buikvet (17). En uit een studie onder vrouwen bleek dat vrouwen die veel buikvet hebben ook veel stress in hun leven zeggen te ervaren (18).

Zorg dus voor voldoende ontspanning:

✓ Kies activiteiten die bij jou echt voor ontlading zorgen

✓ Maak tijd voor jezelf vrij en geniet daar ook van. Zonder je schuldig te voelen of te denken aan alles dat nog ‘moet’.  

✓ Sporten kan ook fijn zijn, maar doe het niet te lang of te intensief. Lekker iedere dag een half uurtje wandelen is ook een prima vorm van beweging.

✓ Kijk twee uur voor het slapengaan niet meer op je telefoon. Morgen is er weer een dag.

Meer tips om te ontspannen en meer te lachen vind je in dit artikel

Slaap

Ook voldoende slaap is belangrijk voor een goede hormoonbalans. Slaap zorgt immers voor allerlei herstelprocessen in het lichaam. 

Onderzoek toont ook aan dat er een relatie is tussen te weinig slaap en wat metabool syndroom wordt genoemd. 

Dat is een verzameling van klachten die met de stofwisseling samenhangen. Zoals een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht (vooral toename bij de buik) en een hoge bloedsuikerspiegel. En dat kan een voorloper zijn van andere aandoeningen, zoals diabetes type 2.

Bij mensen die te weinig (maar ook te veel!) slapen, komt het metabool syndroom meer voor (19). 

Zorg voor voldoende nachtrust. 7-9 uur per nacht wordt aanbevolen.

Tot slot: begin vandaag nog

Heel veel mensen willen graag wat aan hun overgewicht doen, maar het komt er keer op keer niet van. Kom in actie:

Het 7 x 7 Afslank Programma

Een bewezen methode om een slank en gezond lichaam te krijgen.

Bekijk programma

Tekst is geverifieerd door Marja Wendt, Diëtist

Wat vond je van dit artikel?

 1. Shai, I. e.a. (2008). Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet. N Engl J Med; 359:229-241.
 2. Sondike, S.B., Copperman, N., & Jacobson, M.S. (2003). Effects of a low-carbohydrate diet on weight loss and cardiovascular risk factor in overweight adolescents. J Pediatr, Mar;142(3):253-8.
 3. Naude, C.E., Schoonees, A., Senekal, M., Young, T., Garner, P., & Jimmy Volmink (2014). Low Carbohydrate versus Isoenergetic Balanced Diets for Reducing Weight and Cardiovascular Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLoS One.; 9(7): e100652.
 4. Dong, T., Guo, M., Zhang, P., Guogang, S., & Chen, B. (2020). The effects of low-carbohydrate diets on cardiovascular risk factors: A meta-analysis. PLoS One. Jan 14;15(1):e0225348.
 5. Giugliano, D., Maiorino, M.I., Bellastella, G., & Esposito, K. (2018). More sugar? No, thank you! The elusive nature of low carbohydrate diets. Endocrine. Sep;61(3):383-387.
 6. Samaha, F.F., Iqbal, N., Seshadri, P., Chicano, K.L., Daily, D.A., McGrory, J., Williams, J.T., Williams, M., Gracely, E.J., & Stern, L. (2003). A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet in severe obesity. N Engl J Med. May 22;348(21):2074-81.
 7. Rao, P., Rodriguez, R.L., & Shoemaker, S.P. (2018). Addressing the sugar, salt, and fat issue the science of food way. npj Science of Food volume 2, Article number: 12.
 8. Widener, M.J., Ren, L., Astbury, C.C., Smith, L.G., & Penney, T.L. (2021). An exploration of how meal preparation activities relate to self-rated time pressure, stress, and health in Canada: A time use approach. SSM Popul Health, May 21;15:100818.
 9. Varkevisser, R.D.M., van Stralen, M.M., Kroeze, W., Ket, J.C.F., & Steenhuis, I.H.M. (2018). Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obes Rev. Feb; 20(2): 171–211.
 10. Pacanowski, C.R., Bertz, F.C., & Levitsky, D.A. (2014). Daily Self-Weighing to Control Body Weight in Adults: A Critical Review of the Literature. Sage Open Oct-Dec;4(4):1-16.
 11. Rosenbaum, D.L., Espel, H.M., Butryn, M.L., Zhang, F., & Lowe, M.R. (2017). Daily self-weighing and weight gain prevention: a longitudinal study of college-aged women. J Behav Med, Oct;40(5):846-853.
 12. Steinberg, D.M., Bennett, G.G., Askew, S., & Tate, D.F. (2015). Weighing every day matters: daily weighing improves weight loss and adoption of weight control behaviors. J Acad Nutr Diet, Apr;115(4):511-8. 
 13. Pi-Sunyer, X. (2015). The Medical Risks of Obesity (2015). Postgraduate Medicine, Volume 121, – Issue 6
 14. Calle, E.E., Rodriguez, C., M.P.H., Walker-Thurmond, M.P.H., & Thun, M.J. (2003). Overweight, Obesity, and Mortality from Cancer in a Prospectively Studied Cohort of U.S. Adults. N Engl J Med; 348:1625-1638.
 15. De Lorenzo, A., Romano, L., Di Renzo, L., Di Lorenzo, N., Cenname, G., & Gualtieri, P. (2020). Obesity: A preventable, treatable, but relapsing disease. Nutrition, Mar;71:110615. 
 16. Stotland, S., Larocque, M., & Sadikaj, G. (2012). Positive and negative dimensions of weight control motivation. Eat Behav, Jan;13(1):20-6.
 17. Dallman, M.F., la Fleur, S.E., Pecoraro, N.C., Gomez, F., Houshyar, H., & Akana, S.F. (2004). Minireview: Glucocorticoids—Food Intake, Abdominal Obesity, and Wealthy Nations in 2004. Endocrinology, Volume 145, Issue 6, 1 June, Pages 2633–2638.
 18. Moyer, A.E., Rodin, J., Grilo, C.M., Cummings, N., Larson, L.M., & Rebuffé-Scrive, M. (1994). Stress-induced cortisol response and fat distribution in women. Obes Res, May;2(3):255-62.
 19. Smiley, A., King, D., & Bidulescu, A. (2019). The Association between Sleep Duration and Metabolic Syndrome: The NHANES 2013/2014. Nutrients, 2019 Oct 26;11(11):2582.
 20. Soenen, S., & Westerterp-Plantenga, M.S. (2008). Proteins and satiety: implications for weight management. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, Nov;11(6):747-51.

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (214)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

 1. Elizabeth
  op 15 december 2021 om 20:21 zegt
  Goedeavond ik moet 10 kwijt van de specialist,maar ik een geen vis of vlees ,is er andere produkten dat ik wel mag eten ,wat gezond is ? Mvg.
  1. Hallo Elizabeth, je kunt prima 10 kilo afvallen zonder vlees en vis te eten. Je zou bijvoorbeeld aan de slag kunnen met het vegetarisch winterplan waarbij je vegetarisch en koolhydraatarm eet. Gezonde vervangers van vlees en vis zijn oa noten, zaden, pitten, geitenkaas, Hüttenkäse en peulvruchten.
 2. Hallo, zou graag 15 kilo willen afvallen , maar vindt geen recepten en hoeveel koolhydraat men mag MVG
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 23 augustus 2021 om 12:26 zegt
   Je kunt hier al onze programma’s vinden waar de recepten in staat en ook de precieze hoeveelheden: https://www.jasperalblas.nl/product-categorie/boeken-en-programmas/
 3. Hallo, wat zijn de hoeveelheden voor het maken van een smoothie? Ik heb smoothie nr. 1 gemaakt, alles vers, maar de smoothie was qua smaak mwuah en bruin van kleur …
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 mei 2021 om 11:43 zegt
   De precieze hoeveelheden voor ingrediënten van smoothies vind je in ons Smoothie Afslank Plan. Je wilt vooral veel groente, 1/2 tot 1 stuk fruit en vocht naar smaak.
 4. Elizabeth
  op 15 december 2021 om 20:21 zegt
  Goedeavond ik moet 10 kwijt van de specialist,maar ik een geen vis of vlees ,is er andere produkten dat ik wel mag eten ,wat gezond is ? Mvg.
  1. Hallo Elizabeth, je kunt prima 10 kilo afvallen zonder vlees en vis te eten. Je zou bijvoorbeeld aan de slag kunnen met het vegetarisch winterplan waarbij je vegetarisch en koolhydraatarm eet. Gezonde vervangers van vlees en vis zijn oa noten, zaden, pitten, geitenkaas, Hüttenkäse en peulvruchten.
 5. Hallo, zou graag 15 kilo willen afvallen , maar vindt geen recepten en hoeveel koolhydraat men mag MVG
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 23 augustus 2021 om 12:26 zegt
   Je kunt hier al onze programma’s vinden waar de recepten in staat en ook de precieze hoeveelheden: https://www.jasperalblas.nl/product-categorie/boeken-en-programmas/
 6. Hallo, wat zijn de hoeveelheden voor het maken van een smoothie? Ik heb smoothie nr. 1 gemaakt, alles vers, maar de smoothie was qua smaak mwuah en bruin van kleur …
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 17 mei 2021 om 11:43 zegt
   De precieze hoeveelheden voor ingrediënten van smoothies vind je in ons Smoothie Afslank Plan. Je wilt vooral veel groente, 1/2 tot 1 stuk fruit en vocht naar smaak.
 7. Waarom zijn deze tips “controversieël”?
 8. Anoniem
  op 14 maart 2021 om 11:23 zegt
  Hi, heeft de light drinken ook invloed op het afvallen.
  1. Ja, het houdt de zoet behoefte in stand, je maakt het jezelf dus makkelijker om het af te leren en light frisdranken te vervangen door water met bijvoorbeeld een schijfje limoen, citroen, wat verse munt, gember of basilicum.
 9. Hi, ik heb een vraag, je moet veel water drinken, ik heb een soda stream, kan ik ook water met koolzuur drinken ? Soms het het verwarrend wat er gezegd wordt in de media, ivm koolzuurhoudend dranken nu wel of niet niet mag bij afvallen.
  1. Koolzuur kan de darmen (negatief) beïnvloeden, zo kan het bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel of winderigheid veroorzaken. De voorkeur krijgt daarom om het niet teveel te drinken, af en toe een glas is prima.
 10. Ria Schoeman
  op 20 december 2020 om 09:33 zegt
  Geachte Jasper Alblas Ik zou het willen ,of jij kan met ondertitels onder filmpje zetten , Want ik kan je niet volgen, want je vertelt over het eten . Ik ben zelf doof (kan niet horen ) Fijne kerstdagen . Hartelijk groeten van Ria Schoeman Visser
 11. Hallo Jasper.. Ik heb juist het 7×7 afslank boek aangekregen Morgen met volle moed. Starten Ik ben kerieus … Post nl. Werkt erg vlot..
 12. Bedankt voor de tips, klinkt logisch allemaal!
 13. Mooi artikel Jasper! Leest fijn weg en inhoudelijk sterk 🙂 complimenten
 14. Hallo, Ik ga voor de 20-25 kilo. Medische noodzaak. Echter, wat gebeurd er met mijn vel. Heb ik straks teveel vel over ? Of zorgt deze methode dit te voorkomen. ?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 14 oktober 2020 om 12:46 zegt
   Dat is een mooi doel Paul! Probeer vooral niet te snel af te vallen, het crashdiëten staat vooral bekend om het te veel aan vel dat over blijft doordat het afvallen te snel gaat. Helemaal kunnen we het niet voorkomen helaas.
 15. P v Voorst
  op 1 juli 2020 om 08:25 zegt
  Goedemorgen, Staan de recepten van de “foto inspiraties” in het 7×7 kookboek? Heb deze pas gekocht maar kan die niet allemaal vinden.
  1. Deels zijn het recepten uit het 7×7 afslank receptenboek en deels andere recepten. Geniet ervan!
 16. Het Smoothie Afslank Plan…best ever! Smoothies 2.0. Wat een variaties en smaken. Ik heb de eerste 10 dagen er helaas op zitten en ben al flink wat kilo’s kwijt. Je ziet jezelf dagelijks letterlijk slinken:-). Binnenkort start ik met de volgende 10 dagen. Deze bevatten weer een aantal nieuwe smoothies. Ben nu al nieuwsgierig naar de smaken.
 17. Inderdaad! We halen de 30 minuten wel doordat we vaker lopen of fietsen, maar dat zorgt soms ervoor dat we liever voor iets lekkers kiezen dan gezond. Zelf koken lijkt mij wel moeilijk na al de vermoeidheid.
 18. Heel leuk dat koolhydraat arm eten maar als ik dat ga doen mis ik volgens mij toch echt teveel voedingsstoffen. Heb je misschien tips voor koolhydraatarm in combinatie met een vegetarisch dieet? Dus zonder vlees of vis? Waarbij ik dus niet belangrijke voedingsstoffen mis?
 19. Berty Helwegen
  op 18 juni 2020 om 12:51 zegt
  Hallo Jasper, Ik ben allergisch voor witte vis. Wat kan ik het beste als alternatief gebruiken? Groetjes Berty Helwegen
  1. Gebruik bijvoorbeeld tonijn, zalm, makreel, haring of paling.
 20. Hallo Rayan, het kan zijn dat je nog niet de juiste voeding eet om op een gewicht te blijven dat prettig voor je voelt. Je doet er goed aan om je wensen om gezond te eten en te bewegen met je ouders te bespreken, leg uit waarom het zo belangrijk voor je is en vraag of ze je erbij willen helpen. In overleg met je ouders zou je ook een voedingsconsult kunnen boeken bij een van onze voedingscoaches om je te begeleiden bij het aanleren van een gezonde eet- en leefstijl waar jij je lekker bij voelt. Veel succes!
 21. Monique
  op 17 mei 2020 om 19:09 zegt
  Beste Jasper, Ik ben 20 kg te zwaar en heb diabetes. Ik heb gehoord dat een koolhydraatarm dieet heel effectief is. Mijn plan is om heel snel af te vallen, zeker zo’n 5 kg per week. Dit omdat mijn suikergehalte heel erg is gestegen en volgens mijn Poh suikermedicatie van 2 x per dag niet de garantie kunnen geven dat dit omlaag gaat. Afvallen is de oplossing. Zo ben ik bij jou beland. Ik heb jouw site heel goed doorgelezen. Het is heel leerzaam en interessant. Waar het op neerkomt is dat bij het toepassen van dit dieet juist de basis van ontbijt, lunch en avondmaaltijd verdwijnt, zoals aardappelen, rijst en brood. Ik heb wel een paar vragen. Mag ik wel beschuit of rijstwafels gebruiken ter vervanging van brood? Mag ik wel tomatensap (Tomatientje of Zontomaatje) gebruiken? En hoe zit het met broodbeleg als kalkoenfilet en gebraden gehakt? Moet ik dit alles schrappen? En zo ja, wat is het alternatief? Ik bak altijd met zonnebloemolie. Mag dit wel? Of moet ik dit vervangen in olijfolie? Verder heb ik nog een vraag over, wat je in het artikel noemde: haaruitval kan ontstaan door het tekort aan vitamine B. Maar deze vitaminen komen juist in brood voor. Hoe zit dat dan, als je geen brood mag gebruiken? Alvast bedankt voor jouw antwoord. Met vriendelijke groet, Monique Drielinger
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 mei 2020 om 08:32 zegt
   Mooi dat je aan de slag wilt met jouw gewicht! Ik moet wel eerlijk zeggen dat 5 kilo per week afvallen wel heel veel is. Het is voor het lichaam beter om wat rustiger af te vallen zodat je het op lange termijn goed vast kunt houden. Heb je onze gratis boodschappenlijst al gevonden? Daarin kun je precies lezen welke producten wij aanraden. In onze programma’s laten we je zien hoe je kunt eten op een manier zonder brood terwijl je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt zoals vitamine B.
 22. Karjan
  op 14 mei 2020 om 10:18 zegt
  Heeft het Jasper Alblas team ( of iemand in deze thread een mening over het slikken van HTP-5 in combinatie met de zomer challenge? . ik slik 2x pd 100mg Hartelijk dank !
  1. Als je je er goed bij voelt kan dat een mooie aanvulling zijn op je voedingspatroon.
 23. Olga blaak
  op 21 april 2020 om 22:23 zegt
  Goede dag,ik ben niet zo van de smooties . Er moet 20 kl af . Bij dietstes geweest die wisten t ook niet , moest eten wat zij zeiden maar kwam 6 kl bij . Mijn schildklier werkt niet en loop bij een interniste in t ziekenhuis heb al 35 jr medicijnen maar afvallen lukt niet . Heb ook gelezen dat ik te veel cortison zou kunnen hebben . Stress . Daar word je dik van en slecht slapen ( heb apneu daar ben ik na onderzoek ook net achter gekomen dus dat helpt niet allemaal . Voel mij niet lekker wn voel mij opgeblazen . Pfff misschien een makkelijk dieet . Ik eet 2 tot 3 donkerste boterhammen per dagen s’avond groent en 1 aard en half stukje vlees. Dan zeggen ze weer . “ je eet te weinig” maar ik ben geen grote eter en snoeper helemaal niet . Hoop dat je iets kunt aanraden . Vast hartelijk bedankt . Olga
  1. Hallo Olga, Als je je opgeblazen voelt kan het zijn dat je nog dingen eet die niet goed bij je lichaam passen. Je zou eens een bloedonderzoek kunnen doen om inzicht te krijgen in wat niet bij je past. Mocht je dat interessant vinden mail dan even naar info@jasperalblas.nl dan geven we je meer informatie. Je zou ook kunnen onderzoeken wat het 7×7 afslank receptenboek voor je doet. Je eet daar vier weken lang koolhydraatarme onbewerkte voedingsmiddelen die vol zitten met goede voedingsstoffen. Een niet werkende schildklier, medicatie en apneu is een lastig pakket en afvallen is alleen mogelijk in hele kleine stapjes. Hier lees je nog een aantal tips waar je eens mee kunt testen als afvallen niet lukt. Ga in kleine stapjes, neem de tijd om echt die verandering te maken en heb geduld. Veel succes!
 24. Jeanine
  op 17 april 2020 om 08:20 zegt
  Ik ben 63 jaar ben sinds vorig jaar oktober gestopt met roken ben nu 10 bijgekomen en voel mij daar niet goed bij snoepen doe ik niet frisdranken drink ik niet heb het ook nooit gedaan en toch nog bijgekomen . Heb jij tips voor mij Grtj
  1. Super dat je bent gestopt met roken Jeanine. Je lichaam heeft tijd nodig om een nieuwe balans te vinden. De tips uit dit artikel helpen je erbij!
 25. Miranda
  op 16 april 2020 om 07:58 zegt
  Hi Jasper, ik ben nu iets meer dan 3 weken met het smoothie plan bezig, helaas geen 4kg per week. maar zeker wel afgevallen en hetis ook goed te doen. (behalve dan de sappen met kool en rucola) Hoe nu verder na deze smoothie weken? moet ik het body hapiness programma aanschaffen?
  1. Super dat je bezig bent met het Smoothie Afslank Plan en je daar lekker bij voelt Miranda. Ieder lichaam is anders en iedereen gaat op een ander tempo. Je zou over kunnen stappen op het onderhoudsprogramma waarbij je 1 smoothie per dag blijft drinken. De overige maaltijden eet je koolhydraatarm. De recepten uit het Bodyhappiness programma zijn heerlijk en een erg mooie aanvulling op het Smoothie Afslank Plan. Veel succes, ga zo door!
 26. Ik ben 43 jaar en weeg 67 kg bij een lengte van 1.63m. Teveel vindt ik zelf. Doordat ik door een operatie vervroegd in de overgang ben gekomen, krijg ik de kilo’s er niet snel meer af in combinatie met gebrek aan motivatie. Maar ik wil voordat ik de 70 kg ga aantikken er minimaal 7 kg af. Hoe moet ik beginnen om dit doel te bereiken en het belangrijkste hoe wordt ik weer gemotiveerd. Niet onbelangrijk ik werkt in de zorg, dus onregelmatig.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 28 april 2020 om 09:02 zegt
   Door de overgang kan het afvallen lastiger gaan. Het is daarom belangrijk om er echt de tijd voor uit te trekken. Verwacht niet te veel af te vallen per week, zodat je niet gedemotiveerd raakt als je naar de weegschaal kijkt. In het Bodyhappiness Afslankprogramma hebben we 8 weekschema’s waar je mee aan de slag gaat, waarin we je laten zien hoe je op een gezonde manier afvalt.
 27. Hoi ik wil graag afvallen ben 52 in de overgang ik heb een trage maag lediging dunne darm is te langzaam en mijn endeldarm zit bijna dicht .ik moet iedere dag 1.5 liter water spoelen .zware obsipatie problemen .ik heb vanalles al geprobeerd maar ik val maar niet af .ik heb ook naar het fodmap dieet gekeken .maar daar staat weer soya in schijnt ookniet zo goed te zijn ik weet niet meer wat ik moet eten gr jeanette.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 25 februari 2020 om 15:07 zegt
   Ik kan mij voorstellen dat dat lastig is Jeanette. Jouw situatie is iets te complex om hier goed te kunnen beantwoorden, maar je mag ons altijd even mailen (info@jasperalblas.nl) en dan denken we met je mee.
 28. hey ik ben een meisje van bijna14 ik zit al lang met het probleem obesitas en wil er graag vanaf ik weeg 84,2 en heb nooit zoveel gewogen hoe val ik gemakkelijker af tips?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 12 februari 2020 om 10:46 zegt
   Hallo Bo, ik zou je aanraden om bijvoorbeeld samen met jouw ouders aan de slag te gaan met gezond eten. Het Bodyhappiness Programma zou bijvoorbeeld heel mooi voor je kunnen zijn. Daarin focus je op het aanleren van gezonde gewoontes waardoor je op een gezonde manier afvalt. Heel snel 10 kilo afvallen is niet aan te raden op jouw leeftijd. Mocht het samen met jouw ouders niet lukken, dan zou je eens naar een diëtist kunnen gaan bijvoorbeeld die je hierbij kan helpen.
 29. Hii, Ik ben een meisje van17, 175 cm lang en weeg 70. Ik vind dit persoonlijk veel omdat ik een jaar terug sowieso tussen de 60 en 65 woog.. Ik wil ontzettend graag afvallen maar de motivatie, en het vasthouden van gezond eten is ver te zoeken. Ik vind het combineren van eten ook erg lastig en weet niet goed wat ik zou moeten eten als middag eten of avond eten. Mijn gezin eet dan aardappels maar wat zou ik dan kunnen eten als alternatief? of gewoon geen alternatief? Als ontbijt zat ik zelf te denken aan havermout, een geprakte banaan en geperste sinaasappelsap er door. Is dit een goed voorbeeld om te kunnen eten? of yoghurt met fruit?
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 11 februari 2020 om 11:42 zegt
   Heb je onze boodschappenlijst al gevonden? Daar hebben we precies beschreven wat mooie producten zijn om te eten en welke dingen je beter niet kunt nemen. Als je ervoor zorgt dat je deze producten eet dan heb je een hele mooie basis.
 30. Hi ik ben Italiaans dus verslaafd aan pasta Wat zijn goede vervangers van pasta? Klopt het dat bruine rijstpasta kan toepassen in dit dieet groetjes
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 11 februari 2020 om 11:45 zegt
   Wij gebruiken geen rijst of producten die van rijst gemaakt zijn. Pasta gemaakt van groente is mooi om te gebruiken, denk aan courgette pasta bijvoorbeeld.
 31. Kan vasten dieet helpen met afvallen? Ik ben 29 jaar en meet 1.64 en weeg 64 kg ik zou heel graag 56 kg wegen. Kan ik met methode 16:8 afvallen? Mvg
  1. Hoi Sarah, vasten kan zeker ondersteunend werken bij het afvallen. Mits je het doet in combinatie met een gezond en koolhydraatarm eetpatroon. Hier lees je alles over intermittent fasting.
 32. Mag je na die dertig dagen wel weer brood ed of kan dat eigenlijk nooit meer, ik ken mensen die geen aardappelen, rijst, pasta, brood , suiker ed eten maar er wordt gezegd als ze dat wel gaan eten ze dubbelzo hard aankomen… Is dit waar of niet waar… Want nooit meer brood of pasta of een aardappel vind ik wel heel heftig
  1. Als je doet wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg. Kortom als je weer brood, pasta, rijst etc op dagelijks basis gaat eten zal je inderdaad weer aankomen. We richten ons bij Jasperalblas.nl op het aanleren van een nieuwe gezonde leefstijl. Je zal zien dat je na een maand al veel minder behoefte hebt aan aardappelen, rijst en pasta omdat je leert hoeveel lekkere alternatieven er zijn waar je je erg prettig door gaat voelen.
 33. Ik MOET echt afvallen, word met de maand dikker. Ik ben 52 jaar, 1.75 mtr lang en weeg ruim 90 kg. Ik zit mezelf in de weg, krijg knieklachten en wil niet zo dik zijn. En toch….. Ik heb zó geen zin in kook-gedoe in ons gezin (Ik apart, rest eet wat ze willen) en opmerkingen op mijn werk en van mensen om me heen. Bemoeials…. weet je wel? Ik weet het: als je écht wil, waar een wil is is een weg, enz. Maar toch, ik ben mijn eigen grootste tegenstander momenteel. Ik denk dat ik eerst maar ga beginnen met elke dag 30 minuten bewegen. Na het avondeten en de afwas een eindje lopen. Standaard. Daarna zie ik wel…. of heeft u een bruikbare tip voor mij in dit (negatieve) stadium?
  1. Mooi om klein te beginnen met 30 minuten bewegen per dag Marietje, zo doorbreek je de (negatieve) spiraal. Heel goed! Schrijf voor jezelf op waarom afvallen zo belangrijk voor je is en vraag net zo lang waarom tot je niet verder kunt. Durf voor jezelf te kiezen en jezelf en je gezondheid belangrijker te maken dan al het andere. Dubbel koken voor het gezin is niet nodig. Hier lees je er alles over. Veel succes!
 34. Als taxichauffeur ben ik met de jaren heel wat kilo’s aangekomen en Ford nu deze 7 tips gewoon samen met combinatie van sporten en allemaal veel sneller, Als je geen tijd hebt om te sporten ga dan naar elke maaltijd een stukje wandelen zeker 15 tot 30 minuten dan verlies je wat van de calorieën.
 35. ik ben man van 72 woog 101 kg en met koolhydraatarm te eten ben ik in 3 maanden 11 kg kwijt en af en toe zondig ik wel eens maar in die week blijf ik constant en val daarna weer langzaam af
 36. Ben zeer benieuwd !
 37. Esra van der Vlies
  op 18 juni 2019 om 20:44 zegt
  Hoi, ik heb je artikel net gelezen en het is een beetje als een keto dieet. Ik ben 13 jaar en weeg 60 kilo , ik ben echt niet blij met mijn lichaam dus wil ik graag afvallen. Maar ik heb dat koolhydraat arm eten al een keer geprobeerd, maar met geen geluk. Ik ben juist aangekomen in plaats van afgevallen. Maar ik geef niet op en wil het graag nog een keer proberen. Maar ik heb wel een allergie voor kippenvleesHeb je nog tips om het langer vol te houden en toch nog lekker te eten? Want ik hou van koken en maak graag iets zelf klaar zonder dat de rest van mijn gezin daar last van heeft.
  1. Nicky Leidelmeijer
   op 1 juli 2019 om 10:56 zegt
   Hallo Esra, leuk om van je te horen! Wij proberen eigenlijk wel genoeg koolhydraten binnen te krijgen (anders dan bij het keto dieet) maar kiezen daarbij voor de juiste producten met koolhydraten. Denk aan havermout, zoete aardappel, boekweit, quinoa, peulvruchten en groente en fruit bijvoorbeeld. Door deze producten wel te eten zorg je ervoor dat je een levenswijze krijgt die op langere termijn vol te houden is. In plaats van kippenvlees kun je eigenlijk alle andere soorten vlees of vis nemen of tempeh bijvoorbeeld. Probeer vooral niet te snel af te willen vallen. Wanneer je kiest voor gezonde producten en niet te weinig eet en wel lekker beweegt dan komt het vanzelf.
 38. Marieke
  op 14 juni 2019 om 10:10 zegt
  Goedemorgen, ik ben nu 4 dagen bezig met het snel 10 kilo afvallen. Super, ik vind de smoothies niet allemaal lekker maar je krijgt er wel een energieboost van. Ik ben al 2,5 kilo kwijt. Ik ben van plan dit in totaal 3 weken te doen. En ik ga het boek 7 x 7 bestellen, hoop dat er veel lekkere recepten in staan. Ik zal op een gegeven moment niet zo veel afvallen als in het begin maar ik vind het een goede manier. Bedankt!
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 14 juni 2019 om 13:54 zegt
   Fijn om te horen dat het zo goed gaat Marieke, ga zo door met gezond en koolhydraatarm eten!
 39. Danielle
  op 29 mei 2019 om 14:14 zegt
  Hoi ik ben sinds ruim 1 week aan het experimenteren met het koolhydraatarm eten. Ik heb PDS en ben intollerant voor verschillende fodmaps en ondanks het fodmapdieet bleef ik toch veel last hebben van mijn darmen. Sinds dag 1 dag ik minder koolhydraten probeer te eten heb ik veel minder tot geen darmlast meer! Een mirakel 🙂 Aangezien ik met overgewicht zit zou ik graag 10kg afvallen met deze methode. Ik ben nu 1 week bezig maar nog geen gram afgevallen, hoe komt dat? Ik heb mij gisteren ook ziek gevoeld, heel slap en moe en veel moeten plassen. Is dit een overgangsfase? Wat doe ik mis?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 14:26 zegt
   Hallo Danielle, er gebeurt veel in je lichaam als je net begint met koolhydraatarm eten. De klachten die je omschrijft hebben te maken met de ontgiftingsperiode, daar moet je even door heen. Je zal zien dat dat over een paar dagen over is. Geef je lichaam de rust die het nodig heeft, slaap veel en ontspan zoveel mogelijk. Het kan zijn dat je hormonen uit balans zijn waardoor afslanken nog niet is gelukt, ook kan het zijn dat je de hoeveelheden van de maaltijden nog wat moet aanpassen om daadwerkelijk af te vallen. Daar kun je mee experimenteren. Mocht je over een paar weken nog niet afgevallen zijn laat het dan even weten en stuur een mailtje naar onze klantenservice dan denken wij even met je mee. Veel succes!
 40. Hii Super tips alleen veel mensen zeggen ook vaak eet zo min mogelijk koolhydraten enzo maar als je als diabetes type 1 persoon wil afvallen moet je juist koolhydraten eten voor insuline etcetera
 41. Beste Jasper, Ook ik wil graag minstens 10kilo afvallen. Ik heb een aantal maanden geleden flink op mijn voeding gelet, helaas zonder resultaat. Nu is het zo dat ik anti depressiva gebruik, wat als bijwerking gewichtstoename heeft. Dit medicijn heeft me zoveel goeds gebracht (geen paniekaanvallen meer) maar inmiddels walg ik van mijn lichaam. Afbouwen hiervan is al meerdere keren geen succes gebleken. Heb jij ervaring met mensen die dit slikken en waarbij het toch lukt om af te vallen?
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 6 juni 2019 om 15:38 zegt
   Hoi Anne, wat vervelend om te horen dat je walgt van je lichaam. Wij hebben veel ervaring met mensen die door medicijngebruik aankomen. Het kan toch interessant zijn om op deze manier te gaan eten en langzaam je medicatie af te bouwen, grote kans dat je het niet meer nodig hebt. Natuurlijk is het wel belangrijk om dit in overleg met je arts te doen.
 42. Hoi Jasper, Ik wil heel graag afvallen. Mijn overgewicht komt nu voornamelijk omdat ik niet meer weet wat ik mag eten. Ik heb namelijk flink wat voedselallergieën die het mij erg moeilijk maken om aan een dergelijk voedselplan te beginnen. Ik kan bijvoorbeeld niet tegen vers fruit. Gekookt/gebakken kan ik wel eten maar vers niet. Een blender maakt de histamine in vers fruit niet stuk (volgens de diëtiste), waardoor ik de meeste smoothies ook niet kan drinken. Daarnaast heb ik een hazelnoten(+familie van) en amandelen allergie. Heb je toevallig ervaring met (mensen met ) voedselallergieën en hoe zijn zij daar mee omgegaan? Alvast bedankt voor de reactie.
  1. Hallo Serena, als je kampt met voedsel allergieën is het even zoeken naar het juiste voedselpatroon. De meeste mensen met voedsel allergieën reageren goed op onze methode omdat het vrij is van gluten, zuivel (op griekse yoghurt), geraffineerde suikers en enkel bestaat uit onbewerkt voedsel. Hazelnoten en amandelen kun je altijd vervangen door alle andere nootsoorten waar je wel tegen kunt of door pitten en zaden. Fruit kun je achterwege laten en groenten kan je altijd bakken, koken of stomen. Als je besluit om 1 van onze programma’s te volgen, helpen wij je uiteraard graag bij het zoeken naar alternatieven voor voedingsmiddelen waar je niet tegen kunt. Je kunt in dat geval het beste even mailen naar info@jasperalblas.nl.
 43. Hallo Jasper, Met veel interesse lees je over je voedingsadvies en ben zeer geïnteresseerd om het te gaan volgen. Ik heb hier een vraag over; ik heb diverticulitus, waar de arts mij aanraad 30 tot 40 gram vezels te eten per dag. Deze haal ik nu uit brood, vezelrijke crackers, fruit, vezelrijke rijst en pasta. Kom ik ook aan 30+ gram vezels per dag door jouw voedingsadvies te volgen?
  1. Hoi Aad, als je eet volgens mijn programma’s kom je gemakkelijk aan 30+ gram vezels. Je krijgt ze binnen doordat je veel groenten, 1 stuks fruit per dag, regelmatig havermout, zoete aardappel, peulvruchten en chiazaden eet. Laat het gerust weten als je meer vragen hebt.
 44. Ik wil heel graag afvallen en deze aanpak lijkt mij heel goed voor mij. Wel vraag ik mij af of ik als vegetariër ook met jouw dieet kan afvallen. Ik eet wel zuivel maar geen vlees en vis. Kan ik vleesvervangers gebruiken zoals tofu of vegetarische balletjes van willekeurige supermarkten? Alvast bedankt voor de reactie
  1. Hey Laura, Dat is geen probleem. We hebben een nieuw programma ontwikkelt het vegetarisch afslankplan https://www.jasperalblas.nl/product/vegetarisch-afslank-plan/ Pas op met het gebruiken van leesvervangers hier lees je daar mee over: https://www.jasperalblas.nl/vegetarische-vleesvervangers/ Je kan vlees en vis vervangen door onder andere ei, noten, zaden, pitten of tempeh. Heel veel succes verder.
 45. Diane Van Hove
  op 3 september 2018 om 19:26 zegt
  Ik las dat men na een 3 tal weken verlost is van suikerverslaving. Helaas geldt dit niet voor mij. Ik ben een aantal maanden bezig en nog heb ik ‘s avonds na het eten GROTE goesting om te snoepen. Een aantal dagen kan ik het goed volhouden, maar dan is er een onweerstaanbare drang om te snoepen en dan ga ik total loss! Ik ben wel in de menopauze, misschien heeft dit er iets mee te maken. Bij mij is het de processie van Echternach…het gaat zo traag. Ik val enkel af als ik zeer weinig eet (rond de 1000 calorien ) Durf ik iets meer eten, dan is het er geheid weer aan.
 46. Diane Van Hove
  op 3 september 2018 om 19:24 zegt
  Ik las dat men na een 3 tal weken verlost is van suikerverslaving. Helaas geldt dit niet voor mij. Ik ben een aantal maanden begonnen en nog heb ik ‘s avonds na het eten GROTE goesting om te snoepen. Een aantal dagen kan ik het goed volhouden, maar dan is er een onweerstaanbare drang om te snoepen en dan ga ik total loss! Ik ben wel in de menopauze, misschien heeft dit er iets mee te maken. Bij mij is het de processie van Echternach…het gaat zo traag. Ik val enkel af als ik zeer weinig eet (rond de 1000 calorien )
  1. Wanneer iemand zijn suikerverslaving voorbij is en zijn oude patronen heeft doorbroken kan per persoon verschillen. Dit artikel is wellicht interessant voor jou https://www.jasperalblas.nl/eerste-hulp-eetbuien/. Hier staan een aantal tips in over hoe je controle kunt krijgen over je eetbuien. Heel veel succes verder!
 47. Na mij al enkele jaren geërgerd te hebben aan het feit dat ik ongeveer 1,5kg per jaar aankom kwam ik begin mei van dit jaar al googelend op deze site. Ik vond het vooral interessant dat hier zoveel logica kwam kijken bij de aanpak. Dit in tegenstelling tot veel andere sites en/of methodes (‘je weegt te veel omdat je duidelijk te weinig eet….’ blijft de mooiste). Daarbij vond ik het prettig dat er duidelijk wordt gesteld: afvallen is 70% voeding, 30% sport. De reden is simpel: ik hou niet van ‘sport’. Ik beweeg graag, maar wel direct functioneel (wandelend boodschappen doen, op de fiets ergens heen, geen lift maar de trap pakken, of lekker spelen met mijn zoontjes). Ik heb de basisgedachten van hier simpelweg over mijn eetpatroon gelegd. Waar zit voor mij het overschot aan koolhydraten en waar zit te weinig aan de overige voedingsstoffen? Het antwoord was opvallend duidelijk: bier, pasta en brood. Ik heb die drie groepen aangepakt (bier vervangen voor wijn en aanzienlijk geminderd, pasta vervangen voor licht gebakken courgette en brood laat ik tegenwoordig staan) en tot mijn grote verbazing ben ik in de afgelopen 14 weken maar liefst 11 kg afgevallen. Natuurlijk, een streven van ruim een kilo per week is mooi, maar we hebben allemaal wel eens een vakantie, een BBQ of een slechte dag. Mik er gerust op maar geniet van elke stap in de goede richting. De voornaamste reden dat ik dit hier schrijf is dat ik iedereen op het hart wil drukken dat deze methode geen straf is, geen regime en vooral: niet tijdelijk! Ik zie mij dit eetpatroon gewoon doorzetten omdat het heel normaal, natuurlijk en vooral lekker is. Ik heb nagenoeg nooit het idee dat ik iets niet ‘mag’, hooguit dat ik iets niet ‘wil’. Veel succes aan allen!
  1. Hoi Anne, gefeliciteerd! 11 kilo in 14 weken is een geweldig resultaat. Geniet ervan en ga zo door met gezond eten!
 48. Hallo, ik heb het een en ander gelezen op deze website. Ik vind de dingen die ik lees en luister op deze site heel erg logisch en herkenbaar. Ik ben al een paar dagen bezig met koolhydraat-arm eten. Ik heb weinig honger-gevoel, voel me goed, slaap beter en val ook een beetje af. Ik ben 49 jaar en heb altijd een goed/gezond gewicht gehad. Ik ben vroeger grootgebracht met heel veel suiker, echt veel te veel. Overal ging suiker in en overheen, zelfs op de pindakaas! Bij elke warme maaltijd kregen we appelmoes. Toen ik zelf moeder werd, raakte ik me er steeds meer van bewust dat het veel te veel was. Sinds een jaar of vijftien ben ik meer bewust gaan eten: geen pakjes en zakjes meer, vers koken, geen suiker meer (maar nog wel bijv. koek bij de koffie) enz. Ik blijf het lastig vinden om gezond te snacken: als ik me niet lekker voel (emotioneel), of alleen voel (als mijn man op zakenreis is), dan ga ik vaak toch meer ‘snoepen’ dan ik wil. Ik heb het gevoel dat ik toch op de een of andere manier verslaafd ben aan suiker, of in ieder geval dit als troost ervaar. Ik om daardoor regelmatig 1 a 2 kilo aan. Vervolgens probeer ik dat er weer vanaf te krijgen door even rustig aan te doen, en meestal lukte dat ook. Ik merk dat dit de laatste jaren lastiger is, door mijn leeftijd (denk ik). Ik wil het liefst gewoon gezond eten, en af en toe wat ‘lekkers’ kunnen eten, zonder dat ik weer in het ‘te veel’ schiet. Misschien denken mensen: doe niet zo moeilijk over 2 kilo, maar als je niet oplet wordt het heel makkelijk meer en meer en voor je t weet zit er 10 kilo aan. Dus vandaar dat ik er wel op let. Op dit moment wil ik het (te veel aan) buikvet kwijt (omdat t gewoon niet lekker voelt). Daarna wil ik gewoon op gewicht blijven. Mijn vraag is: het lijkt erop dat alles op de site gericht is op afvallen, maar wat als je op gewicht bent, hoe ga je dan verder. Het is toch niet de bedoeling dat je almaar blijft afvallen. Eet je dan gewoon iets meer? Of toch iets minder koolhydraat-arm? Nog een vraag: gisteren had ik gewerkt en toen was ik echt heel erg moe toen ik thuis kwam. Ik had ook een heel moe gevoel in mijn benen. Ik had goed ontbeten, een lekkere salade meegenomen, en tussendoor een banaan. Hoe komt dat hele vermoeide gevoel: Heb ik dan toch te weinig gegeten? Hartelijke groet, Anja
  1. Marleen
   op 13 juli 2018 om 14:03 zegt
   Hallo Anja, Wat goed dat je bezig bent met gezond en bewust eten. Fijn dat je je eigen draai eraan hebt kunnen geven. Ik begrijp heel goed dat je op je gewicht wilt letten. Wanneer je op je streefgewicht bent kan je de tips uit dit artikel toepassen:https://www.jasperalblas.nl/beste-jasper-hoe-moet-ik-verder-als-ik-mijn-streefgewicht-heb-bereikt/ Wanneer je jezelf vermoeid voelt kan het zijn dat je te weinig koolhydraten hebt gegeten, te weinig water hebt gedronken of veel stress hebt gehad. Heb je een drukke werdag? Dan kan je bij je maaltijd bijvoorbeeld een extra portie langzame koolhydraten gebruiken. Heel veel succes.
 49. Zoals ik al eerder schreef, eet ik al 5’weken uit het boek 7×7 afslank receptenboek en het ziet er naar uit dat ik de beloofde 10 kilo in 5 weken ga halen. Ik ben superblij en wil graag zo blijven eten, vandaar dat ik mijn eigen variaties maak Een vraagje: Ik wou iets maken met pompoen, maar ik zie in het boek geen gerechten waarin pompoen wordt verwerkt, Is daar een reden voor?
 50. Elgiro
  op 4 juni 2018 om 07:39 zegt
  Ik had een tijdje last van allergieen, last van mijn maag (pijn en oprispingen). Ik las toevallig een artikel op internet waarin zij het over het 7×7 afslank receptenboek hadden. Ik heb dit impulsief besteld en na 2 dagen had ik het in huis.. ik ben op een zondag begonnen. Dit is het begin van mijn 4e week. Ik ben al 6,5 kilo kwijt en ik eet heel lekker elke dag. Tussendoor (na week 2) had ik ook nog mijn eigen verjaardag waarop ik taart heb gegeten en bier heb gedronken. Normaal gesproken waren dat de momenten waarop diëten bij mij mislukken.ik heb 2 dagen gefeest en de maandag daarop weer de draad opgepakt en dat gaat prima. Ik gebruik het boek als leidraad maar maak ook mijn eigen aanpassingen van de recepten, wel in de geest van het boek. Naast afvallen geen trek in chocolade en zoetigheid na het werk, voel ik mij lichamelijk ook beter. De maagklachten zijn weg (voor de allergieen heb ik een spray van de huisarts gekregen ; ). Ik heb meer energie. Enige wat ik wel doe is elke dag op de weegschaal staan en toegegeven als ik niet afval ben ik teleurgesteld, maar het boek geeft mij houvast. Ik ben blij dat ik alternatieven heb voor brood. Ik wist al langer al dat ik van brood meer trek kreeg in verder eten, maar ik had geen alternatief. Ik moet wel eerder opstaan om mn ontbijt en lunch klaar te maken, maar dat begint te wennen. Ik ben tot nu toe heel tevredeb. Ik ben blij dat het boek niet alleen recepten bevat, maar juist veel uitleg over wat je eet. Waarom geen aardapelen, maar wel zoete aardappelen bijvoorbeeld…
  1. Marleen
   op 4 juni 2018 om 12:04 zegt
   Wat fijn om te horen dat je bezig bent gegaan met gezond eten en je jezelf nu veel beter voelt. Super dat je je eigen draai er aan geeft. Op deze manier wordt het echt geïntegreerd in je leven. Blijf je focussen op de voordelen die je ervaart zoals meer energie, weinig maagklachten en minder lekkere trek. De weegschaal is niet altijd even betrouwbaar. In dit artikel lees je waarom de zoete aardappel een gezonde keuze is. https://www.jasperalblas.nl/zoete-aardappel/ Heel veel succes verder.
 51. hey , wil er direct aan beginnen ! ik voel me echt slecht in me vel de laatste tijd +15kilo stoppen met roken en krijg het er niet af , nu met dit te lezen begin ik er dadelijk aan , enkel heb ik nog wel pasta sla gemaakt die ik vandaag nog ga nuttigen , want als ik me niet vergis is pasta dan slecht ??? grtjs
  1. Marleen
   op 30 mei 2018 om 15:52 zegt
   Wat goed dat je bezig wilt gaan met gezond eten en super dat je gestopt bent met roken. Pasta is een vorm van snelle koolhydraten, deze raden we dus inderdaad liever niet aan om te eten. In plaats daarvan kan je gebruik maken van zoete aardappelen, quinoa, courgette slieren, pompoen slieren etc. Heel veel succes.
 52. Pascale
  op 10 mei 2018 om 13:14 zegt
  Hoi , ik heb ff een paar vraagjes!! Mag je alpro soja producten eten en drinken? Mag je matcha thee drinken? Gr pascale
  1. Marleen
   op 17 mei 2018 om 07:47 zegt
   Hallo Pascale, Hier lees je waarom wij soja producten liever niet aanraden:https://www.jasperalblas.nl/soja/ Matcha thee is een gezonde keuze en mag je zeker toevoegen aan je voedingspatroon.
 53. ik las dat je bananen mag eten maar deze bevatten toch veel koolhydraten? wat ik ook niet snap is dat je geen koolhydraatarm (eiwitrijk) brood mag eten, maar in de dieetwebshops staan deze wel er tussen bij koolhydraatarme voeding? idem met de dieetchocolade dat ze er verkopen (mt zoetstoffen). mag je deze wel of niet eten?
  1. Hallo Silvia, Bananen kan je zeker met mate eten. Deze bevatten namelijk veel gezonde voedingstoffen. Maximaal 1 stuk fruit per dag is aan te raden. Ik raad het gebruik van koolhydraatarm brood af. Deze bevatten veel ongezonde toevoegingen en is niet voedzaam voor je lichaam. Dit geldt ook voor dieetchocolade.
 54. Hoi Jasper nog een keer met Mevr Peters ik heb al je boeken. Ik ben vegitarsh wat mag ik als vlees vervanger?? Gr Sunny
  1. Hallo Sunny, Je kunt het vlees, vis en ei vervangen door dezelfde hoeveelheden tempeh, peulvruchten, quinoa, noten, chiazaden, avocado, champignons, lijnzaad, hennepzaad, pijnboompitten, zonnebloempitten of pompoenpitten. Eventueel kan je een natuurlijk eiwitpoeder toevoegen aan bijvoorbeeld smoothies, havermoutpap of Griekse yoghurt. Pas op met vleesvervangers. Deze bevatten vaak allerlei conserveringsmiddelen, zout en soms zelfs suikers. Belangrijk is om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Een supplement met vegetarische algenolie kan je hierbij helpen. Daarnaast adviseer ik om een vitamine B12-supplement te gebruiken om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 te komen.
 55. Dag Jasper, Wat betreft de producten met 1 ster (max 3x per week) en 2 sterren (max 1x per week) is het me niet duidelijk of je dan dat specifieke product maar X keer per week mag, of per week maar X keer een X sterren product. Met andere woorden: pompoen, champignon en paprika zijn alledrie 3x per week producten. Betekent dat als je deze drie dagen afwisselt met deze drie producten, dat je dan dag 4 niet ook nog een ander 3x per week groente kunt eten? Of wordt simpelweg bedoelt dat je niet meer dan 3 dagen in de week champignons kunt eten?
  1. Hallo Lise, Dank voor je bericht! Het rijtje van de peulvruchten is 1 groep. Uit dit rijtje mag je dus maximaal 3 keer in de week eten. Dit geldt ook voor de zuivel producten en het gedroogde fruit Aubergine, tomaat en paprika horen bij de nachtschade. Eet deze dus niet vaker dan 3 x per week. Voor de rest uit het rijtje geldt het per product. Zoals champignons mag je inderdaad niet meer dan 3 x per week eten. Belanrijk is dat je voor jezelf uitzoekt wat goed voelt en wat niet. Ervaar jij geen klachten bij het eten van meerdere keren paprika, dan kan je dit product gerust vaker eten. Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag
 56. Hoi Jasper. Ik wil graag 20 kg afvallen in 3 maanden. Dan is dit mijn eetpatroon: – ontbijt: naturel magere kwark met havermout – tussendoor: stuk gele paprika – lunch: 3 rijstwafels met kipfilet, ei, komkommer, avocado of vis – tussendoor: 1 mandarijn/sinaasappel – avondeten: 200 gram groente en 2*per week vlees of vis – tussendoor: 1 stuk fruit (meestal appel) Drinken: 3 koppen groene thee en 1 liter water Ik hoor graag of die 20 kilo eraf komen met dit eetpatroon.. 🙂
  1. Een meisje
   op 15 maart 2018 om 23:21 zegt
   Hallo, ik ben 14 jaar 1.72 en ik weeg 58 en wil graag afvallen voor de meivakantie 5 weken dus K fiets iedere dag naar school 13 km door en terug 13 km ook voetbal ik 3x per week en hardloop ik 1à 2 keer per week ik eet na het avondeten niks maar K moet van mijn moeder wel gwn aardappelen eten en boterhammen omdat ze vind dat ik niet dik ben
  2. Hoi Joy, variatie is erg belangrijk als het gaat om afslanken. Ik zou je dat dan ook zeker aanraden. Hou het bij 1 stuks fruit per dag en voeg wat extra groenten toe aan je eetpatroon. Dit kan tussendoor, door salade als lunch te nemen en door als ontbijt een groene smoothie te drinken. In het Smoothie Afslank Plan vind je heerlijke smoothie en maaltijdrecepten die je gemakkelijk helpen om van die 20 kilo af te komen.
 57. Hoi Jasper, Ik hou erg van soep met verse groenten. Nu weet ik dat er vaak zout en vet zit in kant en klare soepen,ook in die met verse groenten erin waar je alleen water bij moet doen. Wat is nu de minst slecht bouillon die ik kan gebruiken om zelf soep te maken?
  1. Hallo Art bij de biologische winkel heb je kruidenbouillons van enkel verse kruiden waaraan geen E-nummers en zouten zijn toegevoegd. Die kun je gebruiken voor je soepen. Verder kun je soep goed op smaak maken door er ui, knoflook en verse kruiden zoals gember, rozemarijn, verse munt, basilicum, dille, tijm etc aan toe te voegen. Ook kruidenpoeders zoals komijn, gemberpoeder, kurkuma, chilipoeder, paprikapoeder en kerriepoeder helpen je soepen op smaak te maken. Veel succes en geniet van de soepen. Groet Jasper
 58. Hallo Jasper, Na een lange tijd van eerst boulimia en daarna structueel te weinig eten heb ik ontdekt dat afvallen bij mij pas lukt als ik genoeg eet. Best veel, zelfs. Van extreem weinig eten val ik niet meer af, van 1200 calorieën ook niet, maar van 1800 calorieën bijvoorbeeld wel. Alsof mijn lijf blij is dat het eindelijk genoeg binnen krijgt en ik daardoor beloond wordt. Nu wil ik daarbij gaan sporten, maar moet ik dan nog meer eten omdat ik ook calorieën ga verbranden of zijn die 1800/1900 calorieën prima? Misschien werkt mijn lichaam een beetje raar inmiddels door die eetstoornissen maar ik heb jaren tussen de 200 en 1200 calorieën gegeten en het was op het laatst erg frustrerend dat ik niet alleen niet afviel maar ook zelfs aankwam, en nu ik meer eet is dat dus over. Er gebeurt eindelijk weer iets. Ik moet vaak echt zoeken naar calorieën en eet dan uiteindelijk meestal nog wat extra nootjes omdat daar relatief veel calorieën in zitten. Ik vind het nog steeds wel moeilijk te bevatten dat meer eten mij beter helpt dan weinig. Om mijn lichaam ook wat strakker te krijgen wil ik nu dus ook graag sporten, en vandaar mijn vraag. Dank alvast! -Thera.
  1. Hallo Thera, super dat je erachter bent dat het noodzakelijk is om je lichaam met de juiste voedingsstoffen te voeden. Pas dan gaat het werken zoals het hoort en zal het zich ook aanpassen naar zijn natuurlijke gewicht. Als je gaat sporten kun je 50 – 100 g extra koolhydraten per uur dat je sport extra eten. Eet bijvoorbeeld een schaaltje havermout, een banaan of een quinoasalade voordat je gaat sporten. Onderzoek wat voor jou werkt door verschillende dingen uit te proberen en ontdek zo waar je je lekker bij voelt. Veel succes, ga zo door met gezond eten! Groet Jasper
 59. Hee Jasper, Ik heb (al 15 jaar) diabetes. Een koolhydraat arm dieet is voor mij heel moeilijk omdat ik niet altijd een goede controle heb over m’n bloedsuikerspiegel… Ik merk dat wanneer ik sport mijn suikerspiegel daalt, waardoor ik weer suikers moet eten. Ik eet eigenlijk vrij weinig op de dag (toegegeven; een paar boterhammen, maar ook veel groentes en veel water) maar er zijn toch vaak momenten dat ik “verplicht” suiker moet eten. Ik baal hier erg van omdat ik merk dat ik hierdoor aankom. Heel langzaam gelukkig, ik weeg nu zo’n 80kg en ben 1,87M, maar ik zou toch graag wat fitter willen worden. Heb jij misschien tips? Ik zag al een hoop recepten en producten langs komen waar weinig tot geen koolhydraten in zitten (groentesapjes bijvoorbeeld) waar ik op kan teren zonder insuline te hoeven spuiten. Cheers!
  1. Hallo Bas, probeer je boterhammen eens te vervangen door een salade met kip, vis, vlees, ei of noten en voordat je gaat sporten een schaaltje havermout of een banaan te eten. Neem verder tussen de maaltijden door altijd gezonde tussendoortjes zoals noten, zaden, pitten, een gekookt ei, rauwe groenten (eventueel met humus), een groentesap of groene smoothie (met havermout ook goed voor het sporten!). Ook een avocado of een portie vis zijn aan te raden om regelmatig tussendoor te eten. Deze houden je suikerspiegel in balans en zorgen lang voor een verzadigd gevoel. Neem na het sporten bijvoorbeeld een smoothie aangevuld met een plantaardige eiwitpoeder. Dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel, zorgt langdurig voor een verzadigd gevoel en helpt je spieren herstellen. Veel succes, ga ervoor! Groet Jasper
 60. Hey Jasper! Ik ga met dit dieetplan beginnen, want ik wil rond de 15 kilo afvallen. Heb alleen een vraagje, ik ga vaak uit, dus hoe zit het met alcohol? Alvast bedankt!
  1. Super dat je gaat beginnen met afvallen volgens deze methode. Drink liever geen alcohol. Hier zie je waarom niet. Veel succes!
 61. Probeer maar eens te dieten als ge depressief zijt. Koken en zelfs nog maar de winkel gaan is er dan echt te veel aan ze. Nee nee, ik moet het gewoon aanvaarden: ik bèn een dikke koe en ik blíjf een dikke koe. En als het idd waar was dat iederéén kan afvallen, dan bestonden er geen dikke mensen. Wat een onzin zeg
  1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
   op 23 januari 2017 om 14:20 zegt
   Hoi Vicky, vervelend dat je dit zo ervaart. Gezonde voeding kan veel voor je doen juist als je depressief bent. Het doet niet alleen veel voor je lichaam maar ook voor je gemoedstoestand. Ga in kleine stapjes, doe je gezonde boodschappen online, vraag iemand je te helpen met koken en wees lief voor jezelf. Als je blijft zeggen dat je een dikke koe bent ga je er langzaam in geloven. Benader jezelf positief, dat kan een wereld van verschil maken. Sterkte. Groetjes Anita
 62. Charlotte
  op 17 mei 2014 om 10:53 zegt
  Heeyy, Ik ben een meisje van 14 die basketbal in een hogere leeftijdscategorie speelt dan eigenlijk mag. Ik ben heel bang dat ik niet genoeg energie heb. Ik eet ook altijd ontbijtgranen met vla, maar ik weet niet of dat goed is om te eten? Mijn moeder kookt altijd, en ik mag nog niet zelf koken van mijn ouders, dus dat kan ik dan niet doen(tip 1). Wel heel erg bedankt voor de afvallen tips!
  1. Hallo Charlotte, de tips zijn er zodat je 10 kilo kunt afvallen. Jij kunt het beste gewoon gezonder gaan eten om zo ook voldoende energie te hebben voor je basketbal. Je kunt mijn boodschappenlijst downloaden om zo te zien wat je het best kunt eten. Succes!
 63. Sabrina
  op 14 mei 2014 om 20:02 zegt
  Hallo jasper Ik wil graag 10 kilo afvallen ik ben al op de helft ik was in 3 weken tijd 5 kilo kwijt door minder kd te eten maar ik ben 14 en speel hockey op hoog niveau mijn energie gaat achteruit en ik blijf al 3 weken op de 5 kilo hangen ik weeg nu 58 en wil er graag nog 5 kilo af hoe pak ik dit aan ik weet niet meer wat ik moet doen heb jij nog tips
  1. Het belangrijkste is dat jij je beter voelt door het eten van de gezonde voeding. Dan komt het gewichtsverlies, in jou geval de 10 kilo afvallen, vanzelf wel. Als je na de periode van de eerste 3 weken nog steeds weinig energie voelt dan kan je het best je inname van gezonde koolhydraten verhogen.
 64. Hallo Jasper Mag ik als ontbijt havermoutpap met amandelmelk en wat rozijntjes eten als ik 10 kilo wil afvallen? Is dit een gezond ontbijt en past het bij het 7×7 dieet? Met vriendelijk groet Liza
  1. Ja dat kan als je 10 kilo wilt verliezen, liever niet te veel rozijnen. Appel met kaneel is een ideale vervanger. Let er ook op dat de amandelmelk niet gezoet is.
 65. Michelle
  op 12 mei 2014 om 20:10 zegt
  Hoi Ik weeg nu 60 kilo en zou graag 9 kilo willen afvallen voor dat de zomer begint wat zijn je afvallen tips voor de komende weken?
  1. Eet volgens de boodschappenlijst. Dat is gezond en je zult dan ook snel de bijna 10 kilo afvallen. Succes.
 66. Eveliene
  op 9 mei 2014 om 05:50 zegt
  Ik ben nu 4 weken bezig met geen (weinig) koolhydraten eten. De eerste 2 weken ben ik 4 kilo afgevallen, de laatste 2 weken bijna 1.5 kilo aangekomen? Ik doe niet echt jou schema’s, maar eet al weken niks buiten jou aangeraden voedingsmiddelen. Het enige wat ik heb toegevoegd is elke dag 2 lepels gebroken lijnzaad+lijnzaadolie ivm verstopping. Nu zitten hier wel kh in, maar ook weer niet zo veel. Ik drink veel, heb ook steeds erge dorst , heb veel hoofdpijn en niet echt veel energie. Wat doe ik fout?
  1. Zo te zien doen je niets fout Eveliene. Houd dit eetpatroon nog een paar weken vol, dan zal je zien dat je vanzelf weer gewicht gaat verliezen. Soms heeft het lichaam even nodig nodig om aan te passen. Ook de andere klachten zullen snel moeten verdwijnen.
 67. Hakan
  op 6 mei 2014 om 19:29 zegt
  Hoi jasper, Ik ben in 5 maanden tijd van 103 kilo naar 82 kilo gegaan maar ik blijf de laatste 5 a 6 weken steken op 82 kilo. Ik heb nog 20 kilo vet en ik wil dat de vet naar benede gaat en in ieder geval nog 10 kilo afvallen, maar het blijft dezelfde. Ik eet de laatste weken wel wat ongezonder misschien dat het daaraan ligt maar ik ben bang dat ik me motivatie kwijt ga raken. Heb je nog tips?
  1. Hallo Hakan, de beste afvallen tip die ik je kan geven is: eet gezond. Als je gezond blijft eten zal je vanzelf de laatste 10 kilo afvallen. Op mijn boodschappenlijst vind je precies wat je wel en niet mag eten. Veel succes!
 68. Abel Nieuwkop
  op 4 mei 2014 om 02:35 zegt
  Hey bedanktvoor de afvallen tips.
 69. Amanda
  op 1 mei 2014 om 07:44 zegt
  Hoi, Ik wil ook graag tussen de 7 en de 10 kilo afvallen. Ik vind het heel lastig om lekkere dingen over te slaan. Ik woon nog thuis en wil afvallen en gezonder eten. Mijn ouders willen hun kookgedrag niet aanpassen. Verder heb ik zelf te weinig geld om zelf te gaan koken of gezond eten te kopen. Het probleem zit hem in het avondeten van mijn ouders en in het weekend, maar dat heeft vooral met discipline te maken. Hopelijk heeft u tips voor mij om 10 kilo af te vallen. Groetjes, Amanda
  1. Hallo Amanda, naast je ouders bewust maken van de gevolgen van ongezond eten is er helaas niet veel wat je kunt doen. Je zou de ongezonde delen van de (avond)maaltijd kunnen laten staan en bijvoorbeeld een extra portie salade of groente opscheppen.
 70. hallo , ik wil ook heel graag 10 kilo afvallen , maar ik ben pas 13 jaar , heb je daar ook tips voor? of helpen deze bij mij ook wel groetjes
  1. Hallo Sharon, de tips zullen je helpen weer op goed gewicht te komen. Laat de tips even aan je ouders zien en overleg wat het beste is voor jou.
 71. hey jasper, ik probeer al een tijdje 10 kilo af te vallen maar het lukt niet ik zou niet weten wat voor producten ik moet eten. Heb je afvallen tips of zou je voor mij een eetschema willen maken wil er ook wel voor betalen als het maar werkt groet
  1. Hallo Wael, De producten die je kan eten als je 10 kilo wilt afvallen staan op mijn boodschappenlijst. Je vindt een uitgebreid eetschema met exacte recepten in mijn receptenboek. Veel succes!
 72. Maurice
  op 27 maart 2014 om 07:47 zegt
  Volgens mij is er maar 1 oplossing als je 10 kilo wilt afvallen, minder calorieën eten dan je behoefte! En dat heeft niks te maken met meer of minder koolhydraten eten. Heel simpel: je behoefte is 2000 calorieën en je eet er 1800 calorieën val je, eet je 2200 calorieën kom je aan…
  1. Hallo Maurice, Het klopt dat je minder calorieën moet eten dan je verbrandt om 10 kilo afvallen te verwezenlijken. Maar je moet ook koolhydraten zo veel mogelijk laten staan. Deze verstoren namelijk het vetverbranding mechanisme.
 73. Marjette
  op 26 maart 2014 om 08:06 zegt
  Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Door gevarieerd en gezond te eten, ook gewoon granen, ben ik in 6 weken tijd 15 kilo afgevallen. Wel wandelde ik elke dag een uur met de honden. Ik ging ook niet meer eten na mijn avondeten en dronk veel groene thee en water. Gewoon logisch nadenken over je eten, dat is de beste afval tip. Ik had wel 30 kilo overgewicht, het afvallen gaat dan vaak wel sneller in het begin.
  1. Hallo Marjette, gefeliciteerd 15 kilo in 6 weken is een goede prestatie! Hopelijk gaat de volgende 10 kilo afvallen ook makkelijk. Ieder persoon is verschillend, de bovenstaande afvallen tips zijn zo ontworpen dat ze voor iedereen werken. Bij sommige mensen gaat het makkelijker dan bij anderen.
 74. Hoi Jasper; Ik wil heel graag dit dieet volgen zodat ik 10 kilo kan afvallen. Helaas werk ik in de horeca en dat betekend onregelmatig eten en soms helemaal niet eten als het té druk is. Als er avond gegeten word kookt ook een iemand voor een grote groep personeel waardoor er niet rekening gehouden word met een dieet. Heeft u enige tips voor afvallen?
  1. Heey naomi, ik werk al 15 jaar in de horeca en het is mij het laatste half jaar gelukt om 20 kilo af te vallen ondanks ik wel in de horeca werk. Net als wat jasper zegt: je eigen eten meenemen! Dat was bij mij één van de belangrijkste tips. En geen snacks eten s’avonds laat als je nog aan het werk bent! Ik hoop dat het je gaat lukken tis moeilijk maar zeker mogelijk, 10 kilo afvallen!!! Succes!
  2. Hallo Naomi, om echt af te vallen is discipline nodig. Zorg dat jij je eigen eten meeneemt naar je werk. Je hoeft dan niet altijd te eten wat de pot schaft. 10 kilo afvallen kan best, ook als je af en toe een maaltijd overslaat. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om een groentenshake mee te nemen en daar af en toe een paar slokken van te nemen. Veel succes!
 75. nadia elhabziz
  op 10 maart 2014 om 14:41 zegt
  Hallo Jasper, Is dit ook geschikt voor kinderen? Mijn zoon van 12 heeft aanleg om te groeien, hij hoeft er bij wijze naar iets te kijken of hij heeft al een kilo bij. 10 kilo afvallen ofzo kan zeker wel. Daarnaast is hij ook een lekkere eter en kookt ook graag mee thuis. Ik heb een programma samen met hem gevolgd via een kinder dieëtist en in het begin viel hij per halve kilo per week af. Maar nu zit er alles weer aan en is zijn motivatie ook weg en is hij nog zwaarder dan bij de start van het programma. Terwij hij fanatiek sport (voetballen 2 keer trainen en 1 wedstrijd per week en kickboksen 2 keer in de week ) Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen, ik heb je afvallen tips hard nodig. Want zijn motivatie is volledig weg.
  1. Hallo Nadia, 10 kilo afvallen heeft veel meer te maken met je voeding dan met je beweging. De beste tip die ik je kan geven is: eet alleen producten van de boodschappenlijst of de recepten uit mijn receptenboek. Kinderen moeten natuurlijk vaak door hun ouders gestuurd worden als het op motivatie voor gezond eten aankomt. Laat hem dus goed zien waarom zijn leven leuker wordt als hij gezond eten eet. En dat gezond eten ook heel lekker kan zijn. Veel succes!
 76. Hoi Jasper. Ik ontbijt sochtend niet, krijg echt helemaal niks weg. Nu neem ik sinds kort sochtends een shake van het kruidvat merm, nu merk ik dat ik iets minder honger heb maar krijg alsnog rond 10 / 11 uur trek. Heeft u misschien een goede tips als alternatief ontbijt? Iets wat makkelijk naar binnengaat. En mag ik ook gewoon aarbeien kwark eten? Groetjes Moniek
  1. Hallo Moniek, een paar ontbijten die je kunt nemen in het 10 kilo afvallen traject zijn: glutenvrije havermout (20 min laten weken in gekookt water) met appel en kaneel, of kwark met bosvruchten. Kwark met een smaakje bevat vaak ongezonde geur-, kleur- en smaakstoffen. Neutraal is beter. Als je rond 10 / 11 uur trek krijgt kun je gewoon een gezonde snack nemen, daar is niets mis mee. Een goede tip voor plezierig afvallen is: eet wanneer je honger hebt, maar eet wel altijd gezond. Veel succes!
 77. Hey Jasper Ik ben gewend op elke ochtend een bakje met brinta te eten want ik heb veel energie nodig voor school. Moet ik daarmee stoppen?
  1. Ja Bija, je kan beter glutenvrije havermout met gekookt water eten. Dat is de beste afval tip om mee te beginnen. Veel succes!
 78. Angelique
  op 3 maart 2014 om 21:50 zegt
  Hoi Jasper, Vraagje… Ontbijten met een smoothie van sojamelk, gojibessen, chiazaad, hennepzaad en fruit (banaan of appel of mix van blauwe bessen en bramen) om 10 kilo af te vallen, is dat ook goed? Gr. Angelique
  1. Hallo Angelique, mijn afvallen tips zijn: liever water ipv sojamelk, en fruit of gojibessen, allebei wordt wel erg veel suiker. Veel succes!
 79. hai jasper.ik ben heel tevreden met wat je vertelt maar even een vraagje.ik wil 20 kilo afvallen wat kan mijn dag schema zijn van maandag tot zondag?ik vind het zo moeilijk om het in elkaar te zetten.heb je wat afval tips?en kan ik ook een brood dieet volgen
  1. Hallo Sneha, in mijn receptenboek vind je een gedetailleerd weekschema. Als je dat volgt dan zal ik op den duur al je overtollig vet, in jouw geval de 20 kilo, afvallen. Veel succes!
 80. Hallo jasper, hoe kun je in 5 weken 5 kilo afvallen??
  1. De beste tip is: eet de producten van de boodschappenlijst. Als je maar 5 kilo overgewicht hebt dan zal je natuurlijk geen 10 kilo afvallen. Veel succes!
 81. Beste jasper, Danku voor al die afvallen tips !!! Maar ik heb nog een vraagje : is roy co gezond ? ( die soep) of welke is de gezondste. ? Groetjes Virginie
  1. Hallo Virginie, ik weet niet precies wat er in royco zit, maar aan de website te zien denk ik dat er veel ongezonde geur-, kleur- en smaakstoffen inzitten. Liever niet eten dus. Om snel 10 kilo af te vallen kun je het beste soep eten die alleen uit natuurlijke ingrediënten samengesteld is. Zelf gemaakte soep vind ik altijd het lekkerst. Veel succes!
 82. Hoi Jasper, Zijn alle gerechten die er staan voor bv. maandag voor 1 persoon? En als je dadels moet eten wat kan je dan ala alternatief nemen,ik lust geen dadels. En gember lust ik ook niet?
  1. Hallo Wendy, ja de gerechten zijn voor 1 persoon. Je kan de hoeveelheden naar wens aanpassen. Gember en dadels kun je gewoon weglaten. Je zou in sommige gerechten gember met venkel kunnen ruilen en dadels met (ongezwavelde) rozijnen of fruit. Veel succes!
 83. Ik hou van je artikel. De tips die u hebt genoemd zijn echt nuttig. Het kan helpen om 10 kilo af te vallen in 5 weken, maar voor de lange termijn voordelen moet je lichaamsbeweging doen of sporten.
  1. Dank je wel Adolf. Ja, voldoende beweging is ook zeker belangrijk voor een gezond lichaam. Maar met gezonde voeding kun je de meeste (en blijvende) vooruitgang boeken.
 84. Hoi Jasper Ik tel de koolhydraten. Hoeveel gram mag je deze op een dag om af te vallen? Ik heb je recepten boek en haal daar recepten uit maar dan zit er toch koolhydraten in. Ik ben nu drie kilo afgevallen in drie weken tijd en val niet meer af. Ik wil er nog 10 kilo af. Groeten
  1. Hallo Cindy, het is belangrijk dat je niet alleen de koolhydraten telt. Vezels en suiker zijn allebei koolhydraten maar hebben een heel ander effect op je stofwisseling. Op mijn boodschappenlijst staan de exacte producten die je helpen die 10 kilo af te vallen omdat ze geen, weinig of niet ‘schadelijke’ koolhydraten bevatten. 50 tot 100 gram koolhydraten per dag zorgt voor gewichtsverlies terwijl je lichaam gewoon gezond blijft functioneren. Veel succes!
 85. Hoi Jasper, Ik ben ook bezig om een paar kilo af te vallen, maar vind het toch moeilijk om gezond te blijven eten. Val snel terug in oude gewoontes. Ik gebruik nu extra vezels zoals juso-vezels. Dit gebruik ik een half uur voor de maaltijd, zodat je niet te veel eet want juso-vezels die vullen je maag. Mag dit wel als met een dieet bezig bent? Heb je misschien nog tips voor me, zodat ik het langer kan volhouden!! Thanks, Maria
  1. Hallo Maria, de sleutel tot succesvol enkele kilo’s of zelfs 10 kilo afvallen is lekkere gerechten en recepten. In mijn receptenboek vind je een hoop inspiratie. Zo kun je het makkelijker volhouden. Als je veel gezonde vetten eet dan verdwijnt je hongergevoel snel. In het begin is dit even wennen, maar na enkele weken gaat dit heel gemakkelijker. Veel succes!
 86. Hoi ik heb een dringende vraag.. Ik hebt best wat buikvet en wil gewoon een paar kilos afvallen. Het liefst 10 tot 15 kilo Ik vraag me af of het een goed idee is om elke dag een noodelssoepje te eten als avond eten. En als onbijt crackers met advocado? Tusendoortjes fruit.. En om af te wisselen kippensoep als avond eten? En ik ben echt helemaal niet gek op water.. Dus is het slecht als ik dan veel sapjes drink? Ik hoor graag wat tips, Mvg
  1. Hallo Ramona, noodles bevatten helaas ook veel koolhydraten, hetzelfde geldt voor ontbijtcrackers. Avocado is wel erg gezond. Zolang de kippensoep van natuurlijke ingrediënten is gemaakt is het ook geen probleem. En fruit mag je met mate eten. In mijn receptenboek vind je ideale vervangers voor koolhydraat-rijke maaltijden die je hepen afvallen (15 of 10 kilo is geen probleem). Water, thee en verse groentesap zijn de drie beste drankjes. Frisdranken en vruchtensapjes bevatten vaak veel suikers en zijn echte dikmakers. Veel succes!
 87. Beste Jasper, ik eet graag soep. Wat kan ik als bouillon gebruiken bij bijv tomatensoep om wel 10 kilo af te vallen? Iets van de natuurwinkel? En kan ik split erwten eten? Maak ook graag zelf erwten soep. Alvast dank voor je tips! Ben zeer enthousiast over je lijst en voel me energiek.
  1. Je kunt bouillon maken van alle natuurlijke kruiden en specerijen. Split erwten mag je met mate eten. Dus af en toe een erwtensoep is geen probleem. Goed om te horen, ga zo door!
 88. Hoi Jasper, Wat is jouw mening over roggebrood? Ps. Lekker bezig en bedankt voor de tips!
  1. Bedankt Farfala. Om echt in 5 weken al 10 kilo af te vallen kun je het best helemaal geen roggebrood eten. Roggebrood remt de snelheid waarmee je gewicht verliest af. Veel succes!
 89. Beste, Ik heb een glutenintollerantie, dus ipv Haver een ik glutenvrije pap smorgens.. ik neem aan dat dit niet veel verschil maakt.. Ik heb nog wel 2 vraagjes: Ik las dat je duursporten ten zeerste afraad maar als je het ter ontspanning doet.. moet je er dan ook mee stoppen? En wat zijn je gedachten over glutenvrije (eiwitrijke) producten als quinoa en amaranth? Groetjes
  1. Hallo Natascha, glutenvrije havermout is prima. Let op, er zitten wel koolhydraten in dus het kan de 10 kilo afvallen wat vertragen. Duursporten ter ontspanning zijn geen probleem, alleen neem de negatieve kanten ervan ook in overweging. Quinoa is een goede vervanging voor pasta, je vindt dit ook terug op mijn boodschappenlijst. Veel succes!
 90. Hoi jasper dankjewel voor die tips.ik moet 15 kilo afvallen.ik was 86 kilo nu weegt ik 81kilo, maar ik heb een probleem met zoeteheid!!!!.met uw tips moet ik afvallen en doorzetten. Alvast bedankt
  1. Hallo Ashna, probeer je verlangen voor zoetheid onder controle te krijgen. Een paar snelle tips: koop geen zoetigheid, vertraag je ademhaling als je de verleiding voelt opkomen en zorg dat je altijd wat te snacken bij de hand hebt.
 91. Heel erg bedankt!!
 92. Je zegt van geen granen te eten, maar havervlokken mag wel in de ochtend. ik dacht dat haver een graan was.
  1. Haver is de enige graan die van nature geen gluten bevat. Gluten zijn de grootste ‘boosdoeners’ in granen voor je algehele gezondheid. Een tip voor de afvallers: eet havermout/havervlokken wel met mate.
 93. Haai Jasper, Ik heb je boodschappenlijstje ontvangen mijn dank daarvoor. Mijn vraag is hoe zit het met vleesvervangers? En dan de kant en klare uit de supermarkt? En tofu? Bedankt Odet
  1. Hallo Odet, koudwater vis, goede scharrel eieren, natuurlijke oliën, vitamine b12 supplementen en een algeheel gezond voedingspatroon zijn de beste vleesvervangers. Je kunt tofu en soja producten beter niet gebruiken, deze zijn vaak genetisch gemanipuleerd. Veel succes!
 94. hallo Jasper, Eerst wil ik je bedanken voor je site, heel erg handig, en sympathiek van je dat je geen geld vraagt, dat wordt gewaardeerd, geld is inderdaad voor veel mensen een drempel waar ze niet overheen willen gaan. Ik heb al zo lang ik weet altijd een buikje gehad, en daar wil ik zo langzamerhand van af, ben het zat me ongemakkelijk te voelen in groepsverband. Ik vermijd zwembaden, stranden en strakke kleding. Nu weet ik zelf wel hoe het komt, ik eet ongezond en onregelmatig, ook drink ik veel alcohol, ben tenslotte niets voor niets student 🙂 Ik wil het dus op een andere manier gaan doen, gezonder en regelmatig eten, maar ik heb totaal geen verstand van wat goed en slecht voor het menselijk lichaam is. Natuurlijk wel dat frituur slecht is en fruit goed, maar van die koolhydraten en eiwitten wist ik pas na het lezen van je site. Ik ben de laatste tijd met wat gewichtjes gaan spelen en het resultaat is al een beetje te zien, maar die buik irriteert me heel erg en ik wil er per se van af. Je boodschappenlijstje zou mij misschien kunnen helpen met wat ik wel en niet zou moeten eten. Ten slotte, heb je misschien wat do’s and don’ts voor wat je wel en niet moet eten. Zo eet ik graag kaas, witbrood en saté, geen idee of die goed of slecht is. alvast bedankt
  1. Hallo Stefan, graag gedaan, maak goed gebruik van de informatie. De boodschappenlijst is inderdaad de ideale tool om je voedselpatroon gezonder te maken. Eet gewoon alleen producten van de lijst en je weet zeker dat je gezond eet en ook al je overtollig lichaamsvet zult verbranden. De allerbelangrijkste Do is: blijven doorgaan en een gewoonte maken van gezond eten. De voordelen zijn echt eindeloos. Je valt af, je slaapt beter, je bent minder vaak ziek, je hebt een beter humeur, je kan scherper denken, etc. etc. Gezond eten (dus geen suiker, fastfood, frituur, weinig alcohol en koolhydraten) lijkt moeilijk, maar als je er eenmaal aan gewent bent is het heel goed te doen.
 95. ik eet altijd wortels met hoummous, super lekker. je kan ook pannekoekjes maken met gele spliterwten meel ik had gelezen dat de GI hiervan laag is. Ik Pureer s’ avonds kikkererwten met groentes waaronder boerenkool, is nog lekkerder dan met aardappels!
  1. Hallo Kristijn, Lijken me heerlijke gerechten, zorg dat je enkel ingrediënten van de boodschappenlijst gebruikt. GI is namelijk niet het enige criterium.
 96. Hallo Jasper, Ik heb 4 jaar lang in een snackbar gewerkt waardoor ik heel erg ben aangekomen. Ik hou van fastfood maar laatste tijden doe ik me best om niks te eten. Door niks te gaan eten ben ik 4 kilo kwijtgeraakt in 2 weken maar zie ik geen verschil als ik naar de spiegel kijk. Het is een grote verandering om ineens te gaan afvallen maar ik wil het wel heel graag. Kan je misschien tips geven wat ik kan eten de hele dag door? Ik wil super snel afvallen… Alvast bedankt!
  1. Hallo Selma, groente en voedsel dat een hoog percentage gezonde vetten heeft (en weinig koolhydraten en niet te veel eiwitten) kun je zo vaak eten als je wilt. Je zal merken dat, juist omdat deze producten veel vezels of gezonde vetten bevatten, je hongergevoel snel verdwijnt. Meestal maakt de eerste 10 kilo afvallen een enorm verschil. Dus hou gewoon vol, je zult het verschil snel genoeg merken. Veel succes!
 97. Josephine
  op 14 januari 2014 om 10:50 zegt
  Hallo Jasper, Sinds augustus heb ik diabetes en eet sindsdien weinig koolhydraten. Dat heeft ervoor gezorgd dat mijn bloedglucose al flink is gedaald.Ik ben al 10 kilo afgevallen maar ik moet nog minstens 10 kilo meer kwijt. Ik eet de hele dag koolhydraatarm maar als ontbijt neem ik 2 sneetjes koolhydraatarm brood. Mijn vraag: Kan ik daarmee doorgaan of kan ik beter helemaal geen brood meer eten? Alvast bedankt voor je antwoord.
  1. Goed bezig Josephine! Het is misschien beter om in één keer helemaal met (koolhydraatarm)brood te stoppen. Nu denk je dat je het erg gaat missen, maar als je er eenmaal een paar weken aan gewend bent gaat het vanzelf. In de ochtend is een boerenomelet een prima alternatief. Veel succes!
 98. Anna-Marie
  op 12 januari 2014 om 08:04 zegt
  Hoi Jasper, Ik zie veel overeenkomsten met het paleoprincipe. Klopt dat?
  1. Hallo Anna-Marie, ja dat klopt. Er zijn wel een aantal essentiële verschillen. Bijvoorbeeld het paleo principe zegt dat je vooral veel vlees en eiwitten moet eten. Ik ben van mening dat, dat niet erg gezond voor je is. Je mag zeker wel (gras gevoerd) vlees eten, maar ik spoor je zeker niet aan dit heel veel te eten. Op de boodschappenlijst heb ik de exacte producten gezet die je nodig hebt. Ik gebruik ook alleen deze producten in mijn receptenboek.
 99. Hi Jasper, Ik vroeg me af of ik ook nog garnalen zou kunnen eten (roze of hollandse)Ook vroeg ik me af of ik tomatenpuree of blokjes tomaat in blik zou kunnen eten. Alvast bedankt
  1. Hallo Rosanne, ja, Hollandse garnalen zijn prima. Zolang er geen onnatuurlijke stoffen aan de tomaten zijn toegevoegd en ze alleen ingeblikt zijn is dit geen probleem.
  2. Oh, ik vroeg mij ook nog af hoe slecht honing voor je is.. Alvast bedankt!
 100. Hoi Jasper, Wat kun je aanraden om te eten. Wat is lekker/ vullend en bevat weinig calorieen? Meestal krijg ik zo’n hongergevoel ‘s middags en dan ga ik alweer de fout in. Groeten, Sandra
  1. Hallo Sandra, als je honger hebt mag je alles eten wat op mijn boodschappenlijst staat (zo veel als je wilt). Wortelen, avocado en noten zijn mijn favoriete tussendoortjes.
 101. Ik wil dolgraag afvallen. Maar dat vind ik erg moeilijk. Deze tips hebben wel geholpen maar ik vraag me 1 ding af: Als je bijvoorbeeld een stuk chocola eet, ben je dan gelijk al aangekomen?
  1. Hallo Nynke, het is niet zozeer dat je van dat ene stuk chocola direct aankomt, maar dat stuk chocola verstoord de biochemie in je lichaam. Als resultaat daarvan krijg je sneller weer trek in suiker en kan je lichaam moeilijker lichaamsvet verbranden. Uiteindelijk is het bijna altijd je algehele levensstijl die je gewicht bepaald, niet een eenmalige actie.
 102. Beste Jasper zou je veel kilo “s kunnen verliezen als je niks eet een hele week lang. alvast bedankt
  1. Hallo Mohammed, ja dat klopt, maar het is niet zo gezond. Je zou dan beter een week lang een detox kuur kunnen doen, door een week lang alleen maar groentesap te drinken (met naast de groentes ingrediënten zoals eiwitpoeder, lijnzaadolie en nog veel meer voedzame producten). Echter, als je je eetpatroon niet veranderd kom je alle kilo’s daarna net zo makkelijk weer aan. Je kunt alleen blijvend afvallen als je blijvend je eetpatroon veranderd.
 103. Beste Jasper Ik had enkele vragen over je boodschappenlijstje. Waarom moet je je beperken tot 1 stuk fruit per dag? Ik ben een frequente smoothie liefhebber en vooral smoothies met kokosmelk en veel fruit. Voor mij is dit dus moeilijk om te laten. Ook merkte ik op dat passievrucht en mango niet in het lijstje staan. Mag je daar dan meer van eten op 1 dag? Wat wordt dan juist bedoeld met gras gevoerd vlees? Is dit dan biovlees van schaap, koe ? En olijfolie extra vergine is dit een soort merk van olijfolie en waar vind je die in België? Waarin verschilt dit van gewone olijfolie? Mijn ontbijt bestaat momenteel uit boekwijtzaden,lijnzaden en pompoen zaden verwerkt in een smoothie met 2 stukken fruit met cocosmelk. Moet ik dingen weglaten??? Groetjes Julie
  1. Hallo Julie, In fruit zitten een hoop goede voedingsstoffen, maar ook een hoop suiker. 10 kilo afvallen is voor je lichaam best een aardige stap. Om dat succesvol te doen kun je beter niet te veel fruit eten (max 1 stuk per dag). Als je eenmaal op gewicht bent kun je proberen wat meer fruit te eten en dan kijken hoe je lichaam daarop reageert. Dat verschilt van persoon tot persoon. Passievrucht en mango bevatten erg veel suiker. Gras gevoerd vlees in vlees van een dier dat zijn/haar hele leven gras heeft gegeten. Veel runderen krijgen tegenwoordig ‘kracht voer’. Dit bevat voer bevat veel koolhydraten en zorgen voor ongezonde stoffen in het vlees en vet wan het dier. Extra vergine olijfolie of ‘gewone’ olijfolie heeft te maken met de hoeveelheid vrij zuur die zich in de olie bevind. Over het algemeen wordt extra vergine olijfolie beter in je lichaam verwerkt. Veel succes!
 104. Willemijn
  op 30 november 2013 om 22:10 zegt
  Hoi Jasper, Mag je kwark nemen als ontbijt? Ik moet om 7 uur beginnen met werken, zuivel werkt bij mij altijd prima in de vroege morgen. Wat zijn andere snelle mogelijkheden als ontbijt? Met snelle bedoel ik de tijd van klaarmaken Groetjes Mijntje
  1. Hallo Willemijn, je kan kwark nemen als ontbijt. Ik zou het afwisselen met groente shake (die kan je de dag van te voren klaar maken) en havermout met gekookt water en een stukje fruit.
 105. Hallo Jasper, Waarom mag je helemaal geen kaas?? Of heeft dat met de eiwitten te maken? groetjes wendy
  1. Hallo Wendy, het menselijk lichaam mist enkele enzymen om zuivel af te breken zoals het hoort. Dit zorgt voor verstoringen in je darmen. Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je darmen optimaal werken.
 106. Beste Jasper Hartelijk dank voor de boodschappenlijst. Er staan ook ‘kiemen (alle soorten)’ op vermeld. Mag dan ook het 100% gekiemd speltbrood of tarwebrood (= essenenbrood dat bestaat uit 100% gekiemde granen zonder enige toevoeging. Alvast dank voor uw reactie.
  1. Hoi Ina, excuus, alle soorten moet eigenlijk zijn: allen soorten van producten op de lijst. Dus als een groente, zaad of pit op de boodschappenlijst staat dan mag je ook de gekiemde variant hiervan eten. Spelt en tarwe kun je dus beter niet doen. M.b.t. het stoppen met eten van brood is de beste afslank of afval tip die ik je kan geven: zet even door. In het begin is het wennen om geen brood meer te eten, maar na een week begin je er al snel aan te wennen. Succes!
 107. Hallo Jasper, Als ontbijt moet ik van mijn ouders brood eten, dat moet. Is er misschien nog een broodsoort dat beter is? Alvast bedankt! Groetjes.
  1. Hallo Manon, mijn voorkeur zou in dat geval uitgaan naar spelt, rogge of zuurdesembrood. Het is misschien een idee om je ouders een keer dit artikel te laten lezen. Of dit artikel als ze meer details willen weten.
 108. Beste Jasper, Iets te snel gereageerd. Heb je boek doorgenomen en het is allemaal duidelijk. Sorry voor mijn snelle reactie. Wel nog een vraagje; de noten en zaden die je voorschrijft moeten die zonder zout gekocht worden? De tonijn uit blik op water of olie? Alvast bedankt
  1. Oke perfect, geen probleem. Ja noten en zaden altijd ongezout en ongeroosterd. Tonijn wel met mate eten en bij voorkeur uit water.
 109. Beste Jasper, Een vraag na aanleiding van je receptenboek. De recepten zien er heerlijk uit maar (voor mij) niet haalbaar. Op je site staan ook makkelijke opties voor de dag. Mijn vraag: kan ik zelf bepalen wat en wanneer ik eet uit jouw boodschappenlijst? Bijvoorbeeld een salade van gemengde sla met “jouw” mosterd dressing, gekookt eitje, pijnboompitten, uitgebakken bacon en cherrytomaat en stukjes rijstwafel. Zo ja heb je misschien dan handvaten voor wat ik sowieso binnen moet krijgen op een dag. Zo nee, mag ik wel wisselen uit alle ontbijten, lunches, sappen en diners. Uit zoveel je receptenboek en de makkelijke recepten van je site? Alvast bedankt.
  1. Hoi Pauline, Ja je kunt dat zelf samenstellen, dat is geen probleem. Zelf houd ik niet echt bij wat ik eet, maar ik eet groente en extra vergine olijfolie bij elke maaltijd en maximaal 1x ei, 1x eiwitpoeder, 1x portie noten en dan optioneel 1x vis of vlees. Verder voeg ik waar nodig zeezout en kruiden en specerijen toe. Hier voel ik me altijd het beste bij. Ja je kan alles omwisselen als je hier behoefte aan hebt. Veel succes!
 110. bedankt voor de tips jasper maar waarom mag je niet te veel eiwitten eten als je wilt afvallen? wat is het probleem daarmee?
  1. Hoi Stefanie, dat is een vrij complex verhaal, maar in feite komt het erop neer dat eiwitten de bouwstoffen zijn voor je lichaam. Hoe meer bouwstoffen je eet hoe sneller je ouder wordt. Je kunt het vergelijken met een auto, hoe meer je met de auto rijdt hoe sneller de auto oud wordt en kapot gaat. Door het eten van eiwitten laat je je lichaam werken, dan is essentieel om te overleven, maar als je het te veel doet gaat dit averechts werken. Vandaar dat ik ook geen afval shakes (die vol eiwitten zitten) aanraad om 10 kilo af te vallen. Deze eiwitten hebben het bovenstaande effect.
 111. Hallo Jasper, Ik probeer al jaren een khd-arm dieet te volgen en je hebt gelijk, het werkt. Mijn probleem met het dieet of beter gezegd levenswijze, en de reden dat ik het nooit echt lang volhoud, is dat de manier van eten op een gegeven moment erg eenzijdig wordt als je brood, aardappelen en vele andere voedingsmiddelen moet schrappen. Te veel eiwitten die het moeten vervangen wekken op een gegeven moment weerzin op. Daarbij, er zijn veel mensen die een khd-‘verslaving’ hebben wat zich simpel gezegd uit in juist die behoefte aan khd. Enorme behoefte aan zoetigheid of in hartige (ongezonde) producten als chips e.d. Heb je nog afval tips om hiermee om te gaan? Dat is en blijft mijn grote valkuil ondanks dat ik prima weet wat wel of niet te doen. Bedankt alvast!
  1. Hoi Byanca, veel mensen denken inderdaad dat er weinig overblijft als je geen koolhydraten meer kan eten, maar niets is minder waar. Het is alleen even wennen en nieuwe dingen uit proberen. Mijn receptenboek is een goed plek om te beginnen. Denk eens na over alles wat je in een salade kunt doen. Je kunt bijna alle sauzen zelf maken met natuurlijke ingrediënten. Gebruik ipv pasta quinoa en maak de ‘pasta’-saus zelf zonder alle geur, kleur en smaakstoffen. Chips kun je prima vervangen door wortelen met een dipsausje van extra vergine olijfolie en zeezout. Of zelf gemaakte knoflooksaus (extra vergine olijfolie, knoflook, zeezout, kwark en citroensap). Voor je het weet ben je 10 kilo afgevallen en daar hoef je echt niets voor te laten. Je moet alleen even ‘buiten de box’ denken. Koolhydraat verslaving kom ik inderdaad ook vaak tegen. Maar dit is een questie van wilskracht, houd mijn site goed in de gaten want ik ben bezig hier een mooie oplossing voor aan te dragen. Hier alvast een afval tipje van de sluier: in het moment van verleiding, ga langzamer ademhalen. Hierdoor krijg je direct meer wilskracht en kun je de verleiding makkelijker weerstaan. En als je het echt niet kunt weerstaan, spreek dan met jezelf af dat je het over 10 minuten pas eet als je dan nog trek erin hebt. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om gewoon geen koolhydraten in huis te halen, dat zal je ook zeker helpen de verleiding te kunnen weerstaan. Veel succes!
 112. Thave Schilders
  op 3 oktober 2013 om 21:23 zegt
  Beste Jasper, Een van je afval tips is het drinken van groente sappen. Maar als ik groente sap maakt blijft er altijd veel in de sapmachine zitten. Zitten in die pulp die overblijft ook niet veel voedingsstoffen die je dan zo weggooit. Ik vind het altijd zonde om zo een sap te maken omdat ik dan veel eten weggooi. Kan ik de groente niet gewoon zo eten? Is dat minder goed? Ik wil graag die 10 kilo afvallen (eigenlijk 15 maar 10 is ook goed). Alvast bedankt
  1. Hallo Thave, ja dat klopt, die ‘pulp’ zijn voornamelijk groentevezels. Dit zijn dezelfde stoffen die je normaliter via je ontlasting uit zou scheiden. De stoffen worden niet actief in je lichaam gebruikt. Je hebt overigens wel wat vezels nodig. Ze helpen namelijk wel je darmen gezond te houden en i.c.m. suiker je bloedsuikerspiegel te reguleren. Je kunt de groente natuurlijk ook gewoon eten. Het voordeel van een shake is dat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt welke ook sneller in je lichaam opgenomen worden. Ik raad je aan groentesappen en gewoon groente eten samen te combineren. Persoonlijk drink ik ‘s morgens liever sap en eet ik ‘s middags / ‘s avonds gewoon verse groente. Succes!
 113. Ik heb de boodschappenlijst ontvangen, maar ik vroeg me af wat goed beleg is voor op brood of wat een andere goede vervanger is voor ontbijt. denk bij beleg ook aan halvarine oid
  1. Hallo Joyce, ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden als je (10 kilo) wilt afvallen. Brood is gemaakt van granen, deze granen worden in je lichaam omgezet tot suiker, dus als je wilt afvallen is het een tip om brood te vermijden. Een beter ontbijt is bijvoorbeeld een boerenomelet, een ontbijt smoothie van (groene) groente of eventueel wat haverhout met gekookt water (niet te vaak). Je vindt een hoop gezonde ontbijten in het receptenboek. Halvarine zit overigens vol ongezonde vetten, biologische roomboter of kokosnootolie (eerste persing) is een beter alternatief. Veel succes!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Als Reina het kan, kan jij ook..

Reina is een vlotte dame van 69 jaar oud. Ze is nooit echt te dik geweest, maar na haar 50e kwam er toch wel iets bij. Ze heeft een aantal zware jaren achter...

Top artikel

Anticonceptiepil en afslanken

Lees wat de anticonceptiepil doet met je hormonen en je lichaam en krijg antwoord op de vraag of de pil je dik maakt en afvallen in de weg staat.

Ervaringen

Bekijk alle artikelen