Posted by on Jan 5, 2016 in Afvallen, Dieet Wiki | 233 comments

Snel afvallen met een koolhydraatarm dieet

Snel afvallen met een koolhydraatarm dieet

Pas toe wat je in dit artikel leest en je zal moeiteloos tot wel 2 kilo per week aan overtollig lichaamsvet verbranden.

Het volgen van het koolhydraatarm dieet zal je geen moeite kosten, want je kan net zo veel van je eten genieten als je altijd al deed.

Als je gemakkelijk al je overtollige lichaamsvet (inclusief buikvet) wilt kwijtraken raad ik je aan dit artikel aandachtig te lezen. Ik geef heerlijke recepten prijs die je zullen helpen afvallen.

Als je niet weet hoe je gezond kunt afvallen, zul je blijven jojo-en met je gewicht en nooit echt je ideale slanke lichaam krijgen. Afvallen is niet moeilijk, je moet alleen weten hoe.

Als je dit doet zal je versteld staan van de resultaten.

Wil jij mijn beste Afslank Tips direct in je mailbox?

Vul je e-mailadres hierboven in en klik op "Doe nu gratis mee".


Een koolhydraatarm dieet

Zoals de naam al zegt is een koolhydraatarm dieet een dieet waarin je het aantal koolhydraten dat je via voeding binnenkrijgt minimaliseert.

In dit dieet vermijd je dus zoveel mogelijk koolhydraatrijke producten (zoals: pasta, rijst, brood, noedels, suiker en al het geproduceerde voedsel waar suiker of granen inzitten).

Nu denk je misschien “Als ik dat allemaal niet meer mag eten, wat dan wel?!” Maak je geen zorgen, zoals je hieronder zult lezen kun je bij dit dieet zeer gevarieerd eten én toch snel afvallen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je bij dit dieet dus zeker geen honger te lijden.

Helemaal onderaan dit artikel lees je meer over wat koolhydraten precies zijn, de reden waarom een koolhydraatarm dieet goed werkt (en gezond is) en wat informatie over wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn omtrent dit dieet.

Maar nu gaan we eerst kijken hoe jij het best en makkelijkst een koolhydraatarm dieet kunt volgen om zo snel en efficiënt mogelijk af te vallen.

De koolhydraatarme lijst

3D-Boodschappenlijst-nieuw_180x185Het is belangrijk dat je precies weet welke producten veel, en welke producten weinig koolhydraten bevatten.

Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Op deze lijst vind je precies welke producten weinig koolhydraten bevatten en die je dus prima kunt eten als je wilt afvallen.

Je kunt de lijst hier gratis downloaden.

Gezonde producten met weinig koolhydraten zijn bijvoorbeeld:

 • Noten, zaden en pitten;
 • Vis, vlees, ei en gevogelte;
 • Groente en (een beetje) fruit;
 • Natuurlijke oliën;
 • Peulvruchten en kiemen van groente en zaden en;
 • Kruiden en specerijen.

Eet de bovenstaande producten als je het koolhydraatarme dieet volgt en gebruik ze om je eigen weekmenu samen te stellen.

De dieet recepten

Om succesvol een koolhydraatarm dieet te volgen is het belangrijk dat je gezonde, lekkere en makkelijke recepten kent die weinig koolhydraten bevatten.

Hier geef ik je gratis twee recepten uit mijn receptenboek. Net zoals alle andere recepten uit mijn boek zijn ook deze gerechten koolhydraatarm en bevatten dus weinig koolhydraten.

super boeren omelet met quinoa

Ontbijt: Super boerenomelet met quinoa

Deze heerlijke boerenomelet is één van mijn favoriete ontbijtrecepten. Het recept zit vol met voedingsstoffen die je vetmetabolisme in de ochtend al in gang zetten.

Voor de grote eters is dit gerecht geschikt om de grote honger in de ochtend te stillen. Voor de kleinere eters is het wellicht een idee om de helft in de koelkast te bewaren en later op de dag in een wok of bakpan weer op te warmen.

Benodigdheden voor 1 persoon

 • 2 omega-3 eieren
 • 200g spinazie / boerenkool
 • 1 avocado
 • 75g quinoa
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 50g gerookte zalm
 • Olijfolie (extra vergine)

Bereiden

 1. Kook de quinoa zoals op de verpakking aangegeven.
 2. Verwarm een flinke klont kokosnootolie in een bakpan of wokpan op middelhoog vuur.
 3. Voeg de gesneden ui toe aan de hete kokosnootolie.
 4. Snijd de knoflook en de avocado.
 5. Tik twee eieren kapot over de gefruite ui.
 6. Voeg de (ontdooide) spinazie na 2 minuten toe en mix de inhoud door elkaar.
 7. Snipper de gerookte zalm en de knoflook in de pan en roer het geheel goed door elkaar.
 8. Giet de gekookte quinoa af en voeg het toe aan de mix in de pan.
 9. Voeg tot slot de gesneden avocado toe aan het gerecht.
 10. Serveer het gerecht uit op een bord en schenk tot slot een flinke scheut olijfolie eroverheen.

Tips

 • Door de knoflook eerder toe te voegen verminder je de knoflooklucht na het eten, helaas verdwijnen met die knoflooklucht ook een hoop gezonde voedingsstoffen.
 • Als het te veel is kun je de helft afgedekt in de koelkast bewaren en de volgende ochtend snel opwarmen in een koekenpan.
 • Neem 3 omega-3 eieren en gebruik alleen het eiwit.

notensalade met fruit

Lunch: Notensalade met fruit

Deze notensalade biedt naast veel gezonde eiwitten een hoop energie in de vorm van gezonde vetten. Maak je geen zorgen, deze ‘vette’ energie wordt niet opgeslagen als lichaamsvet, maar helpt juist meer lichaamsvet te verbranden.

Benodigdheden voor 1 persoon

 • Sla mix (200g)
 • Amandelen (30g)
 • Walnoten (30g)
 • Paranoten (30g)
 • Fruit (1 st.)
 • Olijfolie (extra vergine)
 • Peper/zout
 • Basilicum

Bereiden

 1. Doe de sla mix in een salade kom.
 2. Voeg de noten toe.
 3. Schil en snij het fruit en voeg het toe aan de salade.
 4. Giet een flinke scheut olijfolie (extra vergine) over de salade.
 5. Voeg naar smaak peper, zeezout en basilicum toe.

Tips

 • Kies fruit uit het seizoen, mijn favorieten zijn banaan, ananas en nectarine.

Het stappenplan

Nu je weet welke producten je wel en niet kunt eten, en wat een aantal lekkere gezonde koolhydraatarme dieet recepten zijn is het tijd om ook echt in actie te komen. Hieronder zijn de 5 stappen genoemd, zodat je vandaag nog kunt beginnen met lichaamsvet verbranden.

 • Stap 1: verwijder alle koolhydraatrijke producten uit je keukenkastjes. Het is soms erg verleidelijk om te snoepen of om een boterham te eten. Door deze producten niet in huis te hebben verklein je de kans op een ‘slippertje’.
 • Stap 2: sla genoeg koolhydraatarme producten in. Om het dieet met plezier en gemak te volgen is het belangrijk dat je nooit honger lijdt. Sla genoeg gezonde koolhydraatarme producten in zodat je altijd iets te eten hebt als je honger hebt.
 • Stap 3: vraag de gratis boodschappenlijst aan. Kennis is macht. Zorg dat je precies weet wat je wel en niet kan eten. Door je naam en emailadres onder aan deze pagina in te vullen ontvang je de gratis boodschappenlijst in je emailbox.
 • Stap 4: bestel het receptenboek. Om het dieet met plezier te volgen is het essentieel dat je de lekkere, makkelijke en gezonde recepten kent. Op deze pagina vind je meer informatie over mijn 7×7 afslank receptenboek.
 • Stap 5: eet alleen producten van de lijst en recepten uit het boek. Maak het jezelf makkelijk en boek snel resultaten door enkel gezonde producten en gerechten te eten.

Volg de bovenstaande 5 stappen en je zal de eerste week al tot wel 2 kilo lichaamsvet verbranden.

Nu is het moment om te beginnen

Een koolhydraatarm dieet is het enige dieet dat permanent en op een gezonde manier je overtollig lichaamsvet verbrandt.

Weten welke producten veel koolhydraten bevatten en welke niet en hoe je deze ingrediënten kan gebruiken om lekkere en gezonde recepten te maken is heel belangrijk.

Je vindt een uitgebreid weekmenu met dieet recepten voor een slank lichaam in mijn receptenboek. Eet de recepten uit het boek en je zult automatisch tot wel 2 kilo per week aan gewicht verliezen.

Hier vind je meer informatie over mijn 7×7 afslank receptenboek.

Wetenschappelijk onderzoek

Recent onderzoek aan het kinderziekenhuis in Boston toont aan dat een koolhydraatarm dieet sneller tot gewichtsverlies leidt dan een koolhydraatrijk dieet. Met ongeveer dezelfde fysieke inspanning verbrandt iemand die een koolhydraatarm dieet volgt 300 calorieën per dag meer dan iemand die een vetarm dieet volgt.

“Dat is de hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens een uur gemiddelde fysieke inspanning zonder dat je er iets voor hoeft te doen”, zegt auteur David Ludwig, hoofd van de New Balance Foundation Obesity Prevention Center van het kinderziekenhuis in Boston.

Een koolhydraatarm dieet is de manier om al je overtollig vet – rond je buik, billen, benen, armen, nek en alle andere delen van je lichaam – te verbranden.

Gerelateerd artikel: 7 tips: 10 kilo afvallen in 5 weken

De drie macronutriënten

Macronutriënten zijn voedingsstoffen die je van energie voorzien en die de bouwstenen voor je lichaam leveren. De groep koolhydraten is één van deze drie macronutriënten. De drie belangrijkste macronutriënten in je lichaam zijn hieronder beschreven.

 • Eiwitten of proteïne is een lange keten van aminozuren aan elkaar geschakeld. Eiwitten kunnen in je lichaam omgezet worden tot energie, maar ze worden voornamelijk gebruikt voor het repareren van ‘kapotte’ cellen en het aanmaken van nieuwe cellen in je lichaam.
 • Koolhydraten bestaan uit een lange keten van enkelvoudige suikers (oftewel monosacharide) zoals glucose en fructose. Graan, suiker en zetmeel zijn veelvoorkomende koolhydraten.
 • Vetten bestaan uit een molecuul glycerol met daaraan drie vetzuren. Gezonde vetten zijn heel belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren.

Deze drie macronutriënten worden door je lichaam op verschillende wijze omgezet in energie. Het omzetten van de voedingsstoffen naar energie wordt ook wel je stofwisseling genoemd.

Je stofwisseling is een verzameling van vele complexe processen en chemische reacties in je lichaam. Al deze processen hebben bijwerkingen.

Deze bijwerkingen kunnen positief, maar ook negatief zijn. Het is goed om te weten welke soort energiebron (eiwit, koolhydraat of vet) welke bijwerking veroorzaakt.

In tegenstelling tot wat de populaire media (en zelfs vele wetenschappers) jarenlang hebben verkondigd zijn het niet de vetten die voor overgewicht zorgen, maar zijn het juist de koolhydraten die overtollig lichaamsvet aanmaken.

In de laatste decennia is er, vanuit de wetenschappelijke wereld, doorslaggevend bewijs gekomen dat koolhydraten de oorzaak zijn van de overgewicht epidemie zoals die zich momenteel in de westerse wereld voordoet.

Overtollig lichaamsvet als bijwerking van het eten van koolhydraten heeft alles te maken met het hormoon insuline.

Koolhydraten en insuline

Koolhydraten worden in je lichaam voor een groot deel omgezet in glucose. Die glucose moet vanuit de bloedbaan naar verschillende cellen in je lichaam worden gestuurd om daar omgezet te worden in energie. Het hormoon insuline verplaatst de glucose van de bloedbaan naar je cellen.

Hoe meer glucose in je bloed, des te meer insuline je lichaam aanmaakt. Het is belangrijk dat je lichaam glucose snel uit je bloedbaan naar de cellen verplaatst. Teveel glucose in je bloed is namelijk gevaarlijk.

Een deel van de glucose wordt netjes door je cellen gebruikt om energie aan te maken, maar omdat we veel meer glucose binnenkrijgen dan we nodig hebben, wordt de overtollige glucose direct opgeslagen als lichaamsvet.

Dit is op zich geen probleem, je lichaamsvet is immers een opslagplaats voor extra energie. Het grote probleem is echter dat een hoog insulinegehalte er indirect voor zorgt dat de opgeslagen glucose zeer moeilijk te verbranden is.

Met het huidige westerse voedingspatroon krijgen we zoveel koolhydraten binnen dat we vaak een chronisch hoog insuline niveau hebben. Het teveel aan glucose wordt dus steeds opgeslagen maar kan (bijna) nooit meer verbrand worden.

De enige manier om deze neerwaartse spiraal te doorbreken is een koolhydraatarm dieet te volgen.

Als je wilt weten hoe de biochemie in je lichaam precies werkt, raad ik je aan dit artikel eens te lezen. Voor nu is het voldoende als je begrijpt dat een hoog insuline niveau bijna altijd de oorzaak is van overgewicht en dat koolhydraten je insuline niveau verhogen.

Eet dus geen voedsel dat veel koolhydraten bevat en je zal gemiddeld tot 2 kilo overtollig lichaamsvet per week verbranden.

Op Jaspers boodschappenlijst vind je een overzicht van alle producten die je mag eten als je overtollig lichaamsvet wilt verbranden. Met deze lijst bij de hand wordt afvallen een heel stuk leuker en gemakkelijker. Je kunt de lijst hier gratis downloaden.

Hoe bruikbaar was dit artikel?
(276 stemmen, gemiddeld: 3,72 van de 5)

Loading...

Direct Vet Verbranden? Schrijf je nu GRATIS in!
Word geheel gratis lid van www.jasperalblas.nl ontvang:

 • Jasper's boodschappenlijst
 • Overheerlijke recepten
 • Artikelen en nieuwsbrieven die je helpen een gezond slank lichaam te krijgen.

Het werkte al voor 78.489 andere mensen.
Word lid en ontvang direct de boodschappenlijst!

Reageer op het forum

Wij hebben besloten om reacties op dit artikel te verplaatsen naar het forum.


 1. Hoi jasper,

  Ik ben begonnen met koolhydraatarm.
  Kan ik quinoa elke dag eten? Zo ja hoeveel? Ik wil het graag gebruiken als vervanging van rijst en pasta.

  • Hallo Marchella,

   ja dat kan je doet. Dat past in een koolhydraatarm dieet. Als afvallen niet zo snel gaat als je wilt kan je de aantal keren dat je quinoa eten wat verminderen.

   Succes.

 2. Beste Jasper,

  Top dieet zo koolhydraatarm, ik hoop dat ik het ga volhouden. Tot nu toe gaat het goed. Ik had een aantal vraagjes.

  Hoe zit het met mango? Ik ben gek op mango maar het is natuurlijk een erg zoete fruitsoort. Zo ook met galia meloen.

  Is het aanvaardbaar om bijvoorbeeld 1 x per week croutonnetjes te bakken bij de salade? Of remt dit dan direct het dieet.

  Groetjes en bedankt voor de boodschappenlijst.

  • Hallo Jessie,

   Mango en meloen niet te vaak eten, maar af en toe kan zeker geen kwaad. Croutons liever niet, maar als je het een keer eet zal je dit niet merken.

   Succes!

 3. Beste Jasper,

  Kun je als ontbijt ook yoghurt eten? En wat zou je er dan in kunnen doen dat binnen het dieet past?

  • Hi Lisse,

   Zelf gemaakte granola van noten en pitten en een stukje fruit is lekker.

 4. Hallo Jasper,

  Mag je speltbrood eten i.v.p koolhydraatarm brood.

 5. Ik ga het proberen

 6. Sinds begin februari doe ik aan de koolhydraatarme-levenwijze. Ik ben sinds die tijd 20 kilo afgevallen en heb , als diabeet, nog maar 1/3 van mijn voormalige insulinehoeveelheid meer nodig.
  Top!!!! En een energie dat ik nu heb…….

 7. Dag Jasper,

  ten eerste bedankt voor de info deze is strak uitgelegd en een aanmoediging om het eens uit te proberen.
  Ik was zeer verbaasd dat pasta en rijst niet ‘goed’ waren en vroeg me af of naast quinoa nog andere graan/rijst soorten zijn die wel mogen, ik dacht aan couscous ?

  • Mijn moeder maakt heel lekkere soep die ik graag zou meenemen de weken als ik in Leuven zit als student, welke soorten soep( mits ingrediënten van jouw boodschappenlijstje )zijn aanvaardbaar voor een koolhydraatarm dieet en in welke maten want ik zou elke dag wel tot 2-3 keer deze kunnen eten?

 8. Beste Jasper 2 weken geleden begonnen met jou koolhydraatarme boodschappenlijstje geen enkele uitzondering gemaakt eerste week 2 kg afgevallen .in de tweede week 1 kg aangekomen. Kan je me uitleggen hoe ik de ene week kan afvallen en dan weer aankomen? ik ga wel gewoon door maar motiveerd niet. Gr Ursula

  • Hallo Ursula,

   dit kan inderdaad voorkomen maar is geen probleem zolang je maar blijft afvallen. Blijf volhouden dan komt de motivatie vanzelf weer terug als je volgende week weer een paar kilo kwijt bent.

 9. Hoi Jasper.

  Mag je kokosmeel gebruiken bij dit dieet?

  Groetjes Petra

  • Kokosproducten vallen binnen een koolhydraatarm dieet. Zorg er wel voor dat de producten verder niet chemisch bewerkt zijn of dat er geur, kleur of smaakstoffen aan zijn toegevoegd.

   Succes.

 10. Zitten er in havermout ook niet heel veel koolhydraten?
  Of in de glutenvrije alleen niet?

  • Hallo Joke,

   er zitten wel koolhydraten in maar deze zijn niet zo ‘schadelijk’. Glutenvrije havermout is inderdaad het beste.

 11. Hi Jasper,

  Mag je ook glutenvrije rijstwafels eten in een koolhydraatarm dieet?

  gr, Astrid

  • Astrid,

   rijstwafels mogen wel maar niet te veel. Ze kunnen namelijk zorgen voor een suiker piek in je bloed.

 12. Hoi jasper,
  Ik ben deze week begonnen met het koolhydraatarme dieet. Valt tot nu toe mee. Om te zien hoeveel brood je enz at voor het dieet , ongelofelijk ! Ik hou het kort, is het goed om rijstwafel te eten by ontbyt met byv. ei erop ofso. Want ik heb het net ook gegeten en ben voor het zekerheid gaan opzoeken of het eigenlijk wel goed was, en op sommige sites zeggen ze van niet. Nu heb ik een spijtgevoel..

  • Rijstwafels mogen af en toe, maar liever niet te vaak. Succes!

 13. Hallo Jasper,

  Handig zo’n koolhydraatarm boodschappenlijstje.
  Ik zag dat iemand hier al een reactie had gezet wat betreft de noten.
  Maar toch wilde ik het nog even checken voor de zekerheid 🙂 Voor het geval ik de plank missla met benaming ‘onbeperkt’.

  In hoeverre betekent het onbeperkt eten hiervan in een koolhydraatarm dieet volgens jou?
  Geldt dit voor walnoten, paranoten, hazelnoten, etc?
  Er zitten toch ook veel kcal in noten?

  Ik zoek iets wat ik dus ‘onbeperkt’ kan eten en dat tevens lekker!! is.

  Ik hoor graag van je.

  • Hallo Suzanne,

   het is nooit goed om te veel van één soort product te eten. Je zal verbaast zijn hoeveel lekkere recepten er zijn. In mijn receptenboek vind je er een hoop. Zo krijg je genoeg variatie in je voedingspatroon en val je ook nog eens makkelijk af.

   Succes!

 14. goed ! ! ! ! !

 15. Beste Jasper,

  Ik verslond altijd koolhydraten: ik at een half brood per dag en als avondeten altijd pasta (250 gr) of aardappelen (500 gr).
  Omdat ik eigenlijk altijd honger had en last had van energiedippen, ben ik minder koolhydraten gaan eten. Mede na het lezen van jouw adviezen.
  Sinds twee weken eet ik minder brood en minder pasta of aardappelen. Ik heb de inname van koolhydraten sterk verminder (ongeveer gehalveerd) maar nog niet uitgesloten.

  Kan het zijn dat deze verandering van mijn eetpatroon bijwerkingen heeft, zoals hoofdpijn?

  Groet,
  Jos

  • Hallo Jos,

   in de eerste paar weken van een koolhydraatarm dieet is het zeker niet ongebruikelijk dat je wat lichamelijke ongemakken ervaart. Zeker niet met de hoeveelheid koolhydraten die jij at.

   Deze lichamelijke ongemakken horen na ongeveer 3 weken tot een maand te verdwijnen. Als je lichamelijke ongemakken te groot worden neem dan even contact op met je huisarts.

 16. Hoi Jasper,

  Ik ben een topsporter en sport zo’n 6 á 7 keer in de week. Ik zou zelf wel een aantal kilo’s kwijt willen raken (en dat gaat bij mij niet automatisch door het vele sporten) en vroeg me af of een koolhydraatarm dieet ook goed is voor mensen die intensief sporten. Of hebben sporters deze koolhydraten nodig om te presteren?
  Doordat ik zoveel sport is het vaak lastig een goede balans te vinden tussen sporten en eten. Ik moet vaak sporten tijdens etenstijd en dan heb ik ervoor honger en erna meestal ook. Honger hebben tijdens trainingen is vervelend, maar een vol gevoel is minstens zo erg.
  Misschien dat je wat tips voor me hebt als topsporter. Zou ik erg blij mee zijn!

  Groetjes!

  • Hallo F,

   je kunt een koolhydraatarm dieet zeker proberen. Voor elk uur intensieve inspanning kun je ongeveer 2 uur van te voren een extra portie koolhydraten eten.

   Succes!

 17. Hallo Jasper,

  Ik eet graag varkensvlees zoals, rauwe ham, speklappen, karbonade. Past dit (met mate) ook binnen dit dieet?

  gr. Tim

  • Hallo Tim,

   bij een koolhydraatarm dieet kun je gewoon vlees eten. Mijn voorkeur gaat uit naar rundvlees. Let wel op dat het vlees wel altijd (echt) biologisch is.

 18. Mag je soms wat kokosbloesem suiker gebruiken in bepaalde gerechten?

  • Liever helemaal ongezoet maar kokosbloemsuiker is (samen met groene stevia) beter dan andere zoetmiddelen.

 19. Hallo Jasper,

  We zijn eergisteren begonnen met een koolhydraatarm dieet. We dachten dat couscous een goede vervanger zou zijn voor aardappelen of rijst. Nu lees ik weer dat dit juist niet het geval zou zijn. Wij houden nl van het groente-vlees-aardappelen maaltijd. Wat kunnen we dan inzetten voor de aardappelen? Daarnaast houden we van een halfuurtje koken en niet veel rare fratsen, zo van die flesjes waar je een druppel van gehurkt en dan nooit meer aankijkt. Staan dat soort dieet recepten in jou kookboek? Daarnaast willen we natuurlijk niet alle koolhydraten weglaten omdat het ok nog goed is om ze te hebben, toch?

  Groetjes,
  Bettine

  • Hallo Bettine,

   de dieet recepten in mijn boek vallen allemaal binnen een koolhydraatarm dieet en zijn makkelijk te maken zonder fratsen. Zoete aardappelen zijn de ideale vervanger voor aardappelen. Je krijgt alle benodigde koolhydraten binnen via groenten, noten, fruit en overige natuurlijke onbewerkte voeding.

   Veel succes!

 20. hallo jasper,

  ik ben nu met het mentale dieet plan bezig. en dan het turboplan. waarbij je alleen maar vlees,vis en ei eet. ik ben nu 3 weken bezig en 7 kilo afgevallen. maar ik ben dat alleen vlees en vis en ei wel zat. echte dieet recepten ermee maken kan ik niet. ik vind ook eten met mijn gezin helemaal niet meer gezellig.
  ook al ben ik het nu helemaal zat ik zet nu even door want ik wil er nog zeker 25 kilo af. en ik denk dat het wel gezond is. ken jij dit turboplan? en is dit wel zo gezond?
  ik eet echt alleen maar vlees vis en ei. wel slik ik nu maar even multi-vitamine erbij.
  groeten patricia

  • Hallo Patricia,

   alleen vis, vlees en ei eten lijkt mij zeer ongezond. Ik raad je sterk aan je voedingspatroon uit te breiden en gevarieerder te eten. Mijn boodschappenlijst bevat alle producten die binnen een koolhydraatarm dieet vallen. Je zal dan op een gezonde manier de 25 kilo kwijtraken.

   Veel succes!

 21. Is zie nergens iets over een te hoog cholestorol….

  • Ik heb twee artikelen over cholesterol. Deze over cholesterol leugens en deze over het verlagen van je cholesterol.

 22. Hoi Jasper,

  Mijn dochter van 9 sport 4 avonden in de week ( selectie zwemmen) , fietst iedere dag 2x van en naar school, en eet gevarieerd. Snoepjes/hapjes beperken wij tot alleen in de weekeinden. Toch is ze te zwaar voor haar lengte en leeftijd en lijkt ze eigenlijk alleen maar zwaarder te worden.
  Ze heeft ook nog eens een extreme notenallergie , dus mijn vraag:
  Wij hebben tot nu toe nog geen diëten gevolgd, is een koolhydraatarm dieet geschikt voor kinderen, of niet verstandig? En wat zou ik eventueel kunnen gebruiken in de recepten om de noten te vervangen?

  Bij voorbaat dank voor je reactie.

  Groet , Marlinde

  • Hallo Marlinde,

   ja een koolhydraatarm dieet is inderdaad de oplossing. Dat verschilt heel erg per gerecht maar je kunt het vervangen met peulvruchten bijvoorbeeld.

   Succes!

 23. He Jasper,

  Ik ben vandaag begonnen met het koolhydraatarme dieet, maar nu zag ik nergens azijn staan. Ik gebruik dit vaak in dressings. Kan ik dit nu niet meer gebruiken? Ik heb nu limoensap gebruikt.

  Groetjes,

  Josha Krumme

  • Hallo Josha,

   je kan af en toe azijn gebruiken. Limoensap is ook prima.

 24. Hallo Jasper, ik had nog een vraag i.v.m. kaas. Op de verpakking van gouda kaas zie ik dat hier heel weinig koolhydraten inzitten, net zoals bij geitenkaas (1,4g/100g). Is dit dan goed om te eten? Omdat ik las dat het beter is om bij een koolhydraatarm dieet zuivel te laten…

  Alvast bedankt!

  • Liever geen zuivel eten Laure, ondanks dat er geen koolhydraten in zitten kan dit wat problemen in je darmen veroorzaken. De ene persoon kan er beter tegen dan de andere.

 25. Hallo Jasper,
  Sinds twee en een halve week houd ik me aan jouw koolhydraatarme boodschappenlijst. Ik heb geen honger, geen behoefte aan producten die niet niet binnen een koolhydraatarm dieet vallen. Ik ben nu ruim 3 1/2 kilo afgevallen. Bedankt voor alle nieuwsbrieven met uitgebreide achtergrondinformatie.
  Groet, Hennie

 26. Hoi jasper

  Ik ben nu, na iets meer dan 2 weken je dieet gevolgd te hebben, iets meer dan 3 kilo afgevallen. Best netjes al zeg ik het zelf.

  Maar ik vraag me af, kunnen zoete aardappellen gegeten worden rijdens dit dieet? Ik las dat er wel vezels inzitten, maar haast geen suikers.
  Ik vraag me dus af of dit past in een koolhydraatarm dieet.

  Groet
  Ivo

  • Hallo Ivo,

   Je kan zoete aardappels prima gebruiken in de dieet recepten.

 27. Hey Jasper,

  Interessant artikel.
  Ik wil wat afvallen, maar dat hoeft geen 2 kilo per week te zijn. Ben 23 en heb alleen een buikje die er voor mijn zomer vakantie af moet.

  Als ik 2 – 3 keer per week sport (1x squash, 2x hardlopen), in het weekend alcohol blijf drinken maar door de weeks zo veel mogelijk koolhydraatarme dieet recepten eet, kan ik dan in 3 maanden 8 kilo kwijt raken?

  Bart

  • Hallo Bart,

   dat verschilt van persoon tot persoon. Je kan het voor enige tijd aankijken. Een koolhydraatarm dieet volgen en in het weekend alcohol drinken. Maar als je niet minimaal 1 kilo per week afvalt kan je ook de alcohol beter laten staan.

   Succes!

 28. Hoi Jasper,
  Ik ben nu een jaar bezig met een koolhydraatarm dieet en het bevalt nog steeds erg goed! Heb alleen nog steeds wat problemen bij het vinden van een goed ontbijt.. Laatste tijd ontbijt ik regelmatig met soja yoghurt en walnoten. Er zitten weinig koolhydraten in deze yoghurt, maar vraag me wel af of het wel binnen koolhydraatarm leven past.

  Verder zag ik op de boodschappenlijst dat champignons niet onbeperkt gegeten kunnen worden? Heeft dit te maken met de weinig goede voedingsstoffen die in champignons zitten?

  Groetjes

  • Hallo Katrien,

   in mijn receptenboek vind je een aantal goede en koolhydraatarme ontbijt recepten. Enkele voorbeelden zijn: omelet, groente shake, kwark of glutenvrije havermout.

   Succes!

 29. Hallo Jasper,

  Mag je bij een koolhydraatarm dieet wel knackebrod of cream crackers of cracottes?

  • Hallo Leonora,

   nee alle drie niet. Ze zijn namelijk gemaakt van granen.

 30. hallo jasper
  ben begonnen met het afvallen maar wat ik niet zie in de recepten is soep mag dat niet

  • Hallo Jos,

   ja je mag ook zeker soep eten bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Zorg er wel voor dat alle ingrediënten op mijn boodschappenlijst staan.

 31. Hallo Jasper,
  Ik eet koolhydraatarm sinds 2.5 week. Opgekregen dieet door m’n sportschool. Ik sport ernaar 4.5 uur per week (van komende week 6.5 uur).
  Nu lees ik overal dat je 1 a 2 kilo per week kunt afvallen. Eerste week viel ik 700 gram af maar afgelopen week is er helemaal niets afgegaan. Dit is behoorlijk frustrerend, want het is niet dat ik dit koolhydraatarm eten erg fijn vind. Mis heel erg de boterhammen tussen de middag bv.
  Hoe kan het dat overal wordt gezegd dat je zo veel afvalt en bij mij niets gebeurd?

  • Hallo Linda,

   het is niet ongebruikelijk dat de eerste weken wat langzamer gaan, dat verschilt van persoon tot persoon.

   Waarom sport je zo veel? 2x 20 minuten krachttraining en veel ‘normale’ beweging is meer dan voldoende. je hebt waarschijnlijk zoveel honger omdat je zo veel energie verbrandt tijdens het sporten.

   Houd je de komende maand aan een koolhydraatarm dieet en sport wat minder, maar blijf wel goed bewegen. Je zal zien dat je vanzelf gewicht zal verliezen.

   Als je trek krijgt in koolhydraten eet dan een van de dieet recepten uit mijn receptenboek met quinoa, zoete aardappels of glutenvrije havermout.

   Succes!

 32. Hoi jasper,

  Ik ben enkele dagen geleden begonnen met koolhydraatarm eten.

  Gaat me tot nu toe goed af.
  Maar ik heb 1 vraagje.

  Ik mocht altijd graag een glaasje rum drinken en ik las dat rum 0 koolhydraten bevat.

  In hoeverre pas rum in een koolhydraatarm dieet?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Hallo Ivo,

   Alcohol wordt in je lichaam omgezet in (enkelvoudige) suiker, dus Rum past helaas niet in een koolhydraatarm dieet.

   Succes!

 33. Hi Jasper,

  Ik ben tot de ontdekking gekomen dat je quinoa pannenkoekjes kunt maken van quinoa meel, water en een eitje. Kan ik dit ook zorgeloos eten?

  Alvast bedankt

  • Hallo Rosanne,

   Zolang de pannenkoeken gemaakt worden van producten die op de boodschappenlijst staan en dus binnen het koolhydraatarme dieet vallen is dit geen probleem.

   Succes!

   • Bedankt voor de reactie.

    Alles is wel van de lijst maar omdat de quinoa dan gebakken wordt in plaats van gekookt dacht ik dat er misschien een verschil in zat.

    Dit is dus niet het geval?

    Ik bak alles netjes in kokosolie 🙂

    Groetjes

    • Voor gewichtsverlies maakt dat niet veel uit. Het is alleen belangrijk dat de producten binnen een koolhydraatarm dieet vallen.

     Succes!

 34. Hoi Jasper,

  Allereerst: het gaat heel goed, ik ben al 4,5 kg afgevallen. Bedankt voor het duwtje in de rug! Ik heb nog even een vraag over moerbeien: mogen die wel? Ze staan niet op de lijst

  • Hallo Marloes,

   Met mate zijn moerbeien toegestaan in een koolhydraatarm dieet.

 35. Hallo Jasper
  Ik ben coeliakie patient, dus glutenvrijpatient.
  Kan ik het koolhydraatarm dieet combineren met een glutenvrij dieet?
  Groetjes.
  Claudie

  • Hallo Claudie,

   ja dat kan zeker, de dieten zijn vrij identiek.

   Veel succes!

 36. Beste Jasper,

  Ik heb even een vraagje wat betreft zout en drank. Ik houd namelijk erg veel van zout mag ik dit gewoon aanhouden? Daarnaast houd ik erg van die aloë vera drankjes, met van die stukjes erin. Kan dat wel (op z’n tijd) in een koolhydraatarm dieet?
  Alvast bedankt! Je bent top.

  • Bedankt Astrid!

   Met mate is zeezout en ander natuurlijk zout (dus geen keukenzout) geen probleem. Ik ken de aloë vera drankjes niet, let goed om de ingrediënten en kijk of er geen suiker, andere koolhydraten of onnatuurlijke stoffen inzitten. Als de drankjes daaraan voldoen kun je ze tijdens een koolhydraatarm dieet gebruiken.

   Veel succes!

 37. Beste Jasper,

  2 vraagjes:

  Kan ik het koolhydraatarm dieet combineren met Herbalife?

  Is uw boek alléén in e-book versie beschikbaar?

  Groetjes Nicky

  • Hallo Nicky,

   Ik ken de producten van Herbalife niet zo goed. Maar kijk uit met onnatuurlijk voedsel. De meeste repen en kant-en-klaar shakes zijn niet ideaal voor je gezondheid, ook al zijn ze koolhydraatarm.

   Ja, het boek met dieet recepten is alleen digitaal verkrijgbaar. Dus je hoeft niet te wachten totdat het bezorgd wordt, je kunt meteen beginnen.

   Veel succes!

 38. Hallo, kan ik een koolhydraatarm dieet ook voor mijn dochter van 6 gebruiken zonder dat zij een tekort aan voedingsstoffen krijgt? Zij heeft hypoglycaemie en koolhydraten allergie. Slikt voedingssuplementen als visolie, magnesium en vitamine dit op advies van een orthomoleculair arts. Ik vind het erg moeilijk om een dieet recept of avondmaal klaar te maken die past bij haar probleem groeten danielle

  • Hallo Danielle,

   als jullie verder gewoon goed gevarieerd eten is dit dieet zeker geschikt voor je dochter. Mijn receptenboek vol koolhydraatarme recepten zal je helpen lekkere avondmaaltijden te maken.

   Veel succes!

 39. Hallo.
  Ik ben naar de huis arts geweest. en die heeft mijn een koolydraatarm dieet voor geschreven. Nu hoop ik dat jij mij hier bij kunt helpen.

  Met vriendelijke groeten

  Elise landman

  • Hallo Elise,

   met jouw doorzettingsvermogen en de structuur van mijn boodschappenlijst/receptenboek zullen gegarandeerd succes opleveren.

   Veel succes!

 40. Hallo….

  Ik ben zelf helemaal geen vis eter in recepten!
  Enige wat ik wel eens eet is….tonijn uit blik in olie. En stuk gebakken vis.
  en vlees betreft…ben ik ook een moeilijke. Eet eigenlijk alleen kip en rundergehakt!
  Kan ik dit gewoon eten ipv al die andere dingen wat op de koolhydraatarme lijst staan.

  • Hallo Suus tonijn, kip en rundergehakt past allemaal in een koolhydraatarm dieet. In tonijn zitten dan wel geen koolhydraten maar ik zou het door het hoge gehalte aan zware metalen niet te vaak aan je dieet recepten toevoegen.

   Je doet er ook verstandig de kip biologisch en de rundergehakt het liefst grasgevoerd te kopen.

   Veel succes!

 41. Hallo Jasper,
  ik ben zelf erg fan van koolhydraten (verslaafd denk ik) nu wil ik daar wel vanaf en naar een koolhydraatarm dieet, ik ben ook gek op verse groenten en fruit (al zag ik dat fruit helemaal niet zo gezond is) maar als ik kijk naar het financiële plaatje, dan lijkt gezond eten onbetaalbaar.
  Ter vergelijking: ik heb de boodschappenlijstjes van het ontbijt en de lunch ingevoerd in de appie en dan kom ik voor de dieet recepten op een bedrag uit van € 25,00 aan aanschafkosten. Als ik dit dan vergelijk met mijn kommetje cornflakes ’s morgens en een salade in het bedrijfsrestaurant, ben ik slechts € 7,00 kwijt aan aanschafkosten en doe ik veel langer met de cornflakes dus de gebruikskosten zijn nog een factor lager.
  Hoe kan ik koolhydraatarm eten combineren met een strak budget?

  • Hallo Esther,

   de eerste paar weken zullen wat lastig zijn, maar daarna raak je vrij snel aan een koolhydraatarm dieet gewend.

   Een aantal manieren om binnen jouw budget te blijven zijn:
   1. doe boodschappen bij een budget supermarkt.
   2. koop niet biologische groenten (wel goed afwassen voor gebruik)
   3. koop diepvries producten.

   Havermout met een appel en wat kaneel, of kwark met wat bosvruchten zijn een aantal dieet recepten die ook binnen je budget vallen en ook bij een koolhydraatarm voedingspatroon horen.

   Veel succes!

 42. Hallo,

  Ik heb een beetje hetzelfde probleem, ga namelijk nog naar school en eet daar natuurlijk in mijn pauzes. Brood meenemen vind ik al langer geen goed idee meer aangezien ik koolhydraatarm wil gaan eten. Wat im nou wel handig om mee naar school te nemen en wat de honger ook goed stilt.

  Groetjes

  • Hallo Maaike,

   je kunt het best een koolhydraatarme maaltijdsalade (of andere koolhydraatarme recepten) in een afsluitbaar doosje meenemen.

   Veel succes!

 43. Hoi Jasper,

  Nog even een vraag. Het seizoen begint weer en dat betekent dat ik minstens 2x per maand toertochten fiets (wielrennen) van 100-160 km. Voorheen had ik altijd krentenbollen en bananen mee. Hoe kan ik dit nu oplossen? Het moet mee te nemen zijn in die kleine zakjes op mn rug.

  • Hallo Marloes,

   het hoeven in jouw geval niet koolhydraatarme snacks te zijn, maar blijf wel weg van teveel suiker zonder voedingsvezels. Bananen en cashewnoten zijn twee snacks die me nu te binnen schieten. Of ontpitte dadels met een paranoot erin.

   Veel succes!
   Jasper

 44. In jouw boodschappenlijst staat dat je onbeperkt noten mag, ik schrok hoeveel koolhydraten erin zitten. Kan je mij uitleggen waarom je hier onbeperkt van mag eten bij een koolhydraatarm dieet?

  Gr. Mirjam

  • Hallo Mirjam,

   de meeste noten zijn koolhydraatarm, amandelen en walnoten hebben 9 en 15 procent koolhydraten. Cashewnoten bevatten wel veel koolhydraten.

   Ze passen in het koolhydraatarme dieet omdat de koolhydraten voornamelijk voedingsvezels zijn. Deze vorm van koolhydraten is zeker niet ongezond, je vindt voedingsvezels bijvoorbeeld ook in groente.

   Veel succes!

  • Nog even een vraagje wat betreft de noten……..mogen het ook gezouten noten, amandelen, walnoten etc. zijn?

   Gr. Mirjam

   • Gezouten noten hebben niet meer koolhdyraten maar ze horen niet in een gezond koolhydraatarm dieet thuis. Je zou wel zelf van zeezout er overheen kunnen strooien.

    Veel succes!

 45. Hallo Jasper,

  Ik vroeg mij af: ik zie geen mais op de lijst staan. Is dat niet goed of koolhydraatarm? Ik dacht er een snack van te maken door het te poffen (popcorn) en dan uiteraard met een beetje zeezout. Kun je mij hierover informeren?

  • Hallo Marloes,

   maïs past niet in een koolhydraatarm dieet omdat het toch wel wat suiker bevat (vandaar de zoete smaak).

   Daarnaast is maïs ongezond omdat het vaak genetisch gemanipuleerd is. Liever niet eten dus.

 46. Hai Jasper, ik ben nu al een week bezig met een koolhydraatarm dieet en het gaat hartstikke goed! de recepten in je boek bevallen erg goed. Mijn moeder wil dit dieet nu ook gaan gebruiken, niet zo zeer om af te vallen(is wel mooi meegenomen) maar om meer energie te krijgen, zij is 78jr. Adviseer je ouderen om dit dieet te gebruiken of speelt leeftijd geen rol met dit dieet. Mijn moeder heeft geen ziektes en slikt geen medicijnen, ze is alleen erg moe. Graag je mening.

  • Hallo Polleke,

   het lijkt me voor je moeder zeer verstandig om koolhydraatarm te gaan eten. Het dieet of voedingspatroon is voor alle leeftijden erg gezond. Als het goed is zal ze binnen een week of 2 al een groot verschil in haar energie niveau merken.

   Veel succes!

  • Fijn om te horen, daar zal mijn moeder blij mee zijn. Nog een laatste vraag. Mag je sporadisch boter en melk gemaakt van grasgevoerde koeien nuttigen? Natuurlijk, liever helemaal geen zuivel met dit dieet maar Is dit kwalijk? Bij mij in de buurt zit nl. een biologische boer die dat verkoopt samen met grasgevoerd vlees en omega 3 eieren.

   • Zolang de zuivel van biologisch grasgevoerde koeien is past het in een gezond koolhydraatarm dieet. Ik zou het inderdaad niet al te veel eten/drinken. Vaak wordt de term ‘rauwe melk’ gebruikt. Dat is zover ik weet best gezond.

    Veel succes!

 47. Beste Jasper,

  Het koolhydraat vrij dieet bevalt mij goed en ik heb veel aan je website.
  Je adviseert max. 1 stuk fruit per dag? Hoe zit het dan met fruit in groene smoothie recepten? Vallen die hier buiten? Wij nemen namelijk elke dag een groene smoothie met ca. 4-5 stuks fruit en groene bladgroente. Heeft dit een nadelig effect op het afvallen?

  Mvg,
  Rene

  • Hallo Renee,

   let op, het is geen koolhydraatVRIJ dieet maar een koolhydraatARM dieet. Je lichaam heeft zeker koolhydraten nodig, maar gewoon niet te veel. De stukken fruit in de smoothie tellen zeker mee, probeer eens wat bleekselderij, spinazie of tomaten in de shake te doen. In het begin kan de smaak even wennen zijn, maar na een paar weken -als je eraan gewend bent- is het verassend lekker.

   Veel succes!

 48. Mag je dagmelk in de koffie?

 49. Beste Jasper, vandaag je boek ontvangen, recepten zien er lekker uit,
  Alleen de vis, ik ben geen vis eter, wat voor alternatieven heb je voor mij behalve tofu, en is Tempe ook een goed alternatief?
  Kan ik havermout pannekoekjes bakken, met amandel of cocosmelk tijdens een koolhydraatarm dieet?
  Ik ga morgen aan de slag met de menus,
  Ik ben echt benieuwd.

  alvast bedankt
  Groetjes Betty

  • Dank je wel Betty, maak er goed gebruik van.

   Koolhydraatarme alternatieven voor vis zijn grasgevoerd vlees, noten, zaden, scharrel ei, biologische kip en eventueel kwark. Vergeet ook niet voldoende omega 3 en vitamine B12 binnen te krijgen.

   Gebruik bij de pannenkoekjes wel glutenvrije havermout tijdens een koolhydraatarm dieet.

   Veel succes!

   • Dank je wel Jasper voor je commentaar, daar heb ik veel aan.
    Ik wil nog wel graag weten of ik ook Tofu en Tempe kan gebruiken als vis vervanger,

 50. Hoi Jasper,

  Mijn vriend overweegt om koolhydraatarm te gaan eten. Hij heeft wat overgewicht en heeft diabetes. Ik denk erover om mee te doen, omdat ik van mensen positieve verhalen hoor over hun energieniveaus. Ik moet er zelf eerder op letten dat ik niet te weinig weeg. Ik eet iig 6 boterhammen per dag, meer dan 1 bord avondeten met verse groenten, veel bonen en zonder ‘pakjes’ en ook tussendoortjes en koek/chips ’s avonds. Ik heb/neem overdag weinig tijd om te eten, 2bakken sla tussen de middag gaat me niet lukken.. Heb je advies? Toch maar wat meer fruit/honing e.d. eten, meer vetten of aanvullen met een broodje?
  Groet Edith

  • Hallo Edith,

   eet meer gezonde vetten. Ga geen koolhydraten eten om niet af te vallen, ze hebben op de lange termijn een hoop negatieve gevolgen. Krachttraining is ook goed op te doen tijdens een koolhydraatarm dieet als je niet wilt afvallen.

   Veel succes!

   • Zijn dat onverzadigde vetten?

    • Houden van soep als voorafje, lunch of avondsnack. Lekker makkelijk in grote hoeveelheden te maken en bewaren. Gaan er teveel vitamines verloren door langere kooktijd? Zo ja is dat erg als je het alleen Als extra eet.
     Groet

     • Je kan de soep prima eten. Let er wel op dat je alleen producten van de koolhydraatarme boodschappenlijst als ingrediënten gebruikt.

    • Vetten uit natuurlijke producten zoals vis, vlees, ei, extra vergine olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, noten, zaden, avocado, e.d. Die kunnen zowel verzadigd als onverzadigd zijn.

 51. Hoi Jasper,

  Ik ben pas gestart met koolhydraatarm eten en voel me nu al veel helderder in mijn hoofd en lijf, gewoon meer energie.

  Maar ik ben even nieuwsgierig naar jouw mening over koolhydraatarm brood?

  Alvast dank voor je reactie!

  Sylvia

  • Hallo Sylvia,

   mooi dat je de positieve effecten van de dieet recepten al voelt. Ga zo door.

   Ik eet zelf geen koolhydraatarm brood, maar af en toe een sneetje zal het afvallen niet erg belemmeren.

   Veel succes!

 52. kan je 2 maaltijden vervangen door een eiwitshake met kwark

  • Dat zou kunnen, zolang de eiwitshake gezond is en niet te veel onnatuurlijke stoffen bevat. Zorg wel dat je altijd genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en niet te veel eiwitten. Eet afwisselend tijdens een koolhydraatarm dieet en eet producten van de boodschappenlijst.

   Veel succes!

 53. Hallo Jasper,
  Ik ben afgelopen donderdag begonnen met het koolhydraatarme dieet. Het bevalt me tot nu toe goed heb alleen een vraagje over de tussendoor/snacks recepten….
  Mag dit een keer per dag magere kwark zijn met bijv lijnzaad of ananas of honing er doorheen?? Of houd dit het hele afval proces tegen…. En ook heb ik erg veel moeite met het ZWARE ontbijt… Merk dat ik hierdoor erg last van m’n maag krijg…. Misschien tips???
  Groetjes Suzanne

  • Hallo Suzanne,

   op mijn boodschappenlijst die je ontvangt als je gratis lid wordt staat precies welke producten je als tussendoortje kan eten bij een koolhydraatarm dieet. Ik zou uitkijken met honing en fruit dat veel suiker bevat.

   De ontbijtrecepten zijn wat fors om ervoor te zorgen dat je geen honger hebt de rest van de ochtend. Als je hier moeite mee hebt kun je gewoon kleinere porties eten, maak je geen zorgen je hoeft de dieet recepten niet helemaal op te eten om af te vallen.

   Veel succes!

 54. Hallo Jasper,
  Ik ben zeker als 8 weken bezig. In het totaal hooguit 1,5 tot 2 kilo afgevallen. Het enige waar ik op “zondig”is een klein beetje suiker in mijn koffie en regelmatig ’s avonds 1 glaasje wijn. Voor de rest koolhydraatarm/loos dieet. Is dit de enige reden van niet afvallen. Of heb je ook voorbeelden van mensen waar het gewoon niet zo goed werkt. Ik voel me er wel goed bij en hem minder last van een opgeblazen gevoel wat je soms kunt hebben..

  • Hallo Cecilia,

   als je overgewicht hebt, volgens de boodschappenlijst eet (een koolhydraatarm dieet dus) en minder calorieën binnenkrijgt dat je verbruikt zul je altijd afvallen. Ik ga er daarbij vanuit dat je geen verdere (zeldzame) aandoeningen en of medicijnen hebt die gewichtsverlies beïnvloeden.

   Probeer de komende maand kleinere porties te eten en de suiker en een glaasje wijn te laten staan. Je zal zien dat je dan wel sneller afvalt.

   Veel succes!

 55. hallo daar.
  even een vraagje. mijn patner en ik zijn 2 jaar geleden 21 kilo en 12 kilo afgevallen door de koolhydraten te schrappen.
  we zijn in de tussentijd allebei wel weer wat gegroeid (door de koolhydraten).nl 5 en 2,5 kilo.
  nu ben ik weer begonnen met het schrappen van de koolhydraten maar na 3 weken afvallen sta ik stil wat afvallen betreft(nu al 4 weken) zou ik te weinig vet kunnen hebben in mijn dieet recepten??? ik word hier wel een beetje moedeloos van.
  ik hoor graag een reactie. alvast bedankt.
  willie

  • Hallo Willie,

   volg een koolhydraatarm dieet zoals hierboven aangegeven, maar eet wel altijd (kleine porties) gerechten met veel gezonde vetten en voldoende eiwitten als je honger hebt.

   Let ook goed op je energie niveau, je stoelgang en nachtrust. Als je het goed doet zullen deze ook beter worden.

   Veel succes!

 56. Beste Jasper,

  Is het okay om ook macadamia, peccan en pistasche noten te eten?

  En is amandelmeel zonder toevoegingen ook te gebruiken in dit dieet?

  Alvast Bedankt,
  Chi

  • Hallo Chi,

   ja die passen ook in een koolhydraten arm dieet, maar eet ze niet te veel. Wissel de noten af met amandelen, walnoten en cashewnoten.

   Veel succes!

 57. Hoi Jasper!
  Ik ben al 7,8 kg afgevallen! En ben er super bij mee! Ik heb al heel veel diëten gevolgd en altijd zonder succes. Nu eet ik volgens het boodschappenlijstje en dat gaat dus prima. Ook heb ik me nog nooit zo fit en energiek gevoeld tijdens een dieet! Ik ga dus nog even door! Bedankt!

  • Goed om te horen Marjan, ga zo door!

 58. Beste Jasper,
  Ben het niet zo eens met je koolhydraatarm dieet.
  Ik volg een gewoon dieet met koolhydraten waarin brood gegeten mag worden, en ben al 20 kilo afgevallen door niet te snoepen en snacken en vooral alles vers te bereiden maar wel met de koolhydraten. En dat in 5 maanden tijd.
  Gewoon op vet letten en niks uit een pakje kopen, en alles vers bereiden dan val je vanzelf ook af.

  • Hallo Anja,

   het lichaam van iedereen is anders.

   Sommige mensen, zoals jij bijvoorbeeld, kunnen (complexere) koolhydraten zoals volkoren brood en pasta eten zonder overgewicht te krijgen, maar hebben wel problemen met snellere suikers (zoals suiker in snoep).

   Maar er zijn ook een hoop mensen die ook overgewicht krijgen door complexere koolhydraten. Ik probeer ook deze mensen ook te helpen.

   Het is voor je algehele gezondheid (dus niet alleen voor overgewicht) voor iedereen verstandig om koolhydraatarm te eten. Je zult de verbeteringen dan spoedig merken aan je nachtrust, stoelgang en energieniveau.

   Veel succes!

 59. beste Jasper,

  dit koolhydraatarme dieet lijkt me wel wat,
  alleen zit ik met de vraag dat ik allergisch ben voor noten (behalve pinda’s) en veel soorten fruit.
  kan ik dit dieet dan nog wel gaan volgen of heeft het weinig zin?

  Groeten.

  • Hallo Macella,

   ja er zijn meer dan genoeg opties voor je binnen een koolhydraatarm dieet. Je vindt de producten op de boodschappenlijst. Je kan de dieet recepten dan naar wens aanpassen.

   Veel succes!

 60. Ik heb een zgn kur incl dieet gevolgd in Duitsland. Zij hebben geen problemen met koolhydraten maar dan niet na 15.00 uur s.middags en vooral geen fruit eten na 15.uur ? Klopt dat.

  • Hallo Hans,

   ik weet niet waar die 15.00 uur dan op gebaseerd is. Ik denk dat het niet werkt, maar ik heb het nooit geprobeerd. Het lijkt me beter om gewoon helemaal een koolhydraatarm voedingspatroon aan te houden.

   Veel succes!

 61. Volgens mij gaat het afvallen super goed,geen honger en heel lekker eten,Het enige ik ben allergisch voor advocado wat kan ik daar voor in de plaats nemen?

  • Hallo Wilma,

   wat fijn om te horen dat koolhydraatarm zo goed bevalt en dat het dieet zo snel resultaten boekt. Als je verder gewoon een goede variatie van natuurlijke producten eet kun je avocado zonder problemen weglaten.

   Veel succes!

 62. Ik had begrepen dat ik gewoon noten mag maar als ik dat bij de eetmeter invul heb ik teveel vet Is dat dan wel goed voor dit dieet Heb gisteren alles bestudeerd en vandaag begonnen En wat eten jullie smorgens gr Harma

  • Hallo Harma,

   zolang de producten koolhydraatarm zijn is het niet een probleem als je af en toe wat meer calorieën in je dieet hebt. Door te bewegen verbrandt je deze calorieën ook weer heel snel.

   Mijn favorieten zijn een groentenshake of een omelet als dieet recepten in de ochtend. Je zou ook nog kunnen kiezen voor kwark of glutenvrije havermout met fruit bijvoorbeeld.

   Veel succes!
   Jasper

 63. Wat voor soort kwark kan je het beste eten? En mag ik amandelmelk gebruiken bij m’n havermout?

  Alvast bedankt!!

  • Hallo Kelly,

   Biologische kwark zonder extra toevoegingen of smaakjes is het beste. Amandelmelk mag je bij de havermout gebruiken, het is het beste als je de melk zelf maakt of anders een merk koopt dat geen smaakstoffen toevoegt.

   Veel succes!

   • Hey Jasper,
    Ik lees hier boven dat je havermout als ontbijt verkiest. Mag je dit dieet recept elke morgen eten of gaan de koolhydraten dan het snelle gewichts verlies belemmeren? Groetjes faniella

    • Hallo Faniella,

     je kan in een koolhydraatarm dieet ongeveer 3 tot 4 keer per week een portie van 50 gram glutenvrije havermout eten. Het beste kun je de havermout met gekookt water mengen of eventueel met zelfgemaakte of ongezoete amandelmelk.

     • Hallo Jasper! Bedankt voor de snelle reactie. Over hoeveel gram havermout hebben we het dan? En bereid met melk of? Bedankt! Faniella

 64. Hai Jasper,

  Ik ben zooo blij dat ik je op het internet tegen ben gekomen. Had het boek besteld en ben pas 2,5 week bezig en mensen zien al aan me dat ik afval, maar belangrijker nog is dat ik me veel energieker voel en zelfs nu al beter in mijn vel begin te voelen.

  Groetjes, Anneke

  • Goed om te horen dat het zo goed bevalt Anneke. Ga zo door, je bent heel goed op weg!

 65. van onze dietiste mag mijn man 6weken geen fruit eten daar er in sommige fruitsoorten veel natuurlijke suikers/koolhydraten zitten
  dit is een dieet om tumors uit te hongeren zegt zij
  het is niet direct om af te vallen maar om de chemo,s beter te kunnen verdragen
  hij mag wel iets van optimel gebruiken maar daar zitten ook suikers in zag ik op de verpakking
  gr g

  • Hallo Gerrie,

   in mijn opinie kan een koolhydraatarm dieet ook helpen bij de behandeling van serieuze ziektes zoals kanker. Voor zo een periode fruit vermijden is zeker niet onverstandig. Ik zou erg uitkijken met (bewerkte) zuivel. Het lijkt me verstandig dit ook niet te nemen.

   Sterkte!

 66. Hi Jasper, Super bedankt voor je tips , ik ben nu 2 weken zonder brood te eten en probeer zo min mogelijk koolhydraten te eten, ik heb een vraagje over dadels, is het ok om die te eten en dan een paar als ontbijt?

  • Graag gedaan Sarah. De eerste twee weken zijn het moeilijkst dus knap dat je het gedaan hebt!

   Dadels bevatten veel natuurlijke suikers en zijn dus niet echt koolhydraatarm en vallen niet helemaal binnen het dieet. Het is niet heel erg om af en toe een paar dadels te eten, maar zeker niet elke morgen als ontbijt.

   Een schaaltje kwark of glutenvrije havermout zijn betere dieet recepten voor in de ochtend. Je maakt beide recepten in minder dan 5 minuten klaar.

   Veel succes!

 67. Ik heb een steenvruchten ,noten en koemelkallergie.
  Zijn er voor mij wel mogelijkheden met dit koolhydraatarme dieet.

  • Hallo Marij,

   ja zeker, er zijn meer dan genoeg andere producten, je vindt deze op de boodschappenlijst.

   Veel succes!

 68. Hi ,

  Hier nog een vraagje. Mag ik wel honing eten door havermout ofzo. Gewoon als ergens doorheen. Want het is natuurlijk en volgensmij niet ongezond.

  • Hallo Zonne,

   goede honing is inderdaad natuurlijk. Maar het is niet iets wat onze verre voorouders in grote hoeveelheid aten. De koolhydraten in honing (de suikers) zullen gewichtsverlies negatief beïnvloeden, honing past niet in een koolhydraatarm dieet, je kunt het beter niet eten. In het geval van goede natuurlijke biologische honing in kleine hoeveelheden.

   Veel succes!

 69. Dag JA, dank vr je boodschappenlijst. koffie staat er niet bij, dus beter van niet?

  • Dat klopt Bette, liever niet. Als je het toch neemt, dan wel zwart zonder melk en suiker.

 70. Kan je dat dieet ook volgen als je zwanger bent?

  • Nee dat geen probleem Samira, het is juist erg gezond voor jullie allebei ;-). Je kunt voor de zekerheid even contact op nemen met je huisarts.

 71. Inschrijven is geheel gratis, maar zodra ik mails ga ontvangen komen er dan kosten? En kan ik er zo mee stoppen?

  Vr. Gr kaat

  • Hallo Karin,

   Nee, de emails zijn helemaal gratis en je kunt jezelf op elk moment makkelijk uitschrijven.

 72. Ik heb nog een vraagje mag ik brinta pap eten als ontbijt ik vind dat erg lekker (met een theelepeltje basterdsuiker) ik hou echt niet van havermout maar brinta is my fave mag ik dat dus nog eten ? Groetjes

  • Hallo Zonne,

   je kunt beter havermout eten, eet het met stukjes appel en kaneel dat maakt het wat lekkerder. Het theelepeltje basterdsuiker kun je beter weglaten.

   Veel succes!

 73. Hoi Jasper,

  Ik probeer koolhydraatarm te eten, maar vind het moeilijk mijn ontbijt en lunch van brood te vervangen door iets koolhydraatarms, omdat ik niet echt iets kan vinden wat ik ook in de collegezaal kan eten. En mag ik meergranen crackers eten?

  • Hallo Sanne,

   ik neem altijd een groente shake mee als ik naar cursussen of seminars ga. Door de vele voedingsstoffen is het een ideaal koolhydraatarm dieet recept. De smaak is in het begin even wennen, maar na een paar weken heb je daar geen problemen meer mee.

   Veel succes!

 74. Ik ben een echte bourgondier en keukenprinses. Ik houd van brood, aardappelen, rijst en pastagerechten. Melk in mijn koffie enz. Als bourgondier zie ik veel beperkingen in het dieet. Het brood met de vezels waar volgens jou veel koolhydraten in zitten, heb ik nodig om naar de toilet te kunnen. Eieren hebben een heel negatief effect op mijn darmen. Al zou ik een tijdje dit dieet volgen, daarna zou ik dan toch weer overgaan op mijn “normale eten” ik vind een koolhydraatarm dieet erg beperkend en volledig indruisen tegen de schijf van 5….alternatieven zie ik niet?
  Groet,Silvia

  • Hallo Silvia,

   als je gezond en blijvend wilt afvallen dan zal je koolhydraatarm moeten eten. Maak je geen zorgen om de stoelgang, die wordt (afgezien van de eerste week) alleen maar makkelijker. In mijn receptenboek vind je een hoop relatief simpele recepten. Ik weet zeker dat jij daar hele mooie en lekkere gerechten van kunt maken.

   Veel succes!

 75. Hoi Jasper, erg enthousiast over je koolhydraatarme dieet.
  Alleen een vraag….kan ik de ochtenden ontbijten met een kom yoghurt of kwark met 1 stuk fruit ipv meteen een omelet op de nuchtere maag??

  Alvast bedankt!
  Groeten Anouk

  • Hallo Anouk,

   je kan 3 tot 4 keer per week ontbijten met kwark en een stuk fruit. De andere dagen zou ik kiezen voor glutenvrije havermout, een groenteshake of een omelet. Let op dat je ook bij dit ontbijt recept niet meer dan 1 stuk fruit per dag eet.

   Veel succes!

 76. Hey Jasper,

  Dank voor al je nuttige info!!! Hoeveel noten mag je ongeveer op een dag??

  • Graag gedaan Marijke!

   Noten bevatten relatief weinig koolhydraten en veel ‘schone’ energie, dus een handje per dag is geen probleem. Probeer de noten wel te variëren.

   Veel succes!

 77. HAllo jasper,

  hoe sta je tegenover het gebruik van kokos in je dieet (koolhydraatarm), zoals kokosmelk of gedroogde kokoschips zonder toevoegingen.kan ik bv gluten vrije havermout met kokosmelk nemen,,
  ga morgen beginnen met de lekkkere en zeker makkelijke recepten.ben benieuwd.

  groetjes louisa

  • Zolang er geen extra smaakstoffen zijn toegevoegd kun je prima kokos producten eten in de dieet recepten. Let wel op, kokosmelk is vaak gezoet. Glutenvrije havermout is perfect.

   Veel succes!

 78. hoi jasper,
  nu had ik een vraag gesteld, maar die kan ik niet meer vinden. ik was erg nieuwsgierig naar het antwoord.
  ik ben 35 jaar, ben 1.82, ben 2 keer per week aan het fitnissen. nu werken mijn darmen niet zoals dat zou moeten. ook met minder brood (2 stukjes per dag), met lijnzaad, avocado, tarwezemelen en nog veel meer zaden en oliedjes, daarbij veel water drinken. nu heb ik beslist die poedertjes nodig van de huisarts met electrolyten, maar ben erg een voorstander van gezond eten: dat je lijf goed zou moeten werken met goede voeding. ik ben erg benieuwd naar jouw visie daarop.
  groeten van petra.

  • Hallo Petra,

   Darmen zijn misschien wel de belangrijkste plek in je lichaam als het op gezondheid aankomt. Slechte voeding verstoord de hele biochemie in je darmen. Een teveel aan suikers (koolhydraten, oa. Zetmeel) is het grootste probleem hiervan.

   Ik raad je aan een koolhydraatarm dieet te volgen. Zo zal de biochemie in je darmen snel weer op orde komen. Zo ver ik weet kun je dit prima doen met de poedertjes die de huisarts voorschrijft.

   Op mijn boodschappenlijst vind je de exacte producten die je wel en niet kunt eten.

   Veel succes!

 79. Hoi Jasper,

  Ik heb een aantal voedselallergieën. Zoals tarwe, koemelk en varkensvlees. Nu heb ik een aantal dingen goed kunnen vervangen. Zoals speltbrood, maispasta en qua vlees, rund, kip en vooral veel vis. Ik eet daarnaast veel groente en fruit. Zijn dit goede opties icm het koolhydraatarm voedsel? Ik merk lichamelijk wel verbetering maar qua opslag van overtollig vet gaat het me niet snel genoeg. Ik sport “bijna” dagelijks minimaal een uur. Ik zou graag nog wat tips krijgen. Alvast bedankt.

  Groet, Sas

  • Hallo Sas,

   Speltbrood en maispasta kun je beter niet eten. Deze producten zijn koolhydraatrijk en passen daarom niet in de dieet recepten. Groente, vis, vlees en een beetje fruit is geen probleem. Dagelijks sporten is niet persé nodig, een half uur bewegen per dag is voldoende.

   Veel succes!

 80. Hallo jasper,

  Ik ben nu al 4 dagen bezig en vroeg me af of ik cup a soup ook kan eten? en b.v zelfgemaakte kippensoep en groentesoep.
  ook vraag ik mij af of ik ook varkensvlees erbij kan eten i.p.v alleen maar kip.
  Laatste vraag:wat is quinoa?

  alvast bedankt!!

  • Hallo Lula,

   Liever geen cup a soup in verband met de toegevoegde geur, kleur en smaak stoffen. Als je de soep zelf met alleen natuurlijke producten maakt is dit prima om te eten en past dit goed in het koolhydraatarme dieet.

   Vakensvlees is iets minder gezond dan kip, maar voor de afwisseling kun je het wel eens doen. Grasgevoerd rundvlees en vis zijn natuurlijk ook ideale variaties.

   Met quinoa bedoel ik eigenlijk quinoa-zaden. Dat zijn zaden van de quinoaplant die groeit in Zuid-Amerika. Door de grote populariteit zijn quinoa-zaden tegenwoordig wat moeilijk te verkrijgen.

   Veel succes!

 81. Hoi Jasper ,
  Ik ben gek op roggebrood .
  Valt dat onder granen en dus koolhydraten?
  Petra

  • Hallo Petra,

   ja rogge is ook een graan en bevat gluten. Roggebrood hoort helaas niet thuis in een koolhydaatarm dieet. Havermout is van nature de enige graansoort zonder gluten.

 82. Hey Jasper,

  Ik had een vraag betreft het brood gebruik.
  Ik weet dat je van brood af moet maar nu kom ik op het idee geroosterdbrood.. Dat is toch anders? Misschien een domme vraag, maar ben er toch nieuwsgierig naar

  • Hallo Hicham,

   geroosterd brood is qua voedingswaarde vrijwel gelijk aan ongeroosterd brood. Het bevat veel koolhydraten en past dus niet in deze dieet recepten.

 83. Hallo Jasper,

  Ik heb een vraag over koolhydraat arm eten. Op dit moment ben ik bezig met een iui en straks waarschijnlijk ivf traject ivm onze kinderwens. Daarnaast wil ik graag een paar kilo kwijt. Voor de iui en ivf gebruik ik hormoon injecties.

  Mijn vraag is of ik dan wel ‘radicaal’ mijn eten om kan gooien naar koolhydraatarm eten?

  En mag je dan wel koolhydraat arm brood? Of havermout met soya of amandelmelk?

  Alvast bedankt.

  Marjet

  • Hallo Marjet,

   zo ver ik weet, geeft een koolhydraatarm dieet geen complicaties bij dergelijke behandelingen. Het is misschien verstandig om het nieuwe voedingspatroon langzaam te introduceren. Overleg dit even met je huisarts.

   Liever geen koolhydraatarm brood, het is beter om gewend te raken aan een leven zonder brood. Glutenvrije havermout met ongezoete amandelmelk is een prima dieet recept. Soyamelk liever niet.

   Veel succes!

 84. Hey Jasper,

  Ik had een vraag betreft het koolhydraatarm dieeet. Als ik na school ga neem ik altijd vier boterhammen mee, met wat zou ik dit kunnen vevangen?

  • Hallo Hicham,

   dat kun je het best vervangen met een lekkere salade (of ander koolhydraatarm gerecht) in een afsluitbaar doosje. Tijdens de lunchpauze kun je dit dan zo onverwarmd opeten.

   Veel succes!

 85. Hallo Jasper,

  Ik wil het koolhydraatarm dieet volgen omdat het gezond is maar niet om af te slanken.
  Ik ben een man, meet 172 cm en weeg 65 kg. Hoe vang ik dit op?
  mvg,
  Eric

  • Hallo Eric,

   Als je radicaal geen koolhydraten meer eet val je wel af. Om toch gezond te blijven raad ik je aan om ongeraffineerde granen te eten zoals volkoren tarweproducten, spelt, rogge en haver. Daarnaast kun je in de natuurvoedingswinkels alternatieven vinden voor bijv. couscous zoals gierst, boekweit en andere granen en zaden. Ook fruit is gezond (heeft veel vezels en vitaminen) maar (in tegenstelling tot wat Jasper over wil brengen) heeft een heel hoog suiker en soms ook zetmeel gehalte. Als je deze producten toevoegt aan een koolhydraatarm dieet kom je uit op een gezonde levenswijze. Liefs Margo

 86. Ik heb een vraag: Ik volg nu al zo’n 7 maanden een koolhydratenarm dieet met nu als gevolg dat mijn bloedsuikerspiegel te laag is(tussen de 2 en 3.
  Hebben jullie tips om dit toch gezond omhoog te krijgen.

  • Hallo Jacqueline,

   Let op dat het geen koolhdyraatloos dieet is. Af en toe wat koolhydraten (geen granen en suikers) kan prima.

   Hier een paar tips:

   Eet regelmatig (om de +-2,5 uur)
   Eet genoeg (zodat je nooit een hongergevoel hebt)
   Eet meer als je veel beweegt of sport.

   Als dat allemaal niet helpt kan er wat mis zijn met de insuline dosering in je bloed. In dat geval raad je aan de huisarts te raadplegen.

 87. Hoi,
  ondanks enkele negatieve feed back over dit dieet gaan mijn man, mijn dochter en ik er toch aan beginnen.
  Iedereen heeft uiteraard zo zijn mening over de verschillende dieëten maar ik geloof er in!
  Ik ga eens kijken wat het geeft en misschien ga ik nadien toch die boek aanschaffen.
  Jouw boodschappenlijstje zou inderdaad al een begin zijn.
  Bedankt voor alle tips die ik hier op deze blog mocht vinden.

  Keep you posted!
  Palma

  • Hallo Palma,

   er is maar één manier om erachter te komen en dat is gewoon doen en kijken wat het resultaat is. Zo hebben al duizenden mensen voor jou ervaren dat dit koolhydraatarme voedingspatroon ideaal is voor een gezond en slank lichaam.

   Veel succes!

 88. Hoi Jasper,

  Ik kijk er naar uit dit dieet te gaan volgen, voor zo lang het nodig is. Ik vraag me af dat wanneer ik langzaam weer koolhydraten begin te eten, het vet er niet twee keer zo hard aanvliegt?

  Groetjes

  • Hallo Romy,

   zie het meer als een levenswijze en niet als een tijdelijk dieet. Maak er een gewoonte van om gezond te eten. Het resultaat is het dubbel-en-dwars waard.

   Als je voor een maand koolhydraatarm eet en daarna weer terug valt in je oude gewoontes zit het vet er inderdaad zo weer aan. Maar dat is niet erg, gezond eten is niet moeilijk en het kan heel erg lekker zijn als je de juiste recepten weet. Na een paar weken gaat het vanzelf.

 89. Is dit dieet ook geschikt voor mensen die prednison gebruiken?

  • Hallo Miep,

   Ik ben geen dokter, maar ik zie geen reden waarom niet. Sterker nog, ik denk dat het een heel goed idee is om een koolhydraatarm dieet te eten als je prednison gebruikt. Ik heb een client gehad die op den duur geen prednison meer nodig had. Simpelweg door gezond te gaan eten.

   Veel succes!

 90. Hoi Jasper,

  Mag ik i.p.v. brood en pasta de spelt variant?

  ALvast bedankt.

  • Hallo Ro,

   speltgranen bevatten helaas ook gluten, je kunt ze dus ook beter niet eten als je wilt afvallen.

   Veel succes!

 91. Hallo Jasper,

  Ik ben nu een week aan de gang met het koolhydraatarme dieet. Ik eet alles wat op je lijstje staat en verder niets wat niet mag. Het afvallen gaat goed, maar ik heb in de tussentijd nog maar 1 keer ontlasting gehad. Komt dit vaker voor of moet ik toch nog andere dingen erbij eten?

  Groeten,

  Amanda

  • Hallo Amanda,

   het is niet ongebruikelijk dat je lichaam de eerste week wat raar reageert. Dit komt omdat je lichaam van binnen ‘opgeruimd’ wordt. Deze verschijnselen moeten echter de tweede en derde week wel bijtrekken.

   Het is wellicht een goed idee wat extra kurkuma, gember, pruimen, lijnzaad (eerste 8 uur weken in water) en avocado’s te eten. Deze hebben een natuurlijke laxerende werking.

   Veel succes!

 92. Hoi Jasper,

  Ik vraag me af, als ik het dieet toepas voor een paar dagen in de week (en de rest van de week uiteraard gezond eet maar wel met koolhydraten) heeft dat ook effect?

  Groetjes Minke

  • Hallo Minke,

   dat verschilt per persoon, maar bij de grote meerderheid van de mensen zal het afvallen dan heel langzaam gaan. Het is veel beter gewoon altijd koolhydraatarm te eten, dit lijkt misschien moeilijk, maar met de juiste recepten valt dit echt mee.

   Veel succes!

 93. Zou je zonnebloempitten altijd als tussendoortje mogen eten? Gr

  • Hallo Shelley,

   als ze ongezout en ongeroosterd zijn zou het kunnen. Maar liever niet te veel i.v.m. met een hoog omega-6 gehalte. Als snack zijn noten, zoals amandelen, paranoten, walnoten en cashewnoten beter.

 94. Hoi Jasper

  Ik krijg over 2 weken een gastric bypass en nou moet ik 2 weken voor mijn operatie een koolydraatdieet doen.
  Ik vind het best wel moeilijk wat ik wel en niet mag. vanmorgen stond ik in de winkel te kijken voor dressing voor door de sla maar er zat overal kooolydraten in. Ik heb er nu een meegenomen een yoghurt dressing. Mag ik dat wel eten dan.

  groetjes Wilma

  • Hallo Wilma,

   op mijn boodschappenlijst vind je precies wat je wel en niet mag eten. Het klopt dat er tegenwoordig in bijna alles koolhydraten (vooral suikers) zitten. Kijk op een etiket vooral naar woorden als “suiker”, “dextrose”, “glucosestroop”, “glucose fructosestroop” en “zoetstoffen”. Als een van deze ingrediënten erin zit kan je het product beter laten liggen.

 95. Mijn vraag:ik heb in 2003 een scopinaro ingreep gehad, was goed afgevallen, maar weer bijna terug op oude gewicht! Ik ben begonnen met pro.dieet en slimpasta,maar ik mag eigenlijk niet zoveel vezels eten( kan ik dus ook niet heb echt veel pijn aan maag en darmen) ,wat kan ik evt. Het beste nu doen, alvast bedankt van een hopeloze.

  • Scopinaro ingreep of “maagverkleining” is in mijn ogen geen duurzame oplossing voor overgewicht. Een koolhydraatarm dieet daarentegen is dat wel.

   Je zou meer groentesappen kunnen drinken (groente in de blender en daar dan de vezels uit filteren), met wat hoge kwaliteit eiwit poeder, cacao poeder, kurkuma en lijnzaadolie. Als je hier bijenpollen en tarwegras(sap) aan toevoegt kan 2 liter van deze sap dagelijks je ontbijt, lunch en tussendoortjes vervangen. Varieer de groente wel dagelijks.

   Eet dan ’s avonds nog twee kleinere maaltijden in plaats van één grote. Blijf wel altijd koolhydraatarm eten.

   Veel succes!

 96. hee jasper,

  ik ben 1.82m en 115 klilo idd veelste zwaar ik vroeg mijn af als je bent afgevallen door dit diee voor mijn ben ik dan 100 kilo nog te zwaar maar beter in me vel hoe blijf je dan op gewicht kan je dan zeggen dat je met de luchs weer een boterham mag of niet ??en ik ben verslaaft aan ijsthee mag ik dan nog wel de green variant ??

  Groet iris

  Ps.
  reden voor afvallen is minder te zweten op de festivals die ik in de zomer bezoek

  • Hallo Iris,

   overgewicht is in de meeste gevallen een gevolg van een ongezond lichaam. Ik zou je overgewicht daarom serieus nemen.

   Omdat je aanleg hebt om overgewicht te krijgen zul je, zodra je boterhammen en ijsthee gaat eten/drinken, weer aankomen. De beste oplossing is om gewend te raken aan een voedingspatroon met weinig koolhydraten (dus zonder boterhammen en ijsthee).

   De eerste paar weken kunnen even wennen zijn, maar daarna gaat het steeds makkelijker en op den duur gaat het vanzelf. Het is even doorzetten, maar het resultaat is het dubbel de dwars waard.

   Veel succes en maak goed gebruik van de gratis informatie op deze website!

 97. Hi Jasper,

  Ik vroeg mij af hoe slecht garnalen & honing voor je zijn..

  Alvast bedankt!

  • Hallo Rosanne,

   Hollandse garnalen zijn prima. Honing kun je beter niet eten, stevia is een betere zoetstof.

 98. Hallo jasper,
  ben even bezig met atkins.
  maar mijn vraag is ik kan niet sporten door mijn ziekte en moet afvallen alleen door voeding.
  Ben eigenlijk 20 kilo te zwaar en kan ik dit kwijt raken door een dieet.
  Hopenlijk krijg ik antwoord.
  Alvast bedankt.
  Groetjes Jet

  • Hallo Jet,

   ja dat kan, als je gezonde koolhydraatarme voeding eet zal je vanzelf al je overtollig lichaamsvet verbranden. Door de dag heen verbrand je namelijk toch wel voldoende energie. Ik raad je wel aan veel te bewegen, zoals lopen en fietsen, ik hoop dat dit wel lukt.

 99. Hoi Jasper, Ik vind quinoa erg lekker, maar bulgur nog veel lekkerder! Is dat een goed alternatief, of werkt dat dan weer averechts?
  Bovendien ben ik in training voor een marathon, waar ‘carbostacking’in de laatste weken een bekend verschijnsel is. Het staat me tegen, maar is het wijs jouw dieet te volgen in deze periode?

  • Hallo Janneke,

   bulgur kan af en toe maar quinoa is beter.

   Je zou een marathon kunnen lopen door voornamelijk vetten te verbranden (zoals dit koolhydraatarme voedingspatroon doet). Stu Mittleman heeft ooit 1600 kilometer hardgelopen (met slaap pauzes), door bijna alleen maar gezonde vetten te verbranden. Dit vergt echter wel de nodige discipline.

   Als je ervoor kiest om dit niet te doen, dan kun je 1,5 tot 2 uur voor de race een flinke portie van de betere koolhydraten eten (zoals quinoa of zoete aardappels) en dan eventueel tijdens de race nog een banaan of wat dadels.

   Veel succes!

 100. Hoe is het koolhydraat vrij eten toe te passen voor iemand van 65jr die diabetes type 1 heeft. Voor de behandeling van DM wordt de Omnipod gebruikt waar de hoeveelheid koolhydraten ingevoerd worden. De te gebruiken insuline wordt dan berekend door de Omnipod. Gebruik je geen koolhydraten dan zou je dus geen insuline nodig hebben, maar dat lijkt me niet te kloppen.
  Graag advies. Dank je.

  • Hallo Annelies,

   ik heb nog nooit meegemaakt dat een koolhydraatarm dieet een negatieve invloed had op iemands gezondheid. Sterker nog, ik maak regelmatig mee dat een koolhydraatarm dieet mensen van de medicijnen afhelpt.

   Let op, het is een koolhydraatarm dieet, geen koolhydraatvrij dieet. En zelfs in het laatste geval zul je ook nog insuline nodig hebben. Het zou kunnen dat je alvleesklier dat na een periode koolhydraatarm eten weer goed zelf kan produceren. Maar neem dat soort beslissingen altijd samen met een dokter of arts.

 101. Hoi Jasper,

  Heb je voor vegetarische personen zoals ik, ook nog genoeg keus aan recepten en dergelijke?

  Ik ben sinds mijn geboorte al vegetarisch en ik ben ook al een tijdje bezig met het beperken tot koolhydraten. Alleen vind ik het moeilijk om te variëren met eten aangezien ik ook nog eens géén vis eet.

  Heb je misschien een paar tips?

  Alvast bedankt!!

  • Het vergt inderdaad wat extra creativiteit om vegetarisch en koolhydraatarm te eten. Eet meer: scharrel ei, kwark, linzen, noten, zaden, pitten, avocado en natuurlijke oliën (vooral extra vergine olijfolie en lijnzaadolie).

   Let goed op of je alle voedzame voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo niet overweeg dan hoge kwaliteit voedingssupplementen aan te schaffen.

   Veel succes!

 102. Leuke site, maar wat ik niet snap (bij het boerenomelet recept) is de quinoa.
  Quinoa is nou niet bepaald koolhydraatarm, het bevat zo ongeveer 60 gram koolhydraten per 100 gram.
  Hoe zit dat?

  • Hallo Rob,

   ja dat klopt. Het gaat iets te ver om hier precies uit te leggen hoe dat in je lichaam verwerkt wordt. Het komt erop neer dat de koolhydraten die in quinoa zitten in je lichaam worden opgenomen met andere stoffen die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel (en dus je insulineniveau) niet piekt.

   Quinoa heeft zoals dat heet een lagere GL (Glycemic Load) dan andere koolhydraten zoals bijvoorbeeld pasta.

   Je kunt dit zelf testen door te kijken hoe je je voelt een uur nadat je gegeten hebt. Als je een bord pasta eet dan heb je vaak na één uur een ‘sugarcrash’, je voelt je wat geïrriteerd en je hebt weer honger. Bij quinoa heb je dat niet.

  • Jasper,

   Allereerst complimenten voor je website! Ontzettend leerzaam!!

   Kan dit dieet ook toegepast worden als je 4x in de week fitnesst? Ik vul nu mijn post workout whey shake aan met een scoop fine oats, en een eetlepel dextrose. Is dit teveel? Of kunnen deze snelle koolhydraten wel na het trainen?

   Ik blijf namelijk dat laatste kleine beetje buikvet houden.

   Bedankt.

 103. Hallo Jasper,
  Ik zie al enige tijd geen quinoa meer in de schappen staan ben al verschillende supermarkten en ook de tuinen heeft niks meer.
  Kan ik dit vervangen door couscous of Bulgur?

  • Hallo Jan,

   ja dat klopt, quinoa is zo populair dat de boeren in Zuid-Amerika de vraag niet aankunnen. Bulgur en Couscous zijn prima alternatieven, maar mijn voorkeur gaat uit naar Quinoa.

   • Hi Jasper,
    Ik lees je site met belangstelling, maar begrijp niet goed dat couscous en bulgur (beiden zetmeel rijke tarweproducten vergelijkbaar met pasta) als alternatief kunnen dienen voor quinoa.

 104. Hallo Jasper,

  Ik ben nu een paar dagen bezig en met het weg laten van de koolhydraten heb ik nog geen probleem mee daar ik dit al 2 weken daarvoor deed.
  Ik heb moeite met de shakes en Smoothies.
  Zondag heb ik een Mountainbike tocht en ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen zonder het stapelen van koolhydraten. Moet wel bekennen dat ik geen topsporter ben dus het zal wel mee vallen. PS: ik zie geen witlof als groente in de lijst staan?

  • Hallo Jan,

   goed bezig! Witlof hoort er ook gewoon tussen te staan.

   Veel succes!

 105. Beste Jasper,

  Ik ben samen met mijn dochter van 14. Ik wil graag afvallen maar zij moet echt bijkomen. Heb je ook tips voor mensen die bij willen komen. Hoe moet ik haar voeding aanpassen. Hoe kan ik zodanig koken zodat het voor ons beide gezond en goed is?? Kun je me adviseren??

  groetjes Petra

  • Hallo Petra,

   sommige mensen zijn nou eenmaal ‘voller’ gebouwd dan andere. Als je gezond en koolhydraatarm eet dan zal je lichaam automatisch naar het juiste figuur trekken (voor jou is dat afvallen, voor je dochter is dat aankomen).

   Als je dan nog wilt aankomen is de gezondste manier om spiermassa op te bouwen. Dit betekend niet dat je direct bodybuilder moet worden, maar gewoon iets vollere schouders, armen en benen.

 106. Sterke blog! Het westerse dieet bevat inderdaad teveel koolhydraten, en dan vooral de enkelvoudige koolhydraten die je vindt in witte pasta, witte rijst, wit brood, koeken en tal van bewerkte voedingsmiddelen. Inmiddels is zelfs de wetenschappelijke relatie gelegd tussen een hoge koolhydraatinname en het ontstaan van diabetes 2. Een significante reductie van vooral die enkelvoudige koolhydraten is dus zeer aan te bevelen.

  • Bedankt voor je compliment Matthijn.

 107. Hallo,

  Ik heb maar 1 vraag.
  Helpt dit ook voor mensen onder de 21?
  en is het dan ook gezond.

  • Hallo Jazz,

   jazeker, koolhydraatarm eten werkt dan net zo goed en is ook gewoon gezond. Overleg wel altijd even met je ouders voordat je radicale veranderingen in je eetpatroon doorvoert.

 108. Beste Jasper,

  Na het lezen van jouw berichten, moet ik zeggen dat het allemaal wel erg logisch klinkt wat je schrijft.
  Ik ga het boek zeker bestellen.
  Maar…ik hoef geen kilo’s kwijt, want ik heb een normaal slank postuur. Alleen mijn doel is om wat bewuster te gaan eten. Het is namelijk niet zo dat ik ongezond eet, maar ik eet toch wel gewoon, maar niet dagelijks, aardappelen en pasta bijvoorbeeld.
  Daarom heb ik een vraag, of het bijvoorbeeld zoals in mijn geval ook zinvol is om zoveel mogelijk van jouw boodschappenlijstje te eten, maar af en toe ook wat aardappels of pasta afgewisseld met quinoa, couscous of zilvervliesrijst? Het gaat bij mij niet om afvallen, maar om slank en gezond te blijven. Bovendien eet ik ook niet dagelijks deze vorm van koolhydraten.

  Alvast bedankt,
  Danielle

  • Hallo Danielle,

   door koolhydraatarm te eten volgens het boek en de boodschappenlijst gaan verschillende processen in je lichaam beter werken. Dit resulteert in gewichtsverlies. Maar het heeft natuurlijk ook een hele hoop andere voordelen. Je krijgt bijvoorbeeld meer energie, je slaapt beter, een makkelijkere stoelgang, etc.

   Hoeveel koolhydraten je kan ‘verdragen’ verschilt van persoon tot persoon. Door te experimenteren met verschillende hoeveelheden kun je snel jou tolerantie niveau bepalen. Tip: de meeste mensen merken een teveel aan koolhydraten het snelst omdat ze moeite krijgen met de stoelgang.

   Ga voor een periode zonder koolhydraten en laat de porties koolhydraten dan week per week toenemen en kijk wanneer je stoelgang veranderd. Zo kom je het snelst achter jou tolerantie niveau. Dat is hoe vaak je koolhydraten kan eten.

   Veel succes!

   • goed

Reacties Gesloten: Reageer op het forum